Gavrilo Princip

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#276 Re: Gavrilo Princip

Post by JoseMujica »

Kao prvo velikosrbi pa i projugosloveni ce ga uvijek velicati.
Gospon Hadži Lojo molim lijepo bez ovih generalizacija :x Ja sam pro Jugoslaven (u kulturnom smislu, pa i političkom) i ne veličam Gavru. Isto tako biti pro Jugoslaven ne znači biti velikosrbin, a ni negirati sve lokalne identitete. Sama jugoslovenska ideja je potekla i baštinjena zapadno od Drine ( do 1918.) a ne istočno od Drine kao što vole (od Slobe na ovamo) predstavljati. Čak, do 1914 jugoslovenstvo je bilo potpuno marginalno na srbijanskoj političkoj sceni, a drugi je par cipela (i tema za sebe) što je nakon 1914. prihvaćeno u okvirima Pašićevog tumačenja Jugoslavije kao proširene Srbije.

Samo u ako je u ovom kontekstu (Pašićevom) izrečena ova generalizacija onda se unaprijed ispričavam što vas nadobudno tušim.
Bokas

#277 Re: Gavrilo Princip

Post by Bokas »

Gavrilo Princip je u sustini marginalna licnost koja je igrom sudbine izronila na veliku scenu. Klinac koji je u zanosu uzeo ulogu u necemu cega verovatno nije bio ni svestan.

Cak i u tome nije bio glavni, on je bio tek druga zamena, Ferdinanda nije ubila bomba, otisao u palatu, skrenuo gde ne treba, slucajno se nasao tu Princip, i izvrsio atentat.

Ne bi mu davao ni epitete heroja, niti teroriste, mnogo je siri kontekst i uvod u sve to, da bi se tako crno-belo definisao.

Austrougarska je bila okupator BiH, nikakav oslobodioc i dobrocinitelj, to sto se Bosnjaci hvale da su oni unapredili mnoge stvari, sazidali svasta, to je jedna strana medalje, sigurno su progresivniji bili od Turaka, ali su u sustini bili okupatori koji su sve zemlje Balkana dozivljavali kao svoje provincije, a porobljene narode, kao narode drugog reda.

Pricalo se ovde o "prodoru na Istok", da su pobedili u ww1, ne vidim mogucnost u kojoj bi sve okolne balkanske drzave stekle samostalnost, bar nekoliko dekada.

Poseban zulj u cipeli AU monarhiji je bila Srbija, kao zemlja pod jakim uticajem Rusije, Engleske i Francuske, i koja ima jak uticaj na okolne slovenske narode, u kojima siri neprijateljsko raspolozenje prema AU, jos od 1908, svinjske krize, oni prave planove kako da se unisti Srbija, 1911 to vec ulazi u fazu ozbiljnog planiranja, samo se cekao povod da se krene i u okupaciju Srbije. Nije slucajno izabran Vidovdan 1914 za datum smotre armije u Sarajevu, htelo se da se izazove provokacija, i pokaze superiornost.

Akciju nije izvrsila srpska vlast, njoj to nije ni odgovaralo, nije bila spremna za novi rat, pogotovo protiv AU, vec se preko Apisa i Crne Ruke to planiralo, koji jeste bio deo vlasti, ali koji je bio i slobodni strelac. Apis je preko Mlade Bosne to sve smislio, traljav plan koji je slucajno prosao...i tako nesvesno pokrenuo kasapnicu po celom svetu, to je bila samo kapisla, jer citam negde nebuloze da su Srbi krivi za ww1, sto je ravno nepismenosti.

Princip nije neka vazna osoba cijem liku i delu bi pridavao prevelik znacaj, odzvanja mu ime i prezime, a dubina je suplja.
zonbirile

#278 Re: Gavrilo Princip

Post by zonbirile »

Apis,ja pčelice Maje,kao što je bacio Obrenovića i Mašin-ku kroz prozor upucao i sasjekao sabljama,isto tako je ubio i Ferdinanda.Kakav solo igrač,pa ovde niko nije prdno bez znanja velikih 1000g.Samo za hvalu,onako srpski sjebaše ga isti koje je ustoličio,na Solunskom procesu.
Bokas

#279 Re: Gavrilo Princip

Post by Bokas »

zonbirile wrote:Apis,ja pčelice Maje,kao što je bacio Obrenovića i Mašin-ku kroz prozor upucao i sasjekao sabljama,isto tako je ubio i Ferdinanda.Kakav solo igrač,pa ovde niko nije prdno bez znanja velikih 1000g.Samo za hvalu,onako srpski sjebaše ga isti koje je ustoličio,na Solunskom procesu.
Nisam mislio da je bio sam, vec da nije bio u dogovoru sa vlastima, kraljem, to je bilo ultradesnicarsko krilo koje je autonomno postupalo, kako 1903, tako 1914, pa i kasnije, a 1917 je odluceno da se fizicki ukloni zbog svoje samovolje.

