Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
-
wolf07
#276 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Kome god u zivotu iz bilo kog razloga (neuzvracena roditeljska ljubav, frustracije iz osnovne ili srednje skole i sl.)nedostaje neki diktator iliti nesto slicno neka mi se javi kad ja budem na godisnjem odmoru, maltretiracu ga po vascijeli dan 
- Komrad
#277 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Kakvo zlo? Prema kome? Prema Cicku, Tudzmanu, Aliji, Seselju itd.. to za mene nije ZloČikaJosip wrote:-Smrt fašizmu.
-I tebi sinko.
Ljudima se ne uzima za zlo ako nešto čine u neznanju. Ali biti sljep pored očiju je grijeh. Tako isto ne vidjeti kakvo je zlo činio komunizam na čelu sa Titom je grijeh.
Kao sto mi je zlo ni sto su saveznisi u 2 svjetskom ratu cistili sve pred sobom...
U komunizmu jeste bilo zlocina ali samo onda kada su ubijani nevini ... nije moguce da su svi ubijeni u komunizmu bili nevini zar ne?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#278 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
U ime Herceg Bosne se cinili zlocini prije nekoliko godina, i sad je promovisu kao da nista nije bilo.ČikaJosip wrote:-Smrt fašizmu.
-I tebi sinko.
Ljudima se ne uzima za zlo ako nešto čine u neznanju. Ali biti sljep pored očiju je grijeh. Tako isto ne vidjeti kakvo je zlo činio komunizam na čelu sa Titom je grijeh.
RS nastala genocidom, pa RS forever
samo Tito vam trn u oku?
- Averus
#279 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Odbijam da komuniciram sa nekim ko je jedva pismen, a o kulturi i upućenosti neke teme da ni ne pričam. Ostani ti u svojoj maloj zatvorenoj kutiji iz koje, očigledno, nikada progledati nećeš. A te tvoje veoma zrele i nadljudski originalno smišljene uvrede ostavi za kod kućeMali Aga wrote:"Pametnice" sta kazes za dzamiju kod papagajke u Sarajevu???? Nemoj siriti lazi! Komunjare su rusile dzamije i provodile svoju silu. Porusili su dzamija vise nego sto su cetnici u ratu to uradili. Al' i vama je odsviralo!!!! I ja ti nisam drug-komunista da me zoves druze. Sve u svemu, komunizam je sistem za glupane. Ti pricas da je komunizam nesto pa on je vise ubio nevinih ljudi nego fasizam. Pojenta 60 godina unazad je ko je pobjedio u ratu. Komunizam je pobjedio u drugom svjetskom ratu i on pise historiju a nema previse razlika izmedju fasizma i komunizma. Dva zla koja teze unistenju jedno drugog. Staljin, Tito i Hitler ista smeca druga pakovanja!Nenji_Avero wrote:Nepismeni stvoru, MUSLIMAN nije nacionalnost već vjeroispovjest. A na to da su bošnjaci/muslimani bili degradirani mogu samo reći HA jebeno HA! Za vrijeme TITA je izgrađeno više Džamija u BiH nego za vrijeme turske vladavine. Baš čudan način degradiranja.Mali Aga wrote:- Udba
- Goli otok
- Ubijanje i zlostavanje nevinih ljudi
- Namjestene sudske presude
- Degradacija Bosnjaka/Muslimana
- Otudjivanje od vjere
- Nametanje misljenja
- Ne mogucnost napredovanja u karijeri
- Favoriziranje odredjenih naroda mislim Srba
- ZAVNOBiH kaze BiH nije ni muslimanska ni srpska ni hrvatska 1943 a ipak skoro 30 godina Muslimani su bili ostali??????
- Iskoristavanje ljudi
- "Mali" ljudi su bili dovoljno glupi da misle da im je dobro dok su im bacali mrvice ko golubovima
- Neprihvatanje drugacijeg
A da ne spominjem svoju Nanu koja je posljednjih 80 godina muslimanka (za razliku od M92 varijante koja se često javlja po ovim forumima), pa joj niko NIKAD nije prigovorio zbog toga.
Namještanje presuda - SDA su šampioni u tome
Favoriziranje određenih nacionalnih skupina - SDA + SDS + HDZ ???
Otuđivanje od vjere???? MA DAAAAAAAAJ! Pa druže, jel' to tebi neko može OTUĐITI tvoju vjeru? Mislim ne budi smiješan.
Nametanje mišljenja - FTV, HAYAT, AVAZ, RTV Vogošća, NTV Igman... (da ne nabrajam, shvatili ste)
Nemogucnost napredovanja u karijeri - Brate de mi reci šta ti je to Post-TITO period omogućio osim da je skoro pa legalizovao štelu?
U suštini, da ne bih sad širio post jer moram ujutro na posao, ti si malo pod uticajem nekih usađenih ideja
Svaki sistem ima svoje nedostatke. Nažalost...
-
popajic
#280 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Smijesno da neko sa takvim rezonima nosi takvo ime...ČikaJosip wrote:-Smrt fašizmu.
