Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#276 Re: Mali biznis forumaša

Post by bordo gandalf »

In :D
sandra01

#277 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

njonjica wrote:
mirzarb wrote:Ja sam ZA. Iako se ne vidim na gornjem spisku , pišite me :D
hajd nemoj me prepadat'....provjeri pod brojem 22. ;-)
:)
NisaMNjonjice :lol:
Nisam bila u Sa zadnjih 7 dana sad sam dosla pa rekoh da se prijavim da sam tu .
sandra01

#278 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

asafinho wrote:Mislim da se odredjena grupa izdvojila i pricaju van ove teme tako da ne moze vise niko upasti,a ima dobrovoljaca medju kojima sam i ja,ako grijesim ispravite me...
Nismo se izdvojili :D
Cekamo da se ideja iskristalise u svakom slucaju dobro si dosao u nasu malu zadrugu :D
asafinho

#279 Re: Mali biznis forumaša

Post by asafinho »

sandra01 wrote:
asafinho wrote:Mislim da se odredjena grupa izdvojila i pricaju van ove teme tako da ne moze vise niko upasti,a ima dobrovoljaca medju kojima sam i ja,ako grijesim ispravite me...
Nismo se izdvojili :D
Cekamo da se ideja iskristalise u svakom slucaju dobro si dosao u nasu malu zadrugu :D
Mislim da bi se moglo sta napraviti dobro ako bi svi dali 50% sebe u to,a svako od nas u necemu je dobar,tako da se trebamo angazovati :D samo da se svi slozimo u jednome sta da radimo :D ima finih ideja...
sandra01

#280 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Mr.Penguin wrote:Imam nekoliko pitanja za ove zacine..

1. Kad je neko od nas kupio zacin?
2. Koliko je to puta bio zacin domaceg porijekla?
3. Koliko je to puta bila vegeta?
4. koliko je proslo vremena od uzimanja tog istog zacina za narednu upotrebu?

Za torte i kolace

1.Ko od nas zna praviti torte i kolace?

Ako ce se nesta saditi po meni je najbolje da se istrazi sta se u BiH uvozi i za cime je potraznja od biljaka,voca,povrca..

Onda se izracuna kolika je profitabilnost te biljke/vocke/povrca..

1. Koliko se kilograma moze izvuci iz metra kvadratnog
2. Koliko kosta kilogram te biljke/vocke/povrca
3. Koliko vremena treba da bi se dostigla zrelost te posađene biljke, vocke...

Mi ovde govorimo o SVJEZIM zacinima :dance: .Ja sam vani to kupovala redovno ,odnosno kada poberem sve iz te saksijice.Toga u Sarajavu u maloprodajnim lancima nema kupiti.Koliko ce domacice cesto upotrebljavati zacine ,zavisi od naseg PR i marketinga za taj dio sam ja zaduzena :zjev: .E sad ovaj drugi dio oko izracunavanja profitabilnosti je nas najveci problem.Tu trebamo nekoga da nam izracuna cijenu proizvodnje i cijenu prodaje da bi mi imali neki profit.Tu smo tanki :? .Jos se niko nije javio sa konkretnim proracunom :sad: ,meni treba taj dio da bi bih mogla izracunati koliko staklenika da zaganjam da bi imali neki profit.Nije problem u manuelnom radu ima ljudi na forumu cekaju na mobu :-D :-D :-D ali prije nego se to zapocne nama treba ovo sto sam navela.Ako neko zna kako se to izracunavava i koji se parametri uzimaju molim ga neka proracun postavi ovde na forumu :D
manonera

#281 Re: Mali biznis forumaša

Post by manonera »

Tesko je skupiti ljude da ulazu i rade besplatno zato treba optimizam.Ali neka ti je sa srecom.Moje mi iskustvo govori da ljudi zele prvo da vide cash prije nego sto podu ista ulagati:-)
lara b.

#282 Re: Mali biznis forumaša

Post by lara b. »

imam i ja ideju :D
da kupimo zemljiste negdje van grada i uredimo ga kao park za piknik...naplacujemo ulaz, posebno plac sa klupicama i roštiljom za piknik, plac za šator...mozda kasnije postavimo i nekih kamp kucica, prodajemo i hranu ili neki mini fast food...napravimo malo igraliste za djecu...teren za odbojku...et vremenom se razvijamo i taaako...
ulog za start:
-zemljiste 40,000
-uredjenje 20,000
trebali bi malo radnika...2 nadzornika za odrzavanje, 1 portira :-D
uglavnom svake sezone mozemo se prosirivati...za par godina bilo bi to nesto suuuuper...mislim ako moze etno selo da radi, mogao bi i sa-x-park :bih:
ema_

#283 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

Lijepa ideja, a još ljepši ulog :mrgreen: :run:
lara b.