Ubistvo zadnjeg Obrenovica je bilo divljacki cin, ali nemoj to da predstavljamo kao nesto tako grozno, nesto sto se nikad nije desilo u istoriji. Svaki atentat na vodju je surov, kako je prosao zadnji francuski kralj, kako je prosao ruski car... i jos mnogo njih. Ali malo ko kaze da je Srbija u narednih 10 godina imala snaznu uzlaznu putanju na svim poljima.
Last edited by Bokas on 18/04/2011 14:29, edited 1 time in total.
zonbirile

#280 Re: Gavrilo Princip

Post by zonbirile »

Bokas wrote:
zonbirile wrote:Apis,ja pčelice Maje,kao što je bacio Obrenovića i Mašin-ku kroz prozor upucao i sasjekao sabljama,isto tako je ubio i Ferdinanda.Kakav solo igrač,pa ovde niko nije prdno bez znanja velikih 1000g.Samo za hvalu,onako srpski sjebaše ga isti koje je ustoličio,na Solunskom procesu.
Nisam mislio da je bio sam, vec da nije bio u dogovoru sa vlastima, kraljem, to je bilo ultradesnicarsko krilo koje je autonomno postupalo, kako 1903, tako 1914, pa i kasnije, a 1917 je odluceno da se fizicki ukloni zbog svoje samovolje.

Ubistvo zadnjeg Obrenovica je bilo divljacki cin, ali nemoj to da predstavljamo kao nesto tako grozno, nesto sto se nikad nije desilo u istoriji. Svaki atentat na vodju je surov, kako su prosao zadnji francuski kralj, kako je prosao ruski car... i jos mnogo njih. Ali malo ko kaze da je Srbija u narednih 10 godina imala snaznu uzlaznu putanju na svim poljima.
----------------------------------
nijedan od navedenih zločina nije urađen autonomno nego u saradnji sa strancima.
Bokas

#281 Re: Gavrilo Princip

Post by Bokas »

zonbirile wrote:----------------------------------
nijedan od navedenih zločina nije urađen autonomno nego u saradnji sa strancima.
Naravno, sve je na neki nacin povezano. Pitanje je samo dal su stranci bili direktni nalogodavci, ili su samo podrzali lokalne snage.

I za atentat 1903, i 1914 mislim da je u osnovi bila volja domacih snaga, a da je takav razvoj dogadjaja pogodovao stranim silama, 1903 Rusiji, jer su se vratili Karadjordjevici koji su bili proruski nastrojeni, a 1914 je paradoksalno vise odgovarao Germanima, jer su u tom cinu videli sansu da konacno ostvare svoje pretenzije, kako na prostoru nekadasnje otomanske imperije, tako i u svetskom ratu, jer su bili nezadovoljni kolonijalnom podelom.
zonbirile

#282 Re: Gavrilo Princip

Post by zonbirile »

direktni nalogodavci,ne postoji podržavanje lokalnih domorodaca.To nas uči istorija.
Bokas

#283 Re: Gavrilo Princip

Post by Bokas »

zonbirile wrote:direktni nalogodavci,ne postoji podržavanje lokalnih domorodaca.To nas uči istorija.
Nije bas tako... tesko je izvuci tako ekstremne zakljucke, sto ne znaci da veliki ne uticu dosta na male.

