Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kojeime

#276 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

mekaba wrote:...Evo danas pogledah jednu kniigu na danskom jeziku koja se zove: "100 gradova koje treba posjetiti". Od EX YU samo Sarajevo i Dubrovnik. Velika je to reklama a i obaveza.
Tacno, obaveza. U zemljama i gradovima koje vode ljudi kojima je stalo do njih, takve izjave bi bile povod na ulaganja i razvoj. Ovdje nema vodja koji su zainteresovani ni za zemlju ni za grad. Zato nam i turizam stagnira.

Ozbiljno, koliko cemo jos moci prodavati samo sarm?
BiH-x

#277 Re: Opsada turista

Post by BiH-x »

Doslovno. Sarajevo ima svoj sharm, to niko ne osporava, ali tesko ga je primjetiti na prvi pogled. Pokusaj gledati ga ochima nekog, ko je tu prvi put.
Pa turisti i ovi koji su tu prvi put su upravo ti koji najvise hvale Sarajevo. Gledaj samo na virtualtourist pod komentarima sta pisu.
kojeime

#278 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

BiH-x wrote:...Gledaj samo na virtualtourist pod komentarima sta pisu.
Samo u Istanbul dodje oko 7 miliona turista godisnje. Na internet stranicama mozes procitati nekoliko stotina komentara o Istanbulu (hoteli, ponuda, ovo - ono). Nisu te stranice bas relevantan izvor. Mozda kao pocetni putokaz, ali nisu relevantne za analize.
BiH-x

#279 Re: Opsada turista

Post by BiH-x »

^^ :-) :-) :-) Pobogu covjece, sta je tebi onda relevantan izvor? Kada turisti nam govore u lice da im je grad divan, onda kazes da lazu da bi izbjegli svadju, kada pisu na internet stranicama (gdje su potpuno anonimni) da im se grad svidja, onda nisu relevantni??
kojeime

#280 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

BiH-x wrote:^^ :-) :-) :-) Pobogu covjece, sta je tebi onda relevantan izvor? Kada turisti nam govore u lice da im je grad divan, onda kazes da lazu da bi izbjegli svadju, kada pisu na internet stranicama (gdje su potpuno anonimni) da im se grad svidja, onda nisu relevantni??
Ne kazem da njiihovi komentari nisu tacni ili da su zlonamjerni. Jednostavna stvar brojeva. Velika vecina ljudi ne daje komentare. I ja kada planiram put vani i biram hotel i slicno odem na booking com i jos neke, pa mi to bude neka orijentacija barem koji hotal da izbjegavam ako vec ne nadjem koji da odaberem. Ali komentari 1 posto od ukupnog broja posjetilaca nije relevantan za bilo kakvu ozbiljnu analizu. Da li moze dati neku naznaku trenda, mozda, ali nista vise.

Odem na stranicu i vidim da hotel ima 70 posto losih komentara od 50 komentatora. To mi znaci da taj hotel izbjegavam. Ali 70 posto pozitivnih komentara od 50 komentatora ne znaci da se mogu pouzdati u njihove ocjene. Govorim iz licnog iskustva, hotel u kojem sam bio u Istanbulu u Septembru je imao vise od 60 posto dobrih ocjena. Kada sam otisao u taj hotel nisam bio zadovoljan. Hotel nije bio los ali ni blizu ocjenama koje sam procitao. A nisam zahtjevna musterija. Kada odem drugi put, necu otici u taj hotel sigurno.

Nemoj se nervirati, ne slazes se sa mnom i imas pravo na to. Nema potrebe za necim drugim.
BiH-x

#281 Re: Opsada turista

Post by BiH-x »

kojeime wrote:
BiH-x wrote:^^ :-) :-) :-) Pobogu covjece, sta je tebi onda relevantan izvor? Kada turisti nam govore u lice da im je grad divan, onda kazes da lazu da bi izbjegli svadju, kada pisu na internet stranicama (gdje su potpuno anonimni) da im se grad svidja, onda nisu relevantni??
Ne kazem da njiihovi komentari nisu tacni ili da su zlonamjerni. Jednostavna stvar brojeva. Velika vecina ljudi ne daje komentare. I ja kada planiram put vani i biram hotel i slicno odem na booking com i jos neke, pa mi to bude neka orijentacija barem koji hotal da izbjegavam ako vec ne nadjem koji da odaberem. Ali komentari 1 posto od ukupnog broja posjetilaca nije relevantan za bilo kakvu ozbiljnu analizu. Da li moze dati neku naznaku trenda, mozda, ali nista vise.

