Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.maliraj wrote:Kao prvo da kazem da je ovaj forum odlican i da sam vec pronasao dosta vrijednih informacija za uvoz auta u BIH!
Posto i ja planiram da uvezem auto za rodbinu trenutno imam jos jedno pitanje: na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku, u koju kolonu trebam da se ubacim sa autom da mi udare pecat na izlazne papire? Normalno kuda i ostala putna vozila ili tamo gdje kamioni idu zbog carine? To mi jos nije jasno...
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Did
#276 Re: Uvoz auta
- dottore
#277 Re: Uvoz auta
EUR1 nemozes dobit u DE, ti kao fizicko licearmin071 wrote:Pošto vidim da imaš u malom prstu ovo oko carina ja ću ti konkretno reći sve kako planiram:HAVANA wrote:
hoću da kupim T4 (2002) u Njemačkoj. Auto je bez PDV-a. Znači nemam pravo na povrat PDV niti mi to treba. Košta oko 5000 Eura. Da li je dovoljno da ja rukom napišem Eur1 izjavu i popečatim ili moram vaditi orginalni Eur1 obrazac? Moram li u Slo tražiti da mi potvrde izlaz iz EU?? (Znači povrat PDV mi ne treba). Auto je na carinskim tablama znači da ne bude zabune. Šta moram u HR?? Kada sam u B. Brodu šta sve moram raditi što se tiče te papirologije?? Znači auto će se cariniti u Sa. I hoće li biti problem ako ja kupim auto u Njemačkoj na svoje ime a u Sa registruje moj tetak kome ga i dovozim. Bojim se ako u Njemačkoj kupim auto na njegovo ime pravit će mi probleme na granama... Ili možda da kada prođe sva ta papirologija da nas dvojica napravimo kupoprodajni ugovor u Sa jedan između drugog?? Nisam nikad dovozio auto u BIH iako sam u tom poslu u Njemačkoj pa tako i ne znam koji je put najbolji. Cilj mi je samo da se što manje zadržavam po terminalima i carinama jer sam tempiran vremenom. Ne znam da li sam ti uspio jasno napisati sve ali mislio sam da je to puno jednostavnije ali čitajući sad ove tvoje postove zbunio si me pravo da ne kažem sjebao... Hvala unaprijed na pomoći.
EUR1 mozes sredit ovdje sa nekom spedicijom...
- HAVANA
#278 Re: Uvoz auta
armin071 wrote:Pošto vidim da imaš u malom prstu ovo oko carina ja ću ti konkretno reći sve kako planiram:HAVANA wrote:
hoću da kupim T4 (2002) u Njemačkoj. Auto je bez PDV-a. Znači nemam pravo na povrat PDV niti mi to treba. Košta oko 5000 Eura. Da li je dovoljno da ja rukom napišem Eur1 izjavu i popečatim ili moram vaditi orginalni Eur1 obrazac? Moram li u Slo tražiti da mi potvrde izlaz iz EU?? (Znači povrat PDV mi ne treba). Auto je na carinskim tablama znači da ne bude zabune. Šta moram u HR?? Kada sam u B. Brodu šta sve moram raditi što se tiče te papirologije?? Znači auto će se cariniti u Sa. I hoće li biti problem ako ja kupim auto u Njemačkoj na svoje ime a u Sa registruje moj tetak kome ga i dovozim. Bojim se ako u Njemačkoj kupim auto na njegovo ime pravit će mi probleme na granama... Ili možda da kada prođe sva ta papirologija da nas dvojica napravimo kupoprodajni ugovor u Sa jedan između drugog?? Nisam nikad dovozio auto u BIH iako sam u tom poslu u Njemačkoj pa tako i ne znam koji je put najbolji. Cilj mi je samo da se što manje zadržavam po terminalima i carinama jer sam tempiran vremenom. Ne znam da li sam ti uspio jasno napisati sve ali mislio sam da je to puno jednostavnije ali čitajući sad ove tvoje postove zbunio si me pravo da ne kažem sjebao... Hvala unaprijed na pomoći.
Ne mozes napisati rukom izjavu a za fizicka lica je ukinuta izjava na fakturi,tako da ne vazi i ako je stavi firma gdje kupujes vozilo.Normalno da ne mozes kupiti auto na svoje ime a cariniti na tetka.Racun mora biti na ime onoga na koga se vrsi carinjenje.Euro 1 ne znam kako se vadi u njemackoj ali mislim da neces moci kao fizicko lice to izvaditi.Pitaj u nekom oficijelnom servisu da ti izdaju potvrdu proizvodjaca pa sa njom idi kod speditera...Nije to bas sve tako jednostavno kako ljudi misle...Pazi dobro,svaka greska skupo kosta...
