treba mi pomoć oko voćnaka.. imam mladi voćnak od ukupno 11 voćki ne razumijem se baš najbolje u održavanje orezivanje i to sve.. gledao samo po internetu razne literature al kad dođem ispred voćke i trebam odrazati granu nemam pojma koju treba hehehe
Voćnjak
Moderator: anex
-
DaD00
#276 Re: Voćnjak
zdravo..
treba mi pomoć oko voćnaka.. imam mladi voćnak od ukupno 11 voćki ne razumijem se baš najbolje u održavanje orezivanje i to sve.. gledao samo po internetu razne literature al kad dođem ispred voćke i trebam odrazati granu nemam pojma koju treba hehehe
) trebao bi mi neko ko se u to razumi da dođe i da mi to uradi da ih sredi uljudi, pošto su već malo podivljale 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#277 Re: Voćnjak
kad se ono kod nas farba 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#279 Re: Voćnjak
pa zar je već prošla godina

nekoliko voćaka se sasušilo
jednu sam prerezao jer je otišla...
biće manje posla ove godine
nekoliko voćaka se sasušilo
jednu sam prerezao jer je otišla...
biće manje posla ove godine
- Banksy
#280 Re: Voćnjak
Rano je i za orezivanje, za Sarajevo to je tek druga polovica ili kraj marta, mraza zna biti do prvih dana aprila ...
-
kory_galaktikos
#281 Re: Voćnjak
ma nije ni rano, moze se rezat samo nemoj odma do pupoljka i valjda nece bit bas -15Banksy wrote:Rano je i za orezivanje, za Sarajevo to je tek druga polovica ili kraj marta, mraza zna biti do prvih dana aprila ...
ako su ti debele grane premazes kalem voskom i milina
-
sokkia
#282 Re: Voćnjak
preporucujem ti da to sam ne radišDaD00 wrote:zdravo..
treba mi pomoć oko voćnaka.. imam mladi voćnak od ukupno 11 voćki ne razumijem se baš najbolje u održavanje orezivanje i to sve.. gledao samo po internetu razne literature al kad dođem ispred voćke i trebam odrazati granu nemam pojma koju treba hehehe) trebao bi mi neko ko se u to razumi da dođe i da mi to uradi da ih sredi uljudi, pošto su već malo podivljale
orezivanje voca je jedna od najbitnijih "operacija" u vocnjaku i ti kao pocetnik nema šanse da ne uprskaš stvar.
najbolje ti je da uz nekog provjerenog strucnjaka to nauciš, mada ce ti mnogi reci da to nije nikakva filozofija i da imaš na netu bezbroj upustava i savjeta ali to jarane okaci macku o rep.
ništa bez prakticne obuke, govorim ti iz vlastitog iskustva
- kandelabar
#283 Re: Voćnjak
bolje nek sj.ebe jednu godinu voćnjak kao i ja što sam al zato sma savlado gradivo sreća potrefila se prošle godine nerodna godina pa mi je bilo lakše al zato sam obnovio kompletan voćnjak sa novim granama i mladicama jer jakom rezidbom se podstiče rast i razvoj tako da sam imam posla da odaberem šta ostaje šta ne ostaje tek sljedeće godine ako bog da ću uspjeti napraviti posao kako treba znači 3godine treba da prođe za ispravljanje grešaka..
-
sokkia
#284 Re: Voćnjak
nemora da znaci,pogrešna rezidba na skroz mladoj vočci se ne popravlja lako, a može i da trajno ođuturumi voćku 
- kandelabar
#285 Re: Voćnjak
pa normalno ako ostavi samo badrljak ko stožinu ona je završila svoje al iz svakog reza izrast će nove mladice odabereš rodnu i onu sa najboljim polozajem i vodiš je dalje ostale ukloniš..Problem je ako nema rodnih onda dok prekratiš drvnu grančicu pa sačekaš sljedeće godine da se pojavi rodni pupoljak pa onda tek iz njega da izađe rodna grana..sokkia wrote:nemora da znaci,pogrešna rezidba na skroz mladoj vočci se ne popravlja lako, a može i da trajno ođuturumi voćku
Ima dosta primjera gdje ljudi prekaleme malo stariji voćnjak skreše krošnju skroz i obnovi ga rezidba je vazna jer podstice biljku na rast i razvoj
-
sokkia
#286 Re: Voćnjak
uložio sam poprilične napore da to savladam i čak su me prijatelji zvali da da i njima orezujem što sam i radio ali nikad nisam bio zadovoljan urađenim.
razlog je to kad vidim vočnjak koji je pravo odrađen dođe mi da škare nikad ne uzmem u ruku
a što jest jest nagledo sam se i onih puno gori koji su samozvani "majstori" radili a nikad neće priznati da to ne znaju raditi
razlog je to kad vidim vočnjak koji je pravo odrađen dođe mi da škare nikad ne uzmem u ruku
a što jest jest nagledo sam se i onih puno gori koji su samozvani "majstori" radili a nikad neće priznati da to ne znaju raditi
-
kory_galaktikos
#287 Re: Voćnjak
druze trebas provodit i ljetnu rezidbu, i ona je isto tako bitna kao i zimska a mozes i provodit blage korekcijesokkia wrote:uložio sam poprilične napore da to savladam i čak su me prijatelji zvali da da i njima orezujem što sam i radio ali nikad nisam bio zadovoljan urađenim.
razlog je to kad vidim vočnjak koji je pravo odrađen dođe mi da škare nikad ne uzmem u ruku![]()
niko nije rodjen naucen ali se moze itekako savladat
- kandelabar
#288 Re: Voćnjak
ja nikome ne radim rezidbu izuzev sebi i eventualno ako je negdje zapušteno imanje ne obrađuje se pa ne dam da zarastu voćke jer kad ja radim po svom propisu onda se narod ili familija buni sto puno rezem kao sta ce rodit kolko skineš meni je poenta u otvaranju plodova svjetlosti i izbjegavanju sjene bolje imat 100 komada dobrog ploda jabuke nego 400 sitne ko dzanarika al to je moja filozofija..
