Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#2751 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

YDG-H Statement: Our heroic resistance in defending Kurdistan from Turkish colonialism will continue under leadership of youth and women.

YDG-H announced that the 5 special operations Turkish forces were contained in a Scorpion armoured vehicle and all were killed.

YDG-H announce that in Silopi, on 20th December, 19 Turkish police killed.
Djecak Mehmet Mete (11) ubijen u Silopiju tenkovskom granatom

https://pbs.twimg.com/media/CWxYRgCWIAEW0mz.jpg

Tenkovska paljba po gradu Silopi

https://twitter.com/kurojaro/status/678986917845823488

Tenkovska paljba po gradu Cizre

https://twitter.com/yunus4akca7/status/ ... 5632129024
Challenger__

#2752 Re: Republika Turska

Post by Challenger__ »

Ništa Jastuk. Zaboravi.
jastuk1

#2753 Re: Republika Turska

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Ništa Jastuk. Zaboravi.
Ok - jeste on u pravu s dodatnim činjenicama, ali jesam i ja u pravu. Takva je istorija hebiga. Nisam je ja piso... pa ja
sunceKOtepsija

#2754 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-provladini mediji objavili par slika iz Sur-a i napredovanje turskih snaga

Image
Image
Image
Image
Last edited by sunceKOtepsija on 21/12/2015 22:45, edited 1 time in total.
Putnik ali stvarno

#2755 Re: Republika Turska

Post by Putnik ali stvarno »

jastuk1 wrote:
Challenger__ wrote:Fino ti kaže, Francuzi i UK, a Lenjin Turskoj. A ti po svom, pa po svom...
Šta ja po svom Bogati?! Jel nije istina da je ovo što je današnja Rusija nahuškavala Armene i Grke koji su živjerli na teritoriji ovoga što je nanašnja Turska da se bune protiv osmanske vlasti?
Nisi meni rekao ali da probam.

Carska Rusija stvarno nije isto ovo sto je danasnja Rusija. Isto Otomansko carstvo nije isto sto I danasnja Turska. Tu nisi u pravu kada vuces paralelu.

Zbog izlaska Rusije na topla mora, oko Krima i kontrole nad Bosforom I Dardanelima koji zakljucavaju Crno more I Rusiju, jesu se rvali Carska Rusija sa UK I Francuzima u smislu da ne mogavsi sami da ih uzmu, nisu to dali ni Rusiji I podrzavali su Tursku dok se nije videlo da je nesposobna da se reformise (seti se Mlado Turaka). Napoleon koji je do Moskve doveo vojsku, askere je Sultanu pokusao da modernizuje, lakse im je bilo da se Rusi potrose na ojacanim Osmanima nego da se oni mlate sa njima. Naravno isti taj Napoleon uzeo je Osmanima Egipat.....

Za Otomansku carevinu kao takvu I jedne I druge je bolelo uvo, bas kao I za Jermene ili Grke, bas kao I to isto Otomansko carstvo za Bosnjake i Srbe ako hoces. Svako je gledao da zgrabi za sebe sto veci deo.
Srbi su Sultanu bili bolji od Janjicara iz Vidina pocetkom XIX veka, pa kad su krenuli predaleko ozidao je Sultan Cele kulu istim glavama koje je sam naoruzao 10 godina pre. Gradascevic je takodje otisao niz vodu, jer nije prihvatio novi rezim.....

U tom smislu jesu svi trazili svoje boots on the grounds, nezadovoljne lokalce koji su spremni da skoce za njihov, tudj interes (Jermene, Grke, Srbe, Bosnjake, Albance I td).

Ali zaista u toj prici 1919 - 1923 vec je nestalo Carske Rusije (1917 I definitivno) tako da su Francuzi preuzeli Jermene, a Britanci Grke. Probali da rasparcaju I kada nisu uspeli, istrgovali su ipak sa Ataturkom :
- da se zemlja sekularizuje,
- odbacivanje arapskog i uvodjenje latinicnog pisma da ih odvoje od Arapa I priblize sebi
- tako je Turska postala good boy, uklopila se u njihovu politiku, a predala Arape na brigu UK & Francuzima do dana danasnjeg (kroz naslednika, USA)

Grke I Jermene su pustili niz vodu, kao sto se uvek I svuda boots on the ground puste niz vodu, jer samo gnjave I jos ocekuju medalje, ono tipa mi na braniku krscanstva, bla, bla. Kada je Ataturk prihvatio gornje, vazniji im je postao on da cuva moreuze od hriscana.

