Sve je bliže. Ko vidi, vidi. Ko ne vidi, nek traži čuda ili nove poslanike.arzuhal wrote:Kada je počeo opisivati naše doba htio sam prvo reći da nema potrebe slati poslanike baš za svako doba, kada ionako ljudi ne vole vjerovati u ono što im je ranije rečeno, pa da se sve jednom završi s jednim dobrim Posljednim danom...Ali, eto, pomenuh hazreti Isa sina Merjemina koji će doći prije tog Trenutka...Uglavnom, kako god bilo i kako god se vjerovalo ili ne vjerovalo, čovječanstvo je dobro ispucalo kredit, bližimo se Velikom Događaju kosmičkih razmjera...ABH017 wrote:Ali ne sa objavom.arzuhal wrote:Pa doći će Isus.
Svijet bez religija
- ABH017
#2751 Re: Svijet bez religija
- ABH017
#2752 Re: Svijet bez religija
A Boga mi, treba bit ograničen, pa sve vjerovati onako kako je napisano. Mislim, ako takve neko naziva ograničenima, na koji način sebe izdvaja?
Identično razumjeti ono što procitaš ili vidiš, samo povjerovati ili ne povjerovati u to, ne čini veliku razliku u intelektualnom smislu.
Ima u svim društvenim grupacijama takvih slučajeva.
Identično razumjeti ono što procitaš ili vidiš, samo povjerovati ili ne povjerovati u to, ne čini veliku razliku u intelektualnom smislu.
Ima u svim društvenim grupacijama takvih slučajeva.
- dustaban
#2753 Re: Svijet bez religija
Ja sam se lijepo prepao ovih Smrckovih tumacenja!
Naime, on se ovom forumu pridruzio u 14:23, dakle broj 1423 nije slucajan nimalo. On je upravo presao 1400 postova i ja sad sam mogu zamisliti sta ce se desiti kad se to dvoje poklopi!
A to je za koji dan!
Spasavaj se ko moze!

Naime, on se ovom forumu pridruzio u 14:23, dakle broj 1423 nije slucajan nimalo. On je upravo presao 1400 postova i ja sad sam mogu zamisliti sta ce se desiti kad se to dvoje poklopi!
A to je za koji dan!
Spasavaj se ko moze!
- Smrcak15
#2754 Re: Svijet bez religija
Plavo-bijeli wrote:Kako ti ne dosadi vise Smrcak, opet ti o neutronuNešto razmišljam da je Zemlja stvarno nekim slučajem ravna ploča, ti bi rekao evo vidiš piše u ajetu zemlju sam vam poravnao, kud ćeš većeg dokaza od toga, a ovako pošto nije traži se drugačije značenje, ništa čudno
![]()
Da se podsjetimo:
5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste
20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;
50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,
51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –
71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom
78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili
79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!
91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini,
Ne trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
Na temu neutrona
dok god ima onih koji pogresnim prevodom donose zakljucke o Kur'anu nece mi biti dosadnoKako ti ne dosadi vise Smrcak, opet ti o neutronuNešto razmišljam da je Zemlja stvarno nekim slučajem ravna ploča, ti bi rekao evo vidiš piše u ajetu zemlju sam vam poravnao, kud ćeš većeg dokaza od toga, a ovako pošto nije traži se drugačije značenje, ništa čudno
nisi u poziciji da me ucis sta Kur'a kaze na osnovu pogresnih prevodaNe trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
evo naprimjer ovo
وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَٰلِكَ دَحَاهَاِ79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao(dahaha),
79:30 Waalarda baAAda thalika dahaha
dahaha znaci prosiriti a ne poravnati
izvod iz google translate

engleski prevod
https://translate.google.com/#ar/en/%D8 ... 8%A7%D9%90
dahaha
He spread
i onda ti meni dodjes da me ubijedis pogresnim prevodima kako sam ja ukrivu i cijeli Kuran a ti upravu
nisi u poziciji da me ucis Kur'anu kad znam citati orginal i ima pristup leksikonima arapskog jezika a plus imam i tefsire na dohvat rukeNe trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
- Smrcak15
#2755 Re: Svijet bez religija
Burak niti je konj niti je magarac, tako ne lupetaj bezvezeInvincible wrote:Doći će i Mahdi, samo treba biti strpljiv, gotovo svaka religija ima nekog spasitelja, koji će ljude izvaditi iz govana, njihovo je samo da se mole i čekaju, ako i ne dočekaju, imaju rajski vrtovi za njih..
