Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#276 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

sjećam se i ja svog prolaska kroz tunel, onog starog :mrgreen: nadrealno :mrgreen: vratiti se '93 u Sarajevo :roll:

sjećam se i onog tranšeja podno Mojmila... sad me neka jeza uhvati kad skontam koliko je to sve blizu bilo u stvari... :-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#277 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by KatarinaKosaca »

Sad me zaboli vrat kad se sjetim prolaska kroz tunel. :-)
karamazov

#278 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Nekako s proljeća wrote:
kv99 wrote:
ODVRATAN_i_GADAN wrote:Nigdje nisam ni naveo da su SVE unistili jer znam tacno ko je jos unistavao :D ali zavrsni udarac su oni sami zadali! Jeli sada konkretno i 100% tacno?

A onda se dešava čin nemoći, unakrsnom artiljerijskom vatrom iz svih oruđa , a naročito iz Nedzarića, Aerodroma, Trebevića, Lukavice, Gavrića brda...neprijatelj uništava sopstveni položaj.

Pri tom ne vodeći računa o sopstvenim vojnicima koji su ostali u ovom utvrđenju. :-)

Mi ,kopamo tunel... 8-)
Proljece procita li ti ono sto sam ja i ostali pisali vezano za Mojmilo... djelovao si mi ozbiljno, mozes ti to bolje siguran sam...
Za Kelija sam rekao sto sam imao, ne znam sta vise ocekujes...
vinnie_jones

#279 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by vinnie_jones »

Nekako s proljeća wrote: Rahmetli Mezit H. je sa koktelom išao na neprijateljski tenk , znajući da ga ne može na taj način uništiti ...platio je životom ali se i tenk povukao...
Image

Himzo Mezit, Rahmet mu duši, pravi istinski junak našeg naselja, momak koji je bio sama personifikacija ratne Dobrinje (bar tokom '92.) 100% patriotizam i pozitiva uz potpuno odsustvo straha, porazna je činjenica da nažalost nijedna ulica ili javna ustanova na Dobrinji ne nosi ime ovog heroja na koga sigurno svi možemo biti ponosni. :cry:

Koliko se sjećam ljudi koji su bili na licu mjesta tokom borbi u aerodromskom su pričali da ga je pogodio snajper iz pravca ul. Ernesta Telmana, imao je pancirni prsluk a pogođen je u onaj nezaštićeni dio ispod ruke :(, neko od naših usred čitave te gungule pravi grešku i ostavlja tijelo u jednoj od garaža "dok se linija ne konsoliduje" nažalost pomjeranjem "linije" ta garaža je ostala u četničkim rukama zajedno sa Himzinim tijelom :(.
Tu noć 17.06.1992. na dnevniku TVSA u prilogu povodom dešavanja na Dobrinji bio je i rahmetli Himzo, snimljen u "svom stilu" tokom samih borbi u C-4 kako stavlja gas masku i pokretom ruke pokazuje ovima što su bili sa njim da ga prate, uhvaćen u kadar nekoliko trenutaka prije same pogibije, lijepo bi bilo ako neko ima ovaj snimak da ga postavi na net, Dnevnik 2, TVSA 17.06.1992.

U narednim mjesecima i pored nastojanja sa naše strane da se razmjenom dođe do Himzinog tijela,
govna iz nedžarića su to odbijala da bi konačno nakon ekshumacije, prije dvije godine bio ukopan na Kovačima.
Obavještavamo rodbinu, prijatelje, komšije i saborce da je naš dragi

HIMZO (IDRIZ) MEZIT

Exhumacija

preselio na Ahiret kao šehid 17. juna 1992. godine, u 24. godini života.

Dženaza će se obaviti u petak, 12. juna 2009. godine u 14 30 sati na ŠEHIDSKOM mezarju KOVAČI.

RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH. EL-FATIHA!
hamza_sa

#280 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Sarajmen wrote:Po meni je glavni razlog što neprijateljska strana nije dala da se razmijeni tijelo rahmetli Himze, činjenica da je njegov rahmetli brat Muharem nakon saznanja da mu je brat ubijen,odmah izvršio čin osvete nad par građana srpske nacionalnosti u Dobrinji. Ja to mogu da razumijem, ali ne i da opravdam.
Prvi put cujem za ovo, iako sam u to vrijeme bio veoma aktivan u odbrani Dobrinje. Danas cu da provjerim tvoje navode kod relevantnih izvora.
radet

#281 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

Sarajmen wrote:Po meni je glavni razlog što neprijateljska strana nije dala da se razmijeni tijelo rahmetli Himze, činjenica da je njegov rahmetli brat Muharem nakon saznanja da mu je brat ubijen,odmah izvršio čin osvete nad par građana srpske nacionalnosti u Dobrinji. Ja to mogu da razumijem, ali ne i da opravdam.
A, odakle tebi ta informacija? Rekla, kazala, ili si svjedok?
wickerman

#283 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by wickerman »

Nekako s proljeća wrote:
ODVRATAN_i_GADAN wrote:Nikada tu nekih velikih problema nije bilo, pa ni sada! Tamburica? To neka ti kazu ovi mladji... :-D :-D
:D

Jes' ti igr'o fuce prije ...nego se Dobrinja cijela izgradila.
Image

Uploaded with ImageShack.us

Daj da ''pregovaramo'' malo... :lol: mene ova tematika vrati u onaj vakat pa mi neobično nešto... :mrgreen:
Nikako da skontam,koji je ovo dio i gdje je ovaj fudbalski teren?
trambusek88

#284 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

wickerman wrote:
Nekako s proljeća wrote:
ODVRATAN_i_GADAN wrote:Nikada tu nekih velikih problema nije bilo, pa ni sada! Tamburica? To neka ti kazu ovi mladji... :-D :-D

Image

Daj da ''pregovaramo'' malo... :lol: mene ova tematika vrati u onaj vakat pa mi neobično nešto... :mrgreen:
Pogled s Alipašinog na Olimpijsko Selo, nije Dobrinja.
Teren je negdje u blizini današnje džamije Kralja Fahda.
chuchumbamayumbe

#285 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by chuchumbamayumbe »

Još uvijek osjećam miris šljake sa ovog terena. Tu sam odgledao svoje prve fudbalske utakmice, mada veze nemam koji su ga timovi koristilli.
logme

#286 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by logme »

trambusek88 wrote:
wickerman wrote:
Nekako s proljeća wrote:

Image

Pogled s Alipašinog na Olimpijsko Selo, nije Dobrinja.
Teren je negdje u blizini današnje džamije Kralja Fahda.
Zapravo ovaj teren je bio na Vojnickom polju, sada Saraj polju na mjestu gdje je sada garaža, tacno preko puta dzamije Kralja Fahda. Bila crna sljaka, igrala Sloboda iz Svrakinog. Toliko se sjecam...
U pozadini je Olimpijsko selo Mojmilo.
trambusek88

#287 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Sarajmen wrote::dance:

''Dobrinja je ponos naš
Dobrinja je prkos naš...''

Zna li neko tekst ove pjesme , nastale u studiu ''Slobodna Dobrinja''. Mislim da je pjeva Alma Čardzić..
Nesjećam se tačno teksta, ali se sjećam djela teksta koji si napisao i melodije refrena.

Bio je i spot u kojem su se vidjeli razni dijelovi Dobrinje, sjećam se malo jednog dijela gdje se vide tenk i transporter na mojmilu i čini mi se da je bila scena kad borac puca i u trenutku ispaljenja zamrzne se slika...

Čini mi se da se spot vrtio na tadašnjoj TVD FIVA.