#284 Re: Mali biznis forumaša

Post by lara b. »

ema_ wrote:Lijepa ideja, a još ljepši ulog :mrgreen: :run:
pa evo neka bude 30 forumasa po 1,000 ...to je 30,000
i jos njih 30tak po 500 do 1000... pa moze 50,000 da se sakupi :-)
mozda bi nas i neka banka malo kreditirala...mada nema potreba islo bi to...uz malo dobre volje... mi sami mogli da uredimo zemljiste...da radimo vikendima i tak to :thumbup:
ema_

#285 Re: Mali biznis forumaša

Post by ema_ »

lara b. wrote:
ema_ wrote:Lijepa ideja, a još ljepši ulog :mrgreen: :run:
pa evo neka bude 30 forumasa po 1,000 ...to je 30,000
i jos njih 30tak po 500 do 1000... pa moze 50,000 da se sakupi :-)
mozda bi nas i neka banka malo kreditirala...mada nema potreba islo bi to...uz malo dobre volje... mi sami mogli da uredimo zemljiste...da radimo vikendima i tak to :thumbup:

Pa lako je to izračunati, ali ovdje se spominjao ulog od par stotina ;-)
lara b.

#286 Re: Mali biznis forumaša

Post by lara b. »

ema_ wrote:
lara b. wrote: Pa lako je to izračunati, ali ovdje se spominjao ulog od par stotina ;-)
pa za mali ulog... mogli bi proizvoditi u plastenicima povrce.. pa da se to prodaje kao pokretna zelenara :D
ono nabavimo auto koji ce to razvoziti i na licu mjesta prodavati :D
ili da pokrenemo przionicu kafe...ono svi pijemo kafu...pa svi bi tu kupovali i malo sa strane prodavali :D
kurty

#287 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

lara b. wrote:
ema_ wrote:
lara b. wrote: Pa lako je to izračunati, ali ovdje se spominjao ulog od par stotina ;-)
pa za mali ulog... mogli bi proizvoditi u plastenicima povrce.. pa da se to prodaje kao pokretna zelenara :D
ili da pokrenemo przionicu kafe...ono svi pijemo kafu...pa svi bi tu kupovali i malo sa strane prodavali :D
ja 4 godine radio u przinici... imam taj zanat ispecen...
elem, masina i jednom sedmicno vrecu dvije...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#288 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

kurty wrote:
lara b. wrote:
ema_ wrote:[
ja 4 godine radio u przinici... imam taj zanat ispecen...
elem, masina i jednom sedmicno vrecu dvije...
jel profitabilnije pec zanat ili kafu :D :D :D
kurty

#289 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

Toto wrote:
jel profitabilnije pec zanat ili kafu :D :D :D
danas... kad vidim cijenu vrece kafe...onda je bolje pec zanat :lol:
Ogre

#290 Re: Mali biznis forumaša

Post by Ogre »

sandra01 wrote:Sad evo dosla iz centra za mali biznis opstine Novi Grad.Organizuju obuku za pokretanje malog bizMisa ,kaze teta trebalo krenuti ovih dana ali zbog svega sto se desava nista prije septembra :sad: helem prijavila sam se da me uture tamo :D

Sta bi s onom idejom da se udruzimo kao drustvo gradjana pa da nas pozivaju na ove obuke oko otvaranja Evropskih fondova???
Rece mi teta da sad ove sedmice ima obuka ali samo za NVO ja kao gradjanin ne mogu da tu ucestvujem :o
Ima li zainteresovanih da se udruzimo i registrujemo za ovu vrstu obuke??Trebace nam :D

Imam dva pitanje prvo vezano za ovaj centar za mali biznis, je li to na nivou opština, da svaka opština ima po jedan takav centar? a drugo vezano za ovu obuku za apliciranje Evropskim fondovima, da li si možda dobila informaciju koliko se često to organizuje i koliko košta?

Hvala.....
sandra01

#291 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Ogre wrote:
sandra01 wrote:Sad evo dosla iz centra za mali biznis opstine Novi Grad.Organizuju obuku za pokretanje malog bizMisa ,kaze teta trebalo krenuti ovih dana ali zbog svega sto se desava nista prije septembra :sad: helem prijavila sam se da me uture tamo :D

Sta bi s onom idejom da se udruzimo kao drustvo gradjana pa da nas pozivaju na ove obuke oko otvaranja Evropskih fondova???
Rece mi teta da sad ove sedmice ima obuka ali samo za NVO ja kao gradjanin ne mogu da tu ucestvujem :o
Ima li zainteresovanih da se udruzimo i registrujemo za ovu vrstu obuke??Trebace nam :D

Imam dva pitanje prvo vezano za ovaj centar za mali biznis, je li to na nivou opština, da svaka opština ima po jedan takav centar? a drugo vezano za ovu obuku za apliciranje Evropskim fondovima, da li si možda dobila informaciju koliko se često to organizuje i koliko košta?

