SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
amylee

#276 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by amylee »

Ajd da pokusam ja napisati Vjecitom Studentu listu prof. koji su meni predavali tokom ove tri godine, pa da vidim sta ce na to reci, tj koliko ce ih eliminisati, zivo me zanima :)

Emir Ganic (Introduction to IS),
Alex Sevostianov (C++, Java),
Zeljko Juric (Computer Architecture, Operating Systems),
Saida Sultanic (Calculus I, Discrete Math),
Jasminka Hasic(Web Programming, Calculus II),
Amer Hadzikadic (Databases, Data Mining),
Belma Ramic Brkic (Statistics),
Kemal Taljanovic (System Analysis),
Samir Ribic (Networks),
Alica Pandzo (Strategic Information Management),
Suncica Hadzidedic (IS Security),
Amer Celjo (EBusiness),
Gina Landor (English),
Colleen London (English),
Sabina Gadzo (English),
Enisa Kafadar (German),
Eldina Jasarevic (German),
Jasmina Ahmetbasic (Entrepreneurship),
Matej Zivkovic (Marketing).
giovanni galli

#277 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by giovanni galli »

emir ganic intelektualac, cijenim ssst ali emir predavac omg
maxuz_svratila

#278 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by maxuz_svratila »

Ne ja ne aludiram, mogu samo alaudirati-mada ni to ne cinim, nego kazem da je sramotno da jedan akademski gradjanin ne zna gdje se nalazi Narodno pozoriste,sto pritom nema veze sa tom prof. bosanskog prvi put cujem za to, ali u svakom slucaju nije jedina ima podrsku ssst izgleda.

Ma to su ti nasi intelektualci :bih:
casanova123

#279 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

ko to ne zna gdje je NP? jesi li bila svjedok toga? znas li uopste ko je ta osoba ako uopste i postoji?
mozda je to bio neki stranac koji je tek dosao u Sarajevo ili sta vec..

u svakom slucaju to je glupa prica definitivno... i od jednom svima vazno znati gdje je pozoriste.. a svi odete jednom u 5 godina ako cak i tada.. joj supljikata..

stvarno trazite dlaku u jajetu..
BASS

#280 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

:) a sto mi ova Maxuz popravi jutro :lol: bas mi nestalo cokolade uz kafu a mrsko mi do granapa
bavi

#281 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by bavi »

maxuz_svratila wrote:Ne ja ne aludiram, mogu samo alaudirati-mada ni to ne cinim, nego kazem da je sramotno da jedan akademski gradjanin ne zna gdje se nalazi Narodno pozoriste,sto pritom nema veze sa tom prof. bosanskog prvi put cujem za to, ali u svakom slucaju nije jedina ima podrsku ssst izgleda.

Ma to su ti nasi intelektualci :bih:
Kakve veze ima nastavnica u OŠ sa ovim fakultetom?
I zasto bi jedan akademski gradjanin iz Bihaca il Dervente morao znati gdje se nalazi NP u Sarajevu?

Očekujem odgovor
Pozz
VjecitiStudent

#282 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

amylee wrote:Ajd da pokusam ja napisati Vjecitom Studentu listu prof. koji su meni predavali tokom ove tri godine, pa da vidim sta ce na to reci, tj koliko ce ih eliminisati, zivo me zanima :)
...
Prema tvojoj listi ukupno je 19 predmeta (bez jezickih kurseva)

Stalno zaposleni predavaci drze: 4 predmeta
Gostujuci predavaci drze: 12 predmeta
Za dva predavaca nema podataka, oni drze: 3 predmeta
Zakon:
A) KADROVSKI STANDARDI
Standardi studiranja su prije svega instrument realiziranja definiranih nastavnih planova i programa koji daju odgovarajući profil obrazovanja. U tom smislu je obaveza visokoškolske ustanove da obezbijedi profesore, asistente i druge saradnike u nastavi koji će uspješno i u skladu sa nastavnim planom i programom realizirati utvrđeni program, pri čemu je neophodno da najmanje 2/3 profesora, 2/3 asistenata i 2/3 ostalih saradnika bude u stalnom radnom odnosu na toj visokoškolskoj ustanovi.
http://portal.monks.ba/start/LinkClick. ... d&tabid=69
Takodjer:
Doktori nauka drze 10 predmeta
Magistri drze 5 predmeta ????
dipl. inzenjeri i ekonomisti drze 4 predmeta???

