Č.Jovanović vs. M. Dodik
- minjonja
#276 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
mene zivo interesuje kako se definise ova ugrozenost sto je svako spominje sa svih strana. je li bila neka tema o tome da malo citam? sad sam gledala na pdf politika ali ne nadjoh. izvinjavam se na offu, ne znam gdje drugo da pitam.
-
oridjidji
#277 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Znam pravnu definiciju genocida, ali ne zna Draganbl očitoBosnolog wrote:DEFINICIJA GENOCIDAoridjidji wrote:500 masovnih grobnica i 3000 pojedinacnih govore o tome da je RS genocidna tvorevina, čiji je status potvrđen u Hagu i odlukom međunarodnog suda pravde. Ako nije genocid ono što su Srbi uradili u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici i drugim mjestima, šta je onda genocid? Srbi su svijesni da nikoga nisu morali ubiti i protjerati da bi imali RS, pa su to ipak sistematski uradili. Etnicki su ocistili teritorije što zločinima, što protjerivanjem, a da negovorimo o pljačkama, paljenjima imovine i uništavanja svih simbola koji nepripadaju pravoslavlju.muha_sa wrote: ovdje su tijela komšija koji su živjeli na prostoru današnje genocidne tvorevine--pa ti sam zakljuci jel genocidna il jok.
Samo u Sarajevu su pobili 10 000 ljudi, od kojih je djece 1000. A pitali se iko šta bi bilo da su ga isti osvojili? Otiđi i pogledaj na facebooku grupu "Bilo jednom u Sarajevu, neponovilo se" i pogledaj kroz šta su Sarajlije prolazile za 3 i po godine opsade. Dok je za mnoge u Banja Luci rat bio ekskurzija, mi smo živjeli pod kišom granata i pitali se imali na brdima oko Sarajeva ikoga razumnog da pusti narodu u gradu Sarajevu da živi. Pogledaj slike i zamisli se, mogao je tako stradati i neko tvoj koga voliš, otac, majka, brat i sestra, neki bližnji rođak, ujak, stric, djed, baba i bili tada barem imao više razumjevanja za nečiju žrtvu.
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..
Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.
Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe
- karanana
#278 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ko je iniciro ovu debatu?
jeli dodo ili je ceda ili je tanjug?
jeli dodo ili je ceda ili je tanjug?
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#279 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Online live B92:
U playeru
ili browseru
U playeru
Code: Select all
http://stream.b92.net:7999/tv-b92.ogg.m3uCode: Select all
http://www.b92.net/tv/uzivo.php#justin- headbanger
#280 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
da ne listam po stranicama
u koliko sati je emisjia
u koliko sati je emisjia
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#281 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
tacno u podne 
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#282 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Nema potrebe da ovdje pravite hvalospjeve o Jovanoviću.
Jovanović sigurno ne voli više Bosnu od Srbije. On je samo normalan čovjek koji izuzetno dobro poznaje političko-ekonomske odnose koji trenutno vladaju u svijetu i iznad svega voli svoj narod i zemlju stavljajući kolektivni interes svoga naroda i države ispred vlastitog interesa i života.
Nažalost, mislim da njegov narod neće prepoznati ovu njegovu žrtvu i da će iz neznanja nastaviti i dalje da tone u marku nacionalizma kao i mitova iz prošlosti, bez izvjesne svijetle budućnosti.
Sa druge strane, bošnjaci bi trebali da uzmu za primjer Jovanovića kako se voli i žrtvuje za svoj narod i svoju zemlju.
Međutim, sve dok kod polupismenog i korumpiranog naroda na ovim prostorima Balkana bude svijest koja se svodi samo na lični suženi interes, a kolektivni interes se ne stavi kao prioritet običan narod u Bosni kao i u Srbiji neće biti u stanju kao prepozna i ukaže svoje povjerenje ljudima kao što je Jovanović.
Narod će po ko zna koji put u zadnjih dvadeset godina opet sebi birati one koji su ustvari njegovo vlastito ogledalo to jeste, korumpirane ljude koji gledaju samo svoj lični suženi interes kao što to radi većina naroda na ovim nesretnim prostorima Balkana.
