kazna odsjecanja ruke /amputacija
- fatamorgana
#276 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Šta ima narode, odsječe li se šta ...
- ljubav_aha
#277 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
zar nije isti problem upravo sa znacenjem cut off,jer npr. u bibliji se spominje cut off soul,ali ne znaci ubiti osobubijela wrote:interpretacijE mogu postojati tamo gdje tekstualni izričaj nije u potpunosti jasan u smislu da su korištene višeznačne riječi.ljubav_aha wrote:
ponavljam,nije iskljucivi problem jezik,vec intrepetacija teksta
u dijelovima teksta u kojima to nije slučaj nema mjesta interpretacijAMA.
- bijela
#278 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ne razumijem pitanje.ljubav_aha wrote:zar nije isti problem upravo sa znacenjem cut off,jer npr. u bibliji se spominje cut off soul,ali ne znaci ubiti osobubijela wrote:interpretacijE mogu postojati tamo gdje tekstualni izričaj nije u potpunosti jasan u smislu da su korištene višeznačne riječi.ljubav_aha wrote:
ponavljam,nije iskljucivi problem jezik,vec intrepetacija teksta
u dijelovima teksta u kojima to nije slučaj nema mjesta interpretacijAMA.
kakve veze ima "cut off" sa "qata'a"
-
kojeime
#279 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Zaboravljas jednu stvar, a to je napredak u tehnologiji. Da su prije 500, 1000, 1500... godina ljudi imali iste tehnoloske mogucnosti transporta, komunikacije, spijuniranja, kontrole i na kraju ubijanja (oruzije) kao u 20-om vijeku, i tada bi bili milioni mrtvih. Sa obzirom na tehnologiju u to doba i tada je bilo masovnih ubijanja, nije masovno ubijanje proizvod 20-og vijeka.Abdulvahid wrote:...E sto jest jest, ljudi su toliko evoluirali da to razum nemoze dokucit.
Vrhunac evolucije 20 i 21 stoljece pa pogledaj samo, krenimo od pocetka:
Prvi svjetski rat oko 40 miliona mrtvih
Drugi svjetski rat oko 60 miliona mrtvih
Genocid nad jevrejima i bosnjacima
Milosevic
Tudjman
Mladic
Karadzic
Hitler 20 miliona ljudi
Staljin oko 40 miliona ljudi
Lenjin oko 4 miliona ljudi
Pol Pot oko 3 milona mrtvih
Mao Ce Tung smatra se krivim za smrt oko 50 miliona ljudi
Čang Kaj-šek 10 milona mrtvih
Mengistu Haile Mariam oko 2 milona mrtvih
ovo su ti proizvodI evolucije, e u sta ste vi evoluirali majko draga ....
ima tu josh vasih nusproizvoda od homoseksualizma, kamatarenja, a najveci proizvod evolucije je demokratija.
Covjek ubija, pali, rusi, pljacka, siluje, masakrira i na kraju 7 godina zatvora zato sto je suradjivao sa sudom i lijepo se ponasao. I zakljucak "PRAVDA JE ZADOVOLJENA".ap i nebilo tako kad covjek sam sebi kroji zakon.
A najvise me cudi kako ovi nevjernici poricu ovako storge kazne za ove kriminalce.
Nekako bih i mogao shvatiti covjeka koji u nesto vjeruje i kaze: "pa Bog ce mu presuditi, zasto mi da ga kaznjavamo"
Oni nisu ubjedjeni u Allahov dz.s. zakon i potrebu za njim i opravdanost itd itd ali znaju da ce pred Boga stati i odgovarati za svoja zlodjela, a vi koji ne vjerujete u Sudnji dan negirate budici svijet i poricete kaznu na ovom svijetu. Sta je za vas pravda?
Npr. Covjek ubije nekoga.
