Zlatan Ibrahimović

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
just principe

#276 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by just principe »

KENJAC wrote:Oooops! Vidi vidi domoljuba na baterije. Bas me interesuje da vam sin mogne birat izmedju igranja svake cetvrte godine najmanje u polufinalu svjetskog prvenstva i igranju baraza (gdje ispada sigurno) za Evropsko prvenstvo, sta bi ste mu vi savjetovali! Dajte ba ljudi ne mlatite praznu slamu. Nije meni sto me lazete, nego sto mislite da vam vjerujem!

Vidi, vidi, kenjavi dosao si opet da provociras,i opet iznova ali ti to ne uspjeva...nisi bolan jado vrijedan paznje..
I zamolio bih da ovog muckog provokatora ne shvatate ozbiljno, nije on kriv sto je.................................po zelji dopunite.
Luter

#277 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Luter »

Ima mnogo insprirativnijih ideja u tekstu od niskih udaraca.
Naprimjer kako jedan djecak osudjen da propadne, uspjeva? Uz to nam govori i kako mu je to poslo za rukom, uz sreću koja mu je bila naklonjena on je radio 5-10 puta vise nego drugi. Zar nije to pouka i poduka, da i ove niske strasti dokazivanja, vrijedjanja, bar ovaj put preskocimo i nadjemo korist svi pojedninacno za sebe, budemo uzor onima koji nas trebaju? Zar nije Šefik (Zlatanov otac) sam talog drustva u tuđoj zemlji, koji opija tijelo pićem a dušu sevdalinkom? I gle čuda strast sina, mu ispravlja kičmu, vraća ponos i postaje ponosni otac koji u životu sina igra svjetliju ulogu nego najmoćnija imena fudbala u svijetu. To je Zlatan po svemu sudeći htio reći ( i rekao), ali i tekst u naslovu. Idimo na loptu, ali bez niskih udaraca.
and

#278 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by and »

Luter wrote:Ima mnogo insprirativnijih ideja u tekstu od niskih udaraca.
Naprimjer kako jedan djecak osudjen da propadne, uspjeva? Uz to nam govori i kako mu je to poslo za rukom, uz sreću koja mu je bila naklonjena on je radio 5-10 puta vise nego drugi. Zar nije to pouka i poduka, da i ove niske strasti dokazivanja, vrijedjanja, bar ovaj put preskocimo i nadjemo korist svi pojedninacno za sebe, budemo uzor onima koji nas trebaju? Zar nije Šefik (Zlatanov otac) sam talog drustva u tuđoj zemlji, koji opija tijelo pićem a dušu sevdalinkom? I gle čuda strast sina, mu ispravlja kičmu, vraća ponos i postaje ponosni otac koji u životu sina igra svjetliju ulogu nego najmoćnija imena fudbala u svijetu. To je Zlatan po svemu sudeći htio reći ( i rekao), ali i tekst u naslovu. Idimo na loptu, ali bez niskih udaraca.
ovaj šveđanin je uspio i svaka mu čast na tome,ali naša djeca se imaju na koga ugledati.kako na naše sportiste koji su postali zvijezde,tako i na njihove roditelje koji su ih fino vaspitali da znaju da je najveća čast igrati za svoju domovinu srcem.
BHF_Manijak

#279 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by BHF_Manijak »

KENJAC wrote:Oooops! Vidi vidi domoljuba na baterije. Bas me interesuje da vam sin mogne birat izmedju igranja svake cetvrte godine najmanje u polufinalu svjetskog prvenstva i igranju baraza (gdje ispada sigurno) za Evropsko prvenstvo, sta bi ste mu vi savjetovali! Dajte ba ljudi ne mlatite praznu slamu. Nije meni sto me lazete, nego sto mislite da vam vjerujem!
Halo ba, boli me neka stvar i za polufinale EP i za takmicenja, ja se ne prodajem za kilu kafe, ja nemam drugih drzava da su mi "matice", ko sto je vama vecini istocni i zapadni komsija "matica", moje srce je vezano za jednu jedinu i naravno da bi moje dijete igralo za nju, a takvih ko ti imam malih milion primjer jer svaki drugi poleti igrati za Hrvatsku ili Srbiju! I nemoj mi ovdje suplje, dovoljno sam na drugim temama procito koliko pokusavas da ocrnis sve vezano za Bosnu i koliko ovaj narod smatras debilina...To sto si ratovo, sebi si, meni nisi i ne znam sto to potenciras!
Arminovski

#280 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Arminovski »

I ja zivim u Svedskoj.
Ucinicu sve da moj sin/cerka igraju za Bosnu ako budu sportisti i u prilici da biraju gdje da igraju.
Ti slobodno savjetuj svojima drugacije. Znam da vas ima takvih podosta ovde gore.
Point.

