jastuk1 wrote:Challenger__ wrote:Fino ti kaže, Francuzi i UK, a Lenjin Turskoj. A ti po svom, pa po svom...
Šta ja po svom Bogati?! Jel nije istina da je ovo što je današnja Rusija nahuškavala Armene i Grke koji su živjerli na teritoriji ovoga što je nanašnja Turska da se bune protiv osmanske vlasti?
Nisi meni rekao ali da probam.
Carska Rusija stvarno nije isto ovo sto je danasnja Rusija. Isto Otomansko carstvo nije isto sto I danasnja Turska. Tu nisi u pravu kada vuces paralelu.
Zbog izlaska Rusije na topla mora, oko Krima i kontrole nad Bosforom I Dardanelima koji zakljucavaju Crno more I Rusiju, jesu se rvali Carska Rusija sa UK I Francuzima u smislu da ne mogavsi sami da ih uzmu, nisu to dali ni Rusiji I podrzavali su Tursku dok se nije videlo da je nesposobna da se reformise (seti se Mlado Turaka). Napoleon koji je do Moskve doveo vojsku, askere je Sultanu pokusao da modernizuje, lakse im je bilo da se Rusi potrose na ojacanim Osmanima nego da se oni mlate sa njima. Naravno isti taj Napoleon uzeo je Osmanima Egipat.....
Za Otomansku carevinu kao takvu I jedne I druge je bolelo uvo, bas kao I za Jermene ili Grke, bas kao I to isto Otomansko carstvo za Bosnjake i Srbe ako hoces. Svako je gledao da zgrabi za sebe sto veci deo.
Srbi su Sultanu bili bolji od Janjicara iz Vidina pocetkom XIX veka, pa kad su krenuli predaleko ozidao je Sultan Cele kulu istim glavama koje je sam naoruzao 10 godina pre. Gradascevic je takodje otisao niz vodu, jer nije prihvatio novi rezim.....
U tom smislu jesu svi trazili svoje boots on the grounds, nezadovoljne lokalce koji su spremni da skoce za njihov, tudj interes (Jermene, Grke, Srbe, Bosnjake, Albance I td).
Ali zaista u toj prici 1919 - 1923 vec je nestalo Carske Rusije (1917 I definitivno) tako da su Francuzi preuzeli Jermene, a Britanci Grke. Probali da rasparcaju I kada nisu uspeli, istrgovali su ipak sa Ataturkom :
- da se zemlja sekularizuje,
- odbacivanje arapskog i uvodjenje latinicnog pisma da ih odvoje od Arapa I priblize sebi
- tako je Turska postala good boy, uklopila se u njihovu politiku, a predala Arape na brigu UK & Francuzima do dana danasnjeg (kroz naslednika, USA)
Grke I Jermene su pustili niz vodu, kao sto se uvek I svuda boots on the ground puste niz vodu, jer samo gnjave I jos ocekuju medalje, ono tipa mi na braniku krscanstva, bla, bla. Kada je Ataturk prihvatio gornje, vazniji im je postao on da cuva moreuze od hriscana.
Sada Turska ima Kurde koji mogu postati boots on the ground u Turskoj kao sto su to vec odradili za Amere u Iraku. Ali nece biti toga u Turskoj, jer nije Rusija Amerika pre svega, nema tu moc, a nije ni Turska Irak, mada Brkan stvarno pokazuje da je prilicno glup I uzima neke inicijative bez da mu je receno. Ukratko pokusava da neki turski "interes" predpostavi gazdinom interesu (Gradasceviceva "greska"), a to se skupo placa. Vec je ispao glup u drustvu u Gazi, sada opet pravi skandale u Siriji. Istripovao je malo, a to moze da kosta puno.
Izvini za dugu pricu