Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#276 Re: Ljetnje gume
Otprilike tako
Samo, ponavljam, da su jednake gume na svim kotačima i sve 5.
-
emko1234
#277 Re: Ljetnje gume
a sta bi preporucio ti konkretno za mene?
- kreso_atac
#278 Re: Ljetnje gume
Vjeruj jako mi je loše iskustvo sa ljetnim gumama, ne sjećam se kad sam ih zadnji put imao. Uglavnom su zimi zimske, a ljeti all ili mud terrain, a ako vozim gdje daleko ostaju zimske.
-
emko1234
#279 Re: Ljetnje gume
ma ja moram sad uzet ljetne..mislim ne isplati mi se da vozim na zimskim jer imam felge ljetne a i zao mi je guma..ovako mi 2 seta mogu bit barem 3 godine ako ne i vise..jest zavala na danasnje vrijeme kupovat 18-ke ljetne al jbg sta cu--
-
jefferson
#280 Re: Ljetnje gume
jbt ti ko onaj malac iz Focusa.emko1234 wrote:ma ja moram sad uzet ljetne..mislim ne isplati mi se da vozim na zimskim jer imam felge ljetne a i zao mi je guma..ovako mi 2 seta mogu bit barem 3 godine ako ne i vise..jest zavala na danasnje vrijeme kupovat 18-ke ljetne al jbg sta cu--
idi sa Bridgestone, Pirelli, GY, Continental i Michelin. U toj klasi koja tebi treba slao da ces napraviti gresku s bilo kojim izborom od tih guma.
E sad ako stedis na tome, a vozis turbo-mega-giga Audi, e onda kupi ono sto i ide na audija, narodnu gumu-SAVA!
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#281 Re: Ljetnje gume
Apsolutno si u pravu.jefferson wrote:Eto vidis kod mene je obrnuto bilo! zavisi od dimenzije, ali u 195/65 R15 im nije bilo premca kako po mom iskustvu, ali i po ADAC-u!topcam wrote:
vozio prije 15 tak godina 2 sezone.. jako dobra guma, iznadprosjecna potrosnja (profila, ne goriva).. nakon 50.000 km ostalo cca. 4mm profila.
Ako ces se brzo rastati sa autom, kupi, ako zelis duze voziti kupi neku kvalitetniju Eagle F1 ili slicno.
@jefferson kako se misljenja razlikuju, meni je GY UG 5 najbolja zimska guma koju je GY napravio, GY 6 je takvo bacanje para bilo, da sam presao na Michelin zimske gume.
Kupio sam ih upravo te sedmice kada je spomenuti test izasao u ADAC-u.
175/65 R13 (a test se odnosio na 195 i tada aktuelne 165).
Vec duze vrijeme vozim isti auto i nemam ESP, i slicna pomagala. To jos dodatno utice na izbor guma, jer i gume se razvijaju i prilagodavaju novim tehnickim dostignucima.
Ja bih bio sretan, kada bih danas nasao gume koje su prije 10 godina bile "pun pogodak",
jer bi ponajbolje odgovarale mom autu.
Cinjenica koju mnogi zanemare.
-
jefferson
#282 Re: Ljetnje gume
U toj dimenziji, SAVA S3 koje su ustvari nastale iz GY UG 4!topcam wrote:Apsolutno si u pravu.jefferson wrote:Eto vidis kod mene je obrnuto bilo! zavisi od dimenzije, ali u 195/65 R15 im nije bilo premca kako po mom iskustvu, ali i po ADAC-u!topcam wrote:
vozio prije 15 tak godina 2 sezone.. jako dobra guma, iznadprosjecna potrosnja (profila, ne goriva).. nakon 50.000 km ostalo cca. 4mm profila.
Ako ces se brzo rastati sa autom, kupi, ako zelis duze voziti kupi neku kvalitetniju Eagle F1 ili slicno.
@jefferson kako se misljenja razlikuju, meni je GY UG 5 najbolja zimska guma koju je GY napravio, GY 6 je takvo bacanje para bilo, da sam presao na Michelin zimske gume.
Kupio sam ih upravo te sedmice kada je spomenuti test izasao u ADAC-u.
175/65 R13 (a test se odnosio na 195 i tada aktuelne 165).
Vec duze vrijeme vozim isti auto i nemam ESP, i slicna pomagala. To jos dodatno utice na izbor guma, jer i gume se razvijaju i prilagodavaju novim tehnickim dostignucima.
Ja bih bio sretan, kada bih danas nasao gume koje su prije 10 godina bile "pun pogodak",
jer bi ponajbolje odgovarale mom autu.
Cinjenica koju mnogi zanemare.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#283 Re: Ljetnje gume
Zimske imam, michelin alpin, ljetne su mi sada potrebne, nazalost zbog dimenzija nemam veci izbor,jefferson wrote:
U toj dimenziji, SAVA S3 koje su ustvari nastale iz GY UG 4!
ili skoro nikakav, Goodyear EfficientGrip jedine u ponudi, ali ruzne mi skroz za razliku od ovih koje imam
trenutno u podrumu.
195/50R15
-
emko1234
#284 Re: Ljetnje gume
ma ne stedim neko sam se zajebo kad sam uzeo auto..mogao sam odmah uzet na fabrickim felgama 18-ke iil sam imao alternativu da uzmem 17-ke sa zimskim gumama..s obzirom da je bila polovica zime uzeo sam zimske gume,logicno..sad hocu pirellija da uzmem jer sam cuo da su te ljetne vrh gume..danas sam provjerio,izaci ce me oko 425km komad..pa cu ih sad do kraja sedmice stavit..kazu da je u nedjelju -4jefferson wrote:jbt ti ko onaj malac iz Focusa.emko1234 wrote:ma ja moram sad uzet ljetne..mislim ne isplati mi se da vozim na zimskim jer imam felge ljetne a i zao mi je guma..ovako mi 2 seta mogu bit barem 3 godine ako ne i vise..jest zavala na danasnje vrijeme kupovat 18-ke ljetne al jbg sta cu--
idi sa Bridgestone, Pirelli, GY, Continental i Michelin. U toj klasi koja tebi treba slao da ces napraviti gresku s bilo kojim izborom od tih guma.
E sad ako stedis na tome, a vozis turbo-mega-giga Audi, e onda kupi ono sto i ide na audija, narodnu gumu-SAVA!
-
jefferson
#285 Re: Ljetnje gume
Ah, e onda nemoj savu, jebo sve ako ima gore ljetne gume.topcam wrote:Zimske imam, michelin alpin, ljetne su mi sada potrebne, nazalost zbog dimenzija nemam veci izbor,jefferson wrote:
U toj dimenziji, SAVA S3 koje su ustvari nastale iz GY UG 4!
ili skoro nikakav, Goodyear EfficientGrip jedine u ponudi, ali ruzne mi skroz za razliku od ovih koje imam
trenutno u podrumu.
195/50R15
Probaj sa Hankook? One su OK u manjim dimenzijama.
- shlauf
#286 Re: Ljetnje gume
Firestone Firehawk TZ 200
Povećana bezbednost na mokrom putu
Smanjen rizik od akvaplaninga
Poboljšano upravljanje na mokrom
Konzistentne performanse na morkom
Veća u udobnost u vožnji
Mirna i tiha vožnja sa minimalnim vibracijama
Ja prezadovoljan sa ovim gumama. Dimenzija je 205/55-16
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee
Povećana bezbednost na mokrom putu
Smanjen rizik od akvaplaninga
Poboljšano upravljanje na mokrom
Konzistentne performanse na morkom
Veća u udobnost u vožnji
Mirna i tiha vožnja sa minimalnim vibracijama
Ja prezadovoljan sa ovim gumama. Dimenzija je 205/55-16
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeee
- stochar
#287 Re: Ljetnje gume
AmADin_gospo wrote:na autu 2 sezone vozim s Fulda Carat Progresso ljetnim gumama 195/45/R15 i 195/60/R15 i prezadovoljan sam preformansama. dobar aquaplanning, odlično bočno držanje te kratak zaustavni put na toplom asvaltu. preporučujem![]()
taman citam nesto o njima, i htio vidjeti da li ih je ko koristio. ono sto sam procit'o, a i po izgledu, cine mi se OK
- olensoner
#288 Re: Ljetnje gume
Emko pogledaj Vredestein 18'' ljetnje, vrlo kvalitetne gume, a neki su modeli jeftiniji od GY, Dunlop, Michelin itd.
http://www.vredestein.com/
-
Blobi
#289 Re: Ljetnje gume
Svima bih preporucio Bridgestone Turanza. Po mom misljenju najbolja i najdugotrajnija ljetna guma za sve one koji voze umjereno do umjereno brzo (ne divljaju, ali vole nacepit i testirat granice auta na otvorenoj cesti
). Za one koji vole da "divljaju" - Bridgestone Potenza.
