Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
metronom wrote: Mislite da ce se udruzenja za zastitu zivotinja time bavit? Jasta ce, oni su time sto su progurali svoje ogranicene ideje zavisili svoju misiju i prebacili nam lopticu...
Država je bila dužna prvo naći alternativno rješenje,a onda usvojiti njhove ideje.Međutim,to očito nekome nije bilo u interesu...jer te iste pare se i sad izdvajaju,a ne koriste se u tu svrhu.
........................
Maloprije se vraćam pješke s mužem...Od Druge ginazije do Malte nas je pratio pas lutalica.U par navrata nas je prestigao,a onda stane i sačeka....tako sve do haustora .Kad sam ušla u stan pogledam kroz prozor da vidim je li pas još tu,kako bih dala nešto da jede,ali ga više nije bilo
jaca78 wrote:podatak o 10 hiljada lutalica u Sarajevu nije tačan. a posebno nisu relevantne proizvoljne procjene navedene u d. avazu da ce ih ubrzo biti 20 hiljada.
problem pasa lutalica je evidentan i to niko od aktivista ne spori, ali psi nisu uzrok već posljedica problema
Potpuno se slažem, psi nisu uzrok, kvazi aktivisti su uzrok problema.
jaca78 wrote:podatak o 10 hiljada lutalica u Sarajevu nije tačan. a posebno nisu relevantne proizvoljne procjene navedene u d. avazu da ce ih ubrzo biti 20 hiljada.
problem pasa lutalica je evidentan i to niko od aktivista ne spori, ali psi nisu uzrok već posljedica problema
Ma kakvi aktivisti, vjeruj da su se i oni reda radi pitali kada se sprovodio zakon o zabrani sinteraja. Znaci u budzetu 2010 godine, licno sam gledo stavku gdje su i dalje milionska sredstva usvojena za sinteraj a sinteraj vise ne radi i ima par uposlenika.
Ma kakvi aktivisti, vjeruj da su se i oni reda radi pitali kada se sprovodio zakon o zabrani sinteraja. Znaci u budzetu 2010 godine, licno sam gledo stavku gdje su i dalje milionska sredstva usvojena za sinteraj a sinteraj vise ne radi i ima par uposlenika.
a isti taj sinteraj je na nivou kantona godisnje imao 6.000-7.000 uhvacenih pasa, plus okot i psi dovedeni sa strane
kukala nam majka
Tacno.
Da su to ozbiljni aktivisti,prvo bi rjesili problem azila i smjestaja,pa tek onda krenuli u akciju zabrane sintora.
Ovako,aktivisti-romanticari ili poluaktivisti napravise jos puno veci problem svima nama,pa i psima koji ce glave izgubiti.
I bezveze je da sad upadamo u krug,ko je sta trebao,a nije i tako do u nedogled.
Svi akteri su imali dovoljno vremena.I "aktivisti" i gradska vlast i fakat je bezveze naglabanje.
Nek' se svi brane kako znaju i umiju.
sefa77 wrote:Tako i treba kada svi to smatrate kao nesto "normalno" tj. kao je tako je, tu se nista ne moze...
Naravno da moze, svakog koga ujede pas, neka fino uzme zapisnik iz Hitne pomoci ili gdje god sanira povredu (ukoliko prezivi), najbolje bi bilo i zapisnik od policije da napravi, pa onda lijepo ode advokatu i tuzi Kanton ili ko je vec odgovoran za ne zbrinjavanje pasa lutalica, pa ih tuzi za pretrpljenu bol i fizicko ostecenje, pa dusevnu bol i neopisiv strah od pasa nakon ujeda, pa onda lijepo ispostavi racun za pantole ili sta god sto je pas poderao itd. ZA SVE NEKO IMA ODGOVORAN I TAJ CE I DA PLATI, JER MORA PO ZAKONU!! Govorim vam iz provjerenih izvora!!!!Samo neka ljudi sute, a psi neka ih ujedaju!!! Kako sam cuo azil za pse ce se graditi tek sredinom 2012 (tako kazu odgovorni), a do tada ih TUZITE za svaki ujed, pa ce ih prolongiranje izgradnje azila do tada doci ko da su hotel Kempinski za pse gradili!!