Stvarno treba biti teško ograničen i ovo uzimati za ozbiljno, očekivati ljude s neba da te spase, vjerovatno će doći na Buraku i Pegazu, a čekaj Pegaz je grčka izmišljotina, mit, Burak je pravi leteći konj-magarac.
- Smrcak15
#2756 Re: Svijet bez religija
bili nam mogao napisati nesto od toga sto si dozivioABH017 wrote:Ja sam prisustvovao nekim od čuda, koje je Smrchak naveo. Međutim, kad to ispričam onima koji ne vjeruju, oni me gledaju kao da hoće pitati "jesi ti bio napušen, pijan, šta li... Jesi sanjao... ???".nasa wrote:e vala @smrcak ode ti ....kako god, on bi koliko sam shvatila radije neki zivi dokaz u svom zivotu, za sebe
Ne vjeruju ni oni koji znaju da nikad ne lažem. Jednostavno ne mogu da vjeruju. Tako da je to uzaludno gubljenje vremena.
- Towelie
#2757 Re: Svijet bez religija
Za nekog ko smatra veru gluposcu,a vernike zabludelim, previse se ti nesto bavis verom i vernicima.Invincible wrote:Doći će i Mahdi, samo treba biti strpljiv, gotovo svaka religija ima nekog spasitelja, koji će ljude izvaditi iz govana, njihovo je samo da se mole i čekaju, ako i ne dočekaju, imaju rajski vrtovi za njih..
Stvarno treba biti teško ograničen i ovo uzimati za ozbiljno, očekivati ljude s neba da te spase, vjerovatno će doći na Buraku i Pegazu, a čekaj Pegaz je grčka izmišljotina, mit, Burak je pravi leteći konj-magarac.
Last edited by Towelie on 03/05/2016 23:46, edited 1 time in total.
- Plavo-bijeli
#2758 Re: Svijet bez religija
Dobro Smrle, znači pogrešan prijevod. Hajde mi daj jednu verziju koja je po tebi ispravno prevedena, na engleskom i na bosanskom, ako takve postoje. Hvala unaprijed.Smrcak15 wrote:Plavo-bijeli wrote:Kako ti ne dosadi vise Smrcak, opet ti o neutronuNešto razmišljam da je Zemlja stvarno nekim slučajem ravna ploča, ti bi rekao evo vidiš piše u ajetu zemlju sam vam poravnao, kud ćeš većeg dokaza od toga, a ovako pošto nije traži se drugačije značenje, ništa čudno
![]()
Da se podsjetimo:
5:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste
20:53: On je za vas Zemlju posteljom učinio i po njoj vam prolaze utro, i On spušta s neba kišu!" – Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.
43:10: Onaj koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da stignete kuda naumite;
50:7: A Zemlju smo rasprostrli i po njoj nepomična brda pobacali i dali da iz nje niče raznovrsno prekrasno bilje,
51:48: i Zemlju smo prostrli – tako je divan Onaj koji je prostro! –
71:19: Allah vam je Zemlju učinio ravnom
78:6; Zar Zemlju posteljom nismo učinili
79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao,
88:20: i Zemlju – kako je prostrta?!
