Vjeru će pokopati ZNANOST?
- SamoVasGledam
#2751 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
A kad hleb ubuđa jel to delo Boga ili prirode?
-
POTR
#2752 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Obzirom koliko smo kao vrsta opsjednuti imaginarnim bićima kojima popunjavamo svaku rupu u našem znanju, pitanje je koliko smo i razumni 
- Smrcak15
#2753 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Obadvoje, jer Bog kad je stvarao sve stvari , programirao je razne prirodne procese izmedju ostalog i da se kvari hrana vremeno i dodirom stranih faktora itdSamoVasGledam wrote:A kad hleb ubuđa jel to delo Boga ili prirode?
-
Lopov-eliminator
#2754 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Nije nauka samo za naucnike ali jeste za sve one koje zaista interesuje nauka kao nesto objektivno a ne navijacki subjektivno kao tebe. Ako vec uzimas nesto kao glavno uporiste svojih apsolutistickih tvrdnji, onda o samom tom uporistu moras znati mnogo (a ne ponesto pomalo), pogotovo kad se radi o ovako velikim stvarima.Smrcak15 wrote:cuj nerazumijem se u nauku , nisam znanstvenik ali barem nesto znam, uostalom jeli to nauka samo za naucnike, a mi ostala buranija kao to nije za nas.Lopov-eliminator wrote:Nemoj bjezati nego odgovori covjeku na pitanje.Smrcak15 wrote:[quote="patriot_1"
Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?[/quote
rece mi covjek koji vjeruje da Bog poslao manjeg Boga kojeg ce ubiti na zemlji za tvoj ceif, tj uzivanje u grijesima, alkohol, bludnicenje, kocka i mnogo stosta jos.
Istom linijom se i tebi sad na ovo moze replicirati sa: rece covjek koji stalno mantra o logici a sam priznao da ne zna cak ni sta je logika, ni na cemu se zasnivaju logicki zakljucci.
Ali ne, ti sebi uzimas za pravo da drzis predavanja drugima o necemu o cemu ni sam ne znas.
To je isto kao onda kad ti pokusavas osporavati teoriju evolucije sa kvaziznanjem posudjenim od likova poput Elvedina Pezica koji nema blage veze o cemu prica, inace ne bi izvalio da je covjek nastao od majmuna. I onda takvi kao ti slusaju njega pa dodju na forum da nekome drze predavanja i onda se nesto cudite sto vas lafo niko ne shvata.
-
Lopov-eliminator
#2755 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?
- Smrcak15
#2756 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Nije pezic kompetentan da prica na temu evolucija, uzimam od drugih a ne od njegaLopov-eliminator wrote:
Nije nauka samo za naucnike ali jeste za sve one koje zaista interesuje nauka kao nesto objektivno a ne navijacki subjektivno kao tebe. Ako vec uzimas nesto kao glavno uporiste svojih apsolutistickih tvrdnji, onda o samom tom uporistu moras znati mnogo (a ne ponesto pomalo), pogotovo kad se radi o ovako velikim stvarima.
Ali ne, ti sebi uzimas za pravo da drzis predavanja drugima o necemu o cemu ni sam ne znas.
To je isto kao onda kad ti pokusavas osporavati teoriju evolucije sa kvaziznanjem posudjenim od likova poput Elvedina Pezica koji nema blage veze o cemu prica, inace ne bi izvalio da je covjek nastao od majmuna. I onda takvi kao ti slusaju njega pa dodju na forum da nekome drze predavanja i onda se nesto cudite sto vas lafo niko ne shvata.
- Smrcak15
#2757 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Sve osim BogaLopov-eliminator wrote:@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?
-
r_faruk
#2758 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
bio neki dan na tv-u, odlican, Liam Neeson glumio doktoraSamoVasGledam wrote:Bravo!
Ne može dete koje odraste samo u šumi bez ikakvog čovečijeg uticaja postati razumno kao današnji prosečan čovek.
Čak čini mi se da postoji i film o devojci koja je odrasla izolovana u šumi. Sa Džodi Foster.
