DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
serafim 1

#276 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by serafim 1 »

Libyano wrote:@serafim 1 hljeb je dosta jeftiniji :-D za 30 feninga uzmes 5 francuzica od pola metra duzine...
Da ponovim, vojska i policija trenutno nista ne poduzimaju, ceka se istek roka od 48 sati, nigdje aviona nema, nigdje vojske, policije... Jedini koji dizu frku sad su demonstranti.

Zato okacite macku o rep te price sa vijesti, govorim sa lica mjesta.

Info za nase ljude: svi iz okolice Bengazija imace priliku da se ukrcaju na turski brod koji uplovljava u luku nekad sutra. Vec je veci dio nasih ljudi iz regiona informisan, neke ne mozemo da dobijemo zbog iznimno slabih veza. Preko posrednika smo informisali i radnike u Jalo-u da se takodje prikljuce.

U Tripoliju spremamo i dalje vanredni let za sutra, nije potvrdjen jos, zbog losih komunikacija, ali to je skoro pa gotov posao. Uglavnom, sprema se spisak prioritetnih putnika pa vidjecemo kako ce se odviti situacija dalje.
Kako god...
zelim vam sretan povratak kuci
abdulah_skretnicar

#277 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by abdulah_skretnicar »

Kenan-sa wrote:
abdulah_skretnicar wrote:
Kenan-sa wrote:vrijedi pogledati ovaj prilog sa B92!
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=494341
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
Ako zanemarim tvoje divljenje diktatoru koji 41 godinu vlada zemljom, vidim da si krivo inforimisan ili neupućen. Što se tiče toga da iza protesta stoje CIA-ini, izraelski ili čiji već plaćenici, moram ti reći da su vremena kad je Gadafi bio crna ovca u očima zapada odavno prošla. Gadafi je svoja vrata prema zapadnim zemljama, ili tačnije rečeno krupnom kapitalu i svjetski kapital je itekako povezan i u međusobnoj zavisti libijskim režimom, što dokazuju u cijene nafte koje su odmah skočile. Libija posjeduje 4% ukupnih svjetskih zaliha nafte, a prijetnja Gadafijevog sina kako će Libija prestati izvoziti naftu itekako može zabrinuti pojedine moćne krugove. Dalje, nijedna zapadna vlada još nije podržala proteste u Libiji niti pozvala Gadafija da da ostavku. Tebi to ne govori ništa? Protesti u Libiji su samo nastavak lančane reakcije protesta u arapskom svijetu koji mogu poprimiti i mnogo ozbiljnije, možda čak i globalne okvire.

A ti nastavi sanjariti o velikom muslimanskom ocu koji brine za svoj narod jer je malouman i primitivan da bi brinuo sam o sebi, a "pukovnik" im je priuštio blagostanje. Vjerovatno zbog tog blagostanja goloruki idu na cijevi spremni da žrtvuju svoje živote. Sva sreća pa ti hrabri mladići nemaju mentalni sklop kao ti.
Abdulah vjeruj mi da nisi upravu,tacnije da si u velikoj zabludi! ja ne volim Tita,gusio je vjerske slobode prije svega,ali je sve ostalo narodu dao! razlog izmedju Tita i Gadafija je sto Gadafi narodu bukvalno nista ne brani a daje im sve,cak puno vise nego sto realno zasluzuju,tamo ko god zeli moze biti bogat covjek (za nase balkanske prilike) ali je problem kao sto Libyano kaze sto su tamo ljudi nepismeni i sto su veliki neradnici,navikli su da ih se "pita" na usta kao malu djecu,i sad koliko su oni glupi vidjevsi da u susjednim zemljama pada rezim,vele,pa hajmo se i mi malo zabaviti,kad mogu oni mozemo i mi,nazalost to je jedina logika kojom se sluze demonstranti,koje usput receno podrzavaju zapadne organizacije za slobodu prije svega iz Francuske! e sad,Abdulah ti da iole poznajes situaciju u Libiji i tamosnju kulturu,narod,i razna plemena iz kojih poticu,znao bi da je Gadafi tu zemlju preporodio,ucinio je najbogatijom africkom zemljom i jednom od najbogatijih svjetskih zemalja u odnosu na broj stanovnika(kojih u Libiji ima malo vise od 6 miliona)! Svako normalan je protiv diktature,ali u slucaju Libije,nemoguce je bilo od zemlje sa tradicionalno plemenskim narodom napraviti jedinstvo i preporoditi zemlju bez diktature,tamo ima jedno 100 i vise plemena,sto u slucaju da zavlada demorkatija znaci da ce biti 100 i vise politickih stranaka! pa sad zamisli taj haos u Parlamentu,kako bi se oni uopste oko necega mogli dogovoriti,nema sanse nikakve! Gadafi je ucinio nemoguce,zapadne zemlje se i dan danas cude kako mu je uspjelo za rukom ujediniti sva ta silna plemena i od Libije napraviti svjetsko cudo! ali nazalost svemu dodje kraj pa i tom,kao sto ce i ovom bajnom dunjaluku jednom doci kraj,ko u to nevjeruje njegov vec problem!
p.s.
U BIH postoje razlicite nacionalnosti,3 konstitutivna naroda,ili u Libijskom slucaju plemena,i vidi nam situacije u zemlji,mogu li se Srbi ,Bosnjaci,Hrvati dogovoriti oko buducnosti itd,mogu al malo sutra,a zamisli da demokratija zavlada u Libiji i 100 plemena udje u Parlament,pa oni se ne bi mogli dogovoriti oko banalnih stvari tipa da pripadaju Africkom kontinentu,a da ne govorim o nekim drugim stvarima...Neka im je Bog na pomoci!