91:6 i Zemlje i Onoga koji je ravnom učini,
Ne trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
Na temu neutrona
dok god ima onih koji pogresnim prevodom donose zakljucke o Kur'anu nece mi biti dosadnoKako ti ne dosadi vise Smrcak, opet ti o neutronuNešto razmišljam da je Zemlja stvarno nekim slučajem ravna ploča, ti bi rekao evo vidiš piše u ajetu zemlju sam vam poravnao, kud ćeš većeg dokaza od toga, a ovako pošto nije traži se drugačije značenje, ništa čudno
nisi u poziciji da me ucis sta Kur'a kaze na osnovu pogresnih prevodaNe trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
evo naprimjer ovo
وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَٰلِكَ دَحَاهَاِ79:30: Poslije toga je Zemlju poravnao(dahaha),
79:30 Waalarda baAAda thalika dahaha
dahaha znaci prosiriti a ne poravnati
izvod iz google translate
engleski prevod
https://translate.google.com/#ar/en/%D8 ... 8%A7%D9%90
dahaha
He spread
i onda ti meni dodjes da me ubijedis pogresnim prevodima kako sam ja ukrivu i cijeli Kuran a ti upravu![]()
nisi u poziciji da me ucis Kur'anu kad znam citati orginal i ima pristup leksikonima arapskog jezika a plus imam i tefsire na dohvat rukeNe trebaš bit glup da shvatiš šta ovi ajeti žele reći i šta govore...
- Smrcak15
#2759 Re: Svijet bez religija
da je Kuran upotpunosti preveden sa svim njegovim znacenjima, toga nema.Plavo-bijeli wrote: Dobro Smrle, znači pogrešan prijevod. Hajde mi daj jednu verziju koja je po tebi ispravno prevedena, na engleskom i na bosanskom, ako takve postoje. Hvala unaprijed.
evo jedan primjer samo iz jednog ajeta kako je nemoguce Kur'an prevesti doslovce
u ajetu kad se govori kad je majka Musa dok je bio beba bacila niz rijeku u besici da ga vojska nebi zaklala, BOg kaze da joj je srcu bilo tesko, sto je sasvim logicno, ali interesantno je kakva je rijec koristena za srce, imas rijec Kalb , normalno pulsirajuce srce, i imas rijec Fuad sto se misli na srce koje je na zaru u vatri, u patnji, u tuzi,
28:10. I srce(fuad) Musaove majke ostade prazno, umalo ga ne prokaza, da Mi srce(kalb) njeno nismo učvrstili i vjernicom je učinili.
28:10. And Moses' mother's heart(srce/fuad) became anxious, that she nearly revealed her identity. But We strengthened her heart(srce/kalb), so that she would be of the believers.
u arapskom vidis da se koristi dvije rijeci za stanje srca, dok mi takve rijeci nemamo,
dok je bila u patnji i tuzi Bog koristi rijec FUad jer je u stanju kad se srce pece na vatri, ali poslije BOg joj olaksao muke, pa koristi rijec Kalb za normalno pulsirajuce srce.
razumijes li sad sto je arapski najbogatiji jezik naspram drugih jezika.
Dali primjetis kako BOg koristi rijeci na odgovarajuca mjesta, kad je u pitanju rijeci Fuad i Kalb, zavisno od situacije, a ni bosanski ni engleski nemogu to prevesti doslovce
- ABH017
#2760 Re: Svijet bez religija
Postavio si video od Muderrisa. Opet ti kažem, bespredmetno je navoditi detalje, jer onaj koji ne vjeruje će opet reći da sam ja sanjao (reći će da je sanjali nas 200 ili da smo bili opčinjeni, ali on je u pravu) ili da mi se učinilo, da je to nemoguće. To ti je kao da slijepcu opisuješ dugu.Smrcak15 wrote:bili nam mogao napisati nesto od toga sto si dozivioABH017 wrote:Ja sam prisustvovao nekim od čuda, koje je Smrchak naveo. Međutim, kad to ispričam onima koji ne vjeruju, oni me gledaju kao da hoće pitati "jesi ti bio napušen, pijan, šta li... Jesi sanjao... ???".nasa wrote:e vala @smrcak ode ti ....kako god, on bi koliko sam shvatila radije neki zivi dokaz u svom zivotu, za sebe
Ne vjeruju ni oni koji znaju da nikad ne lažem. Jednostavno ne mogu da vjeruju. Tako da je to uzaludno gubljenje vremena.