-I tebi sinko.
Jeste grijeh biti slijep pored ociju , pa " grijehovima" od prije pola vijeka kamuflirati aktuelne.
Onda je bar " smrt fasizmu" zaista bila praksa...danas je praksa da se fasizam brani. Nekad otvoreno , nekad u rukavicama , ali rezultat je isti.
Smrt fasizmu i tebi !
- Comrad
#281 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Ma demokratija je jedno veliko njesra. Poturaju ti da mozes odluciti, a svi znamo da ne mozes. Najbolje su mi one definicije drzavnih uredjenja sa primjerom krava: Demokratija - Imaš dve krave. Tvoje komšije odlučuju ko dobija mleko.
Evo ako se sada pogledaju rezultati izbora, kazu stranka imala vecinu glasova. Ma nije imala vecinu, nego je imala najvisu manjinu glasova. Zna se sta je vecina.
I nece nam nikad bit bolje. Nikad. Ovima u vlasti nije u cilju da nam bude bolje. Jer ako bude bolje, onda je belaj, onda necemo brinuti sta da jedemo, pijemo i kako da prezivimo, nego cemo se njima pozabaviti. Njima je bolje da mi mislimo kako sutra kupit hljeb.
Evo ako se sada pogledaju rezultati izbora, kazu stranka imala vecinu glasova. Ma nije imala vecinu, nego je imala najvisu manjinu glasova. Zna se sta je vecina.
I nece nam nikad bit bolje. Nikad. Ovima u vlasti nije u cilju da nam bude bolje. Jer ako bude bolje, onda je belaj, onda necemo brinuti sta da jedemo, pijemo i kako da prezivimo, nego cemo se njima pozabaviti. Njima je bolje da mi mislimo kako sutra kupit hljeb.
- NightSkyWalker
#282 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Smrt fasizmu, diktaturi, i totalitarizmu!!
- NightSkyWalker
#283 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Opet relativizujes zlocine, ovaj put vremenskim periodom. Tako su isto i Mladicevci smatrali da je bilo nuzno maknuti balkanske "turke" sa ovih prostora. Kazes da nije bilo razloga da se pazi na pravdu jer na to nisu ni Francuzi pazili, pa po toj logici ispade da smo i mi u proslom ratu trebali raditi isto ono sto su oni radili nama. Napomenuo bih te da je nevina zrtva uvijek samo nevina zrtva, bez obzira je li stradala od strane komunista, cetnika, ili pojedinaca Armije BiH. Slijedom tvoje logike, zlocine koje su pocinili partizani i pojedinci Armije BiH nikada ne traba da budu procesuirani i stavljenu u zlocinacku ravan. Ja mislim da je to pogresno i da svako ko je cinio zlocine treba da odgovara, a posebno ako je to radio u ime sistema. Nemanja Kusturica je srpske zlocine pokusao da stavi u neki historijski kontekst i tako ih opravda, nemoj i ti praviti tu gresku!quasar wrote:Ne relativizujem ja nista. Kazem da je bila istorijska nuznost maknuti ih iz drustva. Opet te pozivam da skontas koja su to doba i sta je sve prijetilo Jugoslaviji. Danas to nije u redu, tada je bilo sasvim OK. Tada ljudska prava nisu bila bitna ni englezima ni francuzima, pa sto bi bila jugoslavenima? U to doba PRVA je bila uspostva poretka i ocuvanje drzave, nakon ratnih razaranja, svuda u Evropi. Ljudi se mijenjaju i svijest se mijenja. Hocemo li tako sada govoriti i o Turskim zlocinima za vrijeme okupacije? Nemoj vaditi citate iz konteksta i pokazi da si pametan pa razmisli o vremenskom okviru u kojem su se desavali događaji.NightSkyWalker wrote:
![]()
Ne, nisam za preventivno unistavanje ljudi. A ti?
Opet relativizujes zlocine. Isto tako kao sto su komunistima bili jeftini ljudski zivoti iz ovih ili onih razloga, tako su i Mladicu u Srebrenici ljudski zivoti znacili nista iz ovih ili onih razloga! Zar ne?
Ono sto ti govoris je da treba pobiti sto vise ljudi, bez sudjenja i onako preventivno, da ne bi ugrozili partiju.
'83 godina je bila davno nakon drugog svjetskog rata, i sta je sistem uradio sa muslimanskih intelektualaca? Sta bi se desilo nekom momku da je '85-te u po grada psovao Tita i partiju?? Koja je bila srvha UDBE i Golog otoka?
O tim intelektualcima iz '83. mislim sve najgore i pokazalo se vremenom ko su i sta su i gdje su me/nas doveli.
Sad definitvno odoh iz teme jer je otislo u OT i nikako da se vratite tamo gdje treba.