Nemoj se nervirati, ne slazes se sa mnom i imas pravo na to. Nema potrebe za necim drugim.
A ti samo pretpostavljas da ovi sto ne daju komentare imaju isto misljenje o Sarajevo kao i ti? Nisam ni ja ostavio komentar na netu o Oslu o kojem sam bio prije par mjeseci, pa to ne znaci da mi se grad nije svidio.
kojeime

#282 Re: Opsada turista

Post by kojeime »

Da vise ne zacatavamo temu, vazi?
MHAB

#283 Re: Opsada turista

Post by MHAB »

Hajde da i ja nešto dodam. Ne mogu reći da sam svjetski putnik, ali sam obišao dobar dio Europe. Ne samo zapadne nego i istočne. Od Pariza ili Brisela do Sofije ili Bukurešta.

Kao i u svim drugim sferama života pred Sarajevo se postavljaju zahtjevi koje ljudi koji u njemu žive u ovom trenutku nisu u mogućnosti da ispune. Zbog čega je to tako ja nemam odgovor. Da li njegovi stanovnici ne znaju raditi za boljitak svog grada i tako poboljšati i svoj život ili je problem u negativnoj selekciji kojom političke stranke biraju poslušne a ne sposobne te na taj način uništavaju potencijale grada, jer ga pogrešni ljudi vode od rata do danas ili je nešto treće ne znam. Ovdje mislim na sve dosadašnje kantonalne vlasti, jer je realna moć u rukama kantona, a ne grada Sarajevo.

Sa jedne strane pojedinci na ovom forumu pljuju po Sarajevu,a sa druge ga pojedinci nerealno glorifikuju. Kao i obično istina je negdje u sredini. Da je Sarajevo vukojebina kao što neki pišu ne bi ga posjećivali turisti. Bez želje da na bilo koji način pišem u negativnom kontekstu o nekim gradovima ispade da je Sarajevo manje atraktivno za posjetiti od Temišvara, Varne, Pirota ili Vinkovaca.

Sa druge strane Sarajevo je relativno mali grad, kao što je i BiH relativno mala zemlja kada je u pitanju njena populacija. Porediti ga sa modernim megapolisima koji su ponovo postali gradovi države poput Pariza, Londona, Istanbula ili Berlina je smješno. Čak ga je nerealno porediti sa Sofijom, Beogradom, Bukureštom ili Zagrebom jer su to jednostavno gradovi koji su nekoliko puta veći od Sarajeva i realno pružaju više sadržaja za život pa samim tim i više sadržaja kojim privlače turiste.

Po meni najbolju definiciju mikro lokacije na kojoj je nastao grad je dala jedna francuskinja koja je na moje pitanje kako joj se čini grad rekla da se vidi da je nastao kao odmorišna tačka ili narodski rečeno konak na karavanskom putu prema istoku. Sve ovo samo po sebi nije ni pozitivno ni negativno, ali na neki način određuje razvojne potencijale grada. Ja nisam vidio veći grad na manjoj rijeci koja se btw tokom ljeta kada je manji vodostaj pretvori u kanalizacioni kanal i povremeno odurno smrdi u samom centru grada. Grad vapi za kolektorom koji bi pokupio te otpadne vode iz Miljacke, ali to nije predmet ovog posta. Dosta često mi dolaze gosti koji su stranci i ja im pokazujem grad. Cjelokupan obilazak sa kraja na kraj grada od panoramskog pogleda sa Vratničke strane do tunela D-B traje 4-5 sati maximalno. Planine oko grada ili Skakavac su lijepi i interesantni, ali da se ne lažemo sličnih stvari je puna Europa. Jedino što realno nema većina gradova u Europi je taj susret civilicacija, ta tačka u kojoj se mješaju različitosti koje su stvorile neku kombinaciju koja je vidljiva u Sarajevu. Druga stvar je da stranci Sarajevo doživljavaju kao mjesto u kome se osjeća nekakva opuštenost kojom odiše grad i njegovi stanovnici. Da li je to realnost ili samo fikcija naših gostiju može biti predmet rasprave. Takođe kod starijih koji su živjeli u Jugoslaviji postoji neko pozitivno sjećanje na Sarajevo i BiH uopšte i neka vrsta melanholije i žala za "boljim vremenima" kada smo svi bili sretni što je takođe njihova impresija. Dolaskom u Sarajevo na neki način žele " vratiti vrijeme unazad" i suosjećati sa patnjom kroz koju je prošao naš grad u zadnjem ratui.

