Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dragan.s

#276 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

udrch wrote:Dragane..
Zar ne misliš da pod utvrđivanje legalnosti poslovanja ne spada i provjera da li kradeš tuđe intelektualno vlasništvo..
To što mi kao narod mislimo da se samo od fabrika živi je naš problem..

Ovo za downgrade XP-a si u pravu, ali to nije bila poenta..poenta je da nisi kupio XP, već Win7..znači ne možeš kupiti XP..na računu ti piše Win7, kao i kad kupiš ovu GGWA licencu..
Provjera legalnosti poslovanja je jako širok pojam. I svaka inspekcija može to provjeravati iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom.. Ni manje ni više. Još nema nikoga od pravnika da nam to bliže pojasni.
Što se mene tiče ako dođu samo ću uradi "Lock Computer" pa nek se usude nešto pokušati.
dragan.s

#277 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

topcam wrote:....
Vec sam spomenuo i napisao, Dell sigurno nece (ovo je samo primjer)
upisati na 10.000 racunara kojih proizvede u mjesecu Martu 10.000 razlicitih
licenci, svi ti racunari ce dobiti isti image kopiran, razlikovati ce se jedino
COA naljepnica koje jesu jedinstvene. Image (u zavisnosti od serije- ne).
Hoće, zbilja će upisati 10.000 različitih key-eva jer ih oni instaliraju preko prethodno pripremljenih image-a diska. Postoje posebni alati za velike OEM proizvođače koji to riješavaju. Koji god originalno instalirani računar sam provjeravao uvijek je imao onaj key koji je na naljepnici.
Ne tvrdim da će neko kod nas imati problem ako je ključ različit od onoga na naljepnici. Prije će to biti dobra volja nekog inspektora.
Ali ključ (za istu verziju) se relativno lako može promijeniti. Ja sam nedavno kupio laptop (polovan) sa W7 Pro OEM HP. Key nije odgovarao onome na naljepnici i sa par komandi iz konzole (sasvim legalnih, nikakav crack) sam ih uskladio.
Kasnije sam ga komplet reinstalirao (x64 Pro) i upotrijebio sam Win 7 univerzalni DVD i key je bez problema prošao.
udrch

#278 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

Tema nije moj odgoj, pa se orijentiraj na stvarnu temu..
Kad dođeš do zida onda bježiš..
Čitava akcija oko licenciranja se odnosi na pravna lica i sve što ljudi ovdje pišu misle na pravna lica, a ti se sad prebacuješ na privatna koje niko živ neće kontrolisati, a trenutno nema ni zakonske osnove da uđe u kuću..
Ne bih dalje ulazio u raspravu, samo sam upozorio da iznosiš netačne i pogrešne podatke koje nekoga mogu koštati..
Koliko si u pravu ti, a koliko ja govori ovaj dio oko kupovine XP-a..
Dok ja upućujem na službeni stav Microsofta Srbije (s obzirom da ured u Sarajevu skoro ne funkcioniše i ne radi ništa), ti ovdje daješ linkove ovoga tipa:

http://www.chip.de/preisvergleich/36875 ... ional.html

Ali evo još jedan link, pa neka ostali vide ko je u pravu, a ko nije:

http://windows.microsoft.com/hr-HR/wind ... /lifecycle

Možda ti bolje znaš od Microsofta, ali nešto sumnjam..imam pravo na to..ako oni kažu da je kraj prodaje XP-a 30. lipanj 2008. onda je valja tako..mani se sajtova tipa Pik.ba..
Danas je na internetu moguće kupiti Stojadina, ali ja koliko znam ne proizvodi se odavno..njegova prodaja je davno završena..

Opet ću ti ponoviti ono što ti nikako ne razumiješ ili ne znaš..pročitaj još jednom onu uputu Micrososft Srbije..
Pravno lice legalnost software-a dokazuje na sljedeći način:

1. Dokaz da je software koji koristi licenciran (u zavisnosti koju licencu koristi)
2. Račun kojim to dokazuje

Ako mu fali bilo šta od ovoga dvoga biće kažnjen, a ti se pozivaj na Ustavni sud..zakon je po tom pitanju jasan..