-
Avetinho
#2761 Re: Svijet bez religija
Obrati se loli sto nije oprao ruke poslije pranja supka. Vidis, to se "ateistima" be moze desiti. "Mi" znamo da treba prati ruke, ne zato sto je Muhamed ucio o cistoci, pa pobrkao ruke lijevu i desnu, nego sto je to zdrav razum.skupljac_zeljeza wrote:E ovo je dokaz o manjkavosti ateističkog tefsira koju spomenuh u prvoj replici. Nepoznavanje osnove o 4 izvora islama, a polemisali bi o islamu. Pitam te opet, šta piše u Kur'anu kako se obavlja hadž i kako se klanja pa ćemo onda o flašama i bideima kao nezaobilaznoj temi?Avetinho wrote: E, ne moze tako. Kad se pakas pere lijevom a jede se desnom, onda je "po Kuranu". Ali ako se ruke ne peru poslije diranja usranog pakasa, onda je po po onome "kako je radio Poslanik". Meni se cini da je Kuran jedna Knjiga Nedovrsena.
Osim toga, nisam se ja zacudio sto Poslanik ne pere ruke poslije WC-a, nego onaj balvan sto je dirao kvaku usranom rukom, a cinio sve po Kuranu.
U normalnom zivotu, lijeva i desna ruka dodirnu se hiljadu puta. Ideja da je lijeva ruka "prljava" a desna "cista", pa peremo supak jednom a jedemo drugom, je neozbiljna.
- ABH017
#2762 Re: Svijet bez religija
Da. Samo što je to Muhammed as preporučivao prije 1500 godina, a nekom je to danas, čak stvar zdravog razuma. Pa bi još i da Muhammeda as naprave budalom, jer pobogu, kao da je otkrio Ameriku, ako je prao guzicu vodom i prao ruke prije jela, kupao se ako nije čist. To je zdravorazumski oduvijek bilo i učilo se u svim ateistickim školama.Avetinho wrote:Obrati se loli sto nije oprao ruke poslije pranja supka. Vidis, to se "ateistima" be moze desiti. "Mi" znamo da treba prati ruke, ne zato sto je Muhamed ucio o cistoci, pa pobrkao ruke lijevu i desnu, nego sto je to zdrav razum.skupljac_zeljeza wrote:E ovo je dokaz o manjkavosti ateističkog tefsira koju spomenuh u prvoj replici. Nepoznavanje osnove o 4 izvora islama, a polemisali bi o islamu. Pitam te opet, šta piše u Kur'anu kako se obavlja hadž i kako se klanja pa ćemo onda o flašama i bideima kao nezaobilaznoj temi?Avetinho wrote: E, ne moze tako. Kad se pakas pere lijevom a jede se desnom, onda je "po Kuranu". Ali ako se ruke ne peru poslije diranja usranog pakasa, onda je po po onome "kako je radio Poslanik". Meni se cini da je Kuran jedna Knjiga Nedovrsena.
Osim toga, nisam se ja zacudio sto Poslanik ne pere ruke poslije WC-a, nego onaj balvan sto je dirao kvaku usranom rukom, a cinio sve po Kuranu.
U normalnom zivotu, lijeva i desna ruka dodirnu se hiljadu puta. Ideja da je lijeva ruka "prljava" a desna "cista", pa peremo supak jednom a jedemo drugom, je neozbiljna.
Inače je čistoća ateistički izum i nije mi jasno, što se Muhammed tu petlja.