Bez obzira na demografsku kataklizmu koju je cjeloj BiH donio zadnji rat još uvijek postoji (makar u smislu postojanja građevina) nevjerovatna kombinacija stilova koja se isprepliće.
Sarajevo ima većinu potrebnih sadržaja da bi se mogao nazvati gradom u punom smislu te riječi. Ima i neke stvari koje drugi gradovi nemaju, jer ga na žalost u zadnjih 100-tinjak godina istorija nije mazila kao ni njegove stanovnike.
Ono što nedostaje kada je razvoj turizma u pitanju je strategija šta to mi želimo odnosno kakve goste mi pokušavamo privući. Nedostatak strateškog planiranja je problem svih segmenata našeg društva pa tako i razvoja turizma. Zato ne precjenjujte, ali i ne podcjenjujte naš grad i njegove sadržaje (ljepote). Očigledno je da nešto imamo ponuditi, jer svaki dan dolazi sve više ljudi.

Sjećam se Olimpijade i svega što se tada događalo. Već naredne zime nakon Olimpijade sve je bilo na daleko nižem nivou, a nekoliko godina kasnije na planine su dolazili oni isti koji su dolazili i prije Olimpijade (komšije iz Splita, Beograda, Zagreba te poneki Slovenac koji bi zalutao). Tada je bilo i države i strategije razvoja turizma i značajnih hotelskih kapaciteta kao zaostavštine od Olimpijade od kojih su neki uništeni u ratu i nisu popravljeni ni do današnjeg dana. Svi ski liftovi su bili 20-tak godina mlađi nego danas, postojala je bob staza i žičara za Trebević. Banjsko lječilište na Ilidži je radilo u punom kapacitetu kao i ono u Fojnici i Kiseljaku. Snijega je tokom zimske sezone bilo neuporedivo više na planinama nego danas pa se moglo skijati gotovo puna tri meseca u periodu od decembra do kraja marta. Postojalo je još sto drugih čuda kao pista za brzo klizanje na Zetri, ledena dvorana u Skenderiji, sportski tereni na Igmanu i Bjelašnici itd. Bili smo dio Jugoslavije i svakodnevno su dolazile ekskurzije iz raznih djelova zemlje od 20-tak miliona stanovnika, ali nam opet nije dobro išlo jer smo očigledno nešto radili naopako. I tada smo imali i ćevape i burek (vjerovatno kvalitetnije i bolje nego danas), Zemaljski muzej nije prokišnjavao i imao je normalne predpostavke za rad (npr. grijanje mu je radilo kako treba) kao i sve ostale kulturne institucije, ali je opet nešto nedostajalo da postanemo atraktivna turistička destinacija. Zološki vrt je imao neupredivo više divljih životinja nego danas i izgledao raskošnije odnosno imao više sadržaja za djecu. Vjerovatno je nedostajalo privatne inicijative da to sve uobliči na pravi način i da se ljudi maksimalno trude i rade kao što danas rade.

Tada smo bili puno veća provincija nego danas i tada je bilo teže i komplikovanije doći u Sarajevo i otići iz Sarajeva. Sve u svemu treba realno sagledati situaciju i napokon napraviti normalnu strategiju razvoja turizma u gradu/kantonu. Za to nam ne smeta ni Dodik ni Čović ni bilo ko drugi. Jedina prepreka je ograničenost poduzetničkog duha ljudi koji žive i upravljaju gradom. Ljudi u Tuzli su od ogromne rupe u centru grada koja je posljedica slijeganja tla napravili slano jezero i čitavu priču oko toga. Ne kometiram da li je to dobrar potez ili ne nego čestitam tuzlacima jer taj potez pokazuje da je neko imao viziju razvoja grada i pokušao ozbiljan problem koji je postojao u samon centru grada da pretvori u potencijal za razvoj grada. Sarajevo u ovom vremenu jednostvno nema vizionara koji bi ga vodio niti ima kritičnu masu ljudi sposobnih da promjene postojeći trend i ubrzaju procese koji doprinose njegovom bržem razvoju. Po meni je to osnovni problem grada koji se reflektuje na sve sfere života pa tako i na turizam u cjelini i kvalitet turističke ponude...
Last edited by MHAB on 20/08/2011 11:31, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#284 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

