Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
slobodni armirach wrote:
stavi u obavezu sebi da tunel vijenac osobno posjetis pa da vidis sta je posla odradjeno,...nemoj ti meni forsirat svabsko ruske firme
Ovu pricu slusamo od 2000-te i gdje smo danas. Na par desetina kimometara autoputa.
Ni ja ne volim te stranjske firme ali kada vidis sta ti ''profesionalci'' rade, kako napreduju, kojom mehanizacijom raspolazu, koje strucnjake iz te oblasti zaposljavaju...ovo mi sve lici na pripremne radove za neki ozbiljan posao. I dalje tvrdim da pored ovih mogli bi uposliti svu nasu operativu ali bi se posao zavrsio brze i kvalitetnije.
Smijesno je pomisliti da bi se ista drugacije radilo da strane firme dobijaju poslove
Cestu bi radili isti ljudi, istom opremom, istom dinamikom i istom kvalitetom. Ali ovaj put kao podizvodjaci cekati da se neko smiluje i isplati ih (pod uslovom da ne bankrotiraju prije nego se smiluju da isplate sta).
Ili neko misli da ce doci Hans iz Austrije dovesti svoje bagere i nesto forsirati?
Hans mora da ima svoje referense za izvodjenje tih radova. Hans dodje i sagleda sa cime sve raspolaze domaca operativa i onda prema svojoj dinamici angazuje svoju tehniku i ljude da bi zadovolji kvalitet i rokove.
To sto nas preCednik mesetari sa nekim sumnjivim firmama, to sto su nasi uradili sa Slovencima ne znaci da su to najrenomiranije firme nego obicni mesetari.
Znam o cemu pricam jer svakodbnevno gledam kako ljudi gutaju kilometre autocesta, koje kakvih komplikovanih petlji, tunela...
Polahko ljudi, biće i boljih brzina gradnje..
Treba se naučiti poslu, naši inžinjeri su to znali u teoriji, praksu su tek počeli skupljati..radne snage ima dovoljno u našim firmama, ali ljudi koji mogu voditi grupe radnika i određena gradilišta ja garantujem da i nema baš dovoljno ili ako ih ima, sigurno su bez iskustva..
Svake godine će potencijal rasti u duplo najmanje..pravi tempo možemo očekivati tek za 3,4 godine..
Hemel wrote:Hans mora da ima svoje referense za izvodjenje tih radova. Hans dodje i sagleda sa cime sve raspolaze domaca operativa i onda prema svojoj dinamici angazuje svoju tehniku i ljude da bi zadovolji kvalitet i rokove.
To sto nas preCednik mesetari sa nekim sumnjivim firmama, to sto su nasi uradili sa Slovencima ne znaci da su to najrenomiranije firme nego obicni mesetari.
Znam o cemu pricam jer svakodbnevno gledam kako ljudi gutaju kilometre autocesta, koje kakvih komplikovanih petlji, tunela...
A jel' to neko brani Hansu da učestvuje na tenderima? EBRD i drugi kreditori bi jedva dočekali da posao daju nekom svom.
Hemel wrote:Hans mora da ima svoje referense za izvodjenje tih radova. Hans dodje i sagleda sa cime sve raspolaze domaca operativa i onda prema svojoj dinamici angazuje svoju tehniku i ljude da bi zadovolji kvalitet i rokove.
A jel' to neko brani Hansu da učestvuje na tenderima? EBRD i drugi kreditori bi jedva dočekali da posao daju nekom svom.
stvarno ne znam u ovim slucajevima kako idu procedure prikupljanja ponuda tako da...
ali eto i mene to cudi da ''Hansa'' nema da se pojavi na tenderima.
stvarno ne znam u ovim slucajevima kako idu procedure prikupljanja ponuda tako da...
ali eto i mene to cudi da ''Hansa'' nema da se pojavi na tenderima.
atko wrote:Ja mislim da su bagerima od stijena vaca prepreka papiri, politika, talovi itd itd ...
Evo covjek vam u jednoj recenici rece problem.