-
Avetinho
#2763 Re: Svijet bez religija
Opa, poceli smo opet izmisljati istoriju. Jer niko se prije Muhameda nije okupao.ABH017 wrote:Da. Samo što je to Muhammed as preporučivao prije 1500 godina, a nekom je to danas, čak stvar zdravog razuma. Pa bi još i da Muhammeda as naprave budalom, jer pobogu, kao da je otkrio Ameriku, ako je prao guzicu vodom i prao ruke prije jela, kupao se ako nije čist. To je zdravorazumski oduvijek bilo i učilo se u svim ateistickim školama.Avetinho wrote:Obrati se loli sto nije oprao ruke poslije pranja supka. Vidis, to se "ateistima" be moze desiti. "Mi" znamo da treba prati ruke, ne zato sto je Muhamed ucio o cistoci, pa pobrkao ruke lijevu i desnu, nego sto je to zdrav razum.skupljac_zeljeza wrote:
E ovo je dokaz o manjkavosti ateističkog tefsira koju spomenuh u prvoj replici. Nepoznavanje osnove o 4 izvora islama, a polemisali bi o islamu. Pitam te opet, šta piše u Kur'anu kako se obavlja hadž i kako se klanja pa ćemo onda o flašama i bideima kao nezaobilaznoj temi?
U normalnom zivotu, lijeva i desna ruka dodirnu se hiljadu puta. Ideja da je lijeva ruka "prljava" a desna "cista", pa peremo supak jednom a jedemo drugom, je neozbiljna.![]()
Inače je čistoća ateistički izum i nije mi jasno, što se Muhammed tu petlja.
Ili, da razmislimo opet. Muhamed kaze, peri supak lijevoim a jedi desnom. Samo totalna budala misli da se lijava i desna ruka nikad nece sastaviti tokom dana. Cackamo noseve, diramo muda, ceprkamo usi, cesemo se ispod pazuha -- ali vazno je kojim prstom lijeve ruke se pere supak? Muhamed u mojoj knizi nije prorok. Mozda jesta napisao sto ono neko maloprije rece "Uputstvo za upotrebu" beduinima sto su jahali pustinjam s bijelim kamenom za obrisat supak. Ali ostalo je totalno beskorisno za ostale stanovnike Planete, Suncevog sistema, Galaksije, ili Svemira.
- shbc
#2764 Re: Svijet bez religija
Arapski najbogatiji jezik na svijetu?
Po kome? Na osnovu cega? To sto imaju dvije rijeci za srce? Imamo i mi tri koje meni padaju napamet u ovom trenutku.
Po kome? Na osnovu cega? To sto imaju dvije rijeci za srce? Imamo i mi tri koje meni padaju napamet u ovom trenutku.
- asurbanipal
#2765 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote:Burak niti je konj niti je magarac, tako ne lupetaj bezvezeInvincible wrote:Doći će i Mahdi, samo treba biti strpljiv, gotovo svaka religija ima nekog spasitelja, koji će ljude izvaditi iz govana, njihovo je samo da se mole i čekaju, ako i ne dočekaju, imaju rajski vrtovi za njih..
U pravu si. Burak je svemirska kapsula...

- Smrcak15
#2766 Re: Svijet bez religija
jeli dovoljno samo ovaj podatak, da recimo za rijec Mac ima 300 rijeci u arapskomshbc wrote:Arapski najbogatiji jezik na svijetu?![]()
- Plavo-bijeli
#2767 Re: Svijet bez religija
Smrcak, pošto vidim da se toliko razumiješ u arapski jezik, da smatraš da ni jedan naš, ili engleski prevoditelj nije bezgriješan, de nam ti reci gdje si ti učio arapski jezik, jesi li neku medresu završio, imaš li diplomu? Jesi li barem kurs arapskog završio? 
S obzirom da toliko vidim dobro poznaješ arapski, da bolje poznaješ prijevode mnogih ajeta od profesora arapskog, mora da si ti na nekom većem levelu. Čestitam lave!
S obzirom da toliko vidim dobro poznaješ arapski, da bolje poznaješ prijevode mnogih ajeta od profesora arapskog, mora da si ti na nekom većem levelu. Čestitam lave!