#281 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Point. »

Prodana dusa eto sta si. Da se mene pita, takvima kao tebi bi zabranio da prismrde Bosni na hiljadu kilometara.
Arminovski wrote: I ja zivim u Svedskoj.
Ucinicu sve da moj sin/cerka igraju za Bosnu ako budu sportisti i u prilici da biraju gdje da igraju.
Ti slobodno savjetuj svojima drugacije. Znam da vas ima takvih podosta ovde gore.
I ja sam u Skandinaviji. Dijelim tvoje misljenje. Treba uciniti sve da nasa dijeca u dijaspori ne zaborave svoje korijene. Sto se tice eventualnog sina/cerke, vise bih ga volio vidjeti u kvalifikacijama za EP ili SP u dresu BiH ili barazu nego na raznim EP ili SP u dresu neke Danske, Svedske, Australije ili neke druge p. materine.
burgundy

#282 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by burgundy »

Za one sto govore da ne zna beknut bosanski.Mislim da je Zlatan osim sto je izvanredan igrac,takodje i veoma inteligentna osoba,i naravno drago mi je sto je konacno zavrsio u mom voljenom Milanu :D
Baudelaire

#283 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Baudelaire »

Luter wrote:Ima mnogo insprirativnijih ideja u tekstu od niskih udaraca.
:thumbup: Jako fino sumirano.
Gray

#284 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Gray »

Point. wrote:
Prodana dusa eto sta si. Da se mene pita, takvima kao tebi bi zabranio da prismrde Bosni na hiljadu kilometara.
Arminovski wrote: I ja zivim u Svedskoj.
I ja sam u Skandinaviji. Dijelim tvoje misljenje. Treba uciniti sve da nasa dijeca u dijaspori ne zaborave svoje korijene. Sto se tice eventualnog sina/cerke, vise bih ga volio vidjeti u kvalifikacijama za EP ili SP u dresu BiH ili barazu nego na raznim EP ili SP u dresu neke Danske, Svedske, Australije ili neke druge p. materine.

Sve je to fino, ali ipak bi to trebao biti njegov izbor. Ako je tebi BiH bliža nego Švedska možda njemu nije. Meni iskreno nije bitno hoće li mi dijete (jednog dana) biti bosanac ili šveđanin ili njemac... bitno mi je da bude dobar i pametan čovjek.
BHF_Manijak

#285 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by BHF_Manijak »

E pa vidis, to je jako bitno, a to sto tebi nije ili nekima, to se zove kriza nacionalne svijesti ili ti ga kriza identiteta! Recimo imas u njemackoj turaka koji su tu generacijama, ali oni uvijek znaju ko su, sta su, odakle su! Tacno je, imas i primjer Ozila, ali Ozil je jedan a pogledaj koliko je dosad Turaka igralo za Svabe! To hoce li djetetu biti blizu njegova matica je do roditelja, a nikako do djeteta, koliko se djetetu cesto prica o zemlji, koliko se cesto posjecuje i tako dalje. Turci su u tome broj jedan sigurno, otiso na Aljasku ili u Bosnu, on ce vjecno turcin biti pa sve onda ostalo, imaju jako pozitivno izrazen taj nacionalni ponos i identifikaciju.
Kod nasih ljudi cesto sam vidjao i vidjam sa druge strane komplekse nize vrijednosti i automatsko primanje svega tudjeg, slazem se ja da se covjek treba integrisati u zemlji u kojoj si, ali drugo je inetgracija a drugo je pokusavanje i trudjenje da se bude veci Svabo/Svedjanin/Svicarac itd od njih sami, pa onda upotreba jezika, pa pricanje pola strani pola nas jer kao zaboga ne moze se sjetit te i te rijeci itsl. Da ne bi vise trunio o ovome, odosmo u off, zavrsit cu na ovome.
Baudelaire

#286 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Baudelaire »