Evo, jos jedan odlican prijedlog koji je prosao potpuno nezapazeno! Tuzite opcine, kantone... oni su krivi! Prosle godine u maju je istekao rok za izgradnju azila po opcinama!!!!!
sefa77 wrote:Tako i treba kada svi to smatrate kao nesto "normalno" tj. kao je tako je, tu se nista ne moze...
Naravno da moze, svakog koga ujede pas, neka fino uzme zapisnik iz Hitne pomoci ili gdje god sanira povredu (ukoliko prezivi), najbolje bi bilo i zapisnik od policije da napravi, pa onda lijepo ode advokatu i tuzi Kanton ili ko je vec odgovoran za ne zbrinjavanje pasa lutalica, pa ih tuzi za pretrpljenu bol i fizicko ostecenje, pa dusevnu bol i neopisiv strah od pasa nakon ujeda, pa onda lijepo ispostavi racun za pantole ili sta god sto je pas poderao itd. ZA SVE NEKO IMA ODGOVORAN I TAJ CE I DA PLATI, JER MORA PO ZAKONU!! Govorim vam iz provjerenih izvora!!!!Samo neka ljudi sute, a psi neka ih ujedaju!!! Kako sam cuo azil za pse ce se graditi tek sredinom 2012 (tako kazu odgovorni), a do tada ih TUZITE za svaki ujed, pa ce ih prolongiranje izgradnje azila do tada doci ko da su hotel Kempinski za pse gradili!!
Evo, jos jedan odlican prijedlog koji je prosao potpuno nezapazeno! Tuzite opcine, kantone... oni su krivi! Prosle godine u maju je istekao rok za izgradnju azila po opcinama!!!!!
------------------------------------------------------------
izgleda da vas aktiviste primaju u organizacije po posebnom kodu.Kakav jadan sud,pa dotle će krokodili u buljucima gamizati Titovom.ja majko moja budala,pa nije ni čudo,važno je biti AKTIVIST.
------------------------------------------------------------ izgleda da vas aktiviste primaju u organizacije po posebnom kodu.Kakav jadan sud,pa dotle će krokodili u buljucima gamizati Titovom.ja majko moja budala,pa nije ni čudo,važno je biti AKTIVIST.
Svaka ti čast,u tri rečenice si analizirao ove zanesene idealiste,koji ne vide dalje od svog nosa.Što ti kažeš VAŽNO je biti aktivist,napraviti glupost a za POSLJEDICE te gluposti nek neko drugi odgovara.Ionako je našem narodu omiljena mantra:nisam ja kriv,kriv je uvijek neko drugi!
Srbijanci otišli korak dalje,samo jebi ga sa jednom lubanjom možeš "našminkati" hejbet raje
Građani Srbije smislili su novi, krajnje bolestan način da dođu do novca, piše Kurir. Prvo pronađu mrtvog psa ili ubiju lutalicu, zatim skuhaju njegovu glavu kako bi se meso odvojilo od kostiju.Tada posuše lubanju te se na kraju skuhanom vilicom 'ugrizu', nakon čega traže od grada odštetu zbog ugriza psa lutalice. Najtragičnija je činjenica da novac, u većini slučajeva, dobiju.
Vi ne možete zamisliti što se ovdje radi. To je samo jedan od način kojeg su se bolesni umovi dosjetili. Takvi ljudi predstavljaju opasnost za društvo, a slobodno šeću ulicama. pri tome ih se ne kažnjava već im se, naprotiv, daje novac. Samo od kolovoza od početka godine Gradska uprava u Lozici morala je isplatiti 15 milijuna dinara na račun ugriza pasa lutalica, a većina prijava je lažna', rekla je za Kurir Rada Živanović iz društva za zaštitu životinja 'Lunja'.
