Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
BornInHell
#276 Re: dionice, kupovina itd.
U startu si deset posto u minusu dok obavis kupnju i prodaju vec ti ode 20 km plus troskovi uknjizenja i tekuceg racuna..tesko je uspjeti sa sitnim parama bilo sta. Kupi BH Telekom imaju divedendu i vecinom uvjek prave profit mada je burza kocka nema nista sigurno
-
Makaveli72
#277 Re: dionice, kupovina itd.
Znam da je teško s malim parama, ali to bi se više onako malo igrao, da malo-pomalo udjem u taj svijet, pa jednog dana ko zna.BornInHell wrote:U startu si deset posto u minusu dok obavis kupnju i prodaju vec ti ode 20 km plus troskovi uknjizenja i tekuceg racuna..tesko je uspjeti sa sitnim parama bilo sta. Kupi BH Telekom imaju divedendu i vecinom uvjek prave profit mada je burza kocka nema nista sigurno
Pošto imam jedinu Maestro Student debitnu karticu od Unicredita, je li s njom moguce obavljat transakcije?
I najviše me brine ova minimalna naknada, da li to znaci da ako npr: kupim 10 dionica po 10KM po limitiranom nalogu, i nakon 6 mjeseci je prodam po 10.5KM, da li to znaci da sam u gubitku 5KM (jer je minimalna naknada po transakciji 10KM), i jos gubim 0.2KM od provizije Burze i RVP, znaci je li to ukupno 5,42KM u minusu? Ima li jos nekih troskova transakcija na koje moram paziti, ili je ovo sve?
-
rimano
#278 Re: dionice, kupovina itd.
U gubitku si 15KM plus troskovi Sase i Rvp-a jer placas troskove prilikom kupovine i prilikom prodaje.Makaveli72 wrote:Znam da je teško s malim parama, ali to bi se više onako malo igrao, da malo-pomalo udjem u taj svijet, pa jednog dana ko zna.BornInHell wrote:U startu si deset posto u minusu dok obavis kupnju i prodaju vec ti ode 20 km plus troskovi uknjizenja i tekuceg racuna..tesko je uspjeti sa sitnim parama bilo sta. Kupi BH Telekom imaju divedendu i vecinom uvjek prave profit mada je burza kocka nema nista sigurno
Pošto imam jedinu Maestro Student debitnu karticu od Unicredita, je li s njom moguce obavljat transakcije?
I najviše me brine ova minimalna naknada, da li to znaci da ako npr: kupim 10 dionica po 10KM po limitiranom nalogu, i nakon 6 mjeseci je prodam po 10.5KM, da li to znaci da sam u gubitku 5KM (jer je minimalna naknada po transakciji 10KM), i jos gubim 0.2KM od provizije Burze i RVP, znaci je li to ukupno 5,42KM u minusu? Ima li jos nekih troskova transakcija na koje moram paziti, ili je ovo sve?
Debitna kartica za kupovinu ti nije potrebna jer ces novac uplacivati na namjenski racun za trgovinu a novac od prodaje ce ti ici na debitnu karticu ili neki drugi racun.
Procitaj ovu temu unazad i pronaci ces informacije kako mozes pokusati da izbjegnes placanje minimalnih naknada i da ti se obracunava procentualno za svaku transakciju bez obzira na iznos.
Npr ja placam proviziju od 1%+sase+rvp i troskovi transakcije od 200KM bi me izasli do 2.5KM.
Ako planiras kupovati bhtelecom savjetujem ti da pozuris.
-
Makaveli72
#279 Re: dionice, kupovina itd.
Pročitao sam i vidio da se može dogovorit s brokerom da isključe minimalnu naknadu pa sam poslao mail hypo brokerima i rekli su da oni ne mogu isključiti, pa sam ih odmah isključio kao moguće posrednike.
I još me zanimaju ovi nalozi, npr limitirani nalog ima rok 180 dana, da li to znaci da na 180 dan od kupovine moram prodati dionice, makar tada cijena bila niza nego kad sam je kupio? Koji je nalog najbolji ako se tako moze rec?
