Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#276 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ateista »

A_I_ wrote:
Ateista wrote:
A_I_ wrote:
Uz ovo uslovljavanje registracijom auta nek nam dozvole trajno odjavljivanje s mafijaskih Toplana i pojednostave ugradnju individualnih mjeraca potrosnje vode.
A od para ovih sto voze auta a ko fol nemaju za vodu nek saniraju sistem vodosnabdijevanja da se ne trosi struja pumpanjem vode za podzemno tlo svuda po gradu gdje su popucale cijevi.
Ti ne citas, fino sam napisao da je veliki broj dugovanja prema toplanama izmisljen, to ti garantujem jer znam sta je kod mene. A isto tako, auto nekima omogucava hljeb, nije luksuz.
Sam zivot u gradu je luksuz - ko ima za auto a nema za vodu nek se preseli u kucu u Butmiru i iskopa bunar.
E jebi ga sad, i ti pretjera. :-)

Kazem ti, nekima auto treba, a vodu ne mogu placati jer su racuni nerealni, placaju gubitke vode u cijevima za koje nisu sami krivi, a nemaju para da ugrade vodomjere.

Ja sam redovno placao vodu, i sad bih je mogao platiti ali necu zbog bezborazluka sa ovim redukcijama. Da su je bar najavili i dali neko objasnjenje i izvinjenje gradjanima pa hajd' i nekako, ali ovako...
eluna

#277 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

neka prvo DRŽAVNE I KANTONALNE VLASTI PLATE SVOJA DUGOVANJA .............od tih para bi se sve moglo popraviti

dobra stvar u premijerovom prijedlogu je i to što u slučaju neplaćanja, ni institucije ne bi mogle registrovati auta - pa bi morali da plaćaju

mada bi podržala i mjeru zaštite potrošača - da se plaća isključivo onoliko koliko se troši, ali zabrana registracije auta je SANKCIJA, tako da bi ja lično kombinovala oba prijedloga

državne, federalne, kantonalne i opštinske vlasti toplanama duguju milijarde, a vjerovatno je isto i sa vodovodom. mada - što se ViKa tiče - moramo uzeti u obzir da nam suša još uvijek traje, da su presušile čak i ponornice u hercegovini ...... tako da nije baš sve ni do njih - ima nešto i do majke prirode
A_I_

#278 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

eluna wrote:neka prvo DRŽAVNE I KANTONALNE VLASTI PLATE SVOJA DUGOVANJA .............od tih para bi se sve moglo popraviti

dobra stvar u premijerovom prijedlogu je i to što u slučaju neplaćanja, ni institucije ne bi mogle registrovati auta - pa bi morali da plaćaju

mada bi podržala i mjeru zaštite potrošača - da se plaća isključivo onoliko koliko se troši, ali zabrana registracije auta je SANKCIJA, tako da bi ja lično kombinovala oba prijedloga

državne, federalne, kantonalne i opštinske vlasti toplanama duguju milijarde, a vjerovatno je isto i sa vodovodom. mada - što se ViKa tiče - moramo uzeti u obzir da nam suša još uvijek traje, da su presušile čak i ponornice u hercegovini ...... tako da nije baš sve ni do njih - ima nešto i do majke prirode
A to je opet do naseg dugorogodisnjeg unistavanja majke prirode isto kao sto je situacija u javnim komunalnim preduzecima opet do nas jer ne rade marsovci u tim kantonalnim institucijama, ministarstvima i preduzecima vec nasi sugradjani - dakle to je problem NAS samih.

Dok god narod beekeece na pomen Korupcije, Mita i Nepotizma, tako ce nam biti.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p6666594
MAN-lion's coach

#279 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MAN-lion's coach »

HALO.BA wrote:Pumpe za vodu u zgrada prestanu raditi da ne bi crkle kada nestane vode tj kada padne pritisak vode, a u mnogim zgradama ljudi koji odzavaju hidrofor ne znaju nastimati BIMETAL da se pumpe ugase tek kada gradski pritisak vode spadne na 1 bar tako da mnogi gradjani Sarajeva ostaju bez vode odmah iza 24h je gradski pritisak vode koji je inace 4-5 bara spadne na caa 2 bara.

U GRADU IMA VODE ALI VAM BIMETAL NA PUMPAMA NIJE DOBO NASTIMAN !

Zovite predstavnika etaznih vlasnika, pa neka on zove upravitelja ili firmu koja odzava pumpe u vasoj zgradi da Vam rijese problem.