Sada Turska ima Kurde koji mogu postati boots on the ground u Turskoj kao sto su to vec odradili za Amere u Iraku. Ali nece biti toga u Turskoj, jer nije Rusija Amerika pre svega, nema tu moc, a nije ni Turska Irak, mada Brkan stvarno pokazuje da je prilicno glup I uzima neke inicijative bez da mu je receno. Ukratko pokusava da neki turski "interes" predpostavi gazdinom interesu (Gradasceviceva "greska"), a to se skupo placa. Vec je ispao glup u drustvu u Gazi, sada opet pravi skandale u Siriji. Istripovao je malo, a to moze da kosta puno.

Izvini za dugu pricu
Co0l

#2756 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Koriste teritorij cetiri drzave. Ulaze u Tursku i izlaze iz nje kako zele. Nema teorije da Turci mogu zatvoriti granicu i onemoguciti kretanje PKK. Za to bi im trebale desetine hiljada vojnika i jos bi dosli na teren koji PKK poznaje i na kojem se odlicno snalazi.
Kad sam ja govorio da zbog ovoga ne mogu sprijecit ni islamske ekstremiste da prelaze granicu nekima nije bilo jasno.
sunceKOtepsija

#2757 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

.
pjerino

#2758 Re: Republika Turska

Post by pjerino »

Co0l wrote:
Koriste teritorij cetiri drzave. Ulaze u Tursku i izlaze iz nje kako zele. Nema teorije da Turci mogu zatvoriti granicu i onemoguciti kretanje PKK. Za to bi im trebale desetine hiljada vojnika i jos bi dosli na teren koji PKK poznaje i na kojem se odlicno snalazi.
Kad sam ja govorio da zbog ovoga ne mogu sprijecit ni islamske ekstremiste da prelaze granicu nekima nije bilo jasno.
Tenk do tenka, kobane mora pasti...
Velika je razlika u tome kad nešto ne možeš ili kad nešto ne želiš...
AleksoMKD

#2759 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Putnik ali stvarno wrote:

Carska Rusija stvarno nije isto ovo sto je danasnja Rusija. Isto Otomansko carstvo nije isto sto I danasnja Turska. Tu nisi u pravu kada vuces paralelu.

Zbog izlaska Rusije na topla mora, oko Krima i kontrole nad Bosforom I Dardanelima koji zakljucavaju Crno more I Rusiju, jesu se rvali Carska Rusija sa UK I Francuzima u smislu da ne mogavsi sami da ih uzmu, nisu to dali ni Rusiji I podrzavali su Tursku dok se nije videlo da je nesposobna da se reformise (seti se Mlado Turaka). Napoleon koji je do Moskve doveo vojsku, askere je Sultanu pokusao da modernizuje, lakse im je bilo da se Rusi potrose na ojacanim Osmanima nego da se oni mlate sa njima. Naravno isti taj Napoleon uzeo je Osmanima Egipat.....

Za Otomansku carevinu kao takvu I jedne I druge je bolelo uvo, bas kao I za Jermene ili Grke, bas kao I to isto Otomansko carstvo za Bosnjake i Srbe ako hoces. Svako je gledao da zgrabi za sebe sto veci deo.
Srbi su Sultanu bili bolji od Janjicara iz Vidina pocetkom XIX veka, pa kad su krenuli predaleko ozidao je Sultan Cele kulu istim glavama koje je sam naoruzao 10 godina pre. Gradascevic je takodje otisao niz vodu, jer nije prihvatio novi rezim.....

U tom smislu jesu svi trazili svoje boots on the grounds, nezadovoljne lokalce koji su spremni da skoce za njihov, tudj interes (Jermene, Grke, Srbe, Bosnjake, Albance I td).