amrica wrote: života ti, što sam ja negativac :?

zato što sam napisla da nema jeftinih letova za Sarajevo? Pa ima čitava tema o tome.

Ili zato što sam napisala da nema autoputeva? Izvini, molim te, nisam vidjela da je ve-ce gotov :roll:

Treba biti ćorav, gluh i zaglupljen domoljubljem (gradoljubljem) pa ne vidjeti mane. A mana ima, moramo biti realni. Kao i što ima ekstra dobrih stvari. Ono što je dobro, neka ostane tako, ali ono što ne valaj se mora popraviti.
Image
Šta bi dali Britti da imaju javni toalet kao što ga mi imamo od 1531.g. ! I još je u upotrebi! Besplatno!=Free of the charge!
Oni bi naučni skup o javnim toaletima napravili! Doktorirali bi naučnici na javnom toaletu iz 1531.

Jok, njihova kraljica je noćnu posudu istresala kroz prozor
na ulicu te 1531. godine!
Troll_Happens

#285 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

extra turisti nema dalje... :lol: :lol:

Francuski turisti u Sarajevu odspavali na ulici
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110819049
VerticalHairFactor

#286 Re: Opsada turista

Post by VerticalHairFactor »

@Gonzo
Da, vjerovatno ima istine u tome da uvrede na račun Sarajeva doživljavam lično, zapravo ne lično u tom smislu, nego jednostavno prezirem malodušnost tamo gdje za njom nema potrebe, a naročito u kontekstu grada kojem niko ne prašta, a naročito ovi što su lojalni našim susjedima. Razlog je vrlo jednostavan - živio sam i po Zapadu i po Istoku u poratnom periodu; jednostavno posao je takav da sam imao iznimnu sreću putovati i živjeti na jako dobrim destinacijama. Jedan period sam proveo u Dubaiju, par godina, čija je infrastruktura vanzemaljska, doslovce, ko je bio zna o čemu govorim. No, i pored toga, za Dubai ti je također dovoljno 3-5 dana. Ovisno o ritmu. Obići ćeš par znamenitosti, par čuda, i poslije toga ćeš tražiti dobar restoran, vrtjeti se u dva malla (Emirates i Ibn-Batuta), hodati po JBR-u, i to je to. Sa druge strane Sarajevo, koje ima sve probleme od kojih si samo neke spomenuo, bremenito je historijom i istinskim specifičnostima. Kada mi partneri dođu ja imam problem jer mi je nedovoljno 3 dana da im pokažem i govorim o svemu što Sarajevo jeste, a ako se priča proširi na Bosnu i svaki od njenih znamenitih gradova, treba otprilike 5 dana (Travnik, Jajce, Mostar, Počitelj, Blagaj, Radimlja...). A onda tražiš "logu", ako se ostaje više, a tih loga - vjerovao ili ne - ima više u Sarajevu nego u Dubaiju.

Problemi Sarajeva jesu: infrastruktura (sramotno loše), koridor 5C u širem kontekstu, GRAS-ov star vozni park i neljubazno osoblje; ali nikako, nikako sadržaj i zanimljivost (ovim se Eurotrip i rukovodio, vjerovatno, zacijelo nije "Burdžom Fahrinim", jer ima većih tornjeva na svijetu.