Upitajmo se svi dali trenutno među nama bošnjacima ima žrtve za svoj narod kao što je bio na primjer rahmetli Nijaz Duraković i dali uopće narodi na ovim nesretnim prostorima Balkana sa ovakvom suženom sviješću koja se svodi samo na suženi lični interes uopće zaslužuju da ga vode ovakvi normalni moralni ljudi poput Jovanovića?
Jovanović sigurno ne voli više Bosnu od Srbije. On je samo normalan čovjek koji izuzetno dobro poznaje političko-ekonomske odnose koji trenutno vladaju u svijetu i iznad svega voli svoj narod i zemlju stavljajući kolektivni interes svoga naroda i države ispred vlastitog interesa i života.
Nažalost, mislim da njegov narod neće prepoznati ovu njegovu žrtvu i da će iz neznanja nastaviti i dalje da tone u marku nacionalizma kao i mitova iz prošlosti, bez izvjesne svijetle budućnosti.
Sa druge strane, bošnjaci bi trebali da uzmu za primjer Jovanovića kako se voli i žrtvuje za svoj narod i svoju zemlju.
Međutim, sve dok kod polupismenog i korumpiranog naroda na ovim prostorima Balkana bude svijest koja se svodi samo na lični suženi interes, a kolektivni interes se ne stavi kao prioritet običan narod u Bosni kao i u Srbiji neće biti u stanju kao prepozna i ukaže svoje povjerenje ljudima kao što je Jovanović.
Narod će po ko zna koji put u zadnjih dvadeset godina opet sebi birati one koji su ustvari njegovo vlastito ogledalo to jeste, korumpirane ljude koji gledaju samo svoj lični suženi interes kao što to radi većina naroda na ovim nesretnim prostorima Balkana.
Upitajmo se svi dali trenutno među nama bošnjacima ima žrtve za svoj narod kao što je bio na primjer rahmetli Nijaz Duraković i dali uopće narodi na ovim nesretnim prostorima Balkana sa ovakvom suženom sviješću koja se svodi samo na suženi lični interes uopće zaslužuju da ga vode ovakvi normalni moralni ljudi poput Jovanovića?
Last edited by antimobbing on 01/02/2012 10:18, edited 1 time in total.
- madner
#283 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
NVZ ocekuje da ce Dodo pokazati svu snagu argumenata i pomesti Cedu sa terena.
Medjutim posto je moguce da ce mec ici i na bodove, ovdje cemo brojat poene.
Dakle sljedeci argumenti ce biti bodovani za Milorada
Ne seri: 5 poena. Ovaj argument vjesto ukazuje da Milorad ne prihvata protivnicku argumentaciju.
Upadanje u rec: 2 peona. Milorad ovim cinom uspostavlja dominaciju nad sredinom terena.
Ja sam to rekao: 25 peona. Ovo je zapravo pozivanje na zakon.
Za Cedu cemo pikat sljedece:
Presuda Haga: -2 poena, jer svi znamo da je Hag Vatikansko Londonska institucija.
Svjedocenja prezivjelih: -1 poen. Jer ako ima prezivjelih, jasno je da nije bilo namjere da se svi ubiju.
Izjave Karadzica i Mladica: 10 poena, jer ovo su ipak velikani RS-a i njihovo misljenje se moze i mora postovati.
Medjutim posto je moguce da ce mec ici i na bodove, ovdje cemo brojat poene.
Dakle sljedeci argumenti ce biti bodovani za Milorada
Ne seri: 5 poena. Ovaj argument vjesto ukazuje da Milorad ne prihvata protivnicku argumentaciju.
Upadanje u rec: 2 peona. Milorad ovim cinom uspostavlja dominaciju nad sredinom terena.
Ja sam to rekao: 25 peona. Ovo je zapravo pozivanje na zakon.
Za Cedu cemo pikat sljedece:
Presuda Haga: -2 poena, jer svi znamo da je Hag Vatikansko Londonska institucija.
Svjedocenja prezivjelih: -1 poen. Jer ako ima prezivjelih, jasno je da nije bilo namjere da se svi ubiju.
Izjave Karadzica i Mladica: 10 poena, jer ovo su ipak velikani RS-a i njihovo misljenje se moze i mora postovati.
- Pusti vodu!
#284 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Da li neka radio stanica prenosi duel/debatu?
