Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BISCANIN2

#276 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

prech85 wrote:pozz, izvinjavam se sto ovako upadam u sredinu teme :-D
interesuje me kakvi su 3.2 di-d mitsubishi motori i pajero trece generacije opcenito koja im je mana i tako ... da se malo odvojimo od jeepova :D
Kolega kakav je novi ne znam ali.znam da.je stari vrh jedina mana sto je trosio vise ulja,kod mene je bio 4 godine i nista nije radjeno ili dirano,samo ulja vode i no sikiriki. 4 godine torture a nista nije dirano.AKo si musterija za pajera sigurno neces pogrijesiti ako su mu redukcije ok i motor
Bakir1

#277 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

prech85 wrote:pozz, izvinjavam se sto ovako upadam u sredinu teme :-D
interesuje me kakvi su 3.2 di-d mitsubishi motori i pajero trece generacije opcenito koja im je mana i tako ... da se malo odvojimo od jeepova :D
dobri,osjetljivi na pregrijavanje kao i svi veliki motori sa 4 cilindra.
pajero 3 generacije nema sasiju nego normalno vjesanje,odlican pametni pogon sa raspodjelom momenta.
ja bih na tvom mjestu ganjao generaciju 3 ali redizajn otprilike ovako nesto:
Image
kreso_atac

#278 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Po meni su benzinci u Pajeru bolja opcija od dizela.

Biscanin, ta gumena cijev mora biti tu, je li spala, pukla ili je nema uopšte?
BISCANIN2

#279 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Po meni su benzinci u Pajeru bolja opcija od dizela.

Biscanin, ta gumena cijev mora biti tu, je li spala, pukla ili je nema uopšte?

Nema je uopšte,to mi je bilo prvo što sam ugledao kad sam otvorio haubu .Radi mi na centralnoj konzoli puhanje istom snagom kao i sa strane .Imam još gnjili gumenih crijeva koja su zrela za promjeniti .Danas ništa od štelanja majstro koji mi je ugradio plin na putu :sad: .

U što god pogledaš zrelo za zamjeniti imam osjećaj da su ovi vlasnici prije samo sipali gorivo i vozili .I kad baš nešto ode da ne mogu voziti i li paliti onda improviziraju .Smrada cigara i prljavštine sam se riješio , jedino iz motora još ponekad uleti zadah zapuštenosti .
kreso_atac

#280 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Definitivno moraš tu cijev staviti, jer to mu je vakuum za motor. Pokušaj upaliti motor i prstom zatvoriti taj otvor gdje bi išla cijev i slušaj hoće li se bar malo smiriti motor.
PapakizSarajeva

#281 Re: Terenci i mehanika

Post by PapakizSarajeva »

BISCANIN2 wrote:
kreso_atac wrote:grabber AT gume ili?
čini mi se da on meni nudi ove :http://www.squidoo.com/General-Grabber-HTS,

ali ja bi ovu malo agressivniju :http://www.generaltire.com/images/tires ... Tfront.jpg
grabber at2
Drug, ove GRABBER HTS sam ja uzeo sebi za KIA SORENTO prije 2 godine ... Meni su bile odlicne, jos vozim na njima ...
BISCANIN2

#282 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

PapakizSarajeva wrote:
BISCANIN2 wrote:
kreso_atac wrote:grabber AT gume ili?
čini mi se da on meni nudi ove :http://www.squidoo.com/General-Grabber-HTS,

ali ja bi ovu malo agressivniju :http://www.generaltire.com/images/tires ... Tfront.jpg
grabber at2
Drug, ove GRABBER HTS sam ja uzeo sebi za KIA SORENTO prije 2 godine ... Meni su bile odlicne, jos vozim na njima ...
Vidim puno ih hvale,po.usa.forumima meni je najvaznije kakve su na asfalt po kisi,ostalo manje vise.

Imao sam na mitcu nove hankook gume dynapro atm i nisu bile lose ma terenu blato snijeg mogle su cupati mana slabe na kisi asfalt.uu :run:
baco4

#283 Re: Terenci i mehanika

Post by baco4 »

imam pitanje za Kresu, vidim da se dobro razumi a ja imam veliku dilemu..
kupio sam grand cherokee laredo 2004 god, 4L motor, ugradjen plin. problem mi se javlja kad vozim u 4oj brzini obrtomjer krene skakat gore dolje, kao da pokusava stalno saltat u manju pa u vecu ( automatski je mjenjac).. majstor kod kojeg sam ga vozio sumnja na wandler ili neku salt plocu u getribi ali nije siguran.. koje je tvoje misljenje i znas li cijene toga.. hvala ti unaprijed
kreso_atac

