nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#2751 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Seawolf wrote:
tempuser wrote:
Seawolf wrote: Da ste se sudarili, naravno, on (vozač Caddy-a) bi bio kriv, tako da nemam namjeru da ga branim, ali ni ti nisi postupio baš najbolje.

Na tom mjestu, gdje se krak petlje penje za ugao od 270o iz smjera grada prema aerodromu, nema ulivne trake, kao ni 200 m prije toga kraka, na mjestu gdje ulica Hifzi Bjelevca izlazi sa desne strane na cestu kojom si se ti kretao.

Zbog nepostojanja ulivnih traka na ta dva mjesta koji slijede jedan iza drugog, a radi sigurnosti drugih učesnika i sebe, rezonski je tim mjestima prići krećući se lijevom trakom, ako voziš smjerom Rajlovac - Aerodrom, i ako nije gužva, pa se možeš lako prestrojavati.
Da sam postupio najbolje i da sam se prstrojio u lijevu onda bi mi drugih 20 spominjali familiju jer punim kombijem guslam 50 lijevom trakom...
Pa valjda je puno bolje guslat' sa 50 km/h u lijevoj traci, nego sa 50 km/h opalit u Turčina u plavom Caddy-u. Uostalom to guslanje bi trajalo samo do nadvožnjaka petlje, jer bi se ionako morao prestrojiti u desnu traku, za produžiti prema aerodromu, ili za spustiti se sa petlje prema centru grada.

I kakav je to furgon (nije kombi, kombi je vozilo primarno za prevoz putnika na dva do tri reda sjedišta, koje može da prevozi i teret) koji pod punim opterećenjem vozi max. 50 km/h. Uostalom, ograničenje na tom dijelu je do max. 60 km/h.
Pa valjda je puno normalnije postovati saobracajune propise i ne uzimati prednost terentnom vozilu zatvorene karoserije koje, postujuci sve moguce propise, vozi desnom trakom 50 km/h i filozofirati kako onaj ko postuje propise treba da se prilagodi onome koji ih krsi? Osim toga, koliko znam ako je ogranicenje 60 to ne znaci da moram vozili ne sporije od 60? Sta mislis?

p.s.

Kombinirano vozilo (kombi) je cestovno vozilo na motorni pogon sa dva para kotača smještenih jedan iza drugog. Karakteristike vozila su da se može po potrebi koristiti za prijevoz putnika i tereta, sjedala mu se lako lako vade i/ili postavljaju.
Po vrsti tovarnog prostora se mogu podijeliti na zatvorene i otvorene (koji imaju iza putničke kabine prostor za teret).
Po namjeni se mogu podijeliti na vozilo za prijevoz manjih grupa od petnaestak ljudi i dostavno vozilo za prijevoz veće količine manjih robnih artikala, poput namirnica ili kućanskih aparata, ali i manje količine većih, poput namještaja.
Seawolf

#2752 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seawolf »

tempuser wrote:Pa valjda je puno normalnije postovati saobracajune propise i ne uzimati prednost terentnom vozilu zatvorene karoserije koje, postujuci sve moguce propise, vozi desnom trakom 50 km/h i filozofirati kako onaj ko postuje propise treba da se prilagodi onome koji ih krsi? Osim toga, koliko znam ako je ogranicenje 60 to ne znaci da moram vozili ne sporije od 60? Sta mislis?
Vozi ti kako hoćeš, neka si živ i zdrav. Ja se, kad vozim tim dijelom, zbog toga što su oba mjesta veoma rizična i prizivaju sudar zbog nepostojanja ulivne trake i direktnog uključivanja sa desne strane, uvijek prestrojim u lijevu traku, najkasnije prije mosta preko Miljacke i vratim se u desnu na nadvožnjaku petlje.
tempuser wrote: p.s.