- nellington
#285 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ja sam očekivao od radija RS, ali ne prenosi - od televizija imaš RTRS, B92, TV1... ali još ne nađoh radio koji prenosi.Pusti vodu! wrote:Da li neka radio stanica prenosi duel/debatu?
-
sumirprimus
#286 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Dakle iskreno se nadam i oćekivam,:D,da ce neko od kolega forumasa,prenositi najzanimljivije dijelove duela i nama koji nismo u mogucnosti da pratimo,kako na tv-u tako i putem neta... 
ono ukratko u 20-30tak recenica
-
oridjidji
#287 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
i snimak cete dobitisumirprimus wrote:Dakle iskreno se nadam i oćekivam,:D,da ce neko od kolega forumasa,prenositi najzanimljivije dijelove duela i nama koji nismo u mogucnosti da pratimo,kako na tv-u tako i putem neta...
-
sumirprimus
#288 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ma ne mogu ba snimke gledat..oridjidji wrote:i snimak cete dobitisumirprimus wrote:Dakle iskreno se nadam i oćekivam,:D,da ce neko od kolega forumasa,prenositi najzanimljivije dijelove duela i nama koji nismo u mogucnosti da pratimo,kako na tv-u tako i putem neta...
zabrana
- draganbl
#289 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ja sam sa Čedom zajedno učestvovao u studentskim protestima, uz značajnu razliku u tome što je Čeda išao prvi ispred svih nas, bukvalno bubregom na pendrek i mnogi od nas "običnih" studenata smo mu se divili (ne samo njemu, već i ostalim vođama) na hrabrosti. Što bi se ono reklo, znam čovjeka i bez obzira na to što je on svojim djelovanjem prije 5. oktobra možda i smišljeno sebe ugnijezdio u vrh tadašnje vlasti, uvijek kada se govori o Čedi, u meni se pojavi ta određena doza divljenja. Znam koliko je u to vrijeme bilo opasno biti student i nositi pištaljku u džepu, a kamoli imati svoje ime i prezime i biti vođa na čelu kolone.
Njegov politički put i djelovanje nakon pada Miloševića u Srbiji su u nekoj mjeri kontraverzni, ali je činjenica da LDP okuplja oko sebe glasače sa shvatanjem sličnim mojim i stoga u suštini podržavam većinu Čedinih postupaka, pa i ovaj.
Ja nisam relevantan da se izjašnjavam o tome da li je ili nije u BiH bilo "globalnog" genocida, ja poštujem sudske odluke i po stoti put kažem da je u Srebrenici bilo genocida kako je presuđeno po tužbi BiH protiv Srbije. Da ne bih ponovo bio optužen da spinujem po forumu, molim forumaše da me ne prozivaju na ličnom nivou, a ponoviću iz prethodnog posta ono što ja smatram suštinom Republike Srpske i kako vidim njenu budućnost:
RS treba ukinuti.
Da li treba raditi na tome da se postojanje "države u državi" dovede do apsurda? Treba.
Međutim, bilo bi bolje da se na tome zaista i radi, nego što se umjesto toga pričaju isprazne priče o RS-u kao genocidnoj tvorevini koje ne vode ničemu i praktično zadržavaju trenutno stanje.
Njegov politički put i djelovanje nakon pada Miloševića u Srbiji su u nekoj mjeri kontraverzni, ali je činjenica da LDP okuplja oko sebe glasače sa shvatanjem sličnim mojim i stoga u suštini podržavam većinu Čedinih postupaka, pa i ovaj.
Ja nisam relevantan da se izjašnjavam o tome da li je ili nije u BiH bilo "globalnog" genocida, ja poštujem sudske odluke i po stoti put kažem da je u Srebrenici bilo genocida kako je presuđeno po tužbi BiH protiv Srbije. Da ne bih ponovo bio optužen da spinujem po forumu, molim forumaše da me ne prozivaju na ličnom nivou, a ponoviću iz prethodnog posta ono što ja smatram suštinom Republike Srpske i kako vidim njenu budućnost:
RS treba ukinuti.
Da li treba raditi na tome da se postojanje "države u državi" dovede do apsurda? Treba.
Međutim, bilo bi bolje da se na tome zaista i radi, nego što se umjesto toga pričaju isprazne priče o RS-u kao genocidnoj tvorevini koje ne vode ničemu i praktično zadržavaju trenutno stanje.