Tebe nisam ubrojao u pljuvače, pljuvači su se ovdje sami "ukazali" u smislu da je svaka pozitivna stvar u Sarajevu nemoguća, da je to grozan grad, da je Eurotrip stavio Sarajevo na listu 5 jedinstvenih gradova u Evropi pod prijetnjom oružjem, da je srž zanimljivosti dobra cesta, a ne historijsko-kulturološki sadržaj, da se cesta ne može popraviti a historijsko-kulturološke specifičnosti se mogu izmisliti i "stvoriti", i sl.
Dakle, u jednom periodu iskreno se nadam da će građani kroz svoje smislene inicijative primorati vlast da poboljšaju infrastrukturu, da uklone probleme koje svi vidimo, i to će biti rješenje problema, ali to neće učiniti Sarajevo manje zanimljivim, ili više zanimljivim, samo će poboljšati uslugu i okolnosti.

Neko je spomenu ZG i BG. Nema sumnje da su to veći gradovi - u ZG-u sam jedno vrijeme boravio, vazda sam samo - ali moram istaknuti, da kad nam dođe poslovni partner iz Švabije i sastanemo se u ZG-u sa ostalim partnerima, izvedemo ga na hrvatsko jeloooo??????????? Hrvatski specijalitetttt karakterističan za ZG????? Nema. Idemo u jednu konobu, u kvartu koji je isti kao Švrakino selo na mediteransku hranu. A para se ima za dobru klopu, nije da nema.

Dakle oba grada su veća administrativna sjedišta od Sarajeva, imaju bolju infrastrukturu, u mnogim stvarima ispred Sarajeva - mada je BG u dobrom dijelu "ciganska ma'ala", što bi oni rekli, da se niko ne uvrijedi - ali nemaju tu "jedinstvenost" niti "zanimljivost", koju posjetilac traži.
Kad isti partner dođe u Sarajevo ja imam 5 izvrsnih lokacija, ovisno o raspoloženju, da ga izvedem na autentičnu bosansku klopu. To je ono zbog čega je Eurotrip uvrstio SA na listu jedinstvenih, a ne neki drugi grad iz okolice.
Zox

#287 Re: Opsada turista

Post by Zox »

Turista ima svakakvih, sa svakakvim dzepovima, i to je svugdje normalno. A nasim licemjerima smetaju italijani i francuzi "zlj" kategorije, ali se jos vise uvrijede kad makarani to isto kazu za nas. Nevjerovatno!

Sinoc sam sjedio sa turistima, inace mojim prijateljima, u sastavu dopisnik drzavne televizije, eminentna ekonomistkinja i priznati naucnik. Dosli kao turisti u Sarajevo. Iz cista mira. Njih niko ne slika.
Mi ne mozemo ganjati elitni turizam, jer nemamo sta ni ponuditi. nama TREBA ta kafa koju ce njih pedeset popiti, jebiga. Bio sam i ja sad u Pragu kao turista, i normalno da sam ganjao da prodjem jeftinije, ali sam ipak ostavio oko 500 eura za par dana. Sudeci po tome koliko su se ovi moji sinoc nazderali, slutim da ce i njima trebati toliko. Po glavi. Mi smo drzava koja skoro nista ne izvozi, i ovo je jadan od rijetkih segmenata koji donosi kapital direktno na trziste. Jos ga je malo, a mi se vec ponasamo kao dalmatinci.

Na kraju, dok god ne rijesimo neke osnovne stvari, koje ne rjesavamo jer je nama ipak najbolje da sami prdimo i da samo nama smrdi, ne mozemo ni ocekivati milijarde od turizma. Zivimo u gradu u kojem se krecu copori pasa, za hale ste vec rekli, pljackasi slobodno hodaju gradom, i sta ocekujemo? Da nam dodje Trump?
HAVANA

#288 Re: Opsada turista

Post by HAVANA »

Zox wrote:Turista ima svakakvih, sa svakakvim dzepovima, i to je svugdje normalno. A nasim licemjerima smetaju italijani i francuzi "zlj" kategorije, ali se jos vise uvrijede kad makarani to isto kazu za nas. Nevjerovatno!