Ali zaista u toj prici 1919 - 1923 vec je nestalo Carske Rusije (1917 I definitivno) tako da su Francuzi preuzeli Jermene, a Britanci Grke. Probali da rasparcaju I kada nisu uspeli, istrgovali su ipak sa Ataturkom :
- odbacivanje arapskog i uvodjenje latinicnog pisma da ih odvoje od Arapa I priblize sebi
- tako je Turska postala good boy, uklopila se u njihovu politiku, a predala Arape na brigu UK & Francuzima do dana danasnjeg (kroz naslednika, USA)

Grke I Jermene su pustili niz vodu, kao sto se uvek I svuda boots on the ground puste niz vodu, jer samo gnjave I jos ocekuju medalje, ono tipa mi na braniku krscanstva, bla, bla. Kada je Ataturk prihvatio gornje, vazniji im je postao on da cuva moreuze od hriscana.

Sada Turska ima Kurde koji mogu postati boots on the ground u Turskoj kao sto su to vec odradili za Amere u Iraku. Ali nece biti toga u Turskoj, jer nije Rusija Amerika pre svega, nema tu moc, a nije ni Turska Irak, mada Brkan stvarno pokazuje da je prilicno glup I uzima neke inicijative bez da mu je receno. Ukratko pokusava da neki turski "interes" predpostavi gazdinom interesu (Gradasceviceva "greska"), a to se skupo placa. Vec je ispao glup u drustvu u Gazi, sada opet pravi skandale u Siriji. Istripovao je malo, a to moze da kosta puno.

Izvini za dugu pricu
:thumbup: potpisujem.
100% tacno
calculator

#2760 Re: Republika Turska

Post by calculator »

Ima li neko informaciju, da li je zatvorena granica cestom između Turske i Iraka, put za Erbil?
Kikibombona

#2761 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

U Turskoj totalni haos!

Na istoku zemlje rat, demonstracije! u Istanbulu eskaliralo!

"We could be killed at any moment"

http://www.bbc.co.uk/programmes/p03crz1b

Hiljade Kurda u Dijarbakiru je krenulo prema Suru koji je opkoljen i koji turska vojska gadja tenkovima i drugim teskim oruzjem

Image

Na jednoj dionicu su blokirali prolaz oklopnim vozilima... poslije su silom rastjerani...

Image

Image

Image

Ovaj djecak je ubijen za vrijeme danasnjih protesta u Dijarbakiru (Amed)

Image

Protesti PKK terorista u gradu Sirnek

Image
Image

Kurdska aktivistkinja Yeliz Erbay ubijena danas na protestima u Istanbulu

Image
sunceKOtepsija

#2762 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

calculator wrote:Ima li neko informaciju, da li je zatvorena granica cestom između Turske i Iraka, put za Erbil?
neki dan su javili (pisao je neko mozda i ja ne znam na temi) da je habur granicni prelaz zbog borbi u silopu zatvoren, par hiljada vozila ceka s druge strane granice, evo i danas se zale, izgleda da je zatvoreno do daljnjeg
Last edited by sunceKOtepsija on 22/12/2015 18:53, edited 1 time in total.
calculator

#2763 Re: Republika Turska

Post by calculator »

sunceKOtepsija wrote:
calculator wrote:Ima li neko informaciju, da li je zatvorena granica cestom između Turske i Iraka, put za Erbil?
neki dan su javili (pisao je neko mozda i ja ne znam na temi) da je habur granicni prelaz zbog borbi u silopu zatvoren, par hiljada vozila ceka s druge strane granice, evo i danas se zale, izgleda da je zatvoreno, mozda ima neki drugiu prelaz treba vidjet
Da, čuo sam, zato i pitam. To je ogromna šteta za Irak :(
sunceKOtepsija