#284 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

trenutno gledam tekmu, kasnije ću se javiti sa detaljima. ovako na prvu rekao bih da je pretvarač. vjerovatno i jeste. overdrive torque pretvarač, u mjenjaču se nalazi
baco4

#285 Re: Terenci i mehanika

Post by baco4 »

a i on sumnja na to ali problem je sto se to ne desava uvijek nego samo u nekim situacijama, i to cini se kad se ugrije. ako jest to problem koliko bi me doslo da to promijenim ?
kreso_atac

#286 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

baco4 wrote:kad vozim u 4oj brzini obrtomjer krene skakat gore dolje, kao da pokusava stalno saltat u manju pa u vecu ( automatski je mjenjac)
pokušava šaltati ili šalta u veću-manju? malo detaljniji tu budi. kad si mu zadnji puta mijenjao ulje i koje si sipao? Jesi li filter mijenjao, je li ti se kada upalila trans over heat lampica? je li sigurno pravo ulje u njemu, dexron ubija chryslerove mjenjače.

EDIT:
iz ovoga malo što si napisao, mogu nagađati i reći ono na šta mi liči: pumpa ulja i/ili taj pretvarač momenta. cijena pretvarača (u najboljem mogućem slučaju) je u USA nešto preko 100 dolara ne uključujući dostavu, pumpa 75-100. Ako dugo tako voziš, vjerovatno je oboje stradalo. ako je konvertor stradao, on otpatke šalje u pumpu, što vodi do toga da i ona strada na način da joj ošteti rotor, ili zatvori vodove, a onda nastaje manjak cirkulacije ulja što ga može dovesti do toga da ključa. Lamele konvertora se aktiviraju na oko 60 kmh, ako sve ispod toga vozi ok, onda nije do lamela mjenjača, niti ičega u njemu, nego eto do sistema oko konvertora. Provjeri stanje ulja, koliko ga ima, kakve je boje i odgovori mi na pitanja koja sam u vrhu postavio, koje i kada si ulje sipao. Jedni od sigurnijih znakova lošeg konvertora su također "gruba" prebacivanja, i kada si u mjestu i ubaciš u brzinu, auto se "strese", sjedište kao da te udari nazad. Senzor temperature ulja u mjenjaču je montiran na overdrive lamelu i šalje podatke PCMu. Kada je hladan, to je znak da neće ta lamela biti aktivirana. Takođe ako primijeti pretjerano veliku temperaturu, a auto se nalazi u četvrtoj, automatski će ga vratiti u treću i isključiti iz funkcije overdrive lamelu. Ali u tom slučaju na instrument tabli se pojavi OD OFF indikator. Moguće da je u kvaru taj senzor temperature, ali u tom slučaju bi ti blinkao taj OD OFF indikator kada poludi mjenjač, kako ga prebacuje u treću/četvrtu tako bi se trebao paliti/gasiti. Ako se on ne uključuje osim kada ga ti ručno uključiš, nije do njega. Ali to sve u slučaju da prebacuje treća-četvrta, a ako samo obrtaji skaču, a mjenjač ostaje u istoj brzini, onda ne mora značiti da je tu kvar, može biti TPS, kickdown sajla itd. Zato mi je potrebno da odgovoriš na ova gore pitanja i budeš što detaljniji. Jesi ga provjerio na dijagnostici ima li nekih kodova grešaka?
baco4

#287 Re: Terenci i mehanika

Post by baco4 »

Ulje ne znam kada je mijenjano, kupio sam ga prije mjesec dana. Sve brzine normalno salta samo kada je u 4 obrtomjer počne skakat gore dolje, vraća u manju brznu pa pribaci u veću.Ulja ima dovoljno u gitribi i nije crno već je crvenije boje i ne smrdi na paljevinu, ostale brzine su uredu sve se normalno salta. Nijedna mi se lampica nije upalila , a na dijagnostiku ga nisam vozio. Ako ga vozim ispod 60 normalno.
Last edited by baco4 on 17/03/2011 18:50, edited 1 time in total.
kreso_atac

#288 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

To je to onda, eto napisao sam ti u prethodnom postu gdje je problem. Konvertor, a moguće (čak i vjerovatno ako je dugo vremena takvo stanje) da je i pumpa otišla. Jesi li ga probao kad si uzimao? Je li se tako ponašao? Koliko ima milja na satu Jeep? Naravno možemo pretpostaviti svi zašto je do toga došlo. Provjeri za svaki slučaj i dijagnostiku i kodove, mada to je to. Na tvome mjestu ja bih zamijenio u kompletu i pumpu i konvertor, jer kada se radi osvježavanje i rebuild mjenjača, to se radi.
dr. sci