Kombinirano vozilo (kombi) je cestovno vozilo na motorni pogon sa dva para kotača smještenih jedan iza drugog. Karakteristike vozila su da se može po potrebi koristiti za prijevoz putnika i tereta, sjedala mu se lako lako vade i/ili postavljaju.
Po vrsti tovarnog prostora se mogu podijeliti na zatvorene i otvorene (koji imaju iza putničke kabine prostor za teret).
Po namjeni se mogu podijeliti na vozilo za prijevoz manjih grupa od petnaestak ljudi i dostavno vozilo za prijevoz veće količine manjih robnih artikala, poput namirnica ili kućanskih aparata, ali i manje količine većih, poput namještaja.
Ova definicija, koju si preuzeo sa hrvatske (izvorno) i bosanske (prepisano) Wikipedije, i koja ne postoji nigdje drugdje na svijetu, je netačna.

U zadnjoj rečenici kojom se definiše namjena opisane su dvije kategorije vozila: minibusi i furgoni, ali kombiji nisu.

Ono što si ti vozio u petak navečer preko stupske petlje je furgon, kategorije registracije N1 ili N2 (ako mu je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg). Kombiji se registruju kao M1 podkategorija AF (višenamjensko putničko motorno vozilo), a minibusi koji imaju više od devet sjedišta (uključujući vozačevo) su kategorija M2.
tempuser

#2753 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Osim sto je za 9/10 ljudi vozilo tog oblika bez obzira na namjenu kombi, kad si vec takav formalnista, eto budi ljubazan pa mi daj tacnu i priznatu definiciju pojma kombi?!

EDIT: Malo potrazih nesto zvanicnije od wiki i nadjoh ovu definiciju u dokumentu na linku:

1.2.2.3 Automobili, pod kojima se podrazumevaju drumska motorna vozila sa najmanje četiri točka. Prema konstrukciji i nameni, a samim tim i po opremi namenjen je za prevoz:
- tereta i/ili putnika (teretna, putnička ili kombinovana - kombi vozila)

http://ttl.masfak.ni.ac.rs/MMIV/Prvi_de ... ukupno.pdf

Valjda ovaj prof. dr. zna o cemu pise...?
Seawolf

#2754 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seawolf »

tempuser wrote:Osim sto je za 9/10 ljudi vozilo tog oblika bez obzira na namjenu kombi, kad si vec takav formalnista, eto budi ljubazan pa mi daj tacnu i priznatu definiciju pojma kombi?!

EDIT: Malo potrazih nesto zvanicnije od wiki i nadjoh ovu definiciju u dokumentu na linku:

1.2.2.3 Automobili, pod kojima se podrazumevaju drumska motorna vozila sa najmanje četiri točka. Prema konstrukciji i nameni, a samim tim i po opremi namenjen je za prevoz:
- tereta i/ili putnika (teretna, putnička ili kombinovana - kombi vozila)

http://ttl.masfak.ni.ac.rs/MMIV/Prvi_de ... ukupno.pdf

Valjda ovaj prof. dr. zna o cemu pise...?
Kombi je kombinovano motorno vozilo za prevoz putnika i tereta, koje pored sjedišta vozača ima maksimalno do osam sjedišta za putnike. Sjedišta za putnike u drugom i trećem (ako ga ima) redu kombija se mogu izvaditi (ne samo preklopiti) kako bi se povećao prostor za prevoz tereta.

Osnovne razlike između furgona i kombija su slijedeće:

Furgon se registruje kao teretno vozilo N1 ili N2, a kombi se registruje kao putničko vozilo M1.

Furgon pored sjedišta vozača ima još najviše dva mjesta za putnike (ovdje ima izuzetaka, kao što je npr. Mercedes-Benz VITO Mixto, koji se može tretirati ili kao furgon ili kao kombi).