- Smrcak15
#2768 Re: Svijet bez religija
nisam na nekom levelu, ma nisam ni na kakvom levelu, nego gledam kako arap prevodi Kur'an koristeci arapski leksikon pa ja samo furam njegovom linijom.Plavo-bijeli wrote:Smrcak, pošto vidim da se toliko razumiješ u arapski jezik, da smatraš da ni jedan naš, ili engleski prevoditelj nije bezgriješan, de nam ti reci gdje si ti učio arapski jezik, jesi li neku medresu završio, imaš li diplomu? Jesi li barem kurs arapskog završio?
Ako covjek poznaje nauku, arap je, i jos koristi leksiokon da dokaze svoje tvrdnje meni je to vise nego dovoljno, da prihvatim njegov prijevod nego nekog ne arapa koji i ne poznaje nauku.
Naprimjer u Korkutovom prijevodu, ima podosta gresaka tako da ne da su Kur'anska cuda osakacena nego se naprave kontradiktornosti u Kuranu pa onaj koji cita na prvi pogled vidi greske ocite, jedan tekst kaze jedno, drugi tekst kaze drugo a ista stvar, to je jako opasno.
- shbc
#2769 Re: Svijet bez religija
Ja i? Ima i "pijan" na engleskom izmedju 2 i 3 hiljade sinonima.Smrcak15 wrote:jeli dovoljno samo ovaj podatak, da recimo za rijec Mac ima 300 rijeci u arapskomshbc wrote:Arapski najbogatiji jezik na svijetu?![]()
-
broj dva
#2770 Re: Svijet bez religija
-------------shbc wrote:Ja i? Ima i "pijan" na engleskom izmedju 2 i 3 hiljade sinonima.Smrcak15 wrote:jeli dovoljno samo ovaj podatak, da recimo za rijec Mac ima 300 rijeci u arapskomshbc wrote:Arapski najbogatiji jezik na svijetu?![]()
Dobar dan forume.
Sto se tice broja rjeci mislim da je engleski jezik daleko najbogatiji.
Sto se tice razliciti znacenja, rjec "fuck" je najmnogostrajnija rjec na svjetu (ilustracija jedne smislene recenice : Fuck fuck fuck fuck)
- Plavo-bijeli
#2771 Re: Svijet bez religija
Znači nikad nisi učio i studirao arapski, a samo par postova iznad tvrdiš da je jedan od najkompleksnijih-najbogatijih jezika na svijetu, tj najkompleksniji. Nemoj se molim te onda javljat što se tiče bilo kakvih grešaka u prijevodu. Sramotiš ljude koji su čitav život posvetili prijevodu i učenju arapskog, analiziranju tekstova. Nije to samo uzeti riječnik i prevodit riječ, po riječ, rečenicu po rečenicu. Može onda to svaki arap, bilo ko poznaje osnove arapskog i nekog stranog jezika. Drži se te elektrotehnike
(još čekamo onu potvrdu da si diplomirani elektrotehničar
)
- skupljac_zeljeza
#2772 Re: Svijet bez religija
Tebi je stvarno teško objasniti da islam nije jedan ajet. Ti bi se po ovoj filozofiji uhvatio ajeta koji govori o koristi i štetnosti alkohola i rekao da je Kur'an dozvolio konzumiranje alkohola zanemarujući dva koja su došla poslije njega i svega onoga što se dešavalo u Medini kada su objavljeni. A znaš da me i ne čudi. Inače ne bi bio što jesi.Avetinho wrote:Obrati se loli sto nije oprao ruke poslije pranja supka. Vidis, to se "ateistima" be moze desiti. "Mi" znamo da treba prati ruke, ne zato sto je Muhamed ucio o cistoci, pa pobrkao ruke lijevu i desnu, nego sto je to zdrav razum.skupljac_zeljeza wrote:E ovo je dokaz o manjkavosti ateističkog tefsira koju spomenuh u prvoj replici. Nepoznavanje osnove o 4 izvora islama, a polemisali bi o islamu. Pitam te opet, šta piše u Kur'anu kako se obavlja hadž i kako se klanja pa ćemo onda o flašama i bideima kao nezaobilaznoj temi?Avetinho wrote: E, ne moze tako. Kad se pakas pere lijevom a jede se desnom, onda je "po Kuranu". Ali ako se ruke ne peru poslije diranja usranog pakasa, onda je po po onome "kako je radio Poslanik". Meni se cini da je Kuran jedna Knjiga Nedovrsena.