Za one koji žele da legalizuju svoj OS, ukratko to mogu uraditi na sljedeći način:

1. Kupiti računar i OEM licencu zajedno ili u istom danu
2. Kupiti licencu kao Retail verziju
3. Legalizirati svoj OS putem GGK ili GGWA verzija

Sve ostalo je prema MS pravilima i Zakonu kršenje autorskih prava..naravno sve ovo se odnosi na pravna lica..što se tiče privatnih korisnika oni uvijek mogu legalizirati svoj OS sa najeftinijom OEM varijantom ili Retail ili GGK (koja takođe spada u OEM), jer legalnost software-a ne dokazuju računom kao što je slučaj sa pravnim licima..
GGWA ne mogu uopšte kupiti, jer je namjenjena pravnim licima..
Seyokiller

#279 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Seyokiller »

Najbolje je instalirati Windows 95 dok ne prodje frka, ne prepoznaje USB stikove :)
shecher

#280 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by shecher »

Ima li pravo inspekcija tražiti od mene šifru koju postavim u BIOS-u (u slučaju da žele provjeriti da li koristim licenciran Windows OS)?
udrch

#281 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

dragan.s wrote:
udrch wrote:Dragane..
Zar ne misliš da pod utvrđivanje legalnosti poslovanja ne spada i provjera da li kradeš tuđe intelektualno vlasništvo..
To što mi kao narod mislimo da se samo od fabrika živi je naš problem..

Ovo za downgrade XP-a si u pravu, ali to nije bila poenta..poenta je da nisi kupio XP, već Win7..znači ne možeš kupiti XP..na računu ti piše Win7, kao i kad kupiš ovu GGWA licencu..
Provjera legalnosti poslovanja je jako širok pojam. I svaka inspekcija može to provjeravati iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom.. Ni manje ni više. Još nema nikoga od pravnika da nam to bliže pojasni.
Što se mene tiče ako dođu samo ću uradi "Lock Computer" pa nek se usude nešto pokušati.
Ja vjerujem da ćeš ga sam otključati kad dođu i da te neće moliti da to uradiš..
Vrijeme je pred nama i vidjećemo ko će zbog ove kazne ići na Ustavni sud..
udrch

#282 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

shecher wrote:Ima li pravo inspekcija tražiti od mene šifru koju postavim u BIOS-u (u slučaju da žele provjeriti da li koristim licenciran Windows OS)?
Ma postavili ste stvari naopako od početka..
Nije posao inspekcije da dokazuje da li koristite legalan OS ili ne..to je obaveza poslodavca..ovaj USB stick je tu samo kao međunarodno priznat alat koji pomaže dokazivanje..
To vam je isto kao da vam uđe inspekcija i u radnji vam nađe banane za koje nemate odgovarajuću fakturu..ovaj put vam neće tražiti banane, već fakturu za međunarodno i zakonom priznata autorska prava koje koristite..
shecher

#283 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by shecher »

udrch wrote:
shecher wrote:Ima li pravo inspekcija tražiti od mene šifru koju postavim u BIOS-u (u slučaju da žele provjeriti da li koristim licenciran Windows OS)?
Ma postavili ste stvari naopako od početka..
Nije posao inspekcije da dokazuje da li koristite legalan OS ili ne..to je obaveza poslodavca..ovaj USB stick je tu samo kao međunarodno priznat alat koji pomaže dokazivanje..
To vam je isto kao da vam uđe inspekcija i u radnji vam nađe banane za koje nemate odgovarajuću fakturu..ovaj put vam neće tražiti banane, već fakturu za međunarodno i zakonom priznata autorska prava koje koristite..
A fizička lica?
topcam
Vozim: uzbrdo