Nuclear Winter wrote:Svaka ti čast,u tri rečenice si analizirao ove zanesene idealiste,koji ne vide dalje od svog nosa.Što ti kažeš VAŽNO je biti aktivist,napraviti glupost a za POSLJEDICE te gluposti nek neko drugi odgovara.Ionako je našem narodu omiljena mantra:nisam ja kriv,kriv je uvijek neko drugi!
Koje su to "gluposti" napravili aktivisti udruženja za zaštitu životinja i kućnih ljubimaca?
Nuclear Winter wrote:Svaka ti čast,u tri rečenice si analizirao ove zanesene idealiste,koji ne vide dalje od svog nosa.Što ti kažeš VAŽNO je biti aktivist,napraviti glupost a za POSLJEDICE te gluposti nek neko drugi odgovara.Ionako je našem narodu omiljena mantra:nisam ja kriv,kriv je uvijek neko drugi!
Koje su to "gluposti" napravili aktivisti udruženja za zaštitu životinja i kućnih ljubimaca?
1. izganjali da je cuko vazniji od penzionera i boraca u BIH
2. napravili gradove u BIh opasnije za hodanje nego 92 kad je bilo snajpera(tad si bar znao u kojim zonama ima snajpera..sada krvolocnih pasa ima svuda)
3. radi aktivista sintori dobili otkaze(svaka im cast na ovome..pital se sada iko kako ce ti ljudi prehranit obitelji)
4. nije glupost al je na ivici ogromne gluposti ako dodje do opste zaraze po gradu radi enormno velikog broja nevakcinisanih pasa
5. glupost je optuzivati ljude da su krivi za ujede koje im nanesu psi(po vama nikad pas kriv nije)
6. prisili ste gradjane da uz sebe nose sprejeve nozeve i oruzije da bi se odbraniili od pasa
7. umjesto da se psi vole napravljeno je da se ljudi boje pasa (napravili ste kontra efekt)
8. bulazite da treba uvoditi porez na onog ko drzi psa,a ne shvatate da mi nemamo problem sa ljudima koji imaju pse nego sa psima koji nemaju vlasnike
9. trazite da se uvede animal police daj sidjite s nebesa
10. trazite da vam naprave AZIL..ok halal vam bilo..al onda trazite mjesecno 100KM po jednom psu za izdrzavanje..a ne shvatate da penzioneri u nasoj drzavi jedva dobiju 300KM penzije..
vaznije je iz budzeta dati znaci svaki mjesec 10000 za azile da jedu cuke
ono svaka vam cast..
i jos imate obraza pitanje postaviti koje gluposti su uradili
Last edited by kokuz_sa on 11/03/2011 16:16, edited 1 time in total.
9. trazite da se uvede animal police daj sidjite s nebesa[/b]
joj cirkusa sa onim eko policajcima,a lole bacaju šoder po ulicama i još se ibrete koncentraciji prašine.zemlja za infrakta,samo još hajvan drotovi fale.
Last edited by zonbirile on 11/03/2011 13:00, edited 1 time in total.
poznanik wrote:
zonbirile wrote:izađeš na ulicu i vidiš sam.Dali ste alibi vlasti da pokradu sredstva šinteraja u ime zakona,još keknjate o EU i sl.
Sad se vratio sa ulice i ništa nisam vidio, zato i pitam pametnije od sebe
Jedino što je na ulici uočljivo je velika prljavština i poveći broj pasa lutalica, koje nadležno komunalno preduzeće ne prikuplja i ne odvodi u svoje boxove, iako za te poslove primaju velike novce, iako mu zakon to nalaže. Neko iz komunalnog "RAD" manipulira stanovništvom sarajevskog Kantona, neko mu krade pare i ne radi svoj posao. Zašto se niko ne obrati Vladi kantona Sarajevo da pita za odgovornost KJKP "RAD", da pita zašto njegova Higijeničarska služba ne uklanja pse sa ulica?
Zato me zanima gdje je tu odgovornost udruženja za zaštitu životinja i kućnih ljubimaca od ljudi, jesu li takva udruženja nadležna za komunalne poslove ili je za to nadležna lokalna zajednica.
