pa opće je poznato da izraelski vojnici nikad ne ginu kao ni američkikamen spoticanja wrote:ma kakav vojni poraz ako je poginulo 7 izraelskih vojnika
Turska - Izrael (mozda novi sukob)
-
samo pitam
#276 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
-
samo pitam
#277 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
od kada je to broj poginulih bio dokaz nečije pobjede ?karanana wrote:ne znam broj poginulih hezbolaha, ali sam siguran da se mjeri u desetinama puta vecim brojevima. da ne govorimo o razaranju libana jer tu ulazimo u veoma zamrsenu pricu. a na kraju su rakete ipak prestale padati.
- heckler
#278 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
samo pitam wrote:neretvanac wrote:Ko je rekao pola Bejruta?
Cijeli Bejrut su sravnili. SKupa s okolicom.
Salu na stranu... Izrael je dosada x puta pokazao da se sa njima nije zezat.
Turska lafo prijeti da ce poslati brodov esa pratnjom u Gazu. Izrael ce ih opet napasti, budite sigurni u to. I opet niko nece reci da je to pogresno. Ljudima su odrijesene ruke da rade sta zele, a imaju i novca, oruzja i tehnike da sve to sprovode u djelo.
pa jel to neki vojni uspjeh sravniti cijeli grad ??ako imaš vojne opreme, oružja i MTS-a a ako si uz to još i divljačan i ne paziš na civilne žrtve, nego u zvjerskoj mržnji nastojiš da ubiješ na protivniočkoj strani pa makar i muhu, onda je i za očekivati da će rezultat biti takav! no reci mi šta donosi konkretno takvi potezi !?
![]()
Od svih ljudi na ovom forumu on bi bar trebao to znati. Mostar je kao hirosima izgledao pa opet nije porazen.
- karanana
#279 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
pa to su prvi tvrdili ovi sto kazu da je hezbolah vojnicki "razvalio" idf.samo pitam wrote:od kada je to broj poginulih bio dokaz nečije pobjede ?karanana wrote:ne znam broj poginulih hezbolaha, ali sam siguran da se mjeri u desetinama puta vecim brojevima. da ne govorimo o razaranju libana jer tu ulazimo u veoma zamrsenu pricu. a na kraju su rakete ipak prestale padati.
u ovakvim sukobima, ja bih rekao da je broj poginulih i unistene tehnike jedina mjera. i cinjenica da rakete ne padaju nasumice po izraelu.
-
zemo_online
#280 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
koliko znam izrael je razvio atomsko oruzje pocetkom 70-ih uz pomoc zapadnih zemalja,ali nema dalekometne rakete,projektile kojima moze pogodit svaku tacku na zemlji.
-rata izraela i turske ne moze bit jer su obe kljucne za SAD i to se nece dozvoliti ni pod koju cijenu.
-rata izraela i turske ne moze bit jer su obe kljucne za SAD i to se nece dozvoliti ni pod koju cijenu.
- heckler
#281 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
karanana wrote:pa to su prvi tvrdili ovi sto kazu da je hezbolah vojnicki "razvalio" idf.samo pitam wrote:
od kada je to broj poginulih bio dokaz nečije pobjede ?
u ovakvim sukobima, ja bih rekao da je broj poginulih i unistene tehnike jedina mjera. i cinjenica da rakete ne padaju nasumice po izraelu.
Mislim da je drzavni vrh Izraela malo mjerodavnija institucija da dadne ocjenu eventualnog uspjeha ili neuspjeha tog sukoba od ovog foruma. Postavio sam vec link ka sazetku izvjestaja Winogradske Komisije pa bujrum ko voli nek izvoli.
Valjda se podrazumjeva da to "razvaljivanje" IDFa niko ozbiljan nije izgovorio. Medjutim, moguce je i skoro sve bitke dobiti a rat izgubiti kao sto su i Amerikanci i Srbi osjetili.
-
upaljac01
#282 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
koliko je amerika naklonjena turskoj vidi se iz ovog izvjstaja nata o napadu na turske humanitarcetest01 wrote:koliko znam izrael je razvio atomsko oruzje pocetkom 70-ih uz pomoc zapadnih zemalja,ali nema dalekometne rakete,projektile kojima moze pogodit svaku tacku na zemlji.
sa druge strane malo je zemalja vojnicki jako ko turska, mislim da je cjelom svijetu jasno ako turska krene u rat da od izraela nece ostat nista pa tako da ce se ovo sve smirit i to je to, tresla se gora rodio se mis
-
severin
#283 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.