Nije stvar u kapacitetima, ljudstvu i sposobnosti. To mi imamo. Pa jedna hidrogradnja da ne zna izgradit put, a izgradili pola libije i iraka. Dajte ljudi molim vas...
gdje su te radne akcije kad ih trebaš
nema te firme koja će napraviti autoput kroz ova brda u nekom razumnom roku, recimo do kraja naših života
srce ruke lopata, i naravno dnevnica, prijavilo bi se najmanje 5000 ljudi da radi.
al sve je to politika
p206 wrote:gdje su te radne akcije kad ih trebaš
nema te firme koja će napraviti autoput kroz ova brda u nekom razumnom roku, recimo do kraja naših života
srce ruke lopata, i naravno dnevnica, prijavilo bi se najmanje 5000 ljudi da radi.
al sve je to politika
ne zivi u uvjerenju da je neko zeljan posla u Bosni,...ljudi su navikli na nerad, vecina glumi aristokraciju
isto tako sam protiv tih nazadnih metoda sa nekim horuk akcijama,....ljudi nisu sposobni da odnesu svoje smece do kante, a kamoli nesto korisnije da rade u grupi
al sve je to politika
ne zivi u uvjerenju da je neko zeljan posla u Bosni,...ljudi su navikli na nerad, vecina glumi aristokraciju
isto tako sam protiv tih nazadnih metoda sa nekim horuk akcijama,....ljudi nisu sposobni da odnesu svoje smece do kante, a kamoli nesto korisnije da rade u grupi
doduše ima i ta varijanta... dionice jesu teške većinom tuneli i vijadukti, ali presporo ide, ja bih pokušao sa nekom kampanjom, reklamom, pozivom da se priključe ljudi uz naravno određenu dnevnicu, da urede zemljište.... čisto da vidim kako bi to išlo...
naše firme su ispale iz fazona, nekad su radili puteve po arapskim zemljama ali bila je agresija, dosta kadra je otišlo vani... trebaće im neko vrijeme da se uhodaju
al sve je to politika
doduše ima i ta varijanta... dionice jesu teške većinom tuneli i vijadukti, ali presporo ide, ja bih pokušao sa nekom kampanjom, reklamom, pozivom da se priključe ljudi uz naravno određenu dnevnicu, da urede zemljište.... čisto da vidim kako bi to išlo...
naše firme su ispale iz fazona, nekad su radili puteve po arapskim zemljama ali bila je agresija, dosta kadra je otišlo vani... trebaće im neko vrijeme da se uhodaju
a biroi puni
svim prijavljenim, u skladu sa radnim sposobnostima, ponuditi javne radove uz pokrivene troskove i simbolicnu dnevnicu, ko nece brisati ga sa evidencije
ne moraju to biti kopanja tunela, izgradnja vijadukta, ali na poslovima izgradnje autoceste i pripadajucih objekata ima dosta posla za skoro svaku struku...
al sve je to politika
Zar jos uvijek postoje ljudi koji misle da su radne akcije i ti fazoni isplatniji od rada modernim masinama. Te radene akcije ni prije 50 godina nisu bile ekonomski opravdane a ne danas. Ako ne uzimamo u obzir odgojno-obrazovne ucinke tih akcija te akcije su totalni promasaj. Njemacka je i za vrijeme Jugoslavije imala duplo jeftiniju izgradnju puteva i pruga a bez radnih akcija
olensoner wrote:Pa dobro su ga izrovili, zna li se tacno koliko je prokopano?
Radovi na izgradnji tunela Vijenac se odvijaju po planiranoj dinamici, te se do petka, 13.01.2011.god., iskopalo 245 metara lijeve tunelske cijevi. U toku su i pripremni radovi za izradu poprečne pješačke veze, podnožnog svoda i temelja tunela. U prilogu možete pogledati aktuelne slike sa gradilišta. U prilogu se nalaze najnovije slike sa projekta.
Ovaj podatak o 245 metara se odnosi samo na kopanje lijeve tunelske cijevi sa sjeverne (Zenicke) strane. To kopa Euroasfalt.
Sa juzne (Kakanjske) strane kopa Primorje, obje cijevi, i oni su vec u obje presli 300 metara.
Drugu cijev sa sjeverne (tzv desnu gledajuci iz pravca Sarajeva) kopa ZGP, i oni su na nekih 150 m jer lijeva cijev ima prioritet. Na platoou sa sjeverne strane je jako tijesno, i radi se sanacija klizista, tako da nije moguce na obje cijevi raditi punim kapacitetom u ovom razdoblju.