Trebamo li svoju neodgovornost prebacivati na bespomoćne i izgladnjele pse, koji bi samo da ih neko udomi i hrani. Kako bi čovjek reagovao da ga svaki dan neko šutne nogom, pljune i prijeti "kuhanjem glave", bi li sutradan "zarežao" i odbranio se, ili pustio i dalje da se neko psihički defektan iživljava...
Pas nije kriv što je na ulici, pas nije kriv što se razmnožava, pas nije kriv što je gladan i što želi druženje s čovjekom, jer mu je tako raspoređen genetski kod.
@poznanik
sem kenjkaknja bolje bi bilo reći,javno plakatirati da serum protiv bjesnila vrijedi unutar 24h,poslije nema pomoći,smrt neminovna,jeziva smrt.Dole tekst je za sabrana dijela iz idiotizama Bosne-enjoy Bosnia
evo šta se desilo osobi koja je ugrizena. Početkom godine http://www.media.ba objavio je priču o tuzlanskoj profesorici Nermi Hamidović, koju je ugrizao pas. Injekciju protiv zaraze u Hitnoj pomoći morala je platiti i odustala je od prijavljivanja. U tekstu se navodi kako joj je objašnjeno da „ukoliko želi prijaviti napad nadležnoj službi, mora sama pronaći psa koji ju je napao i prijaviti njegovu tačnu lokaciju“. Hamidović je žrtva psa lutalice iako se baš u Tuzli nalazi najbolji primjer zbrinjavanja tih pasa na teritoriji Federacije BiH. Tamo, naime, djeluje udruženje „
zonbirile wrote:@poznanik
sem kenjkaknja bolje bi bilo reći,javno plakatirati da serum protiv bjesnila vrijedi unutar 24h,poslije nema pomoći,smrt neminovna,jeziva smrt.Dole tekst je za sabrana dijela iz idiotizama Bosne-enjoy Bosnia evo šta se desilo osobi koja je ugrizena. Početkom godine http://www.media.ba objavio je priču o tuzlanskoj profesorici Nermi Hamidović, koju je ugrizao pas. Injekciju protiv zaraze u Hitnoj pomoći morala je platiti i odustala je od prijavljivanja. U tekstu se navodi kako joj je objašnjeno da „ukoliko želi prijaviti napad nadležnoj službi, mora sama pronaći psa koji ju je napao i prijaviti njegovu tačnu lokaciju“. Hamidović je žrtva psa lutalice iako se baš u Tuzli nalazi najbolji primjer zbrinjavanja tih pasa na teritoriji Federacije BiH. Tamo, naime, djeluje udruženje „
@zonbirile,
prvo - raspravljamo o (ne)odgovornosti udruženja za zaštitu životinja, raspravljamo o sarajevskom problemu, raspravljamo o zakonu i obavezi koji nalažu komunalnom preduzeću da prikuplja pse lutalice i smješta ih u svoj prostor, da ih hrani, veterinarski tretira, i održava u životu do njihovog usvajanja, jer za te poslove dobiju novac iz budžeta; odakle sad ti u Tuzli kakve veze ima ovaj teskt, koji inače obiluje glupostima i nespretnim lažima, da ga je nemoguće čitati od smijeha, sa mojim gornjim pitanjem?
Osim toga, molim te za malo pristojnosti u komunikaciji!
2. napravili gradove u BIh opasnije za hodanje nego 92 kad je bilo snajpera(tad si bar znao u kojim zonama ima snajpera..sada krvolocnih pasa ima svuda)
3. radi akvizitera sintori dobili otkaze(svaka im cast na ovome..pital se sada iko kako ce ti ljudi prehranit obitelji)
4. nije glupost al je na ivici ogromne gluposti ako dodje do opste zaraze po gradu radi enormno velikog broja nevakcinisanih pasa
5. glupost je optuzivati ljude da su krivi za ujede koje im nanesu psi(po vama nikad pas kriv nije)
6. prisili ste gradjane da uz sebe nose sprejeve nozeve i oruzije da bi se odbraniili od pasa
7. umjesto da se psi vole napravljeno je da se ljudi boje pasa (napravili ste kontra efekt)
8. bulazite da treba uvoditi porez na onog ko drzi psa,a ne shvatate da mi nemamo problem s aljudima koji imaju pse nego sa psima koji nemaju vlasnike
10. trazite da vam naprave AZIL..ok halal vam bilo..al onda trazite mjesecno 100KM po jednom psu za izdrzavanje..a ne shvatate da penzioneri u nasoj drzavi jedva dobiju 300KM penzije..
ono svaka vam cast..
Usro si i šefa i stanicu.Ovo čak ne mogu podvesti pod neki sarkazam.Da ne živim u ovom gradu, po tvom postu rekao bi da je u pitanju ratna zona jbt...nisam zagriženi aktivista, al po meni je sterilizacija pasa najbolje rješenje za problem koji polako raste. Ne želim da se jadne životinje poubijaju, ali treba spriječiti i kontrolisati njihovo razmnožavanje.Svjestan sam da živimo na zajebanom području, ali ne mogu da shvatim taj ubilački nagon kod ljudi.
Ako ćemo iskreno, mene je mnogo više strah sugrađana sa ubilačkim nagonom, kojekakvih idiota i klošara kojih ima mnogo više nego pasa u ovom gradu. Sa psima ću lako, sa utokama, bombama i kockastim glavama već malo teže.
Naravno, sve studije su pokazale da osoba koja misli zlo zivotinjama i koja bi u bilo kojim okolnostima mogla oduzeti zivot istoj, sutra je to u stanju uraditi i covjeku.
E to je već fin primjer sarkazma...nije loše ...samo što nisi skonto moju poantu, al nema veze....al neda mi se sa tobom natezat, uskoro će kraj radnog vremena
dzeno123 wrote:Naravno, sve studije su pokazale da osoba koja misli zlo zivotinjama i koja bi u bilo kojim okolnostima mogla oduzeti zivot istoj, sutra je to u stanju uraditi i covjeku.
dzeno123 wrote:Naravno, sve studije su pokazale da osoba koja misli zlo zivotinjama i koja bi u bilo kojim okolnostima mogla oduzeti zivot istoj, sutra je to u stanju uraditi i covjeku.
Tebi pravo smijesno???? Blago vama koji se povazdan smijete...
Sadisti ne biraju zrtve. Danas pas, sutra ti ili tvoje dijete. Bas me zanima hoces li se tada smijati.
3. radi akvizitera sintori dobili otkaze(svaka im cast na ovome..pital se sada iko kako ce ti ljudi prehranit obitelji)
8. bulazite da treba uvoditi porez na onog ko drzi psa,a ne shvatate da mi nemamo problem s aljudima koji imaju pse nego sa psima koji nemaju vlasnike
ono svaka vam cast..
Samo kolko da te poljubim al nema mi onog smajlija cmokoljupca Svaka ti je zlatna.
Mene u biti ova tematika jako nervira pa nemam zivaca odgovarati jer da bih odgovorio i ukljucio se u raspravu prvo moram procitati masu nebuloza koje vrijedjaju inteligenciju i suše sivu masu izmedju ušiju tako da u startu odustajem. Iz temelja me handre tacke 1. i 5. Mislim te ponajvise jer ne mogu da vjerujem kakvih "pameti" ima...
Last edited by Abu FEED el-Castro on 11/03/2011 14:52, edited 1 time in total.