Glediste vjernika:
Kazna za ubicu po serijatu je volja porodice ubijenog i placanje otkupnine; ako porodica ubijenog hoce oprostit ce mu, a ako hoce kaznjava se smrcu(ubica) uz saznanje da ce stati pred Allaha dz.s.i odgovarati za ubistvo i da ubijeni ako je bio od vjernika ide insaAllah u Dzennet.
Glediste nevjernika:
Kazna za ubicu, 20tak god zatvora, ubijenog nema i tacka.
Sto se tice smrtne kazne ili zatvora. Osudis covjeka na smrtnu kaznu, ubijes ga i gotovo, sve njegove patnje su zavrsene. Sa druge strane, osudis ga na 20 ili 40 godina, pa svo to vrijeme zna da postoji ljepsi zivot na slobodi ali je njemu nedostizan, da ga s vremena na vrijeme neko siluje u zatvoru, da ga premlacuje i tako dalje. Mislim da je zatvor teza kazna od smrtne gledajuci na ovaj nacin.
Kazna treba biti primjerena djelu. Ne moze se za djelo koje nanosi materijalnu stetu zrtvi (kradja) osuditi nekoga na invalidnost. Jedino da i pocinilac ima materijalnu stetu kao kaznu, a kao upozorenje za ubuduce, jos i da se pati u zatvoru neko vrijeme. Sakacenje je nehumana, barbarska kazna i ko god je zagovara nije za 21. vijek.
Evo ti dilema: Recimo radis kao izvrsilac kazne. I osudi sud nekoga na smrt, ili na sakacenje. Ti treba da izvrsis tu kaznu. Taj osudjenik tebi ni tvojima nije nista uradio. Kakvo opravdanje u sebi nadjes da bi to mogao uraditi? I na kraju, kakav si covjek ako mozes nekoga osakatiti ili ubiti, a da te ta osoba direktno ne ugrozava? Kako spavas poslije toga?
Ima u romanu "Tri musketira" jedna scena, dakle tri musketira i D'Artagnan su uhvatili nekog lika ciji zlocini su bili takvi da su ga htjeli ubiti. I nadju covjeka koji u gradu u kojem su se zatekli i inace radi kao izvrsilac kazni. Plate mu i on tog lika ubije. Eh, sada ide poenta: Taj izvrsilac kazni zivi na rubu grada u mracnoj kuci daleko od drugih stanovnika tog grada. Sta je Alexandr Dumas (pisac romana) htio time da kaze? To govori da takvi ljudi, koji sebi uzmu za pravo da ubiju, to jeste izvse sudki donesenu smrtnu kaznu, cak i kada rade legalno, nikome nisu dragi ni dobrodosli, da ih ljudi ne vole, da su nuzno zlo, koje mora postojati, ali bi svi vise voljeli da ih nema. Nije lako ubiti, lako je na forumu pricati "ja bih ovo, ono" ali covjeku koji nije psihopata nikada, pa ni u slucajevima kada je nuzno (u samoodbrani) nije lako ubiti ili osakatiti nekoga.
I na kraju, a to je vec i receno, u zemljama u kojima su najstroze kazne ima i najvise krsenja zakona. Da li je to mentalitet ljudi koji zive razmisljajuci u kategorijama ekstremnog pa su brutalni i u kriminalu i u kaznjavanju kriminala, ili je u pitanju nesto drugo ne znam, ali neka veza postoji.
Last edited by kojeime on 28/06/2011 00:57, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#280 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteAbdulvahid wrote: Nije istina, ako bi se dokazala krivica postupilo bi se po zakonu bezobzira o kome se radilo.
A o tome imas hadis koji je postiran vec na temi, to sto ti navodis jeste tvoje vidjenje ovog svijeta i pravda koju zagovara demokratija kada covjek sam sebi kroji zakon onda to ide na nacin: mojne neme ba, znash ti ciji sam ja, moj tata je kantonalni ministar ili moja tata je komandir itd itd. Dok Allahov dz.s. zakon tretira sve ljude isto bez obzira na boju koze, jezik, porijeklo, vjeru, naciju. Primjer je naveden kako postupiti ako postoji sumnja, da se doticnom nebi ucinila nepravda: " pustite ga, jer je bolje da sudac pogrijesi kada oprosti, nego da pogrijesi kada kazni".
