Coppertone wrote:@Fudo Bosna, odvadi. Majstor mi dodje okreciti stan i kaze 100 KM. U tu cijenu nije uracunat porez, niko nije ostecen, pa ni jaslashi jer mi niko ne garantuje kvalitet uradjenog posla niti se mogu kome zaliti. Moler od mene nije naplatio porez i apsolutno mu ne mogu nista na sudu jer nemamo ugovora. Ako je lose uradio krecim ponovo, ako dobro zovem ga ponovo.Kada odem u prodavnicu, sve cijene su istaknute uz obracunat PDV. Na osnovu tog poreza placa se agencija za kontrolu kvaliteta, policija za sigurnost gradjanja, zdravstvo, skolstvo, komunalno,.... ukratko milion servisa koji stoje na uluzi gradjanima. On je od mene naplatio poreza ali ga nije proslijedio. To je OGROMNA razlika.
A zašto da "odvadim"? Je li zato što smo svi, po tom pitanju, licemjerni? U tome i jeste problem. Da bi on zakonski obavio posao kod tebe mora biti registrovan za taj posao , da mu je to osnovna ili sporedna djelatnost, odnosno vi bi, vas dvojica, da bi bili "čisti" pred zakonom , trebali napraviti , ugovor o djelu ,ili sl ugovor, da ne ulazimo u pravno ekonomske formalnosti, odnosno ono šta već zakon nalaže. Slažem se da i trgovac kao i automehaničar ili bilo ko iz naše priče treba platiti PDV, ispuniti ugovor ili napraviti račun, po zakonu. Naravno i ja sam taj koji neće npr,za renoviranje stana, odabrati firmu i tražiti račun nego ću, u većini slučajeva, tražiti privatnika,"na crno", iz prostograzloga iz kojeg i ti, a to je da prođem jeftinije! Ima još na desetine primjera.Neću otići u „fiatov“ ili „škodin“ servis/odnosno u firmu koja se bavi opravkom vozila, jer će me njihova usluga, preko računa, sa PDV-om, sa svim onim dađbinama koje ta firma mora izmiriti prema državi; režije , PDV, neto plaće, doprinosi , itd...Doći punooo skuplje, pa ću kontaktirati nekog poznanika/ jarana a on će mi preporučiti komšiju "Sulju", automehaničara, koji u slobodno vrijeme , radi kod kuće, dobro radi, , isto kao i tvoj moler ne izdaje račun, ali me sigurno neče zeznuti , što se tiče kvaliteta, jer mu je stalo da ga preporučiminekom drugom ta drugi nekom trećem itd! Zato ja , pošto ponekad radim ono što radimo i svi mi 100% , da se ne lažemo, Bogami ponekad progledam kroz prste granapčiji ili ugostitelju, pogotovo onom sitnijem, iza kojeg ne stoji lanac prodavnica ili restorana, koji mi nije dao račun, jer valja mu nategnuti novac i za državu i za amortizaciju i za obrtna/osnovna sredstva i za uposlenike.Budimo samo više samokritični !
Dakle u tvome slučaju, on je od tebe naplatio porez ali ga nije proslijedio, što je daleko manji prekršaj, jer ga a ti u onom drugom slučaju nisi ni naplatio/uopće evidentirao kao korisnik ili davalac "usluge"; zanatske ili intelektualne ili ...Znači nisi ni naplatio porez ni registrovao se za djelatnost koju radiš i daješ usluge ti ili onaj kojeg pokrivaš da bi ti koristio usluge toga koji daje te usluge jeftinije jer radi, na "crno"...
P.S.
Zamisli sada lika, a vjerujem da ima i takvih, koji na crnjaka godinama opravlja kola ili daje neke intelektualne usluge godinama,ode kod granapčije koji ima 2 uposlena i prijavi ga zbog računa , koji nije dobio pri kupovini ? Licemjerno do bola !!!