#284 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by topcam »

udrch wrote:Tema nije moj odgoj, pa se orijentiraj na stvarnu temu..
Kad dođeš do zida onda bježiš..
Čitava akcija oko licenciranja se odnosi na pravna lica i sve što ljudi ovdje pišu misle na pravna lica, a ti se sad prebacuješ na privatna koje niko živ neće kontrolisati, a trenutno nema ni zakonske osnove da uđe u kuću..
Ne bih dalje ulazio u raspravu, samo sam upozorio da iznosiš netačne i pogrešne podatke koje nekoga mogu koštati..
Koliko si u pravu ti, a koliko ja govori ovaj dio oko kupovine XP-a..
Dok ja upućujem na službeni stav Microsofta Srbije (s obzirom da ured u Sarajevu skoro ne funkcioniše i ne radi ništa), ti ovdje daješ linkove ovoga tipa:

http://www.chip.de/preisvergleich/36875 ... ional.html

Ali evo još jedan link, pa neka ostali vide ko je u pravu, a ko nije:

http://windows.microsoft.com/hr-HR/wind ... /lifecycle

Možda ti bolje znaš od Microsofta, ali nešto sumnjam..imam pravo na to..ako oni kažu da je kraj prodaje XP-a 30. lipanj 2008. onda je valja tako..mani se sajtova tipa pik .ba..
Danas je na internetu moguće kupiti Stojadina, ali ja koliko znam ne proizvodi se odavno..njegova prodaja je davno završena..

Opet ću ti ponoviti ono što ti nikako ne razumiješ ili ne znaš..pročitaj još jednom onu uputu Micrososft Srbije..
Pravno lice legalnost software-a dokazuje na sljedeći način:

1. Dokaz da je software koji koristi licenciran (u zavisnosti koju licencu koristi)
2. Račun kojim to dokazuje

Ako mu fali bilo šta od ovoga dvoga biće kažnjen, a ti se pozivaj na Ustavni sud..zakon je po tom pitanju jasan..

Za one koji žele da legalizuju svoj OS, ukratko to mogu uraditi na sljedeći način:

1. Kupiti računar i OEM licencu zajedno ili u istom danu
2. Kupiti licencu kao Retail verziju
3. Legalizirati svoj OS putem GGK ili GGWA verzija

Sve ostalo je prema MS pravilima i Zakonu kršenje autorskih prava..naravno sve ovo se odnosi na pravna lica..što se tiče privatnih korisnika oni uvijek mogu legalizirati svoj OS sa najeftinijom OEM varijantom ili Retail ili GGK (koja takođe spada u OEM), jer legalnost software-a ne dokazuju računom kao što je slučaj sa pravnim licima..
GGWA ne mogu uopšte kupiti, jer je namjenjena pravnim licima..
Tema jeste nacin na koji se ti meni obracas, a sto jeste vezano sa
tvojim neodgojem.

Nikada nisam bjezao od zdrave i svrsishodne diskusije sa ljudima koji
su na mom intelektualnom nivou.

Cvrsto stojim iza svega sto sam rekao, i to sam potkrijepio dokazima.

Ovim nisam mislio kritizirati ili nipodistavati misljenje ostalih ucesnika
na ovoj temi, samo sam htio pomoci u granicama svojih mogucnosti.

Tvoj ulicni rjecnik samo pogorsava pokusaj konstruktivnog komuniciranja
na ovoj temi koja je jako vazna svima nama.

Iskreno, savrseno me ne zanima sluzbeni stav Microsofta Srbije kad
i u svojoj drzavi imamo i puno relevantnije, pismenije i obrazovanije
ljude koji vjerujem znaju puno vise i bolje nego sto znaju komsije
(pa i sve da ne znaju, drazi su mi nego komsije iz Srbije).

Kod tebe @udrch to ocigledno nije slucaj. Tu se jarane debelo razilazimo
u stavovima, nacelima i principima.

Stoji da imas pravo sumnjati u moje znanje i moje tvrdnje, ali mi nemas
pravo pod nos turati link sa neke srbijanske stranice.

Obzirom da pominjes kupovinu stojadina, a ne recimo BMW-a daje se naslutiti da
ozbiljno naginjes istoku, pa si mogao spomenuti recimo kupovinu lade,
samo znaj jedno ovim nisi izofiro mene nego sebe.

Dalje, gubis se u svom ponavljanju, cime vise zelis ubijediti sebe nego
mene ili ostale ljude koji ce ovo procitati.