- brko autoritet
#290 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
S obzirom na njegovu elokvenciju, Dodick će ga u neka doba nategnuti štoCem

- Prpa.ba
#291 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Zalosna mi je euforija koja se dize oko ovog nebitnog "duela" i paznja koju dobija. Jadno to sve izgleda, toliko radovanje i ocekivanja od cinjenice da eto, Srbija ima politicara sa jedva 5% glasova koji nas ne smatra robljem vec ljudima. Jupi.
I sada se jos ocekuje da on "razbuca", "pobije argumentima" Dodika. Kao da nam to nesto znaci u zivotu. Nakon toliko "moralnih" pobjeda, ovo vise ne donosi ni sitnu dusevnu satisfakciju.
Nikad ovaj narod nece krenuti naprijed dok bude patio od kompleksa nize vrijednosti u odnosu na susjedne narode, od vjecnog kompleksa progonjenog i zrtve koja ocekuje serviranje svemirske pravde, i stalnog cekanja da neko drugi uradi nesto za nas (sazali se, konstatuje istinu, donira nam kakvu sadaku...) "Problem" genocidnosti RS-a nece srediti ni tzv. MZ, ni ulazak u NATO i tzv. EU, ni Cedina ustavna vecina u Srbiji, ni Cavic i Ivanic, ni Kandicka ni niko osim samih Bosnjaka.
I sada se jos ocekuje da on "razbuca", "pobije argumentima" Dodika. Kao da nam to nesto znaci u zivotu. Nakon toliko "moralnih" pobjeda, ovo vise ne donosi ni sitnu dusevnu satisfakciju.
Nikad ovaj narod nece krenuti naprijed dok bude patio od kompleksa nize vrijednosti u odnosu na susjedne narode, od vjecnog kompleksa progonjenog i zrtve koja ocekuje serviranje svemirske pravde, i stalnog cekanja da neko drugi uradi nesto za nas (sazali se, konstatuje istinu, donira nam kakvu sadaku...) "Problem" genocidnosti RS-a nece srediti ni tzv. MZ, ni ulazak u NATO i tzv. EU, ni Cedina ustavna vecina u Srbiji, ni Cavic i Ivanic, ni Kandicka ni niko osim samih Bosnjaka.
- wewa
#292 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ja volim Cedu, i to onako strastveno.
- mO k3
#293 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
DRagane sve u svemu i ono nekidan sto si izletio pred rudu ti si menidraganbl wrote:Ja sam sa Čedom zajedno učestvovao u studentskim protestima, uz značajnu razliku u tome što je Čeda išao prvi ispred svih nas, bukvalno bubregom na pendrek i mnogi od nas "običnih" studenata smo mu se divili (ne samo njemu, već i ostalim vođama) na hrabrosti. Što bi se ono reklo, znam čovjeka i bez obzira na to što je on svojim djelovanjem prije 5. oktobra možda i smišljeno sebe ugnijezdio u vrh tadašnje vlasti, uvijek kada se govori o Čedi, u meni se pojavi ta određena doza divljenja. Znam koliko je u to vrijeme bilo opasno biti student i nositi pištaljku u džepu, a kamoli imati svoje ime i prezime i biti vođa na čelu kolone.
RS treba ukinuti.
-
Bušman
#294 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Mislim da ni Dodik nije toliko glup da takvo nesto uradi. Samo bi sebe potkopao (ako nista u EU) i vise ga niko ne bi uzimao kao ozbiljnog partnera u bilo cemu.brko autoritet wrote:S obzirom na njegovu elokvenciju, Dodick će ga u neka doba nategnuti štoCem![]()
Iskreno bih se iznenadio ako ne bi opalio po Ad Hominem argumentima na racun opozicione strane
-
sumirprimus
#295 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
oko dode je sad ekipa zen majstora,joga majstora,meditacija i hai kiki,duboko disanje,glavne rijeci u glavi ignorisi,opusti sereci ne psovkama ipak to je samo ćeda

- plain vanilla
#296 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
wewa wrote:ja volim Cedu, i to onako strastveno.
- draganbl
#297 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ne mogu da kažem da mi ne znači što sam dobio prst gore, ali ja na tvoj post postavljam svoje pitanje: Evo imate mene sa "moje strane", a sa kim ja da se dogovaram?Ženski Dr.Med wrote:DRagane sve u svemu i ono nekidan sto si izletio pred rudu ti si menidraganbl wrote:Ja sam sa Čedom zajedno učestvovao u studentskim protestima, uz značajnu razliku u tome što je Čeda išao prvi ispred svih nas, bukvalno bubregom na pendrek i mnogi od nas "običnih" studenata smo mu se divili (ne samo njemu, već i ostalim vođama) na hrabrosti. Što bi se ono reklo, znam čovjeka i bez obzira na to što je on svojim djelovanjem prije 5. oktobra možda i smišljeno sebe ugnijezdio u vrh tadašnje vlasti, uvijek kada se govori o Čedi, u meni se pojavi ta određena doza divljenja. Znam koliko je u to vrijeme bilo opasno biti student i nositi pištaljku u džepu, a kamoli imati svoje ime i prezime i biti vođa na čelu kolone.
RS treba ukinuti.
Međutim, bilo bi bolje da se na tome zaista i radi, nego što se umjesto toga pričaju isprazne priče o RS-u kao genocidnoj tvorevini koje ne vode ničemu i praktično zadržavaju trenutno stanje.,da je u bih vise kao sto si ti danas ne bi imali ovo sranje... zato zivio ti meni
Ako je tvoj "prst gore" podjednako bitan kao i moj, ja zaista ne vidim kome bih na forumu ja svoj uputio. Možda @skijašu. Znam da to nije bitno i da ne spinujem više, ali mislim da bi se i ti i svi oni kojima sam ja
-
klixober
#298 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Savo Štrbac isti Sadam Husein. 
- plain vanilla
#299 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
mozda previse od nas ocekujes, kao i mi od tebedraganbl wrote: Ne mogu da kažem da mi ne znači što sam dobio prst gore, ali ja na tvoj post postavljam svoje pitanje: Evo imate mene sa "moje strane", a sa kim ja da se dogovaram?
Ako je tvoj "prst gore" podjednako bitan kao i moj, ja zaista ne vidim kome bih na forumu ja svoj uputio. Možda @skijašu. Znam da to nije bitno i da ne spinujem više, ali mislim da bi se i ti i svi oni kojima sam jatrebali o tome zapitati.
-
oridjidji
#300 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Nek Čedo poljulja odnose između Beograda i Banja Luke i otme podobar broj birača demokratskoj stranci i već je mnogo uspio jer demokratskoj stranci je svaki glas bitan. To već mjenja stanje i prilike u srpskom parlametu. Vrlo lako bi ovaj duel mogao postati prekretnica srpske politike prema BIH-a. Sada kada je Hrvatska u EU, Srbiju to muči više nego prije jer je EU praktično i na našim i na njihovim vratima. Brisel će vjerovatno sa novom vlasti u Beogradu krenuti s pritiscima da užurbaju procese koji će ih dovesti do integracije u EU, riješe pitanje Kosova i RS-a. Pitanje je vremena kada će se u Srbiji ili u BIH početi sprovoditi haapšenja i suđenja čelnicima vlasti. Imaaćemo i mi i oni naše Sanadere na klupi. Tako da nama predstoje godine novih tenzija i pokušaji opiranja nacionalističkim dušebrižnicima da im se ne dogodi ono što se desilo HDZ-u u Hrvatskoj. Srbija ima veoma kompleksnu političku scenu i svega će na njoj biti.Prpa.ba wrote:Zalosna mi je euforija koja se dize oko ovog nebitnog "duela" i paznja koju dobija. Jadno to sve izgleda, toliko radovanje i ocekivanja od cinjenice da eto, Srbija ima politicara sa jedva 5% glasova koji nas ne smatra robljem vec ljudima. Jupi.![]()
Mi samo trebamo dati otvorenu podršku onima iz Beograde i Hrvatske nude podršku nama. Čedo je zaslužio da mu se zbog onoga kako živi, govori i djeluje da otvorena podrška, kao i Petar Luković. Nataša Kandić, Žene u Crnom i svi drugi koji govore ono što večina u Srbiji nije spremna prihvatiti kao istinu...