Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Stilicka

#276 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

Rouvitsa wrote:pls da mi neko neko fino kaže: večera - da ili ne ???? :-)
7

DA ! P+M,
badb

#277 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by badb »

Da. Za mrsanje je manje-vise nebitno kad i šta jedes nego koliko kalorija unosis. Mrsat ces i ako budes jela samo tjesteninu i kolace sve dok kalorijska vrijednost hrane ne prelazi npr. 1500 cal dnevno. Druga je stvar sto ces nakon par sedmica na ovoj dijeti zavrsiti u bolnici.

Jako je vazno da imas najmanje tri ravnomjerno rasporedjena obroka koji ukljucuju proteine, UH, masti etc. i da dnevni unos kalorija smanjis za otprilike 500 cal. Na netu imas BMI i BMR kalkulatore pa sebi izracunaj koliko kalorija je tebi potrebno za odrzavanje tezine ili za mrsanje. Isto tako je vazno da ne budes u deficitu vecem od 500-600 cal dnevno da ne usporis metabolizam. Imaj na umu da je za gubitak 1 kg tjelesne tezine potrebno biti nekih 7500 cal u deficitu i da je nemoguce smrsati npr tri kile za jednu sedmicu. :) Moze vaga pokazati i gubitak od 5 kg, ali to je samo privremeno i nije salo.
badb

#278 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by badb »

Koolin1 wrote:Najbolji nacin da se izgubi tezina u kratkom roku je "High Protein Diet".... znaci jedi sto vise proteina a carbohydrates izbaci gotovo u potpunosti.
Jedini razlog zbog kojeg ljudi na Atkinsovoj dijeti gube tezinu je i najlogicniji - jedu manje. Proteini stvaraju osjecaj sitosti i to je sva mudrost.

http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/0 ... index.html
Rouvitsa

#279 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Rouvitsa »

OK hvala ...al' ipak ste većina za to da se večera ne izbacuje (hihi to me raduje :D)
badb wrote:
Da. Za mrsanje je manje-vise nebitno kad i šta jedes nego koliko kalorija unosis. Mrsat ces i ako budes jela samo tjesteninu i kolace sve dok kalorijska vrijednost hrane ne prelazi npr. 1500 cal dnevno. Druga je stvar sto ces nakon par sedmica na ovoj dijeti zavrsiti u bolnici.

Jako je vazno da imas najmanje tri ravnomjerno rasporedjena obroka koji ukljucuju proteine, UH, masti etc. i da dnevni unos kalorija smanjis za otprilike 500 cal. Na netu imas BMI i BMR kalkulatore pa sebi izracunaj koliko kalorija je tebi potrebno za odrzavanje tezine ili za mrsanje. Isto tako je vazno da ne budes u deficitu vecem od 500-600 cal dnevno da ne usporis metabolizam. Imaj na umu da je za gubitak 1 kg tjelesne tezine potrebno biti nekih 7500 cal u deficitu i da je nemoguce smrsati npr tri kile za jednu sedmicu. :) Moze vaga pokazati i gubitak od 5 kg, ali to je samo privremeno i nije salo.
hvala što si mi pobliže objasnio/la sve,ovo će mi biti od velike pomoći,jer mi je tek sada očigledno da me smiješne stvari usporavaju... :-)
Stilicka

#280 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

Niko me nije ista bazalna potrosnja, nekom treba 2000 kalorija, a nekom 4000, nekom 1000, bazalnim kalkulatorom ne mozes izmjerit, najveca glupost koju sam cula :roll: sve ovisi o metabolizmu, niko ne moze isto mrsat i istom brzinom, i da rezultati budu vidljivi svima isto, niko isto ne trosi kalorija pri usisavanju kuce, ili spremanju sobe(banalni primjer).Nije potrebno brojanje kalorija, iritira me to kad cujem, kad neko hoce da mrsa, pa broji svaku kaloriju koliko je pojeo :x Vrsta namirnice je bitna i raspored kad i sta se treba jesti.Kombinacija aeorobnog i anaerodnog vjezbanje je pun pogodak :thumbup: al to je danasnjim curama mrsko(cast iznimkama), pa se izgladnjuju, koje kakvim djetama, te kukaju.

