Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2751 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Sreca pa drzavu iz koje pises nisu stvarali ljudi koji tako rezonuju zloupotrebe.
detroit-mercy

#2752 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote: Prvi put cujem da ulijece drzava da pomogno dvoje penzionera sa dvije penzije,u jednom domacinstvu.Kakve su to dvije penzije da si socijalni slucaj.Gdje to ima? Na 2 penzije? Nikad cuo.
Ako nisi cuo ne mora znaciti da nema a ja ti kazem da ima. Posebno kada se radi o niskim penzijama. Sta mislis, nasi ljudi koji su otisli u nekim godinama da su im penzije nebu pod oblake :mrgreen:.
Kod mene od poznanika otac obolio od raka, njegova stara je primala nadoknadu od drzave za njegu koju mu pruza. Njegu bi mu pruzala i ovako i onako ali je po zakonu dobijala pare od sitema za to.
Eh eto otkrio si ameriku.To ima i ovde,213 km mjesecno...Imam slucaj u porodici.
Pa sta se onda cudis na dodatke penziji.
Kod mene tetka, ima kucu u Austriji, tetak umro ona prima dodatak na penziju iako zivi u svojoj kuci. Ljudi imaju skale na osnovu koji izracunavaju neke stvari-socijalna drzava :mrgreen: .
detroit-mercy

#2753 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Sreca pa drzavu iz koje pises nisu stvarali ljudi koji tako rezonuju zloupotrebe.
Je li ti ovo komentar sa strucne strane ili nako da kazes nesto :mrgreen:.
Opet te pitam, u cemu je zloupotreba :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2754 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Sto bih ja o Pravu razgovarao sa portirom iz Wallmarta koji ubija vrijeme dok gleda snimak videonadzora? Zato sto pricamo isti jezik?
detroit-mercy

#2755 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote: Prvi put cujem da ulijece drzava da pomogno dvoje penzionera sa dvije penzije,u jednom domacinstvu.Kakve su to dvije penzije da si socijalni slucaj.Gdje to ima? Na 2 penzije? Nikad cuo.
Ako nisi cuo ne mora znaciti da nema a ja ti kazem da ima. Posebno kada se radi o niskim penzijama. Sta mislis, nasi ljudi koji su otisli u nekim godinama da su im penzije nebu pod oblake :mrgreen:.
Kod mene od poznanika otac obolio od raka, njegova stara je primala nadoknadu od drzave za njegu koju mu pruza. Njegu bi mu pruzala i ovako i onako ali je po zakonu dobijala pare od sitema za to.
Eh eto otkrio si ameriku.To ima i ovde,213 km mjesecno...Imam slucaj u porodici.
Po Bati familija ti vara drzavu :mrgreen:.
Koji ce im kurac dodatak kad ionako bi mu pruzali njegu i bez dodatka :mrgreen:
A Bati se vjeruje, ima covjek diplomu :mrgreen: .
detroit-mercy

#2756 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Sto bih ja o Pravu razgovarao sa portirom iz Wallmarta koji ubija vrijeme dok gleda snimak videonadzora? Zato sto pricamo isti jezik?
Opet te pitam, koji se zakon ovim krsi :mrgreen:
Btw, da znas kakvih gaca ima u Wallmartu, da padnes na guzicu. Moze se i na kredit uzet :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2757 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Znam vidio sam ti na djevojci
detroit-mercy

#2758 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Znam vidio sam ti na djevojci
Na zalost nemam djevojku :mrgreen:. Ozenjen sam vec dugo godina.
Je li to sve sto imas, to ti je komentar :mrgreen:
Izgleda da te na Sinergiji nisu previse ucili pravu nego ulicarskom zargonu :mrgreen:
Jadno, prilicno jadno od progresivnog omladinca kakv li su tek oni sto nisu progresivni :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2759 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Sa balvanima sjekirom :kakoste:
detroit-mercy

#2760 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

Na zalost, ovo su nam danas akademski gradjani. Pitas nesto iz struke umjesto da fino priznaju da nisu bas najbolji sa materijalom jer univerziteti na kojima dobijaju diplome bas i ne traze neko znanje. Dosta je da donese milju mara po godini i diploma je tu :sad: .
Narod kojim ima ovkvu omladinu ne treba sa se brine za svoju buducnost.
Zivjela sinergija :mrgreen: .
HAVANA