- Smrcak15
#2773 Re: Svijet bez religija
ama da nisam studirao ni sat vremena arapski, dovljno je da vidim da arapi koji poznaju nauku prevode svoj jezik pomocu leksikona da dokazu nesto naspram nekog tamo nearapa. Kome prije vjerovati arapu ili nearapu kad je u pitanju arapski jezik.Plavo-bijeli wrote:Znači nikad nisi učio i studirao arapski, a samo par postova iznad tvrdiš da je jedan od najkompleksnijih-najbogatijih jezika na svijetu, tj najkompleksniji. Nemoj se molim te onda javljat što se tiče bilo kakvih grešaka u prijevodu. Sramotiš ljude koji su čitav život posvetili prijevodu i učenju arapskog, analiziranju tekstova. Nije to samo uzeti riječnik i prevodit riječ, po riječ, rečenicu po rečenicu. Može onda to svaki arap, bilo ko poznaje osnove arapskog i nekog stranog jezika. Drži se te elektrotehnike(još čekamo onu potvrdu da si diplomirani elektrotehničar
)
Ako arap kaze da nije taacan prevod neke rijeci i pokaze u rijecniku da nije tacno prevedeno, i plus navede i nauku koja podupire njegov prevod, onda je to vise nego dovoljno da prihvatim kao argument.
ne sramotim ja nego iznosim kritke drugih prevodioca na racun tih prevodaSramotiš ljude koji su čitav život posvetili prijevodu i učenju arapskog, analiziranju tekstova.
sta mislis da sam ja mogao to sve pohvatati bez da gledam sta drugi kazu?? malo morgen
i sta da ti pokazem, sta bi postigli, kao eto ipak govoris istinu, ma daj molim te, nemam drugog posla nego nekog tamo ubijedjivati koju sam skolu zavrsavao(još čekamo onu potvrdu da si diplomirani elektrotehničar)
- Plavo-bijeli
#2774 Re: Svijet bez religija
Prema Kur'anu neće,a zašto bi? Ima više naučnika koji ne poštuju ni 1% Kur'an, nego istih koji poštuju. Prema tebi hoće, nije lako završit elektrotehničku, osim ak je nisi završavao u Kiseljaku. Mada što neko napisa, ima ih svakakvih i što su zavšril ETF.
Bolan čuj ti kritikuješ prevodioce arapskog a veze nemaš o istome, jel shvataš koliko to glupo zvuči?! Izgleda da ne shvataš. jbg
Bolan čuj ti kritikuješ prevodioce arapskog a veze nemaš o istome, jel shvataš koliko to glupo zvuči?! Izgleda da ne shvataš. jbg
- Smrcak15
#2775 Re: Svijet bez religija
Plavo-bijeli wrote:Prema Kur'anu neće,a zašto bi? Ima više naučnika koji ne poštuju ni 1% Kur'an, nego istih koji poštuju. Prema tebi hoće, nije lako završit elektrotehničku, osim ak je nisi završavao u Kiseljaku. Mada što neko napisa, ima ih svakakvih i što su zavšril ETF.
ako je u Kiseljaku Linkoping Univerzitet Sweden onda jesamPrema tebi hoće, nije lako završit elektrotehničku, osim ak je nisi završavao u Kiseljaku. Mada što neko napisa, ima ih svakakvih i što su zavšril ETF.

kakav god da je pa i rogat ali matematika se mora poznavati i znati baratati sa njoj sobzirom da je svaki kurs bio matematicke prirodeMada što neko napisa, ima ih svakakvih i što su zavšril ETF.