#2764 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

calculator wrote:
sunceKOtepsija wrote:
neki dan su javili (pisao je neko mozda i ja ne znam na temi) da je habur granicni prelaz zbog borbi u silopu zatvoren, par hiljada vozila ceka s druge strane granice, evo i danas se zale, izgleda da je zatvoreno, mozda ima neki drugiu prelaz treba vidjet
Da, čuo sam, zato i pitam. To je ogromna šteta za Irak :(
ne samo za iracki Kurdistan) vec i za jug turske, danas neki funkcioner trgovacke komore dijarbakira kaze da su u ogromnoj dubiozi zbog borbi i zatvorena granica, traze od vlade da se vrati pregovorima i da uljuce odzalana (ne samo on ima nekih akpovaca s jugoistoka koji se slazu s tim), kaze stoji im roba, nemoze is, a u sirnaku silop cizre hiljade firmi je propalo, iako iz vlade kazu da ce im pruzit podrsku itd nakon oslobodenja, ko zna
sunceKOtepsija

#2765 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

-pripadnici specijalne jedinice zandarmerije i vojske u skoli "drze cas" (slike naisle na osude jer je preko 3 000 drzavnih sluzbenika-dan pred pocetak ofanzive dobilo SMS obavijest da napuste podrucja planirana za vojnu ofanzivu). Poruke vojnika: sad je red da mi obrazujemo...
Image
Image
znakovita poruka Ataturka za ucitelje (vojnik u skoli i iznad natpis): "Nove generacije bice vasih ruku djelo".
Image
-juce u Bitlisiju 2 vojnika ubijena 9 ranjenih
-danas provladini mediji pisu da je ukupan broj pripadnika PKK (prema procjenama obavjestajnih agencija) koji se bore na jugoistoku, u pet opstina-300. Prema podacima vojske ubijeno ih je do sad oko 100-inak (septembru/oktobru prema vojnim podacima u bombardovanju i "ciscenju" planina ubijeno je navodno izmedu 2 500 i 5 000 pripadnika PKK)
-u akciji turske armije ucestvuje 15 000 vojnika, 200 000 ljudi je usljed borbi bilo prisiljeno napustiti domove na jugoistoku prema podacima turskih organizacija za ljudska prava.
-i danas protesti i sukobi u Vanu
Putnik ali stvarno

#2766 Re: Republika Turska

Post by Putnik ali stvarno »

AleksoMKD wrote:

Izvini za dugu pricu
:thumbup: potpisujem.
100% tacno
Znas kako mi rece jedan moj dobri Bosnja -> neka je svog I u Gori vuka.

S*ebo me skroz ali I objasnio poneku stvar.

Brine kad vidim toliku vatru ovde na nasem klix u, oko ove - one strane u potopu Arapa, Siriji, jer to kaze koliko se nase Bosnje u to unose,

al opet ako kazemo da je casa polu puna, a ne polu prazna, onda ispada, hvala Bogu da ima nasih Bosnja.

Jer kada bi me iko na ovom dunjaluku toliko uveo u sve te stvari u islamskom svetu ? Ako ne oni - srcem, nasom ludom glavm I mladoscu svojom ?

Sada kada se znamo I prepoznamo skroz, podelili smo neke jade, opet smo mnogo jaki :) , lakse se citamo i lakse citamo ove "gornje" dokle god se

citamo I slovimo.

Salonci - gibanicari - cetalji & partizani - prvoborci 92ge, mogu sve. Zajedno.

Ja opet selim, pa da pozelim redom :

sretan Bozic nasim, ipak dragim, europskim konjusarima :)

Prorokov rodjendan obavestajcima sa BI, u vazda nepouzdanom okruzenju,

Novu 2016tu godinu svima,

a Cetaljima / Saloncima / Gibanicarima / Kirovercima / Milogorcima, iz kamenog doba, at all the times, Hristos se rodi, kada mu dodje pravo vreme, of course :D

:kakoste:

PS da ne zaboravim I Brkanu da nas ne sekira I da se ne kaci sa putincadi bez brzojava iz Kumrovca / Wright-Patterson Air Force Base - Dayton, Ohio, da ne na*ebemo opet uzalud po n+1 put, zarad par kvadrata, manje - vise

dobro neko Crno, skroz, ne zameri
Co0l

#2767 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

pjerino wrote:
Co0l wrote:
Jest,tenk do tenka na jednoj fotografiji koja prikazuje samo jednu mikrolokaciju.Zar zaista mislis da je tako cijelom duzinom granice :-)