Pa meni nije jasno samo neprihvatanje vlastite zemlje kao lične odrednice, jer u krajnjoj liniji, tako te svugdje posmatraju. Prvo kao Bosanca, Albanca, Španca, Hercegovca :D, Marsovca, pa onda sve ostalo. Možete vi bježati od toga, ali to je više stvar kompleksa i nekakvog pokušaja nekog kozmopolitizma, nego stvarnosti.
Gray

#287 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Gray »

BHF_Manijak wrote:E pa vidis, to je jako bitno, a to sto tebi nije ili nekima, to se zove kriza nacionalne svijesti ili ti ga kriza identiteta! Recimo imas u njemackoj turaka koji su tu generacijama, ali oni uvijek znaju ko su, sta su, odakle su! Tacno je, imas i primjer Ozila, ali Ozil je jedan a pogledaj koliko je dosad Turaka igralo za Svabe! To hoce li djetetu biti blizu njegova matica je do roditelja, a nikako do djeteta, koliko se djetetu cesto prica o zemlji, koliko se cesto posjecuje i tako dalje. Turci su u tome broj jedan sigurno, otiso na Aljasku ili u Bosnu, on ce vjecno turcin biti pa sve onda ostalo, imaju jako pozitivno izrazen taj nacionalni ponos i identifikaciju.
Kod nasih ljudi cesto sam vidjao i vidjam sa druge strane komplekse nize vrijednosti i automatsko primanje svega tudjeg, slazem se ja da se covjek treba integrisati u zemlji u kojoj si, ali drugo je inetgracija a drugo je pokusavanje i trudjenje da se bude veci Svabo/Svedjanin/Svicarac itd od njih sami, pa onda upotreba jezika, pa pricanje pola strani pola nas jer kao zaboga ne moze se sjetit te i te rijeci itsl. Da ne bi vise trunio o ovome, odosmo u off, zavrsit cu na ovome.
Baudelaire wrote:Pa meni nije jasno samo neprihvatanje vlastite zemlje kao lične odrednice, jer u krajnjoj liniji, tako te svugdje posmatraju. Prvo kao Bosanca, Albanca, Španca, Hercegovca :D, Marsovca, pa onda sve ostalo. Možete vi bježati od toga, ali to je više stvar kompleksa i nekakvog pokušaja nekog kozmopolitizma, nego stvarnosti.

Ne znam za druge, ali kod mene barem to nema veze sa bilo kakvim kompleksima niže vrijednosti, niti sa krizom identiteta. Apsolutno se ne stidim toga što sam iz BiH, ali se ni ne ponosim time, jer nemam razloga ni za jedno ni za drugo. Samo ne smatram da je to odrednica mene kao ličnosti, ko sam i kakav sam, da sam iz BiH je činjenica, ništa više ni manje, ne čini me ni boljim ni lošijim ovjekom od holanđanina, španca, italijana... Apsolutno nikakve krize identiteta nemam, znam tačno ko sam i šta sam.
Baudelaire

#288 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Baudelaire »

To znači da bi ti praktično u imaginarnom slučaju novog rata u BiH, to nasilje osudio samo po osnovi toga što je nasilje, ne što je i nad narodom iz kojeg si potekao? To se da zaključiti iz tvojih postova.
Gray

#289 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Gray »

Baudelaire wrote:To znači da bi ti praktično u imaginarnom slučaju novog rata u BiH, to nasilje osudio samo po osnovi toga što je nasilje, ne što je i nad narodom iz kojeg si potekao? To se da zaključiti iz tvojih postova.

Naravno da bih osudio i zbog toga jer je nad narodom iz kojeg "potičem" (pod čime podrazumijevam sve Bosance i hercegovce, a ne jednu od etničkih grupa), jer sam tu i odrastao i puno tih ljudi pozajem, ali to još uvijek ne znači da mi je to što sam iz BiH odlučujuča osobina ili da određuje mene kao osobu niti da to znači da sam ovakav ili onakav.
Point.