Ne znam vise :roll: kako da objasnim, da se ne moze mrsat, glupim djetama i ne vjezbanjem, u slucaju da neko ima hormonski poremecaj pa to teze ide.

nek vam bude ovo motivacija
Image

Image

Image
alica.k

#281 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

stilicka, mos ti jest po citav dan p+m al neces smrsat ako jedes vise kalorija nego sto potrosis.
ja se slazem da je korisnije smanjivat UH a povecavati proteine sto se blizi noc, ali to nije sva nauka u tome. niko nece smrsati ako jede po citav dan, pa makar to bili samo proteini.
2000kcal se uzima kao neka univerzalna dnevna potreba prosjecnog covjeka koji se bavi umjerenom sportskom aktivnoscu da odrzava tezinu. do tog broja su naucnici dosli, opste je prihvacena brojka. bmr i harris benedict jednacina sigurno nije 100% tacna, ali se dodje do priblizno broja kalorija koje dnevno potrosis obzirom na svoju aktivnost. ponovo naucnici dosli do toga. isto kao sto nije tacna ni ymca ili ona od vojske formula da sracunas body fat, al je opet koriste jer je priblizan broj.
vidim da si nacitana osoba al nemoj siriti dezinformacije.
leo_

#282 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by leo_ »

jao komentara i savjeta matero moja mila.

prije svega, zavisi sta hoces da postignes. ako ces da izgubis na tezini, to mozes tim vasim busenjem kasika (koje ces opet da "lijepis" kad shvatis da nema nista od toga), ili recimo smanjiti unos tecnosti dva dana zaredom i izgubices kilu-dvije, to je recimo ono sto rade boxeri pred vaganje ili recimo body builderi zbog koze.
jedan doktor je fino rekao "organizam ne mozete zeznuti, organizam morate voditi pravim putem". vecina ljudi ne shvata da je organizam "ustrojen" tako da kad mu se ne unosi hrana, prvo ide u tzv. "starvation mode", tj. smanji svoje potrebe na minimum, zatim, pocne se hraniti cim stigne, misicnom masom najcesce, a tek na kraju, kad vishe nema cime da se hrani, ide po rezerve, koje su kod nas najcesce oko stomaka u vidu sala i td.
sta je sad tu problem? problem je sto ljudi ne vide uspjeh i odustanu prije nego on pocne jesti rezerve, jer je to dug proces, tako da samo misicna masa opada i postanes samo mlitaviji/a.

kako zapravo skinuti kilazu na zdrav nacin (u prevodu, hraniti misicnu masu, koja nam je neophodna a skidati salo)? 14 godina covjek, sportista, pisao knjigu, na osnovu istrazivanja, pa evo, ko voli nek izvoli, ko ne, nek onda busi kasike.

EDIT: @lady, mogu li onda staviti naziv knjige? :) "feed the muscle, burn the fat", pa eto, ko hoce, nek potrazi.
Last edited by leo_ on 26/06/2011 10:39, edited 2 times in total.
Pasha.car.aga

#283 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pasha.car.aga »

Smrsao 15 kg za manje od 3 mjeseca!

Recept: Iz svakog obroka izbacio sve vrste sira, pohovanu hranu, pomfrit, grickalice uz kompijuter i sve moguce sokove i gazirane i ne gazirane... sto se tice pica ostao samo na obicnoj vodi.

Prvih sedam dana za veceru sam jeo samo tunu, koja mi se nakon toga jako zgadila. Najteza je prva sedmica, sve naredne idu lako, moram da dodam da sam uz sve to bio u teretani 6 puta sedmicno po sat vremena... Moze se smrsat ako postoji zelja, a ako je samo ono u glavi joj trebam smrsat a ne prestajes da trpas u sebe, dzaba se samo maltretiras, nastavi kako si krenuo i nemoj da sam sebe lazes!