Tražio sam po netu taj spot ali nikako da ga nađem.
MrAldo

#288 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by MrAldo »

Kao prvo moji komplimenti za ovu temu :bih: ... I sam sam jedan od direktnih svjedoka na Dobrinji u periodu izmedju 1992 - 1995... ne kao vojnik, ali kao djete od 13 godina kada je rat bio poceo... pa malo-malo pa virnem na ovu temu. Samo nastavite... odusevljenje mi je citati vas. Maloprije sam naletio na ovaj link, pa reko da ga podijelim sa vama:

http://www.youtube.com/watch?v=Dh0BzC4litI&NR=1

Veliki pozzdrav za raju iz herojske nam Dobrinje :bih:
*didy*

#289 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by *didy* »

Sa velikim interesom pratim sve napisano, povuku me emocije...ali sta se moze.Vidim, neki su u dilemi ko je i kada preuzeo aeredrom.Posto sam stanovala u ulici Georgi Dimitrov (sadasnja Andrej Andrejevic), bila sam svjedok tih zbivanja i nikada, nikada ih necu zaboraviti.Mjesec april je bio zapamcen po masovnim odlascima ljudi iz Sarajeva, koji su trceci za mjestom u avionu, ostavljali parkirana vozila duz cijele ulice, na samom ulazu na aeredrom, koja , morate priznati, i nije bas "kratka". Ta kolona automobila dosezala je ...u nedogled, prema Lukavici.Ono sto je bilo interesantno, da se svako vece i jutro ponavljala ista slika...pada noc a brojka parkiranih automobila se ne zna, svane jutro- nema niti jednog automobila, svi su odvuceni u pravcu Lukavice.I tako je to trajalo do noci 28 - 29 april 1992, kada su nas trznuli prvi zvuci pucnjave, pamovi i patovi (poslije sam naucila sta je - sta).Podrumi u naselju su bili vise hobi sobe, koje su ljudi sa vise -clanim porodicama koristile za stanovanje, jer se nisu nalazile niti 1cm pod zemljom, a zidovi su bili kao trapist sir. Tu noc cu pamtiti dok sam ziva.Nakon pucnjave, pozara, vriske...jutro je osvanulo tiho, ali sa srpskim tenkovima na aeredromu, cije su cijevi bile uperene bas u moj (izmedu ostalih) balkon.Mogu biti zahvalna Bogu pa sam naselje uspjela napustiti prije 16.6.1992 - kada su cetnici ranom zorom , uz pomoc petokolonasa, doslovno usetali u naselje, i napravili masakr.Tada nestadose meni dragi ljudi. Uh, odoh sad malo odmoriti...previse je ovo za mene jos uvijek.
momčina

#290 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by momčina »

Imao sam 10 godina kad je počeo rat i bio cijelo vrijeme na Dobrinji 2. Sjećam se svega, apsolutno. Sjećam se gledanja s prozora na Dobrinju 1 i ulaska prvih tenkova u ulice, kolone ljudi na brdu Momilo i prelaska u grad, sjećam se Džemile iz Dobrinje 3 koja je navijala za Želju (Pitanje: Crk'o Željo..... Odgovor: Jeb'o ti majku lajavu... :) , bio sam svjedok ubistva Mirse (Mirso je bio akademski obrazovan ali je puk'o u ratu), gledao s prozora kad ga je snajper na mostu više puta pogodio, sjećam se donošenja vode iz Dobrinje 5 iz haustora, sjećam se naših prostorija koje smo pravili i tu dovodili 'prioritet'' (ratni naziv za struju) i boravili u njima, igrali se i zezali, sjećam se unproforaca i vječitih pitanja prema njima: Čoklid & bombons... sjećam se unproforca Andyja iz Irske i poklonjenu šteku crvenog Marlbora mom ocu koji je radio u logistici i popravio mu kvar na motoru na bijelom transporteru jer nije smio komandiru na oči zbog toga što mu je G. iz Vojne policije sa još jednim oficirom izvukao 200l diesela dok su one dvije nerazdvojne prostitutke odvraćale pažnju od kamiona, sjećam se utakmice na Dobrinji 3 kad je stradalo dosta omladine među kojima i moj rođak koji je proglašen najboljim igračem na Svjetskom prvenstvu u Kairu 2002, sjećam se crvenog kamiona kojeg je vozio A. gdje sam svaki dan biciklom dolazio po 2 hljeba, sjećam se jutra kad je ubijen Samir Ćatić Kobra, i dana kad mi je babo ranjen, sjećam se cijelodnevnog boravka u mektebu na Dobrinji i prvih simpatija jer je to bilo jedino mjesto za druženje i vjersko učenje... Sjećam se svega, ne dao Bog da ikad zaboravim....
radet