#290 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Point. »

Gray

Meni je vazno da se danas/sutra moje dijete osjeca bosancem a ne svabom svedom ili sta ja znam. Da zna korijene svoje, jer ma koliko se neki trudili da postanu svedi ili svabe oni ce vazda biti za te iste prvo bosanci, dzaba sta ti na pasosu pisalo. I naravno da cu dijete uciti sta je i odakle je.
Gray

#291 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Gray »

Neka ti je sa srećom.
Charuga
Globalni moderator

#292 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Charuga »

Oni o identitetu i osvjescenju na fudbalskom dijelu foruma. Nemojte ljudi, otice predaleko pa cemo morati okretati kljuc ... ;-)
piupiu

#293 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by piupiu »

Unaprijed se izvinjavam moderaciji glede jednog i jedinog komentara na ovu temu. Zlatan je Svedjanin, ciji su roditelji Bosanci. Kako se on osjeca to je njegova stvar, a ne stvar zelja njegovih roditelja i roditeljskog patosa za izgubljenom domovinom. Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao. Da ne igra, ja bih se tada pitala zasto. Sto ne mogu balkanskog plemenskog egocentrizma. Covjek ima pravo da bude ono sto osjeca da jeste. Tacka.
Baudelaire

#294 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Baudelaire »

piupiu wrote:Unaprijed se izvinjavam moderaciji glede jednog i jedinog komentara na ovu temu. Zlatan je Svedjanin, ciji su roditelji Bosanci. Kako se on osjeca to je njegova stvar, a ne stvar zelja njegovih roditelja i roditeljskog patosa za izgubljenom domovinom. Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao. Da ne igra, ja bih se tada pitala zasto. Sto ne mogu balkanskog plemenskog egocentrizma. Covjek ima pravo da bude ono sto osjeca da jeste. Tacka.
Pitaš li se zašto Pjanić ne igra za Luksemburg?

A ne vjerujem da se Zlaja osjeća kao Šveđanin. Mislim da mu je to bila najprihvatljivija opcija, a da je on kao ličnost totalno anacionalan. Koliko mu je stvarno stalo do Švedske, pokazuje broj utakmica koji odigra za Švedsku tokom kvalifikacija.
mikogoago

#295 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by mikogoago »

piupiu wrote:Unaprijed se izvinjavam moderaciji glede jednog i jedinog komentara na ovu temu. Zlatan je Svedjanin, ciji su roditelji Bosanci. Kako se on osjeca to je njegova stvar, a ne stvar zelja njegovih roditelja i roditeljskog patosa za izgubljenom domovinom. Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao. Da ne igra, ja bih se tada pitala zasto. Sto ne mogu balkanskog plemenskog egocentrizma. Covjek ima pravo da bude ono sto osjeca da jeste. Tacka.
U potpunosti se slazem sa Tobom.Moja dva sina su rodjena u Norveskoj i kada bi bili uspjesni u bilo kojem sportu i mogli da biraju rekao bi im da igraju za onu zemlju za koju osjecaju da pripadaju.Moj i zadatak drugih roditelja je da im govore odakle su im korjeni,dovode ih u domovinu roditelja,zblize sa rodbinom nauce ih jezik jer to su stvari koje su bitne njihovim roditeljima i koje su bitne za dalje odrzavanje kontakta sa rodbinom i prijateljima,treba im prenositi tu ljubav,ali i njima dati da izaberu ono kako se oni osjecaju.To je njihovo pravo,a ne nase Oni treba da zive svoj zivot an e nas ili po nasim zeljama.
Zlatan je divno naveo probleme i s cim se susrecu djeca doseljenika i izbjeglica i ko sto @Luter fino opsumira u svom postu
Point.

#296 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Point. »

Ne razumijem kako moze dijete bosanaca da se osjeca norvezaninom ili svabom? Na koji nacin, jel to dijete misli na norveskom, sanja na norveskom, jel slusa norvesku narodnu ili pati kad Riise promasi penal na minus 21 u Trondhiemu? A nemozes se osjecati norvezaninom a ici na tekme reprezentacije BiH i patiti za istom, slusati Halida na dernecima i na Iphonu, smijati se Nadrealistima i Fazlinovicu i zderati cevape svakom prilikom. I sve to radis i kazes ja sam norvezanin. Nigdje veze.

Zar nije vise dosta tog ulizivanja ostalim, tipa jesam ja sam musliman al nisam ko ostali, jest moje dijete se zove Ella, Nella, Anneta ili te slicne gluposti sa dva ista slova, vidim i neki su pocelii skracivati imena, mijenjati. Bjezi ba.

Eto toliko od mene za off. Ne bih vishe, ocam'.
piupiu

#297 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by piupiu »

Baudelaire wrote:

A ne vjerujem da se Zlaja osjeća kao Šveđanin. Mislim da mu je to bila najprihvatljivija opcija, a da je on kao ličnost totalno anacionalan. Koliko mu je stvarno stalo do Švedske, pokazuje broj utakmica koji odigra za Švedsku tokom kvalifikacija.
Ne ulazim ni u cije odluke, i ni u cija osjecanja. Smatram samo da je ovo 'svojatanje' ljudi i nametanje osjecanja pripadnosti na osnovu jednog 'ic' u prezimenu u najmanju ruku nezrelo. Ko je bilo ko na ovom svijetu da odredjuje nekome kako ce se osjecati? Nije mi to daleko od onoga kad Srbi Bosnjacima porucuju da se 'vrate veri pradedovskoj'.

Dalje, takvo ponasanje roditelja vodi segregaciji i neuklapanju djece iz migrantskih porodica u drustvo koje bi im zapravo trebalo biti maticno drustvo. Pa se onda formiraju geta iz kojih generacije migrantske djece ne mogu da se istrgnu da bi postali produktivni, uspjesni clanovi drustva u kojem su rodjeni. Ali tamo uredno slusaju muziku svojih roditelja i biju njihove bitke iz proslosti, umjesto da zive svoj zivot. Da ne pricamo o nelojalnosti drustvu, ljudima i drzavi u kojoj su rodjeni. Sta to Zlatan duguje BiH osim onog 'ic' u prezimenu?

Ne bih dalje na tu temu, obecala sam moderaciji da necu, pa prekrsih. Izivnjavam se. Ako treba, mozemo otvoriti novu temu da nastavimo ... mada mislim da je ovakav tok rasprave prirodan s obzirom na temu knjige. :)
holowey

#298 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by holowey »

Point. wrote:Ne razumijem kako moze dijete bosanaca da se osjeca norvezaninom ili svabom? Na koji nacin, jel to dijete misli na norveskom, sanja na norveskom, jel slusa norvesku narodnu ili pati kad Riise promasi penal na minus 21 u Trondhiemu? A nemozes se osjecati norvezaninom a ici na tekme reprezentacije BiH i patiti za istom, slusati Halida na dernecima i na Iphonu, smijati se Nadrealistima i Fazlinovicu i zderati cevape svakom prilikom. I sve to radis i kazes ja sam norvezanin. Nigdje veze.

Zar nije vise dosta tog ulizivanja ostalim, tipa jesam ja sam musliman al nisam ko ostali, jest moje dijete se zove Ella, Nella, Anneta ili te slicne gluposti sa dva ista slova, vidim i neki su pocelii skracivati imena, mijenjati. Bjezi ba.

e, a vidi ovo:

jeli slusa americki rock, jeli se nervira kada beckham promasi penal, jeli slusa rihannu na dernecima, jeli se smije only fools and horses, jeli zdere bigmac svakom prilikom? i sve to radi i kaze ja sam bosanac. nigdje veze.
Point.

#299 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by Point. »

holowey wrote:
Point. wrote:Ne razumijem kako moze dijete bosanaca da se osjeca norvezaninom ili svabom? Na koji nacin, jel to dijete misli na norveskom, sanja na norveskom, jel slusa norvesku narodnu ili pati kad Riise promasi penal na minus 21 u Trondhiemu? A nemozes se osjecati norvezaninom a ici na tekme reprezentacije BiH i patiti za istom, slusati Halida na dernecima i na Iphonu, smijati se Nadrealistima i Fazlinovicu i zderati cevape svakom prilikom. I sve to radis i kazes ja sam norvezanin. Nigdje veze.

e, a vidi ovo:

jeli slusa americki rock, jeli se nervira kada beckham promasi penal, jeli slusa rihannu na dernecima, jeli se smije only fools and horses, jeli zdere bigmac svakom prilikom? i sve to radi i kaze ja sam bosanac. nigdje veze.
Poredjenje ti je nigdje veze, jer vec Rihanna, americki rock, bigmac i slicno je vise internacionalno nego necije nacionalno. Al nadji mi norvezanina, holandjanina ili finca da slusa Beslica i zna i osjeca tu muziku i melodiju ili Dzinovica, Mostar Sevdah, da konta fazone Nadrealista i drugih zajebancija sa naseg govornog podrucja?
respo

#300 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?

Post by respo »

Baudelaire wrote:

gdje je pjanic rodjen?
Post Reply