EDIT: Mozes mi objasnit ako nije problem, kako bi bio u gubitku 15KM? Hvala
I još me zanimaju ovi nalozi, npr limitirani nalog ima rok 180 dana, da li to znaci da na 180 dan od kupovine moram prodati dionice, makar tada cijena bila niza nego kad sam je kupio? Koji je nalog najbolji ako se tako moze rec?
-
rimano
#280 Re: dionice, kupovina itd.
Imas ppMakaveli72 wrote:Pročitao sam i vidio da se može dogovorit s brokerom da isključe minimalnu naknadu pa sam poslao mail hypo brokerima i rekli su da oni ne mogu isključiti, pa sam ih odmah isključio kao moguće posrednike.
To je samo vrijeme koliko kupovni nalog moze biti aktivan. Ti kad kupis dionice one su tvoje dok se ti ne odlucis da ih prodas.
Ako si kupio 10 dionica po 10KM i prodao ih po 10.5 zaradio si 5KM. Da bi ih kupio moras platiti minimalnu naknadu od 10KM i takodje kod prodaje moras platiti tih 10KM. Na to dodaj dva puta troskove rvp i sase i dobijes da si u minusu preko 15KM.
-
Makaveli72
#281 Re: dionice, kupovina itd.
Znaci na to se odnosi ta minimalna naknada, obracunava se i na kupovinu i prodaju..... znaci pozeljno bi bilo iskljuciti tu minimalnu naknadu. Jel to ovisi jedino o dobroj volji brokera da iskljuci minimalnu naknadu, kao sto je meni ovaj iz hypa hladno odgovorio NE, mislim ipak nisu oni jedini posrednici pa da se mogu tako bahato odnosit prema potencijalnim klijentimarimano wrote:Imas ppMakaveli72 wrote:Pročitao sam i vidio da se može dogovorit s brokerom da isključe minimalnu naknadu pa sam poslao mail hypo brokerima i rekli su da oni ne mogu isključiti, pa sam ih odmah isključio kao moguće posrednike.
To je samo vrijeme koliko kupovni nalog moze biti aktivan. Ti kad kupis dionice one su tvoje dok se ti ne odlucis da ih prodas.
Ako si kupio 10 dionica po 10KM i prodao ih po 10.5 zaradio si 5KM. Da bi ih kupio moras platiti minimalnu naknadu od 10KM i takodje kod prodaje moras platiti tih 10KM. Na to dodaj dva puta troskove rvp i sase i dobijes da si u minusu preko 15KM.
-
BornInHell
#282 Re: dionice, kupovina itd.
Vecinom ako ulazes vecu sumu novca onda si u stanju pregovarati o smanjenu troskova transakcije. Sve su oni izracunali kako da izvicu max profit od korisnika.
- _Reds_
#283 Re: dionice, kupovina itd.
Ako zelim kupiti dionice BH Telecoma, sta mi9 je raditi ??
Ako moze neko malo da uputi?
Recimo dionica za 2000 KM??
-
SA 071
#284 Re: dionice, kupovina itd.
Možeš nekih 100-tinjak dionica uzeti (tačnije 107), i ako bude kao dosada, uzeti iduće godine dividendu nekih 180 KM. Ako crveni uđu u BHT (kao što su u Bosnalijek), možda neće ni biti dividende iduće godine...
- _Reds_
#285 Re: dionice, kupovina itd.
Koja je procedura za to, gdje i kako da kupim ?'SA 071 wrote:Možeš nekih 100-tinjak dionica uzeti (tačnije 107), i ako bude kao dosada, uzeti iduće godine dividendu nekih 180 KM. Ako crveni uđu u BHT (kao što su u Bosnalijek), možda neće ni biti dividende iduće godine...
Ako može mala uputa ?
- drndalo
#286 Re: dionice, kupovina itd.
@reds
Nadjes brokera sa kojim sklopis ugovor, otvore ti racun, i daju upute kako da uplatis novac na tvoj racun kod njih, a ti njima nakon toga das nalog koje akcije/dionice da kupe, do koliko para, itd... Bez brokera na berzu ne mozes...
