Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
antonija

#276 Re: Raiffeisen banka

Post by antonija »

motorola01 wrote:
drndalo wrote:Da nije zato sto pare nisu "odlezale" npr. 7 dana, ili 10...? Pitajte, to vam moraju reci.
Nije drug. Jucer pare legle na racun i cim su legle, banka uzela 100 maraka provizije. Niko nije ni pokusao dizati pare niti ce se dizati u skorije vrijeme. Imam nekog u banci i samo mi je javljeno da su legle pare, ali da je banka uzela 100 KM provizije, ali zasto, to ne znam :roll: .
Nije mi uopste jasno sta imaju uzimati proviziju kad je uplata u pitanju. PO tome ispada da sad neko ode i uplati na svoj racun, lupam 30 000 i oni ti uzmu proviziju u desetinama ili stotinama maraka :-) .Nigdje veze..
Sta odgovaraju na upit, zasto su ti skinuli cak 100 KM ??
motorola01

#277 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

drndalo wrote:Pa pitaj brate, sta cekas, vase pare, morate znati !
Pitat ce se kad se ode u banku, ali mislim da to ne pije vode. Jednostavno su uzeli neku proviziju i cuo sam da to svaka banka uzima, samo neka manje neka vise :roll:
jazzer

#278 Re: Raiffeisen banka

Post by jazzer »

motorola01 wrote:Pitat ce se kad se ode u banku, ali mislim da to ne pije vode. Jednostavno su uzeli neku proviziju i cuo sam da to svaka banka uzima, samo neka manje neka vise :roll:
Nijedna banka ne uzima proviziju na priliv u KM. Uzimaju naknadu kod placanja (u zavisnosti od iznosa
uplate, da li nalog ide ziro kliringom ili RTGS-om) ali nema provizije za KM prilive. To je neka naknada koju
su vjerovatno samo oni izmislili (ne kazem da je protuzakonito) i po kojoj rade. Po meni, to je obicna bankarska
transakcija, prenos sredstava sa jednog racuna na drugi, nikakva posebna usluga se ne pruza, bar po onome sto si ti napisao. Zato otidji i pitaj na ime cega su ti uzeli 100,00 KM. I kada sada saznas, molim te, javi i nama da znamo o cemu se radi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#279 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

držiš lovu kod njih godinama bez kamate
to je najveći odron
motorola01

#280 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

jazzer wrote:
motorola01 wrote:Pitat ce se kad se ode u banku, ali mislim da to ne pije vode. Jednostavno su uzeli neku proviziju i cuo sam da to svaka banka uzima, samo neka manje neka vise :roll:
Nijedna banka ne uzima proviziju na priliv u KM. Uzimaju naknadu kod placanja (u zavisnosti od iznosa
uplate, da li nalog ide ziro kliringom ili RTGS-om) ali nema provizije za KM prilive. To je neka naknada koju
su vjerovatno samo oni izmislili (ne kazem da je protuzakonito) i po kojoj rade. Po meni, to je obicna bankarska
transakcija, prenos sredstava sa jednog racuna na drugi, nikakva posebna usluga se ne pruza, bar po onome sto si ti napisao. Zato otidji i pitaj na ime cega su ti uzeli 100,00 KM. I kada sada saznas, molim te, javi i nama da znamo o cemu se radi.
Javit cu sta je bilo. Sve u svemu, prodala se nekretnina i kupac je digao kredit i njegova banka je na racun prodavca u drugoj banci uplatila novac. Dalje znate i kulturno uzeli 100 KM na ime neke provizije :-) .Vjerovatno nece biti nista od tih 100KM, odnosno bice prica da je to neka provizija i pojeo vuk magarca :evil:

edit:razgovarao sam i sa kupcem i kaze da je njemu njegova banka uzela 7KM za uplatu tih sredstava na racun prodavca nekretnine..

edit 2 :zvao sam banku i kazu da je to njihova provizija(provizija banke koja je odredjena njhovim procedurama) koju oni zaracunavaju pri prenosu/uplati sredstava sa druge banke, a u zavisnosti od iznosa koji se prebacuje (ovo je bila njihova minimalna provizija za iznos koji je prebacen na racun u njihovoj bnaci). I rece mi jos da svaka banka ima odredjene provizije koje naplacuje pri uplati sredstava na racun u njihovoj banci, a da je uplacen iz neke druge banke, tako da je to sve manje vise isto..
motorola01

#281 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

babyline wrote:
motorola wrote:I rece mi jos da svaka banka ima odredjene provizije koje naplacuje pri uplati sredstava na racun u njihovoj banci, a da je uplacen iz neke druge banke, tako da je to sve manje vise isto..
Raiffeisen u slucaju koji znam nije uzeo ni marke kad su legle pare od prodaje nekretnine, koliko je banka uplatioca njemu naplatila ne znam.
Samo sam prenio sta mi je receno. Ovo je u pitanju bila domaca banka.
drndalo

#282 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Sve su to domace banke, jer su registrovane ovdje, po ovdasnjim zakonima, samo im je vecini osnivac (gazda) izvana...