- quasar
#281 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Na nivou neke teoretske rasprave, nece skoditi da se vidi sta se vama mota po glavi, ali praksa nece moci.Abdulvahid wrote:Hehe, dobro.quasar wrote:Ako, a ne kad se bude pokusao serijat uvesti, Bosne nece vise biti. I na kraju price, a i mi Bosanci bi se podijelili oko toga, tako da takva budalastina neka vam ne pada na pamet.Abdulvahid wrote:[Kada se bude insaAllah uvodio serijat u Bosnu i Hercegovinu, da bi se doslo do toga stanja narod mora podrzavati taj zakon i poznavati njegvove propise. Tako kada dodje do sprovodjenja Allahovog zakona, ljudi ce bti upoznati sa svim zakonima. Sto hoce reci svi ce znati da za kradju koju neko pocini sa zasticenog mjesta, a ukradena stvar iznosi odredjenu vrijednost leti ruka. Pa bujrum ko hoce nek izvoli, a serijat je pravedan da nece kaznjavati ono sto je bilo prije toga.
Ups.... pa meni vec pala na pamet, ne samo da mi je pala na pamet vec sam je pretocio u tekst koji je vec neko procitao.... sabrun dzemil
- BHF_Manijak
#282 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote: nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteko prakticira Bozji zakon>>> ljudi> i zelis reci da i dalje ne postoji ospcija "spasvanja lopova iz ugledne porodice" ,zar ti zista tako vjerujes
BHF_Manijak wrote: Aaaa ja tebe, jel se ti fakat mahnita pravis ili jesi?! Pa zenska glavo ne znam sta se tu ima interpretirati ba, postavljeno fino "odsijecite im", nije postavljen rebus da se rjesava...Cuj do interpretacije, ja zene Boze dragi ko da grcki govorim! Hajd mi ti objasni ziva bila kakve su tu moguce intereptacije i jezicke igre, bas me 'nako zanima...
bijela wrote: ne razumijem pitanje.
Jesi cula za emisiju "Odgovorite ljudima"?!
-
Abdulvahid
#283 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote:nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteAbdulvahid wrote: Nije istina, ako bi se dokazala krivica postupilo bi se po zakonu bezobzira o kome se radilo.
A o tome imas hadis koji je postiran vec na temi, to sto ti navodis jeste tvoje vidjenje ovog svijeta i pravda koju zagovara demokratija kada covjek sam sebi kroji zakon onda to ide na nacin: mojne neme ba, znash ti ciji sam ja, moj tata je kantonalni ministar ili moja tata je komandir itd itd. Dok Allahov dz.s. zakon tretira sve ljude isto bez obzira na boju koze, jezik, porijeklo, vjeru, naciju. Primjer je naveden kako postupiti ako postoji sumnja, da se doticnom nebi ucinila nepravda: " pustite ga, jer je bolje da sudac pogrijesi kada oprosti, nego da pogrijesi kada kazni".ko prakticira Bozji zakon>>> ljudi> i zelis reci da i dalje ne postoji ospcija "spasvanja lopova iz ugledne porodice" ,zar ti zista tako vjerujes
Nevjerovatno, daj ba smijena si pa ameri donijeli rezoluciju da njihovi vojnici ne odgovarajau pred medjunarodnim sudom za genocide itd Ne da nisu napisani, nego su napisani da tretiraju ljudi razlicito.
Otidj u Njemacku i dovedi holokaust u pitanje, ppa ces vidjet. A istovremeno vrijedjaj Islam i muslimane kako hoces pa ces dobiti podrsku od boraca za slobodu govora. Zena ima pravo da hoda kako hoce, samo muslimanka nema.
Pederi smiju ulaziti u brak usvajati djecu radit sta hoce, a muslimanima uskraceno visezenstvo.