#2761 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote:
detroit-mercy wrote: Ako nisi cuo ne mora znaciti da nema a ja ti kazem da ima. Posebno kada se radi o niskim penzijama. Sta mislis, nasi ljudi koji su otisli u nekim godinama da su im penzije nebu pod oblake :mrgreen:.
Po Bati familija ti vara drzavu :mrgreen:.
Pricas o totalno dvije razlicite stvari...Jedno je pomoc i njega a sasvim drugo da dva penzionera sa dvije penzije dobiju pomoc za placanje stana.Zasto bi dobili? Pored toliko izbora i naselja sa nizim cijenama kirije...Ko odredjuje granicu? Evo ja penzioner,de dodajte mi malo ja bi u bec u fensi naselje...Kazem ti,ja nikad nisam cuo da dvoje penzionera sa dvije penzije prima pomoc za placanje stana.Pogotovo ako imaju nekretninu u vlasnistvu.Onda nema ni socijalne pomoci.Ispravi me ako grijesim.Mozda se sta promijenilo,davno sam zivio vani...Odakle ova prica uopste? :-)
dust71000

#2762 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust71000 »

Znači roditelji od ovog 512 MB su socijalni slučajevi a on im još i kiriju naplaćuje ? :shock:
Last edited by dust71000 on 27/09/2019 20:21, edited 1 time in total.
insomnia78

#2763 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

Jbt panaija kad cojk cita reko bi to su milioneri. To dnevnice, satnice, jahte, stanovi, kirije, porezi a u stvarnosti tudje slike i kuhinjica u kojoj nemeres oklagijom mahnuti :lol:
Joj Fuad je bio penicilin za ovakve situacije
HAVANA

#2764 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Nemam pojma kako na to dodje a nije to rekao.
HAVANA

#2765 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Meni fali fudo pravo.Sad bi ga na kljukusu odveo.
insomnia78

#2766 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

HAVANA wrote:Nemam pojma kako na to dodje a nije to rekao.
Ma jok ba. On se htio pohvaliti kako svoj stan izdaje svojim starcima pa ovi sad namastavaju
HAVANA

#2767 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

E jes se nahvalio u pm.
detroit-mercy

#2768 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

HAVANA wrote:
detroit-mercy wrote:
HAVANA wrote: Po Bati familija ti vara drzavu :mrgreen:.
Pricas o totalno dvije razlicite stvari...Jedno je pomoc i njega a sasvim drugo da dva penzionera sa dvije penzije dobiju pomoc za placanje stana.Zasto bi dobili? Pored toliko izbora i naselja sa nizim cijenama kirije...Ko odredjuje granicu? Evo ja penzioner,de dodajte mi malo ja bi u bec u fensi naselje...Kazem ti,ja nikad nisam cuo da dvoje penzionera sa dvije penzije prima pomoc za placanje stana.Pogotovo ako imaju nekretninu u vlasnistvu.Onda nema ni socijalne pomoci.Ispravi me ako grijesim.Mozda se sta promijenilo,davno sam zivio vani...Odakle ova prica uopste? :-)
Havana, dvije minimalne penzije ili ako supruga nije radila jedna bas ne minimalna. Ljudi ti izracunaju, imas skale koliko oni smatraju da je potrebno za zivot. Opet ti govorim, moja tetka zivi u kuci koju su ona i tetak kupili, tetak je bio malo kod nas malo u Austriji tako da za zivota nije zaradjivao lose pare (za kes uzeli kucu) ali nije imao dosta godina staza. Sad kad je umro ona dobija dodatak od drzave na njegovu penziju. Uzmi ljude koji su radili 10-15 pa i 20 godina u Austriji, nemaju svoju imovinu, radili su nize placene poslove, njihove penzije nisu pljacka za austrijske uslove, jest kad prevedes u nase pare i nase uslove. Opet ti ponavljam, socijalna drzava, ovi sto zive u Austriji sigurno jos bolje znaju.
insomnia78

#2769 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

Pa ti bgm ko da mu ne znas pricu sa foruma n
Rugafet

#2770 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Rugafet »