Otidji i posvadjaj se na mrtvo ime sa navisim mogucim sefom do kojeg te puste... Kada ti se i dalje budu smijali u brk, i rekli ti da je to njihova tarifa, ti fino trazi da ti isplate sve i zadnji pfening (svih 5.000.000 Pfeninga :razz: ) sa tog racuna i pozatvaraj govna... Vise od toga ih ne mozes kazniti... Pa te pare onda odnesi u neku drugu (druge) banke, gdje ne jedu toliko *.....

Nekada je RB imala tarifu gdje je uplata nekog pravnog lica na racun fizickog lica bila "nagradjivana" sa 10 KM (mozda sa min. 10 KM, a vise od toga u %...) ukoliko nije plata ili neki takav redovan priliv, znam da sam se negdje 2001 posvadjao na mrtvo ime jer su mi "uzeli" proviziju na isplatu sredstava od osiguranja (pravno lice), nakon toga su to stornirali, jer nisam bio nimalo prijatan pred 20 drugih musterija, ali mi vise nikada nije palo na pamet da neki takav priliv ide u RB... Koga su guje grizle, i u jogurt pushe... Od tada RB samo za platu tekuci...
Last edited by drndalo on 21/06/2012 15:14, edited 3 times in total.
mahalas505

#283 Re: Raiffeisen banka

Post by mahalas505 »

motorola01 wrote: edit:razgovarao sam i sa kupcem i kaze da je njemu njegova banka uzela 7KM za uplatu tih sredstava na racun prodavca nekretnine..

edit 2 :zvao sam banku i kazu da je to njihova provizija(provizija banke koja je odredjena njhovim procedurama) koju oni zaracunavaju pri prenosu/uplati sredstava sa druge banke, a u zavisnosti od iznosa koji se prebacuje (ovo je bila njihova minimalna provizija za iznos koji je prebacen na racun u njihovoj bnaci). I rece mi jos da svaka banka ima odredjene provizije koje naplacuje pri uplati sredstava na racun u njihovoj banci, a da je uplacen iz neke druge banke, tako da je to sve manje vise isto..
Ja odrona i banke i drzava kad ovo dozvoljava. Dolaze banci pare na racun, i umjesto da se radije sto ce makar biti na racunu i jedan dan u toj banci(vjerovatno je relativno veca suma), oni naplacuju to sto je racunar primio jedan broj(transakciju) :thumbup: :bih: .
motorola01

#284 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Ma nista se tu ne moze vise. Jednostavno uzeli pare jer su tako odredili svojom procedurom samo sto to narod ne zna dok se nesto ovako ne desi. Kad sam rekao domaca, mislio sam da je centrala u ovoj drzavi, ne kao ove druge. Da se uzmu pare i prebace na neku drugu banku, ne znam i to onda treba provjeriti sa tom bankom i plus problem sa onim dijelom "odakle ti pare" itd. Trazilo se da se odmah prebace pare na sasvim drugi racun i u drugoj banci, ali problem je bio sa vezom vlasnik racuna na koji ce se prebaciti pare i vlasnik prodane nekretnine.
drndalo

#285 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, ja se sad upalih ko kutnjak...

Tvoje pravo je da ih pustis da te :dance: ako hoces, ali kod mene proradio inat... Ja sam jednom za puno manju sumu uspio ponistiti tako nesto, davno doduse, ne kosta te nista da probas pod prijetnjom selidbe iz banke... Jebo 100 KM, ali nisi ih nasao na ulici, a ni oni ! Za porijeklo para imas kupoprodajni ugovor, koji su ti trazili i u RB, a uz to bi imao i isplatni list iz RB, pa ne bi bilo problema ni sa uredom protiv pranja para...