SRETNO

PEV jednog nebodera od 20 spratova u kojem ima vode 24 h ;-)

Samo te zaboravih upitati kako će riješiti problem ljudi koji su "osuđeni" na gravitacioni vodovodni sistem?
poznanik

#280 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

MAN-lion's coach wrote:Samo te zaboravih upitati kako će riješiti problem ljudi koji su "osuđeni" na gravitacioni vodovodni sistem?
Zar nismo svi u Sarajevu na gravitacionom sistemu vodosnabdijevanja?

Padom pritiska u cijevima nakon izlaska vode iz rezervoara (smanjenjem količine vode u svom protoku po j/mj), voda bi i dalje trebala doći do nadmorske visine rezervoara. Međutim, kako je previše potrošača priključeno u mreži koji istovremeno preuzimaju tu vodu, voda ne stiže do potrebne visine. Za to služe pumpe, koje imaju zadatak da pojačaju uzgon, čime istovremeno opada pritisak i količina vode u mreži kod ostalih potrošača.
MAN-lion's coach

#281 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

poznanik wrote:
MAN-lion's coach wrote:Samo te zaboravih upitati kako će riješiti problem ljudi koji su "osuđeni" na gravitacioni vodovodni sistem?
Kombinovano.

U mojoj zgradi nema pumpe,u šahtu je samo sat,u podrumu nema ništa.
eluna

#282 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

MAN-lion's coach wrote:
poznanik wrote:
Kombinovano.

U mojoj zgradi nema pumpe,u šahtu je samo sat,u podrumu nema ništa.
to nikako ne znači da u nekom haustoru ne postoji hidrofleks koji radi z acijelu zgradu, ili možda i dvije zgrade
underground

#283 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by underground »

Evo opet nestalo vode :-?
eluna

#284 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

underground wrote:Evo opet nestalo vode :-?
kod mene još curi ali će brzo nestati
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#285 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by grunt »

sve ranije zavrcu vodu,kako je krenulo uskoro ce biti i dnevne redukcije
eluna

#286 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by eluna »

grunt wrote:sve ranije zavrcu vodu,kako je krenulo uskoro ce biti i dnevne redukcije
ponegdje već ima
MAN-lion's coach

#287 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

eluna wrote:
to nikako ne znači da u nekom haustoru ne postoji hidrofleks koji radi z acijelu zgradu, ili možda i dvije zgrade[/quote]

Postoje ljudi koji žive u zgradama koje nemaju ni pumpe ni hidroflex stanice.
Ovisim o gravitacionom sistemu i (vodi koje nema prirodno) u svojoj zgradi.

Moje komentar se odnosi na vrli savjet (dato prije 4-5 stranica) da se svi koji imamo probleme sa vodom obratimo PEV-u da nam narikta bimetal na pumpi.Kao da će to u potpunosti otkloniti probleme sa redukcijom koje ima maltene cijelo Sarajevo.
poznanik

#288 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

žulijan asanž wrote:zadnjih godina mučimo muku sa vodovodom. pritisak u cijevima je katastrofalan, a po noći su redukcije već postale sasvim normalna stvar. u zadnjih 6 mjeseci situacija je postala alarmantna...
Razvojnim projektom ViK je 2008. godine planirao izgradnju dva nova vodozahvata: na rijeci Bosni, u blizini Rimskog mosta i na Crnoj rijeci, u blizini Trnova.
Projekat Crna rijeka je stari projekat i jako skup, za čiju realizaciju je potrebno min. 6 godina. Zbog toga je namjera da se, u smanjenom vodosnabdijevanju Sarajeva, napravi prelazno rješenje izgradnjom vodozahvata na Bosni. Vrijednost ovog projekta je 2008. godine procjenjena na 3 mil. KM, dok je ukupna vrijednost u realizaciji projekta Crna rijeka procjenjena na 98,3 mil. KM.

Ispod je prikaz svih planiranih radova i pripadajućih troškova u dugoročnom rješavanju vodosnabdijevanja Sarajeva pijaćom vodom:
R E K A P I T U L A C I J A: POBOLJŠANJA U VODOSNADBIJEVANJU

3.1.1 Smanjenje gubitaka... 116.925.000 KM
3.1.2 Proširenje vodovodnog sistema
- Povećanje rezervoarskog prostora... 22.456.500 KM
- Izgradnja novih pumpnih stanica... 6.045.600 KM
- Izgradnja transportnih cjevovoda između novih pumpnih stanica i rezervoara ...18.376.280 KM
- Izgradnja distributivne mreže za nova naselja... 27.814.600 KM
- Izgradnja distributivne mreže na lokacijama bespravne izgradnje... 16.100.000 KM
3.1.3 Obezbjeđenje novih količina vode
- Zahvat na rijeci Bosni 3.000.000 KM
- Crna Rijeka 98.304.000 KM
Meni je nejasno zašto ovaj Razvojni projekat ne ide u realizaciju. Pretpostavljam zbog nedostatka novca, ali i djelomične nesposobnosti ili drugih razloga, za šta odgovornost snosi i uprava ViK-a i Vlada Kantona Sarajevo.

