Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
oridjidji

#276 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

Evo još pojedinih zanimljivih ajeta za razmišljanje:

"Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara spol: u onome što iz zemlje niče, u njima samim, i u onome što oni ne znaju!" (Ya Sin, 36)

„...On vam i sluh i vid i pameti daje -, a kako vi malo zahvaljujete“!

Recimo zanimljiv je red rijeci SLUH, VID i PAMET, sa onim kako mi stecemo njih u nasem razvoju i kojim redom i kako o tome govori nauka.

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?..
(21- Al-Anbiya', 30)

Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo.
(51- Az-Zariyat, 47)

A kad se nebo razdvoji i kao ucvrkan zejtin rumeno postane.
(55- Ar-Rahman, 37)

Sve što je na Zemlji Mi smo kao ukras njoj stvorili da iskušamo ljude ko će se od njih ljepše vladati,
a Mi ćemo nju i golom ledinom učiniti.

1. Kada Sunce sjaj izgubi,
2. i kada zvijezde popadaju,
3. i kada se planine pokrenu (at-takwir)
vodoprovodčik

#277 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali?..
Kad su to bogati bili cjelina?
Šta je culom dodira?
Sve što je na Zemlji Mi smo kao ukras njoj stvorili da iskušamo ljude ko će se od njih ljepše vladati,

Kad će zvijezde popadat?
oridjidji

#278 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

vodoprovodčik wrote:Mit je da su narodi u vrijeme stare ere bili izolirani i da se znanja nisu širila. Pa jebote, put svile je postojao prije Krista, a da na govorimo koliko je tek u 7 stoljeću trgovina među narodima bila razvijena. Arapi su bili trgovci koji su bili u dodiru sa Bizantima, i ti sad pričaš da je mogućnost za to mala. Smiješno, fakat.
Mozda ti tražiš smisao svemu kroz sažetost svojih osijetila, ja ipak pokušavam da umom i razmisljanjem dosegnem nesto sto ti prvo pokusavas podrijeti osijetilima. Moja intepretacija se odmah u korijenu razlikuje.
Šta hoćeš reći, da si ti umom shvatio veličinu Kur'ana, a da on smisao svega zasniva na osjetilima? Kakve su ti ovo apsurdne tvrdnje???
Znanja se jesu sirila, al ne pod okolnostima kakvim ih zamisljamo. Nepostoje pisani dokazi da se bilo koje dijelo Platona, Aristotela, Galena, Erastotena, Euklida, Ptolomeja i drugih prevelo na arapski jezik u 6 i 7 stoljecu medju plemenski razbijenim Arapima koje su sve okolne zemlje smatrali nepismenim barbarima, kao ni to da je neko od tih saznanja bilo rašireno među ljudima. Nema potvrda da je Muhammed a.s. bio pismen i da je poznavao latinski jezik, kao i neke druge jezike iz okolnih zemalja tadasnje Arabije iako se zna da je bio trgovac prije pojave Islama i da je bio nepismen covjek.

Ako si se upoznao sa životom toga čovjeka, reci mi zašto bi on lagodan život trgovca, zamjenio nelagodnim životom čovjeka koji mora širiti svoju vjeru i boriti se sa svima oko sebe i zapocinjati evoluciju, pa potom revoluciju svoga podnevlja, te trpiti torturu mnogobožaca, ubijanje i mučenje njegove bliže porodice, prijatelja, siromaštvo, muku, iseljenje i sve ono što ga je u njegovom životu zadesilo? Čime se to validnim može opravdati? Opće poznato je da su ga prije pojave Islama u svome narodu iz kojeg je poticao pozivali povjerljivim i cijenili ga zbog njegove razboritosti, a poslje ga nazivali ludjakom, carobnjakom i jos kojekakvim epitetima.

Trgovina nije isto, sto i trazenje znanja i dijeljenje znanja.Nije ti to nikakav argument, jer da te pitam da mi ukažeš na dokaz o postojanju makar jednog predislamskog naučnika Arapa iz pojasa Hidžaza tj. Meke i Medine koji je poznat i generaciji Arapa iz 6 i 7 stolječa pa do danas, nebi ga mogao nači.

Istina je da su Arapi i Perzijanci sačuvali djela mnogih rimskih i grčkih filozofa i naučnika, dio dijela se preveo za vrijeme emevijske dinastije vladara u Siriji. Međutim najveći procvat prevođenja desio se tek u 9 stolječu sa dolaskom vladavine Abasida. Najpoznatije ime toga vremena i muslimanski naučnik je bio Avicena ili Ibn Sina čija su se dijela studirala i po Evropi. Čitav niz srednjovjekovnih misli i naučnih dijela je nastalo krivotvorenjem knjiga islamskih naučnika. Ukucaj na wikipediji Muslim scientists i iznenadi se brojem njih kao i svime onim sa čime su se mnogi od njih bavili.

Ocito intepretiras tekst pogresno. Procitaj ga mnostvo puta. Govorim o tome da previse paznje podredjuje naslijedjenim obrascima pri trazenju spoznaje u ovome slucaju empirizmu i senzualizmu kao metodi spoznaje. Nigdje nisam rekao da on nerazmišlja ili da ja samo razmišljam. Pokušavam mu reći da se ponaša kao usko grlo pri prihvačanju novih saznanja. Niko ga na ovoj temi, ni ja ni Arzuhal, ni neko treći postiranjem nekog ajeta želi uvijeravati u to dali bog postoji ili ne, ali zašto odmah čovjek mora biti isključiv i reći nema boga, kur`an je zlo, laž, neistina, religija je zlo i u sudaru je sa svime pa i naukom i odvesti temu u nekom drugom smjeru.

Mada znamo da je malo ko pročitao neko ozbiljnije dijelo ko je analizira, hvali ili kritikuje kuransko štivo.