SA071
Kako zeleni komanduju BH Telecomom do sada, dividenda je morala biti svake godine barem 30% visa, pa nemoj previse talasati o upravljackim sposobnostima, jerbo bi moglo isplivati svasta... Ja znam da sam ja jedne godine uzeo dionice konkurentskog telekoma jer mi je prinos na ulozene pare bio veci >50% nego da sam kupio BH Telecom-ove dionice... Ima tome 7-8 godina, a tada nisu crveni bili ni blizu komandovanju...
Nadjes brokera sa kojim sklopis ugovor, otvore ti racun, i daju upute kako da uplatis novac na tvoj racun kod njih, a ti njima nakon toga das nalog koje akcije/dionice da kupe, do koliko para, itd... Bez brokera na berzu ne mozes...
SA071
Kako zeleni komanduju BH Telecomom do sada, dividenda je morala biti svake godine barem 30% visa, pa nemoj previse talasati o upravljackim sposobnostima, jerbo bi moglo isplivati svasta... Ja znam da sam ja jedne godine uzeo dionice konkurentskog telekoma jer mi je prinos na ulozene pare bio veci >50% nego da sam kupio BH Telecom-ove dionice... Ima tome 7-8 godina, a tada nisu crveni bili ni blizu komandovanju...
-
SA 071
#287 Re: dionice, kupovina itd.
Ma to si mogao jedne ili dvije godine uraditi i nikada više. BHT je dosada svake godine isplaćivao dividendu najčešće 1,73 KM po dionici, a u par navrata i dva puta godišnje pa je prelazilo 2 KM po dionici. A i oni se "namirivali" uredno. Niko ne može reći da BHT isplaćuje malu dividendu s obzirom na povrat. Sada ako si se zeznuo pa ih kupio po 75 KM to je tvoj problem, jer su tada te cijene bile nerealne i to je kratko trajalo. Eronet nekada davno dijelio dividendu i imao veliku dobit kao BHT. Dok nije došao Prlić (blizak crvenima) koji je spržio dobit kroz strašno štetne aranžmane za recimo marketinške usluge (crveni), aparate, generalno ogromne troškove... Imaš Mtel koji je dijelio manju dividendu od BHT, osim u par navrata kada je Telekomu Srbije trebalo da otplati rate kredita koje su digli za kupovinu tog istog telekoma, pa su zbog sebe čak akontativno isplatili dividendu. Samo je BHT ovdje dosada bio konstanta. I zbog toga želim zelenima da nastave vladati istim, pošto znam da neka potpuno poštena uprava ne može nikada doći na čelo BHT-a.drndalo wrote:@reds
SA071
"Zeleni" upravljaju firmama na način kao kada kravu hraniš da bi ti davala mlijeko, da je možeš musti, a "crveni" idu rađe na to da kravu odmah zakolju radi kojeg kilograma mesa, a što će iza njih ostati pustoš to ih baš i nije briga, ne misle se dugo zadržavati tu. Eh sada, meni kao dioničaru su draži ovi što "muzu" (klepaju) konstantno, ali ostane i za mene nešto, nego ovi koji hoće da se namire odjednom a za ostale-ko ih jebe.
Isto ti je i sa Bosnalijekom-Arslanagić uzimao lopatom, ali i firma rasla. On je morao razvijati firmu da bi mu više "mlijeka" davala. Šta sada imaju? Pustoš... Neće izaći na dobro...
-
Incub
#288 Re: dionice, kupovina itd.
Posjeti poslovnicu raiffeisen banke i samo trazi da te upute do njihovog brokera._Reds_ wrote:Ako zelim kupiti dionice BH Telecoma, sta mi9 je raditi ??
Sve zavrsis u banci....
Ponesi cips, licnu i otprilike to bi bilo to.
Kad kupe dionice jave ti na telefon ili email.
-
zemo_online
#289 Re: dionice, kupovina itd.
imali internet broker za sase i dali se trguje opcijama?
-
rizo
#290 Re: dionice, kupovina itd.