U biti, Izraelu ne može niko ništa (dok se drže puta na kojem se trenutno nalaze). Tako je zapisano i tako će i ostati. Mislim da mnogi nisu svjesni koju moć Izraelci imaju, a ovdje definitivno ne mislim samo na vojnu.
Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr.
Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).
Mir, shalom i selam.
pa po arapskim kucama istjeruju ih i progone pa na muslimanskom groblju dignu instituciju i jos je nazovu tolerancijom bas ironicno zar ne? gdje tu demokratija i suzivot? mozda samo za jevrejsku populaciju...za muslimane i ostale krscane NE...ne ponasa se jedna drustveno uredjena i dekokratka zemlja kao razmazeno deriste uopse nisu ozbiljno i od rijeci... meni licno nista nisu bolji od nacista pravi su fasisti i rasisti...ono sto su u nacisti obiljezavali jevreje sa zutom zvjezdom to oni danas rade muslimanima sa registarskim tablicama.....kolko god se trudili tu nema demokratije....
- harač
#284 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
određeni stepen diskriminacije postoji, inherentan problemu njihove etnokratije, ali prvenstveno u privilegovanju večinskog jevrejskog naroda kroz nacionalne praznike i sl. to o rutinskom upadanju, silovanju i klanju po kućama je mektebska propaganda. konačno, stepen sloboda koje uživaju ne-jevreji u izraelu (ne misleći na okupirane teritorije) nezamisliv je u bilo kojoj muslimanskoj zemlji okruženja u odnosu na manjine... ustvari na sve, ako bolje razmislimoseverin wrote:derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.
U biti, Izraelu ne može niko ništa (dok se drže puta na kojem se trenutno nalaze). Tako je zapisano i tako će i ostati. Mislim da mnogi nisu svjesni koju moć Izraelci imaju, a ovdje definitivno ne mislim samo na vojnu.
Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr.
Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).
Mir, shalom i selam.![]()
![]()
ahhhhhhhhhaaaa demokratija u izraelu je samo za jevreje arapi koji imaju izraelsko drzavljanstvo isto koda ga nemaju cak su i tablice na automobilima drugacije od jevrejskih pa onda malo upadaju po dzamijama
pa po arapskim kucama istjeruju ih i progone pa na muslimanskom groblju dignu instituciju i jos je nazovu tolerancijom bas ironicno zar ne? gdje tu demokratija i suzivot? mozda samo za jevrejsku populaciju...za muslimane i ostale krscane NE...ne ponasa se jedna drustveno uredjena i dekokratka zemlja kao razmazeno deriste uopse nisu ozbiljno i od rijeci... meni licno nista nisu bolji od nacista pravi su fasisti i rasisti...ono sto su u nacisti obiljezavali jevreje sa zutom zvjezdom to oni danas rade muslimanima sa registarskim tablicama.....kolko god se trudili tu nema demokratije....
- mirsek
#285 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
pa to su prvi tvrdili ovi sto kazu da je hezbolah vojnicki "razvalio" idf.
u ovakvim sukobima, ja bih rekao da je broj poginulih i unistene tehnike jedina mjera. i cinjenica da rakete ne padaju nasumice po izraelu.[/quote]
Pa covjece. ako hezbulah zadnji dan ofanzive izraela, pa i zadnje sate ispali istu kolicinu raketa kao na pocetku ofanzive da li je onda izraelska ofanziva uspjela da ostvari cilj ??? ...Sa tim su im samo suknuli da su nula od vojske...A zasto..Ne sporim da bi izrael da je upotrijebio sve sto ima u arsenalu sravnio ne samo hezbulah nego citav libanon sa zemljom al poenta je da je 1000 hezbulahovih vojnika bez oklopnih vozila kao obicna gerila uspjela da se odupre protiv 20 000 izraelskih vojnikai da im unisti i osteti oko 30 modernih tenkova, ubije oko 50 vojnika i rani preko 100 vojnika..Znas li ti koja je to poruka muslimanskom i ostalom svijetu o nepobjedivoj izraelskoj armiji..?.Obrukali su se za sva vremena u tom ratu...Tu ih je hezbulah rasturio jer hezbulahu i nije bio cilj da osvoji izrael nego da im pokaze kako nisu najjaci..Nisam ni mislio da im pobije pola vojnika, unisti 200 tenkova i barem 100 aviona srusi vec je pokazao da nisu tako jaki kako misle i grade imidz..
