Gospon Hadži Lojo molim lijepo bez ovih generalizacijaKao prvo velikosrbi pa i projugosloveni ce ga uvijek velicati.
Samo u ako je u ovom kontekstu (Pašićevom) izrečena ova generalizacija onda se unaprijed ispričavam što vas nadobudno tušim.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Gospon Hadži Lojo molim lijepo bez ovih generalizacijaKao prvo velikosrbi pa i projugosloveni ce ga uvijek velicati.
Nisam mislio da je bio sam, vec da nije bio u dogovoru sa vlastima, kraljem, to je bilo ultradesnicarsko krilo koje je autonomno postupalo, kako 1903, tako 1914, pa i kasnije, a 1917 je odluceno da se fizicki ukloni zbog svoje samovolje.zonbirile wrote:Apis,ja pčelice Maje,kao što je bacio Obrenovića i Mašin-ku kroz prozor upucao i sasjekao sabljama,isto tako je ubio i Ferdinanda.Kakav solo igrač,pa ovde niko nije prdno bez znanja velikih 1000g.Samo za hvalu,onako srpski sjebaše ga isti koje je ustoličio,na Solunskom procesu.
----------------------------------Bokas wrote:Nisam mislio da je bio sam, vec da nije bio u dogovoru sa vlastima, kraljem, to je bilo ultradesnicarsko krilo koje je autonomno postupalo, kako 1903, tako 1914, pa i kasnije, a 1917 je odluceno da se fizicki ukloni zbog svoje samovolje.zonbirile wrote:Apis,ja pčelice Maje,kao što je bacio Obrenovića i Mašin-ku kroz prozor upucao i sasjekao sabljama,isto tako je ubio i Ferdinanda.Kakav solo igrač,pa ovde niko nije prdno bez znanja velikih 1000g.Samo za hvalu,onako srpski sjebaše ga isti koje je ustoličio,na Solunskom procesu.
Ubistvo zadnjeg Obrenovica je bilo divljacki cin, ali nemoj to da predstavljamo kao nesto tako grozno, nesto sto se nikad nije desilo u istoriji. Svaki atentat na vodju je surov, kako su prosao zadnji francuski kralj, kako je prosao ruski car... i jos mnogo njih. Ali malo ko kaze da je Srbija u narednih 10 godina imala snaznu uzlaznu putanju na svim poljima.
Naravno, sve je na neki nacin povezano. Pitanje je samo dal su stranci bili direktni nalogodavci, ili su samo podrzali lokalne snage.zonbirile wrote:----------------------------------
nijedan od navedenih zločina nije urađen autonomno nego u saradnji sa strancima.
Nije bas tako... tesko je izvuci tako ekstremne zakljucke, sto ne znaci da veliki ne uticu dosta na male.zonbirile wrote:direktni nalogodavci,ne postoji podržavanje lokalnih domorodaca.To nas uči istorija.
majstorS wrote: 1914 nije bilo ni ustasa, ni handzar divizije, ni cetnika. Bili su ljudi koji su vjerovali u Pan Slavizam, i u slobodu naroda i narodnosti na balkanu.
Ne zajebavaj...madner wrote:Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
bilo ih je u srbiji pod turskom okupacijom, ali ponajvise u Makedonijimadner wrote:Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
Pa sta su radili u Makedoniji? Da nisu bili instrument ostvarivanja prosirenja Srbije na to podrucje?PeppermintSA wrote:bilo ih je u srbiji pod turskom okupacijom, ali ponajvise u Makedonijimadner wrote:Nije tacno, bilo je cetnika. Cetnicki korijeni su malo stariji od Jugoslavije.
veze nisu imali sa danasnjim shvatanjem cetnika, ili ti, ravnogorskim pokretom.
I kakve to veze ima s tobom...? Bio bi gospodin u Austriji...?Hadzi Lojo wrote:Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.
Mnogi nece da se pomire da je Gavrilo bio terorista, cuj borio se za oslobodjenje BiH da bi bila okupirana od strane drugog okupatora Srbije.
Po meni je AU monarhija ako nista bila kulturniji i napredniji okupator od Srbije ili prve i druge YU.
Koliko ja znam, mnogi Bošnjaci i jesu bili gospoda u Austriji a u Jugoslaviji su ako se ne varam naguženi.nosara wrote:I kakve to veze ima s tobom...? Bio bi gospodin u Austriji...?Hadzi Lojo wrote:Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.
Mnogi nece da se pomire da je Gavrilo bio terorista, cuj borio se za oslobodjenje BiH da bi bila okupirana od strane drugog okupatora Srbije.
Po meni je AU monarhija ako nista bila kulturniji i napredniji okupator od Srbije ili prve i druge YU.![]()
Inace, sklonost ka naguzivanju okupatorima ovdje polako postaje nacionalni sport...
Haettenschweiler wrote:Koliko ja znam, mnogi Bošnjaci i jesu bili gospoda u Austriji a u Jugoslaviji su ako se ne varam naguženi.nosara wrote:I kakve to veze ima s tobom...? Bio bi gospodin u Austriji...?Hadzi Lojo wrote:Pretece cetnika su bile tkz. komite, bilo ih je svugdje odnosno u svim bivsim republikama.
Po meni je AU monarhija ako nista bila kulturniji i napredniji okupator od Srbije ili prve i druge YU.![]()
Inace, sklonost ka naguzivanju okupatorima ovdje polako postaje nacionalni sport...
nosara wrote:
Sva su "gospoda" u SFRJ, s pravom, naguzena... Danas su opet isplivali, da razjebu sto se razjebat da... Ne more se dihat od njiha...
... i usput ih opismenili, izgradili, asfaltirali, zaposlili, izlijecili... Bjeri, bola...Haettenschweiler wrote:nosara wrote:
Sva su "gospoda" u SFRJ, s pravom, naguzena... Danas su opet isplivali, da razjebu sto se razjebat da... Ne more se dihat od njiha...
Preskočio si jednu Jugoslaviju druže. Kada je došla SFRJ, bošnjačka gospoda je već bila pretvorena u fukaru. SFRJ im je pokupila samo mrvice koje su im ostale na stolu.
Haj zdravo. Vidim da izbjegavaš prvu Jugoslaviju jer se ne uklapa u tvoju viziju bratstva i jedinstva.nosara wrote:... i usput ih opismenili, izgradili, asfaltirali, zaposlili, izlijecili... Bjeri, bola...Haettenschweiler wrote:nosara wrote:
Preskočio si jednu Jugoslaviju druže. Kada je došla SFRJ, bošnjačka gospoda je već bila pretvorena u fukaru. SFRJ im je pokupila samo mrvice koje su im ostale na stolu.
Ma borio se Gavro za novog okupatora da nam uvedu agrarnu reformu, da oduzmu balijama imanja i dovuku fukare iz Crne Gore na njihova imanja.nosara wrote:... i usput ih opismenili, izgradili, asfaltirali, zaposlili, izlijecili... Bjeri, bola...Haettenschweiler wrote:nosara wrote: