pa je li ukidamo privatno vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju , uspostavljamo samoupravljanje, diktatura proleterijata.........? to je komunizam, ostalo je socijalno orjentisani kapitalizasm, kao u puno drzava europe.sandra01 wrote: nista od; " fabrike radnicima, zemlja seljacima, demokratski centralizam, losije danas za bolje sutra" .......?
pa kakvi ste vi komunisti? vi ste najobicniji socijalisti-amateriPa to sam i napisala,samo sto ti ne znas citati
KOMUNISTICKA PARTIJA
-
nihoniho
#276 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
- avicena
#277 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Akcija... 'obavezni otkup'.
-
sandra01
#278 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
E da se ovo ne bi desilo zato sam predlozila da drzava sama konfiskuje zemljiste na pet godina od onih koji nece da je obradjuju i placa ljude da proizvode hranu.A da onima koji proizvode hranu otkupi i pomogne pri uzgoju .Kontas?avicena wrote:Akcija... 'obavezni otkup'.
Agrarna Reforma jeste imala svojih gresaka ali stavi sebe na mjesto ljudi koji su je napravili.Ali u kakvoj je situaciji bila zemlja poslije onog rata mislim da nije bilo druge opcije.
Neko spomenu radne akcije.Samac -Sarajevo,Brcko-Banovici,Put Bratstva i Jedinstva sve sagradjeno u rekordnom roku.
Sta treba da radimo?Da sjedimo i cekamo jos dvadeset godina da se tender nasteli kako treba pa da se izasfaltira jos 5km auto puta.Ja mislim da su radne akcije bile nesto najljepse sto se moglo desiti ovoj zemlji.
Ne znam zasto svi na pomen Komunizma izvlace ono sto nije valjalo.Naravno da je bilo tesko.Naravno da se moralo raspodijeliti ,jer je situacija bila kao i danas.Jedni(mali broj) imaju previse a vecina samo goli zivot.
-
nihoniho
#279 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
posto vi , na izrazito populistickim temeljima , pokusavate da manipulisete nostalgijom , a prije svega tuznom cinjenicom da smo jedina zemlja koja danas zivi gore nego u komunizmu, morate prihvatiti da ce kontraargumenti biti na potpuno istom, plitkom i neozbiljnom nivou, ako se zezate , to mogu razumjeti, sve ostalo je tupavo.sandra01 wrote:E da se ovo ne bi desilo zato sam predlozila da drzava sama konfiskuje zemljiste na pet godina od onih koji nece da je obradjuju i placa ljude da proizvode hranu.A da onima koji proizvode hranu otkupi i pomogne pri uzgoju .Kontas?avicena wrote:Akcija... 'obavezni otkup'.
Agrarna Reforma jeste imala svojih gresaka ali stavi sebe na mjesto ljudi koji su je napravili.Ali u kakvoj je situaciji bila zemlja poslije onog rata mislim da nije bilo druge opcije.
Neko spomenu radne akcije.Samac -Sarajevo,Brcko-Banovici,Put Bratstva i Jedinstva sve sagradjeno u rekordnom roku.
Sta treba da radimo?Da sjedimo i cekamo jos dvadeset godina da se tender nasteli kako treba pa da se izasfaltira jos 5km auto puta.Ja mislim da su radne akcije bile nesto najljepse sto se moglo desiti ovoj zemlji.
Ne znam zasto svi na pomen Komunizma izvlace ono sto nije valjalo.Naravno da je bilo tesko.Naravno da se moralo raspodijeliti ,jer je situacija bila kao i danas.Jedni(mali broj) imaju previse a vecina samo goli zivot.
- avicena
#280 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
sandra01 wrote:
-
sandra01
#281 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Ukidamo tj.uspostavljamo ali ne onako kako je to radjeno prije.nihoniho wrote:pa je li ukidamo privatno vlasnistvo nad sredstvima za proizvodnju , uspostavljamo samoupravljanje, diktatura proleterijata.........? to je komunizam, ostalo je socijalno orjentisani kapitalizasm, kao u puno drzava europe.sandra01 wrote: nista od; " fabrike radnicima, zemlja seljacima, demokratski centralizam, losije danas za bolje sutra" .......?
pa kakvi ste vi komunisti? vi ste najobicniji socijalisti-amateriPa to sam i napisala,samo sto ti ne znas citati
Uspostavljanje samoupravljanja je filozofija koja je u posljednjih dvadeset godina prisutna u socio-kapitalizmu kroz uvodjenje,reorganizaciju i jacanje ljudskih resursa.Ako analiziras te sluzbe u Kanadi ili Svedskoj,vidjeces da se one u svojoj biti u potpunosti oslanjaju na marxisicku teoriju.
Diktatura proleterijata ne znaci da nepismen covjek dodje i odredjuje ko sta i kako treba da radi(sto je slucaj sada i danas u ovoj zemlji ,a kao svi mrze Komuniste
Sto se tice sredstava za proizvodnju,ajde razmisli.Sta je bolje da se fabrike nalaze u privatno vlasnistvu i zbog loseg poslovanja ili lose situacije u zemlji jednostavno propadnu ili da se nalaze u drzavnoj svojini gdje ce Drzava garantovati ,licne dohotke,zdravstveno osiguranje,placen radni staz itd.?
Komunizam je nesto najljepse sto bi se ovoj jadnoj zemlji moglo desiti
Ja glasam za ovo drugo.
-
nihoniho
#282 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
problem je sto vi socijalnu orjentaciju, humanizam, proces evolucije podvodite pod komunizam , dok racionalna , istorijski utemeljena interpretacija komunizma su drustva koja su nastala i nestala u proslom vikjeku, a bila pod vlascu komunistickih partija. mijenjajte furku , prop'o fol, sada je to samo falsifikovanje istorijskih cinjenica i pokusaj davanja komunizmu uzvisene idelogije.sandra01 wrote: Ukidamo tj.uspostavljamo ali ne onako kako je to radjeno prije.
Uspostavljanje samoupravljanja je filozofija koja je u posljednjih dvadeset godina prisutna u socio-kapitalizmu kroz uvodjenje,reorganizaciju i jacanje ljudskih resursa.Ako analiziras te sluzbe u Kanadi ili Svedskoj,vidjeces da se one u svojoj biti u potpunosti oslanjaju na marxisicku teoriju.
Diktatura proleterijata ne znaci da nepismen covjek dodje i odredjuje ko sta i kako treba da radi(sto je slucaj sada i danas u ovoj zemlji ,a kao svi mrze Komuniste),ona bi se vise ogledala u njegovim pravima naspram zajednice tj.organizacije u kojoj radi,odn.da se napravi Drzava koja bi u obzir i zastitu uzimala i one koji nemaju znanje,novac ili zdravlje (besplatno skolovanje i zdravstvena zastita,stanovi solidarnosti itd.).
Sto se tice sredstava za proizvodnju,ajde razmisli.Sta je bolje da se fabrike nalaze u privatno vlasnistvu i zbog loseg poslovanja ili lose situacije u zemlji jednostavno propadnu ili da se nalaze u drzavnoj svojini gdje ce Drzava garantovati ,licne dohotke,zdravstveno osiguranje,placen radni staz itd.?
Komunizam je nesto najljepse sto bi se ovoj jadnoj zemlji moglo desiti![]()
Ja glasam za ovo drugo.
vjerovatno su komunisti organizovali prelazak ljudskog drustva iz robovlasbnistva u feudalizam, pa iz feudalizma u kapitalizam, pa ce sada iz kapitalizma u komunizam........ sve sto je lijepo su komunisti i komunizam......vi ste crvene vehabije.