Pun mi je kufer tvoje price o Srbiji i njihovom Microsoftovom uredu.
Zato te lijepo molim ohani vise. Samo ti prati srbijanske upute ako mislis da ce ti valjati.
Ja imam cije cu pratiti.

Nista osobno, imamo razlicita misljenja koja su proizasla iz iscitavanja tvojih istocnjackih
sajtova i mojih zapadnjackih.

Ciji su stavovi pametniji, kvalitetniji, i vise sluze svrsi, neka procijene ostali ljudi na
ovoj temi. Svaka moja daljna komunikacija sa tobom na ovoj temi se zavrsava.

Jos nesto, tebi tvoje meni moje!
Oi

#285 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Oi »

koji je nacin da legalizujem obicni win XP, koji imam na racunaru u firmi (knjigovodstvo i sl.). citajuci topic, vidim da se spominje vecinom win7, a to mi fakat ne treba!

unaprijed se zahvaljujem!
Eborg

#286 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Eborg »

Imam nekoliko računara na kojima je dosta osjetljivih podataka (odnos privatnosti firma-klijent u medicini i advokaturi, dakle baš osjetljiva područja). Imam li pravo na osnovu toga odbiti bilo kakav pristup računaru bez naloga ili inspekcija unaprijed dolazi sa nekim draftom naloga?
cappy_tempo

#287 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by cappy_tempo »

jel oni udaraju smo gdje se vrti knjigovodstvo,pare po kompjuteru ili mi mogu doci u proizvodnju i gledati sta sam crtao,kako sam crtao i kaznu udariti za win i autocad? :D haj da se spremim na - i + :mrgreen:
*mima*

#288 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

cappy_tempo wrote:jel oni udaraju smo gdje se vrti knjigovodstvo,pare po kompjuteru ili mi mogu doci u proizvodnju i gledati sta sam crtao,kako sam crtao i kaznu udariti za win i autocad? :D haj da se spremim na - i + :mrgreen:

mogu...sve ih interesuje
*mima*

#289 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Eborg wrote:Imam nekoliko računara na kojima je dosta osjetljivih podataka (odnos privatnosti firma-klijent u medicini i advokaturi, dakle baš osjetljiva područja). Imam li pravo na osnovu toga odbiti bilo kakav pristup računaru bez naloga ili inspekcija unaprijed dolazi sa nekim draftom naloga?
koliko sam jucer cula......ne gledaju podatke niti sta ti radis.....samo koji program koristis......tako sam cula......
cappy_tempo

#290 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by cappy_tempo »

al kad vidim na licenciranje.ba comtrade i kimtec mrak mi na oci padne. zasto imam neki jebeni osjecaj da je ovo nastimano da se par ljudi ili firmi obogati preko noci i da za pola godine sve ovo padne u zaborav. treba imati orginal jer se i onaj tamo napatio dok je napravio ali kako imati orginal kad je drzava sve uradila da mi sjebe posao i onda trazi da izvalim 10 000KM za licence. kad mi drzava obezbjedi normalne uslove za rad onda cu sve orginal kupovati,a do tada ima + i - pa dok se boje na rastope :mrgreen:
dadoka84

#291 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dadoka84 »

A na koje programe se odnosi, MS win i office ili i sve ostale na racunaru. :-)
poznanik

#292 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by poznanik »

*mima* wrote:
cappy_tempo wrote:jel oni udaraju smo gdje se vrti knjigovodstvo,pare po kompjuteru ili mi mogu doci u proizvodnju i gledati sta sam crtao,kako sam crtao i kaznu udariti za win i autocad? :D haj da se spremim na - i + :mrgreen:
mogu...sve ih interesuje
ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA
Službeni glasnik BiH 63/10
Član 173.
(Inspekcijski nadzor)

(1) Inspekcijski nadzor nad poštovanjem odredbi ovog zakona u dijelu obavljanja prometa robe i usluga u prvom stepenu vrše inspekcije ... nadležna za oblast prometa robe i usluga (tržišta).
(2) Inspekcije iz stava (1) ovog člana vrše inspekcijski nadzor posredstvom nadležnih tržišnih inspektorata.
Član 174.
(Ovlaštenja nadležnog tržišnog inspektora)

(1) U provođenju inspekcijskog nadzora iz člana 173. ovog zakona nadležni tržišni inspektor, pored općih ovlaštenja propisanih zakonom i drugim propisima kojima se uređuje postupak inspekcijskog nadzora, ovlašten je i da:
a) trajno oduzme robu namijenjenu prometu kojom se povređuje neko imovinsko pravo iz ovog zakona i odredi njeno uništavanje u slučaju kada vlasnik robe ili drugo lice koje ovlašteno raspolaže robom samo izjavi da se radi o robi kojom se povređuje nečije isključivo imovinsko pravo iz ovog zakona,
b) privremeno oduzme robu namijenjenu prometu za koju se opravdano posumnja da povređuje neko imovinsko pravo iz ovog zakona i obavijesti nosioca prava ili njegovog zastupnika da u roku od pet dana može predložiti trajno oduzimanje robe,
c) trajno oduzme robu namijenjenu prometu i odredi njeno uništavanje o trošku nosioca prava, ako nosilac prava ili njegov zastupnik u slučaju iz tačke b) ovog stava izjavi i dokaže da se radi o robi kojom se povređuje neko njegovo isključivo imovinsko pravo iz ovog zakona,
d) privremeno zabrani proizvodnju ili promet robe ili usluge za koju se opravdano posumnja da povređuje neko imovinsko pravo iz ovog zakona i obavijesti nosioca prava ili njegovog zastupnika da u roku od pet dana može predložiti izricanje mjere zabrane proizvodnje prometa robe ili usluge,
e) trajno zabrani proizvodnju i promet robe ili usluge licu koje je proizvelo ili stavilo u promet robu ili uslugu ako nosilac prava ili njegov zastupnik u slučaju iz tačke d) ovog stava izjavi ili dokaže da se radi o robi ili usluzi kojom se povređuje neko njegovo isključivo imovinsko pravo iz ovog zakona.
(2) Osim mjera iz stava (1) tač. c) i e) ovog člana, inspektor može licu koje je proizvelo ili stavljalo u promet robu ili uslugu kojom se povređuje neko imovinsko pravo iz ovog zakona izreći i mjeru zabrane rada i obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 do 90 dana.
(3) Nosilac prava ili njegov zastupnik može u slučajevima izricanja privremenih mjera iz stava (1) ovog člana izvršiti pregled robe i prateće dokumentacije u obimu koji je potreban za utvrđivanje činjenica bitnih za podnošenje prijedloga za preduzimanje daljnjih mjera inspekcijskog nadzora iz stava (1) ovog člana koje su trajnog karaktera.
Član 185.
(Primjena Zakona na kompjuterske programe i baze podataka)
Odredbe ovog zakona o kompjuterskim programima i bazama podataka primjenjuju se i na kompjuterske programe i baze podataka stvorene, odnosno izrađene prije njegovog stupanja na snagu, ako se time ne zadire u ugovore koji su bili sklopljeni i prava koja su bila stečena do tog dana.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZAKON O INSPEKCIJAMA U FBiH
Službene novine FBiH 69/05
VI. - OVLAŠTENJA INSPEKTORA U VRŠENJU INSPEKCIJSKOG NADZORA
Opće ovlasti inspektora
Član 67.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo:
1) utvrditi ispunjavanje uvjeta za obavljanje djelatnosti (registracija, dozvola za rad, ispunjavanje tehničkih uvjeta, zapošljavanje drugih lica i dr.);
2) narediti subjektu nadzora ili njegovom zaposleniku da obavi radnju koja je potrebna u predmetu inspekcijskog nadzora (otvoriti prostorije, pokazati predmete, predati isprave i sl.);
3) pregledati poslovne i druge prostorije i objekte, postrojenja, uređaje, instalacije, proces rada, proizvode i drugu robu;
4) pregledati način obavljanja djelatnosti (proces rada) i kvalitet roba i usluga koje podliježu inspekcijskom nadzoru;
5) pregledati poslovne knjige, opće i druge akte i poslovnu dokumentaciju (ugovore i sl.) od značaja za vršenje nadzora;
6) uzeti besplatno uzorke proizvoda i drugih materijala radi laboratorijske i druge stručne analize i poduzeti druge radnje radi utvrđivanja dokaza (fotografisati ili snimiti objekte, predmete, ljude i sl.);
7) utvrditi identitet lica za koje je to potrebno utvrditi u inspekcijskom nadzoru;
8.) saslušati stranke, svjedoke i druga lica;
9) narediti subjektu nadzora ili njegovom zaposleniku da se izjasni o činjenicama i drugim pitanjima koja se tiču predmeta inspekcijskog nadzora;
10) obaviti svaku drugu službenu radnju koja služi svrsi inspekcijskog nadzora.
Posebne ovlasti inspektora
Član 68.
Kad je ovlašten propisom na koji se odnosi inspekcijski nadzor inspektor ima pravo i:
1) izvršiti pregled fizičkog lica;
2) zaustaviti, pregledati i isključiti iz prometa svako vozilo, osim vozila vojske i policije;
3) zabraniti pristup mjestu na kojem se vrši uviđaj ili druga inspekcijska radnja;
4) ući i pregledati stambene i druge prostorije;
5) oduzeti nezakonito stečenu imovinsku korist;
6) narediti druga ograničenja i zabrane u skladu sa ovlastima prema propisima na koje se odnosi inspekcijski nadzor.
*mima*