#291 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

.....
Last edited by radet on 01/09/2011 09:08, edited 1 time in total.
karanana

#292 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

sto? sta bi?
luckylaka

#293 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by luckylaka »

Zamolio bi cijenjene forumase ucesnike ABiH koji su bili pripadnici ili poznaju nesto o 105(da li se tako zvala Jukina nisam siguran ili nekoga ko poznaje borbu na Otesu da mi javi.Vrlo je bitno jer tu mi je poginuo jedan od najmilijih u familiji.Dakle ,,bitka za Otes,,Od nekih sam cuo da je ta bitka bila negdje u novembru 92(ne znam koliko je tacno)znam da je Puno pripadnika ABiH poginulo.Jos jednom molim za bilo kakvu informaciju.
karanana

#294 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

luckylaka wrote:Zamolio bi cijenjene forumase ucesnike ABiH koji su bili pripadnici ili poznaju nesto o 105(da li se tako zvala Jukina nisam siguran ili nekoga ko poznaje borbu na Otesu da mi javi.Vrlo je bitno jer tu mi je poginuo jedan od najmilijih u familiji.Dakle ,,bitka za Otes,,Od nekih sam cuo da je ta bitka bila negdje u novembru 92(ne znam koliko je tacno)znam da je Puno pripadnika ABiH poginulo.Jos jednom molim za bilo kakvu informaciju.
evo ti tema:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... hilit=otes
Nekako s proljeća

#295 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

karamazov wrote:
Nekako s proljeća wrote:
A onda se dešava čin nemoći, unakrsnom artiljerijskom vatrom iz svih oruđa , a naročito iz Nedzarića, Aerodroma, Trebevića, Lukavice, Gavrića brda...neprijatelj uništava sopstveni položaj.

Pri tom ne vodeći računa o sopstvenim vojnicima koji su ostali u ovom utvrđenju. :-)

Mi ,kopamo tunel... 8-)
Proljece procita li ti ono sto sam ja i ostali pisali vezano za Mojmilo... djelovao si mi ozbiljno, mozes ti to bolje siguran sam...
Za Kelija sam rekao sto sam imao, ne znam sta vise ocekujes...[/quote]

Naravno da sam pročitao @karamazov, i u tom smislu prihvatam kao istinu da je dio vojnika VRS-e spas našao povlačenjem sa Mojmila u Nedzariće. Također mi je poznato da je bar jedan vojnik sa tog položaja bio ranjen zarobljen i znam da je doktor iz dobrinjske bolnice bio beskompromisan pri svojoj odluci da ga se kao ranjenika izmjesti u grad preko barikade zajedno sa ostalim ranjenim braniocima Dobrinje. A svjedok sam da su tvoji saborci pucali po barikadi dok se taj humani čin realizovao...

Šta da ti kažem drugo za Kelija, osim da nisam zadovoljan tvojim odgovorom tj. iznesenim komentarom. Ponavljam, ako ti tvrdiš da ga nije ubio Ž.R. -Arkan , valjda je logično da znaš i objasniš na osnovu čega iznosiš takvu tvrdnju, da ne kažem ako ga nije ubio on, ko je onda?

A možda si ipak ti u pravu, a da su moja očekivanja od tebe nerealna. Ipak ,imam potrebu da i tebi kao sagovorniku koji je bio ''sa druge strane nišana'' , a i ovim dobrinjskim i dijelu saboraca na ''mojoj strani'' kažem rečenicu dvije...:

Samo su dva puta, A TO SU ISTINA I LAŽ''. Šutnja kao ''treći put'' je prihvatljiva samo u slučajevima kada objelodanjena istina može prouzrokovati veću štetu nego korist.
:)
Svi vi koji ste iz perioda barbarske opsade grada Sarajeva izašli sa mržnjom u grudima i dan danas je držite i njegujete, ste zasigurno gubitnici ,ma koliki doprinos dali ''na svojoj strani''.