u ovakvim sukobima, ja bih rekao da je broj poginulih i unistene tehnike jedina mjera. i cinjenica da rakete ne padaju nasumice po izraelu.[/quote]
Pa covjece. ako hezbulah zadnji dan ofanzive izraela, pa i zadnje sate ispali istu kolicinu raketa kao na pocetku ofanzive da li je onda izraelska ofanziva uspjela da ostvari cilj ??? ...Sa tim su im samo suknuli da su nula od vojske...A zasto..Ne sporim da bi izrael da je upotrijebio sve sto ima u arsenalu sravnio ne samo hezbulah nego citav libanon sa zemljom al poenta je da je 1000 hezbulahovih vojnika bez oklopnih vozila kao obicna gerila uspjela da se odupre protiv 20 000 izraelskih vojnikai da im unisti i osteti oko 30 modernih tenkova, ubije oko 50 vojnika i rani preko 100 vojnika..Znas li ti koja je to poruka muslimanskom i ostalom svijetu o nepobjedivoj izraelskoj armiji..?.Obrukali su se za sva vremena u tom ratu...Tu ih je hezbulah rasturio jer hezbulahu i nije bio cilj da osvoji izrael nego da im pokaze kako nisu najjaci..Nisam ni mislio da im pobije pola vojnika, unisti 200 tenkova i barem 100 aviona srusi vec je pokazao da nisu tako jaki kako misle i grade imidz..
- psydelija
#286 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
gde je to zapisano?derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.
Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr. Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).
Mir, shalom i selam.
cestit i human covek se zgrazava na cionisticke zlocine!
koje neprijateljsko okruzenje?
Last edited by psydelija on 14/09/2011 03:12, edited 1 time in total.
- psydelija
#287 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
odredjeni stepen diskriminacije...harač wrote:određeni stepen diskriminacije postoji, inherentan problemu njihove etnokratije, ali prvenstveno u privilegovanju večinskog jevrejskog naroda kroz nacionalne praznike i sl. to o rutinskom upadanju, silovanju i klanju po kućama je mektebska propaganda. konačno, stepen sloboda koje uživaju ne-jevreji u izraelu (ne misleći na okupirane teritorije) nezamisliv je u bilo kojoj muslimanskoj zemlji okruženja u odnosu na manjine... ustvari na sve, ako bolje razmislimo
jesi li se mako negde da odes od svog kompa dalje? odakle ti tako nebulozne recenice?
hriscani i jevreji u muslimanskom svetu imaju 10x manje probleme od onog sto ima palestinac u palestini (izraelu).
znaci egipat, maroko, libija, iran, sirija,... ne samo da imaju sva gradjanska prava kao i vecinski muslimani, vec te dve zajednice kontolisu najvece biznise u spomenutim zemljama (telekomunikacije, turizam, hrana,....).
u samoj turskoj medju 5 najbogatija "turcina", trojica su jevreja... u iranu egzistira preko 600 (slovima: + sesto) nemuslimanskih bogomolja. vec decenijama unazad su manjinskim narodima (jermeni, jevreji,...) zagarantovana mesta u parlamentu... itd.
... odi malo na istok, pa se uveri o ovome sto sada citas!
148 mrtvih, izr.izvor, i +400 ranjenih vojnika.mirsek wrote:... al poenta je da je 1000 hezbulahovih vojnika bez oklopnih vozila kao obicna gerila uspjela da se odupre protiv 20 000 izraelskih vojnikai da im unisti i osteti oko 30 modernih tenkova, ubije oko 50 vojnika i rani preko 100 vojnika.
hezbollah je otvorio i muzej sa zaplenjenim izraelskim orudjem i oruzjem iz tog sukoba...
-
simpozijum delirijum
#288 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Turska vojska ipak izgleda nece nista prepustiti slucaju, ako su Izraelski izvori tacni ?