Tito je neke druge slobode, npr. govora, kršio mnogo više nego vjerske. Ali vidim da su tebi pod utjecajem minderaške propagande vjerske slobode sve što postoji. Otkud ti znaš kako je Libijcima? Jesi bio tamo? Zašto bi se neko bunio ako živi u blagostanju? Je li čovjek ovca kome treba pastir koji će se brinuti o njemu i nešto mu davati dok ne umre, a ovaj mu zauzvrat treba biti pokoran i ponizan?
Ti misliš da u Libiji nije moguće uspostaviti demokratski i pravedan sistem. Možda, ali ja ću u skladu sa svojim svjetonazorom uvijek podržavati rušenje diktatura, makar ih vodili i ljudski anđeli. Libija je napravila čudo zbog zaliha nafte, malog broja stanovnika i čvrstom diktaturskom rukom. To navodno Gadafijevo čudo to u stvari nije, nego je imao sreću da u zemlji kojom vlada ima dobru podlogu.

Mogu se dogovoriti, ali zašto bi, kad nas pale nedogovaranja, nadjebavanja, tjeranje inata i lažna nadmudrivanja naših političara s kojima se identifikujemo. A oni pružaju narodu ono što želi vidjeti. Pa pogledaj samo komentare na ovom forumu.
Desert Wind

#278 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

svaka cast avduka ti znas dje stoji drzavna dje partijska a dje republicka :mrgreen: :thumbup: :dance:
Last edited by Desert Wind on 22/02/2011 01:33, edited 1 time in total.
abdulah_skretnicar

#279 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

quasar wrote:Koliko ja pamtim dogadjaje, nista se krupno u svijetu nije desilo spontano, pa nije ni ovo. Interesantno je kako se stalno sranja desavaju tamo gdje ima nafte. Ne znam kako i na koji nacin i u kojoj mjeri je koja strana sila ucestvovala u kreiranju atmosfere za ovakve revolucije, ali sigurno je da se nije desilo tek tako. Uglavnom isplivace za jedno 20-30 godina i neko ce napraviti blockbuster. Dugo ce se raspravljati sta je istina, a sta fikcija.

Kako god, demokratije nece biti. Od stabilnih i turistickih zemalja imacemo nestabilne marionete gdje ce svako pleme provoditi svoje zakone i gdje nece niko osim avanturista ici. Svaka zemlja imace svoje talibane koji ce se boriti za nesto imaginarno. U toj situaciji bice lako montirati korumpirane vlade i napraviti stetne ugovore o koncesijama na izvorista. Nase firme sto su radile - radile su. Sad niti ce biti mehanizacije, niti ce biti placanja, ako se uopste bude moglo i sa kime pricati o poslu. Energoinvest je tu pogotovo u teskoj situaciji.

Indikativno je kako se ocigledno plasiraju lazne vijesti koje imaju svrhu da dizu tenzije i bijes spram vlasti. Od ljudi sa "bombardovanih" lokacija saznajemo potpuno druge informacije.

Za Gadafija se znalo da je ekscentrik i bilo je jasno da vise cijeni svoje kamile nego ljudske zivote, medjutim ocigledno je da se plasiraju i dezinformacije preko stranih tv kuca.

Demokratija je lijepa rijec, i sluzi da bogati budu jos bogatiji, a narod da dobije iluziju da se nesto pita.
Za pravu demokratiju treba imati gradjansku svijest i jaku srednju klasu. Jasno vam je kako stoji stanje u tom pogledu, i kod nas i koda arapa tako da je suvisno debatirati na tu temu.
"Bit će lako montirati korumpirane marionetske vlade".

A kakva je primjerice bila egipatska vlada?