_BataZiv_0809 wrote:Sa balvanima sjekirom :kakoste:
Čovjek te fino pita (5 puta)u čemu je problem i zloupotreba a ti umjesto odgovora bacaš tu neke šabanske doskočice i na kraju počinješ i da vrijedjaš. Pravi pametnjaković
detroit-mercy

#2771 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Pa ti bgm ko da mu ne znas pricu sa foruma n
Nije bitna njegova prica, nisam mu ja advokat :mrgreen: , ja sam pokusavam da objasnim kakvih sve situacija imas.
Ljudi se odmah havataju za socijalni slucaj, ne mora bit ni socijalni slucaj. Radio si toliko godina, penzija ti je tolika jer imas toliko godina radnog staza. Od drzave te sljeduje toliki dodatak.
I to nema nikakve veze kolika primanja imaju djeca. Tvoj stari mozda ima 300km ova penzije ti treses par tisuca eura. Vi se oba racunate posebno. Sta je medju vama je druga stvar.
dust71000

#2772 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dust71000 »

detroit-mercy wrote:
Nije bitna njegova prica, nisam mu ja advokat :mrgreen: , ja sam pokusavam da objasnim kakvih sve situacija imas.
Ljudi se odmah havataju za socijalni slucaj, ne mora bit ni socijalni slucaj. Radio si toliko godina, penzija ti je tolika jer imas toliko godina radnog staza. Od drzave te sljeduje toliki dodatak.
I to nema nikakve veze kolika primanja imaju djeca. Tvoj stari mozda ima 300km ova penzije ti treses par tisuca eura. Vi se oba racunate posebno. Sta je medju vama je druga stvar.
Ti si gore naveo primjer u kome drzava daje dopunu do minimalne penzije. Npr. penzija po godinama radnog staza, primanjima itd. iznosi 150 KM ali minimalna penzija iznosi 300 KM pa od drzave dobijes tu dopunu do 300 KM. E ako ti sin izda stan za npr. 150 KM onda zivis od 150 Km koje ti ostanu. Ako ti sin da da u u njegovom stanu zivis besplatno ostaje ti 300 km. Kontas ? Ne daje ti drzava pare namjenski za rentanje stana, bar ne u slucaju koji si ti opisao. Ako ti drzava daje markice za hranu ili namjenski pare za smjestaj da ne bi bio beskucnik to vec jeste socijalna pomoc. U oba slucaja blago roditeljima sa takvim sinom :-)
Maraschino

#2773 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

U kojim vi drzavama zivite :roll: blago meni. :D
detroit-mercy

#2774 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

dust71000 wrote:
detroit-mercy wrote:
Ti si gore naveo primjer u kome drzava daje dopunu do minimalne penzije. Npr. penzija po godinama radnog staza, primanjima itd. iznosi 150 KM ali minimalna penzija iznosi 300 KM pa od drzave dobijes tu dopunu do 300 KM. E ako ti sin izda stan za npr. 150 KM onda zivis od 150 Km koje ti ostanu. Ako ti sin da da u u njegovom stanu zivis besplatno ostaje ti 300 km. Kontas ? Ne daje ti drzava pare namjenski za rentanje stana, bar ne u slucaju koji si ti opisao. Ako ti drzava daje markice za hranu ili namjenski pare za smjestaj da ne bi bio beskucnik to vec jeste socijalna pomoc. U oba slucaja blago roditeljima sa takvim sinom :-)
Je li pricas o Austriji ili BiH.
Drugo, drzava ti da 500-600 Eura da platis stan, da li platio Hansu ili Svom sinu je svejedno. Sin ce mozda platiti rezije za tebe, mozda kad ide u kupovinu podmiri i roditelje, mozda ovo mozda ono, mozda nista. Nije poenta u tome, jer oni bi stan placali 500-600 svakako, je li problem samo sto placaju njemu umjesto Hansu. Kod nas se digla kosa na glavi, naplacjue roditeljima stanarinu.
Budi siguran, da u ovakvim slucajevima, svi su na neki nacin dobri.
HAVANA

#2775 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

Maraschino wrote:U kojim vi drzavama zivite :roll: blago meni. :D
Ja u onoj u kojoj bi ti babo jebo mater na samu spomen da mu ti rentas stan a on ti placa kiriju... :lol:
Post Reply