Krscani smiju po europi graditi crkve i tornjeve, muslimanima zabranjena munara.
Jesu li ovo isti arsini???
Last edited by Abdulvahid on 28/06/2011 00:59, edited 1 time in total.
-
Abdulvahid
#284 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote:nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteAbdulvahid wrote: Nije istina, ako bi se dokazala krivica postupilo bi se po zakonu bezobzira o kome se radilo.
A o tome imas hadis koji je postiran vec na temi, to sto ti navodis jeste tvoje vidjenje ovog svijeta i pravda koju zagovara demokratija kada covjek sam sebi kroji zakon onda to ide na nacin: mojne neme ba, znash ti ciji sam ja, moj tata je kantonalni ministar ili moja tata je komandir itd itd. Dok Allahov dz.s. zakon tretira sve ljude isto bez obzira na boju koze, jezik, porijeklo, vjeru, naciju. Primjer je naveden kako postupiti ako postoji sumnja, da se doticnom nebi ucinila nepravda: " pustite ga, jer je bolje da sudac pogrijesi kada oprosti, nego da pogrijesi kada kazni".ko prakticira Bozji zakon>>> ljudi> i zelis reci da i dalje ne postoji ospcija "spasvanja lopova iz ugledne porodice" ,zar ti zista tako vjerujes
Nevjerovatno, daj ba smijena si pa ameri donijeli rezoluciju da njihovi vojnici ne odgovarajau pred medjunarodnim sudom za genocide itd Ne da nisu napisani nego su napisani da tretiraju ljudi razlicito.
Otidj u Njemacku i dovedi holokaust u pitanje, ppa ces vidjet. A istovremeno vrijedjaj Islam i muslimane kako hoces pa ces dobiti podrsku od boraca za slobodu govora. Zena ima pravo da hoda kako hoce, samo muslimanka nema.
Pederi smiju ulaziti u brak usvajati djecu radit sta hoce, a muslimanima uskraceno visezenstvo.
Krscani smiju po europi graditi crkve i tornjeve, muslimanima zabranjena munara.
- fatamorgana
#285 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina"kojeime"]
Sto se tice smrtne kazne
Kazna treba biti primjerena djelu. Ne moze se za djelo koje nanosi materijalnu stetu zrtvi (kradja) osuditi nekoga na invalidnost. Jedino da i pocinilac ima materijalnu stetu kao kaznu, a kao upozorenje za ubuduce, jos i da se pati u zatvoru neko vrijeme. Sakacenje je nehumana, barbarska kazna i ko god je zagovara nije za 21. vijek.
I na kraju, a to je vec i receno, u zemljama u kojima su najstroze kazne ima i najvise krsenja zakona. Da li je to mentalitet ljudi koji zive razmisljajuci u kategorijama ekstremnog pa su brutalni i u kriminalu i u kaznjavanju kriminala, ili je u pitanju nesto drugo ne znam, ali neka veza postoji.
nego naprotiv.
Nasilje rađa nasilje, okrutnost rađa okrutnost, brutalnost rađa brutalnost, nehumanost rađa nehumanost,
ali ko je zasljepljen mržnjom, željom za osvetom to ne može a često i ne želi da vidi.
Ja se samo ibretim ovakvim "vjernicima" koji vape za krvlju, sakaćenjem, osvetom i sl.
Pa zar Bog ne bi samilostan i milosrdan ....