Vidis meni je poznata cinjenica da su prije Darvina muslimanski naučnici govorili o mnogim stvarima koji se doticu razvoja i uticaja i nasljednosti vrsta, ne na nacin na koji je govorio Darwin, ali za 12 st. to itekako budi impresije čitaoca. El-Džahiz, čuveni islamski zoolog, diskutuje o životinjskoj mimikriji, napominje da se određeni paraziti prilagođavaju boji svoga gazde, piše o dugotrajnosti uticaja klime i hrane na ljude, te na biljke i životinje iz raznih geografskih područja. On raspravlja o komunikaciji životinja, psihologiji i stepenu inteligencije insekata i životinjskih vrsta. On, također, daje detaljan pregled socijalne organiziranosti kod mrava, uključujujći, iz svoje vlastite opservacije, prikaz kako oni čuvaju zrna i svojim gnjezdima a da se ne pokvare tokom kišovitih sezona i td. On je čak znao da su neki insekti osjetljivi na svjetlost, i koristeći tu informaciju, pojašnjava veoma interesantan način letenja komarca i muha u prostoriji. Kao rani privrženik zoologijskih i antropologijskih znanosti, El-Džahiz je otkrio i prepoznao efekat spoljašnjih faktora na život životinja. On je, isto tako, proučavao transformaciju životinjskih vrsta pod raznim faktorima. Nadalje, u nekoliko pasusa svoje knjige, on, također, opisuje koncept prirodne selekcije koji se obično pripisuje Charlesu Darwinu.

Ali nekome ko gleda na muslimane iz neke danasnje evropske perspektive zaboravlja sva dostignuća toga podnevlja, još ako se vodi opštom medijskom hajkom vrlo lako postaneš dijelom mase koja islamsku višestoljetnu kulturu, historiju, te naučnike, vjerske učenjake gura u smjer zaostalosti zbog onoga sto se desava danas izuzimajuci sve ono sto se desavalo puno prije sloma islamske civilizacije i onoga cemu je ona prethodila i na sta je direktno ili indirektno uticala.
oridjidji

#279 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

vodoprovodčik wrote:
Kad su to bogati bili cjelina?
Šta je culom dodira?

Kad će zvijezde popadat?
sam sebi odgovaraj na to... da li se ovim govori o svemiru njegovome stvaranju iz jedne cjeline, galaksijama, našem sunčevom sistemu koji je proistekao iz zvezdanog oblaka ili nebula ili nastanku zemljine atmosfere...

čulo dodira je u kur`anu spomenuto kroz manifestaciju mučenja nevjernika spomenuto i previše puta. ono na šta sam htio ukazati jesu faze kojim se razvijaju pojedina čula razvijaju i kako tek nakon razvikta čula dolazi do razvitka uma, te sabiranja informacija iz okolnoga svijeta, te razvoj zdrave motorike, te ucenja govora i td.

e sada kataklizmom ili apokalipsom su se bavili mnogi i danas se bave. mi uveliko zavisimo o suncu, njegovoj energiji, njegovoj masi, sili gravitacije kojom utice na nas, magnetnom polju i td. a ko nezavisimo od sunca sta bi se desilo nama kada bi sunce sjaj izgubilo ili kada bi sunce eksplodiralo?
ellec

#280 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by ellec »

oridjidji wrote:
ellec wrote:
oridjidji wrote: Ali šta te dovelo da toga da povjeruješ u to što ti očima nije vidljivo i na koji je način čovjek ustanovio te zakonitosti te potvrdio postojanje mikroba, virusa, frekvencije, atoma i td? Samo metoda i zaključak proistekao iz tvoga posmatranja onih stvari koje si u teoriji, potom eksperimentom i svojim osijetilima prvo nagovijestio, te dokazima i razumom te sredstvima poslje svega nabrojanog potvrdio, ono do čega nisi mogao doprijeti dokazima ili si imao polovične informacije o tome, potvrdio bi analogijom kojom si se vodio i koja te je dovela do pretpostavke o pojedinim stvarnima na osnovu uzočnosti i posljedičnosti mnogih stvari koje slično funckionišu u našoj okolini.
Dokazi su doveli da povjerujem, dokazi koji su potvrdili postojanje mikroba, virusa, atoma itd., njihove oblike i djelovanje. Dokazi su potrebni, a dokazi za postojanje, djelovanje boga nigdje nema, nego cak naprotiv imamo dokaze suprotnog, za njegovo ne-postojanje i ne-djelovanje zbog gresaka, nelogicnosti i neuvjerljivih tvrdnjih svetih spisa kao rijeci samog boga.
Ako Kur`an ima nešto nadnaravno u sebi, nešto što nas može natijerati na razmišljanje o tome i ako se to nešto ponavlja mnoštvo puta, kao recimo ajeti o stvaranju čovjeka i fazama kroz koje on prolazi,zašto ja to nemogu smatrati dokazom koje potvrđuje istinitost Kur`ana.Evo nekih ajeta koji govore o nastanku covjeka :

1. ˝I da On par, muško i žensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci...˝ (An-Najm, 45-46)
2. ˝Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ´alaqa´! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj.˝ (Al-´Alaq, 1-3)

Alak, zakvačak, pijavica (arapski) ili embrij koji se poput pijavice zakači za zid materice i onda se hrani krvlju roditelja.

3. ˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14)

4. ˝On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete?˝ (Az-Zumar, 6)

Život u maternici se odvija u tri ETAPE: pre-embrionik - prve dvije i po sedmice, embrionik - do kraja osme sedmice i fetal - od osme sedmice do rođenja.