-
emko1234
#290 Re: Ljetnje gume
jest dobra ova ultrac sessanta da ne povjerujes..zna li iko kakve su ove gume?ova je high performance tyre..mora bit dobra al bilo bi dobro da neko ima licno iskustvo s ovom gumom..olensoner wrote:Emko pogledaj Vredestein 18'' ljetnje, vrlo kvalitetne gume, a neki su modeli jeftiniji od GY, Dunlop, Michelin itd.
- shibonja
#291 Re: Ljetnje gume
Blobi wrote:Svima bih preporucio Bridgestone Turanza. Po mom misljenju najbolja i najdugotrajnija ljetna guma za sve one koji voze umjereno do umjereno brzo (ne divljaju, ali vole nacepit i testirat granice auta na otvorenoj cesti). Za one koji vole da "divljaju" - Bridgestone Potenza.
Kod mene su dosle fabricki Bridgestone Turanza 18-ke ,do duse nisam nesto ni presao sa njima proslog ljeta mozda 3000 kilometara ,tako da ne mogu davat neke ocjene dok ih akoBogda ove godine ne poderem konacno
- vukojebina
#292 Re: Ljetnje gume
ja samo znam da michelin vise na moje auto nece..proslo ljeto kupio 4 nove, vozio jednu sezonu i eno ih gotov celave...jebo gumu kad nemoze makar 2 sezone izdrzat...
ove zime sam imo pireli, i jutros gledam sara ko da su nove, tak da cu i ljetne probat pireli ili bridgestone...
ove zime sam imo pireli, i jutros gledam sara ko da su nove, tak da cu i ljetne probat pireli ili bridgestone...
-
Blobi
#293 Re: Ljetnje gume
Te gume ces derati i iduce sezoneshibonja wrote:Blobi wrote:Svima bih preporucio Bridgestone Turanza. Po mom misljenju najbolja i najdugotrajnija ljetna guma za sve one koji voze umjereno do umjereno brzo (ne divljaju, ali vole nacepit i testirat granice auta na otvorenoj cesti). Za one koji vole da "divljaju" - Bridgestone Potenza.
Kod mene su dosle fabricki Bridgestone Turanza 18-ke ,do duse nisam nesto ni presao sa njima proslog ljeta mozda 3000 kilometara ,tako da ne mogu davat neke ocjene dok ih akoBogda ove godine ne poderem konacno
- olensoner
#294 Re: Ljetnje gume
Ja sam sa Michelina presao na Vredestein i puno vise mi odgovaraju, Ultrac Sessanta ti je high performace guma, poskupe su, ali po meni su jedne od najboljih ljetnih guma za jaka auta i zahtjevne vozace.emko1234 wrote:jest dobra ova ultrac sessanta da ne povjerujes..zna li iko kakve su ove gume?ova je high performance tyre..mora bit dobra al bilo bi dobro da neko ima licno iskustvo s ovom gumom..olensoner wrote:Emko pogledaj Vredestein 18'' ljetnje, vrlo kvalitetne gume, a neki su modeli jeftiniji od GY, Dunlop, Michelin itd.
-
emko1234
#295 Re: Ljetnje gume
gdje da pogledam ove gume?
- Bakir1
#296 Re: Ljetnje gume
ima li neko iskustva sa bridgestone potenza s001?unaprijed hvala
- johntra
#297 Re: Ljetnje gume
Ima li kakvih stranica sa našim firmama za gume, ali da imaju cjenovnici sa cijenama, a ne samo šupljikati, najbolji smo, bla, bla, bla....
-
Blobi
#298 Re: Ljetnje gume
Ako ti sta znaci, skoro 8 godina vozim na Bridgestone Turanza, koje su klasa ispod Potenze. Nikad me nisu izdale, proklizale, a vozim prilicno brzo i agresivno na otvorenoj cesti.Bakir1 wrote:ima li neko iskustva sa bridgestone potenza s001?unaprijed hvala
- olensoner
#299 Re: Ljetnje gume
Imas ih u Sava trgovinama, dole na Stupuemko1234 wrote:gdje da pogledam ove gume?
-
jefferson
#300 Re: Ljetnje gume
Meni te gume se nikad nisu svidjale jer su izuzetno tvrde na bosnim stranama za razliku od Bridgestone, a pogotovo Michelin ili GY!olensoner wrote:Imas ih u Sava trgovinama, dole na Stupuemko1234 wrote:gdje da pogledam ove gume?
Ja da sam na tvom mjestu isao bi sa Bridgestone Potenza ili Pirelli.
Ako stavis jednu od te dvje gume, mozda ces imati sanse da "otreses" onaj Focus