:thumbup:
dr.Gonzo

#289 Re: Opsada turista

Post by dr.Gonzo »

@Gonzo
Da, vjerovatno ima istine u tome da uvrede na račun Sarajeva doživljavam lično, zapravo ne lično u tom smislu, nego jednostavno prezirem malodušnost tamo gdje za njom nema potrebe, a naročito u kontekstu grada kojem niko ne prašta, a naročito ovi što su lojalni našim susjedima. Razlog je vrlo jednostavan - živio sam i po Zapadu i po Istoku u poratnom periodu; jednostavno posao je takav da sam imao iznimnu sreću putovati i živjeti na jako dobrim destinacijama. Jedan period sam proveo u Dubaiju, par godina, čija je infrastruktura vanzemaljska, doslovce, ko je bio zna o čemu govorim. No, i pored toga, za Dubai ti je također dovoljno 3-5 dana. Ovisno o ritmu. Obići ćeš par znamenitosti, par čuda, i poslije toga ćeš tražiti dobar restoran, vrtjeti se u dva malla (Emirates i Ibn-Batuta), hodati po JBR-u, i to je to. Sa druge strane Sarajevo, koje ima sve probleme od kojih si samo neke spomenuo, bremenito je historijom i istinskim specifičnostima. Kada mi partneri dođu ja imam problem jer mi je nedovoljno 3 dana da im pokažem i govorim o svemu što Sarajevo jeste, a ako se priča proširi na Bosnu i svaki od njenih znamenitih gradova, treba otprilike 5 dana (Travnik, Jajce, Mostar, Počitelj, Blagaj, Radimlja...). A onda tražiš "logu", ako se ostaje više, a tih loga - vjerovao ili ne - ima više u Sarajevu nego u Dubaiju.
Slazem se za Dubai, ali to je los primjer. Prije 50 godina oni nisu imali ni jednu skolu u drzavi, o kakvim onda kulturnim spomenicima mozemo pricati? Sa druge strane, ako se kreces po centralnoj, i zapadnoj evropi, pogotovo podrucjima koja su tradicionalno gusto naseljena a nisu puno trpila u ratovima, kulturne spomenike mozes vidjeti u svakom selu. Zamkove, muzeje, strare crkve, uredjene staze za hodanje/biciklizam po sumama, ali i turiste koji sve to obilaze. Kod nas kad nesto slicno i nadjes, uglavnom je strasno zapusteno, uz nekoliko izuzetaka.

Zato treba biti svjestan vlastitih nedostataka, i koncektrisati se na ono sto mozemo ponuditi (tipa kulturna raznolikost, par starih gradova, gurmanske dozivljaje itd), a pritom zadrzati skromnost, da se ne bi desavalo ovo o cemu je Zox pisao.
JThomas

#290 Re: Opsada turista

Post by JThomas »

dubai je primarno biznis centar i slobodna carinska zona, i to svjetskog ranga, a turizam se samo nadogradio na to. i to su jednostavno dva različita svijeta.
VerticalHairFactor

#291 Re: Opsada turista

Post by VerticalHairFactor »

Dubai sam naveo kao eklatantan primjer moderne turističke meke, u kontekstu činjenice da ni tamo nemaš tražiti ništa više od 5 dana - na što si se ti žalio za Sarajevo - osim ako nisi perverzno bogat i tražiš neke druge sadržaje, ali za lovu se svugdje sve može dobiti, ili gotovo sve.

Ne moraš negativno racionalizirati u cilju relativizacije, spominjući dvorce i crkve sa uređenim šetalištima, i nedostatak istih u Bosni - nešto približno imaš u Travniku (vezirski grad, solidno uređeno, ne još dovoljno, ali bit će), cijelo Jajce, Ilidža do Vrela Bosne kao šetalište, zakrčeno stranim i domaćim turistima, evo danas, stara gradska jezgra u Mostaru sa mostom (istinski dragulj) - može se još bolje urediti, i vjerovatno i hoće.

Sarajevo i Bosna imaju što imaju, stara sarajevska jezgra se ne odlikuje dvorcima, ali raznim bogomoljama i karakterističnom arhitekturom da, dovoljno interesantno Eurotripu i inim turistima, treba raditi na poboljšanju, ni približno bezvrijedno kako to pljuvači i malodušni žele prikazati.

Skromnost nema veze ni sa biznisom ni sa planovima da se nešto uradi, ja bih više volio poduzetnost i ambicioznost nauštrb hinjenje i učmale skromnosti, tako karakteristične za naše podneblje - u kontekstu negativnog, svakako.