Hvala.....
Jeste na nivou opstine,na nasu veliku zalost jedino opstina Novi Grad ima ovakve seminare i oni su besplatni.Besplatni su im kursevi Engleskog jzika,kompjuera i pokretanje malog biznisa za sada.Ja sam predlozila da ukljuce i kurs Njemackog ali je teta rekla da to sve zavisi od glavonja tamo.Rekla mi je isto da je N.Grad jedin opstina na nivou grada koja daje ovoliko obuka :sad:
Za ove seminare oko fondova ,kao sto sam i rekla,privatna lica nemaju pristup :sad: samo kompanije ili udruzenja koja se prijave opstini da su zainteresovana ,onda opstina organizuje te seminare i poziva ih.Zato i kazem da bi bilo dobro da se udruzimo kao udruzenje gradjana i onda se fino prijavimo da smo zainteresovani i onda nas oni pozovu kad ima ta edukacija :-D .
Ogre

#292 Re: Mali biznis forumaša

Post by Ogre »

Ili mozemo, ja mislim da sam taj prijedlog procitala negdje na pocetku, oformiti neformalnu grupu nezaposlenih, i pokusati tu edukaciju izganjati preko nekog NVO-a, SERDE ili mozda cak i zavoda...
sandra01

#293 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Ma sve igra :thumbup:
Samo da jos vidimo koliko ima zainteresovanih i da skontamo koji je put najbolji. :bih:
Ogre

#294 Re: Mali biznis forumaša

Post by Ogre »

Naravno, nesto ce upaliti, bitno se samo pokrenuti :bih:

Ako ima zainteresovanih neka se jave, i ako neko zna neke NVO-e ili organizacije koje bi mozda bile voljne da podrze jednu takvu akciju takodjer je dobrodosao sa komentarima i prijedlozima.
burekodsira

#295 Re: Mali biznis forumaša

Post by burekodsira »

raja nekako se previse zalijecete na sitne stvari. sta imas od paprika iz plastenika (primjer)?
zar nije bolje skupiti 100-200 ljudi od 100 do 1000 maraka i kupiti vec neki gotov pogon i samo nastaviti to razvijati? nemam konkretno ideja ali vecina dosad iznesenih mi je vise ono preljevanje iz supljeg u prazno... ici zaljevati i okopkivati zbun u plasteniku :D :-)
Toto

#296 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

burekodsira wrote:raja nekako se previse zalijecete na sitne stvari. sta imas od paprika iz plastenika (primjer)?
zar nije bolje skupiti 100-200 ljudi od 100 do 1000 maraka i kupiti vec neki gotov pogon i samo nastaviti to razvijati? nemam konkretno ideja ali vecina dosad iznesenih mi je vise ono preljevanje iz supljeg u prazno... ici zaljevati i okopkivati zbun u plasteniku :D :-)
prije ce bosnjo kasikom prekopat dulum zemlje vengo napravit dionicarsko drustvo :D
Op3r4t0r

#297 Re: Mali biznis forumaša

Post by Op3r4t0r »

Biznismeni spavaju :-D
žuti

#298 Re: Mali biznis forumaša

Post by žuti »

zimski san
Toto

#299 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

masiraju madjarice na Jadranu
sandra01

#300 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Ja sam straight Toto ,samo preplanuli Italijani dolaze u obzir 8)
Prije par dana citam u novinama u okolini Sarajeva otvoreno ovo sto smo mi predlagali i dobili ljudi pare zato ste ce zaposljavati samo zene :-) ,onda vidim na portalu ovde da neko trazi informaciju kako a registruje firmu da radi isto :-) Mislim se u sebi,Sandra svaka ti cast kako si pomogla ljudima s idejom :bih: .Jos da dodam da sam obilazila sajmove poljoprivrede posljenh sedmica i svima koji se bave proizvodnjom zacina dala ideje koje sam i ovde izlozila.Jes' da ja nemam nikakve koristi od toge sem one dusevne ali meni je i to dosta.Zasto ovo pisem?Cisto da se vidi kakvi smo kao narod.Das mu ideju,pozoves da ucestvuje u projektu ,ponudis znanje i pomoc i on fino sve to pokupi i ode sam i napravi to :? da SAM zaradi pare :shock:
Ali nema veze imam ja jos boljih i profitabilnijih ideja :-D s tim sto cu ih ovaj put davati, naravno cista srca i savjesti samo ljudima koje znam i to na pp :D
Post Reply