-
kory_galaktikos
#289 Re: Voćnjak
100% tacno , samo ne treba bas pretjerat. Trebas pazit gdje i sta rezes jer svaki rez inicira rast neke nove grane ali to se onda moze regulisat ljetnom rezidbom ili rezom na neku bocnu granu ili rezom na rodni pupoljak, ma nema tu zaljenja kao sto kazes, bitniji je kvalitet nego kvantitet.kandelabar wrote:ja nikome ne radim rezidbu izuzev sebi i eventualno ako je negdje zapušteno imanje ne obrađuje se pa ne dam da zarastu voćke jer kad ja radim po svom propisu onda se narod ili familija buni sto puno rezem kao sta ce rodit kolko skineš meni je poenta u otvaranju plodova svjetlosti i izbjegavanju sjene bolje imat 100 komada dobrog ploda jabuke nego 400 sitne ko dzanarika al to je moja filozofija..
- kandelabar
#290 Re: Voćnjak
Najsmjesnije mi kad u nekog ista sorta jabuka kao i kod mene,a u mene se potrefi duplo većei plod kaže od koga si ti to nabavio koja je vrsta krupne,a u njeg voćka ko šuma isprepletalo se sve..
-
kory_galaktikos
#291 Re: Voćnjak
to je do rezidbe 100%
i ne znam koliko praktikujete povijanje grana, koliko je to dobro i pozitivno ee
i ne znam koliko praktikujete povijanje grana, koliko je to dobro i pozitivno ee
- kandelabar
#292 Re: Voćnjak
dobro je al dok su manje vocke da se povija i kad se moze sa zemlje dokačiti grana vec sad je meni to mrsko jer posle moram opet merdevine pa da skinem to cime sam povio..kory_galaktikos wrote:to je do rezidbe 100%
-
kory_galaktikos
#293 Re: Voćnjak
a bolje dok je manja, nece pucat i sigurnije ti je
-
sokkia
#294 Re: Voćnjak
ljudi, plodovi mi nisu najbitniji (mada bi trbali biti
) , mene najviše iritiraju ti novi izdancu koji liće na metlu.
a kad vidim voćku u po ljeta uredno orezanu bez ti metloliki novi izdanaka onda mi bude jasno da ono što sam ja radio nije baš ok.
da, i još mi je onaj dugouhi zvekan uništio tri kalema jabuke koje moram zamjenit
a kad vidim voćku u po ljeta uredno orezanu bez ti metloliki novi izdanaka onda mi bude jasno da ono što sam ja radio nije baš ok.
da, i još mi je onaj dugouhi zvekan uništio tri kalema jabuke koje moram zamjenit
-
kory_galaktikos
#295 Re: Voćnjak
prijatelju, ta metla je izazvana losom rezidbom ili si mozda preforsiro djubrenjem ali moze se rijesit ljetnom rezidbom, jednostavno zadjes i pokidas rukom ljetoraste (bolje rukom pokidat nego makazama isjec, jer onda tu vise nece rast garant)sokkia wrote:ljudi, plodovi mi nisu najbitniji (mada bi trbali biti) , mene najviše iritiraju ti novi izdancu koji liće na metlu.
-
sokkia
#296 Re: Voćnjak
aaaaa, znaći i to može biti problemkory_galaktikos wrote:prijatelju, ta metla je izazvana losom rezidbom ili si mozda preforsiro djubrenjem ali moze se rijesit ljetnom rezidbom, jednostavno zadjes i pokidas rukom ljetoraste (bolje rukom pokidat nego makazama isjec, jer onda tu vise nece rast garant)sokkia wrote:ljudi, plodovi mi nisu najbitniji (mada bi trbali biti) , mene najviše iritiraju ti novi izdancu koji liće na metlu.
iskreno , nisam đubre žalio,plus sam i osokom pojačava, kontam od viška glava ne boli
-
kory_galaktikos
#297 Re: Voćnjak
a moze kako da nece, pojedi ti 5 kg janjetine zalij sa desetak piva pa ces vidjeti
pogotovo osoka puna azota
- kandelabar
#298 Re: Voćnjak
kad zasječem iznad pupoljka taj pupoljak mi izvlači dalje granu eh sad posto ce i drugi pupoljci ispod njega buknuti ja skinem ispod tog nazovi provodnika 2-3 konkurentna pupoljka da bi mogo da napreduje isto radim i ako su u pitanju grančice koja je iste debljine kao i provodnica skidam je..
-
kory_galaktikos
#299 Re: Voćnjak
tako trebakandelabar wrote:kad zasječem iznad pupoljka taj pupoljak mi izvlači dalje granu eh sad posto ce i drugi pupoljci ispod njega buknuti ja skinem ispod tog nazovi provodnika 2-3 konkurentna pupoljka da bi mogo da napreduje isto radim i ako su u pitanju grančice koja je iste debljine kao i provodnica skidam je..
to se radi ( obavezno) u proljece na sadnicama koje su posadjene na jesen prije, osjeces na 110-120 cm i prstima zalomis prva 2-3 pupoljka od vrha, ubijas vodilji konkurenciju
-
sokkia
#300 Re: Voćnjak
kory_galaktikos wrote:a moze kako da nece, pojedi ti 5 kg janjetine zalij sa desetak piva pa ces vidjeti![]()
ja bih to na tenane da ne pretjeram