jučer prolazim logavinom i vidim babu kako se dere "kamenom ga, kamenom ga", a druga jedno 10 metara uz logavinu viče "mrš, mrš", kontam šta je kad ono ova prva baba hrani mace na kontejneru, a kako je neki ker prišao ona na njega uz pomoć ove druge babe osu "i drvlje i kamenje"
kontam, divi baba što su se aktivirale, sve mi diraj mace nam ne diraj
pođem dalje i nakon 10 metara ovaj cuko s početka priče priključi se raji na trotoaru, njih četvorica, duškaju na suncu, nastavim dalje, poslije još jedno 10 metara, vidim još 3 kera, kontam kad prije dođoše dovde, sad su ležali na suncu, pođem pored njih u granap, pogledam niz trotoar kad ono ova trojica + ona 4 s početka trotoara i još jedan na pola puta, sve skupa 8 komada izvrnuli se na trotoaru, strah te pogledati ih
prvo što mi je palo na pamet je "ko ovo hrani, jebo te", pa treba im svaki dan najmanje 3-4 marke bilo kakvih otpadaka da budu siti i mirni, a to je još na početku logavine, između šlole i samoposluge, tek treba proći pored vrbanjuše gdje im je ostatak jako brojne familije
ovo će vjerovatno tek postati pravi problem, ako već nije, jer se ovi psi množe takvom progresijom da će zasigurno preplaviti grad, ako ih je u centru grada ovoliko, šta očekivati u nekim rubnim dijelovima gdje ih možda nema ko ni hraniti, baciti im bilo šta,
svi mi volimo životinje na svoj način, ali ovo je nešto s čim se moramo suočiti, ovaj problem i iskazivanje ljubavi prema životinjama na način kako to pojedini rade, u našim uslovima to je neviđena glupost, pa ovi se kerovi moraju maknuti sa ulica,
dovoljno je samo pomisliti da ih nekada nije bilo, a sad ih ima, znači nešto se nenormalno dešava i što je još gore, to znači biće ih još i više, jer je linija trenda upravo takva, njihov broj neumitno raste, a ništa se ne radi na sprječavanju te pojave
Tebi pravo smijesno???? Blago vama koji se povazdan smijete...
Sadisti ne biraju zrtve. Danas pas, sutra ti ili tvoje dijete. Bas me zanima hoces li se tada smijati.
Evo malo za razmisljanje:
Po Frommu postoji u čovjeku defenzivna "benigna" agresija koju on dijeli sa svim životinjama. To je filogenetski programiran impuls za napad (ili bijeg) kad su vitalni životni interesi ugroženi. Ova vrsta agresije je nužna za opstanak jedinke i vrste. Ona je biološki prilagodljiva i nestaje kad i njezin uzrok.
Druga vrsta agresivnosti, koju gotovo i ne nalazimo kod sisavaca, javlja se u obliku okrutnosti i destruktivnosti. Fromm je naziva "malignom" garesijom jer nije biološki prilagodljiva i nema neke svrhe, a zadovoljstvo nalazi u pohotnosti. Čovjek se, veli Fromm, "razlikuje od životinje po tome što je ubojica; on je jedini primat koji ubija i muči članove svoje vrste bez razloga... i pri tome osjeća zadovoljstvo.”
Ljudsko bi društvo bilo prilično miroljubivo kad bi ljudska agresija bila na onom stupnju na kojem je kod drugih sisavaca. Ali to nije tako. Povijest, je, na žalost, zapis izvanredne destruktivnosti i okrutnosti, a čovjek je suprotno od većine životinja pravi "ubojica". Čini se da samo čovjek nalazi zadovoljstvo u destruiranju života bez bilo kakvog drugog razloga. Životinje s druge strane, ne uživaju u zadavanju boli i patnje drugim životinjama.
Ako se složimo da agresijom nazovemo sva djela koja uzrokuju i imaju namjeru uzrokovati štetu drugoj osobi, životinji ili neživom predmetu, onda ćemo razlikovati (po Frommu) benignu - dobroćudnu agresiju i malignu zloćudnu agresiju. Dobroćudna agresija jest odgovor na ugroženost vitalnih interesa. Ona je zajednička i životinjama i ljudima. Reaktivna je i defenzivna. Ona je filogenetski programirana i teži uklanjanju ugroženosti. Zloćudna, naprotiv, nije obrana od ugroženosti. Njezine glavne manifestacije stvaraju užitak ne tražeći nikakve druge svrhe. Ova je agresija biološki štetna. Ona je isključivo karakteristika čovjeka i nije instinkt već ljudski potencijal ukorijenjen u samim uvjetima ljudske egzistencije.[