Demokratija služi da bogariji budu još bogatiji. How yes now, a u vrhu arapskih režima sjede sve sami siromasi. Ali kako je reče jedan forumaš "Gadafi je dao narod više nego što zaslužuje :D ".
abdulah_skretnicar

#280 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Desert Wind wrote:svaka cast avduka ti znas dje stoji drzavna dje partijska a dje republicka :mrgreen: :thumbup: :dance:
:D 8-)

E sad, je li važnija partijska ili državna? :lol:
quasar

#281 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Istorija nas demantuje, ili potvrdjuje, pa umjesto da se ubjedjujemo u ono u sto se ne mozemo ubjediti, ostavicu vremenu ispred nas da nam pokaze kakva je sudbina arapa.

A moj post nije tu da bi se neko sa mnom slozio ili ne, meni je svejedno. Samo sam dao svoje vidjenje pa ga mozda neko uzme u obzir kad razmislja o ovome. Logično i ljudski je da mi je žao ljudi. Da mogu spriječiti patnje, spriječio bih, ali degutantno je kukati ovdje i onda otići u krevet. Nadam se da ce biti sto manje zrtava, i da ce se nasi ljudi sto prije izvuci na sigurno. Libijci... sto zakuhase sad ce da kusaju, kao i mi sto smo. Tako to ide, jbg.
Desert Wind

#282 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

abdulah_skretnicar wrote:
Desert Wind wrote:svaka cast avduka ti znas dje stoji drzavna dje partijska a dje republicka :mrgreen: :thumbup: :dance:
:D 8-)

E sad, je li važnija partijska ili državna? :lol:
partijska kume partijska :lol: :mrgreen:
zovemsecrveni

#283 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 09/11/2011 23:23, edited 1 time in total.
A_I_

#284 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by A_I_ »

simpozijum delirijum wrote:... normala je putovati na posao po 50 Km dnevno i vise u jednome pravcu uz sve ostale potrebe to je za neke familije sa po dva tri auta ( a Americki auti nisu bas stedljivi mislim na ove krkanske SUV ) preko 200-300 Km dnevno pa racunajte koliko se guta benzina i koliko i najmanji porast cijene zatrese po dzepu obicnoga radnoga covjeka uz ostali transport robe zasnovan bar 80 % na drumskome saobracaju...
Zbog takvih debilizama ala taj koncept "Americki san zivota u predgradju" izmisljenog od strane auto-industrije 50-ih godina, jedva cekam da nafte nestane da se malo spuste na zemlju bahate budaletine :x
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#285 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

nafta brate...

ne bi me iznenadilo da je Libija ustavri plijen.

rusenja oba režima oko Libije...i onda u centar!

Poslije Libije, niti jedan diktator u tome dijelu svijeta neće biti svrgnut.

ovo se samo čekalo... ali opet narod i u ratu i u miru, manipuliran. država je stvorena da štiti bogatstvo onih koji imaju

i da mala raja misli kako to tako treba.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#286 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by anthraxQ »

Šta je glavni uzrok ove "pobune" u Libiji?

siromaštvo? BDP im 2x veći od našeg

cenzura i nepostojanje sloboda rijeci? onda 2/3 svijeta treba biti svrgnuto

ubijanje i teror prema obicnom narodu? niti jednom spomenuto, niti posvjedočeno.

smeta ima Gadafi, kao osoba? bit će da je to.
Desert Wind

#287 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

:lol: :lol: :lol: :mrgreen:

ne skonta ja kakav mu je ovo kamionet gašamobil sta li... :lol: :lol: :mrgreen:
simpozijum delirijum

#288 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by simpozijum delirijum »

ovo u Libiji haos , ima tema na ovome forumu o BiH gradjanima tamo ,preko 1500 i jedni tvrde nema panike drugi tvrde masakr ?
sta je istina ?
nisam ocekivao da u Libiji bude najkrvavije :roll:
jadni ljudi ginu u stotinama opet kazem ako je istina , i cudno se ne javlja "predsjenicic" USA Obama da osudi to ?
nisam znao da je Gadafi dobar jaran sa ratnim zlocincem Tonijem Blerom ?
sve je samo biznis ali pravda je spora i dostizna samo polako
a njegovi sinovi ( jedan od njih je izgleda i narkic ) lumpuju po Evropi a gadafi se nece povuci izgleda da sve i jednoga Libijca pobije !
evo clanak ;
http://www.guardian.co.uk/world/2011/fe ... ar-gaddafi
jefferson