Turski strucnjaci su prepravili elektroniku i radare na svojim F-16 da prepoznaju Izraelske avione kao neprijateljske , uzuzrbano vrse slicne korekcije i na mornarickim i PVO sistemima
Turci su nedavno nabavili , tacnije sami sklapaju jos novih F-16 ( ne znam da li je najmoderniji Block 60 ili malcice slabiji Block 52 ?)
uglavnom su svjesni da kada posjeduju borbene sisteme izvana ? sa gomilom eletronike da ih moraju prepraviti i ocistiti od eventualnih bugova i virusa , pogotovo ako ce im protivnik na nebu biti sofisticirano Izraelsko vazduhoplovstvo sa superiornim sistemima ometanja
lukav potez Turaka i dokaz vrhunske strucnosti njihovih naucnika i injzenjera
link;
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340 ... 42,00.html
Turski strucnjaci su prepravili elektroniku i radare na svojim F-16 da prepoznaju Izraelske avione kao neprijateljske , uzuzrbano vrse slicne korekcije i na mornarickim i PVO sistemima
Turci su nedavno nabavili , tacnije sami sklapaju jos novih F-16 ( ne znam da li je najmoderniji Block 60 ili malcice slabiji Block 52 ?)
uglavnom su svjesni da kada posjeduju borbene sisteme izvana ? sa gomilom eletronike da ih moraju prepraviti i ocistiti od eventualnih bugova i virusa , pogotovo ako ce im protivnik na nebu biti sofisticirano Izraelsko vazduhoplovstvo sa superiornim sistemima ometanja
link;
-
jefferson
#289 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Block 60 je najmoderniji ali ga ne sklapaju turci!simpozijum delirijum wrote:Turska vojska ipak izgleda nece nista prepustiti slucaju, ako su Izraelski izvori tacni ?
link;
Svaki avion koji je prodan turskoj ili koji turska sklapa mora da ispunjava uslove koji su postavili amerikanci jer oni prodaju avion, off set kao i transfer tehnologije. Turci imaju Block 52 avione, ali to ne znaci da imaju iste mogucnosti kao izraelski F16 Block 52 jer te interne oznake ne znace paket opreme. Isto kao kod auta. Biras npr. Mercedes E350 avantgarde, ali mozes dodati jos stvarcica a da ne bude AMG. E tako to nekako dodje.
Inace na Block 60 pravo ima samo UAE!
Osim toga, Turci nemju F15E, sto ide zajedno sa F16 ako pravis avijaciju prvog razreda. Amerikanci kada prodaju avione takvih mogucnosti znaju kome sta prodaju.
-
samo pitam
#290 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
ma možda sada nije toliko ni bitno koliko je poginulo izraelskih vojnika, mada i taj broj poginulih mnogo govori, pogotovo ako se uzme u obzir sa kakvim se oružjem Hizbullah borio, ono što je bitnije jeste da su cijelom svijetu pokazali da se protiv tog ''svemoćnog'' Izraela itekako može boriti, i veliki uspjeh za Hizbullah jeste da ih Izrael nije uništio a vjerovatno im je to bio glavni cilj,naprotiv, sumirajući sve rezultate tog sukoba može se reći da Izrael osim nekoliko, istina, u potpunosti srušenih gradova na jugu Libana,nekoliko stotina ubijene djece i žena, nije postigao nikakav rezultat vrijedan pomena... e sad činjenica je i to da Izrael nije iskoristio svu snagu koju posjeduje no moguće je da je u taj rata krenuo podcijenivši neprijatelja, moguće da su poslali na Hizbullah vojnike koji su navikli boriti se samo sa palestinskom djecom koja ih gađa kaminicama ili su spretni u borbi sa humanitarcima...ups, pa oni drugačijih vojnika i nemaju ..psydelija wrote:148 mrtvih, izr.izvor, i +400 ranjenih vojnika.
hezbollah je otvorio i muzej sa zaplenjenim izraelskim orudjem i oruzjem iz tog sukoba...![]()
-
samo pitam
#291 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
ma đe taj mekteb da ga namah srušimo...harač wrote:to o rutinskom upadanju, silovanju i klanju po kućama je mektebska propaganda.
- andromeda101
#292 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Zato Turci i nisu neka sila, kad nemaju tehnologiju da prave svoje avione bez restrikcija i limitiranja, kao npr. Njemci, Rusi ili Kinezi svoje. Oni su s svezanim rukama šta im drugi dozvole. Međutim i to se polako mijenja. Ja mislim da bi Turci prvo morali stvoriti nekakvu svoju uniju i povećati ekonomiju "to keep up" sa naoružanjem.jefferson wrote:Block 60 je najmoderniji ali ga ne sklapaju turci!simpozijum delirijum wrote:Turska vojska ipak izgleda nece nista prepustiti slucaju, ako su Izraelski izvori tacni ?
link;
Svaki avion koji je prodan turskoj ili koji turska sklapa mora da ispunjava uslove koji su postavili amerikanci jer oni prodaju avion, off set kao i transfer tehnologije. Turci imaju Block 52 avione, ali to ne znaci da imaju iste mogucnosti kao izraelski F16 Block 52 jer te interne oznake ne znace paket opreme. Isto kao kod auta. Biras npr. Mercedes E350 avantgarde, ali mozes dodati jos stvarcica a da ne bude AMG. E tako to nekako dodje.