Međutim, i građani Sarajeva, za period 1996.-2011. god. duguju ViK-u oko 75 mil. KM, a za taj novac danas bi bio izgrađen vodozahvat na rijeci Bosni, i vjerovatno relizirani i mnogi drugi projekti, što znači da danas ne bi bilo redukcija zbog smanjenog dotoka pijaće vode.
BHF_Manijak

#289 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Da Bog da im ovako cijeli dan ovako s vodom bilo bilo kao sto je meni sad, ovo se odnosi na ove debile kojima je ova redukacija pala napamet, gospodi dakle iz ViK-a!!! :x :x :x I akd nazoves levate kaze pa neophodno je, pa materi ga kod kuce zavrni moronu! :x
sinuhe

#290 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Izgradnja distributivne mreže na lokacijama bespravne izgradnje... 16.100.000 KM
A pobogu zasto?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#291 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

glasači???

podržavam prijedlog ali sumnjam da će proći
branimir stulic

#292 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by branimir stulic »

Predlazem identicno rjesenje u suprotnom smjeru - kada drzava duguje pare - toliko se smanji racun za struju i vodu... isto tako sa deviznom stednjom - vojnim platama - Predlazem da se moze placati i certifikatima Armije BiH ... ima puno nacina da se voda, struja i ono sto mi proizvodimo plati.
A ako ovaj kretenluk prodje sreca da je sat na starom a on ne vozi....
sheilak

#293 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Black swan wrote:glasači???
Izvini, ali za koga vise glasati? Ocigledno je da tu nema neke velike razlike izmedju ponudjenih opcija, osim sto su jedni malo veci krkani, a drugi malo manji, ali ipak.. Svi zajedno su nesposobni i poglupi, a o pohlepi da i ne govorim.

helem, ovo sa vodom postao je realan problem. Meni je cudno sto niko ne reagira: ni vodovod, ni gradjani (osim po forumima i sto redovno zovemo Vodovod da im se sjetimo majke), ni mediji. Zasto niko ne izadje sa barem nekim objasnjenjem sta se desava? Bilo je suše i prije.
sheilak

#294 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

link wrote: a i meni idu na k. ovi sto kao stalno pozivaju na neke politicke promjene, valjda da glasamo i za njih pa da se i onu malo uhljebe. nesto kontam, mozda bolje stalno glasati za iste lopove, mozda se nekad zasite pa puste koju paru i za napredak
Ne vjerujem da bi se zasitili, ali bi se napokon uhodali. Jer dugo traje dok se drugi sistem ne smjesti, dok ne izmjeni uslove za kradju tako da njemu pase. Jer su postojeci prilagodjeni proslom.
sijedi

#295 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

[quote="link"]ima vode, ali valjda nema dovoljno struje da pokrece pumpe, stednja, dugovanja, ovo ono.

nažalost vode nema, i ne štedi se struja, znam iz pouzdanog izvor.
Last edited by sijedi on 02/12/2011 20:25, edited 2 times in total.
sijedi

#296 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

dupli
Last edited by sijedi on 02/12/2011 20:24, edited 1 time in total.
sijedi

#297 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

sijedi wrote:
Međutim, i građani Sarajeva, za period 1996.-2011. god. duguju ViK-u oko 75 mil. KM, a za taj novac danas bi bio izgrađen vodozahvat na rijeci Bosni, i vjerovatno relizirani i mnogi drugi projekti, što znači da danas ne bi bilo redukcija zbog smanjenog dotoka pijaće vode.
ovo je vec napravljeno,ali ni Bosne nema(mislim na rijeku)
A_I_

#298 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Jesul' ovo pocele i dnevne redukcije ? Na Dobrinji u mene mi u cesmi neeejma vode :roll:
piatc

#299 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by piatc »

A_I_ wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja jednako govorim da je suša, a kada se na to dodaju gubici, eto ti ga.
NIje dobre kiše bilo ima 7 mjeseci...ali ono, da pada nekoliko dana, i da bude oblačno.
Eto, sjećate li se vi kada je u Sarajevu pala kiša, ali ono da je fino se ispadala, a ne da je pokupila prašinu?!
Pogledajte tokove rijeka, katastrofa jedna!
Zadnje velike kise bile su u totalno nenormalno vrijeme - krajem Jula. Nakon toga opet se prakticno vratilo ljeto i zadrzalo takvo toplo i suho vrijeme kroz citavu jesen :!:
A jos prije toga - na proljece i pocetkom ljeta bila je susa pa se pcelari, travari i poljoprivrednici odavno zale na slabe rezultate tj. 'berbu' ove godine.