A sto se tice tih intelektualaca kojima je [po rijecima Raifa Dizdarevica] ocigledno montiran sudski proces '83 godine, tu ima jedna nevjerovatna ironija: ti ljudi koji su optuzeni za navodni fundamentalizam ce kasnije stati u odbranu drzave BiH od fasista i fundamentalista medju kojima su mnogi onomad upravo bili u komunistickim redovima. Zanimljiv primjer kako vrijeme sve stavi na svoje mjesto.
Sto jeste ostane, sto nije otpadne.
- quasar
#284 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Ne slazem se sa tobom.
vremenski okvir ima itekako veze, u stvari on je glavni reper da se ocijeni da li je događaj u tom vremenu bio zlocin ili normalno sredstvo provodjenja zakona? Druga stvar je sto se radilo po kratkom postupku, ali ni u Ninrbergu se nisu previse mucili sa sudjenjem. Mozes reci da je to greska sistema, ali takodjer znam ljude koji su bili zrtve greske, a i danas su zivi i sasvim normalno pricaju o tom. Nije niko za kog se smatralo da je nevin, ubijen.
U Jugoslaviji je bila HIPER klaonica u WWII. Skoro 2 miliona ljudi, od tadasnjih 13 miliona stanovnika. Opet te pitam, jel mislis da je moglo i trebalo da se zlocinci posalju par godina na prisilni rad (ili je i to krsenje njihovih prava?), da se oni koji rovare i spremaju teren za rusku invaziju opomenu i posalju u vecernju skolu da im se objasni razlika izmedju Staljina i Tita?
Covjece! Shvati kontekst. Glave su se gubile od bande po cestama i sumama. Sve do '56. nisi mogao biti siguran da te na putu nece zaskociti odmetnici, koji obicno nisu ostavljali prezivjele.
Ostaci pavelićeve ujdurme su rovarili, svrgnuti kralj je rovario, retrogradni elementi koji bi da se vrate u feudalizam su rovarili, narod je gladovao... Da je narod imao sta jesti prije rata, zar mislis da bi se ideja KPJ mogla tako primiti medju ljudima i stvoriti tako snazan pokret. Da su partizani bili isti kao četnici ili ustaše, zar bi mogli postati to sto su postali? Neko pomenu Blajburg. Pa da vas zanima prava istina, culi bi svjedocenja engleskih oficira. Ne slazem se ja sa svime, ima mrlja, ne pravdam ih, ali mogu shvatiti uzrok jer gledam siru sliku.
Jel mislis da je za Radovana i Ratka fer kazna da ih se strpa u civilizovan zatvor, pa makar i dozivotno? Svi oni brojni koljaci i mucitelji civila? Danas te na to ogranicavaju prihvacene eticke norme, kojih u to vrijeme NIJE BILO! Tada je zakonska kazna propisana za spijunazu, veleizdaju i ratni zlocin, bila samo jedna - smrt! Ne samo u YU, nego i u Engleskoj, Francuskoj, SAD, itd. Takav je bio zakon, pa onda reci pošteno da su ZAKONI u to vrijeme bili "nedemokratski", nisu poštovali ljudska prava i sl. Vrati se još 50 godina pa ćeš vidjeti još flagrantnija, a ZAKONITA kršenja ljudskih prava. Pa tako dalje.
O zlocinima u ovom ratu ja ne pricam, tu je sud da presudi. Da je bilo po mome: smrtna kazna je jos bila u krivicnom zakonu BiH. Ekspresno bi se provela istraga i prijeki sud. Zna se kakva je kazna jedino moguca. Zlocinac se svojim neljudskim djelom odrice ljudskih prava.
Demokratija nije kad ja mogu reci javno sta mi napamet padne, nego je demokratija kad ja imam posao, ljekara, skolovanje, sigurnost, mir, slobodno kretanje. Meni je nebitno kako se zove taj sistem, ko i kako vlada, koje je boje zastava i u sta se tu vjeruje.
Relativizacija moze biti samo kad se porede stratista 1.700.000 ljudi po Jugoslaviji sa Blajburgom ili Golim otokom, ili Srebrenica sa zlocinima pojedinaca koji imaju ime i prezime.
A evo tvojih intelektualaca iz ’83. Sve dokazani “antifašisti i antifundametalisti” : Izetbegović Alija, Behmen Omer, Čengić Hasan, Kasumagić Ismet, Bičakčić Edhem, Živalj Huso, Behmen Salih, Spahić Mustafa, Latić Džemal, Đurđević Derviš, Salihbegović Melika i Bičakčić Đula.
Gospodin Latić je mene i moju djecu proglasio bukvalno kopiladima (tim riječima) jer nismo pristali na torsko okupljanje, imamo “mješano“ porijeklo. Slično kao i Omer Behmen, a on je još dozvolio sebi da Bogića Bogičevića javno nazove četnikom. Čengić Hasan znamo ko je i šta je i ovdašnji njegovi “saborci” su digli ruke od njega jer je čovjek stvarno pokazivao znakove neuračunljivosti za vrijeme svoje parlamentarne karijere. Poznat prije rata kao “jastreb”. Izetbegović se izvukao od odgovornosti za neprocesuiranje ratnih zločina, smrću prije dizanja spremljene optužnice, Bosna i Bošnjaci tek sad postaju svjesni šta im je počinio minderaškom politikom. Pristao i podrzao dijeljenje Bosne po nacionalnom kljucu. Spahić Mustafa je također imao drskosti da komentariše djecu iz mješovitih brakova, i da gleda šta je u mom frižideru. Salihbegović Meliku poznam lično i mislim da nije baš čitava osoba.
Nekima je trebao zatvor, a nekima liječenje. Greška je samo što tada nisu još suđeni fundamentalisti, pravoslavni i katolički, ali su se oni valjda znali bolje zamaskirati. Očigledno su tada Šešelj, Milošević, Karadžić, Tuđman, Boban bili ispod radara….
Možda se tada ne bi desilo ovo sve.
E ovo sad ode bas u OT. Odustajem od rasprave.
vremenski okvir ima itekako veze, u stvari on je glavni reper da se ocijeni da li je događaj u tom vremenu bio zlocin ili normalno sredstvo provodjenja zakona? Druga stvar je sto se radilo po kratkom postupku, ali ni u Ninrbergu se nisu previse mucili sa sudjenjem. Mozes reci da je to greska sistema, ali takodjer znam ljude koji su bili zrtve greske, a i danas su zivi i sasvim normalno pricaju o tom. Nije niko za kog se smatralo da je nevin, ubijen.
U Jugoslaviji je bila HIPER klaonica u WWII. Skoro 2 miliona ljudi, od tadasnjih 13 miliona stanovnika. Opet te pitam, jel mislis da je moglo i trebalo da se zlocinci posalju par godina na prisilni rad (ili je i to krsenje njihovih prava?), da se oni koji rovare i spremaju teren za rusku invaziju opomenu i posalju u vecernju skolu da im se objasni razlika izmedju Staljina i Tita?
Covjece! Shvati kontekst. Glave su se gubile od bande po cestama i sumama. Sve do '56. nisi mogao biti siguran da te na putu nece zaskociti odmetnici, koji obicno nisu ostavljali prezivjele.
Ostaci pavelićeve ujdurme su rovarili, svrgnuti kralj je rovario, retrogradni elementi koji bi da se vrate u feudalizam su rovarili, narod je gladovao... Da je narod imao sta jesti prije rata, zar mislis da bi se ideja KPJ mogla tako primiti medju ljudima i stvoriti tako snazan pokret. Da su partizani bili isti kao četnici ili ustaše, zar bi mogli postati to sto su postali? Neko pomenu Blajburg. Pa da vas zanima prava istina, culi bi svjedocenja engleskih oficira. Ne slazem se ja sa svime, ima mrlja, ne pravdam ih, ali mogu shvatiti uzrok jer gledam siru sliku.
Jel mislis da je za Radovana i Ratka fer kazna da ih se strpa u civilizovan zatvor, pa makar i dozivotno? Svi oni brojni koljaci i mucitelji civila? Danas te na to ogranicavaju prihvacene eticke norme, kojih u to vrijeme NIJE BILO! Tada je zakonska kazna propisana za spijunazu, veleizdaju i ratni zlocin, bila samo jedna - smrt! Ne samo u YU, nego i u Engleskoj, Francuskoj, SAD, itd. Takav je bio zakon, pa onda reci pošteno da su ZAKONI u to vrijeme bili "nedemokratski", nisu poštovali ljudska prava i sl. Vrati se još 50 godina pa ćeš vidjeti još flagrantnija, a ZAKONITA kršenja ljudskih prava. Pa tako dalje.
O zlocinima u ovom ratu ja ne pricam, tu je sud da presudi. Da je bilo po mome: smrtna kazna je jos bila u krivicnom zakonu BiH. Ekspresno bi se provela istraga i prijeki sud. Zna se kakva je kazna jedino moguca. Zlocinac se svojim neljudskim djelom odrice ljudskih prava.
Demokratija nije kad ja mogu reci javno sta mi napamet padne, nego je demokratija kad ja imam posao, ljekara, skolovanje, sigurnost, mir, slobodno kretanje. Meni je nebitno kako se zove taj sistem, ko i kako vlada, koje je boje zastava i u sta se tu vjeruje.
Relativizacija moze biti samo kad se porede stratista 1.700.000 ljudi po Jugoslaviji sa Blajburgom ili Golim otokom, ili Srebrenica sa zlocinima pojedinaca koji imaju ime i prezime.
A evo tvojih intelektualaca iz ’83. Sve dokazani “antifašisti i antifundametalisti” : Izetbegović Alija, Behmen Omer, Čengić Hasan, Kasumagić Ismet, Bičakčić Edhem, Živalj Huso, Behmen Salih, Spahić Mustafa, Latić Džemal, Đurđević Derviš, Salihbegović Melika i Bičakčić Đula.
Gospodin Latić je mene i moju djecu proglasio bukvalno kopiladima (tim riječima) jer nismo pristali na torsko okupljanje, imamo “mješano“ porijeklo. Slično kao i Omer Behmen, a on je još dozvolio sebi da Bogića Bogičevića javno nazove četnikom. Čengić Hasan znamo ko je i šta je i ovdašnji njegovi “saborci” su digli ruke od njega jer je čovjek stvarno pokazivao znakove neuračunljivosti za vrijeme svoje parlamentarne karijere. Poznat prije rata kao “jastreb”. Izetbegović se izvukao od odgovornosti za neprocesuiranje ratnih zločina, smrću prije dizanja spremljene optužnice, Bosna i Bošnjaci tek sad postaju svjesni šta im je počinio minderaškom politikom. Pristao i podrzao dijeljenje Bosne po nacionalnom kljucu. Spahić Mustafa je također imao drskosti da komentariše djecu iz mješovitih brakova, i da gleda šta je u mom frižideru. Salihbegović Meliku poznam lično i mislim da nije baš čitava osoba.
Nekima je trebao zatvor, a nekima liječenje. Greška je samo što tada nisu još suđeni fundamentalisti, pravoslavni i katolički, ali su se oni valjda znali bolje zamaskirati. Očigledno su tada Šešelj, Milošević, Karadžić, Tuđman, Boban bili ispod radara….
Možda se tada ne bi desilo ovo sve.
E ovo sad ode bas u OT. Odustajem od rasprave.
- ČikaJosip
#285 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Po kojoj je to presudi HR HB zločinačka. Isto tako bi ja mogao reći za teritorii koji je kontrolirala A BiH, da je zločinački zbog Uzdola, Doljana, Bugojna, .....plain vanilla wrote:U ime Herceg Bosne se cinili zlocini prije nekoliko godina, i sad je promovisu kao da nista nije bilo.
samo Tito vam trn u oku?
NightSkyWalker wrote:
![]()
Ne, nisam za preventivno unistavanje ljudi. A ti?
Opet relativizujes zlocine, ovaj put vremenskim periodom. Tako su isto i Mladicevci smatrali da je bilo nuzno maknuti balkanske "turke" sa ovih prostora. Kazes da nije bilo razloga da se pazi na pravdu jer na to nisu ni Francuzi pazili, pa po toj logici ispade da smo i mi u proslom ratu trebali raditi isto ono sto su oni radili nama. Napomenuo bih te da je nevina zrtva uvijek samo nevina zrtva, bez obzira je li stradala od strane komunista, cetnika, ili pojedinaca Armije BiH. Slijedom tvoje logike, zlocine koje su pocinili partizani i pojedinci Armije BiH nikada ne traba da budu procesuirani i stavljenu u zlocinacku ravan. Ja mislim da je to pogresno i da svako ko je cinio zlocine treba da odgovara, a posebno ako je to radio u ime sistema. Nemanja Kusturica je srpske zlocine pokusao da stavi u neki historijski kontekst i tako ih opravda, nemoj i ti praviti tu gresku!
Potpuno se slažem.
Svatko onaj tko pravda zločin, pa tko ga i preventivom pravda, preventivnim smaknjivanjem ljudi je ništa drugo do zločinac. Samo zločinac koji u miru miruje, a da dođe rat pokazao bi samo svoju narav i bio isto onakav zločinac protiv kojih sada priča.
- plain vanilla
#286 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Po kojoj je presudi Tito zlocinac?ČikaJosip wrote:Po kojoj je to presudi HR HB zločinačka. Isto tako bi ja mogao reći za teritorii koji je kontrolirala A BiH, da je zločinački zbog Uzdola, Doljana, Bugojna, .....plain vanilla wrote:U ime Herceg Bosne se cinili zlocini prije nekoliko godina, i sad je promovisu kao da nista nije bilo.
samo Tito vam trn u oku?
a HR HB, bit ce presuda uskoro, eno celnika u Haagu
- quasar
#287 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
FYI:Svatko onaj tko pravda zločin, pa tko ga i preventivom pravda, preventivnim smaknjivanjem ljudi je ništa drugo do zločinac. Samo zločinac koji u miru miruje, a da dođe rat pokazao bi samo svoju narav i bio isto onakav zločinac protiv kojih sada priča.
Bio u ratu, nisam zločine pravio, nisam ni vidio nikog da ih je radio od saboraca, a pomenuo sam kako ja smatram da je trebalo rješavati zločine pojedinaca iz redova ARBiH. Ne bi ni ti siguran sam imao ništa protiv toga (ili mozda bi apelovao za ljudska prava zločinaca iz Grabovice).
Ne branim zločine, zločin je zločin, nebranjiv je. Kažem samo da neke stvari tada nisu bile zločini, već provođenje važećeg zakona. Moj je stav da se zločinac svojim nehumanim djelom odriče ljudskih prava, te ih prema njima ne treba ni poštovati. Tu me niko ne može ubijediti, ni jedan čovjek, da ja trebam imati milosti prema ubicama djece i civila. Isto se odnosi i na pojedince koji su se skrivali iza partizanske uniforme. Naravno svako zaslužuje pošteno sudjenje, ali za krivce kazna može biti samo jedna.
