Sarajevska crvena linija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
FrankSlade

#276 Re: Sarajevska crvena linija

Post by FrankSlade »

zeko071 wrote:Hartmann napala Bildta u Sarajevu: 'Što ti radiš tu, pričao si da je Milošević dobar momak!'
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/hartma ... momak.html

hvala Florence!
:thumbup:
Opetja033

#278 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Opetja033 »

Prosao sam i ja Titovom. Nemam rijeci. Prihvatljivo mi je sto je ideja ukradena, apsolutno neprihvatljivo to odakle su porijeklom stolice. Medjutim kompletan koncept, organizacija, vizuelni efekat, male stolice :( ... postovanje. Krenuo sam sa par prijatelja gradom, od Alipasine dzamije prema Vjecnoj vatri. Na kraju smo se hodali po par metara jedan od drugog, krijuci suze.
Mislio sam da ce mi srce puci. Nemam rijeci zaista.. Ne postoji niti rijec niti fond rijeci kojima bih mogao opisati sta mi je sve prolazilo kroz glavu. Tuga, tuga pregolema.
Nikada zaboraviti, nikada oprostiti.
zeko071

#279 Re: Sarajevska crvena linija

Post by zeko071 »

ja sam proveo rat u Sarajevu. U Armiji sam bio od 18 od 92.godine. puno sam toga preturio preko glave, a danas nemam snage da odem u Titovu.
Edin H.

#280 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Edin H. »

zeko071 wrote:
Edin H. wrote:Odlican komentar Ranka Mavraka na HTV-u.

pa sta kaze?ima li kakav link?
Valjda ce neko postaviti link - bio je uzivo na vijestima.
Izmedju ostalog kako se relativiziraju i iskrivljuju dogadjaji i cinjenice, kako izvjestavaju danas mediji iz RS-a i cemu to vodi.
kockica_kockica

#281 Re: Sarajevska crvena linija

Post by kockica_kockica »

photo wrote:sad sam se vratio iz titove. otisao sam da vidim kako to sve izgleda, bez ikakve ideje ili ocekivanja sta cu naci. stolice polaze od alipasine dzamije. red, crven, bas kao rijeka ali ne izaziva skoro nikakvu emociju u meni. hodam pored predsjednistva i pocinje me udarati malo po malo: jebo te, pa ove stolice predstavljaju ljude, nekoga ko bi sada sjedio sa mnom i pio kafu.... osjecanja se polako bude, obuzima me neka tuga i kontam, hajde izdrazcu ja to.

ali kada sam dosao do dijela gdje su male stolice, srce mi je puklo.

placem kao kisna godina, oblaci su visoki, nema sunca ali sam navukao suncane cvike da se ne vide suze. a na licu mi se hvata grc koji vidi svako ko prodje pored mene ali ne komentarise, vjerovatno jer se i njima isto desava u dusi. stajem, gledam miki mausa na jednoj stolici, vidim barbiku na drugoj, skoro svaka mala stolica ima cijek, na jednoj stolicici kiki bombona (moj si ih obozava), ne slijedecoj strip za djecu, na stolici ispred nje mali drveni andjeo. ljudi prolaze pored svih stolica i neki pricaju, gledaju, fotkaju ali kada dodju do malih stolica, svi stanu, niko ne prica i svi se zadrze. kamere najvise snimaju te male stolice, a ljudi donose cvijece i stavljaju ga na stolice. jedan momak otprilike mojih godina doveo sina od nekih 5 godina koji je stavljao cvijece na te male stolice. ne zna zasto ali i taj djecak u tisini i bez smijeha (zalosno je kada se dijete ne smije) stavlja cvijece na stolice. i on osjeti da nije sve onako kako bi trebalo da bude pa se ponasa kao veliki.

odem dalje prema vjecnoj vatri i niz se nastavlja, crven i shvatam da ovako postavljene stolice nose ogromnu poruku i apsolutno me ne interesuje je li ideja ukradena, pogodila je srz. udara u mozak onaj pogled na prazan prostor, na jednu boju.

