Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Opetja033 wrote:
Ja ne mogu da vjerujem da ti poredis jednu Rumuniju sa Jugoslavijom. Rumunija je jednonacionalna drzava, gdje preovladava jedna religija (necemo sada o madjarskoj i romskoj manjini) a Jugoslavija je vjestacka tvorevina nastala udruzivanjem suverenih i drzavotvornih republika. Poredjenje sa Rumunijom je nigdje veze, Jugoslaviju je bolje porediti sa SSSR.
De ti nama reci kako je to Bosna i Hercegovina ili bilo koja druga drzava u SFRJ bila suverena i drzavotvorna republika, do stvaranja Jugoslavije?
Drzavotvorna je bila Srbija, knezevina od sredine 19. vijeka, kraljevina od kraja 19. vijeka.
Isto tako je drzavotvorna bila Kraljevina Crna Gora...
vox-populi wrote:
Drzavotvorna je bila Srbija, knezevina od sredine 19. vijeka, kraljevina od kraja 19. vijeka.
Ja sam govorio o jednoj drugoj stvari. Crna Gora i Srbija nisu bile drzavotvorne do stvaranja Jugoslavije ne misleci na cjelokupnu historiju drzava nego na drzavno uredjenje prije i prilikom stvaranja socijalisticke Jugoslavije.
vox-populi wrote:
Drzavotvorna je bila Srbija, knezevina od sredine 19. vijeka, kraljevina od kraja 19 . vijeka.
Ja sam govorio o jednoj drugoj stvari. Crna Gora i Srbija nisu bile drzavotvorne do stvaranja Jugoslavije ne misleci na cjelokupnu historiju drzava nego na drzavno uredjenje prije i prilikom stvaranja socijalisticke Jugoslavije.
jesam li te ja dobro razumio ili ti zamjeraš srbiji i crnoj gori što nisu bile socijalističke republike krajem novembra četrdesettreće? prije toga i u aprilu četrdesetprve.
vox-populi wrote:
Drzavotvorna je bila Srbija, knezevina od sredine 19. vijeka, kraljevina od kraja 19 . vijeka.
jesam li te ja dobro razumio ili ti zamjeraš srbiji i crnoj gori što nisu bile socijalističke republike krajem novembra četrdesettreće? prije toga i u aprilu četrdesetprve.
Dobro me podsjeti, republike koje su ušle u sastav DFJ su užička, fočanska, bihaćka, drvarska, podravska i gizdavačka
radostan dan wrote:
heh
Ne radi se o zamjeranju nego o tumacenju situacije da do pocetka stvaranja druge jugoslavije srbija, crna gora i druge clanice DFJ kasnije SFRJ nisu bile suverene drzave.
Ne radi se o zamjeranju nego o tumacenju situacije da do pocetka stvaranja druge jugoslavije srbija, crna gora i druge clanice DFJ kasnije SFRJ nisu bile suverene drzave.
nellington wrote:
Sad smo valjda završili sa ovim naizgled offtopicom i možemo se vratiti priči o neodrživoj tamnici naroda koj su stvorili i rastvorili masonCi.
nellington wrote:
Sad smo valjda završili sa ovim naizgled offtopicom i možemo se vratiti priči o neodrživoj tamnici naroda koj su stvorili i rastvorili masonCi.
jeL misliš na ovu?
JUGOSLAVIJA , SFRJ , MAPA , PROIZVODNJA
Ko god ima sta reci protiv Jugoslavije neka se prvo dobro zagleda u ovu kartu, pa neka je uporedi sa sadasnjim stanjem.
Kog ima sta reci protiv Tita neka se prvo dobro zagleda u ovu kartu :
Preko 200 stranih delegacija 7. svibnja se poklonilo kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu. Osmoga svibnja, na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, i 700 000 ljudi, sahranjen je Josip Broz Tito.
Sve zemlje obojene plavom bojom na karti su poslale svoje delegacije, ove druge nisu. Pa bujrum!
što se tiče rebuplika prema riječima Bogičevića sve republike iz Ustava iz 1974 su imale državodtvorni karakter i zbog toga su mogle tražiti nezavisnost 90ih, da nije tog ustava niko nebi niti dobio nezavisnot.
pričati o jugoslaviji i žaliti za prošlim vremenima neće sigurno pomoči nama. žao mi je jer nekada smo bili ljudi kojima nije bilo važno ime, već ko je kakav, danas nam je očito važnije ime od dijela ljudi. zato danas jesmo tu gdje jesmo. tu smo u corsokaku nemrdamo. po meni svaki bosanac bio on porijeklom srbin, hrvat, bošnjak nek se preispita i pogleda gdje je na moralnoj skali zapeo. rat je bio i prošao i večina su nas žrtve povampirenih ljudi kojima je sve što nikada čovjeku nebi trebalo biti bitno, postalo bitnije od samih ljudskih života. zato nam je i onda i sada nepravda sastavni dio života jer ako je i sami nečinimo nekome, onda je neko čini nama. da su ljudi na balkanu pametni sami bi ispravili devijacije u društvu i uništavali sve ono što bi ljude na balkanu moglo ponovo dovesti do novoga rata, ali jok. oni glasno aminaju ili čutke u sebi podrzavaju te devijacije, neki svojom voljom postanu služebnici iste, te postanu koljači, neki huškači, a treći navijači i svi iz toga masno profitiraju osim naroda.
El_comadante wrote:što se tiče rebuplika prema riječima Bogičevića sve republike iz Ustava iz 1974 su imale državodtvorni karakter i zbog toga su mogle tražiti nezavisnost 90ih, da nije tog ustava niko nebi niti dobio nezavisnot.
Ma jok ne bi. Kakav je Ustav imao SSSR pa su republike dobile nezavisnost? Sa situacijom kakva je bila 1991.-e nije više bilo bitno kakav je Ustav. Došao je kraj i ćao.
Taj Ustav iz 1974.-te je "odradio posao" od 1981.-e do 1991.-e. Republike su više gledale svaka svoj interes, a ne savezni. I mic po mic, svakome je kuća postajala tijesna, a čeljad bivala bijesna.
Bilo je lijepo dok je trajalo, nema više.
El_comadante wrote:što se tiče rebuplika prema riječima Bogičevića sve republike iz Ustava iz 1974 su imale državodtvorni karakter i zbog toga su mogle tražiti nezavisnost 90ih, da nije tog ustava niko nebi niti dobio nezavisnot.
Ma jok ne bi. Kakav je Ustav imao SSSR pa su republike dobile nezavisnost? Sa situacijom kakva je bila 1991.-e nije više bilo bitno kakav je Ustav. Došao je kraj i ćao.
Taj Ustav iz 1974.-te je "odradio posao" od 1981.-e do 1991.-e. Republike su više gledale svaka svoj interes, a ne savezni. I mic po mic, svakome je kuća postajala tijesna, a čeljad bivala bijesna.
Bilo je lijepo dok je trajalo, nema više.
kao što čevojek ispred napisa SSSR a ono r znači republika u množini dakle više njih. znaći ko je imao do 90 imao statut SR u SSSR taj danas ima nezavisnost za razliku od recimo Čečenije, Dagestana, Tatarstana i drugih koji su danas u sastavu Ruske federacije a Rusija je imala SR.