Ljep pozdrav!
Edinz

#284 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Edinz »

Nije poenta smrsati pod svaku cijenu, vec kvalitetno smrsati. Zadrzati misicnu masu koliko je imas i rijesiti se masnih naslaga. Vaga treba da bude zadnji pokazatelj i po tome se ne treba ravnati.
amina_87

#285 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by amina_87 »

Za one koji zele smrsati, najvaznija je odluka i čvrsta volja :) A za sve postoji riješenje, pa i za mrsanje, bez dieta, bez gladovanja, bez krema i tableta iz apoteka, bez nekakvih cajeva. Kljuc je u zdravoj ishrani, uravnotezenim obrocima, zdravim uzinama, fizičkoj aktivnosti i dosta vode, minimalno 2l dnevno. Ja sam smrsala 5kg za dva mjeseca! A znam i boljih rezultata svojih prijatelja. Koga interesuje kako? nek mi se javi, savjetovanje je besplatno :-D
skafiskafsnjak

#286 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ja sam za 10ak dana 3 kg . Jedem 5 puta dnevno , i zdravo jedem. Uz aktivnosti 4-5 dana sedmicno ...
alica.k

#287 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

pa nije takmicenje ;)

3kg za 10 dana mi ne zvuci zdravo. al opet, tu je voda...
skafiskafsnjak

#288 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

alica.k wrote:pa nije takmicenje ;)

Pa da, ne znam kako funkcionise... ali bar 1 od 3kg je voda :D
Pa negdje 13 dana 3kg , znaci za mjesec oko 5-6kg ce biti ... Nekako mi je to normalno .
Stilicka

#289 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

Dezinformacije to nisu, vec je tako, drugo je sto si ti krivo razumijela.Stilicka nije ni spomenula da se moze jesti ko krmaca tonu proteina, a pri tome se ne debljat.Vec 5-4 obroka maximalno 25-30 grama proteina, ako ne i vise 40 jer tijelo moze samo toliko iskoristit po obroku, a ostatak salje u salo.A to da sam nacitana, jesam, te sam naucila od starijih cura i momaka koji se bave teretanom dugi niz godina, te koji idu na BodyBuilding castinge.Jer sam se i ja nasla oci u oci sa problemom prosle godine, al kod mene je bio slucaj da sam bila toliko mrsava da nisam se mogla udebljat cca. 45, mogla sam vola pojest, nebi dobila ni grama masti.Te su me natjerali u teretanu kao sigurno cu nabacit koju kilu, a ja sam se bojala da se ne nabildam ko muskarci( nisam tada imala pojma o nicemu), te kako sam isla skoro svaki dan u nadi da ce biti bolje, ucila sam i ucila i ucila, i slusala i dali mi knjigu od 564 stranica, o ishrani, fitnessu, bodybuldingu, mrsanju, debljanju, endokrinim poremecajima metabolizma, suplementima... sve je bilo u toj knjizi,te sam je procitala, i Hvala Bogu sad znam hajmo reci sve.Najbolje od svega je, sto sam vjerovala u to da mogu, te se isplatilo, i evo danas da kucnem od drvo 55 kg, bila sam u bolnici te su mi ubrzigali neke hormone, sad imam i si*e i du*e, super stomak, extra sve, ako uspijem naci slike, postavit cu before i after :thumbup: Kazem ja starcima: " Najbolje bi bilo, da ja odem za fitness modele, kad je vec ovako " :oops:
pirmin

#290 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Stilicka wrote:
nek vam bude ovo motivacija
Image
Boze sacuvaj :oops: , zenstveniji je Sebastien Chabal od nje.

Ima li ista gore nego kad se predje u drugu krajnost, nesto kao ekstremni metroseksualizam kod glavonja.
O ukusima se ne raspravlja, blablabla ali ipak ovo je bljak. :roll:
Partizzanka

#291 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Partizzanka »

Neko je pitaao za kokice i jesu li one dobre ili ne.

Obicne kokice (kada kupis kukuruz kokicar i sam ih "ispeces" u serpi na vrlo malo ulja) JESU zdrave! I cak su i pozeljne kao grickalica jer sadrze dosta vlakana.
ali one koje kupis i stavis u mikrovalnu i koje su sa puterom i ko zna kakvim mastima i sa puno soli ... NE!