Furgon je teretno vozilo za koji se, kada je u vlasništvu firme, PDV iskazan na fakturi prilikom plaćanja vozila, priznaje u pretporez i odbija se od izlaznog poreza. Kombi je putničko vozilo i PDV iskazan na fakturi prilikom plaćanja vozila se ne priznaje u pretporez, sem ako vlasnik kombija nije firma registrovana za prevoz putnika, taxi ili rent-a-car.

Vozilo koje si ti vozio preko stupske petlje u petak navečer je registrovano kao teretno vozilo N1 ili N2, pored sjedišta na kojem si ti sjedio u tom vozilo je bilo još jedno ili najviše dva sjedišta za putnike unutar prostora koje je pregradom odvojeno od prostora za teret i PDV koji je tvoja firma platila prilikom kupovine tog vozila obračunat je kao odbitni pretporez za odgovarajući obračunski period.

Zato je to vozilo, koje si ti tada vozio furgon, a nije kombi.

A profesor Stefanović u svojim skriptama, nije napisao ništa što bi bilo u suprotnosti sa ovim što sam ja naveo.
tempuser

#2755 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Osim sto sve sto si napisao moze biti tvoja konstrukcija bez formalne potvrde, buduci da pomenuti prof. uopste ne barata pojmom furgon, i sto to slucajno mogao biti npr. VW LT 28 sa 2 reda sjedala i tovarnim prostorom reg. na D.O.O., sto nema veze sa mojom firmom i sto je nebitno kako se zakonski tretira, sad izadji na ulicu i kad naidje fugon pitaj prvog prolaznika kad ti kaze sta vidi!
vješalica

#2756 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vješalica »

tempuser wrote:Osim sto sve sto si napisao moze biti tvoja konstrukcija bez formalne potvrde, buduci da pomenuti prof. uopste ne barata pojmom furgon, i sto to slucajno mogao biti npr. VW LT 28 sa 2 reda sjedala i tovarnim prostorom reg. na D.O.O., sto nema veze sa mojom firmom i sto je nebitno kako se zakonski tretira, sad izadji na ulicu i kad naidje fugon pitaj prvog prolaznika kad ti kaze sta vidi!
pa kombi
Seawolf

#2757 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seawolf »

tempuser wrote:Osim sto sve sto si napisao moze biti tvoja konstrukcija bez formalne potvrde, buduci da pomenuti prof. uopste ne barata pojmom furgon, i sto to slucajno mogao biti npr. VW LT 28 sa 2 reda sjedala i tovarnim prostorom reg. na D.O.O., sto nema veze sa mojom firmom i sto je nebitno kako se zakonski tretira, sad izadji na ulicu i kad naidje fugon pitaj prvog prolaznika kad ti kaze sta vidi!
Sve mi je jasno šta želiš reći, samo mi nije jasno zašto si VW LT 35 iz prvobitne verzije posta pretvorio u VW LT 28 u ovoj definitivnoj verziji. Nebitno je, onako kako si ih ti opisao, i jedan i drugi su furgon, ako imaju fiksnu pregradu između prostora sjedišta i prostora za teret.

Bez obzira šta bi prolaznik na ulici rekao, i vozila Renault Clio koja su isporučena Coli su teretna vozila - furgoni (N1), sve dok ponovno ne izvade iz njih pregradu iza prvog reda sjedišta i ne vrate u njih drugi red sjedišta za putnike, kada će ponovo (nakon novog atestiranja) postati putnička vozila M1/AB.

