+nedostajati, nenavidjeti.hamša wrote:"ne" se piše spojeno kada stoji uz pridjev, npr: nemoguće, nepoznato, nevidljivo, neuračunljiv, nepismen, nepodnošljiv, neveseo
"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol, npr: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.
Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno![]()
Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.!!!
Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?
- nellington
#276 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
- prilagodjena
#277 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pa uglavnom se negativno komentarišu novotarije u jeziku,zato sam pitala...meni recimo i to h para uši jer se stavlja gdje ga nikad nije biloMr. Brightside wrote:sa tim h je nas divni bosanski jezikprilagodjena wrote:šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
- sheilak
#278 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
sigurnije: inace nisi pismenrelevantan wrote: inače si nepismen ili ne pismen
za svaki slucaj
-
Mr. Brightside
#279 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pogresne si primjere navelaprilagodjena wrote:pa uglavnom se negativno komentarišu novotarije u jeziku,zato sam pitala...meni recimo i to h para uši jer se stavlja gdje ga nikad nije biloMr. Brightside wrote:sa tim h je nas divni bosanski jezikprilagodjena wrote:šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
- fatamorgana
#280 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Moja kasirka u samoposluzi kaže mehmorija,Mr. Brightside wrote:sa tim h je nas divni bosanski jezikprilagodjena wrote:šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
- nellington
#281 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Sad smo ih valjda sve nabrojali (ako zanemarimo neke rijetke konstrukcije) 
- prilagodjena
#282 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pa ko je osim starih nepismenih deda i nana prije govorio mahrama?Mr. Brightside wrote:pogresne si primjere navelaprilagodjena wrote:pa uglavnom se negativno komentarišu novotarije u jeziku,zato sam pitala...meni recimo i to h para uši jer se stavlja gdje ga nikad nije biloMr. Brightside wrote: sa tim h je nas divni bosanski jezik
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#283 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pa mozda nisi cula ili koristila, ali to nikako ne znaci da nije bilo ispravno..sheilak wrote:ne znam, ja to nikada prije nisam cula, tek u poslijeratnom vremenu. mozda si u pravu, iako smatram da postoji razlog sto se vise te verzije ne koriste, ali nacin, potpuno isforsirani, izvjestaceni, na koji se koriste govori mi da njihova upotreba nije prirodna, nije posljedica nekakve prirodne potrebe, vec pokusaja da se stvori upravo novi bosanski jezik, koji ce svojim osobenostima odudarati od hrvatskog, srpskog, itd. Mislim da je to sasvim nepotrebno i ne bih se u tom pogledu povodila za Hrvatima koji u panicnoj namjeri da budu originalni, izvorni, autenticni stvaraju nekakvu nakaradnu verziju sopstvenog jezika upotrebljavajuci komicne arhaizme i (vrlo) nespretne neologizmeplain vanilla wrote: uh, nije
ako imas stari pravopis vidjet ces da je ispravno bilo i petnaestero i petnaestoro
i petoro i petero
-
Mr. Brightside
#284 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
daleko od tog da su bili nepismeniprilagodjena wrote: pa ko je osim starih nepismenih deda i nana prije govorio mahrama?
- prilagodjena
#285 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
onda ne govorimo o istim nanama ali nejseMr. Brightside wrote:daleko od tog da su bili nepismeniprilagodjena wrote: pa ko je osim starih nepismenih deda i nana prije govorio mahrama?
- plain vanilla
#286 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a nedostajati je od glagola dostajati?nellington wrote:
+nedostajati, nenavidjeti.
- sheilak
#287 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
a sta je sa stavljanjem h u rijeci u koje ne pase? mora onda postojati pravilo kad se h stavlja, a kad ne.
inace, podavicemo se svi izgovarajuci ga
@ vanilla
pa ne kazem da nije bilo pravilno, ali postoji razlog zasto se ne koristi vise. valjda.
@ vanilla
pa ne kazem da nije bilo pravilno, ali postoji razlog zasto se ne koristi vise. valjda.