- ČikaJosip
#288 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
quasar wrote:FYI:Svatko onaj tko pravda zločin, pa tko ga i preventivom pravda, preventivnim smaknjivanjem ljudi je ništa drugo do zločinac. Samo zločinac koji u miru miruje, a da dođe rat pokazao bi samo svoju narav i bio isto onakav zločinac protiv kojih sada priča.
Bio u ratu, nisam zločine pravio, nisam ni vidio nikog da ih je radio od saboraca, a pomenuo sam kako ja smatram da je trebalo rješavati zločine pojedinaca iz redova ARBiH. Ne bi ni ti siguran sam imao ništa protiv toga (ili mozda bi apelovao za ljudska prava zločinaca iz Grabovice).
Ne branim zločine, zločin je zločin, nebranjiv je. Kažem samo da neke stvari tada nisu bile zločini, već provođenje važećeg zakona. Moj je stav da se zločinac svojim nehumanim djelom odriče ljudskih prava, te ih prema njima ne treba ni poštovati. Tu me niko ne može ubijediti, ni jedan čovjek, da ja trebam imati milosti prema ubicama djece i civila. Isto se odnosi i na pojedince koji su se skrivali iza partizanske uniforme. Naravno svako zaslužuje pošteno sudjenje, ali za krivce kazna može biti samo jedna.
A kako znaš da je svaki taj koji se treba po tebi smaknuti, da je počinio zločin?
Isto ja o tebi govorim nekim ljudima da varaš ženu. I tebi dođe taj kojemu sam ja govorio i kaže ti da si ovakav i onakav zato što varaš ženu.
A kako on to zna sa sigurnošću? Zna što sam mu ja rekao. Ali ne može reći da je to istina. Ako to želi saznati morao bi provesti istragu i nakon toga suditi. Zar ne?
@plain vanilla
Presuda će biti uskoro ali ti ne znaš kakve će biti. A i o objektivnosti suda se da razgovarati. To je dosta politički sud. Zar je sud objektivan kada za zločine u kojima je masa mrtvih donosi presude od 20-ak godina i još se na kraju ti isti zločinci puštaju ranije zbog dobrog vladanja. Zar je to pravedan sud. Zar je pravedan sud koji sudi gotovo isključivo Hrvatima i Srbima a nikako Bošnjacima? A znamo da je i A BiH činila zločine.
A što se Tita tiče. Nema presude ni Miloševiću. Zar ga to amnestira od zločina?
Također, Tito je bio na čelu države koja je imala UDBU. Udba je likvidirala ljude po zapadu. Postoje osuđenici koji su radili za UDBU koji su po zatvorima. Eto ti zapovjedne odgovornosti. I još mi samo reci kao će to biti presude protiv Tita i toga sistema ako je on jedini zvanični i mogući bio. Zar se u Jugoslaviji moglo suditi komunistima sa Titom na čelu????
- quasar
#289 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
@ČikaJosip
Pročitaj moju zadnju rečenicu.
U SFRJ je većini bilo dobro, ili je bar mislila da im je dobro (što nema bitne razlike - jer je sreća stvar ličnog dojma).
Šta god da su država i Agencije te države radile da tako ostane, ja odobravam. Istu stvar i danas rade sve države.
Tita neće nikad osuditi jer je toonda korak da se osude i svi američki predsjednici redom od prvog do zadnjeg, sve ruske vođe, svi britanski premijeri, izraelski premijeri, francuski predsjednici, kineski predsjednici, itd.
Eto nabrojao sam ti sve stalne članice Savjeta bezbjednosti /Vjeća sigurnosti UN.
Pročitaj moju zadnju rečenicu.
U SFRJ je većini bilo dobro, ili je bar mislila da im je dobro (što nema bitne razlike - jer je sreća stvar ličnog dojma).
Šta god da su država i Agencije te države radile da tako ostane, ja odobravam. Istu stvar i danas rade sve države.
Tita neće nikad osuditi jer je toonda korak da se osude i svi američki predsjednici redom od prvog do zadnjeg, sve ruske vođe, svi britanski premijeri, izraelski premijeri, francuski predsjednici, kineski predsjednici, itd.
Eto nabrojao sam ti sve stalne članice Savjeta bezbjednosti /Vjeća sigurnosti UN.
- NightSkyWalker
#290 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Quasar,
Partizani su cinili negdje masovne a negdje pojedinacne zlocije. Zasto nikada nisu odgovarali za svoja nedjela?
Zasto smatras da treba suditi borcima Armije BiH ali ne i partizanima?
Partizani su cinili negdje masovne a negdje pojedinacne zlocije. Zasto nikada nisu odgovarali za svoja nedjela?
-
breuer
#291 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
'titova vlada je nekad bila zločinačka - tuđmanova ponekad i nije' da citiram mrskog nam senčija 
smrt svim fašistima!!! istinu nećete prekrajati!!!!
smrt svim fašistima!!! istinu nećete prekrajati!!!!