E sada se postavlja pitanje, kako je čovjek koji nije imao znanja o tome i koji je bio nepismen i nije bio naučnik, mogao takvo što dosegnuti i uvrstiti u Kur`an. Sve i da Kur`an nije Božija knjiga, pitanje je kako je čovjek mogao dosegnuti i dio znanja o tome kada nije ni imao sredstava za to.
Ovo je sigurno bilo pravo uvjerljivo i cudnovato ljudima tog doba. Medjutim, nisu znali da su autori Kurana imali na uvid Grcku tacnije Galenovu embriologiju koja je postojala prije Kurana i koja je objasnila taj proces. Kad se uporede, jasno se vidi kopija procesa uz sitne izmjene. Nije samo ovo slucaj, npr. struktura Kurana je kao i svete knjige prije nje Bilije skoro pa identicna. Tako da je i po ovom pitanju cudnovatnost i originalnost kurana razbijena:

Image

I hoces li ti i poslje ovoga smatrati ovo cudom kurana?
Tvoji metodi rasuđivanja meni su prihvatljivi kao i logika. Razumijem da mnogi od nas imaju različita iskustva iz kojih proističe i njihovo vjerovanje i odnos prema mnogim stvarima u životu, ali zašto ti imaš potrebu da kažeš da je moja logika loša zato što nam se poimanje istih stvari razlikuje?
Pa evo na osnovu nekoliko tematika iz ajeta kurana mozemo vidjeti sve greske do greske, kopije, nelogicnosti, ama ni trunke necega bozijeg, razumnog, cudnovatog, ravnopravnog. I kako da onda ja smatram tvoju logiku dobrom ako i pored svega toga prihvatas boga i njegovu objavu kao istinitu, tacnu, pravednu ako nista po ajetima da ne kazem o kuranu kao cjelini, o kojima je bila diskusija na ovih par stranica? Nema smisla, jednostavno nema.
Jednom smo ja i NIN imali raspravu o tome dali je Muhammed s.a.v.s. imao uvid u Galenova djela, koja je upravo govorila o mnogim ajetima u Kur`anu koji tjeraju na razmisljanje, a govore o formiranju djeteta u majcinom stomaku. Vjerovatnoca da je on imao uvid u Galenova djela je nikakva jer znanja o tome nisu bila rasirena kao danas, a stopa pismenosti je bila mizerna, a i sam je bio nepismen i nije poznavao latinski jezik.
Eto vidis koliko god gresaka bilo iznijeto na ovih zadnjih par stranica ti ces opet po svom makar se 4. galenova procesa u potpunosti poklapala sa 4. kuranska te su jos starija. Samim tim sto je muhamed bio nepisen daje na jos dodatnoj tezini besmisla o orginalnosti kurana.
Vidi meni Kur`an itekako ima smisla jer on govori o mnogim segmentima ljudskog zivota i sveobuhvatan je. Medjutim nisam rekao da je takav kakav je svima prihvatljiv. Mozda ti tražiš smisao svemu kroz sažetost svojih osijetila, ja ipak pokušavam da umom i razmisljanjem dosegnem nesto sto ti prvo pokusavas podrijeti osijetilima. Moja intepretacija se odmah u korijenu razlikuje. Trazenje spoznaje nekog pojma iskljucivo umom, razumom i intelektom ne nudi uvijek vjerovatnocu da ce nasa razmisljanja o tome pojmu biti istinita, čak i ako sve u zivotu podrijedimo osijetilima i iskustvu ne daje nam uvijek pouzdanost u nasem trazenju istine i spoznaje. Zato cesto spomenem epistemologiju kao granu filozofije koja se bavi prirodom i dosegom ljudskoga znanja i koja kao grana filozofije raspravlja o mogučnostima istinite spoznaje, njenim izvorima, pretpostavkama, granicama, kriteriju, objektivnosti te spoznaje, njenoj vrijednosti i td. U jednom naučnom istraživanju čovjek kombinuje upotrebu osijetila, uma, inteligencije, razuma, iskustva, intuicije te sve to podređuje logici, tehnici,strategiji i metodi da bi stigao do saznanja.
Osjetila? Nema potrebe da lupas. A kako sam to dosao do saznanja koji logicke razbijaju tvrdnje svetih knjiga ako to nije umom i razumom? Gledaj, kuran kao bozja rijec ne bi smjela imati ni jednu jedinu najmanju nelogicnost, gresku, a ona ih je puna, znaci ne da je 1 nelogicnosti, nego citav niz, evo na ovih par stranica smo zaredom iznijeli nekoliko i opet pored svega ti se ponasas kao da se apsolutno nista nije desilo, kao da nismo u dobroj mjeri historijski, logicki, razumno, naucno narusili dosta vjerskih tvrdnji, ferceras u svojoj ocajnoj potrebi da zadovoljis vlastita uvjerenja makar ona bila u ovom slucaju narusena, trazis izgovore makar oni bili besmisleni. To je bas tezak oblik ignorancije gdje dokaze i objasnjenja ne bendas ni 5% nego nastavljas po svom, preskaces i postavljas nesto novo. To je tvoj nacin u trazenju istine i spoznaje do kojih nikad neces ni doci jer i ne postoje u realnosti dok ce u imaginarnom uvijek biti mjesta. Moj nacin je u razumu, logici, pa i nauci bez preskakanja cinjenica ili ignorisanja, kod tebe je suprotno, ti samo osjetilima tj. "srcem" sto bi rekli.
Diwan

#281 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Diwan »

Navedi im kao primjer da je život na ovom svijetu kao bilje, koje i poslije natapanja vodom, koje Mi s neba spuštamo, ipak postane suho, i vjetrovi ga raznesu. A Allah sve može! Sura 18:45
arzuhal

#282 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by arzuhal »

NIN wrote:Hajde da vidimo kakav ce oblik ova tema poprimiti... :)
...sad vidim da se pretvorila u klasičnu panel diskusiju. A ona se može zaobići ili razriješiti u par koraka (mislim između samih forumaša), kroz par jasnih postova. Jer, nismo djeca, znamo kako ide i na što se svodi.
NIN

#283 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by NIN »