- fatamorgana
#288 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Ah, kako je nekad lijepo bilo čut' dvoICA, troICA, 
- plain vanilla
#289 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
poceli ste mijesati kruske i jabuke
-
Mr. Brightside
#290 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ti si pismena jeldeprilagodjena wrote: onda ne govorimo o istim nanama ali nejse
govoris kafa, kava ili kahva? (samo jedan je naziv na bosanskom)
- fatamorgana
#291 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
jelda Armine,Mr. Brightside wrote:ti si pismena jeldeprilagodjena wrote: onda ne govorimo o istim nanama ali nejse![]()
- nellington
#292 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Kao što ni glagol navidjeti ne postoji... ali je tu 'ne' slavenskog porijekla za razliku od negirati i sličnih stranih primjera, pa se redovno pominju u ovom kontekstu. Naime, to ne znači da glagoli dostajati i navidjeti nisu u staroj varijanti jezika postojali i predstavljali suprotnost ovome (uostalom, zar još ne kažemo za nešto da je dostatno, eto ostatka od starog glagola).plain vanilla wrote:a nedostajati je od glagola dostajati?nellington wrote:
- prilagodjena
#293 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
govorim onako kako sam govorila i prije 20 godina....ni sekund drugačijeMr. Brightside wrote:ti si pismena jeldeprilagodjena wrote: onda ne govorimo o istim nanama ali nejse![]()
ne volim se mijenjati kako vjetar puhne,nije mi u karakteru
- plain vanilla
#294 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
pa vidis da se koristi oboje i sada, pa to neki navode kao novi jezik, odnosno nepismenostsheilak wrote:a sta je sa stavljanjem h u rijeci u koje ne pase? mora onda postojati pravilo kad se h stavlja, a kad ne.
@ vanilla
a H ne mecem nigdje gdje ga nisam i prije metala
- fatamorgana
#295 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Da bi zadovoljili sve ukuse predlažem kahfva ....hamša wrote:vazda' je bilo kafaMr. Brightside wrote:ti si pismena jeldeprilagodjena wrote: onda ne govorimo o istim nanama ali nejse![]()
u splitu na rivi kava
a kahva, Boga mi, od rata na ovamo
Last edited by fatamorgana on 10/03/2012 22:31, edited 1 time in total.
- sheilak
#296 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
moram uloziti prigovor ovdje. mi smo govorili kahva kad smo u plaho dobrom raspolozenju bili
- prilagodjena
#297 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
fatamorgana wrote:Da bi zadovolji sve ukuse predlažem kahfva ....hamša wrote:vazda' je bilo kafaMr. Brightside wrote: ti si pismena jelde![]()
u splitu na rivi kava
a kahva, Boga mi, od rata na ovamo
- plain vanilla
#298 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
nedostajati, nestati..nellington wrote:Kao što ni glagol navidjeti ne postoji... ali je tu 'ne' slavenskog porijekla za razliku od negirati i sličnih stranih primjera, pa se redovno pominju u ovom kontekstu. Naime, to ne znači da glagoli dostajati i navidjeti nisu u staroj varijanti jezika postojali i predstavljali suprotnost ovome (uostalom, zar još ne kažemo za nešto da je dostatno, eto ostatka od starog glagola).plain vanilla wrote:a nedostajati je od glagola dostajati?nellington wrote:
negacija glagola nedostajati je ne nedostajati
ne pise se tu ne zajedno, nego mu je to osnova
- fatamorgana
#299 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
Eto, o'ma ti se svidjelo a k'o fol nisi prilagodljiva,prilagodjena wrote:fatamorgana wrote:
Da bi zadovolji sve ukuse predlažem kahfva ....![]()
![]()
![]()
- sheilak
#300 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?
ispravka; naum padnehamša wrote:"DA LI VAMA, PO DJAHKAD, NA SABAHU, CUNA PADNE NA PAMET?!"