Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
medaaa

#276 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by medaaa »

uzivajte ljepotice i za nas... 8-) lijep provod :kiss:
moja je kod nane vec neko vrijeme, pa mi se nesto ne da ni da sama :roll: :roll:
beautyfool

#277 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

medaaa wrote:uzivajte ljepotice i za nas... 8-) lijep provod :kiss:
moja je kod nane vec neko vrijeme, pa mi se nesto ne da ni da sama :roll: :roll:
Pa muza pod ruku i hodajte, kao u dobra stara vremena :D
medaaa

#278 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by medaaa »

beautyfool wrote:
ama na poslu je do 18h...
ja cu za kucnim poslovima, ko u stara dobra vremena :D :D
beautyfool

#279 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

medaaa wrote:
beautyfool wrote:
ama na poslu je do 18h...
ja cu za kucnim poslovima, ko u stara dobra vremena :D :D
:D ma vrijednica moja :kiss:
Felidae

#280 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

kao sto sam vec napisala, doktori kazu da DIJETE MOZE IZLAZITI VANI OD SVOG 15-TOG DANA, naravno ne na -10, ali na ovo vrijeme kao sto je zadnja dva dana, grehota je ne izvesti bebu.....ja mog sina oblacim prema sebi...i primjetila sam da mu to najvise i odgovara, unervozi se ako je vise obucen....pokusavam da ga ne drzim pod staklenim zvonom...tako cu samo napraviti bolesljivo dijete
beautyfool

#281 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

I jeli bill setnje danas :D
Irish

#282 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

beautyfool wrote:I jeli bill setnje danas :D
Nego sta, i to cijeli dan...spavala nocas ko topic, sa samo jednim dojenjem od jedanaest do sest jutros :shock: Sve
ne mogu da vjerujem :shock:

Danas idemo po jos sunca :D
medaaa

#283 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by medaaa »

Irish wrote:
beautyfool wrote:I jeli bill setnje danas :D
Nego sta, i to cijeli dan...spavala nocas ko topic, sa samo jednim dojenjem od jedanaest do sest jutros :shock: Sve
ne mogu da vjerujem :shock:

Danas idemo po jos sunca :D
:lol: :lol: :lol:
osladilo se mami... samo uzivajte i mazite se! :kiss:
yellow cat

#284 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

ova bi se tema trebala znati YC pita, vi odgovarate. :D

danas mu uvalim dudu. I hoće, smrad. E sad, puno je lalše s njom, jer on kad plače između grčića, ja mu je uvalim i on ćuti, kad je izvadim, on plače i hoće da se nosi..Jedino se bojim da mi duda ne zezne dojenje kad nam dobro ide.. prije sam ga kad god zaplače, ja ga podojim, a sad se bojim da ću ga manje dojiti, pa da će mi otići mlijeko. Mama veli da radim krivo, da je bolje da jede jednom pošteno, pa ponovo kad ogladni, a ne ovako kao što ja radim, nudim mu non-stop, on se prejeda, pa se onda grči..

ako me ko šta shvatio, nek pomaže. :D Kakva su vaša iskustva sa dudom varalicom?

inače glođe rukavice, pa kontam da mu je to isto.
suza81

#285 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

ja nisam primjetila neku povezanost izmedju dude i dojenja, a mala je sama odbacila dudu cim je mogla da je uhvati rukicom ili ispljune, ali slazem se da sad vec treba bebaca uobrocit na svaka 2-3 sata.
medaaa

#286 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by medaaa »

a zasto gospodji YC ne mogu poslati pp? :D
yellow cat

#287 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

medaaa wrote:a zasto gospodji YC ne mogu poslati pp? :D
evo, sad možeš.