Inace na Block 60 pravo ima samo UAE!
Osim toga, Turci nemju F15E, sto ide zajedno sa F16 ako pravis avijaciju prvog razreda. Amerikanci kada prodaju avione takvih mogucnosti znaju kome sta prodaju.
A da je to lako, samo pogledajte probleme oko Eurofightera ili F-22 i koliki su troškovi.
http://defensetech.org/2011/05/06/f-22- ... efinitely/
http://www.f-16.net/news_article4401.html
http://www.guardian.co.uk/politics/2010 ... y-concerns
http://www.airliners.net/aviation-forum ... in/126770/
Treba godina i godina, testiranja, testiranja u ratnim dejstvima, modifikacije itd, da se od početnog aviona stvori nešto.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#293 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
moje skromno poznavanje povijesti svijeta i bliskog istoka mi nalaže da repliciram... neću surfati pa onda pisati govorim iz iskustva i proučavanja povijesti...@mba wrote: stim da su ti ljudi doselili na palestinsku zemlju, ne mozemo raspravljati nikako o palestini i palestinskom otporu a da se ne osvrnemo na 1948 ,vrlo jednostavno!
malo se ovdje i generalno barata čudnim pojmovima... ja mislim da je to bila pustinja sa beduinima i narodom koji nije sebe nazivao palestinci ( nešto ko danas kosovari) a bili su muslimani i kršćani... rekao bih arapi... recimo u betlehemu je prije židovske invazije živjelo 75% kršćana danas ih je samo 15%
veoma je jasno:
tursku upravu je naslijedila britanska uprava
nakon britanske uprave formirane su neke nepostojeće do tada države... medju njima je i izrael...
- derion
#294 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Psydelija, ne znam zašto postavljaš ova pitanja koja su potpuno irelevantna u odnosu na ono za što me citiraš. Ali krenimo redom:psydelija wrote:gde je to zapisano?derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.
Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr. Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).
Mir, shalom i selam.
cestit i human covek se zgrazava na cionisticke zlocine!
koje neprijateljsko okruzenje?
1. To da je nešto "zapisano", ne trebaš bukvalno shvatiti, nego više kao alegoriju na višestoljetnu potporu elitnih Zapadnih krugova cionistima.
2. Ja se, kao humana osoba, doista zgražavam nad izraelskim ponašanjem prema Palestincima na Zap. Obali i POjasu Gaze (što sam već i naveo), ali to nema apsolutno nikakve veze sa onim što sam napisao u vezi jevrejske sposobnosti i obrazovanosti.
3. Pitaš "koje neprijateljsko okruženje"? Ma nikakvo, sve je sjajno. Hizbollah i Hamas žele Izraelu sve najbolje, Sirija i Libanon obožavaju sve izraelsko, a Iran garantuje svojim Ustavom Izraelu pravo na postojanje.
Iako sam to rekao dosta puta prije, ja ovdje nisam na izraelskoj strani, ali mi je više dosta i jednostrane i nekritične potpore arapskoj strani. Možda sam upravo najviše kivan na arapski svijet što nije sposoban (ili nespreman) sam sebi pomoći. Uostalom, kako objasniti da 6-7 miliona Izraelaca drži "pod kontrolom" barem 160 miliona Arapa u direktnom okruženju. (A Iran nisam ni spomenuo u svemu ovome). A kada su takvi kakvi jesu, teško je ne biti fasciniran dosadašnjim izraelskim rezultatima na svim poljima. I ne moram valjda više ponavljati da ovdje ne uključujem njihovo nehumano ponašanje prema Palestincima koje su istinske žrtve kako izraelske, tako još više cijelokupne arapske službene politike. A arapske (malo je reći korumpirane) države su se kroz zadnjih 70 godina pokazali kao najveći neprijatelji Palestinaca. Kome to nije jasno, ima historiju za pomoć.
Last edited by derion on 14/09/2011 10:30, edited 1 time in total.