-
sandra01
#283 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
posto vi , na izrazito populistickim temeljima , pokusavate da manipulisete nostalgijom , a prije svega tuznom cinjenicom da smo jedina zemlja koja danas zivi gore nego u komunizmu, morate prihvatiti da ce kontraargumenti biti na potpuno istom, plitkom i neozbiljnom nivou, ako se zezate , to mogu razumjeti, sve ostalo je tupavo.[/quote]
Nostalgija je stvar licne percepcije a manipulacija po bilo kom osnovu nije bila moja namjera.Ja se trudim da pisem sto jednostavnije i dajem prijedloge sta bi se moglo uraditi sto naravno ne mora da znaci da je izvodivo ili prihvatljivo od strane drugih ljudi,ali koristim svoje pravo da kazem ono sto mislim.
Vama ako je tupavo vi samo preskocite moje postove i mirna Bosna
Nostalgija je stvar licne percepcije a manipulacija po bilo kom osnovu nije bila moja namjera.Ja se trudim da pisem sto jednostavnije i dajem prijedloge sta bi se moglo uraditi sto naravno ne mora da znaci da je izvodivo ili prihvatljivo od strane drugih ljudi,ali koristim svoje pravo da kazem ono sto mislim.
Vama ako je tupavo vi samo preskocite moje postove i mirna Bosna
- quasar
#284 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Obzirom da je privatno vlasnistvo postalo svetinja i kod nas, predlazem vam da zaboravite nacionalizacije i oduzimanje, jer bi sama namjera mogla i pod krivicni zakon da padne.
Okrenite se socijalnoj pravdi kroz rezanje troskova drzavnog aparata, oporezovanja vise i visoke klase, podizanja najmanje satnice, organizovanja sindikata u silu koja ce da stane nasuprot izrabljivacima.
A uzimanje dionica ljudima koji su ih s mukom stekli, ne valja. To bi bila losa ideja.
Okrenite se socijalnoj pravdi kroz rezanje troskova drzavnog aparata, oporezovanja vise i visoke klase, podizanja najmanje satnice, organizovanja sindikata u silu koja ce da stane nasuprot izrabljivacima.
A uzimanje dionica ljudima koji su ih s mukom stekli, ne valja. To bi bila losa ideja.
-
sandra01
#285 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Ma niko bolan ne spominje nacionalizaciju i oduzimanje.Dala sam prijedlog d Drzava to uzme na pet godina jer se ne obradjuje.Vidis li bolan da narod nema hljeba da jede da uvozimo bijeli luk iz Kine (nama prijateljske komunisticke zemljequasar wrote:Obzirom da je privatno vlasnistvo postalo svetinja i kod nas, predlazem vam da zaboravite nacionalizacije i oduzimanje, jer bi sama namjera mogla i pod krivicni zakon da padne.
-
MAX68
#286 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
ZASTO SE LJUDI BOJE PRICE O ODUZIMANJU BESPRAVNO STECENE IMOVINE,AKO SU POSTENIM RADOM ZARADILI SVOJU IMOVINU KUCE STANOVE AUTOMOBILE I AKO SU DRZAVI NA TO SVE PLATILI POREZ MOGU MIRNO SPAVATI
- nosara
#287 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Promijenite ime u "Pravi sdp", jer nemate kapaciteta za radikalizaciju, a bez radikalizacije nema komunizma...
- Boom71
#288 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
tacno.nosara wrote:Promijenite ime u "Pravi sdp", jer nemate kapaciteta za radikalizaciju, a bez radikalizacije nema komunizma...
o komunizmu se moze raspredati i naci mu mali milon zamjerki.sto zapadnije to sve teze i apsurdnije zvuci braniti komunizam,ali na ovim nasim prostorima i sa nasim ljudima,komunizam i totalirizam koji ide sa njim je skoro pa idealna politicka opcija.
- Ateista
#289 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Znas li ti uopste sta je komunizam?nihoniho wrote:problem je sto vi socijalnu orjentaciju, humanizam, proces evolucije podvodite pod komunizam , dok racionalna , istorijski utemeljena interpretacija komunizma su drustva koja su nastala i nestala u proslom vikjeku, a bila pod vlascu komunistickih partija. mijenjajte furku , prop'o fol, sada je to samo falsifikovanje istorijskih cinjenica i pokusaj davanja komunizmu uzvisene idelogije.sandra01 wrote: Ukidamo tj.uspostavljamo ali ne onako kako je to radjeno prije.
Diktatura proleterijata ne znaci da nepismen covjek dodje i odredjuje ko sta i kako treba da radi(sto je slucaj sada i danas u ovoj zemlji ,a kao svi mrze Komuniste),ona bi se vise ogledala u njegovim pravima naspram zajednice tj.organizacije u kojoj radi,odn.da se napravi Drzava koja bi u obzir i zastitu uzimala i one koji nemaju znanje,novac ili zdravlje (besplatno skolovanje i zdravstvena zastita,stanovi solidarnosti itd.).
Komunizam je nesto najljepse sto bi se ovoj jadnoj zemlji moglo desiti![]()
Ja glasam za ovo drugo.
vjerovatno su komunisti organizovali prelazak ljudskog drustva iz robovlasbnistva u feudalizam, pa iz feudalizma u kapitalizam, pa ce sada iz kapitalizma u komunizam........ sve sto je lijepo su komunisti i komunizam......vi ste crvene vehabije.
Ocgieldno je da ne znas dok ga poredis sa tzv komunistickim sistemima koji su postojali a koji osim naziva veze nisu imali sa komunizmom.
- nosara
#290 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
nihoniho wrote: problem je sto vi socijalnu orjentaciju, humanizam, proces evolucije podvodite pod komunizam , dok racionalna , istorijski utemeljena interpretacija komunizma su drustva koja su nastala i nestala u proslom vikjeku, a bila pod vlascu komunistickih partija. mijenjajte furku , prop'o fol, sada je to samo falsifikovanje istorijskih cinjenica i pokusaj davanja komunizmu uzvisene idelogije.
Koja su drustva nestala, o cemu pricas...?
Ovo boldirano je jedino smisleno...
-
MAX68
#291 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Marx je još prije 150 godina zapisao da kapitalizam, ako se želi održati, mora ući u svaki kutak planete i podrediti je svojem načinu operiranja.
Kada u konačnici kapitalizam zavlada svim tržištima (tj. postane globalan), ponestat će mu prostora za ekspanziju i tada slijedi njegov konačan kolaps.
Marx je svoju analizu predstavio u 3 velika toma koji su izdani 1867, 1885 i 1894. (zadnja 2 su izdana nakon njegove smrti. Urednik i glavni suradnik koji osigurao da djela budu dovršena i izdana bio je Friedrich Engels).
Danas je 2011. i možemo konstatirati kako je kapitalizam dosegnuo svoj vrhunac, gotovo cijeli svijet operira isključivo prema kapitalističkom načinu proizvodnje (uključujući i nominalno socijalističku NR Kinu).
Da bi spoznali u kolikoj je mjeri Karl Marx zaista bio u pravu nećemo morati još dugo čekati.
Kada u konačnici kapitalizam zavlada svim tržištima (tj. postane globalan), ponestat će mu prostora za ekspanziju i tada slijedi njegov konačan kolaps.
Marx je svoju analizu predstavio u 3 velika toma koji su izdani 1867, 1885 i 1894. (zadnja 2 su izdana nakon njegove smrti. Urednik i glavni suradnik koji osigurao da djela budu dovršena i izdana bio je Friedrich Engels).
Danas je 2011. i možemo konstatirati kako je kapitalizam dosegnuo svoj vrhunac, gotovo cijeli svijet operira isključivo prema kapitalističkom načinu proizvodnje (uključujući i nominalno socijalističku NR Kinu).
Da bi spoznali u kolikoj je mjeri Karl Marx zaista bio u pravu nećemo morati još dugo čekati.
- Ateista
#292 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Mislim da i ne trebamo cekati, sve je to vec pocelo, polako ali sigurno...
-
nihoniho
#293 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
drustva koja su utemeljena na komunistickoj ideologiji i vodjena od strane komunisticke partije. o tim drustvima govorim, pocevsi od rusije,pa nadalje. to je komunizam.nosara wrote:nihoniho wrote: problem je sto vi socijalnu orjentaciju, humanizam, proces evolucije podvodite pod komunizam , dok racionalna , istorijski utemeljena interpretacija komunizma su drustva koja su nastala i nestala u proslom vikjeku, a bila pod vlascu komunistickih partija. mijenjajte furku , prop'o fol, sada je to samo falsifikovanje istorijskih cinjenica i pokusaj davanja komunizmu uzvisene idelogije.
vjerovatno su komunisti organizovali prelazak ljudskog drustva iz robovlasbnistva u feudalizam, pa iz feudalizma u kapitalizam, pa ce sada iz kapitalizma u komunizam........ sve sto je lijepo su komunisti i komunizam......vi ste crvene vehabije.![]()
Koja su drustva nestala, o cemu pricas...?![]()
ili ces mi mozda tvrditi da je komunizam marksova teorija, uzvisena ideja o pravdi i jednakosti na planeti zemlji?
- nosara
#294 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Drustva su se, vise-manje, transformisala, a ne propala... Neuspjesno, vise-manje... A za mene je klero-naci-fildzan drzava uzvisena ideja...nihoniho wrote:drustva koja su utemeljena na komunistickoj ideologiji i vodjena od strane komunisticke partije. o tim drustvima govorim, pocevsi od rusije,pa nadalje. to je komunizam.nosara wrote:nihoniho wrote: problem je sto vi socijalnu orjentaciju, humanizam, proces evolucije podvodite pod komunizam , dok racionalna , istorijski utemeljena interpretacija komunizma su drustva koja su nastala i nestala u proslom vikjeku, a bila pod vlascu komunistickih partija. mijenjajte furku , prop'o fol, sada je to samo falsifikovanje istorijskih cinjenica i pokusaj davanja komunizmu uzvisene idelogije.
vjerovatno su komunisti organizovali prelazak ljudskog drustva iz robovlasbnistva u feudalizam, pa iz feudalizma u kapitalizam, pa ce sada iz kapitalizma u komunizam........ sve sto je lijepo su komunisti i komunizam......vi ste crvene vehabije.![]()
Koja su drustva nestala, o cemu pricas...?![]()
ili ces mi mozda tvrditi da je komunizam uzvisena ideja o pravdi i jednakosti na planeti zemlji?
-
nihoniho
#295 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
odma' predrasude, jelde? evo ga neki iz sda ...... pa malo smajlija........nosara wrote: Drustva su se, vise-manje, transformisala, a ne propala... Neuspjesno, vise-manje... A za mene je klero-naci-fildzan drzava uzvisena ideja...To je vrh...
koja su se drustva transformisala, o cemu pricas?
ideoloski projekat ciji je cilj bio covjecanstvo, preko noci i putem revolucije, transferirati u visi stadij svijesti i organizacije, je propao. finito. na smetljistu istorije.
ostavite na miru prave komuniste , idealiste, askete koji su ginuli u ime ideje kada je ta ideja vrijedila. ovo sada su najjeftiniji populisticki pokusaji.
- nosara
#296 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
sda...?nihoniho wrote:odma' predrasude, jelde? evo ga neki iz sda ...... pa malo smajlija........nosara wrote: Drustva su se, vise-manje, transformisala, a ne propala... Neuspjesno, vise-manje... A za mene je klero-naci-fildzan drzava uzvisena ideja...To je vrh...
koja su se drustva transformisala, o cemu pricas?
ideoloski projekat ciji je cilj bio covjecanstvo, preko noci i putem revolucije, transferirati u visi stadij svijesti i organizacije, je propao. finito. na smetljistu istorije.
ostavite na miru prave komuniste , idealiste, askete koji su ginuli u ime ideje kada je ta ideja vrijedila. ovo sada su najjeftiniji populisticki pokusaji.
Dok je ljudi, vrtice se sve ideje koje postoje i one za koje jos nismo culi... A smetljista cemo reciklirat, da bi imali sta zderat...
Slazem se da je danasnja vlast propali populisticki projekat bez premca...