ostajem jedno vrijeme, gledam ljude kako donose cvijece na stolice, neke imaju imena, neke imaju isjecke iz smrtovnica i neke imaju samo cvijece sa datumom i opisom smrti (snajper, granata i slicno). i krecem nazad.

opet prolazim pored malih stolica. noge su mi kao olovo, ne m,ogu da idem dalje, pogled mi se stalno vraca prema malim stolicama. vidim neku stariju zenu kako donosi ogroman buket cvijeca i jednan po jedan cvijet stavlja na stolice odajuci pocast svakom malom tijelu i dusi koja sada lebdi iznad tih istih stolica i gleda nas.

sretnem jarana i vidim da je i njemu tesko. pozdravimo se i cutimo i gledamo stolice ne pomjerajuci se a onda krenem polako dalje. ne mogu jer suza suzu stize a nije lijepo da neko vidi muskarca u dobrim godinama kome nije problem potuci se u sekundi, dati i primiti batine i koje se ne boji nicega kako stoji pored prazne plasticne stolice i koji place kao malo dijete.

nista ne mogu zaboraviti, mogu im oprostiti sto su mi zajebali zivot, drzali me u opsadi 3,5 godine, sprijecili da se smijem i putujem, sto mi je pola porodice raseljeno iz rodnih kuca (ipak su zapoceli novi zivot ovdje), sto je brat RVI (doduse ne znam jesam li im ovo oprostio) i to sto sam jeo govna iz zapadne evrope, sto sam bio materijal za skupljanje politickih poena i ovo i ono, ali im ne mogu i nikada necu oprostiti samo dvije stvari: silovanja i djecu.

gradjanima sarajeva ovih 11.541 a pogotovo djeci, pokoj dusi i vjecni rahmet.
tvoj tekst me rasplakao :(
R.I.P. 11 540 poginulih osoba :sad: :(
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#282 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Chmoljo »

nisam čitao ostale komentare sa teme... bio sam gore cijeli dan.

nikoga izgubio nisam, niko mi nije nastradao, nisam imao tolike traume... ali ono što čovjek osjeća... obilježeni smo svi na neki način.

porijeklo stolica baca mrlju na to sve, u stvari, baca mrlju način na koji se sve prezentovalo javnosti. njihovo porijeklo je moglo imati i dublju gestu - ljudskiju... ali... ali... nije.

to sad na stranu. danas.

dok sam gledao tu rijeku stolica, i vrtio po glavi novinske natpise o vezi plagijata i Pašovića, samo mi je u glavi bila jedina suvisla misao: da ono što sam osjećao tada u sebi, taj osjećaj nije bio plagijat. bio je made in Chmoljo.
glockov kolac

#283 Re: Sarajevska crvena linija

Post by glockov kolac »

http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/80964 ... ljivo.html

Kad misliš da ne može biti veće govno, Dodik Mile te opovrgne

Samo ti laj keru jedan... :x
Edin H.

#284 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Edin H. »

zeko071 wrote:Hartmann napala Bildta u Sarajevu: 'Što ti radiš tu, pričao si da je Milošević dobar momak!'
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/hartma ... momak.html

hvala Florence!
Ne bi me cudilo da su ga nasi pozvali i platili mu troskove putovanja i boravka, ukljucujuci naravno i suprugine troskove.

Uvjeren sam da ce nasi novinari koji se bave istrazivackim novinarstvom to ispitati, kao sto nisu uspjeli ni da uprate porijeklo stolica.
Ne bi me cudilo da su pozvali Daglasa Hearda i Davida Ovena, poznate prijatelje Bosne iz rata.
Edin H.

#286 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Edin H. »

Danas će u Sarajevu različitim manifestacijama biti obilježen dan takozvane opsade ovog grada, a koliko je zaista termin opsada nerealna klasifikacija, suvišno je i govoriti. :lol: :lol: :lol:

Nevjerovatno, hajde neka sam prezivio rat, pa da docekam da citam i ovakve nebuloze i izmjene teza.