Nije tačno da uvaženi profesor Stefanović, nije spomenuo u svojim skriptama na koje si stavio link, pojam furgon. Spomenuo ga je i bio je vrlo precizan, za razliku od tebe i slučajnog prolaznika:
1.2.2.3.3 Automobili za prevoz tereta. I ova vrsta vozila se dalje
standardom razvrstava u podvrste prema obliku karoserije i vrsti tereta (otvoreni ili
zatvoreni tovarni sanduk, furgon, platforma za kontejnere, damperi i slično...).
Ukoliko je tovarni prostor namenjen prevozu određenih tereta takvi teretni automobili
se nazivaju specijalnim automobilima (hladnjača, cisterna, mešalica za beton, odvoz
smeća, automobil radionica i slično). Ova podgrupa vozila nije ograničena, s obzirom
da su specijalni tereti takođe ne ograničeni po nameni.
tempuser

#2758 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Provjerio u medjuvremenu jel bio 28 ili 35 jer imaju oba, a kombi nije moj, i opste nije bitno kako se to formalno tretira niti da li ima pregradu, a eto sad nije kombi cak ni kad ima 2 reda sjedala. Ja pisem onako kako to 9/10 ljudi na ulici u svakodnevnom govoru naziva i uopste ne razumijem cemu nepotrebno filozofiranje kad je sve jasno, bas kao ni kako sam se ja kao trebao prilagoditi klocu koji krsi propis, a eto nisam ga udario... Sutra da napisem vozio sam auto ti ces me ispraviti, nije to auto to je putncko motorno vozilo do 8 putnika bez vozaca?!

P.S. koliko ja vidim ovdje je fugon definisan po obliku karoserije, a ne po namjeni gdje je naveo kombi...
supercali

#2759 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by supercali »

Pa ljudi kad vide touarega q7 i sl kazu djip a ti bi gorane siguran sam rekao nije to djip to je terenac ili suv pa bi se i tu raspravljao koja je razlika izmedju suv i terenac a raja ce ga zvati djip

Vadis se gorane bezveze
Volis da kao baratas pojmovima fazoni a kad ti covjek objasni onda govoris narodnim jezikom
Ma daj
tempuser

#2760 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Respo, osim sto si poceo da prorices buducnost, svojim komentarom podsjecas na one male likove sto pod*ebavaju iz pozadine kad velihi kuhaju, pogotovo sto ti prvi nisi 5 x u zivotu iskoristio pojam furgon...
U prici uopste nije bitno sta sam vozio, bitno je da je lik krenuo bez potrebe da kao analizira cistu situaciju, vozim svoju voznju 100% po propisima, debil ulijece s desne strane bez gledanja, blicam ne bi li me skontao, lik nista, uspijem da ga izbjegnem i sad krece analiza zasto ja nisam isao lijevom trakom, zasto nisam vozio 60 i na kraju da li sam vozio kombi ili furgon itd itd... Smijesno...
Na kraju, primjer sa dzipom, Q7 i Tuaregom ti je glup i netacan...
The BEN10

#2761 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by The BEN10 »

Leon16v wrote:Danas BMW e36 crni na Otoci kod TC otoka prodje kroz crveno na semaforu kod one trafike duhan promet i skrenu prema Hrasnom, kad tiru-riru za njim odnekle iz izmedju onih zgrada izletise gdje je pekara Huth. :evil:
:thumbup:
supercali

#2762 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by supercali »

tempuser wrote:Respo, osim sto si poceo da prorices buducnost, svojim komentarom podsjecas na one male likove sto pod*ebavaju iz pozadine kad velihi kuhaju, pogotovo sto ti prvi nisi 5 x u zivotu iskoristio pojam furgon...
U prici uopste nije bitno sta sam vozio, bitno je da je lik krenuo bez potrebe da kao analizira cistu situaciju, vozim svoju voznju 100% po propisima, debil ulijece s desne strane bez gledanja, blicam ne bi li me skontao, lik nista, uspijem da ga izbjegnem i sad krece analiza zasto ja nisam isao lijevom trakom, zasto nisam vozio 60 i na kraju da li sam vozio kombi ili furgon itd itd... Smijesno...
Na kraju, primjer sa dzipom, Q7 i Tuaregom ti je glup i netacan...
Pa nisam ni rekao da ja koristim rijec furgon
I za mene je sve kombi iako znam razliku al ti ganjas te neke izraze i fazone kod drugih pa kad ti neko ukaze na to onda se vadis na narodni jezik u tome je bit
Naravno da u tvojoj prici nije bitno sta si vozio furgon kombi bus terenac i sl
Koliko sam citao lik se uhvatio tvoje price da analiziras neke sitnice koje nisu bitne u samoj prici pa se onda razglaba o tome
Kad veliki kuhaju ja sam jos veci pa mi se mrsko mijesati nego samo na kraju stavim tacku na i jer se s tobom ne vrijedi raspravljati jer si tvrdoglav jedini gori od tebe je onaj nedim karika ili kako mu je vec ime ovdje
tempuser