Zakon:
(2) Asistent i viši asistent ne mogu samostalno izvoditi predavanja odnosno ispitivati studente na završnom ispitu.
http://portal.monks.ba/start/LinkClick. ... d&tabid=69
Ovdje je naveden radni status predavaca na SSST-u (SZ - stalno zaposleni, gostujuci(ime firme ili fakulteta gdje je predavac stalno zaposlen), ? stoji kod par imena gdje nije bilo moguce pronaci mjesto stalnog zaposlenja), i naucno zvanje predavaca.

Emir Ganic (Introduction to IS), SZ, MSc
Alex Sevostianov (C++, Java),gostujuci( Albia), BSc
Zeljko Juric (Computer Architecture, Operating Systems), gostujuci(PMF), PhD
Saida Sultanic (Calculus I, Discrete Math), ?, PhD
Jasminka Hasic(Web Programming, Calculus II), gostujuci(IUS), PhD
Amer Hadzikadic (Databases, Data Mining), gostujuci(MIMS), MSc
Belma Ramic Brkic (Statistics), SZ, PhD
Kemal Taljanovic (System Analysis), SZ, PhD
Samir Ribic (Networks), gostujuci (ETF), PhD
Alica Pandzo (Strategic Information Management), ?, MSc
Suncica Hadzidedic (IS Security), SZ, MSc
Amer Celjo (EBusiness), gostujuci(MIMS), BSc
Jasmina Ahmetbasic (Entrepreneurship),gostujuci( consultant), BSc
Matej Zivkovic (Marketing), gostujuci(komisija za vrednosne papire FBiH), PhD

Izvori: web SSST, web ETF, Linkedin
BASS

#283 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

Ok,znaci web je jedini i apsolutno tacni izvor? :roll: bravo sherlock
Pa po tome je Zlatko Lagumdzija redovni profesor.
Ne znam jedino da pitas u pio podatke o statusu zaposlenih i utvrdis sigurno,a ne moras se brinuti nije niko toliko glup da pravi gafove te vrste, jer profesora na sve strane a povelike su sume u pitanju.
Pored toga,ocito je da studente ne zanima status profesora nego njegov rad,tako da se bezveze trosis glumeci inspekciju za radne odnose.
manki

#284 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by manki »

maxuz_svratila wrote:Meni je dovoljno rekla cinjenica da vam jedan student nije znao gdje je NP :D :D
a da ne kazem kako se vozi tranvajem umjesto tramvajem itd itd.... kad se sjetim jos neceg napisacu :bih:
:lol:

Koji mizerni nacini da diskreditujes SSST. Samo tako nastavi, to vise govori o tebi nego tom imaginarnom studentu, pun pogodak. :thumbup:
VjecitiStudent

#285 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by VjecitiStudent »

BASS wrote:Ok,znaci web je jedini i apsolutno tacni izvor? :roll: bravo sherlock
Pa po tome je Zlatko Lagumdzija redovni profesor.
Ne znam jedino da pitas u pio podatke o statusu zaposlenih i utvrdis sigurno,a ne moras se brinuti nije niko toliko glup da pravi gafove te vrste, jer profesora na sve strane a povelike su sume u pitanju.
Pored toga,ocito je da studente ne zanima status profesora nego njegov rad,tako da se bezveze trosis glumeci inspekciju za radne odnose.
Pitanje je meni postavljeno, ja odgovorio, u cemu je problem?
"redovni profesor" je naucno zvanje predavaca, nije ni u kakvoj vezi sa radnim statusom predavaca na obrazovnoj instituciji.
Podatke na LinkedIn-u su ispisali sami predavaci, zasto bi sumnjali u njihovu istinost?

Kad vam nije bitno jel vam predaju pravi profesori ili ne, sto onda niste upisali Microsoftove kurseve, vec fakultet?
BASS

#286 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by BASS »

Naknadno sam vidio objasnjenje od prije par strana sto je napisao doc.dr ili slican nick.
Eh u tom slucaju ces morati malo dublje da istrazujes od pukog linked in-a. Sa srecom.
Ponavljam tesko da se desi takav gaf,profesora na sve strane a puno je u igri, brinu oni o sebi ako ne o studentima.
addy_sa