Sta zele ili ne su pokazali organizovanjem i prevozom Pesmergi do Kobanija.I ne,nije tad ni blizu bila gotova bitka za to mjesto.Da su zaista htjeli da Kobani padne,pao bi,plain and simple.
insomnia78

#2768 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

sunceKOtepsija wrote:-pripadnici specijalne jedinice zandarmerije i vojske u skoli "drze cas" (slike naisle na osude jer je preko 3 000 drzavnih sluzbenika-dan pred pocetak ofanzive dobilo SMS obavijest da napuste podrucja planirana za vojnu ofanzivu). Poruke vojnika: sad je red da mi obrazujemo...
Image
Image
znakovita poruka Ataturka za ucitelje (vojnik u skoli i iznad natpis): "Nove generacije bice vasih ruku djelo".
Image
-juce u Bitlisiju 2 vojnika ubijena 9 ranjenih
-danas provladini mediji pisu da je ukupan broj pripadnika PKK (prema procjenama obavjestajnih agencija) koji se bore na jugoistoku, u pet opstina-300. Prema podacima vojske ubijeno ih je do sad oko 100-inak (septembru/oktobru prema vojnim podacima u bombardovanju i "ciscenju" planina ubijeno je navodno izmedu 2 500 i 5 000 pripadnika PKK)
-u akciji turske armije ucestvuje 15 000 vojnika, 200 000 ljudi je usljed borbi bilo prisiljeno napustiti domove na jugoistoku prema podacima turskih organizacija za ljudska prava.
-i danas protesti i sukobi u Vanu
Image
Jbg, ko ne slusa pjesmu nek slusa oluju
pjerino

#2769 Re: Republika Turska

Post by pjerino »

Co0l wrote:
pjerino wrote:
Co0l wrote:
Jest,tenk do tenka na jednoj fotografiji koja prikazuje samo jednu mikrolokaciju.Zar zaista mislis da je tako cijelom duzinom granice :-)

Sta zele ili ne su pokazali organizovanjem i prevozom Pesmergi do Kobanija.I ne,nije tad ni blizu bila gotova bitka za to mjesto.Da su zaista htjeli da Kobani padne,pao bi,plain and simple.
Ocjene i teze su ti toliko površne da nemaju veze sa realnošću.
Nije to “jedna slika” nego “live” prijenos koji je trajao skoro četiri mjeseca.Da, to je samo mali segment granice ali vrlo dobro pokazuje kako to izgleda kad se nešto želi odraditi.Uostalom, sada je sporno “samo” stotinjak kilometara granice pa ni to nije odrađeno, pa čak i na inzistiranje amera.

Pešmergama je trebalo skoro 2 mjeseca da stignu u kobane, grad pred padom za koji je svaki dan bio bitan. Strašna je to organizacija i prijevoz (čiji), od uskračivanja goriva do hapšenja sa optužbama da su nekad bili pripadnici pkk. I što je na kraju ušlo u kobane (pod prijetnjom da će se konvoj vratiti odakle je i došao), 40 vozila i 150 pešmergi, od toga samo 50 njih kao borbena jedinica. Više je to veliki psihološki momenat nego vojna prevaga na stranu kurda u gradu.

Prije toga u odsudnim trenucima obrane grada ameri zračnim putem sa 3 herkulesa dostavljaju oružje i municiju u grad u vrlo rizičnoj operaciji, zašto to turci nisu odradili (ili bar asistirali) na zemlji jer to bi bilo puno jednostavnije.

Kako je kobane mogao pasti po turskom scenariju ako uzmemo u obzir da su ameri od prvog dana stali na stranu kurda, samo otvorenom vojnom intervencijim. Kako bi to izgledalo, s jedne strane isis a s druge turski vojnici i očekivani pokolj branitelja pred očima cijelog svijeta.
Kikibombona

#2770 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Mersin... Civili, zene, ne zele tursku teroristicku vojsku u svojoj mahali...

https://twitter.com/dijraberi/status/679458919736016897
AleksoMKD

#2771 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Brine kad vidim toliku vatru ovde na nasem klix u, oko ove - one strane u potopu Arapa, Siriji, jer to kaze koliko se nase Bosnje u to unose,
Veruj ista situacija u Makedoniji, dva moja prijatelja su urlali i pjenili jedan na drugog kada je oboren onaj Ruski Suhoj, oba Makedonci pravoslavci :D
Maltene ko da je jednog Putin zaposlio ko direktora Gazproma a drugi kao da je baram General u NATO-u.