Da su Rusi, Englezi, ili neko treci odlucili da Ferdinand mora biti sklonjen, pa valjda bi organizovali malo ozbiljniji atentat...ono je bilo preko stapa i kanapa, totalno neozbiljno, slucajno se dogodilo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#284 Re: Gavrilo Princip

Post by JoseMujica »

ma tražena je samo inicijalna kapisla i pogodna prilika...Ferdinand sam po sebi je irelevantan....da je ubijen i neki jači činovnik isto bi bilo. Pa već par godina ranije, na otvaranju Bosanskog sabora, Žerajić je pokušao atentat na Marjana Varešanina, tadašnjeg upravitelja.
harač

#285 Re: Gavrilo Princip

Post by harač »

ova rasprava je malo zbunjujuća... "terorista" je pravni pojam (naravno i politički, kao i sve drugo), a "heroj" je vrijednosni pojam. U potpunosti je moguće da neko bude i "terorista" i "heroj" u isto vrijeme, isto kao što je moguće da neko bude "ratni zločinac" i "heroj" (za neke) u isto vrijeme
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#286 Re: Gavrilo Princip

Post by corolla02 »

nema tu nista iznenadjujuce, poslje pripajanja Austrije '38 sve tekovine prijasnjih sukoba logicno prelaze u njihov domen pa se Nacisti tako obracunavaju na ovaj ili onaj sa kljucnim historijskim desavanjima iz doba Prvog svjetskog rata.

Dakle, isto se dogodilo Francuzima '40, koji su dobili papire na potpis o kapitulaciji na istoj lokaciji i vagonu bas isto onako kako su to i Njemcima Francuzi ponudili tamo u '18

majstorS

#287 Re: Gavrilo Princip

Post by majstorS »

Mene interesuje kako ljudi bez razlike na vjeroispovjest i politcko opredeljenje mogu da budu toliko ludi te da se kace da li je bio neko terorista ili heroj.

Mislim da je tuzna kada gledamo na to da Bosna danas je jedna farsa. 1914 narod u bosni je bio podjeljen, a imali smo Austriskog guvernera. Danas imamo Valentina, koji je takodje Austrijanac, sa drugim nazivom ali manje ili vise istim mandatom.

Ja nerazumijem danasnje hrvate i muslimane u federaciji koji gledaju na ovo stanje kao plus. Koliko god Srbi bili nepozeljni u Bosni, zar nije lakse se sa njima dogovoriti, jer i oni zive ovdje, nego biti na milosti stranaca koji se kusuraju sa nama. Mislim da nikako nemozemo ocekivati od tudjina da ce nam praviti red i mir u kuci. Neko ce tu biti donji, a taj tudjin ce uvjek da gleda na svoje interese a ne ukucana. Na kraju krajeva, zasto bi se oni trosili na nas ako nemaju neku korist iz toga.

Moramo da uvidimo da je ovaj narod u bosni bio bez prava, niko nas nije pitao da li zelimo da ostanemo u turskoj, pripojimo se kraljevini srbiji ili austougarskoj, a da negovorim o nekoj nezavisnosti ili mozda samo upravi. Niko nas nije pitao.

Znaci Gavrilo Princip je bio izraz tog silovanja bosanskog naroda i bosne kao drzave. Austriske pruge su dosle do sarajeva i drine da bi izvozili dobra bosne u austriju.

Pitanje za moje Sarajlije je , zasto jedan njihov sarajlija koji je vjerovao u multi etnicku drzavu, za ravnopravnost svih naroda u bosni i buducoj jugoslaviji, im je tako mrzovoljan. Jel samo zato sto je srbin?

Attentat za Ferdinanda nikako nije nesto sto mi trebamo da gledamo kao dobru stvar jer je doveo do stradanja u cjeloj bivsoj jugoslaviji i bio fitilj za svjecki rat koji se odavno spremao. Ali da je on mozda bio Muhamed ili Franjo Princip da li to bilo drugacije?

1914 nije bilo ni ustasa, ni handzar divizije, ni cetnika. Bili su ljudi koji su vjerovali u Pan Slavizam, i u slobodu naroda i narodnosti na balkanu.
nosara

#288 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

majstorS wrote: 1914 nije bilo ni ustasa, ni handzar divizije, ni cetnika. Bili su ljudi koji su vjerovali u Pan Slavizam, i u slobodu naroda i narodnosti na balkanu.
:thumbup:
madner

#289 Re: Gavrilo Princip

Post by madner »

Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
nosara

#290 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

madner wrote:Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
Ne zajebavaj... :D
PeppermintSA

#291 Re: Gavrilo Princip

Post by PeppermintSA »

madner wrote:Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
bilo ih je u srbiji pod turskom okupacijom, ali ponajvise u Makedoniji

veze nisu imali sa danasnjim shvatanjem cetnika, ili ti, ravnogorskim pokretom.
madner

#292 Re: Gavrilo Princip

Post by madner »

PeppermintSA wrote:
bilo ih je u srbiji pod turskom okupacijom, ali ponajvise u Makedoniji

veze nisu imali sa danasnjim shvatanjem cetnika, ili ti, ravnogorskim pokretom.
Pa sta su radili u Makedoniji? Da nisu bili instrument ostvarivanja prosirenja Srbije na to podrucje?