- armin071
#279 Re: Uvoz auta
Hvala ti puno. Zato sam i pitao da ne bi bila "skuplja pita nego tepsija". Napravićemo onda nešto već.HAVANA wrote:armin071 wrote:Pošto vidim da imaš u malom prstu ovo oko carina ja ću ti konkretno reći sve kako planiram:HAVANA wrote:
Ne mozes napisati rukom izjavu a za fizicka lica je ukinuta izjava na fakturi,tako da ne vazi i ako je stavi firma gdje kupujes vozilo.Normalno da ne mozes kupiti auto na svoje ime a cariniti na tetka.Racun mora biti na ime onoga na koga se vrsi carinjenje.Euro 1 ne znam kako se vadi u njemackoj ali mislim da neces moci kao fizicko lice to izvaditi.Pitaj u nekom oficijelnom servisu da ti izdaju potvrdu proizvodjaca pa sa njom idi kod speditera...Nije to bas sve tako jednostavno kako ljudi misle...Pazi dobro,svaka greska skupo kosta...
-
maliraj
#280 Re: Uvoz auta
Hvala ti na odgovoru! Jer sam cuo dvije verzije do sada, ovu sto si ti napisao ali i onu da to i carinik kod putnickih automobila "moze" da utipka. To su valjda ovi carinici sto carine kamione rekli. Zato sam zbunjen...Did wrote:Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.maliraj wrote:Kao prvo da kazem da je ovaj forum odlican i da sam vec pronasao dosta vrijednih informacija za uvoz auta u BIH!
Posto i ja planiram da uvezem auto za rodbinu trenutno imam jos jedno pitanje: na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku, u koju kolonu trebam da se ubacim sa autom da mi udare pecat na izlazne papire? Normalno kuda i ostala putna vozila ili tamo gdje kamioni idu zbog carine? To mi jos nije jasno...
-
Did
#281 Re: Uvoz auta
Ja sam išao kud idu putnički automobili, pa su me vratili do prvog kamiona. Znači govorim iz iskustva.maliraj wrote:Hvala ti na odgovoru! Jer sam cuo dvije verzije do sada, ovu sto si ti napisao ali i onu da to i carinik kod putnickih automobila "moze" da utipka. To su valjda ovi carinici sto carine kamione rekli. Zato sam zbunjen...Did wrote:Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.maliraj wrote:Kao prvo da kazem da je ovaj forum odlican i da sam vec pronasao dosta vrijednih informacija za uvoz auta u BIH!
-
Sapke
#282 Re: Uvoz auta
Mozeli mi neko reci gdje ima servis za homologaciju (BROJ TELEFONA) a da se ne placa???????????????
Nasao sam dva - tri i placaju se,a ne da je mi se po 30-40 km po autu?????????
Ako moze ko pomoci radi se o BMW iz 2000/7,euro 3, i passat 4,euro3 2000/5....
Ako moze ko sta nek javlja.HVALAAAAAAAA
Nasao sam dva - tri i placaju se,a ne da je mi se po 30-40 km po autu?????????
Ako moze ko pomoci radi se o BMW iz 2000/7,euro 3, i passat 4,euro3 2000/5....
Ako moze ko sta nek javlja.HVALAAAAAAAA
- drndalo
#283 Re: Uvoz auta
Ja odavno ne cuh bolji vic ! De i ti nama javi kad nadjes neki da se i mi ogrebemo... Javi i ako nadjes da negdje ima dzabni tehnicki pregled, ne placa mi se 60.66 KM za isti...Sapke wrote:Mozeli mi neko reci gdje ima servis za homologaciju (BROJ TELEFONA) a da se ne placa???????????????
-
maliraj
#284 Re: Uvoz auta
Ok. Jel to bilo nedavno kad si ti isao? Jer su mi rekli iz spedicije da su se promjenili ovi EX formulari, pa mozda sad i moze tamo kuda idu putnicka vozila??! Taj jedan covjek mi je pricao da su ga zezali tamo kod kamiona jer su mu morali otvoriti rampu da ne bi opet stajao i kod kamiona na hrvatskom prelazu... A evo upravo sam zvao telefonom carinu na slovenackoj granici (Obrezje) - "pa moze vjerovatno na normalnom prelazu, ali nisu sigurni...". Joj....Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.