-
baxul
#286 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
nije svrha zakona mucenje ljudi, nego uklanjanje takvog elementa iz drustva. dakle fula.kojeime wrote: Sto se tice smrtne kazne ili zatvora. Osudis covjeka na smrtnu kaznu, ubijes ga i gotovo, sve njegove patnje su zavrsene. Sa druge strane, osudis ga na 20 ili 40 godina, pa svo to vrijeme zna da postoji ljepsi zivot na slobodi ali je njemu nedostizan, da ga s vremena na vrijeme neko siluje u zatvoru, da ga premlacuje i tako dalje. Mislim da je zatvor teza kazna od smrtne gledajuci na ovaj nacin.
moze samo izvor ove tvrdnje? i btw odokativno ne slazem se, mozda se cini da je tako jer striktnost kazne proizvodi nekakvu senzaciju pa ti se cini da je tako. izvor tvoje tvrdnje bi me razuvjerio.kojeime wrote:I na kraju, a to je vec i receno, u zemljama u kojima su najstroze kazne ima i najvise krsenja zakona. Da li je to mentalitet ljudi koji zive razmisljajuci u kategorijama ekstremnog pa su brutalni i u kriminalu i u kaznjavanju kriminala, ili je u pitanju nesto drugo ne znam, ali neka veza postoji.
hvala.
- ljubav_aha
#287 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
... cutting off of hand (qat'i yad) may be taken metaphorically, as in qata'a lisana-hu (lit. he cut off his tongue), which means he silenced him...bijela wrote:ne razumijem pitanje.ljubav_aha wrote: zar nije isti problem upravo sa znacenjem cut off,jer npr. u bibliji se spominje cut off soul,ali ne znaci ubiti osobu
- BHF_Manijak
#288 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Daj ba mojne suplje prosipati, lahko je palamudit nasuho, pa eto ti fino prvog koji se o tebe ogrijesi, nesto ti ukrade, osamari ti djevojku/momka(ne znam jesi li m ili ž!), da ne kazem koji krupni zlocin, odvedi slobodno na kafu i ispricaj se onako ljudski sa njim, jos ti na kraju i kafu plati, lijepo je, sto da ne...fatamorgana wrote: Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv.
Nasilje rađa nasilje, okrutnost rađa okrutnost, brutalnost rađa brutalnost, nehumanost rađa nehumanost,
ali ko je zasljepljen mržnjom, željom za osvetom to ne može a često i ne želi da vidi.
Ja se samo ibretim ovakvim "vjernicima" koji vape za krvlju, sakaćenjem, osvetom i sl.
- ljubav_aha
#289 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
aaa,sad si se totalno udaljio od predmeta teme,tacnije efikasnosti zakonaAbdulvahid wrote:ljubav_aha wrote: nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteko prakticira Bozji zakon>>> ljudi> i zelis reci da i dalje ne postoji ospcija "spasvanja lopova iz ugledne porodice" ,zar ti zista tako vjerujes
Nevjerovatno, daj ba smijena si pa ameri donijeli rezoluciju da njihovi vojnici ne odgovarajau pred medjunarodnim sudom za genocide itd Ne da nisu napisani, nego su napisani da tretiraju ljudi razlicito.
svaka drzava ima svoj zakon,stoga ,serijat je aktivan u pojedinim zemljama,ali sam dodala komentar;zar ziasta mislis da se isti zakon jednako primjenjuje,cak i ako je serijat u pitanju
- bijela
#290 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
autor?ljubav_aha wrote:
... cutting off of hand (qat'i yad) may be taken metaphorically, as in qata'a lisana-hu (lit. he cut off his tongue), which means he silenced him...
ponavljam, tekst se shvata u metaforičnom značenju tek kada se ne može isto učiniti u doslovnom.
doslovno značenje ima prednost nad metaforičkim.
- fatamorgana
#291 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ti kao navodni vjernik imaš prilično vulgaran rječnik, 'nako priprost, jalijaški ....BHF_Manijak wrote:Daj ba mojne suplje prosipati, lahko je palamudit nasuho, pa eto ti fino prvog koji se o tebe ogrijesi, nesto ti ukrade, osamari ti djevojku/momka(ne znam jesi li m ili ž!), da ne kazem koji krupni zlocin, odvedi slobodno na kafu i ispricaj se onako ljudski sa njim, jos ti na kraju i kafu plati, lijepo je, sto da ne...fatamorgana wrote: Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv.