Dapace, to je ista matrica, samo je malo drugacije lakirana.
Hadzi Lojo

#293 Re: Gavrilo Princip

Post by Hadzi Lojo »

Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.
Mnogi nece da se pomire da je Gavrilo bio terorista, cuj borio se za oslobodjenje BiH da bi bila okupirana od strane drugog okupatora Srbije.
Po meni je AU monarhija ako nista bila kulturniji i napredniji okupator od Srbije ili prve i druge YU.
nosara

#294 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Hadzi Lojo wrote:Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.
Mnogi nece da se pomire da je Gavrilo bio terorista, cuj borio se za oslobodjenje BiH da bi bila okupirana od strane drugog okupatora Srbije.
Po meni je AU monarhija ako nista bila kulturniji i napredniji okupator od Srbije ili prve i druge YU.
I kakve to veze ima s tobom...? Bio bi gospodin u Austriji...? :-)

Inace, sklonost ka naguzivanju okupatorima ovdje polako postaje nacionalni sport... :D
Haettenschweiler

#295 Re: Gavrilo Princip

Post by Haettenschweiler »

nosara wrote:
Hadzi Lojo wrote:Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.

Inace, sklonost ka naguzivanju okupatorima ovdje polako postaje nacionalni sport... :D
Koliko ja znam, mnogi Bošnjaci i jesu bili gospoda u Austriji a u Jugoslaviji su ako se ne varam naguženi.
nosara

#296 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Haettenschweiler wrote:
nosara wrote:

Koliko ja znam, mnogi Bošnjaci i jesu bili gospoda u Austriji a u Jugoslaviji su ako se ne varam naguženi.
:lol:

Sva su "gospoda" u SFRJ, s pravom, naguzena... Danas su opet isplivali, da razjebu sto se razjebat da... Ne more se dihat od njiha... :lol:
Haettenschweiler

#297 Re: Gavrilo Princip

nosara wrote:
Sva su "gospoda" u SFRJ, s pravom, naguzena... Danas su opet isplivali, da razjebu sto se razjebat da... Ne more se dihat od njiha... :lol:

Preskočio si jednu Jugoslaviju druže. Kada je došla SFRJ, bošnjačka gospoda je već bila pretvorena u fukaru. SFRJ im je pokupila samo mrvice koje su im ostale na stolu.
nosara

#298 Re: Gavrilo Princip

Post by nosara »

Haettenschweiler wrote:
nosara wrote:

Preskočio si jednu Jugoslaviju druže. Kada je došla SFRJ, bošnjačka gospoda je već bila pretvorena u fukaru. SFRJ im je pokupila samo mrvice koje su im ostale na stolu.
... i usput ih opismenili, izgradili, asfaltirali, zaposlili, izlijecili... Bjeri, bola... 8-)
Haettenschweiler

#299 Re: Gavrilo Princip

nosara wrote:
Haettenschweiler wrote:
nosara wrote:

... i usput ih opismenili, izgradili, asfaltirali, zaposlili, izlijecili... Bjeri, bola... 8-)
Haj zdravo. Vidim da izbjegavaš prvu Jugoslaviju jer se ne uklapa u tvoju viziju bratstva i jedinstva.
A tema je svakako velikosrpski terorista Gavrilo Princip.
Hadzi Lojo

#300 Re: Gavrilo Princip

Post by Hadzi Lojo »

nosara wrote:
Haettenschweiler wrote:
nosara wrote:

Ma borio se Gavro za novog okupatora da nam uvedu agrarnu reformu, da oduzmu balijama imanja i dovuku fukare iz Crne Gore na njihova imanja.
A sto se tice izgradnje i asfalta, za vrijeme AU BiH je imala bolju zeljeznicku mrezu nego za ijedne YU. ovo puteva sto ima samo su prosirili one stare, pa znas li ti koliko se moglo napraviti puteva za vrijednost samo onog bunkera u Konjicu, a da ne govorimo o drugim?
A kad su trebali puteve da grade bio jedan partizan pametan pa je rekao: sta ce Bosni putevi ima ona konja i magaraca, sta ce Bosni More, ima ona rijeka i jezera jado.
Kad se sjetim ovih kretena sama mi se cakija otvara.
Locked