Slažem se sa Zoxom, svi su turisti dobrodošli, i siromašni i bogati, i paradajz-turisti, i ovi što su na Bistriku nekom ispred kuće prespavali - svi! S tim što bih ukazao na jedan problem kojeg mnogi nisu primjetili. Policija stoji na izlazu iz Sarajeva i obavezno ulovi pokojeg Čeha, Italijana i sl. E, za to bih im.... da ne kažem. Opravdavam da se turist zaustavi kao neki dan da putu za Mostar, jedan Italijan preko pune, pa oko jednog Švabe, i za njim policajac na motoru, i zaustavi ga. To OK. Ostalo je greška, to nas može više koštati nego manjkavost infrastrukture.
amrica

#292 Re: Opsada turista

Post by amrica »

Sarajevo je 3 puta u svojoj istoriji bilo udarna vijest svih medija:

-sarajevski atentat
-Olimpijada
-rat

To je ono sto prosjecan turist zna o Sarajevu.

A sta im Sarajevo pruza od toga?

Atentat - one dvije stope, i nista vise. Umjesto da naprave spomenik gdje je poceo Prvi svejtski rat, treba ti mikroskop da nadjes stope i vodic, naravno. Kako ce se turist slikati da mu se vidi glava i Gavrilove stope :D

Olimpijada - kiceraj po planinama :-? sruseno, zapusteno, nema topova za snijeg.

Rat - napr. taj tunel legendarni, ko ga nadje svaka mu cast.

Mogucnosti na pretek, a nijedna nije iskoristena.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#293 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

Zox wrote:Turista ima svakakvih, sa svakakvim dzepovima, i to je svugdje normalno. A nasim licemjerima smetaju italijani i francuzi "zlj" kategorije, ali se jos vise uvrijede kad makarani to isto kazu za nas. Nevjerovatno!
Bravo :thumbup: . Klasicno licemjerstvo na djelu,i na zalost,nije ga malo.
Svako turista,ili bolje receno,svaki dobronamjerni posjetitelj koji dodje u nas grad je dobro dosao. Onog momenta kada ga budemo gledali ocima iskljucivo zrtve koju trebamo sto vise novcano iscijediti,e tog momenta se sve pretvara u klasicno lesinarenje sto je jako cest slucaj u svijetu "turizma"danas.

Lesinarenje ili ispruzena ruka..? Ja mislim da Sarajevo treba igrati na ovu drugu kartu,a to je ispruzena ruka (usluga )i taj neki opusteni sarm i neobaveznost. Naravno uz dizanje kvaliteta i kvantiteta ponude grada,ali da se ne podlegne varijanti gledanja na posjetioce grada (namjerno ne napisah turiste) iskljucivo i samo kroz prizmu "otimanja love".

Utopija??? Moguce,al' ja sam za takav pristup ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#294 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

HAVANA wrote:

Ma, ti su turisti u cvijetu mladosti, najljepše životno doba njihovo, pa će nakon karijera i eventualnog uspjeha u životu da se vrate na mjesto počinjenja svoje mladosti. Naravno, tada će prespavati u Holiday-inn-u, voziće ih lični vozači, .... Oni su naša buduća klijentela i hranioci naše djece (ako ko bude živio od turizma).
pustopoljina

#295 Re: Opsada turista

Post by pustopoljina »

http://danas.net.hr/svijet/page/2011/08 ... tml?pos=n1

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2011/ ... tml?pos=n0

daleko od toga da smo san snova i jos dalje od toga da se nema sta raditi (svidja mi se onaj dugi post od verticalhairfactor)...
ali malo je gradova u kojima bi se covjek zadrzao 7 dana. meni bi to bili pariz i london...ostalo bi morali biti primorski gradovi, da se i plaza uklopi u boravak.
vikend-turizam, maximalno sedam dana, je sasvim razuman cilj...zimska sezona, planine, skijanje je druga prica...mada bi mene i tu vise od 7 dana smorilo.
ins

#296 Re: Opsada turista

Post by ins »

sheilak wrote: vrlo malo lijepog za vidjeti, a i to sto je lijepo ili interesantno vidis za 10 min do pola sata. I sta raditi, kako neko rece, kad ti dosade kafici i restorani? Kud onda?
Jedan od najvecih bisera koje sam ikada procitao na ovom forumu... :run: :run: :run:

Direktna posljedica neznanja, nezainteresiranosti i ogranicenosti. Cestitam, sheilak :roll:
HAVANA

#297 Re: Opsada turista

Post by HAVANA »

PipiDugaDevetka wrote:
HAVANA wrote:

Ma, ti su turisti u cvijetu mladosti, najljepše životno doba njihovo, pa će nakon karijera i eventualnog uspjeha u životu da se vrate na mjesto počinjenja svoje mladosti. Naravno, tada će prespavati u Holiday-inn-u, voziće ih lični vozači, .... Oni su naša buduća klijentela i hranioci naše djece (ako ko bude živio od turizma).