- NightSkyWalker
#292 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
S obzirom da znamo da se ne moze biti malo fasista, kao sto se ne moze biti malo trudan, ili jesi ili nisi. Po mom sudu Alija se itekako usprotivio zlocinima i fundamentalizmu onda kada je odlucio da stiti nebosnjake dok su bosnjaci ubijani na svakom koraku od strane nebosnjaka. Ali ti smatras drugacije. Je su li oni fasisti??quasar wrote: A evo tvojih intelektualaca iz ’83. Sve dokazani “antifašisti i antifundametalisti” : Izetbegović Alija, Behmen Omer, Čengić Hasan, Kasumagić Ismet, Bičakčić Edhem, Živalj Huso, Behmen Salih, Spahić Mustafa, Latić Džemal, Đurđević Derviš, Salihbegović Melika i Bičakčić Đula.
Titov sistem je planski unistavao ljude zbog njihove partijske nepodobnosti. To je zlocin! Relativizovati ili umanjivati komunisticke zlocine se ne razlikuje od umanjivanja srebrenickih zrtava. Zrtva je zrtva.
Smrt fasizmu i totalitarizmu!!
- quasar
#293 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Sve sam ti ja to već rekao i objasnio ali ti ne slušaš i opet po svom. Šta ti ja mogu.
Hajd' u zdravlje. Vrijeme je da se ova tema zakatanči.
Hajd' u zdravlje. Vrijeme je da se ova tema zakatanči.
- NightSkyWalker
#294 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Isto onako kako je sudjeno pojedincima iz Armije BiH, tako je isto trebalo suditi i partizanima i komunistima za njihove zlocine. Bez obzira na tesku situaciju, pojedinci armije bih nisu trebali i smjeli pociniti zlocine, bas kao i partizani.
- NightSkyWalker
#295 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Jedno je boriti se protiv stvarne opasnosti, a drugo je unistavati i potiskivati ljude samo zato sto nisu podobni partiji. UDBA se nije razlikovala od GESTAPO-a, sve je to isto samo su drugacije ideologije.quasar wrote: Šta god da su država i Agencije te države radile da tako ostane, ja odobravam. Istu stvar i danas rade sve države
Stiti nacionalnu sigurnost moderne drzave i stititi totalitaristicki sistem su razlicite stvari. U pravnim drzavama se to radi kroz sudove a u totalitarizmu se to rjesava metkom u potiljak. Zalosno je sto si misljenja da je vrijedilo stititi taj totalitaristicki sistem pa cak i po cijenu neduznih ljudi.
-
popajic
#296 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Demokratskog ti Bakira , promijeni bar ponekad plocuNightSkyWalker wrote:Quasar,
-
detroit-mercy
#297 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Da li onda smatras da bi trebalo suditi saveznicima za bombardovanje Hirosime i Nagasakija, bombardovanje Drezedena (samo jedan od primjera iako je sve i jedan Njemacki grad bombardovan i pri tome poginulo na stotine hiljada civila) ili sta o saveznickom bombardovanju Beograda u kome gine skoro pa isti broj civila kao i u bombardovanju Nijemaca. Sta sa Ruskim zlocinima protiv civila Nijemaca, da li treba Rusima suditi samo za zlocine u Rusiji a ne za zlocine u Njemackoj.NightSkyWalker wrote:Isto onako kako je sudjeno pojedincima iz Armije BiH, tako je isto trebalo suditi i partizanima i komunistima za njihove zlocine. Bez obzira na tesku situaciju, pojedinci armije bih nisu trebali i smjeli pociniti zlocine, bas kao i partizani.
Iako se ne slazem niti sa jednim zlocinom ipak moras priznati da covjek ima point. I cika Josip sto kaze da je UDBA ubijala po zapadnoj Evropi, pa sta je trebala ostaviti Pavelica u zivotu da rovari i dalje, nedostupan sudu zemlje u kojoj je pocinio zlocin.
Cika Josip bi trebao da prvo vidi metode kojima se koriste CIA, MOSAD, MI-9 i drugi pa onda nesto komentarisati.
Zlocin je zlocin ali zar i McArthur nije zatvarao ljude u Americi 40-50 samo zato sto je neko rekao da su komunisti. Sta sa Japancima u Americi koji su svi bili potrpani u logore, mnogi ubijeni iako vecina njih nikada Japan nije vidjela ni na slici.
Jaro, kada bi sudio Titu i partizane onda bi morao da osudis citav karakter saveznicke pobjede nad silama osovine u drugom svjetskom ratu. Sto ce se dogoditi ali u mudima. Budi ipak malo realan
- quasar
#298 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
@NightSkyWalker
Jesam, tog sam misljenja, i sve sam ubjedjeniji da je tako, a ti nemoj biti toliko tuzan. Ima sigurno gorih stvari.