- andromeda101
#295 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Izrael u nauci
Izrael nekoliko godina držao rekord u produkciji mlijeka
Rekord krava daje 20,000 litara mlijeka godišnjeIzraelske invencije:
-Agriculture: Drip irrigation systems
-Computer Technology: Intel Pentium Chips, Core components of MS Windows, XP and Vista, Firewall software (by the IDF); Google's search algorhtym (sp?), the first instant messaging platform
-Humanatarian: Tsunami detection systems
-Medical: Clear Light Acne treatment, Copayone treatments, Mirabel breast cancer detection, GiVen Pill Cam for GI imaging, Computerized Prescription systems
-Military applications: UZI machine Gun, Desert Eagle Pistol, pilotless drones, Conner Shot Rifle, Tavor (TAR-21) Assault Rifle, MARS optical laser sight
-Telecommunications; Cell phone, camera phone chip technology, voicemail
Gaza vicinity cow crowned best milk producer
Despite tense situation in Israel's south, one cow produces 20,000 liters of milk per year – almost double the average. 'Our dairy farmers channel optimism,' farm director says.
Izrael nekoliko godina držao rekord u produkciji mlijeka
Israel has for several years held the world record for milk production - 10,200 kilograms of 3.3 percent butterfat milk per cow in 1997, 10,080 in 1996. This is no accident, but reflects a number of complementary steps, each aimed at achieving maximum efficiency: GA careful breeding of cows that can cope with Israel's hot climate. The dairy herd consists entirely of Israel-Holsteins, a high-yielding, disease-resistant breed, developed through careful selection procedures. Breeding, based on computerized production data and genetic factors, is by artificial insemination; and since Israel has almost no grazing land, most of the herd's nutrition is based on a total-nutrient barn-fed feed mix. GFeeding and milking the dairy herds by computerized programs to determine feed ration composition, according to stage of growth and milking, and yield. Thus, for example, the farmer can determine the correct balance for a milk-yielding or a dry cow during the gestation period, or develop a suitable diet for young calves. In addition, automated, computerized management systems have been developed that monitor the individual cow's milk output per milking, mastitis infection warning and heat detection through counting the number of steps a cow takes. Computerized climate control systems for the dairy parlor.
Last edited by andromeda101 on 14/09/2011 12:09, edited 3 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#296 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
izrael samo pšenicu uvozi mislim...
gdje god se okreneš neke su zasađene površine i njive... a pustinja je to...
- karanana
#297 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
uvoze li naftu?
slazem se sa derionom. ne gajim simpatije prema izraelu i onome sto oni rade. dapache. ali ne mozes a da im ne zavidis i ne cestitas na uspjehu u prezivljavanju u dubokom neprijateljskom okruzenju.
slazem se sa derionom. ne gajim simpatije prema izraelu i onome sto oni rade. dapache. ali ne mozes a da im ne zavidis i ne cestitas na uspjehu u prezivljavanju u dubokom neprijateljskom okruzenju.
- andromeda101
#298 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
I ja se protivim šta Izrael radi od Palestinaca, kako ih ubija, maltretira, ruši im kuće, protjeruje itd. To ne osporavam.
Ali samo kažem da se dosta može naučiti od njihovih pozitivnih stvari, jer ništa nije crno-bijelo.
Ali samo kažem da se dosta može naučiti od njihovih pozitivnih stvari, jer ništa nije crno-bijelo.
-
severin
#299 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
određeni stepen diskriminacije postoji, inherentan problemu njihove etnokratije, ali prvenstveno u privilegovanju večinskog jevrejskog naroda kroz nacionalne praznike i sl. to o rutinskom upadanju, silovanju i klanju po kućama je mektebska propaganda. konačno, stepen sloboda koje uživaju ne-jevreji u izraelu (ne misleći na okupirane teritorije) nezamisliv je u bilo kojoj muslimanskoj zemlji okruženja u odnosu na manjine... ustvari na sve, ako bolje razmislimo[/quote][/quote]
![]()
![]()
ahhhhhhhhhaaaa demokratija u izraelu je samo za jevreje arapi koji imaju izraelsko drzavljanstvo isto koda ga nemaju cak su i tablice na automobilima drugacije od jevrejskih pa onda malo upadaju po dzamijama
ako jezik laze ne lazu oci ima pun youtube clipova kako upadaju po kucama i protjeruju.....
-
severin
#300 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)
Black swan wrote:izrael samo pšenicu uvozi mislim...
pa sta ce kad su sve oteli od arapa znas ono voce sa naljepnicom jaffa ako se sjecas jaffa arapske plantaze bile pa ih izrael oteo itd...