Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Skijaš

#276 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

andromeda101 wrote:Najbolje je da se ne busamo Bosanstvom i multietnicnosti nek ide sve u tri lijepe picke materine, hocemo zivotni prostor za Bosnjake.
To je, kako @palermo reče, podrazumjevajući epilog ove čitave priče o ukidanju konstitutivnosti tri naroda. Raspad BiH.

Dakle, još jednom, konstitutivnost tri naroda je svetinja koju se neće i ne može dovesti u pitanje čak i da to jeste rješenje svih naših problema. A nije, nego mi svi trebamo više međusobno razgovarati i više raditi. Ukidanje BiH, entiteta ili statusa konstituivnosti je recept za krvoproliće. Imamo dovoljno decentralizovan okvir, imamo ustavom propisanu ravnopravnost sva tri naroda na području čitave zemlje, sada treba riješiti tri pitanja :

-diskriminaciju prema onim građanima države koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati
-velikosrpske blokade na putu BiH ka EU
-propast privrede

Priča o ukidanjima je gubljenje vremena i samo hrani polarizaciju unutar društva, prolongirajući stagnaciju
andromeda101

#277 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Skijaš wrote:
andromeda101 wrote:Najbolje je da se ne busamo Bosanstvom i multietnicnosti nek ide sve u tri lijepe picke materine, hocemo zivotni prostor za Bosnjake.
To je, kako @palermo reče, podrazumjevajući epilog ove čitave priče o ukidanju konstitutivnosti tri naroda. Raspad BiH.

Dakle, još jednom, konstitutivnost tri naroda je svetinja koju se neće i ne može dovesti u pitanje čak i da to jeste rješenje svih naših problema. A nije, nego mi svi trebamo više međusobno razgovarati i više raditi. Ukidanje BiH, entiteta ili statusa konstituivnosti je recept za krvoproliće. Imamo dovoljno decentralizovan okvir, imamo ustavom propisanu ravnopravnost sva tri naroda na području čitave zemlje, sada treba riješiti tri pitanja :

-propast privrede

Priča o ukidanjima je gubljenje vremena i samo hrani polarizaciju unutar društva, prolongirajući stagnaciju
A stvaranje etnicki cistih entiteta nije raspad BiH? Kao stvaranje treceg entiteta na mala vrata kroz spajanje kantona. Tako da Bosnjaci budu zguzeni na 24% ili stagod teritorije bez diranja u RS kako Dodik rece.
Ako cemo usparati, necemo samo sparati na racun Bosnjaka. Nek se onda ukinu i entiteti.
andromeda101

#278 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Sve u entitetima, drzava nevazna, ni vlade nema samo vijece ministara, tri entiteta raspad de facto.

I ovo vijece ministara hoce li se formirati, forme radi.

Pa onda bolje raspad, tako da mi Bosnjaci imamo svoj zivotni prostor, i neka kompenziraju nas pristanak na to teritorijom, da ne vodimo rat i da se opet krvimo medjusobno.
Last edited by andromeda101 on 05/04/2012 10:15, edited 2 times in total.
sarajevonekad

#279 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by sarajevonekad »

Ako bih donosio neki sud na osnovu komentara na ovoj temi, onda bih zaključio da nisu samo pojedini političati ti kojima smeta stvaranje/postojanja bosanskohercegovačke nacije ( tj.oni kojima smeta da se npr. fraza "Bošnjaci, Srbi i Hrvati (zajedno sa ostalima)" u ustavu zamijeni frazom "građani BiH") nego definitivno ispada da postoji i mnogo stanovnika BiH kojima izgleda smeta da ih se identifikuju kao "građani BIH", a da ne govorim koliko im smeta da ih se identifikuje kao "Bosanci"....

Također izgleda postoji još jedna kategorija našeg stanovništva-oni kojima ne smeta upotreba riječi "Bosna i Herzegovna", "Bosanac", "građanin BiH", ali im je ipak prioritetnije ono "Bošnjak, Hrvat, Srbin"....