-
detroit-mercy
#297 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Koja drzavasandra01 wrote:Ma niko bolan ne spominje nacionalizaciju i oduzimanje.Dala sam prijedlog d Drzava to uzme na pet godina jer se ne obradjuje.Vidis li bolan da narod nema hljeba da jede da uvozimo bijeli luk iz Kine (nama prijateljske komunisticke zemljequasar wrote:Obzirom da je privatno vlasnistvo postalo svetinja i kod nas, predlazem vam da zaboravite nacionalizacije i oduzimanje, jer bi sama namjera mogla i pod krivicni zakon da padne.
A uzimanje dionica ljudima koji su ih s mukom stekli, ne valja. To bi bila losa ideja.),dok se situacija ne popravi pa onda opet vratiti vlasniku zemlju.Ja svako jutro kad ustanem prva scena koju vidim kroz prozor je okupacija kontejnera (Konzum mi je ispred zgrade). Sindikati su a must
Po mom misljenju nas najveci je problem siromastvo i vjerovao ili ne GLAD !!!to prvo treba da se popravi a poslije ide ovo sto si predlozio.
Onda de malo o besplatnom skolstvu i zdravstvu, sta znaci besplatno skolstvo i zdravstvo
Veze ti nemas jaranice sa vezom, ali bitno je da se nesto pise
-
sandra01
#298 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Ma niko bolan ne spominje nacionalizaciju i oduzimanje.Dala sam prijedlog d Drzava to uzme na pet godina jer se ne obradjuje.Vidis li bolan da narod nema hljeba da jede da uvozimo bijeli luk iz Kine (nama prijateljske komunisticke zemlje
),dok se situacija ne popravi pa onda opet vratiti vlasniku zemlju.Ja svako jutro kad ustanem prva scena koju vidim kroz prozor je okupacija kontejnera (Konzum mi je ispred zgrade). Sindikati su a must
Po mom misljenju nas najveci je problem siromastvo i vjerovao ili ne GLAD !!!to prvo treba da se popravi a poslije ide ovo sto si predlozio.[/quote]
Koja drzava
o kojoj drzavi ti pricas
, koji bi bili ti sto bi uzimali i kako bi bili izabrani
. Po partijskoj, familijarnoj ili nekoj trecoj liniji
. I sto uzeti na pet, sto npr. na 10 ili 50 godina. Mislim ako ces se baviti uzgojem kukuruza onda vrijedi, ali ako ces se baviti vocarstvom
znaci drzava uzme zemlju od mene, posadi sadnice jabuka
i taman kada prispiju za branja ups vrati nazad
. A sta je sa mehanizacijom za obradu, investicijama u zemlju, ipak je potreban neki normalan amortizacioni period
, znaci drzava uredi ulozi lovu i nakon pet godina
haj razguli.
Onda de malo o besplatnom skolstvu i zdravstvu, sta znaci besplatno skolstvo i zdravstvo
, da doktori rade za dzabe, da opremu dobijas na guzove, da se nastava odrzava pod vedrim nebom
.
.[/quote]
Haj' jos jednom procitaj moj post,pa onda tvoj odgovor.
Koja drzava
Haj' jos jednom procitaj moj post,pa onda tvoj odgovor.
-
nihoniho
#299 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
potpuno se slazem, jesti cemo sa smetljista ali cemo moci birati sta. ja ne bih konzumirao, recimo, fasizam, ne godi mom probavnom sistemu, kao ni feudalizam , komunizam fino mirise ali je tesko probavljiv.nosara wrote: sda...?
Dok je ljudi, vrtice se sve ideje koje postoje i one za koje jos nismo culi... A smetljista cemo reciklirat, da bi imali sta zderat...![]()
Slazem se da je danasnja vlast propali populisticki projekat bez premca...
danasnja vlast? to postoji? nije ova prica uopste bitna, bitno je razumijevanje.
-
nicco
#300 Re: KOMUNISTICKA PARTIJA
Pošto neki ovdje imaju problema sa ideologijama i društveno-političkim uređenjima, evo im primjer iz susjedne države...
http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=6440

http://www.lupiga.com/vijesti/index.php?id=6440