-
patriot_1
#2759 Re: mod-comment
Pardon,nisam rekao da je ON prase nego da se razumi u nauku kao prase u televiziju.arzuhal wrote:@smrcak, ovo je vrijeđanje kršćanstva i svaki pripadnik te vjere će se naći uvrijeđenim ovakvim kvalifikacijama zato imaš upozorenje, ovo nije način ophođenja, pogotovo da na ličnu uvredu/komparaciju od strane @patriota da si prase uzvraćaš ovako!Smrcak15 wrote:rece mi covjek koji vjeruje da Bog poslao manjeg Boga kojeg ce ubiti na zemlji za tvoj ceif, tj uzivanje u grijesima, alkohol, bludnicenje, kocka i mnogo stosta jos.patriot_1 wrote: Jedno pitanje,ako nisi znanstvenik,zašto se petljaš u znanstvene stvari kad se u njih kužiš koliko i prase u televiziju?
I tebi @patriot opomena!
I ja se toliko razumim u istu!
- asurbanipal
#2760 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Jannah, jannah ! (جنّة جنّة )
- Smrcak15
#2761 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
kako su ljudi hiljadama Godina mogli zivjeti u toj pustari nije mi jasno nikakoasurbanipal wrote:
Jannah, jannah ! (جنّة جنّة )
kad sporedis Bosnu sa tom pustarom, reko bi bas raj nebeski
- mango bob
#2762 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Nekako me podsječaju na sadašnje čovjećanstvo. Ustvari zapravo ovo na slici su moderni današnji ljudi u večiniSamoVasGledam wrote:
- mango bob
#2763 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Smrcak15 wrote:
Bog dosao da umre za ljude, ali u toku svog zivota na zemlji imao je svog boga kojem se klanjao, Bog koji se klanja drugom bogusama pomisao da Bog umire, van svake pameti, a da nepricam Bog koji izlazi na vaginu u toku radjanja, da je toliko nejak da ga drugi moraju presvlaciti kad se ukaki
pa poslije malo podivlja kad poraste pocne da trazi voce po drvecu van sezone i pocne da proklinje to drvece sto mu nedadose voca van sezone
da bi taj isti Bog kojeg ti smatras da je dosao da umre za tebe, toliko plakao Bogu svome na nebesima kumio, molio samo da ga spasi smrti, da bi poslije bio skinut go, ponizen pretucen, i razapet na krizu. Kakav je ovo samo nejak Bog, kako moze uopste neko imate volje moliti se ovakvom Bogu kojeg ljudi prebiju i ubiju ponizenog i osramocenog.
- Smrcak15
#2764 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
mango bob wrote:Smrcak15 wrote:
Bog dosao da umre za ljude, ali u toku svog zivota na zemlji imao je svog boga kojem se klanjao, Bog koji se klanja drugom bogusama pomisao da Bog umire, van svake pameti, a da nepricam Bog koji izlazi na vaginu u toku radjanja, da je toliko nejak da ga drugi moraju presvlaciti kad se ukaki
pa poslije malo podivlja kad poraste pocne da trazi voce po drvecu van sezone i pocne da proklinje to drvece sto mu nedadose voca van sezone
da bi taj isti Bog kojeg ti smatras da je dosao da umre za tebe, toliko plakao Bogu svome na nebesima kumio, molio samo da ga spasi smrti, da bi poslije bio skinut go, ponizen pretucen, i razapet na krizu. Kakav je ovo samo nejak Bog, kako moze uopste neko imate volje moliti se ovakvom Bogu kojeg ljudi prebiju i ubiju ponizenog i osramocenog.
Nisi u toku. Nisi s time dovoljno upoznat pa lupetaš. Ne ozbiljno. Nije Bog. Sin je. Ali je božanske prirode. Odozgo. Svi smo jedno sa svemirom u širem smislu. Ne razumiješ tok događaja i svrhu dolaska Krista. Prvo se dobro upoznaj sa detaljima. Samo nemoj pitati o tome svečeničko popovske dogme i religijska tumačenja, jer su zbunili ljude.
de to reci tvoj jaranu Patriotu. Nikako vi krscani da se usaglasite oko vaseg fundamentalnog vjerovanja, svako svoje kolo vodi, jedni kazu ovo, drugi kazu ono.Ne ozbiljno. Nije Bog. Sin je.
sta to znaci bozanske priorde, definisi to. jeli da sve zna, da je svemocan, sve vidi, da ga se nemoze ograniciti itd?Ali je božanske prirode.