Pored toga, "multietničnost" i "bosanstvo" nisu obavezno jedno te isto..mgu biti , ali ne moraju... Bosanstvo može značiti i multietničnost, ali može značiti i davanje prioriteta identitetu koji se veže za državu (BiH) u odnosu na identitet koji se veže za etniju ( nešto slično modelu mladjih modernih zemalja-SAD, Kanade, Australije....)....Primarni i zajednički identitet u tom slučaju je onaj koji se veže za državljanstvo...

A sada povratak na ono konkretno pitanje:

Zašto nekim stanovnicima i političarima zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina, smeta da se identifikuju kao "građani Bosne i Hercegovine" u ustavu i zašto im smeta da ta fraza zamijeni frazu "Bošnjaci, Srbi i Hrvati (zajedno sa ostalima)?

Ako bi neko mogao pokušati diretno i što jednostavnije odgovoriti na ovo pitanje ( koliko je moguće, naravno) biću mu/joj iskreno zahvalan.
Last edited by sarajevonekad on 05/04/2012 10:54, edited 2 times in total.
Real Khan

#280 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Real Khan »

sarajevonekad wrote:Ako bih donosio neki sud na osnovu komentara na ovoj temi, onda bih zaključio da nisu samo pojedini političati ti kojima smeta stvaranje/postojanja bosanskohercegovačke nacije ( tj.oni kojima smeta da se npr. fraza "Bošnjaci, Srbi i Hrvati (zajedno sa ostalima)" u ustavu zamijeni frazom "građani BiH") nego definitivno ispada da postoji i mnogo stanovnika BiH kojima izgleda smeta da ih se identifikuju kao "građani BIH", a da ne govorim koliko im smeta da ih se identifikuje kao "Bosanci"....

Također izgleda postoji još jedna kategorija našeg stanovništva-oni kojima ne smeta upotreba riječi "Bosna i Herzegovna", "Bosanac", "građanin BiH", ali im je ipak prioritetnije ono "Bošnjak, Hrvat, Srbin"....

Konkretno pitanje:

Zašto nekim stanovnicima i političarima zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina, smeta da se identifikuju kao "građani Bosne i Hercegovine" u ustavu i zašto im smeta da ta fraza zamijeni frazu "Bošnjaci, Srbi i Hrvati (zajedno sa ostalima)?

Ako bi neko mogao pokušati diretno i što jednostavnije odgovoriti na ovo pitanje ( koliko je moguće, naravno) biću mu/joj iskreno zahvalan.
Pa, možda bi najjednostavnije bilo reći da je u tolikoj koncetraciji seljaka i seljačina iluzorno tražiti nekakve "građane"... a drugo, većini to smeta samo zato što su im razni stranački "mudraci" rekli da to ne valja i da će biti izmajorizirani od ovih, onih, anamo-onih itd.
Skijaš

#281 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

andromeda101 wrote:
Skijaš wrote:

-propast privrede

A stvaranje etnicki cistih entiteta nije raspad BiH? Kao stvaranje treceg entiteta na mala vrata kroz spajanje kantona.
Onom ko bude insistirao na stvaranju trećeg, isključivo hrvatskog entiteta, ponudi 10-13 % teritorije i odmah će se smiriti. Nema potrebe da uvažiš bilo čiji ultimatum koji tebe dovodi u nepravedan položaj.
andromeda101

#282 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Skijaš wrote:
andromeda101 wrote:
A stvaranje etnicki cistih entiteta nije raspad BiH? Kao stvaranje treceg entiteta na mala vrata kroz spajanje kantona.
Onom ko bude insistirao na stvaranju trećeg, isključivo hrvatskog entiteta, ponudi 10-13 % teritorije i odmah će se smiriti. Nema potrebe da uvažiš bilo čiji ultimatum koji tebe dovodi u nepravedan položaj.
Od toga neka od Dodika i RS traze pola. Neka uzmu Posavinu i podebljaju koridor. Dodik ce ih i dalje podrzavati bez sumnje.