Pa zar Bog ne bi samilostan i milosrdan ....Pustite se suplje ba, ne kaze se dzaba lahko je tudjim .... gloginje mlatit!
- BHF_Manijak
#292 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
But it isn't!ljubav_aha wrote:... cutting off of hand (qat'i yad) may be taken metaphorically, as in qata'a lisana-hu (lit. he cut off his tongue), which means he silenced him...bijela wrote:ne razumijem pitanje.ljubav_aha wrote: zar nije isti problem upravo sa znacenjem cut off,jer npr. u bibliji se spominje cut off soul,ali ne znaci ubiti osobu
-
kojeime
#293 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Dakle, ljudi na izborima izaberu predstavnike koji donesu zakone, koji odluce ko su ljudi koji mogu osudjivati i ko su ljudi koji mogu izvrsavati kazne. To je sve jasno.
Bog donese zakone. Kako vse biraju ljudi koji su dostojni provodjenja tih zakona? Ko bira ljude koji ce suditi i izvrsavati Bozije odluke? Bog ih ne bira, ko ih bira? Koji covjek ili koja grupa ljudi ima takvu aroganciju da kaze "Mi smo dostojni toga da odlucimo ko ce suditi po Bozijim zakonima" ili jos gore "Mi smo ti koji smo dostojni toga da sudimo po Bozijim zakonima". To je problem sa Bozijim odlukama, njih provode ljudi, ne Bog sam. Dakle neko mora biti toliko arogantan da misli da smije provoditi Bozije odluke, da je siguran da je apsolutno savrseno shvatio sta Bog zeli i da ce to savrseno provesti. Ti je problem i sa serijatom i sa inkvizicijom i sa svime sta ljudi rade drugima u ime Boga. Pa i sa sakacenjem kao kaznom.
Bog donese zakone. Kako vse biraju ljudi koji su dostojni provodjenja tih zakona? Ko bira ljude koji ce suditi i izvrsavati Bozije odluke? Bog ih ne bira, ko ih bira? Koji covjek ili koja grupa ljudi ima takvu aroganciju da kaze "Mi smo dostojni toga da odlucimo ko ce suditi po Bozijim zakonima" ili jos gore "Mi smo ti koji smo dostojni toga da sudimo po Bozijim zakonima". To je problem sa Bozijim odlukama, njih provode ljudi, ne Bog sam. Dakle neko mora biti toliko arogantan da misli da smije provoditi Bozije odluke, da je siguran da je apsolutno savrseno shvatio sta Bog zeli i da ce to savrseno provesti. Ti je problem i sa serijatom i sa inkvizicijom i sa svime sta ljudi rade drugima u ime Boga. Pa i sa sakacenjem kao kaznom.
Last edited by kojeime on 28/06/2011 01:09, edited 1 time in total.
-
Abdulvahid
#294 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Niko ovdje ne vapi za krvlju nego se samo prica o postupku prema kradljivcu koji nanese stetu covjeku koji opsteno zaradi svoj imetak. Tebi ako to smeta sto se lopovu oduzima alatka kojom izvrsava svoj zlocin tvoj problem, mozda bi mu ti dao josh jednog pomagaca da se snadje ili najbolje uputi ga u svoju kucu ili auto i reci mu gdje krijes svoj imetak pa nek se jadnik posluzi i onda kao kaznu pocupa koju travkicu po parku doruckuje u policijskoj stanici eventualno vecera ako je bilo vishe posla u parku, i fino se izvine i cica mica gotova prica. I onda sa tvojom ustedjevinom na remo i laganini a ti opet radi i ustedi poslat ce on svog jarana da te obidje.fatamorgana wrote:Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina"kojeime"]
Sto se tice smrtne kazne
nego naprotiv.