#287 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by addy_sa »

i kakav je predavač intelektualac sa veoma intelektualnim look-om mr Emir Ganić? :D
Kako je to lijepo.. otac koji može omogućiti školovanje djece po svijetu..pa malo stipendija pa malo ovo ono..a vi ratna i poslijeratna djeco iz prosječnih porodica..pa zna se šta već...nije svako Emir i Emina koji su "po svijetu završavali visoke škole"
paradjik

#288 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by paradjik »

tag33 wrote:Hvala vam svima na odgovorima :) koliko sam shvatio SSST je moguce prije zavrsiti jer te ne peglaju profesori kao na drzavnim jer imam prijatelja koji obnavlja godinu na ETF u zbog matematike i koju bas uci i za nju kaze da mu nikad nece trebati. S druge strane, znanje koje ETF pruza je mnogo kvalitetnije bas zbog takvih profesora.Da li se isplati obnavljati godinu zbog toga ? I da li sa oba fakulteta nakon zavrsetka moras programirati ili imas jos nekih opcija ? :)
vecina ovakvih "mitova" i potice od studenata koji su imali neugodna licna iskustva, a pri tome nisu dovoljno samokriticni da prihvate cinjenicu da su u najvećem broju slučajeva upravo oni uzrok tome, pa onda krivca nastoje pronaci u svima i svemu ostalom, samo ne u sebi..pa ajmo pogledati logički, nevezano za konkretan fakultet, cim postoji nekoliko studenata koji su polozili na istom roku na kojem je "osteceni" student pao, znak je da se moglo poloziti..problem je sto ljudi hoce lahko da apsolviraju relativno teske stvari i to sto pojedini sebi nezasluzeno daju epitet PAMETAN, pa onda kada ne poloze, to nazivaju MALTRETIRANJEM od strane profesora i sl...evo konkretno taj tvoj prijatelj, mozda covjek i uci, ne sporim to, al sta sad treba, spustiti kriterij na predmetu da bi takvi mogli proci jer su vrijedni, iako nisu bas za tu struku, da ih se ne bi maltretiralo slučajno...covjek se nekad treba i pomiriti i reci nije ovo za mene, pa ne mozemo svi biti pjevaci u zivotu..

u dosta tema na forumu vezanih za (tehničke) fakultete i sl.,moze se procitati da ljudi pisu kako evo konkretno na ETF-u maltretiraju sa matematikom koja studentu vise nikad nece trebati, sto je apsolutna nebuloza..pa kakav je to tehnicki fakultet bez matematicke analize i sl..pa kako ces biti dobar u svojoj struci ako ne znas njene osnove, kako ces biti inzenjer..ne kazem ja da svaki student treba biti na nivou naucnika, vec samo treba ispuniti taj minimum koji su postavili ljudi koji se ovim bave citav zivot( ti nasi profesori), ali ne, cak i taj minimum se naziva maltretiranjem( tako ga nazivaju studenti koji se tek susrecu s tim)... bez matematike se nema sta traziti u ovoj oblasti obrazovanja, narocito ako se trazi bilo kakav vid kvaliteta..ako ljudi hoce povrsno znanje, moze se malo proguglati,kakav kurs i to je to, zasto za badava gubiti najbolje godine uceci tamo nebitne stvari koje ti nece trebati..najgore od svega sto ovakve izjave daju ljudi koju su eventulno upisali taj faks, isli na par predmeta, na jednom od njih zaglavili, pa ili napustili, ili na istom ostali godinama, i onda kazu maltretiranje..pa da bi covjek dao iole objektivan sud o fakultetu, valjda ga treba prvo zavrsiti, a ne ocjeniti isti na osnovu 1-2 semestra?

U temi se dosta puta postavilo pitanje: Zasto ovima sa ETF-a smetaju ovi sa SSST-a?...mislim da je problem upravo visoka skolarina, jer djeluje skroz nelogično tvrdnja da covjek plati 40,000 SSST i pri tome se namuci vise nego za slicnu stvar koju zavrsis za 1000 na ETF-u, i to, po tvrdnji, lakse!

Pitanje je, da li je opravdano, u mjestu i vremenu kojem zivimo, placati toliku razliku i u cemu se ona ogleda, koje su to pogodnosti koje kostaju toliko?
numizmatic

#289 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by numizmatic »

Matematika je upitna eventualno na RI-u gdje, realno, ipak dosta stvari sa prve godine nećeš više sretati. Tu spadaju stvari iz elektrotehnike koje će programeru, budimo realni, trebati jedino ako mu neko maksuz naruči program za rješavanje tog tipa problema.
neo7

#291 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by neo7 »

casanova123 wrote:Sta nam ovo sada govori :D

http://www.klix.ba/vijesti/bih/selma-ca ... /120522034
Govori da ima talentovanih osoba na tom faxu, kao i na svakom drugom :)

Ali evo iz prve ruke da ti kazem da je fax karina...rodjak ide evo prva godina....znas koliko uci ? 4-5h prije ispita pa ti vidi sta i kako!!! Svo gradivo je srednjoskolsko i nista novo...samo nemoj reci da je bio dobar ucenik u srednjoj..ne nije, prosjek 3 uz redovnu ljetnu skolu ;)
bazooka

#292 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by bazooka »

Ovaj fakultet nista ne valja. Nema 10 ljudi koji znaju znanje na tome fakultetu.
alenthekiller

#293 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by alenthekiller »

Moli se Gospodar vremena pod imenom "VjecitiStudent" da se javi na stranu broj 12 teme SSST - Sarajevo School of Science and Technology. Citaoci sa nestrpljenjem cekaju vise od sedam dana na nove atake na SSST. Ja bih bas volio da imam tvoj autogram. Mozes li mi dati? :$ Moooolim teee <3
casanova123

#294 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by casanova123 »

vidi ovog bazooke iznad :D
haha.. lik se registrovao lafo samo da napise jedan post i to bas na ovoj temi :D

nego kakve su ovo novosti oko SSST i ovog njemackog unija iz minhena? ovo nesto za postgraduate?
da li to znaci slijedece:

zavrsim bachelor i dobijem englesku diplomu i zavrsim master i onda imam i njemacku pored svega.. odlicno to zvuci :D
threshold

#295 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by threshold »

Ma pravi fax majke mi.
bazooka

#296 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by bazooka »

Razlog moga registrovanja na forum je ova tema. Rodjak mi tu studira i realno znanje mu je na niskom nivou ( ja sam zavrsio ETF). Sto se tice programiranja, uce osnovne stvari(nizove,petlje,pointere i sl.) a neki cak ni to ne nauce. Mozete vi sakupljati te diplome iz engleske,njemacke itd. koliko god hocete ali u realnosti je samo bitno koliko znate raditi. Imaju dosta losih profesora, ne kazem da su svi, imaju i izvrsnih ali dosta ih ima i losih. Ne kazem da na etf-u svi rasturaju ali veci je procenat u poredjenju sa onima na ssst-u.
alenthekiller

#297 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by alenthekiller »

Ako je ETF tako bolji i ako studenti tako bolje uce i "jace", sto njima nije google dosao i stipendirao studenta? Jel? A google je da ne pricam... Samo ime kaze za sebe... Al' cu da vas mezim, me ne da mezim, nego veceram :evil:
neo7

#298 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by neo7 »

alenthekiller wrote:Ako je ETF tako bolji i ako studenti tako bolje uce i "jace", sto njima nije google dosao i stipendirao studenta? Jel? A google je da ne pricam... Samo ime kaze za sebe... Al' cu da vas mezim, me ne da mezim, nego veceram :evil:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
bazooka

#299 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by bazooka »

Vidi to su pojedinci. Ta djevojka uci i trudi se maksimalno, nisam ja rekao da niko ne zna znanje na ssst-u :) nema puno ljudi da se tako isticu od vecine a ona se itekako istice od svojih kolega koji joj nisu ni do koljena. Mislis da nema studenata sa etf-a koji ne rade vani u jakim firmama ? prosjecnan student etf-a moze pojesti studenta ssst-a. mozes ti sad govoriti sta hoces ali kada dodju u stvarni svijet sve dodje na svoje. poslodavca ne zanima koju ti diplomu imas nego sta znas raditi.
clarKKent

#300 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology

Post by clarKKent »

neo7 wrote:
alenthekiller wrote:Ako je ETF tako bolji i ako studenti tako bolje uce i "jace", sto njima nije google dosao i stipendirao studenta? Jel? A google je da ne pricam... Samo ime kaze za sebe... Al' cu da vas mezim, me ne da mezim, nego veceram :evil:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
nekada student generacije na etf-u (:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/mladi-sa ... /120525089

stipendija u google-u ili nešto ovako ? d:

smiješno je to što google ne dolazi etfovcima (:
zapravo, etfovci dolaze google-u d:
Post Reply