Partizanima ne mozes suditi, pa ni pojedinicima. Ne mozes zato sto su/smo (ponosim se njima) pobjednici. U tom slucaju ces morati suditi i englezima za tepih bombardovanja, amerikancima za nuklearno oruzje, francuzima za streljanja kvislinga, a rusima bi ti svakako sudio.
Prezirem nacionalsovinizam, fasizam, klerikalizam i svako drugo zatucano ponasanje i djelovanje. Obiljezjima demokratije ne smatram slobodne izbore i pravo na izrazavanje misli (tu svakako najvise galame oni koji bi trebali zauvijek da ucute, a oni koji imaju sta za reci ne cuju se od ovih pijanih galamdzija).
Obiljezja demokratije i slobode su: posao, mir, zdravstvena zastita, socijalna sigurnost, odsutvo kriminala, rijesen stambeni problem, pravo na skolovanje.
Sistem koji to nudi svakom gradjaninu podjednako bez obzira jel begov sin ili siroce, vrijedi braniti svim sredstvima pa i likvidacijama onih koji bi da ga sruse.
Eto, pa ti placi sto ja tako mislim.
Jesam, tog sam misljenja, i sve sam ubjedjeniji da je tako, a ti nemoj biti toliko tuzan. Ima sigurno gorih stvari.
Partizanima ne mozes suditi, pa ni pojedinicima. Ne mozes zato sto su/smo (ponosim se njima) pobjednici. U tom slucaju ces morati suditi i englezima za tepih bombardovanja, amerikancima za nuklearno oruzje, francuzima za streljanja kvislinga, a rusima bi ti svakako sudio.
Prezirem nacionalsovinizam, fasizam, klerikalizam i svako drugo zatucano ponasanje i djelovanje. Obiljezjima demokratije ne smatram slobodne izbore i pravo na izrazavanje misli (tu svakako najvise galame oni koji bi trebali zauvijek da ucute, a oni koji imaju sta za reci ne cuju se od ovih pijanih galamdzija).
Obiljezja demokratije i slobode su: posao, mir, zdravstvena zastita, socijalna sigurnost, odsutvo kriminala, rijesen stambeni problem, pravo na skolovanje.
Sistem koji to nudi svakom gradjaninu podjednako bez obzira jel begov sin ili siroce, vrijedi braniti svim sredstvima pa i likvidacijama onih koji bi da ga sruse.
-
detroit-mercy
#299 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Vidis, iako se u nekim stvarima slazem sa tobom ipak se u nekim ne bih mogao sloziti. Sve ovo gore pobrojano imas u S. Koreji, Kubi, nekadasnjim zemljama istocnog bloka. Da li ti sve te stvari daju pravu sliku kvalitete zivota pojedinca.quasar wrote:@NightSkyWalker
Obiljezja demokratije i slobode su: posao, mir, zdravstvena zastita, socijalna sigurnost, odsutvo kriminala, rijesen stambeni problem, pravo na skolovanje.Sistem koji to nudi svakom gradjaninu podjednako bez obzira jel begov sin ili siroce, vrijedi braniti svim sredstvima pa i likvidacijama onih koji bi da ga sruse.
Na dobro si tragu kada kazes da obiljezja demokratije nisu slobodni izbori ali oni jesu sredstvo do uspostave demokratije. Za demokratiju moras imati spremno drustvo, danas u Njemackoj imas extremnih partija ali njihov uticaj je minoran na politicki zivot Njemacke. U Americi KKK is legalna organizacija ali politicki su zanemarivi. Medjutim, da bi se doslo do toga da se slusaju oni koji imaju sta reci treba da prodje izvjesno vrijeme i da se izgradi demokratska svijest stanovnistva. Sto uz slobodne izbore i vladavinu prava je put koji svaka drzava treba da predje.
- plain vanilla
#300 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?
Sad ni Haag ne valja?ČikaJosip wrote: @plain vanilla
Presuda će biti uskoro ali ti ne znaš kakve će biti. A i o objektivnosti suda se da razgovarati. To je dosta politički sud. Zar je sud objektivan kada za zločine u kojima je masa mrtvih donosi presude od 20-ak godina i još se na kraju ti isti zločinci puštaju ranije zbog dobrog vladanja. Zar je to pravedan sud. Zar je pravedan sud koji sudi gotovo isključivo Hrvatima i Srbima a nikako Bošnjacima? A znamo da je i A BiH činila zločine.
A što se Tita tiče. Nema presude ni Miloševiću. Zar ga to amnestira od zločina?
Također, Tito je bio na čelu države koja je imala UDBU. Udba je likvidirala ljude po zapadu. Postoje osuđenici koji su radili za UDBU koji su po zatvorima. Eto ti zapovjedne odgovornosti. I još mi samo reci kao će to biti presude protiv Tita i toga sistema ako je on jedini zvanični i mogući bio. Zar se u Jugoslaviji moglo suditi komunistima sa Titom na čelu????
Znaci, ako oslobode ove iz HB dobri su, ako ih osude, ne valja Haag?
i ti se nasao pricati o zlocinima i dikataturi?