Hvala ti na odgovoru! Jer sam cuo dvije verzije do sada, ovu sto si ti napisao ali i onu da to i carinik kod putnickih automobila "moze" da utipka. To su valjda ovi carinici sto carine kamione rekli. Zato sam zbunjen...
Ja sam išao kud idu putnički automobili, pa su me vratili do prvog kamiona. Znači govorim iz iskustva.
-
Did
#285 Re: Uvoz auta
Ja sam uvezao u martu. Vrlo je moguce da se to promijenilo od 01. aprila. Znam da se se promijenile neke stvari vezano za povrat poreza u Njemackoj. Meni, navodno, radi tih promjena jos nisu vratili PDV i traze mi dokaze da je auto prijavljeno u BiH, iako imaju obavijest od carine da je auto preko EX obrazca odjavljeno u Sloveniji. Kopija saobracajne i racun od Speditera da je placena carina i porez u BiH nisu dovoljni. Ne znam da li me ovaj sto mi je prodao auto zavlaci ili njihov Finanzamt stvarno to trazi. Ima li neko kakva iskustva?maliraj wrote:Ok. Jel to bilo nedavno kad si ti isao? Jer su mi rekli iz spedicije da su se promjenili ovi EX formulari, pa mozda sad i moze tamo kuda idu putnicka vozila??! Taj jedan covjek mi je pricao da su ga zezali tamo kod kamiona jer su mu morali otvoriti rampu da ne bi opet stajao i kod kamiona na hrvatskom prelazu... A evo upravo sam zvao telefonom carinu na slovenackoj granici (Obrezje) - "pa moze vjerovatno na normalnom prelazu, ali nisu sigurni...". Joj....Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.
Hvala ti na odgovoru! Jer sam cuo dvije verzije do sada, ovu sto si ti napisao ali i onu da to i carinik kod putnickih automobila "moze" da utipka. To su valjda ovi carinici sto carine kamione rekli. Zato sam zbunjen...
Ja sam išao kud idu putnički automobili, pa su me vratili do prvog kamiona. Znači govorim iz iskustva.
- HAVANA
#286 Re: Uvoz auta
Zavlaci te.Vozila se odjavljuju automatski i na novom ex1 svako vozilo ima svoj bar kod.I bez tvog papira, ako si sve regularno uradio, oni imaju jako brzo informaciju da je vozilo izaslo iz eu.Svi su u jedinstvenom sistemu.On mora imati tvoj papir radi svog knjigovodstva i eventualne kontrole...
I ako mu treba, a moze se desiti da neko to trazi,mora mu biti dovoljna saobracajna dozvola i carinska deklaracija iz bih.
I ako mu treba, a moze se desiti da neko to trazi,mora mu biti dovoljna saobracajna dozvola i carinska deklaracija iz bih.
-
Sa_u_srcu
#287 Re: Uvoz auta
Po meni takodje te zavlaci...ja sam uvezao u decembru auto od 7000 eura, povrat je bio oko 1100 eura i nikkavih problema nije bilo.....ako si odradio sve kako je trebalo to jest sa onim papirom koji ima bar kod izasao iz slovenije.
Zavlaci te sto posto zato malo ga pritisni i zaprijeti da ces angazovati advokata oni se boje toga gore dobro....sretno
Zavlaci te sto posto zato malo ga pritisni i zaprijeti da ces angazovati advokata oni se boje toga gore dobro....sretno
-
Kola
#288 Re: Uvoz auta
Pozdrav svima!
Sve pohvale za temu i za vrlo pucne informacije podijeljene na istoj
Mene interesuje da li mogu raditi homologaciju na autu ovdje (auto bih dovukao iz svicarske) ako uzmem potvrdu za to auto u ASA-i? Znaci da u ASA-i trazim potvrdu na osnovu broja sasije i motora?
Rijec je o passatu 5.5 ili 3BG 2005 godiste, 96kw karavan (ujedno bih zamolio havana-u da mi da katalosku vrijednost tj osonvicu za carinjenje i porez)
Da li je neko imao iskustva sa uvozom iz svicarske sto se tice euro1 obrasca ili ex obrasca? Da li je sve isto kao i da se dovlaci auto iz npr njemacke?
I jos jedno pitanje, da li je neko imao problem sa njemackim zoll tablama da prodje kroz hrvatsku (standardne zoll crvene table)? Poznanik mi rece da je morao auto slepom prevuci auto kroz hrvatsku jer kao trebaju neke drugacije tablice da bi se moglo voziti kroz HR na njima? To me totalno zbunilo
Hvala unaprijed na odgovorima!
Sve pohvale za temu i za vrlo pucne informacije podijeljene na istoj
Mene interesuje da li mogu raditi homologaciju na autu ovdje (auto bih dovukao iz svicarske) ako uzmem potvrdu za to auto u ASA-i? Znaci da u ASA-i trazim potvrdu na osnovu broja sasije i motora?
Rijec je o passatu 5.5 ili 3BG 2005 godiste, 96kw karavan (ujedno bih zamolio havana-u da mi da katalosku vrijednost tj osonvicu za carinjenje i porez)
Da li je neko imao iskustva sa uvozom iz svicarske sto se tice euro1 obrasca ili ex obrasca? Da li je sve isto kao i da se dovlaci auto iz npr njemacke?
I jos jedno pitanje, da li je neko imao problem sa njemackim zoll tablama da prodje kroz hrvatsku (standardne zoll crvene table)? Poznanik mi rece da je morao auto slepom prevuci auto kroz hrvatsku jer kao trebaju neke drugacije tablice da bi se moglo voziti kroz HR na njima? To me totalno zbunilo
Hvala unaprijed na odgovorima!
- iceman ze
#289 Re: Uvoz auta
Procitah citavu temu....uh..
nemam volje vise razmisljati o uvozu auta, tim gore sto bih ja uradio uvoz iz USA.Koliko stvari morate imati na umu, da bi iz D dovezli vozilo, a da nema problema.
Ja razmisljam o novom autu, koji je u USA duplo jeftiniji nego u prvom ovlastenom predstavnistvu na Balkanu. Druga je prica, sama procedura, i na kraju koliko mi ostane u dzepu. Cisto sumnjam ovu drugu polovicu, da pokrivaju sve obaveze prilikom uvoza. Za sada smo naglas razmisljam.....
Ja razmisljam o novom autu, koji je u USA duplo jeftiniji nego u prvom ovlastenom predstavnistvu na Balkanu. Druga je prica, sama procedura, i na kraju koliko mi ostane u dzepu. Cisto sumnjam ovu drugu polovicu, da pokrivaju sve obaveze prilikom uvoza. Za sada smo naglas razmisljam.....
- acm
#290 Re: Uvoz auta
Gdje se vadi euro1 obrazac u Njemackoj i kako se dobiva ?
- dottore
#291 Re: Uvoz auta
To mozes dobiti samo kod firmi koje su registrovane kao izvoznici automobila iz DE.acm wrote:Gdje se vadi euro1 obrazac u Njemackoj i kako se dobiva ?
A moze se srediti ovdje.
-
motorola01
#292 Re: Uvoz auta
Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?dottore wrote:To mozes dobiti samo kod firmi koje su registrovane kao izvoznici automobila iz DE.acm wrote:Gdje se vadi euro1 obrazac u Njemackoj i kako se dobiva ?
A moze se srediti ovdje.![]()
- dottore
#293 Re: Uvoz auta
Nemotorola01 wrote:Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?dottore wrote:To mozes dobiti samo kod firmi koje su registrovane kao izvoznici automobila iz DE.acm wrote:Gdje se vadi euro1 obrazac u Njemackoj i kako se dobiva ?
A moze se srediti ovdje.![]()
Šanse da vratis MwST su ti skoro 0 ...
-
goran16v
#294 Re: Uvoz auta
Gdje god se primjenjuje PDV sistem da bi se dobio povrat PDV-a prilikom izvoza PDV mora biti jasno naznacen na fakturi. Takvu fakturu mogu izdati samo PDV obveznici, a fizicko lice ne moze biti PDV obveznik. Vrlo jdnostavno...motorola01 wrote: Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?
-
Did
#295 Re: Uvoz auta
Dobio sam PDV nazad, nakon više od mjesec dana od kupovine i nakon što sam prodavcu poslao kopije svih papira koje imam uključujući i carinsku deklaraciju, koju sam morao posuditi nakratko iz MUPa. Još uvijek ne znam da li je bio zavlačenje ili fakat neki problem sa poreskom u Njemačkoj.HAVANA wrote:Zavlaci te.Vozila se odjavljuju automatski i na novom ex1 svako vozilo ima svoj bar kod.I bez tvog papira, ako si sve regularno uradio, oni imaju jako brzo informaciju da je vozilo izaslo iz eu.Svi su u jedinstvenom sistemu.On mora imati tvoj papir radi svog knjigovodstva i eventualne kontrole...
-
motorola01
#296 Re: Uvoz auta
Hvala na odgovorugoran16v wrote:Gdje god se primjenjuje PDV sistem da bi se dobio povrat PDV-a prilikom izvoza PDV mora biti jasno naznacen na fakturi. Takvu fakturu mogu izdati samo PDV obveznici, a fizicko lice ne moze biti PDV obveznik. Vrlo jdnostavno...motorola01 wrote: Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?
-
goran16v
#297 Re: Uvoz auta
E to je vec spekulacija... Ne vidim razlog zasto se u privatnom auto-salonu/salonu rabljenih, koji je PDV obveznik i koji moze izdati fakturu na osnovu koje bi se mogao traziti povrat PDV-a, ne bi mogli prodavati i uredni automobili nego da s svi koji su kupljeni u salonu iskljucivo udareni.motorola01 wrote:Hvala na odgovorugoran16v wrote:Gdje god se primjenjuje PDV sistem da bi se dobio povrat PDV-a prilikom izvoza PDV mora biti jasno naznacen na fakturi. Takvu fakturu mogu izdati samo PDV obveznici, a fizicko lice ne moze biti PDV obveznik. Vrlo jdnostavno...motorola01 wrote: Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?.Znaci da vecina auta koja dolaze iz inostranstva su udarena,odnosno gdje god se dobije povrat PDV postoji velika mogucnost da su udarena jer udarena auta se ne mogu u autosalonima prodavati njemackim kupcima nego samo idu u izvoz.Je li i ovo istina
?
-
motorola01
#298 Re: Uvoz auta
Ne,nisam rekao sto posto,rekao sam da postoji velika mogucnost jer kazu da udarena auta u autosalonima u NJemackoj idu samo u izvoz jer se ne smiju ponovo prodavati njemackim kupcima.Tako da je puno veca mogucnost kupnje udarenog auta,kad ga kupis u autosalonu i dobijes nazad PDV.
- respo
#299 Re: Uvoz auta
kupis valjda onaj koji ti se svidi jel tako
i bez obzira kupio onog samo za izvoz ili onog kojeg moze kupiti i svabo tebi se vraca pdv
i bez obzira kupio onog samo za izvoz ili onog kojeg moze kupiti i svabo tebi se vraca pdv
- HAVANA
#300 Re: Uvoz auta
goran16v wrote:Gdje god se primjenjuje PDV sistem da bi se dobio povrat PDV-a prilikom izvoza PDV mora biti jasno naznacen na fakturi. Takvu fakturu mogu izdati samo PDV obveznici, a fizicko lice ne moze biti PDV obveznik. Vrlo jdnostavno...motorola01 wrote: Po tome ispada da kad kupis auto od privatnog prodavca,nema povrata PDV-a?Istina?
Vrlo jednostavno ali nije bas tako.Da ne bi doslo do zabune...
Vozilo na koje mozete ostvariti povrat pdv-a mora biti od pravnog lica(pdv-obveznika).U slucaju kada se vozilo izvozi iz EU mozete ostvariti povrat pdv-a ako dokazete da je vozilo izaslo iz EU.Dokaz toga je ex1 obrazac napravljen u zemlji iz koje se izvozi i odjavljen na izlasku iz EU.Kada se fakturise vozilo koje ide izvan EU na fakturu se stavlja iskljucivo cijena bez pdv-a ,uz naznaku da se izvozi izvan granica EU.Taj pdv koji vi platite je vid garancije da vozilo ide izvan EU i normalno kada dokazete da je vozilo izaslo tada vam i vrate novac.Negdje su te provjere rigoroznije zbog raznoraznih mucki koje su se desavale.Povrat pdv-a ne mozete ostvariti na vozilu kupljenom od fizickog lica.Moze samo od pdv obveznika ako je to vozilo kupljeno na firmu.
Uvijek ide netto faktura izvan granica EU.(sa naznakom po članu tom i tom...vozilo je oslobodjeno placanja pdv-a zbog izvoza izvan EU...export)