BiH, a pogotovo srednja Bosna je na dobrom geografsko-klimatskom polozaju pa su nas dugo zaobilazili prvi znaci radikalnih klimatskih promjena koje su stvarnost u nekim dijelovima svijeta vec godinama unazad !
Nismo ni duboko u unutrasnjosti kontinenta a ni direktno na moru. Imamo bruku planina koje blokiraju talase hladoce sa sjevernih ravnicarskih dijelova i toplote s juga. Dovoljno planina tako da pitka voda bude izdasna cak i u uslovima susa po drugim zemljama ali pod uslovom manjeg broja stanovnika (pogotovo ne koncentrisanog kao sto je to u Sarajevu - >400.000 zguzvano u 30km2) i jos bitnije - pod uslovom prestanka unistavanja SUMA na okolnim planinama Igmanu, Bjelasnici, Treskavici, Jahorini, Trebevicu...) i hitne ponovne sadnje unistenih sumskih povrsina prije nego tlo nepovratno erodira.
Dzabe su nam sva korita rijeka i sve planine kad nema suma i zemljista koje pomalo otpusta silne kolicine vode a koja onda treba da puni ta korita i famozno Bacevo.

U svijetu zadnjih nekoliko godina intenzivirale su se posljedice naseg mnozenja ko miseva na klimu i ekosistem.

-Nenormalno jake i duge ekstremne hladnoce proslih zima u nordijskim zemljama (-30 do -40 C)

-Nenormalno zestoke poplave u Burmi, Pakistanu, Australiji, prije toga cak i u srednjoj i zapadnoj Evropi

-Nenormalno jake suse u Rusiji(zbog cega je cijena brasna bila skocila za preko 50%), pojedinim dijelovima SAD-a, Africi.

Samo ove godine desile su se nenormalno jake snjezne oluje u jednom dijelu SAD-a dok je u isto vrijeme u drugim dijelovima vladala susa koja se nastavila preko citavog ljeta. U Texasu je prvo zimus pao snijeg sto je teska rijetkost, da bi na proljece i ljeto nastupila teska susa.
U Australiji i Tajlandu nikad zabiljezene poplave dok se u Pakistanu vec i ponavljaju poplave jednako nenormalnih proporcija.
Sad vec visegodisnja africka susa ove godine pokazala je svoje posljedice najvise u podrucju oko Sudana.

Mi smo imali poplave u Podrinju, nenormalno jak i velik grad cini mi se u srednjoj Bosni, i vec spomenute suse i nenormalno obilne kise krajem Jula.
Rezultat tih susa su silni pozari oko Trebinja, ogromne razmjere (podmetnutog) pozara u Nacionalnom parku Hutovo blato na tlu koje bi trebalo biti mocvarno!, i na kraju dolazimo do ove nestasice vode jer su planine suhe a sume se sve intenzivnije krce.
Prosle godine sam se nagledao unistavanja sume na Treskavici a ove godine masovne sjece sume po Zelengori (koja Neretvi daje vodu!). A znamo kakakva je situacija s Neretvom zadnjih mjesec-dva pocevsi od suhog korita gornjeg dijela iznad Uloga pa preko Konjica i sablasnog rugla zvanog Jablanicko jezero. Jos na Igmanu i Visocici asfaltiraju put za dodatno krcenje sume!

Hocemo lagodan zivot bez da placamo STVARNE troskove resursa koje nemilice koristimo kao da su od boga dati (posebna je prica o odnosu bajki zvanih svete knjige prema prirodi kao necem potcinjenom, manje inteligentnom i bogom datom covjeku kao posebno uzdignutom i bitnom bicu).

E pa STVARNI troskovi s odgodom pocinju pristizati na naplatu. Klimatske anomalije(citaj ekstremi) brze nego mislimo postace nasa svakodnevnica bez mogucnosti otkazivanja 'aranzmana' i ponistavanja 'naplate' s Prirodom.

Sad opet beeekecite na ViK kao dezurnog krivca za posljedice unistavanja ekosistema koje pocinjemo i mi u ovako vodom bogatoj zemlji osjecati.
ama covjece susa je i u mostaru i u tuzli i u banja luci i u zagrebu i u beogradu i u becu pa ljudi nemaju redukcije vode, vodovodna infrastruktura nam je u k**cu, u tome je problem :x
žulijan asanž

#300 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

A_I_ wrote:Jesul' ovo pocele i dnevne redukcije ? Na Dobrinji u mene mi u cesmi neeejma vode :roll:
welcome to the club :x
Post Reply