Generacijama koje jesu i koje dolaze treba ISTINA. Ne šutnja i smutnja!!

P.S.
Sajt sa kojeg sam crpio materijal za ovu temu i dijelio ga sa vama je hakovan...
karanana

#296 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

vidi fakat ovaj mgv hakiran i povuce za sobom citav browser kad odes na njega.
to je neko ovdje vidio da se slike i stvari otamo vuku. nadam se da ce ga uspjeti podici, iako sam ja jednom otisao da pregledam sajt i nisam mogao jer nisam bio registrovan ili tako nesto. valjda samo bivsi borci ili clanovi, ne znam.

u sustini u 92. se na podrucju sarajeva izgubilo dosta teritorije na ilidzi, novom gradu, vogosci. to je razumljivo kad se pogleda odnos snaga, ali ja takodjer imam osjecaj da su nakon 92. godine srbi zasjeli tamo gdje su i planirali i da vise nije bilo ofanzivnih djelovanja na sam opkoljeni dio grada nego su sa okupiranih dijelova sijali teror i ukopali se tako dobro da je bilo nemoguce ista osloboditi.
junkers

#297 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by junkers »

karanana wrote:vidi fakat ovaj mgv hakiran i povuce za sobom citav browser kad odes na njega.
to je neko ovdje vidio da se slike i stvari otamo vuku. nadam se da ce ga uspjeti podici, iako sam ja jednom otisao da pregledam sajt i nisam mogao jer nisam bio registrovan ili tako nesto. valjda samo bivsi borci ili clanovi, ne znam.

u sustini u 92. se na podrucju sarajeva izgubilo dosta teritorije na ilidzi, novom gradu, vogosci. to je razumljivo kad se pogleda odnos snaga, ali ja takodjer imam osjecaj da su nakon 92. godine srbi zasjeli tamo gdje su i planirali i da vise nije bilo ofanzivnih djelovanja na sam opkoljeni dio grada nego su sa okupiranih dijelova sijali teror i ukopali se tako dobro da je bilo nemoguce ista osloboditi.
otes,azići,stup,kotorac x2,žuč više puta?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#298 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

karanana wrote:vidi fakat ovaj mgv hakiran i povuce za sobom citav browser kad odes na njega.

ako ćemo realno, ja ne vjerujem da je ovo sve i bilo planirano od njihove strane. planiran je državni udar, koji je propao 2. maja. mislim da je sve od tada improvizacija sa njihove strane.
bach

#299 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by bach »

Mene zanima zbog čega je i kako palo Aerodromsko naselje? Zašto je toliko civila stradalo i zašto nisu izvučeni ako je situacija bila teška i ako je bilo jasno da se naselje ne može braniti?

Da li je u padu Aerodromskog bilo i krivice naše komande, te naše neorganiziranosti ili nečega trećega?

Ono što pouzdano znam jeste da se u komandi TO u Aerodromskom naselju, nekad u maju 1992. desilo ubistvo. O tom slučaju prije koju godinu pisale su i novine, ali priča otprilike kaže da je pripadnik TO ( Hrvat, porijeklom iz Kiseljaka) u komandi Aerodromskog naselja iz puške ubio tipa povezanog sa švercom. Mislim da se taj pripadnik TO kasnije sam predao, priznao krivicu i da je osuđen na Općinskom sudu u Sarajevu.

Da li ovo znači da se odbrana Aerodromskog praktično urušila iznutra, zbog ličnih animoziteta i šverca sa neprijateljem?
karamazov

#300 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Nekako s proljeća wrote:
karamazov wrote:
Nekako s proljeća wrote:

Šta da ti kažem drugo za Kelija, osim da nisam zadovoljan tvojim odgovorom tj. iznesenim komentarom. Ponavljam, ako ti tvrdiš da ga nije ubio Ž.R. -Arkan , valjda je logično da znaš i objasniš na osnovu čega iznosiš takvu tvrdnju, da ne kažem ako ga nije ubio on, ko je onda?
.
Vrlo jednostavno i logicno, to znam jer Arkan tokom rata nikada nije bio u Sarajevu ...
Post Reply