Kaznjavanje lopova na ovaj nacin tjera ljude od tog djela da niko ne pomislja da krade, a danas imamo situaciju gdje mladi bez skole i polsa KRADU jer lakse je ukrast nego zaradit, a uz to fino prenoci i vecera u policijskoj stanici opet uz tvoj trosak. Kaznjavanje lopova na ovaj nacin tjera potencijalne lopove na red, rad i disciplinu, jer bolje je radit nego hodat bez ruku, a ovakvo danasnje stanje mu daje drugu opciju bolje krast nego radit.
- BHF_Manijak
#295 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Sta ces, mahala me odgajala, desava se!fatamorgana wrote:
Ti kao navodni vjernik imaš prilično vulgaran rječnik, 'nako priprost, jalijaški ....
- fatamorgana
#296 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Haujesnou, u tim nesretnim zemljama gdje tim nesretnicima odsjecaju ruke i gdje te nesretne žene
kamenuju radi toga ima manje krađe i preljube?
kamenuju radi toga ima manje krađe i preljube?
-
Abdulvahid
#297 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ma daj ba sta se sad povlacis, priznaj da se ni ta demon kratija ne sprovodi svugdje kako treba, pa cak i da se sprovodi NEPRAVEDNA JE!!!ljubav_aha wrote:aaa,sad si se totalno udaljio od predmeta teme,tacnije efikasnosti zakonaAbdulvahid wrote:ljubav_aha wrote: nevjerovatno,znaci ostali zakoni nisu napisani da treiraju isto sve ljude,a jedino Boziji zakon jesteko prakticira Bozji zakon>>> ljudi> i zelis reci da i dalje ne postoji ospcija "spasvanja lopova iz ugledne porodice" ,zar ti zista tako vjerujes
svaka drzava ima svoj zakon,stoga ,serijat je aktivan u pojedinim zemljama,ali sam dodala komentar;zar ziasta mislis da se isti zakon jednako primjenjuje,cak i ako je serijat u pitanju
Ja nisam tumacio niti tumacim sporovdjenje serijata u nekim zemljama, nego sam govorio o samom serijatu i njegovim propisima.
- ljubav_aha
#298 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
upotreba idioma je vrlo uobicajena ili grijesimbijela wrote:autor?ljubav_aha wrote:
... cutting off of hand (qat'i yad) may be taken metaphorically, as in qata'a lisana-hu (lit. he cut off his tongue), which means he silenced him...
ponavljam, tekst se shvata u metaforičnom značenju tek kada se ne može isto učiniti u doslovnom.
doslovno značenje ima prednost nad metaforičkim.
ocevidno je upotreba iskljucivosti jasna,ako je nesto konkretno,nema potrebe razumjeti metaforicki,narocito u sredini i vremenu kad je takva kazna bila prihvacena u drustvu
izvor teksta : http://www.nizariismaili.com/sitemap.ph ... w-203.html
ali takva komentar nisam prvi put procitala,ima znatno boljih izvora sa univerziteta i sl.
-
baxul
#299 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
neistinafatamorgana wrote: Ma naravno, npr.u SAD-u gdje se izvršava smrtna kazna to nije dovelo do smanjivanja izvršenih zločina
nego naprotiv.
Grad_____ Država______Populacija___ Ubijstvo____ Silovanje____ Postojanje kazne
Austin____Texas_______ 716,817____ 4__________ 46__________ DA
Detroit____Michigan____ 860,971____ 46_________ 40__________ NE
Izvor 1
Izvor 2
mislim da za silovanje nije smrtna kazna sto je opet indikator
- ljubav_aha
#300 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ah zelis reci,serijat je savrsen,a svi ostali zakoni su nesarvseniAbdulvahid wrote:Ma daj ba sta se sad povlacis, priznaj da se ni ta demon kratija ne sprovodi svugdje kako treba, pa cak i da se sprovodi NEPRAVEDNA JE!!!ljubav_aha wrote: aaa,sad si se totalno udaljio od predmeta teme,tacnije efikasnosti zakona
Ja nisam tumacio niti tumacim sporovdjenje serijata u nekim zemljama, nego sam govorio o samom serijatu i njegovim propisima.