-
patriot_1
#2765 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Ja sam čovjek,moj sin je isto to,što bi drugo mogao biti?Bog je Bog,njegov sin je isto to!Stvar logike!mango bob wrote:Smrcak15 wrote:
Nisi u toku. Nisi s time dovoljno upoznat pa lupetaš. Ne ozbiljno. Nije Bog. Sin je. Ali je božanske prirode. Odozgo. Svi smo jedno sa svemirom u širem smislu. Ne razumiješ tok događaja i svrhu dolaska Krista. Prvo se dobro upoznaj sa detaljima. Samo nemoj pitati o tome svečeničko popovske dogme i religijska tumačenja, jer su zbunili ljude.
- mango bob
#2766 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Smrcak15 wrote:
sta to znaci bozanske priorde, definisi to. jeli da sve zna, da je svemocan, sve vidi, da ga se nemoze ograniciti itd?
Bog u postanku kaže, Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas...
Prema ovome i čovjek ima osobine božanske prirode, samo u manjoj mjeri, može da stvara, gradi i uništava, ima donekle znanje. A Sin Božiji je stvoren prije svega, i zato ima Bogu slične osobine, božanske kvalitete i ima od Boga datu vrlo važnu ulogu koju treba poštovati, naime da je Bog Svog Sina Krista postavio kao posrednika, sudca, kralja, učitelja,
da bude
Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. Primjeti da ne kaže za njega Bog Svemoguči, ali je bog, božanske prirode, ne da ga obožavamo, nego jednostavno ima takve osobine od kad je stvoren. Od Boga priznat i poslan. Isus Krist je rekao Otac je veči od mene.
Evo i ovo je vrijedno vidjeti iz Ivana 8:53 do 58
(Dole kad kaže - Ima ko me slavi, Otac moj. To u je u smislu kao da kaže - Otac mi daje tu slavu, tu slavnu ulogu)
53 Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?"
54 Odgovori Isus: "Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa. Ima koji me slavi - Otac moj, a vi velite da je on vaš Bog,
55 no ne poznajete ga, a ja ga znam. Ako vam reknem da ga ne znam, bit ću lažac jednak vama. No znam ga i riječ njegovu čuvam.
56 Abraham, otac vaš, usklikta što će vidjeti moj Dan. I vidje i obradova se."
57 Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?"
58 Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
"...i nema Boga do Jednoga.
Jer sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji - kao što ima mnogo "bogova" i mnogo "gospodara"! -
nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu. "
1 Korinčani 8:4 do 6
Psalam 82:1
"Bog ustaje u skupštini "bogova", usred "bogova" sud održava. "
Zaključak je da je ispravno za Krista reči da je bog, Sin Boga, ali nije ga ispravno obožavati, jer jedino je ispravno obožavati Jednog, Svemogučeg Boga Stvoritelja. U tome su pogrješili crkve, religije, u svojim pogrešnim tumačenjima, ali to nije i u Bibliji pogreška.
-
patriot_1
#2767 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
"Ja i Otac smo jedno,tko je vidio mene vidio je i Oca"
Kako ćeš protumačiti ovu Isusovu izjavu!
Ili kad mu Toma Apostol kaže "Gospod moj i Bog moj" zar ga nebi Isus ispravio i rekao"Ne nisam ja Bog,Toma grešiš"
Ili kad mu Toma Apostol kaže "Gospod moj i Bog moj" zar ga nebi Isus ispravio i rekao"Ne nisam ja Bog,Toma grešiš"
- SamoVasGledam
#2769 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Pa dobro ovim nije otkrivena nikakva topla voda. Ništa novo. Koliko je puta ovde samo ponovljeno da muslimani imaju najveći prirodni priraštaj u svetu.
Ali bogami i on je dosta opao u poslednjih nekoliko godina.
Ali bogami i on je dosta opao u poslednjih nekoliko godina.
- aurora313
#2770 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Kako znaš... neko ti je to valjda potvrdio. Ko?Smrcak15 wrote:Sve osim BogaLopov-eliminator wrote:@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?
- mango bob
#2771 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
Psalam 82:1 Odgovor.patriot_1 wrote:"Ja i Otac smo jedno,tko je vidio mene vidio je i Oca"
Svi smo jedno s Onim koji nas je stvorio, jer smo dio njegovih dijela, povezani nevidljivom silom. Ali Sin je mnogo povezaniji s Bogom jer su Oni od samih početaka i povezani su istim ciljevima, istim univerzalnim vrijednostima, obiteljskom ljubavlju, tosi objasnio kad si rekao moj sin je kao ja. Krist je odraz Božije ljubavi i milosti i dok su ga gledali kako postupa dok je nakratko bio na Zemlji mogli su vidjeti ljubav Božiju na djelu i zato ko je vidio Krista kao da je vidio Boga na djelu.
- fatamorgana
#2772 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
A ti znači lijepiš ovo kao predizborni plakat po gradu!skupljac_zeljeza wrote:
-
zijancer
#2773 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
čuj kakoSmrcak15 wrote:kako su ljudi hiljadama Godina mogli zivjeti u toj pustari nije mi jasno nikakoasurbanipal wrote:
Jannah, jannah ! (جنّة جنّة )![]()
kad sporedis Bosnu sa tom pustarom, reko bi bas raj nebeski
sve je pustara, samo je negdje baš nacrtana
- Smrcak15
#2774 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
mango bob wrote:Smrcak15 wrote:
sta to znaci bozanske priorde, definisi to. jeli da sve zna, da je svemocan, sve vidi, da ga se nemoze ograniciti itd?Objasnit ću, evo, nadam se da je jasno objašnjeno.
Bog u postanku kaže, Eto, čovjek sad postade kao jedan od nas...
Prema ovome i čovjek ima osobine božanske prirode, samo u manjoj mjeri, može da stvara, gradi i uništava, ima donekle znanje. A Sin Božiji je stvoren prije svega, i zato ima Bogu slične osobine, božanske kvalitete i ima od Boga datu vrlo važnu ulogu koju treba poštovati, naime da je Bog Svog Sina Krista postavio kao posrednika, sudca, kralja, učitelja,
da bude
Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. Primjeti da ne kaže za njega Bog Svemoguči, ali je bog, božanske prirode, ne da ga obožavamo, nego jednostavno ima takve osobine od kad je stvoren. Od Boga priznat i poslan. Isus Krist je rekao Otac je veči od mene.
Evo i ovo je vrijedno vidjeti iz Ivana 8:53 do 58
(Dole kad kaže - Ima ko me slavi, Otac moj. To u je u smislu kao da kaže - Otac mi daje tu slavu, tu slavnu ulogu)
53 Zar si ti veći od oca našega Abrahama, koji je umro? Pa i proroci pomriješe. Kime se to praviš?"
54 Odgovori Isus: "Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa. Ima koji me slavi - Otac moj, a vi velite da je on vaš Bog,
55 no ne poznajete ga, a ja ga znam. Ako vam reknem da ga ne znam, bit ću lažac jednak vama. No znam ga i riječ njegovu čuvam.
56 Abraham, otac vaš, usklikta što će vidjeti moj Dan. I vidje i obradova se."
57 Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?"
58 Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
"...i nema Boga do Jednoga.
Jer sve kad bi i bilo nazovibogova ili na nebu ili na zemlji - kao što ima mnogo "bogova" i mnogo "gospodara"! -
nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu. "
1 Korinčani 8:4 do 6
Psalam 82:1
"Bog ustaje u skupštini "bogova", usred "bogova" sud održava. "
Zaključak je da je ispravno za Krista reči da je bog, Sin Boga, ali nije ga ispravno obožavati, jer jedino je ispravno obožavati Jednog, Svemogučeg Boga Stvoritelja. U tome su pogrješili crkve, religije, u svojim pogrešnim tumačenjima, ali to nije i u Bibliji pogreška.
koje? jeli to ima nesto sto nemaju drugi?A Sin Božiji je stvoren prije svega, i zato ima Bogu slične osobine, božanske kvalitete i ima od Boga datu vrlo važnu ulogu koju treba poštovati,
- Smrcak15
#2775 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?
znam preko Kur'ana, a u Kur'an vjerujem zato sto sam vidio vise nego dovljno dokaza da jedino moze doci od BOga a ne od ljudi.aurora313 wrote:Kako znaš... neko ti je to valjda potvrdio. Ko?Smrcak15 wrote:Sve osim BogaLopov-eliminator wrote:@Smrcak15, evo pitanje za tebe, da li sve sto postoji ima svoj pocetak?