Cim se od RS zatrazilo da pomogne teritorijom taj treci entitet, Dodik se usutio sve u shesnaest.

A do tada je bio dobar lobista, bolji od Covica.
Skijaš

#283 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

andromeda101 wrote:
Skijaš wrote:
andromeda101 wrote:
Od toga neka od Dodika i RS traze pola. Neka uzmu Posavinu i podebljaju koridor. Dodik ce ih i dalje podrzavati bez sumnje.

Cim se od RS zatrazilo da pomogne teritorijom taj treci entitet, Dodik se usutio sve u shesnaest.
Eto, i tu se sva priča o daljim podjelama završava a nestaje i razlog da ti spominješ potrebu za stvaranjem isključivo bošnjačkog lebensrauma.
BL 1987

#284 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

sarajevonekad wrote:Ako bih donosio neki sud na osnovu komentara na ovoj temi, onda bih zaključio da nisu samo pojedini političati ti kojima smeta stvaranje/postojanja bosanskohercegovačke nacije ( tj.oni kojima smeta da se npr. fraza "Bošnjaci, Srbi i Hrvati (zajedno sa ostalima)" u ustavu zamijeni frazom "građani BiH") nego definitivno ispada da postoji i mnogo stanovnika BiH kojima izgleda smeta da ih se identifikuju kao "građani BIH", a da ne govorim koliko im smeta da ih se identifikuje kao "Bosanci"....

Pored toga, mene "multietničnost" i "bosanstvo" nisu obavezno jedno te isto..mgu biti , ali ne moraju... Bosanstvo može značiti i multietničnost, ali može značiti i davanje prioriteta identitetu koji se veže za državu (BiH) u odnosu na identitet koji se veže za etniju ( nešto slično modelu mladjih modernih zemalja-SAD, Kanade, Australije....)....Primarni i zajednički identitet u tom slučaju je onaj koji se veže za državljanstvo...

A sada povratak na ono konkretno pitanje:

To je pitanje za bosnjacke politicare. Zasto ni jedan bosnjacki politicar nije trazio da se ukine konstitutivnost i umjesto SBH ubaci "gradjani". To nas ceka na putu prema EU ali ne mozete ocekivati od S i H da iniciraju takva pitanja jer na njima gradjani RS mogu profitirati. Npr. mi vama dozvolimo BH naciju, vi nama dozvolite reprezentaciju RS u fudbalu ili Hrvati vama dozvole BH naciju a vi njima javni servis na hrvatskom jeziku. Sve se moze dogovoriti samo treba sjesti i prodavati-kupovati.
andromeda101

#285 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Skijaš wrote:
andromeda101 wrote:
Skijaš wrote: Onom ko bude insistirao na stvaranju trećeg, isključivo hrvatskog entiteta, ponudi 10-13 % teritorije i odmah će se smiriti. Nema potrebe da uvažiš bilo čiji ultimatum koji tebe dovodi u nepravedan položaj.

Eto, i tu se sva priča o daljim podjelama završava a nestaje i razlog da ti spominješ potrebu za stvaranjem isključivo bošnjačkog lebensrauma.
Izvini nisam ja prvi spomenuo nego onaj @webby ili kako mu bjese ime, muka mi sad traziti prethodne stranice.
palermo

#286 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

sarajevonekad wrote:

Konkretno pitanje:

Zašto bi mi to smetalo, bio bih sretan da je to naša realnost. Ali nije. Osnovno pitanje je kako u ovoj konstelaciji odnosa i ustavnog uređenja možeš ukinuti konstitutivnost, i ako je ukineš šta dobijaš na terenu. Suštinski dobijaš vladavinu većine nada manjinom na određenoj teritoriji. To faktički znači da ukidaš konstitutivnost Bošnjaka u RS-u, jukidaš konstitutivnost Bošnjaka u Mostaru, ukidaš konstitutivnost Hrvata u Federaciji (i Srba, naravno, ali se oni zbog toga neće mnog nasekirati), i jeste ukidaš konstitutivnost svih na nivou države, ali obzirom na ovalsti koje država BiH ima u ovom trenutku, to praktički ništa ne znači. Ukidanje konstitutivnosti u ovkm trenutku je aspolutno na fonu velikosrpske politike, i ne vidim nijedan razlog da oni to ne bi podržali. Ukidanje konstitutivnosti u ovom trenutku i sasvim sigurno i u bližoj budućnosti ne može ništa durgo biti nego uvod u podjelu BiH. Možda za 30 godina kada Bošnjaka ili Bosanaca bude 65 % , 70% to jeste realna opcija, u ovom trenutki i pričati o tome je jednostavno kontraproduktivno.

Bilo bi dobro naše želje, za koje ja mislim da su iskrene i poštene , svesti na teren realnosti. Mislim da je značajnije pitanje od ukidanja konstitutvnosti ono što je forumaš Travnik naglasio, kako ta konstitutivnost da zaživi u stvarnosti, da zaista bude garant kolektivnih i individualnih poarava, a da istovremeno ne bude kočnica daljeg napretka. A postoje za to modeli čija se iskustva mogu koristiti.
andromeda101

#287 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Evo da nebi neko rekao da lazem.
webby-x wrote:
Dozer wrote:1. Da li ste da svi gradjani ove drzave imaju ista prava?
2. Da li ste da svi gradjani ove drzave imaju pravo na svoje etnicke/narodne obicaje i licni izbor religije?
3. Da li ste za to da niko nema bilo kakva veca prava od nekoga drugog samo zato sto je pripadnik B, H ili S konstitutivne komponente, a taj neko drugi nije?
Sve ovo omogućava i BiH iz tri entiteta.
@webby odyebi.

Rece skijas, ja i sam Dodik. ;-)
PurpurHazel

#288 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by PurpurHazel »

sarajevonekad wrote:definitivno ispada da postoji i mnogo stanovnika BiH kojima izgleda smeta da ih se identifikuju kao "građani BIH", a da ne govorim koliko im smeta da ih se identifikuje kao "Bosanci"....

Kako bi ti, na temelju ovdje izrečenog, definirao profesora Muniba Delalića iz Ljubuškog, najplodnijeg bosanskohercegovačkog prevoditelja s norveškog jezika, koji je preveo sve od Ibsena do današnjih dana norveške književnosti i koji jasno kaže:

"Moj jezik je moj svijet, uvijek sam mislio. Kao što sam mislio da bi taj jezik trebao biti stamen kao i Butorovica, brdo ponad mog djetinjstva, jasan kao ljubuško nebo, na suncu, ili uvečer kad zvijezdama se ospe, tečan kao moja Gujista, mitska voda koja vec drugo stoljeće neprekidno tece, koja me je umivala, pored koje sam rastao...

" - Kako da ti Munibe nazovemo jezik?" - upitala u Sarajevu profesorica Ðenana Buturović na promociji antologije norveških bajki i priča, koja se prije tri godine pojavila u mom odabiru i prijevodu.
- "Zapadnohercegovački", uzvratih, "ljubuški jezik."
- "A ne", profesorica ce odlučno. -
- "Nije ovo zapadnohercegovački, ni ljubuški jezik, nego bosanski", profesorski zaključi uvažena profesorica.
-"Ma ljubuški, kad ti kažem", ne dadoh se ja. Nešto mi bilo stalo braniti taj jezik koji u Sarajevu, zbog "čitalačke publike", dekroatiziraju, a u Zagrebu, zbog "čitateljske publike", kroatiziraju.