U totalu, lijeve cijevi tunela Vijenac je trenutno iskopano cca 600 metara.
Eborg wrote:Samo jedno pitanje - da li mi već imamo sredstva za dionicu Sarajevo-Zenica (koja i najvažnija i u najdaljem stadiju u odnosu na ostale) pa je problem eksproprijacije i tendera ili se mora i novac prvo namaknuti?
Iskreno receno, ne kontam kako nisi do sada upratio da se Sarajevo - Zenica (tj Kakanj - Zenica) radi punim kapacitetom?
To su slijedece dionice:
Kakanj - Biljesevo (zavrsetak radova ljeto 2012)
Tunel Vijenca (zavrsetak 2014)
Gorica - Drivusa (zavrsetak jesen 2012)
neki wrote:Prije 15ak dana su pravili ceremoniju zbog prokopanih 150 m
to je još dobro pa lani je načelnik N. sarajeva i direkcija za ceste kantona priredio čitavu proslavu čak i djeca iz KUD igrali i pjevali kad je otvoreno 150 m ceste uz klas
Da ali ovi su pravili ceremoniju i nakon prokopanih 100 m nekad u oktobru..
Ceka nas jos 30ak ceremonija
Usput, po ovim slikama, meni se ovaj tunel cini uzak treba ga jos i izbetonirati sto ce ga dodatno suziti a u njemu ce se mimoilaziti kamioni veci od ovih masina pri brzini od 100 km/h..
Cuj njemu uzak tunel!? Pa je li vidis kamioncinu sa strane koliki je a pored njega moze proci isti takav!
neki wrote:
Da ali ovi su pravili ceremoniju i nakon prokopanih 100 m nekad u oktobru..
Ceka nas jos 30ak ceremonija
Usput, po ovim slikama, meni se ovaj tunel cini uzak treba ga jos i izbetonirati sto ce ga dodatno suziti a u njemu ce se mimoilaziti kamioni veci od ovih masina pri brzini od 100 km/h..
Cuj njemu uzak tunel!? Pa je li vidis kamioncinu sa strane koliki je a pored njega moze proci isti takav!
Haj ti zamisli takve dvije kamioncine kako se preticu u ovom tunelu pri 100km/h..
S obzirom da u tunelu nece biti nista osim dvije trake, ne vidim ovdje da je ista usko. Ima dovoljno mjesta za ta tvoja dva kamiona da preticu na 100km/h.
Comrad wrote:S obzirom da u tunelu nece biti nista osim dvije trake, ne vidim ovdje da je ista usko. Ima dovoljno mjesta za ta tvoja dva kamiona da preticu na 100km/h.
olensoner wrote:Pa dobro su ga izrovili, zna li se tacno koliko je prokopano?
Radovi na izgradnji tunela Vijenac se odvijaju po planiranoj dinamici, te se do petka, 13.01.2011.god., iskopalo 245 metara lijeve tunelske cijevi. U toku su i pripremni radovi za izradu poprečne pješačke veze, podnožnog svoda i temelja tunela. U prilogu možete pogledati aktuelne slike sa gradilišta. U prilogu se nalaze najnovije slike sa projekta.
Ovaj podatak o 245 metara se odnosi samo na kopanje lijeve tunelske cijevi sa sjeverne (Zenicke) strane. To kopa Euroasfalt.
Sa juzne (Kakanjske) strane kopa Primorje, obje cijevi, i oni su vec u obje presli 300 metara.
Drugu cijev sa sjeverne (tzv desnu gledajuci iz pravca Sarajeva) kopa ZGP, i oni su na nekih 150 m jer lijeva cijev ima prioritet. Na platoou sa sjeverne strane je jako tijesno, i radi se sanacija klizista, tako da nije moguce na obje cijevi raditi punim kapacitetom u ovom razdoblju.
U totalu, lijeve cijevi tunela Vijenac je trenutno iskopano cca 600 metara.
To bi bilo znači oko 20%? Meni se ne čini loše. Ima li neko iz struke da objasni koliko se otprilike vremena kod gradnje tunela odnosi na samo probijanje, a koliko na ostale radove (betoniranje, instalacije, signalizacija, izlazi itd.)?