E o ovome je Mavrak govorio danas na vijestima HRT-a.
dezurni_ucenik

#287 Re: Sarajevska crvena linija

Post by dezurni_ucenik »

Edin H. wrote:

Danas će u Sarajevu različitim manifestacijama biti obilježen dan takozvane opsade ovog grada, a koliko je zaista termin opsada nerealna klasifikacija, suvišno je i govoriti. :lol: :lol: :lol:

Nevjerovatno, hajde neka sam prezivio rat, pa da docekam da citam i ovakve nebuloze i izmjene teza.

E o ovome je Mavrak govorio danas na vijestima HRT-a.

Ja sam procitao samo prve recenice i nisam dalje htio(mogao) :x :x :x

Ovoj sto je napisala zelim joj (onako od srca) najiskrenije da dozivi u isto vrijeme i Damask i Sarajevo,i Staljingrad i Berlin i Siera Leone + pokoji cunami (zemljotres gratis). te nivo radijacije 100 hiljada puta vise bekerala od Fukushime.
velikibrnjo

#288 Re: Sarajevska crvena linija

Post by velikibrnjo »

koja patologija da ne povjerujes eeeee
dobro nisu stavili sliku markala ko fotoilustraciju za progone
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#289 Re: Sarajevska crvena linija

Post by ladyblue18 »

Molim vas, nemojte postavljati te gadosti ovdje, nije da ja imam nesto protiv, ali cisto zbog postovanja nekog...
pirmin

#291 Re: Sarajevska crvena linija

Post by pirmin »

SarajevoBH wrote:Tuga,nikad zaboravit,nikad oprostit...
A borcima vjecno hvala...
:!: :!: :!:
glockov kolac

#292 Re: Sarajevska crvena linija

Post by glockov kolac »

Ljudi ima li koji pravnik ovdje, može li se ova guska i njenj debilni list tužiti?! Koja mržnja...
milaa

#294 Re: Sarajevska crvena linija

Post by milaa »

Rat provela u Kranjcevicevoj.
A danas, danas nisam imala snage prosetati, vidjeti, sjecati se..
Previse boli, puno rodbine, najbolji prijatelj..oni vise nisu tu..
U mislima ih vidim..sjede..i stolice vise nisu prazne..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#295 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Chmoljo »

a zašto se bavimo njom danas? :roll:

neka relativizuje nailovoj materi...
dezurni_ucenik

#296 Re: Sarajevska crvena linija

Post by dezurni_ucenik »

Svjetlana Tadic
February 12
Pozivom na broj 1415 donirate 1 KM za transplantaciju bubrega ______ iz Istočnog Starog Grada.

Cuj Istocni Stari Grad ?

:lol: :lol: :lol:
mokra_carapa

#297 Sarajevska crvena linija

Post by mokra_carapa »

Jao mrznje i patologije pa to je za izucavanja i posmatranja u kontrolisano-izolovanim uslovima! Al opet bosanac leti njima pocev od kulturoloskog pa sve do politickog aspekta…
Chisum

#298 Re: Sarajevska crvena linija

Post by Chisum »

glockov kolac wrote:
Ljudi ima li koji pravnik ovdje, može li se ova guska i njenj debilni list tužiti?! Koja mržnja...

Sta ce lojavci smrdljivi.... Nemojte uopste temu da prljate ovim povracotinama iz predgradja Laktasa, na nivou srednjoskolske domace zadace.

Nego, danas ko nije suzu pustio nije covjek! Koliko emocija, suza, koliko naboja, neke cudne bliskosti, jedinstva.
Kad covjek ne moze suze da zadrzi, a u isto vrijeme srce mu se cijepa na pola.
Ne znam ni sam od cega, da li od tuge za dragim licima kojih vise nema, ili od bijesa i huje, da li od ljubavi prema mom gradu ili od mrznje prema njegovim dusmanima, mrznje koju cu da nosim u sebi dok sam ziv.
BASS

#299 Re: Sarajevska crvena linija

Post by BASS »

nije mi trebalo da odem tamo...
razmisljao sam da li da svom rodjaku ostavim 2-3 cigare na stolicu,ali nema fajde,pa sam nako sutio pored.
dezurni_ucenik

#300 Re: Sarajevska crvena linija

Post by dezurni_ucenik »

Nek pacenica crkne u svojoj mrznji...
Locked