#293 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

hvala poznanik....ev citamo na poslu... :)
dambh

#294 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dambh »

nisam iz datih odgovora mogao izvući ono najbitnije,,, a to je da li je moj software originalan. Kontaktirao sam na broj teleofna 0800-xxx ljude i Microsofta i dobio sledeću informaciju:
1. moj računar je licenciran i ja koristim originalan software, a nisam uložio puno (0,00KM).
šta sam uradio
2. slučajno sam kupio HP računar na kojem je bila naljepnica XP profesional,
3. naravno ja sam prije odradio system koji je bio iligalan, i nisam niti slutio da će doći vrijeme u Bosni kada će oni gledati taj dio... ali dođe
4. kada sam ih nazvao rekli su mi da provjerim preko interneta originalnost, i ja provjerim a ono kaže KOPIJA
5. taj čovijek je bio ljubazan i rekao mi koje programe da skinem da bi ja odradio ovu naljepnicu što je na računaru i da ona bude originalna.
5, program se zove : KeyUpdateTool_enu možete ga skinuti bilo gdje, jednostavno ukucate u google KeyUpdateTool_enu i skinete ga.
6. taj program će vam ponuditi da upišete novi broj licence,,,, tu upišete broj licence koji je na vašem računaru,,naravno trebate imati instaliran xp profesional i da naljepnica bude xp profesional.
7. to traje pola minute, nakon toga on će tražiti da restartujete računar,
8. kada ponovo uključite računar onda skinete program koji se zove "legitcheck" i sa njime provjetire originalnost programa.
9. to je sve što se tiče licenciranja systema ukoliko imate naljepnicu.
10... KeyUpdateTool_enu ---"legitcheck"--- napominjem, programi nisu neki pirati nego se nalaze na Microsoftovoj stranici i to su njihovi programi. Prvi je da promijenite key, a drugi da provjerite ispravnost-originalnost.
11. Ja kada sam to odradio i ponovo ih nazvao, oni su mi rekli da ja koristim original i da nemam potrebe plašiti se inspekcije. Rekli su mi da je računar vlasnik licence i da račun nije dokaz. Naravno, ako koristite HP,DELL,ACER odnosno brend računar,, a njih je BiH najviše i bilo..
12. Za office paket nisam imao rješenja nego kupio jedan originalan paket.
---provjerite ima li na vašem računaru naljepnica, ako ima onda je samo odradite---
poznanik

#295 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by poznanik »

Može li neko od "starijih" - "verificiranijih" forumaša iz ove oblasti potvrditi ovaj način licenciranja, koji je opisao @dambh?
Frank Sinatra

#296 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Frank Sinatra »

To je sasvim legitiman nacin licenciranja. Covjek je imao naljepnicu sa licencom na racunaru i to za odgovarajucu verziju. Ono sto nije odgovaralo je serijski broj koji je upisan prilikom instaliranja ilegalne kopije. Ovaj microsoftov alat nije nista nepoznato, sve je ok.