Jer taj je jezik, ma kako ga zvali, moj jedini zavičaj, a moj je zavičaj opet zemlja čistosti, zemlja čistih glasova, posebno vokala, za koje bih sve dao, za koje su i stari Grci znali umirati.
"

I ponavljam zadnji put, svakom pravom Hercegovcu će uvijek smetati kad ga se definira Bosancem, a kad Bosanci prihvate "hercegovstvo" kao nešto što je sinonim privrženosti podneblju, zemlji i kamenu, bez naturanja "bosanstva i južne Bosne", onda ćemo moći razgovarati o tvom pitanju. Jer "građanstvo" kakvo se ovdje želi predstaviti kao kozmopolitizam je ništa drugo osim odstupanja od sebe i svega što jesi, da bi bio netko skroz drugačiji i nekome drugom prihvatljiv. Istinski Hercegovac to nikada neće učiniti, pa bio on Hrvat, Srbin, Bošnjak ili ništa od ovih matrica. A to je mnogima ovdje problem, pa ga povezuju sa velikohrvatstvom i sličnim budalaštinama. Ne, ja te pitam šta je Munib Delalić iz Ljubuškog, ako ne da svoje zapadne Hercegovine ni za šta na svijetu? Ako je već Ante Antić velikohrvat i rasturač zemlje samo zato što na isti način ne da zapadne Hercegovine, svog jezika i sebe.
Jay Gatsby

#289 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Sva priča o konstitutivnim narodima je smiješna iz jednog razloga. Ja danas mogu reći, napisati, prijaviti se... kao Srbin. Sutra to isto mogu kao Hrvat. A prekosutra kao Bošnjak.
Skijaš

#290 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

sarajevonekad wrote:definitivno ispada da postoji i mnogo stanovnika BiH kojima izgleda smeta da ih se identifikuju kao "građani BIH", a da ne govorim koliko im smeta da ih se identifikuje kao "Bosanci"....
Zašto bi ti bilo koga identifikovao ovako ili onako ? Mi smo svi pripadnici bosanskohercegovačke nacije, a podskupovi tog skupa su etničke grupe (Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Jordanci, Srbi, Mađari itd) od kojih samo tri imaju ustavom obezbjeđenu zaštitu vlastitog identiteta. Iza priče o bosanstvu kao etničkoj pripadnosti svih naših građana, obično se krije ili naivnost ili podlost. Dakle tebi niko ne smeta da se i etnički izjašnjavaš kao Bosanac, ali ne možeš to drugima nametati jer nemaš pravo na to.
BL 1987

#291 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:od kojih samo tri imaju ustavom obezbjeđenu zaštitu vlastitog identiteta.
Po ustavu je nacionalnog interesa.

I zašto samo 3 ? Zašto svi narodi ne bi mogli imati isto ? To je diskriminacija.
opa22

#292 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by opa22 »

ajmo podnjeti kolektivnu tužbu sudu u Strazburu :)
Skijaš

#293 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:I zašto samo 3 ? Zašto svi narodi ne bi mogli imati isto ? To je diskriminacija.
U redu, neka se podnese tužbu i ako sud tako presudi, albanski jezik će biti službeni u BiH: Šanse za to su nikakve, ali kako rekoh, neka se pokuša dokazati da je izostavljanje arapskog ili albanskog s liste službenih jezika diskriminacija.
BL 1987

#294 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Skijaš wrote:
BL 1987 wrote:I zašto samo 3 ? Zašto svi narodi ne bi mogli imati isto ? To je diskriminacija.
U redu, neka se podnese tužbu i ako sud tako presudi, albanski jezik će biti službeni u BiH: Šanse za to su nikakve, ali kako rekoh, neka se pokuša dokazati da je izostavljanje arapskog ili albanskog s liste službenih jezika diskriminacija.
Skaces sa teme na temu.
Ne pisemo o sluzbenom jeziku vec o zastiti vitalnog nacionalnog interesa koju mogu koristiti samo HBS. Sam si to spomenuo.
BL 1987

#295 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jedini koji su ugrozeni u etitetima i drzavi su gradjani. Kolektivna ugrozenost sluzi samo kao politička hrana mutieticarima i nacionalistima. Multietničari kažu "Ne može Srbin biti načelink Srebrenice", nacionalisti kažu "Ne može Bošnjak biti sudija". To je fašiziam i nema mu mjesta u 21. vijeku.
popajic

#296 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by popajic »

