Kenan-sa wrote:abdulah_skretnicar wrote:Kenan-sa wrote:vrijedi pogledati ovaj prilog sa B92!
http://www.b92.net/video/videos.php?nav ... _id=494341
Ukratko ,nikome nije jasno zasto neki protestuju u Libiji,mislim da je u pitanju ili ovaj novi trend koji je zahvatio sjever Afrike ili su u pitanju Izrael i SAD i njihovi placenici,jer jedino njima neodgovara rezim Muamera Gadafija! Gadafi je za Libiju nesto kao Tito za bivsu Yugoslaviju,cak i bolji! evo kako kaze ovaj gost na B92,u Libiji se u naredne 2 godine planiralo izgradito 10 000 km autoputa izmedju ostalog,oni bukvalno sav zaradjeni novac ostavljaju u toj zemlji...Sinovi Gadafija se ponasaju kao svaciji tatini sinovi,uzivaju ,boli ih neka stvar,ali oni sa ovim nemaju veze! ovdje je u pitanju njihov otac koji je preporodio tu najbogatiju africku zemlju! Mnogi analiticari u svijetu smatraju da je za Libiju i tamosnji narod,(a tamo ima jako puno plemena,i gotovo ih je nemoguce ujediniti a to je uspjelo jedino njihovom vodji) bolja diktatura Gadafija nego bilo kakva demokratija,jer Gadafi je u pravom smislu otac nacije,koji se o svom narodu brine kao otac o svojoj djeci! ukratko narod u Libiji zivi bolje nego narod u pola evropskih zemalja gdje vlada fol neka demokratija,jebes demokratiju ako nemas od cega zivjeti,to najbolje znamo mi na Balkanu,oni u Rumuniji,Bugarskoj,Ukrajini i sve zemlje bivse Yuge,osim mozda Sovenije! kako god da se ovo zavrsi situacija vise nece biti kao sto je bila,ali odlaksom Gadafija ovoj zemlji prijete nemiri usudit cu se reci do Sudnjeg dana,jer tamo ne postoji covjek koji je u stanju ujediniti silna plemena i pruziti narodu vise od samog Gadafija,volio bi da grijesim..
Ako zanemarim tvoje divljenje diktatoru koji 41 godinu vlada zemljom, vidim da si krivo inforimisan ili neupućen. Što se tiče toga da iza protesta stoje CIA-ini, izraelski ili čiji već plaćenici, moram ti reći da su vremena kad je Gadafi bio crna ovca u očima zapada odavno prošla. Gadafi je svoja vrata prema zapadnim zemljama, ili tačnije rečeno krupnom kapitalu i svjetski kapital je itekako povezan i u međusobnoj zavisti libijskim režimom, što dokazuju u cijene nafte koje su odmah skočile. Libija posjeduje 4% ukupnih svjetskih zaliha nafte, a prijetnja Gadafijevog sina kako će Libija prestati izvoziti naftu itekako može zabrinuti pojedine moćne krugove. Dalje, nijedna zapadna vlada još nije podržala proteste u Libiji niti pozvala Gadafija da da ostavku. Tebi to ne govori ništa? Protesti u Libiji su samo nastavak lančane reakcije protesta u arapskom svijetu koji mogu poprimiti i mnogo ozbiljnije, možda čak i globalne okvire.
A ti nastavi sanjariti o velikom muslimanskom ocu koji brine za svoj narod jer je malouman i primitivan da bi brinuo sam o sebi, a "pukovnik" im je priuštio blagostanje. Vjerovatno zbog tog blagostanja goloruki idu na cijevi spremni da žrtvuju svoje živote. Sva sreća pa ti hrabri mladići nemaju mentalni sklop kao ti.
Abdulah vjeruj mi da nisi upravu,tacnije da si u velikoj zabludi! ja ne volim Tita,gusio je vjerske slobode prije svega,ali je sve ostalo narodu dao! razlog izmedju Tita i Gadafija je sto Gadafi narodu bukvalno nista ne brani a daje im sve,cak puno vise nego sto realno zasluzuju,tamo ko god zeli moze biti bogat covjek (za nase balkanske prilike) ali je problem kao sto
Libyano kaze sto su tamo ljudi nepismeni i sto su veliki neradnici,navikli su da ih se "pita" na usta kao malu djecu,i sad koliko su oni glupi vidjevsi da u susjednim zemljama pada rezim,vele,pa hajmo se i mi malo zabaviti,kad mogu oni mozemo i mi,nazalost to je jedina logika kojom se sluze demonstranti,koje usput receno podrzavaju zapadne organizacije za slobodu prije svega iz Francuske! e sad,Abdulah ti da iole poznajes situaciju u Libiji i tamosnju kulturu,narod,i razna plemena iz kojih poticu,znao bi da je Gadafi tu zemlju preporodio,ucinio je najbogatijom africkom zemljom i jednom od najbogatijih svjetskih zemalja u odnosu na broj stanovnika(kojih u Libiji ima malo vise od 6 miliona)! Svako normalan je protiv diktature,ali u slucaju Libije,nemoguce je bilo od zemlje sa tradicionalno plemenskim narodom napraviti jedinstvo i preporoditi zemlju bez diktature,tamo ima jedno 100 i vise plemena,sto u slucaju da zavlada demorkatija znaci da ce biti 100 i vise politickih stranaka! pa sad zamisli taj haos u Parlamentu,kako bi se oni uopste oko necega mogli dogovoriti,nema sanse nikakve! Gadafi je ucinio nemoguce,zapadne zemlje se i dan danas cude kako mu je uspjelo za rukom ujediniti sva ta silna plemena i od Libije napraviti svjetsko cudo! ali nazalost svemu dodje kraj pa i tom,kao sto ce i ovom bajnom dunjaluku jednom doci kraj,ko u to nevjeruje njegov vec problem!
p.s.
U BIH postoje razlicite nacionalnosti,3 konstitutivna naroda,ili u Libijskom slucaju plemena,i vidi nam situacije u zemlji,mogu li se Srbi ,Bosnjaci,Hrvati dogovoriti oko buducnosti itd,mogu al malo sutra,a zamisli da demokratija zavlada u Libiji i 100 plemena udje u Parlament,pa oni se ne bi mogli dogovoriti oko banalnih stvari tipa da pripadaju Africkom kontinentu,a da ne govorim o nekim drugim stvarima...Neka im je Bog na pomoci!