Necemo o nauku i nauci nego da se vratimo temi!
oridjidji

#284 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

ellec wrote:
Eto vidis koliko god gresaka bilo iznijeto na ovih zadnjih par stranica ti ces opet po svom makar se 4. galenova procesa u potpunosti poklapala sa 4. kuranska te su jos starija. Samim tim sto je muhamed bio nepisen daje na jos dodatnoj tezini besmisla o orginalnosti kurana.
Vidi meni Kur`an itekako ima smisla jer on govori o mnogim segmentima ljudskog zivota i sveobuhvatan je. Medjutim nisam rekao da je takav kakav je svima prihvatljiv. Mozda ti tražiš smisao svemu kroz sažetost svojih osijetila, ja ipak pokušavam da umom i razmisljanjem dosegnem nesto sto ti prvo pokusavas podrijeti osijetilima. Moja intepretacija se odmah u korijenu razlikuje. Trazenje spoznaje nekog pojma iskljucivo umom, razumom i intelektom ne nudi uvijek vjerovatnocu da ce nasa razmisljanja o tome pojmu biti istinita, čak i ako sve u zivotu podrijedimo osijetilima i iskustvu ne daje nam uvijek pouzdanost u nasem trazenju istine i spoznaje. Zato cesto spomenem epistemologiju kao granu filozofije koja se bavi prirodom i dosegom ljudskoga znanja i koja kao grana filozofije raspravlja o mogučnostima istinite spoznaje, njenim izvorima, pretpostavkama, granicama, kriteriju, objektivnosti te spoznaje, njenoj vrijednosti i td. U jednom naučnom istraživanju čovjek kombinuje upotrebu osijetila, uma, inteligencije, razuma, iskustva, intuicije te sve to podređuje logici, tehnici,strategiji i metodi da bi stigao do saznanja.
Osjetila? Nema potrebe da lupas. A kako sam to dosao do saznanja koji logicke razbijaju tvrdnje svetih knjiga ako to nije umom i razumom? Gledaj, kuran kao bozja rijec ne bi smjela imati ni jednu jedinu najmanju nelogicnost, gresku, a ona ih je puna, znaci ne da je 1 nelogicnosti, nego citav niz, evo na ovih par stranica smo zaredom iznijeli nekoliko i opet pored svega ti se ponasas kao da se apsolutno nista nije desilo, kao da nismo u dobroj mjeri historijski, logicki, razumno, naucno narusili dosta vjerskih tvrdnji, ferceras u svojoj ocajnoj potrebi da zadovoljis vlastita uvjerenja makar ona bila u ovom slucaju narusena, trazis izgovore makar oni bili besmisleni. To je bas tezak oblik ignorancije gdje dokaze i objasnjenja ne bendas ni 5% nego nastavljas po svom, preskaces i postavljas nesto novo. To je tvoj nacin u trazenju istine i spoznaje do kojih nikad neces ni doci jer i ne postoje u realnosti dok ce u imaginarnom uvijek biti mjesta. Moj nacin je u razumu, logici, pa i nauci bez preskakanja cinjenica ili ignorisanja, kod tebe je suprotno, ti samo osjetilima tj. "srcem" sto bi rekli.
Vidi ti želiš da se baviš proučavanjem Kur`ana, a dali si ga ikada sjeo i prostudirao čestito. Vjerovatno nisi. Kao prvo ja i ti smo prišli Kur`anu sa tvrdnjom da nije istinit. Ti to tvrdiš i dalje, ja ne. Prije nego sam promjenio moje vjersko ubijeđenje i postao vjernik praktikant i ja sam imao dvojbe o Bogu, Islamu, Kur`anu i o svemu što sam prihvatio u svome životu kasnije. Naprotiv ja nisam zanemario ili ignorirao nauku, međutim nisam ni odmah otklonio tvrdnju da je neistinit. Znači sa njim sam se puno više družio i danas družim nego ti što me je i dovelo do toga da u njega povjerujem. Zanimao me gotovo svaki segment te knjige. Mnogo sam teškog tkiva pročitao prije nego sam pročitao prvi put Kur`an. Za jedno ljeto sam pročitao oko 40 knjiga i sam kažem da tada nisam mentalno dorastao čitanju recimo Platonove Države ili Ciceronovog Govornika jer mi je bilo 18 godina, a to je samo dvoje od mnoštvo teških djela koje sam pročitao tada. Sada zbog obima posla čitam dosta manje.

Kao prvo, ti zaobilaziš sva moguča tumačenja Kur`ana i baviš se prevodom istoga, zaboravljaš u kakvim je okolnostima nastajao, nepoznavajuci dobro ni arapsku predislamsku kulturu, a kamoli barem jedan nivo njegovog tumacenja i onda hoces da mu naucno pristupis. Pa da mu tako i naucnici prilaze, nebi nastalo nijedno vrijedno spomena dijelo kritike istoga, kao ni neko koje ga hvali i onda se pozivaš na logiku.

Ovo su metode tumačenja Kur`ana:
-Tumačenje Kur'ana Kur'anom
-Tumačenje Kur'ana Tradicijom
-Racionalno tumačenje Kur'ana
-Lingvističko tumačenje Kur'ana
-Stilističko tumačenje Kur'ana
-Sufijsko ili ezoteričko tumačenje Kur'ana
-Tumačenje Kur'ana Naukom
-Historijsko tumačenje Kur'ana
-Tematsko tumačenje Kur'ana

Znam koliko se ljudi napinju da Kur`an naučno prilagode i povežu ga sa naukom, te time pokušaju da neku naučnu čijenicu povežu sa ajetom pomoču lingvističke analize toga ajeta ili matematičkom analizom Kur`ana, odizimajući širok kontekst Kur`anskom tekstu tj. pojedinim ajetima Kur`ana. Na ovoj temi samo dijelim svoje saznanje i misljenje o tome kao vjernik. Neignorisem te, vec te propitujem i pokušavam da ti pokažem to da se ponašaš u svome prikupljanju informacija ponašaš kao usko grlo, nepokazujući nikakvu fleksibilnost u širenju svoga znanja. Dobro je da tako nepojmiš i nauku, jer bi ti neku novu naučnu tvrdnju bilo itekako teško prihvatiti i ako je prvobitno nisi nerazumio kao i dokaze koji ti se njome nude jer je dostojno nisi ni prostudirao. Ti si spomenuo Galena, ja sam ti rekao kada je prvi prevod njegovih dijela nastao na arapskom jeziku i to u 9st. i to da Arapi do tada nisu imali institucionalizirano znanje, kao ni institucionalno izgradjenu drzavu i da je vjerovatnoca da se Muhammed a.s. u 7st. sreo sa Galenovim knjigama ili nekim koje prenosio njegovo znanje izrazito mala s time da se o njegovome zivotu prakticno puno više zna, kao i o životu njegovih drugova, rodbine, plemena i podnevlja iz kojeg potiče nego o životu pojedinih naučnika čija dijela citiraš. Isto tako se mnogo toga zna o Kur`anu i njegovom nastanku.

Nemam potrebu da zadovoljim svoja vjerska uvijerenja, ali da širim svoje znanje i vidike i da stvari posmatram iz više uglova i da ojačavam svoje razumjevanje stvari oko sebe to dakako imam. Možda ti ne mogu na najbolji način odgovoriti na sva pitanja koja mi postaviš i objasniti ih na način tebi razumljiv, ali ti mogu pomoči da proširiš vidike time što o Kur`anu nisi znao, čak i da ti približim islamsko vjerovanje na meni sopstven način, kao i kroz riječi učenijih ljudi od mene, a tiće se tematike o kojoj govorimo.

Da nebi trubili dalje i dobijali banove jer evo opominje nas NIN. Pređimo na PP.

NINE, oprosti nema vise trolanja od mene.
ellec

#285 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by ellec »

"sjeo i prostudirao čestito" Ovim si sve rekao i objasnio svoju metodu "osjetilima", jer ti analizras kuran emocijama u prijevodu cestito, dok ja razumom i umom sto ti znaci karakterises "necestito". Jos samo jedno da naglasim pa da zavrsim. Na ovom primjeru embriologije u kuranu jasno se vidi kako poklapanja uzimas po potrebi, ne samo ti nego generalno koji koriste "emocionalnu" metodu kao i ti. Uzeo si ajet o embriologiji u kuranu i poredio ga sa danasnjom embriologijom govoreci "kako je covjek mogao tada to mogao da zna te kako je to cudo kurana". To poklapanje sa danasnjicom si rado na sav glas prihvatio jer ide u prilog kuranu, medjutim poklapanje sa galenovom embriologijom koja je postojala prije kuranske si vjesto zanemario i preskocio jer obara cudnovatost i originalnost kuranske tvrdnje. O tome ja pricam, to je metoda kojom sve sto bi se moglo poklapati sa kuranom uzima, a ona poklapanja koja ne idu u prilog, dokazuju neorginalnost, kopiju, nelogicnost ili gresku se guraju pod tepih, iznose beskrajni izgovori itd.. Toliko i od mene na ovu diskusiju. :)
talić

#286 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

Rimad wrote:

Meni su ajeti, koje si naveo, upravo dokaz za suprotno. U društvu koje je zakopavalo žensku djecu, javlja se religija koja ograničava upotrebu muške sile nad ženom. Gdje muž nema apsolutno pravo nad ženom, vlasnik nad robom...

Postoji primjer koji govori da je neka žena pitala Božijeg Poslanika s.a.v.s. zašto se muslimani spominju samo u muškom rodu (tj. zašto se ne spominju i muslimanke). Naravno, isto kao i kod nas, kad se nešto govori muslimanima, misli se na muškarce i žene. Odgovor toj ženi nije bio tipa "vidi joj glave", već je nakon nekog vremena Allah dž.š. objavio ajete u kojima se spominju "muslimani i muslimanke" (ne znam tačno koji ajeti, mogao bih proguglati, ali mislim da nije bitno).

Naravno, ima još ovakvih primjera.

Ovakav stepen tolerancije prema ženi je zapadna civilizacija tek nedavno postigla i to ne u svakom segmentu. Govorim o toleranciji. Kada je u pitanju poštovanje žene, zapadna civilizacija nikada neće postići nivo islama.
Priznajem nisam potkovan religijom ali mislim da u ovom podebljanom leži odgovor na nastajanje ajeta. Koliko znam kuran je nastajao (a ne nastao) čak dvadesetak godina usmeno a pisanoj formi tek poslije Muhamedove smrti pa je upitno da li su svi ajeti u Kuranu rječ božija ( muhamedova) ili su autori dodali još ponešto (što je mnogo vjerovatnije). Da je Kuran od Boga ( sveznajućeg) ne bi bilo potrebe da se prvo postavi problem ili pitanje da bi poslije toga nastajao ajet ili propis. Na isti način su nastajali današnji zakoni i ustavi s tim što se nije stalo nego su se prilagođavali vremenu i prostoru. Ne poričem da je Muhamed u tom vremenu na tom prostoru donio boljitak i da nije bilo drugog načina da nove modernije propise prihvate stotine plemena koja su imala neke svoje propise i pravila osim tvrdnjom da je to što je rekao od Boga i da će biti kažnjeni oni koji to ne poštuju i nagrađeni oni koji slijede.
Last edited by talić on 06/03/2012 15:15, edited 3 times in total.
oridjidji

#287 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

ellec wrote:"sjeo i prostudirao čestito" Ovim si sve rekao i objasnio svoju metodu "osjetilima", jer ti analizras kuran emocijama u prijevodu cestito, dok ja razumom i umom sto ti znaci karakterises "necestito". Jos samo jedno da naglasim pa da zavrsim. Na ovom primjeru embriologije u kuranu jasno se vidi kako poklapanja uzimas po potrebi, ne samo ti nego generalno koji koriste "emocionalnu" metodu kao i ti. Uzeo si ajet o embriologiji u kuranu i poredio ga sa danasnjom embriologijom govoreci "kako je covjek mogao tada to mogao da zna te kako je to cudo kurana". To poklapanje sa danasnjicom si rado na sav glas prihvatio jer ide u prilog kuranu, medjutim poklapanje sa galenovom embriologijom koja je postojala prije kuranske si vjesto zanemario i preskocio jer obara cudnovatost i originalnost kuranske tvrdnje. O tome ja pricam, to je metoda kojom sve sto bi se moglo poklapati sa kuranom uzima, a ona poklapanja koja ne idu u prilog, dokazuju neorginalnost, kopiju, nelogicnost ili gresku se guraju pod tepih, iznose beskrajni izgovori itd.. Toliko i od mene na ovu diskusiju. :)
uredu je. upravu si! :thumbup:
ellec

#288 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by ellec »

oridjidji wrote:
ellec wrote:"sjeo i prostudirao čestito" Ovim si sve rekao i objasnio svoju metodu "osjetilima", jer ti analizras kuran emocijama u prijevodu cestito, dok ja razumom i umom sto ti znaci karakterises "necestito". Jos samo jedno da naglasim pa da zavrsim. Na ovom primjeru embriologije u kuranu jasno se vidi kako poklapanja uzimas po potrebi, ne samo ti nego generalno koji koriste "emocionalnu" metodu kao i ti. Uzeo si ajet o embriologiji u kuranu i poredio ga sa danasnjom embriologijom govoreci "kako je covjek mogao tada to mogao da zna te kako je to cudo kurana". To poklapanje sa danasnjicom si rado na sav glas prihvatio jer ide u prilog kuranu, medjutim poklapanje sa galenovom embriologijom koja je postojala prije kuranske si vjesto zanemario i preskocio jer obara cudnovatost i originalnost kuranske tvrdnje. O tome ja pricam, to je metoda kojom sve sto bi se moglo poklapati sa kuranom uzima, a ona poklapanja koja ne idu u prilog, dokazuju neorginalnost, kopiju, nelogicnost ili gresku se guraju pod tepih, iznose beskrajni izgovori itd.. Toliko i od mene na ovu diskusiju. :)
Ne valja lagat. :lol: Imas jedan zanimljiv yt channel koji je i sam R. Dawkins favorizovo pa pregledaj > http://www.youtube.com/playlist?list=UU ... 67XIiaDyeg
oridjidji

#289 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

ellec wrote:
oridjidji wrote:
Ne valja lagat. :lol: Imas jedan zanimljiv yt channel koji je i sam R. Dawkins favorizovo pa pregledaj > http://www.youtube.com/playlist?list=UU ... 67XIiaDyeg
Ne valja, znam, ali moram ispoštovati Arzu i NIN-a, Arzu jer je ovo ipak njegova tema, a NIN-a jer nas je već opomenuo. :D
vodoprovodčik

#290 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Teško je objasnit išta čovjeku čiji postovi su u tolikoj mjeri redundantni da to postaje komično.
Last edited by vodoprovodčik on 06/03/2012 16:37, edited 1 time in total.
Teea

#291 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Teea »

vodoprovodčik wrote:Teško je objasnit išta čovjeku čiji postovi su u tolikoj mjeri reduntanti da to postaje komično.
mislim da @oridjidjo definitivno tu vodi rekord na sa-x,bez obzira koja tematika.
vodoprovodčik

#292 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Teea wrote:
vodoprovodčik wrote:Teško je objasnit išta čovjeku čiji postovi su u tolikoj mjeri reduntanti da to postaje komično.
mislim da @oridjidjo definitivno tu vodi rekord na sa-x,bez obzira koja tematika.
Ja fakat ne mogu da vjerujem. Počeo sam mislit da me čovjek za*ebava.
fatamorgana

#293 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by fatamorgana »

Teea wrote:
Zanimljivo je to da su mu postovi na pdf-u "Ljubav& seks" mnogo koncizniji ....
Rimad

#294 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Rimad »

talić wrote:
Rimad wrote:

Meni su ajeti, koje si naveo, upravo dokaz za suprotno. U društvu koje je zakopavalo žensku djecu, javlja se religija koja ograničava upotrebu muške sile nad ženom. Gdje muž nema apsolutno pravo nad ženom, vlasnik nad robom...

Postoji primjer koji govori da je neka žena pitala Božijeg Poslanika s.a.v.s. zašto se muslimani spominju samo u muškom rodu (tj. zašto se ne spominju i muslimanke). Naravno, isto kao i kod nas, kad se nešto govori muslimanima, misli se na muškarce i žene. Odgovor toj ženi nije bio tipa "vidi joj glave", već je nakon nekog vremena Allah dž.š. objavio ajete u kojima se spominju "muslimani i muslimanke" (ne znam tačno koji ajeti, mogao bih proguglati, ali mislim da nije bitno).

Ovakav stepen tolerancije prema ženi je zapadna civilizacija tek nedavno postigla i to ne u svakom segmentu. Govorim o toleranciji. Kada je u pitanju poštovanje žene, zapadna civilizacija nikada neće postići nivo islama.
Priznajem nisam potkovan religijom ali mislim da u ovom podebljanom leži odgovor na nastajanje ajeta. Koliko znam kuran je nastajao (a ne nastao) čak dvadesetak godina usmeno a pisanoj formi tek poslije Muhamedove smrti pa je upitno da li su svi ajeti u Kuranu rječ božija ( muhamedova) ili su autori dodali još ponešto (što je mnogo vjerovatnije). Da je Kuran od Boga ( sveznajućeg) ne bi bilo potrebe da se prvo postavi problem ili pitanje da bi poslije toga nastajao ajet ili propis. Na isti način su nastajali današnji zakoni i ustavi s tim što se nije stalo nego su se prilagođavali vremenu i prostoru. Ne poričem da je Muhamed u tom vremenu na tom prostoru donio boljitak i da nije bilo drugog načina da nove modernije propise prihvate stotine plemena koja su imala neke svoje propise i pravila osim tvrdnjom da je to što je rekao od Boga i da će biti kažnjeni oni koji to ne poštuju i nagrađeni oni koji slijede.
Da li je Kur'an sastavljen u cjelini ili ne i da li je nešto dodato, to je posebna tema. Ako se ne varam, većina (ako ne i sve) uleme smatraju da ništa nije dodato niti oduzeto (osim onoga što Objavom određeno). Što se tiče nastanka, nije tačno da je nastao u pisanoj formi tek nakon smrti Božijeg Poslanika s.a.v.s, već je tek nakon njegove smrti sastavljen u cjelinu.

Sada, vezano za boldirano. Mislim da nisi upravu. Kur'an (generalno, islam) je ljudima poslan kao uputa i kao takav teži da razriješi dileme pred koje su dolazili muslimani u to doba. Da bi se dilema razriješila, treba prvo nastati. To je odličan način edukacije muslimana, jer princip postepenosti, kao i "dilema -> razriješenje" su opravdani, iz više razloga:
- muslimani bolje shvaćaju značenje pojedinih ajeta, kao i potrebu za pravilima
- postepenim uvođenjem, islam je dopuštao muslimanima da sazrijevaju i lakše prihvate promjene, jer kako bi ljudi
prihvatili sve te stvari da su im odjednom servirane.

Malo me tvoj komentar podsjeća na pitanje nekih ljudi iz vremena, koji su pitali Muhameda s.a.v.s. zašto Dragi Allah nije poslao meleka kao Božijeg Poslanika, a ne čovjeka, jer da su poslali meleka ljudi bi lakše povjerovali.
Rimad

#295 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Rimad »

S obzirom na temu, prilažem slijedeći ajet, kao i materijal za razmišljanje.

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog,

94. A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: “Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?” 95. Reci: “Kad bi na Zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali.” (El-Isra', 94-95.)

Istinu je rekao Uzvišeni Allah.

Uloga Božijeg Poslanika s.a.v.s. nije bila samo da dostavi Objavu i "ubijedi ljude", već da nam bude uzor u islamu.

Kao takav je morao proći kroz iskušenja kroz koja su prolazili i prolaze muslimani (rat, bolest, gladovanje, gubitak voljenih osoba, čak je i vidio kako su se nad tijelom amidže, hazreti Hamze iživljali, i mnoge druge nedaće ).

Kroz primjer Božijeg Poslanika a.s. vidimo kako se i najboljem muslimanu mogu događati teška iskušenja i da najbolji musliman može biti u teškoj emotivnoj situaciji, ali da musliman se ne smije odricati Allaha dž. š.

Da je melek bio božiji poslanik, ljudi bi imali razlog za neispunjavanje obaveza pod izgovorom kako im je teško, kako je (subhanallah) "lahko meleku pričati čega se sve treba pridržavati".

Sličnu je tezu iznio jedan moj hriščanski poznanik. Ne znam da li praktikuje vjeru, ali rekao je nešto u smislu da "samo Bog može ispuniti sve vjerske zahtijeve".

Muslimani nemaju ovakav argument pri ruci, jer je Muhamed s.a.v.s najbolji primjer kako se sve može stići. On je živi islam ili, kako sam čuo od nekoga, primijenjeni islam.

Muhamed a.s. nije samo najbolji primjer, učitelj i tumač Kur'ana, već je i dio naše ljubavi prema islamu.

Da li bi muslimani mogli osjećati toliku ljubav prema božijem poslaniku da je on bio melek? Da li bi melek mogao razumjeti ljude na način kako je to uspijevao Muhamed s.a.v.s. ?
talić

#296 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

Rimad wrote:
talić wrote:
Rimad wrote:

Da li je Kur'an sastavljen u cjelini ili ne i da li je nešto dodato, to je posebna tema. Ako se ne varam, većina (ako ne i sve) uleme smatraju da ništa nije dodato niti oduzeto (osim onoga što Objavom određeno). Što se tiče nastanka, nije tačno da je nastao u pisanoj formi tek nakon smrti Božijeg Poslanika s.a.v.s, već je tek nakon njegove smrti sastavljen u cjelinu.

Sada, vezano za boldirano. Mislim da nisi upravu. Kur'an (generalno, islam) je ljudima poslan kao uputa i kao takav teži da razriješi dileme pred koje su dolazili muslimani u to doba. Da bi se dilema razriješila, treba prvo nastati. To je odličan način edukacije muslimana, jer princip postepenosti, kao i "dilema -> razriješenje" su opravdani, iz više razloga:
- muslimani bolje shvaćaju značenje pojedinih ajeta, kao i potrebu za pravilima
- postepenim uvođenjem, islam je dopuštao muslimanima da sazrijevaju i lakše prihvate promjene, jer kako bi ljudi
prihvatili sve te stvari da su im odjednom servirane.

Malo me tvoj komentar podsjeća na pitanje nekih ljudi iz vremena, koji su pitali Muhameda s.a.v.s. zašto Dragi Allah nije poslao meleka kao Božijeg Poslanika, a ne čovjeka, jer da su poslali meleka ljudi bi lakše povjerovali.
Vidiš sad si sam sebe upecao. Šta je sa dilemama koje nastaju od smrti Muhameda pa do danas a na koje Kuran nema odgovora. Zašto Bog ne šalje nove ajete ? Zašto je Kuran dogma ? Da li je bilo moguće zaustaviti život u onom vremenu ? Odgovori u Kuranu su vezani za to vrijeme i taj prostor i nemaju pravni lijek za ostala vremena i ostale prostore.
Rimad

#297 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Rimad »

Vidiš sad si sam sebe upecao. Šta je sa dilemama koje nastaju od smrti Muhameda pa do danas a na koje Kuran nema odgovora. Zašto Bog ne šalje nove ajete ? Zašto je Kuran dogma ? Da li je bilo moguće zaustaviti život u onom vremenu ? Odgovori u Kuranu su vezani za to vrijeme i taj prostor i nemaju pravni lijek za ostala vremena i ostale prostore.
Ne bavim se pecanjem, mada kažu da je to fino, ali nema se vremena.