#2763 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by tempuser »

Djes veliki sto se ne mjesa i sto stavlja tacku, nisam te prepozno! :D
relax11

#2764 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by relax11 »

Citao sam neki dan kako neko pise vozio lijevom trakom (stranom) na autoputu

Juce ja kod majstora radim neku bravu na autu i dolazi mu mladi brat (tek polozio), kaze ja idem autoputem svi mi sviraju nije mi jasno sto.

Kaze mu brat pa jesi sporo vozio sta u cemu je problem. Kaze nisam, vozio noramlno stoju lijevom trakom :lol: :lol:

Kaze jesi ti normalan moras voziti desnom stranom :lol: , on ce na to aaaa pa zato mi sviraju pa nije mi niko rekao za to :lol:
punosvega

#2765 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by punosvega »

obicna T raskrsnica, "sporedni" krak ima jednu ulaznu i dvije izlazne trake

Image

I tako cekam ja zeleno kad ono...

Emir92

#2766 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Emir92 »

punosvega wrote:obicna T raskrsnica, "sporedni" krak ima jednu ulaznu i dvije izlazne trake

Image

I tako cekam ja zeleno kad ono...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: GTA Bosnia haahahahhaha
supercali

#2767 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by supercali »

Pa odakle dodje u pm
nightvision

#2768 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nightvision »

supercali wrote:Pa odakle dodje u pm
Vjerovatno je dosao iz ove sporedne ulicice s lijeva sto je u stvari ulaz na parking, ljudima mrsko obici na izlaz s druge strane vec se guraju na semafor tu na ulazu.
Image
paul_shark

#2769 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by paul_shark »

Zadnjih 15 dana redovno vidjam policiju u civilu, crni Golf 7 T48-M-036 u krugu oko Nedjarica, Alipasinog Polja i Dobrinje. Ovo je za svaku pohvalu,
s tim da bi ovo trebalo biti 365 dana u godini, a pogotovo u nocnim satima, kada bi mi bio merak sjesti u presretaca i lagano snimati ove kloceve,
koji gas pritiscu na ravnom i misle da su boga uhvatili za .. a na svakoj krivini po kocnici, prolazak na crveno, ubacivanje iz izlivne trake itd.
Petak, Subota navece od 20h do 01h bar dva vozila sa kamerom mnogo bi bolja situacija bila... samo iza vozila upratit ga 200m snimiti i gotovo,
obrada podataka i pravac cestitka na vrata...
relax11

#2770 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by relax11 »

Ja trkaca sinoc sta je ono onako :lol: i onaj semafor u Barama navece kao da ga i nema :D
muha_sa

#2771 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muha_sa »

vozili kroz naselje dozvoljenom brzinom--garant

http://www.avaz.ba/clanak/203882/saobra ... vrijedenih
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2772 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Truba »

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2774 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

muha_sa wrote:vozili kroz naselje dozvoljenom brzinom--garant

http://www.avaz.ba/clanak/203882/saobra ... vrijedenih
uh al se rasuo ko riža....
Ned071

#2775 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ned071 »

jutros je na ovo licino mjesto dolazila hitna. cudo ovdje vise nema sudara. tesko je izac na ulicu ne vidi se nista od parkiranih auta. a ima trkaca...
Post Reply