#289 Re: Terenci i mehanika

Post by dr. sci »

kreso, izgleda da mi je na Grandu otvoren termostat, temperatura uvijek na 1/3. mozda i nije do njega, mozda zbog neceg drugo ne moze dobit radnu temperaturu? zvao sam koceljevce rekose da dodjem da provjere sve, a u slucaju termostata 80 eura termostat sa kucistem i ugradnjom. je li to skupo? isplati li se opet u srbiju?
kreso_atac

#290 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Vidiš tu su ti koceljevci uračunali porez na neinformisanost :-D termostat original mopar 4$, a 1$ takođe adekvatan, samo nije markiran kao mopar. Kućište nema potrebe mijenjati, samo kod Libertyja 2.5 crd se mijena zajedno sve. Ti reče da si mehaničar, pa pobogu mijenjao si valjda nekad termostat, ista stvar kao i kod svih ostalih.
johntra

#291 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

Što više čitam, to imam više želju da kupim JEEP-a...Krešo, počni naplaćivati savjete... :D
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#292 Re: Terenci i mehanika

Post by 1946 »

johntra wrote:Što više čitam, to imam više želju da kupim JEEP-a...Krešo, počni naplaćivati savjete... :D
Još pogotovo sad kako je Marchionne CEO Chryslera, je li? :D
johntra

#293 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

hahaha...ma jok, nema veze sa tim, nego sam uvijek kontao kako je održavanje ovih modela zeznuto i skupo, a ovako kad čitaš Krešine postove, pomisliš kao da se radi o održavanju dvičine... :D
prech85

#294 Re: Terenci i mehanika

Post by prech85 »

hvala svima na odgovoru za pajera :)
ev da se malo pohvalim kupljen je jucer: 2002, presao 150000km, kratka verzija, placen 21000 8-)
svaka ces na otvaranju ove teme, bilo mi je zadovoljstvo citati od prve do zadnje stranice... nema pojma nista o terencima, al ima vremena, naucit ce se :-D
herbert mekfjuger

#295 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

johntra wrote:hahaha...ma jok, nema veze sa tim, nego sam uvijek kontao kako je održavanje ovih modela zeznuto i skupo, a ovako kad čitaš Krešine postove, pomisliš kao da se radi o održavanju dvičine... :D
i ja sam mislio da je skupo, mislim jest skupo samo zbog registracije malo skuplje i guma... ovi ostali dijelovi su skroz jeftini ako se iz USA nabavlja... još da nema shippinga, gdje bi kraj bio :D
BISCANIN2

#296 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Usuo plin na petrolu slovenackom ,ne gasi se na semaforima ,masina bolje radi mislim da je potrosnja -20 javim kad ga testiram .
Svijećice u subotu dolaze 8km komad ,prednje disk pločice 85 km . :)
Samo da šta ne ureknem što kašu naši :-D .

Samo sam ovo našao za čišćenje injektora:

Image
herbert mekfjuger

#297 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

svjećice su poskupe, mada opet dobro je kolko znaju tražit :D
kreso_atac

#298 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ali ne, zaista jest tako, eto provjeri na Rockauto.com, termostat je 1.29 dolara. A zamjena, hmm ko je malo vještiji može sam sebi lakše servise raditi. Stvarno nije tako, barem Jeep je izuzetno jednostavan (kao većina amerikanaca), nije kao japanci, da bi skinuo reduktor i mjenjač moraš ostaviti dva dana. Ima par tipičnih kvarova, te zezancije oko mjenjača na našim prostorima i to je to što se tiče jeepa.
kreso_atac

#299 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

8 svjećica + prednje pločice na rockauto sa fedex dostavom 70 dolara na rockauto. 11 dolara prednje pločice, jedna svjećica 1.30 dolara (bosch). Mogao bih ti nabaviti za još nižu cijenu sa dostavom ako bi još nešto uzimao. Što se aditiva tiče, ne bih ja eksperimentisao sa abrom, ipak su injektori u pitanju. Potraži chevron ili ga naruči preko neta. Kiberluskoni, šta je bilo sa tvojim Ćirom, jesi mijenjao injektorima mjesta, ima li iste greške onda, poslije restarta naravno?
iceman ze

#300 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

Jel se mogu fluidi, ulja, aditivi i sl. narucivati preko neta, s obzirom na zapaljivost i restrikcije uvoza.... :)
Post Reply