Zato što neki ne kontaju da je YC udata gospođa, pa me nepotrebno smaraju. :D
Irish

#288 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Irish »

@medaa :kiss:, kada bi onako svaku noc spavala, po cijele dane bi je razvozila tamo-vamo :lol:

@Yellow, nisam ni ja primjetila povezanost izmedju dude i sike...,moja je do sestog mjeseca (pa i sada ali nesto manje) doslovno ovisna o dudi, i nikakve smetnje dojenju nije bilo..
wewa

#289 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

yellow cat wrote:ova bi se tema trebala znati YC pita, vi odgovarate. :D

danas mu uvalim dudu. I hoće, smrad. E sad, puno je lalše s njom, jer on kad plače između grčića, ja mu je uvalim i on ćuti, kad je izvadim, on plače i hoće da se nosi..Jedino se bojim da mi duda ne zezne dojenje kad nam dobro ide.. prije sam ga kad god zaplače, ja ga podojim, a sad se bojim da ću ga manje dojiti, pa da će mi otići mlijeko. Mama veli da radim krivo, da je bolje da jede jednom pošteno, pa ponovo kad ogladni, a ne ovako kao što ja radim, nudim mu non-stop, on se prejeda, pa se onda grči..

ako me ko šta shvatio, nek pomaže. :D Kakva su vaša iskustva sa dudom varalicom?

inače glođe rukavice, pa kontam da mu je to isto.
kada nudis dojku?
optimalnim za ocuvanje produkcije i normalan prirast bebe smatra se dojenje na zahtjev - bebin zahtjev. ok, beban ti je jos mali, ali ako se meskolji i ja bih na tvom mjestu prvo ponudila dojku pa onda pokusavala druge opcije. ova mamina prica, pusti ga da ogladni, ne pije previse vode. kao prvo, bebin stomacic na dan rodjenja velicine je klikera! to se iznimno brzo i puni i prazni. sad mu je zelucic negdje velicine oraha, nije dakle drasticno veci.
a veca je mogucnost da dobije grceve ako halapljivo jede jer je jako ogladnio. grcevi su obicno posljedica mjehurica zraka koje beba proguta, ili jednostavno period razvoja probavnog trakta kod bebe i preradjivanja novih iskustava u toku dana...
u biti, radi onako kako ti smatras da treba. ako zelis bebi ponuditi prvo dojku, onda to i radi. briga te sta okolina kaze, pa makar to bila i mama. nemaju sve mame sva potrebna iskustva - moja je mama prestala s dojenjem vrlo brzo jer je slusala savjete da dijete treba uobrociti da sisa svaka 3 sata...
beautyfool

#290 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by beautyfool »

YC prva negdje oko dva mjeseca beba non stop trazi da doji ali i non stop puni pelene, jer se prociscava organizam a i nije navikao na hranu, tek nakon tog perioda slijedi ono dojenje nakon 2-3 h eh do tog vremena uzivaj u pricama zena kako nemas dovoljno mlijeka i kako ti je beba stalno gladna, nahrani je ad-om i tako :D
yellow cat

#291 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

ja se samo bojim da se on ne prejeda pa da zbog toga ima česte grčeve.. ali šta ću, ja mu ponudim, on jedva dočeka.

Evo sad novog pitanja.. njemu je izgleda nos dobro začepljen.. jutros sam mu našpricala nistatin u nos, što mi je otherside preporučila i onda izvlačila pumpicom šmrklje (hvala dajinici zoyi na norveškoj pumpici :kiss: ).. Ima li kakav način da ga to prođe, ono, da mu to nekako prije pročistim? On baš hropti i mislim da je i to jedan od razloga što se naguta zraka dok jede jer nepravilno diše.

Dobro je dijete i zdravo jer u bolnici 5 dana nije bilo grijanja.
otherside

#292 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

muž i ja smo mjesecima prije rodjenja naše curice vazili o "štetnosti" cuce i tome kako je ona potpuno nepotrebno pomagalo lijenim roditeljima, njenoj neprilagodjenosti usnoj šupljini koja se razvija, bla bla bla....
Kad je mala deravica prvi dan stigla kući i počela sa svojom beskrajnom opernom arijom, pronašla se cuca u roku odmah i od tada je ona naša najbolja prijateljica :D doduše, sada je koristimo samo kod uspavljivanja i ne žvaće je u aktivnom dijelu dana.
nikada nije bilo nikakve kolizije izmedju dojenja i cuce. cuca je bila više za smirivanje i uvodjenje u san.
i zato, go for it...njemu dobro, tebi dobro, ostalo je nebitno :D
otherside

#293 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

yellow cat wrote:ja se samo bojim da se on ne prejeda pa da zbog toga ima česte grčeve.. ali šta ću, ja mu ponudim, on jedva dočeka.