@palermo
Osnovno pitanje je kako u ovoj konstelaciji odnosa i ustavnog uređenja možeš ukinuti konstitutivnost, i ako je ukineš šta dobijaš na terenu. Suštinski dobijaš vladavinu većine nada manjinom na određenoj teritoriji. To faktički znači da ukidaš konstitutivnost Bošnjaka u RS-u, jukidaš konstitutivnost Bošnjaka u Mostaru, ukidaš konstitutivnost Hrvata u Federaciji (i Srba, naravno, ali se oni zbog toga neće mnog nasekirati), i jeste ukidaš konstitutivnost svih na nivou države, ali obzirom na ovalsti koje država BiH ima u ovom trenutku, to praktički ništa ne znači. Ukidanje konstitutivnosti u ovkm trenutku je aspolutno na fonu velikosrpske politike...
Pa, konstitutivnost se ne moze ukinuti , mora postojati - fazon je sto neki smatraju da etnosi moraju biti njeni nosioci , a drugi smatraju da konstitutivnost mora pocivati na svakom pojedincu.
I uvijek taj strah od prevlasti vecine , kao da se i u gradjanskoj drzavi ne mogu ugraditi mehanizmi koji bi prinudili na postovanje etnicke kvote zastupljenosti u raznoraznim strukturama.

Uzmi stvarno stanje na terenu.
Sta imaju danas Bosnjaci i Hrvati od te svoje famozne konstitutivnosti u RS-u ?
Ili Srbi u Federaciji ?
Svi zasticeni konstitutivnoscu , a svi u nekom dijelu drzave ugrozeni.
A svi zajedno maksimalno zabarikadirani u podjele...znas i sam cemu to vodi ...
palermo

#297 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

popajic wrote:
@palermo
Osnovno pitanje je kako u ovoj konstelaciji odnosa i ustavnog uređenja možeš ukinuti konstitutivnost, i ako je ukineš šta dobijaš na terenu. Suštinski dobijaš vladavinu većine nada manjinom na određenoj teritoriji. To faktički znači da ukidaš konstitutivnost Bošnjaka u RS-u, jukidaš konstitutivnost Bošnjaka u Mostaru, ukidaš konstitutivnost Hrvata u Federaciji (i Srba, naravno, ali se oni zbog toga neće mnog nasekirati), i jeste ukidaš konstitutivnost svih na nivou države, ali obzirom na ovalsti koje država BiH ima u ovom trenutku, to praktički ništa ne znači. Ukidanje konstitutivnosti u ovkm trenutku je aspolutno na fonu velikosrpske politike...
Pa, konstitutivnost se ne moze ukinuti , mora postojati - fazon je sto neki smatraju da etnosi moraju biti njeni nosioci , a drugi smatraju da konstitutivnost mora pocivati na svakom pojedincu.
I uvijek taj strah od prevlasti vecine , kao da se i u gradjanskoj drzavi ne mogu ugraditi mehanizmi koji bi prinudili na postovanje etnicke kvote zastupljenosti u raznoraznim strukturama.

Uzmi stvarno stanje na terenu.
Sta imaju danas Bosnjaci i Hrvati od te svoje famozne konstitutivnosti u RS-u ?
Ili Srbi u Federaciji ?
Svi zasticeni konstitutivnoscu , a svi u nekom dijelu drzave ugrozeni.
A svi zajedno maksimalno zabarikadirani u podjele...znas i sam cemu to vodi ...
Nisam te baš mnogo razumio, al eleneis. U ovoj zemlji postoje kolektiviteti koji se zovu narodi, i oni imaju svoja kolektivna prava. Ti ih trebaš na neki način zaštiti, odnosno i ne moraš, ali je malo deplasirano ako očekuješ da će se netko toga dobrovoljno i mirno odreći.
Ptanje većine i manjine je osnovno pitanje, izazov, problem u demokratiji. Demokratija obzbjeđuje vlast većine, istinska demokratija štiti prava manjine. Nažalost, moram ovdje primijetiti ( ne odnosi se eksplicite na tebe ) da oni koji su u većini na određenom području ( recimo sarajlije) mnogo lakše pristaju na ukidanje konstitutivnvosti i takođe nije slučajno da ovaj dečko iz banjaluke se tako zdušno zalaže za ukidanje konstitutivnosti. Matrica je ista, oni koji su u manjini su nam samo balast. Iliti narodski, kome ba da se mi pričagođavamo mi smo većina.
Skijaš