#289 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:ovo u Libiji haos , ima tema na ovome forumu o BiH gradjanima tamo ,preko 1500 i jedni tvrde nema panike drugi tvrde masakr ?
sta je istina ?
jadni ljudi ginu u stotinama opet kazem ako je istina , i cudno se ne javlja "predsjenicic" USA Obama da osudi to ?
a njegovi sinovi ( jedan od njih je izgleda i narkic ) lumpuju po Evropi a gadafi se nece povuci izgleda da sve i jednoga Libijca pobije !
evo clanak ;
Zasto bi se Obama javljao? Da Gadafi moze reci jel kako je sve to urota protiv Islama pripravljeno u kuhinji cionisticke amerike? De malo se dozovi!!!
Takodje, nisi ocekivao da ce u Libiji biti krvavo? ili Najkrvavije? Bas ono pratis tekovine Gadafija i "Socijalisticke Dzamahirije"!
RtrnOfSalisbury

#290 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by RtrnOfSalisbury »

sta strucnjaci prognoziraju kad amerika ovlada libijom, iranom, korejom, egiptom itd. ocel cijena nafte padat ili anpak rasti ?
trebala bi past bar za 90% ako se mene pita :lol:
AldinK

#291 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by AldinK »

"I am satisfied, because I was speaking in front of the youth in the Green Square tonight, but the rain came praise to God it bears well. I want to clarify for them that I am in Tripoli not in Venezuela. Do not believe these channels they are dogs. Goodbye."

:-) :-)
jefferson

#292 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jefferson »

AldinK wrote:

"I am satisfied, because I was speaking in front of the youth in the Green Square tonight, but the rain came praise to God it bears well. I want to clarify for them that I am in Tripoli not in Venezuela. Do not believe these channels they are dogs. Goodbye."

:-) :-)
Dao je govor od 40 sekundi!!! Covjek koji jos malo pa moze pod ruku sa Castrom kada je u pitanju duzina govora :lol:
vesna555

#293 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by vesna555 »

Libyano, ne znam da li pratis ovu temu Nasi ljudi u Libiji http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=84554
Javi tamo kako tece plan evakuacije, molim te, a šaljem ti i PP.
Pozdrav
zonbirile

#294 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

jefferson wrote:
simpozijum delirijum wrote:ovo u Libiji haos , ima tema na ovome forumu o BiH gradjanima tamo ,preko 1500 i jedni tvrde nema panike drugi tvrde masakr ?
sta je istina ?
evo clanak ;
Zasto bi se Obama javljao? Da Gadafi moze reci jel kako je sve to urota protiv Islama pripravljeno u kuhinji cionisticke amerike? De malo se dozovi!!!
Takodje, nisi ocekivao da ce u Libiji biti krvavo? ili Najkrvavije? Bas ono pratis tekovine Gadafija i "Socijalisticke Dzamahirije"!
--------------------------------------------------
nema @fedor njemu je Gadafi bio najlaf poslije Ahme i Neđada.Kako miševi sada okreću ploču,@simpozijum delirijum daj zadrži bar dozu dostojanstva ,ili se poklopi ušima
Desert Wind

#295 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Desert Wind »

ne kontam jebote - ako je covjek na osnovu nekih cinjenica stekao dojam da moze da promijeni misljenje po pitanju necega ti bi mu to uskratio tik eto da se nadjebavate.... de odrasti....
zonbirile

#296 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

Desert Wind wrote:ne kontam jebote - ako je covjek na osnovu nekih cinjenica stekao dojam da moze da promijeni misljenje po pitanju necega ti bi mu to uskratio tik eto da se nadjebavate.... de odrasti....
-------------------------------------
ne drug,nego sam na osnovu više tema iskrizstalizirao njegove stavove.Uostalom ništa loše,niti lično.Problem foruma je što ostaje sve memorisano,nije ko kafanska diskusija.Pošto je to tako uglavnom pazim što napišem i provjerim izneseni podatak,u slučajevima greške i izvinim se,a bilo je toga ,hvala Bogu.
madner

#297 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by madner »

Ajde bre Gadafi, nismo te djaba skolovali u Beogradu. Trebao bi znati kako da se resis problema sa civilima :D
zonbirile

#298 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by zonbirile »

madner wrote:Ajde bre Gadafi, nismo te djaba skolovali u Beogradu. Trebao bi znati kako da se resis problema sa civilima :D
---------------------------
tačnije u Rajlovcu
pocoyo

#299 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by pocoyo »

David Cameron jucer posjetio Egypt. Jedan od scenarija moze biti i intervencija egipatske vojske u Libiji, ono fol da pomogu braci, i sprijece dalje krvoprolice. ( ne znam sta je Cameron htio, ono zvanicno :-) ).
Zvek

#300 Re: NEREDI U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Zvek »

Podrška Gadafiju i njegovim pristalicama. Ovo su sve iscenirani protesti sa krajnjim ciljem rušenje Ahmadinedžada i kolonijalizacijom muslimana od strane fašista i lažova jevreja i njihovih sluga sa zapada.
Post Reply