Evo sad novog pitanja.. njemu je izgleda nos dobro začepljen.. jutros sam mu našpricala nistatin u nos, što mi je otherside preporučila i onda izvlačila pumpicom šmrklje (hvala dajinici zoyi na norveškoj pumpici :kiss: ).. Ima li kakav način da ga to prođe, ono, da mu to nekako prije pročistim? On baš hropti i mislim da je i to jedan od razloga što se naguta zraka dok jede jer nepravilno diše.

Dobro je dijete i zdravo jer u bolnici 5 dana nije bilo grijanja.
nije nistatin nego NISITA sprej ili mast..ajajajajajaja...nadam se da je typo greška.
a načina nekog posebnog nema sem što danju možeš nekoliko puta našpricati nisitu u obje nosnice dok dijete leži, pričekati pola minute a onda aspirirati sadržaj iz obje nosnice tom pumpicom. btw, taj vršak treba fino ugurati u nos a ne samo na početak :D naveče nisita mast u obje nosnice.
nosni hodnici bebe još nisu dovoljno razvijeni i prolazak vazduha kroz njih stvara zvuk koji čujemo, pogotovo kad bebe leže na ledjima. ne brini, prodje samo od sebe ali vlaženje nosića ovim sprejevima i povremeno čišćenje nije naodmet.
prati da li bebac ima temperaturu, sve dok je temperatura normalna nema razloga za paniku.
Last edited by otherside on 19/03/2012 10:31, edited 1 time in total.
yellow cat

#294 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

jeste, sve mi se izmiješalo, jer sam mu sad nistatinom čistila usta. :D
wewa

#295 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by wewa »

yellow cat wrote:jeste, sve mi se izmiješalo, jer sam mu sad nistatinom čistila usta. :D
ima soor? onda je i to razlog za grcice, mishonja mali.
ako se prejeda, onda i bljucka, nece od toga imati grceve ;-)
ne brini, sve dobro radis. a u nosic mu mozes naspricati svog mlijeka, to je izvrstan lijek!
otherside

#296 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

wewa wrote: ne brini, sve dobro radis. a u nosic mu mozes naspricati svog mlijeka, to je izvrstan lijek!
ovo provjereno radi, isto kao i ono mazanje kože bebe majčinim mlijekom.
zvuči malo čudno ali fercera.
yellow cat

#297 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

od početka mu čistim usta nistatinom, čula sam da je taj soor zeznut, pa zlu ne trebalo da se pojavi. To za mlijeko nisam znala, tnx cure, srce ste :kiss: Sad će bradavica u nosić. :D

Blago djetetu kojeg ovakva majka zaobiđe.
suza81

#298 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Koliko se sjecam nisita sprej se smije spricati samo jednom dnevno malim bebama!!! Procitaj uputstvo.

Ja koristim obicni rastvor za infuziju i spricu, pomalo u obje nozdrve i onda smrkljice pokupim maramicom, sami se sliju.
yellow cat

#299 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by yellow cat »

suza81 wrote:Koliko se sjecam nisita sprej se smije spricati samo jednom dnevno malim bebama!!! Procitaj uputstvo.

Ja koristim obicni rastvor za infuziju i spricu, pomalo u obje nozdrve i onda smrkljice pokupim maramicom, sami se sliju.
čitala, ne vele ništa.
otherside

#300 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

yellow cat wrote: Blago djetetu kojeg ovakva majka zaobiđe.
ovo sam i ja mislila za sebe :D
i sad mi se omakne :D
Post Reply