#298 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Skijaš wrote:
Skaces sa teme na temu.
Ne pisemo o sluzbenom jeziku vec o zastiti vitalnog nacionalnog interesa koju mogu koristiti samo HBS. Sam si to spomenuo.
http://www.echr.coe.int/echr/
popajic

#299 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by popajic »

@palermo
Nisam te baš mnogo razumio, al eleneis U ovoj zemlji postoje kolektiviteti koji se zovu narodi, i oni imaju svoja kolektivna prava. Ti ih trebaš na neki način zaštiti, odnosno i ne moraš, ali je malo deplasirano ako očekuješ da će se netko toga dobrovoljno i mirno odreći.
Ptanje većine i manjine je osnovno pitanje, izazov, problem u demokratiji. Demokratija obzbjeđuje vlast većine, istinska demokratija štiti prava manjine. Nažalost, moram ovdje primijetiti ( ne odnosi se eksplicite na tebe ) da oni koji su u većini na određenom području ( recimo sarajlije) mnogo lakše pristaju na ukidanje konstitutivnvosti i takođe nije slučajno da ovaj dečko iz banjaluke se tako zdušno zalaže za ukidanje konstitutivnosti. Matrica je ista, oni koji su u manjini su nam samo balast. Iliti narodski, kome ba da se mi pričagođavamo mi smo većina.
Na pamet mi ne pada da ocekujem da se neko neceg odrice. Niti sam ikad imao ista protiv ijedog naseg naroda ( vise su oni imali protiv mene "ostalog" :D )
Ja samo gledam ovu konstitutivnost u praksi - niko ziv zadovoljan , siguran , zasticen ili ravnopravan na citavom BIH teritoriju. Sta onda ( u praksi ) garantuje ova konstitutivnost osim podjela i jos veceg zbijanja u vlastite etnije ?!
I dalje mislim da konstitutivnost bazirana samo na tri naroda , dugorocno gledano, mnogo vise pogoduje Srbiji i Hrvatskoj nego BIH konstitutivcima .
( btw , jesam Sarajlija , ali ni slucajno ne funkcionisem po Mustafinoj arogantnoj matrici - kome ba mi...)
Dozer

#300 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

webby-x wrote:
Vitezanin wrote:Ja, bit ce nam svima super kad u BiH prestanu postojati Bosnjaci, Hrvati i Srbi. :-)
To ti je ona "Joj kako bi sve bilo super samo da su svi kao ja".
:D
I prvo i drugo su notorne gluposti. Niko ni jednom rijecju nije spomenuo nestanak B, H ili S jer oni niti mogu nit ce nestati iz BiH. Ovdje se prica o tome da im se oduzme monopol na sve i svasta, a koji imaju upravo samo zato sto se izjasnjavaju kao B,H ili S. Usput, vecina njih koji se danas tako izjasnjavaju su u onom sistemu bili - komunisti. I Jugosloveni. Sad odjednom dosli tobe/pameti, sta li...? Aha...jes', al' u panjevima. Ne, nego su expresno skontali na koji nacin se mogu bogatiti kroz manipulaciji maloumnim masama koje ce popusiti tu suplju pricu.
Canton
Konstitutivnst nas ne koci. To je suplja prica. Koci nas mnogo toga prije konstitutivnosti. Milosevicevsko zagovaranje ukidanja konstitutivnosti( u slucaju BiH to je = Bosnjacka drzava) je nesto sto moze dovesti samo do vecih problema.
Mi se moramo rijesiti diskriminatorskih odredbi i u ustavu i zakonima, a dugorocno donijeti ustav "kako Bog zapovijeda"
Opet nebulozna konstrukcija popracena iracionalnim "strahom". Zasto bi bila Bosnjacka drzava ako se ukine konstitutivnost? Po cemu? Zato sto je Bosnjaka najvise? Pa bilo ih je i prije '92, pa BiH nije bila Bosnjacka ili Muslimanska, kako hoces. A da treba donijeti Ustav "kako Bog zapovijeda" - slazem se. Ali, jedan takav Ustav podrazumijeva upravo ukidanje pojma konstitutivnosti iz njega, jer ovu drzavu ne konstituisu samo B,H i S, nego i svi oni koji to nisu, a koji jesu gradjani i drzavljani BiH.
VITALNI NACIONALNI INTERES
Ovo je samo jos jedna u nizu nebuloznih konstrukcija koja nema uporiste ni u cemu, a pogotovo ne u vazecem Ustavu BiH. Ova formulacija bi bila vazeca i ispravna ako bi stajalo "zastita vitalnih etnickih interesa", jer u ovoj konstrukciji kakva je sada moze podrazumijevati samo zastitu nacionalnih interesa svih gradjana BiH, odnosno zastitu BH nacije. Radi toga ni ovo nije nista vise nego samo jos jedan idiotluk enticara na vlasti kojim dodatno sludjuju svoje etnicko stado.
BL
To je pitanje za bosnjacke politicare. Zasto ni jedan bosnjacki politicar nije trazio da se ukine konstitutivnost i umjesto SBH ubaci "gradjani". To nas ceka na putu prema EU ali ne mozete ocekivati od S i H da iniciraju takva pitanja jer na njima gradjani RS mogu profitirati. Npr. mi vama dozvolimo BH naciju, vi nama dozvolite reprezentaciju RS u fudbalu ili Hrvati vama dozvole BH naciju a vi njima javni servis na hrvatskom jeziku. Sve se moze dogovoriti samo treba sjesti i prodavati-kupovati.
Ovo je sustina svega i nesto sto nedvosmisleno pokazuje i dokazuje da "sveti" konstitutivci u BiH djeluju u 100%-nom dogovoru. Nije tu stvar dogovora ko ce kome sta dati, nego upravo suprotno - ko ce kome sta oduzeti, jer na tom fonu se odrzavaju na vlasti, odnosno na kreiranu stalnih tenzija. Ako bi se dogovorili oko bilo cega, tada bi narodu (mozda, mada tesko) postalo jasno da se, zaboga, ipak nesto i moze zajedno, a to nije cilj ni jednih, ni drugih, ni trecih. Misli se na etnicke politicke oligarhije, naravno. U medjuvremenu, u skolama se odgajaju nove generacije 100% cistih fasista koji trebaju biti garant ocuvanja B,H i S konstitutivnosti naslonjene na vjerske segregacije, i koje ce, u slucaju da se zaista pojavi neka nova politicka snaga koja bi mogla s@ebat tu B-H-S matricu, biti haldnokrvno upotrijebljene kao topovsko meso s ciljem ocuvanja etnicke vlasti, tj. kriminiogenih politickih struktura koje vladaju na osnovu konstitutivnosti.
A to da neko nekome treba da odobri "BH naciju" ili "entitetsku reprezentaciju" u bilo cemu ili "treci cisti etnicki entitet" - to su takodjer nebuloze jer ovo nema ko sta nekome da odobrava ili ne. BH nacija postoji (i cak vam svima pise u zvanicnim dokumentima poput LK). Fudbalska reprezentacija RS je postojala, ali je problem sto je niko nigdje u svijetu nije priznavao, jer zna se sta je neka sportska reprezentacija - nacionalni sastav jedne drzave, a RS nije drzava. A "sveti i cisti treci entitet" je opet stvar Ustava, odnosno da bi nastao, mora doci do promjene Ustava. A u tom pravcu sigurno nece jer to nije u skladu sa EU pravilima, niti ce biti.
Locked