Ovaj link sto je neko postavio par stranica prije daje dosta korisnih informacija za ms proizvode. Izmedju ostalog tu je i odgovor na tvoje pitanje.
http://www.dl.rs/microsoft/legalizacija ... /vodic.pdf

Nije moglo a da mi ne upadne u oci tacno ono sto sam pisao malo ranije, a to je sta su nase vlasti trebale preduzeti makar minimum mjera prije inspekcije - a nisu!
Ministarstvo finansija Republike Srbije - Poreska
uprava, je uvažavajući nezadovoljavajuće stanje u
segmentu legalnosti softvera, kao i činjenicu da se
pokazatelj stope piraterije ne smanjuje i stagnira
na 74%, po čemu se svrstavamo u sam vrh liste
prema istraživanjima IDC-a, donela Akcioni plan za
rešavanje ovog problema.
Zbog toga je odredila mesec decembar za široku
akciju promocije legalnosti softvera! U ovom
periodu naglasak je stavljen na prevenciju, edukaciju
i pomoć pravnim licima kako bi se na vreme ispravili
uočeni nedostaci i ispunili svi preduslovi legalnog
poslovanja.
Poreska uprava je formirala Posebnu jedinicu, koja
će se baviti isključivo proverom legalnosti softvera
kod pravnih lica. Ovu jedinicu trenutno čini 26
inspektora, IT eksperata, koji su tokom decembra
pohađali specijalne obuke. Od januara 2011. godine
Posebna jedinica za proveru legalnosti softvera
postaće aktivna na terenu i geografski raspoređena
na čitavoj teritoriji Republike Srbije.
Kao podrška akciji promocije legalnosti sofvera,
Microsoft je sastavio dokument koji predstavlja
vodič za utvrđivanje legalnosti Microsoft softvera.
U nastavku dokumenta su opisana detaljna uputstva
o načinu na koji se može utvrditi da li je Microsoft
softver na računarima u preduzeću ispravno
licenciran.
Na samom kraju dokumenta navedena su najčešća
pitanja korisnika o načinu na koji mogu legalizovati
Microsoft softver na računarima u preduzeću.

Nadamo se da će materijal koji je pred Vama
pomoći da, sa jedne strane, obavite preventivnu
kontrolu legalnosti Vašeg softvera, ali i prepoznate
neophodne dokumente koji mogu potvrditi
legalnost softvera u situaciji ako on bude predmet
kontrole Posebne jedinice.
Yamahalac

#297 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Yamahalac »

poznanik wrote:Može li neko od "starijih" - "verificiranijih" forumaša iz ove oblasti potvrditi ovaj način licenciranja, koji je opisao ?
problem takvog postupka licenciranja je ako imate xp home licencu na racunaru, a instaliran xp pro, onda nece proci update key i moze cak stari prestati raditi
Forsaken

#298 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Forsaken »

Zavisno od licence XP aktivacijski kljuc ima odreden broj upotreba. Na primjer akademska licence XP-a, kljuc koji se odbija kroz akademski program na primjer fakultet ga dobije pa podjeli studentima, ima 10 aktivacija. Ne znam koliko aktivacija imaju retail i OEM verzije al pretpostavljam da nije beskonacno.
cappy_tempo

#299 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by cappy_tempo »

da li ja mogu nositi svoj laptop na posao,a da znam da mi ga ne mogu pregledati jer nema veze sa firmom. licni dokumenti bla bla bla ili ce oni to smatrati "ma donio ga na posao i odma je to firma"?
bambina78

#300 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by bambina78 »

Sve sto zateknu u firmi moze biti predmet inspekcijskog nadzora.
Post Reply