Da,ja sada ljetujem sa ženom i djecom u mjestu gdje sam ljetovao sa rajom,gitara,trebice,spavao na plaži,puco jednu paštetu u talu sa trojicom...a jes mi lijepo bilo :lol: A sad odem istrošim se,sjetim se mladosti lude...
U amsterdamu sam sa 19 godina spavao na damu :cry: ili u onm ćumezu od hotela kod buldoga...a sad mi oderu guzove + još 3 osobe...O trstu,udinama,veroni...da ne govorim,od voza do stanica,motelcica...a sada aranžman i opet deranje...Sve u svoje vrijeme...Al što bi volio ko onaj francuz na bistriku :D zalibo njega racq za sve :lol:
Zna pipi kako to hoda...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#298 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

Sa kojeg mjesta u gradu krece onaj turisticki bus na dva sprata za obilazak grada??

Nekada je kretao ispred katedrale,mislim da sada vise ne krece odatle .
ins

#299 Re: Opsada turista

Post by ins »

amrica wrote:
Atentat - one dvije stope, i nista vise. Umjesto da naprave spomenik gdje je poceo Prvi svejtski rat, treba ti mikroskop da nadjes stope i vodic, naravno. Kako ce se turist slikati da mu se vidi glava i Gavrilove stope :D

Vidim da ono bas pravo poznajes svoj grad, i da ti ono bas pravo dolaze prijatelji sa strane koje ti licno provodas po Sarajevu.

:roll:
sheilak

#300 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

ins wrote:
sheilak wrote: vrlo malo lijepog za vidjeti, a i to sto je lijepo ili interesantno vidis za 10 min do pola sata. I sta raditi, kako neko rece, kad ti dosade kafici i restorani? Kud onda?
Jedan od najvecih bisera koje sam ikada procitao na ovom forumu... :run: :run: :run:

Direktna posljedica neznanja, nezainteresiranosti i ogranicenosti. Cestitam, sheilak :roll:

Pa, hvala ti. Ali to govorim iz licnog iskustva. Nije neznanje ni nezainteresiranost, a posebno ne ograničenost. Sve vidjela i presla za pola sata, sto me je zanimalo. I govorim o gradu, o jezgri grada, a ne o okolini.

I mislim da bi bilo bolje da prestanete se hvalospjevima, vec da ucinite nesto da ti hvalospjevi budu argumentirani. Ili hoces reci da je u SA sve prekrasno, savrseno i da nema mjesta poboljšanju, nikakvom. Da svako ko dodje u Sa mora biti zahvalan, padati u trans jer zaboga, dovoljno je da je tu. Nista mu drugo i ne treba. :-) Barem vi Sarajlije, ucinite nesto, pa uredite ta stara bogatstva, recimo hamam na Bistriku, uredite vazna mjesta, poput stopa nesretnog Gavrila, ucinite nesto da vam GRAS ne hebe citav grad, povezite SA sa prirodom izvan njega i pazite na arhitekturu da vam vise ne grade zdanja kojih bi se postidila i kakva provincija. I ne dajte da vam unistavaju i ono malo zelenila u moru ruznog betona zbog upravo tih zgradurina i parkinga, uklonite pijacne standove iz Bazar i Ferhadije, napravite prenocista sa normalnim cijenama. Izgradite podzemne garaze, uredite setalista, zasadite drvece. Dajte da se vidi ta ljepota. Nemojte se zadovoljiti necijom povoljnom ocjenom i pohvalom, vec idite dalje od toga. Ne bi trebale samo recenzije biti mjerilo, i malo zdravog razuma ne bi bilo na odmet.

Nisu svi turisti mazohisti.
Post Reply