Elem, ako ti sta znaci, ja te podrzavam ozbiljno da im se useknes na prag... Ako odlucis dici lovu, pa prebaciti, javni mi se na PP, ja sam prija par mjeseci mijenjao lokaciju stednje, pa malo znam ko sta od banaka nudi...
jazzer

#286 Re: Raiffeisen banka

Post by jazzer »

motorola01 wrote:Javit cu sta je bilo. Sve u svemu, prodala se nekretnina i kupac je digao kredit i njegova banka je na racun prodavca u drugoj banci uplatila novac. Dalje znate i kulturno uzeli 100 KM na ime neke provizije :-) .Vjerovatno nece biti nista od tih 100KM, odnosno bice prica da je to neka provizija i pojeo vuk magarca :evil:

edit:razgovarao sam i sa kupcem i kaze da je njemu njegova banka uzela 7KM za uplatu tih sredstava na racun prodavca nekretnine..

Nema provizije na priliv u KM, na placanje se uzima naknada koja nije ni blizu
100,00 KM. Kolika bi bila provizija za neku firmu koja dobije priliv od recimo 2 MIO KM?
Fizicka lica cesto prebacuju pare sa racuna u jednoj banci na svoj racun u drugoj banci i to relativno
velike sume novca. Kada bi im svaki put banka uzimala 100 KM ne bi morala nista drugo ni raditi :x .
Bas bi volio vidjeti te njihove procedure da saznam sta je ''osnov'' za kradju ovih 100 KM.
motorola01

#287 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

drndalo wrote:Ne znam sta da ti kazem, ja se sad upalih ko kutnjak...

Tvoje pravo je da ih pustis da te :dance: ako hoces, ali kod mene proradio inat... Ja sam jednom za puno manju sumu uspio ponistiti tako nesto, davno doduse, ne kosta te nista da probas pod prijetnjom selidbe iz banke... Jebo 100 KM, ali nisi ih nasao na ulici, a ni oni ! Za porijeklo para imas kupoprodajni ugovor, koji su ti trazili i u RB, a uz to bi imao i isplatni list iz RB, pa ne bi bilo problema ni sa uredom protiv pranja para...

Elem, ako ti sta znaci, ja te podrzavam ozbiljno da im se useknes na prag... Ako odlucis dici lovu, pa prebaciti, javni mi se na PP, ja sam prija par mjeseci mijenjao lokaciju stednje, pa malo znam ko sta od banaka nudi...
Prijatelju i ja sam se bio upalio kad sam to sve cuo :shock: gdje neko rece, uplati se u njihovoj banci tolika suma i jos ti uzmu 100KM na pravdi Boga. Ja bih mozda i to mozda mogao shvatiti da ja recimo iz te banke uplacujem pare na drugu banku pa da mi na tu sumu uzmu tih 100 KM(mada je i to previse) ,ali ne mogu shvatiti to da se pare uplacuju na racun i oni ti uzmaju onako sanerski stoju sto si im donio novac :-)

Sto se tice boldiranog, pogresno smo se razumjeli :) .Pare su uplacene na domacu banku, ne RB,intesu,wb ili neku drugu ino banku. Ja sam i htio da se uplati na racun u RB(babyline rece da tu nista ne uzimaju, mada ne bi nigdje trebali uzimati kad ti neko uplacuje na racun) ali postoja je problem na potezu vlasnik racuna/vlasnik nekretnine jer nije bilo na isto ime, a kad se valjda krediti realizuju, isplata moze samo ici na racun vlasnika nekretnine.
drndalo

#288 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

RBB je prije cesto imao obicaj da neke stvari probava na APP (ao prodje prodje) principu, a ako su se ljudi bunili, onda je moglo i bez toga...
motorola01

#289 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

drndalo wrote:RBB je prije cesto imao obicaj da neke stvari probava na APP (ao prodje prodje) principu, a ako su se ljudi bunili, onda je moglo i bez toga...
To vecina banaka radi, ali u ovom slucaju nije u pitanju RB banka. Da je racun na meni, ja ne bih cekao ni pet minuta da se spremim i dignem frku, ali nazalost nije racun na meni. Cak mi neko od bliske familije radi u toj banci na jako visokoj poziciji i kad on kaze da je to provizija koju banka uzima, sve ti se samo kaze.
Ally71

#290 Re: Raiffeisen banka

Post by Ally71 »

U svakoj banci se uzima naknada kada se prebacuje lova sa računa te banke, na račun u drugoj banci. Iznos naknade je % od iznosa love koja se prebacuje, odnosno na nekoj cifri, mislim preko 1000KM je onda fiksno, a ne procentualno...
motorola01