Zašto Dragi Allah nije slao poslanike poslije Muhameda a.s. ne znam.

Vezano za dileme. Uleme se smatraju nasljednicima Božijeg Poslanika po pitanju ovih dilema. Zato, npr. pri IZ postoji Vijeće za fetve.

Tako npr. neki muslimani su se pitali da li darovanjem krvi gube post, pa ako odeš u Zavod za transfuziologiju vidjećeš da su postavili fetvu da se ne gubi post, a ni abdest (ovo drugo me je iznenadilo).

Naravno, uleme, za razliku od Božijeg Poslanika a.s., se ne smatraju bezgrešnim po pitanju vjere, zato ne tumače sve uleme sve stvari na isti način, zato postoje i razlike u tumačenju.

Za mene, kada je vjera u pitanju, dileme ne postoje - barem kada su u pitanju krupne stvari.

Postoji hadis prema kojem Božiji Poslanik kaže da u situaciji dileme, musliman treba zapitati svoje srce.

Mogli bi još raspravljati po ovome pitanju.

Pošto smo se udaljili od teme, ne želim komentarisati ostale stvari, samo želim reći da se ne slažem u nekim. Uzmi neko od pitanja koja si postavio i otvori kao novu temu.

EDIT: Ispravka - imam jednu krupnu dilemu po pitanju zekjata, ali pošto nije to tema ...
Last edited by Rimad on 06/03/2012 18:00, edited 2 times in total.
numizmatic

#298 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by numizmatic »

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّ‌حْمَـٰنِ الرَّ‌حِيمِ
قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَىٰ أَن يَأْتُوا بِمِثْلِ هَـٰذَا الْقُرْ‌آنِ لَا يَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِير
وَلَقَدْ صَرَّ‌فْنَا لِلنَّاسِ فِي هَـٰذَا الْقُرْ‌آنِ مِن كُلِّ مَثَلٍ فَأَبَىٰ أَكْثَرُ‌ النَّاسِ إِلَّا كُفُورً‌ا
وَقَالُوا لَن نُّؤْمِنَ لَكَ حَتَّىٰ تَفْجُرَ‌ لَنَا مِنَ الْأَرْ‌ضِ يَنبُوعًا
أَوْ تَكُونَ لَكَ جَنَّةٌ مِّن نَّخِيلٍ وَعِنَبٍ فَتُفَجِّرَ‌ الْأَنْهَارَ‌ خِلَالَهَا تَفْجِيرً‌ا
أَوْ تُسْقِطَ السَّمَاءَ كَمَا زَعَمْتَ عَلَيْنَا كِسَفًا أَوْ تَأْتِيَ بِاللَّـهِ وَالْمَلَائِكَةِ قَبِيلًا
أَوْ يَكُونَ لَكَ بَيْتٌ مِّن زُخْرُ‌فٍ أَوْ تَرْ‌قَىٰ فِي السَّمَاءِ وَلَن نُّؤْمِنَ لِرُ‌قِيِّكَ حَتَّىٰ تُنَزِّلَ عَلَيْنَا كِتَابًا نَّقْرَ‌ؤُهُ ۗ قُلْ سُبْحَانَ رَ‌بِّي هَلْ كُنتُ إِلَّا بَشَرً‌ا رَّ‌سُولًا
وَمَا مَنَعَ النَّاسَ أَن يُؤْمِنُوا إِذْ جَاءَهُمُ الْهُدَىٰ إِلَّا أَن قَالُوا أَبَعَثَ اللَّـهُ بَشَرً‌ا رَّ‌سُولًا

U ime Allaha Milostivog, Samilosnog,
Mi u ovom Kur'anu objašnjavamo ljudima svakojake primjere, ali većina ljudi nikako neće da vjeruje (89) i govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje živu vodu ne izvedeš; (90) ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš; (91) ili dok na nas nebo u parčadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i meleke kao jamce ne dovedeš; (92) ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspneš; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci: "Hvaljen neka je Gospodar moj! – zar ja nisam samo čovjek, poslanik?" (93) A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: "Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?" (94) Reci: "Kad bi na Zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali." (95)

(Al-Isra [89:95])

وَقُرْ‌آنًا فَرَ‌قْنَاهُ لِتَقْرَ‌أَهُ عَلَى النَّاسِ عَلَىٰ مُكْثٍ وَنَزَّلْنَاهُ تَنزِيلًا
I kao Kur'an, sve dio po dio ga objavljujemo da bi ga ti ljudima malo-pomalo kazivao, i prema potrebi ga objavljujemo.
(Al-Isra [106])
Teea

#299 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Teea »

Rimad wrote:

Vezano za dileme. Uleme se smatraju nasljednicima Božijeg Poslanika po pitanju ovih dilema. Zato, npr. pri IZ postoji Vijeće za fetve.
moze li fetva da dokine kuransku dozvolu?
numizmatic

#300 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by numizmatic »

Taman za teme:

وَلَقَدْ صَرَّ‌فْنَا فِي هَـٰذَا الْقُرْ‌آنِ لِلنَّاسِ مِن كُلِّ مَثَلٍ ۚ وَكَانَ الْإِنسَانُأَكْثَرَ‌ شَيْءٍ جَدَلًا
U ovom Kur'anu Mi na razne načine objašnjavamo ljudima svakovrsne primjere, ali je čovjek, više nego iko, spreman raspravljati.
(18: Al-Kahf [54])
Post Reply