Imam nekog cash-a viska, tj. oko 5k. Htio sam kupiti dionica za taj novac. Koju dionicu kupiti na ovoj nasoj berzi (SASE)? Ima li neko neki dobar savjet?
-
ekseks
#291 Re: dionice, kupovina itd.
Sve što kupiš, od SASX 10 nećeš pogriješit, jer je sve dotaklo dno dna, mada nikad se ne zna, da li će ići još niže?
- drndalo
#292 Re: dionice, kupovina itd.
Sa Telekomom ne mozes biti u gresci, dugorocno posebno, jer isplacuju dobru diviendu, znatno bolju od kamate u banci...
-
RtrnOfSalisbury
#293 Re: dionice, kupovina itd.
... neki insajderi tvrde da se bht gura polunamjerno prema dole, rade se neke (sitnije) kradje a promet navodno pada ....
ako neko ima da prokomentarise te glasine i sta ce biti ako dodje do prodaje bht-a ?
ako neko ima da prokomentarise te glasine i sta ce biti ako dodje do prodaje bht-a ?
- drndalo
#294 Re: dionice, kupovina itd.
Mi izvana ne mozemo ni zamisliti sta se radi u toj "bankomat" firmi za stranku koja je drzi, i mozda je tako i bolje...
Jedino sto kao dionicar mozes je da pratis dividendu, i dok ti se isplati, drzat je (dionicu)...
Jedino sto kao dionicar mozes je da pratis dividendu, i dok ti se isplati, drzat je (dionicu)...
-
RtrnOfSalisbury
#295 Re: dionice, kupovina itd.
po logici stvari dividenda bi trebala bit sigurna (samo 10% sirotinje u vlasnistvu) a do prodaje bi moralo doc prije ili kasnije.
po logici bi se cijena morala napumpat prema gore ali prije ce bit da ce biti obratno. daklen, ovih 10% ima sanse da profitira ? u najgorem slucaju nece izgubit (puno) ? ima li kakvih teorija u javnosti ?
jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
sta je s porezom (na dividendu) ?
po logici bi se cijena morala napumpat prema gore ali prije ce bit da ce biti obratno. daklen, ovih 10% ima sanse da profitira ? u najgorem slucaju nece izgubit (puno) ? ima li kakvih teorija u javnosti ?
jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
-
rizo
#296 Re: dionice, kupovina itd.
Nisam siguran oko BHT. Nekako mi smeta to nesredjeno stanje unutar kompanije. Mada mi se cini da je cijena dionice podcjenjena. Takodjer, ako bude prodaje, sa ovim nasim vlastima nikada ne znas na koju ce kartu igrati. Da li ce ga dati jeftino ili ce pumpati cijenu?
-
rizo
#297 Re: dionice, kupovina itd.
I mene ovo zanima ako neko zna.RtrnOfSalisbury wrote: jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#298 Re: dionice, kupovina itd.
Ako kupiš dionice početkom juna, recimo, a isplata dividende je krajem juna, isplatiće te.rizo wrote:I mene ovo zanima ako neko zna.RtrnOfSalisbury wrote: jedno lihvarsko pitanje: jel na dividendu imas pravo odmah po kupovini ili moras cekat ?
Za porez ne znam.
-
rizo
#299 Re: dionice, kupovina itd.
Ljudi, kojeg brokera izabrati? Vidim da se ih se dosta pozatvaralo (sto li da mi je znati
). Zanimaju me ovi iz SA.
- drndalo
#300 Re: dionice, kupovina itd.
U FBiH koliko ja znam jos nema poreza na dividendu, u RS je uvedena, 10%...
Kod donosenja odluke o isplati dividende i sumi/dionici, donese se i odluka o datumu presjeka, pa se kaze da je npr. datum presjeka 13 okt. pa ko ima dionice tog datuma, dobija dividendu...
Kod donosenja odluke o isplati dividende i sumi/dionici, donese se i odluka o datumu presjeka, pa se kaze da je npr. datum presjeka 13 okt. pa ko ima dionice tog datuma, dobija dividendu...