Ja se sve kanim da pocnem piti taj zeleni caj ... i nikako :( nekako mi taj ukus ne pase nikako :(

Ja sam za mjesec i po dana jednom uspjela skinuti 8kg
izbacila sam hljeb i jela dvopek (ima onaj neki talijanski kupiti super su male kriske ima i bijeli i crni, ja sam mijesala jedno i drugo)
i jela sam sve osim slatkisa (jela sam recimo grozdjice umjesto slatkisa)

ne znam kako jaja utjecu na holesterol ali ja znam da ako ujutro pojedem pola (tako stavljam nama dvoma na sendvice) kuhanog jajeta ... drzi me sitom sigurno jedno 5h!

pape - ovaj daim kolac je i moja veeeeeeeeelika slabost i stvarno je medju top 5 slatkisa EVER!!!!
Partizzanka

#292 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Partizzanka »

e da nisam rekla da sam se u tom periodu mrsanja bavila pilatesom sa loptom :)

i da me slike ovako nabildanih cura sa ogromnim napumpanim grudima mogu samo odvratiti od bilo kavog vjezbanja jer mi je ovo kriza izgled
badb

#293 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by badb »

Stilicka wrote:Niko me nije ista bazalna potrosnja, nekom treba 2000 kalorija, a nekom 4000, nekom 1000, bazalnim kalkulatorom ne mozes izmjerit, najveca glupost koju sam cula :roll: sve ovisi o metabolizmu, niko ne moze isto mrsat i istom brzinom, i da rezultati budu vidljivi svima isto, niko isto ne trosi kalorija pri usisavanju kuce, ili spremanju sobe(banalni primjer).Nije potrebno brojanje kalorija, iritira me to kad cujem, kad neko hoce da mrsa, pa broji svaku kaloriju koliko je pojeo :x Vrsta namirnice je bitna i raspored kad i sta se treba jesti.Kombinacija aeorobnog i anaerodnog vjezbanje je pun pogodak :thumbup: al to je danasnjim curama mrsko(cast iznimkama), pa se izgladnjuju, koje kakvim djetama, te kukaju.

Ne znam vise :roll: kako da objasnim, da se ne moze mrsat, glupim djetama i ne vjezbanjem, u slucaju da neko ima hormonski poremecaj pa to teze ide.
Kalkulatori bazalne i dnevne potrebe za kalorijama uzimaju u obzir godine, tezinu, visinu i nivo tjelesne aktivnosti i prilicno su tacni. No, tacno je da ne mrsaju svi istom brzinom, zene mrsaju sporije od muskaraca, stariji od mladjih etc ali sve se opet svodi na calories in calories out. Energija (hrana) koju pojedes se jednostavno mora nekako iskoristiti. Mozes je potrositi tjelesnom aktivnoscu ili pohraniti kao salo, nema trece opcije (ako nisi bulimicna).

A te fotke sto si stavila, meni su te djevojke odbojne. Pretjerano izrazeni misici ne stoje dobro ni muskarcima, a djevojke da ne spominjem...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#294 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Pa nije uvijek ni do kalorija..ako je neko bio na dijeti bez ugljenih hidrata, zna o cemu govorim.
Mozes danas pojesti vola pecenog i opet mrshati..

E sad sto to nije zdravo, druga je prica
badb

#295 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by badb »

Na mesnoj dijeti u prvih desetak dana izgubis MNOGO vode (tijelo potrosi glikogen koji za sebe veze vodu) koju ces dobiti nazad kad pocnes jesti normalnu kolicinu ugljikohidrata. Mozda ne prvi dan, ali za par sedmica hoces sigurno.

Mesna dijeta radi zato sto proteini stvaraju osjecaj sitosti tako da zapravo jedes manje kalorija. Prvih dana ces mozda jesti previse, ali kasnije ce ti dosaditi jednolicna ishrana i jest ces samo kad si gladna = pojest ces manje.