#291 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Ally71 wrote:U svakoj banci se uzima naknada kada se prebacuje lova sa računa te banke, na račun u drugoj banci. Iznos naknade je % od iznosa love koja se prebacuje, odnosno na nekoj cifri, mislim preko 1000KM je onda fiksno, a ne procentualno...
TAcno, ali u ovom slucaju je dva puta naplaceno. Naplatila banka u kojoj je realiziran kredit(7KM) i banka koja je primila taj novac (100KM)..
motorola01

#292 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Da li je iko od vas nakon sto je otplatio neki kredit isao u banku i trazio povrat mjenice?
Mommy's_little_ Monster

#293 Re: Raiffeisen banka

Post by Mommy's_little_ Monster »

motorola01 wrote:Da li je iko od vas nakon sto je otplatio neki kredit isao u banku i trazio povrat mjenice?
Cim otplatim, trazit cu mjenice nazad.
A koja je banka u pitanju sa ovim 100 KM provizije za priliv??
motorola01

#294 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

Mommy's_little_ Monster wrote:
motorola01 wrote:Da li je iko od vas nakon sto je otplatio neki kredit isao u banku i trazio povrat mjenice?
Cim otplatim, trazit cu mjenice nazad.
A koja je banka u pitanju sa ovim 100 KM provizije za priliv??
Cim otplatis :) , ali da li je neko vec isao po mjenicu i kako to sve ide , kod koga, cekanje itd..

Jedna od domacih banaka, a nema ih puno..
Saka

#295 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

motorola01 wrote:Jedna od domacih banaka, a nema ih puno..
Ebo te to "jedna banka". Reci tacno koja banka, sta glumis ba. Ukradu ti 100KM i ti im nesto stitis privatnost.
drndalo wrote:Tvoje pravo je da ih pustis da te :dance: ako hoces, ali kod mene proradio inat... Ja sam jednom za puno manju sumu uspio ponistiti tako nesto, davno doduse, ne kosta te nista da probas pod prijetnjom selidbe iz banke...
Znaš koliko njih tangira kad im prijetiš da ćeš promijeniti banku? Ja sam imao 3 poslovna računa i 2 privatna kod RBBH, elektronsko bankarstvo, štedne račune, kartice, prošlo je hiljade i hiljade preko njih. Prije godinu mi treba usluga koju nemaju i kažem im zatvoriću sve kod vas, oni sliježu ramenima. Čekao ih godinu, do tad me razočaravali i nervirali svaki mjesec novim stvarima. I kad sam na kraju sve jedno po jedno zatvorio misliš da su me pitali što zatvaram? Ja htio da napišem na obrascu, oni kažu ma samo potpis treba. Boli njih neka stvar, njima ni iz džepa ni u džep. Ti ode drugi sutra dođe. Jer nemamo izbora, postoji lobi i nema prave konkurencije a krivci su naši zakoni i agencije koje im dopuštaju da rade šta hoće.
drndalo

#296 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Slazem se, zato sam ja svoju stednju od njih digao, njima nije neka steta, ali bar moje pare ne preprodaju vama...
drndalo

#297 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Nego, jel iko ovih dana dobio SMS od njih: "da ce odobreno prekoracenje po racunu debitne kartice biti revidirano 14.08.2012"?

Bice da hoce da mi ukinu dozvoljeni minus, jer ga nikad nisam koristio... :x
motorola01

#298 Re: Raiffeisen banka

Post by motorola01 »

drndalo wrote:Nego, jel iko ovih dana dobio SMS od njih: "da ce odobreno prekoracenje po racunu debitne kartice biti revidirano 14.08.2012"?

Bice da hoce da mi ukinu dozvoljeni minus, jer ga nikad nisam koristio... :x
Ja nisam nista dobio, a sumnjam da ce ti limit ukinuti. Da nije i vrijeme revidiranja?
drndalo

#299 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Ma ne znam, nisu nikad prije poslali tako nesto, a bio je s vremena na vrijeme revidiran sam po sebi, kada je plata rasla, pa je kompjuter to sam povecevao na 2x plata odobreni limit...

Ja se vec psihicki spremio da se posvadjam sa svima do gen. direktora... :lol:
Jay Gatsby

#300 Re: Raiffeisen banka

Post by Jay Gatsby »

Nisam. Ali te banke svakako više nema.
Post Reply