Sta ces, takav nam je region, navijacki.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2772 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

Kurdistan nije rat i znoj
postoje Barzani i Kikiboj
pešmerge, asajiš i pekaka
Vremena teška al puna nade
svi ruše samo Kurdi grade
Kurdistane mili svi te rade
Kikijeve ruke više nisu mlade

Od Arfina do Erbila, Dijarbakir, Van
sve je to Kurdistan
Mlohavi

#2773 Re: Republika Turska

Post by Mlohavi »

http://www.liveleak.com/view?i=f98_1450872677

Jao ljudi kakva vrata ovi Kurdi imaju :-)
calculator

#2774 Re: Republika Turska

Post by calculator »

Mlohavi wrote:http://www.liveleak.com/view?i=f98_1450872677

Jao ljudi kakva vrata ovi Kurdi imaju :-)
:lol: :lol: :lol: A mogli su jednostavno pozvoniti, otvorio bi im čovjek vrata da se ne lome onako :lol: :lol: :lol:
Co0l

#2775 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

pjerino wrote:
Co0l wrote:

Ocjene i teze su ti toliko površne da nemaju veze sa realnošću.
Nije to “jedna slika” nego “live” prijenos koji je trajao skoro četiri mjeseca.Da, to je samo mali segment granice ali vrlo dobro pokazuje kako to izgleda kad se nešto želi odraditi.Uostalom, sada je sporno “samo” stotinjak kilometara granice pa ni to nije odrađeno, pa čak i na inzistiranje amera.

Pešmergama je trebalo skoro 2 mjeseca da stignu u kobane, grad pred padom za koji je svaki dan bio bitan. Strašna je to organizacija i prijevoz (čiji), od uskračivanja goriva do hapšenja sa optužbama da su nekad bili pripadnici pkk. I što je na kraju ušlo u kobane (pod prijetnjom da će se konvoj vratiti odakle je i došao), 40 vozila i 150 pešmergi, od toga samo 50 njih kao borbena jedinica. Više je to veliki psihološki momenat nego vojna prevaga na stranu kurda u gradu.

Prije toga u odsudnim trenucima obrane grada ameri zračnim putem sa 3 herkulesa dostavljaju oružje i municiju u grad u vrlo rizičnoj operaciji, zašto to turci nisu odradili (ili bar asistirali) na zemlji jer to bi bilo puno jednostavnije.

Kako je kobane mogao pasti po turskom scenariju ako uzmemo u obzir da su ameri od prvog dana stali na stranu kurda, samo otvorenom vojnom intervencijim. Kako bi to izgledalo, s jedne strane isis a s druge turski vojnici i očekivani pokolj branitelja pred očima cijelog svijeta.
Jedna slika ili live,nebitno,bitno je da je tu prikazan minoran dio granice koja se svojom duzinom nikada nije mogla kontrolisati.To je jasno svima i u slucaju PKK terorista se istice kao argument necega a ignorise se kada su ISIL-ovi teroristi u pitanju.Dobro znani dvostruki standardi koji dovoljno govore o onima koji ih koriste.

Ameri su odbranili Kobane,to je neosporno.S druge strane,ta nemoc Kurda da ga sami odbrane je dovoljno da se izvuce zakljucak da ga ne bi mogli odbraniti da je Turska zaista zeljela da se to desi.Kako bi to tacno izgledalo mozemo samo spekulistati ali je sigurno da u tom slucaju ne bi bilo kamera sa turske strane koje bi to sve uzivo prenosile.
I prije nego sto su Pesmerge stigle u Kobane,iz Turske su ulazile jedinice FSA koje su ucestvovale u odbrani.
Post Reply