Svedjani su uradili istrazivanje sa stotinjak dobrovoljaca. Prva grupa je bila na Atkinsovoj dijeti i mogli su jesti koliko hoce, a druga polovina je brojala kalorije. I prva i druga grupa su svu hranu uzimali iskljucivo u jednoj samoposluzi gdje je svaki artikal umjesto cijene imao broj kalorija, tako da su naucnici na kraju mjeseca znali tacan broj kalorija koje je svaki dobrovoljac pojeo. Elem, na kraju se pokazalo da su atkinosvci smrsali primjetno vise ali i da su unosili za trecinu manje kalorija iako su mogli da jedu koliko hoce. Grupa koja je jela sve i brojala kalorije je smrsala manje, unosila vise kalorija, cesto su varali, a neki giganti su se i udebljali. Znaci, calories in calories out.
novi.dan.nova.nafaka

#296 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

alica.k wrote:pa nije takmicenje ;)

Ljudi moji, nije isto smršati 3 kg kad imaš 120 kg, i 3 kg kad imaš 85, na primjer.
Ja kuburim sa težinom, tačnije sa "pivskim stomakom" - imam 83-85 kg, (visok 177) i nikako da odem ispod toga. :(
Treniram već godinu i po 3 puta sedmično, jedem uglavnom 2 puta dnevno (plus nešto siće tamo oko 7-8 popodne), trudim se da se penjem stepenicama na 5-6 sprat po nekoliko puta na dan..
Kad sam tek ušao u ritam treninga imao sam 91 kg, sletio sam do na 80 kg za 8-9 mjeseci, a evo sad opet vratio nekih 3-4 kg. Stvarno mi se čini da ne jedem mnogo, ali se svaki kg lijepi ko' lud. Istina, posao mi je vezan za računar, i čitav dan provedem sjedeći, često i 10-12 sati. Interesuje me da li da odem do nutricioniste. Ne volim dijete i gladovanje, a nisam niti neki karakter - držat ću se toga nekoliko dana, i onda sve po starom...
IlijaLadin

#297 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by IlijaLadin »

Najbolji i najjednostavniji način - jedi manje, kreći se više.

:zjev:
Ma.Le.Na

#298 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Ma.Le.Na »

mene zanima slijedece
da li znate za neki proteinski sejk (kao Herbalife a da nije herbalife) za regulaciju tjelesne tezine?
Stilicka

#299 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

Novi dan nova nafaka, jedi bar 4 obroka, u jutro jedi jaja citava, to ti je dobro zbog podizanja testosterona, vise testo. brze spaljivanje masti, te brze dobijas na misicnoj masi :D rucak meso, vecera nek bude sir posni sam onako, onaj bijeli, medju obrok jedi, orahe, bademe, ljesnjake, kupi fish oil odnosno omega 3. Pocni u teretanu ici, ili kuci neke cigle, zeljezo, napravi neke tegove ako nisi u mogucnosti, u jutro kardio 45 min, jedan dan radi hodanje, drugi dan radi HIIT, bit ces `vako :thumbup: bez vjezbe nista

Usput provjeri radi sebe, izvadi za svaki slucaj nalaze, secer provjeri, kortizol :D

naravno manje stresa :thumbup:
novi.dan.nova.nafaka

#300 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Stilicka wrote:Novi dan nova nafaka, jedi bar 4 obroka, u jutro jedi jaja citava, to ti je dobro zbog podizanja testosterona, vise testo. brze spaljivanje masti, te brze dobijas na misicnoj masi :D rucak meso, vecera nek bude sir posni sam onako, onaj bijeli, medju obrok jedi, orahe, bademe, ljesnjake, kupi fish oil odnosno omega 3. Pocni u teretanu ici, ili kuci neke cigle, zeljezo, napravi neke tegove ako nisi u mogucnosti, u jutro kardio 45 min, jedan dan radi hodanje, drugi dan radi HIIT, bit ces `vako :thumbup: bez vjezbe nista

Usput provjeri radi sebe, izvadi za svaki slucaj nalaze, secer provjeri, kortizol :D

naravno manje stresa :thumbup:
Hvala na savjetima, međutim, tu ima jedan problem. Ja radim 8 sati dnevno, u kući me nema u periodu 6'30-16-30 - kako ću pratiti taj tempo ? :-)
Jaja - jel kuhana, ili ? Ja ih mogu jesti svaki dan, i ne predstavlja mi nikakav problem redovno ih jesti.
Što se tiče teretane, dovoljne su vježbe sa težinom tijela (sklekovi, trbušnjaci), eventualno nabaviti nešto lagano-na treninzima smo naučili mnooogo korisnih vježbi, samo da je manje ljenosti...
i da, šta je HIT ? :)
Post Reply