BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
statix

#276 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

mister_1 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=GCigeBD5 ... re=related pogledajtee....intersantno
That's why if someone travels to Mecca or lives there, he lives longer, is healthier and is less affected by the earth's gravity," he said. You get charged with energy.

Je l' ono astronautima misici atrofiraju u svemiru zbog nedostatka gravitacije ili...?

A ova teza da se punis energijom kada polje dostigne nulu, zapravo znaci vise kozmickih i suncevih zraka tj. radijacije. Ne znam koliko je to ljekovito. :D
Bloo
Globalna šefica

#277 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

statix wrote:
mister_1 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=GCigeBD5 ... re=related pogledajtee....intersantno
That's why if someone travels to Mecca or lives there, he lives longer, is healthier and is less affected by the earth's gravity," he said. You get charged with energy.

Je l' ono astronautima misici atrofiraju u svemiru zbog nedostatka gravitacije ili...?

A ova teza da se punis energijom kada polje dostigne nulu, zapravo znaci vise kozmickih i suncevih zraka tj. radijacije. Ne znam koliko je to ljekovito. :D

iskreno, ne vidim potrebe da "mistikovanjem" religije
kad mi počnu (bilo koji vjernici bilo koje vjere) postati ovakve klipove, osjećam se kao da živim u svijetu Harry Pottera

Nema special powers, nema magical places...zar nije dovoljno samo da ima Bog bez dodatnih jeftinih čudesa za hipnotiziranje mase
Mustafapasa

#278 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Svako sebi svoj izbor odabere i niko nikog u srcano stanje vjere/nevjere silom ne moze natjerat. Izbor je sloboda ali ces odgovarati za taj izbor. Svakom svacije, samo hrabri ste svi vi koji javno negirate Boga i sve njegovo...No dobro, vi ste moderni i idete na loto sa teorijama koje ste samo procitali (iste vam je neko servirao i SVE TO niste ni provjerili) i koje su kako kazete promjenjive...
Ja opet ponavljam, te terije su djelo ruku covjeka, niste sve to licno vi provjerili niti ispitali niti sami sebi dokazali...cak sta vise prihvatate samo jednu stranu dok priliku za upoznavanje ISTINE ne zelite ni hocete niti joj dajete sansu...a zasto, pa zato sto volite sebe i zivot bez pravila,ogranicenja itd...
al zato nek je sve ovo nastalo slucajno, i ideja za ovo i dizajn,funkcionalnost,testovi,specificnosti...ma da...sve je to kroz vise miliona godina proslo...

Image
Image
Image

...a o ulaznim imputima i signalima koji putuju,pretvaraju se itd...necu da govorim kao ni o celijskim instrukcijama tj.kako da se celije ponasaju...
mora da je to ipak sve nanotehnologija od prije...
mora...
slucajno...

Image

kako li su samo ti prvi hemijski elementi proste strukture od nista stvorili tako slozen i komplikovan svijet...ni manje ni vise...nego cijeli svijet...
mister_1

#279 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

Aferim mustafpasa, to je istina , samo kao sto kaze Kur'anski ajet - nisu slijepe oci vec srca u grudima. Duznost je objasniti, reci, a to hoce li on vjerovati ili ne to je njegovo, ima vremena kad ce se kajati, radi kako hoces, samo neces dokle hoces!Dokaz da je islam istina svjedoce muslimanske porodice, masovni prelazak na islam doktora, naucnika, raznih profila intelektualaca i poznatih svjetski zvjezdi itd itd itd..Da ne pominjemo o nadnaravnim cudima iz Kur'ana, koja se sada dokazuju naucno, a u Kur'anu je bilo poznato jos prije 1400 god. Pa neko kad mu das jedan dokaz on se sav strese i zamisli i kaze sam sebi pa ovo je istina, a neko da ga upitas za bijelu boju on bi rekao ne to je crna boja, e to se zove tvrdoglavost, inadzija. Kaze se u nekim predajama da je Isa alejhi selam rekao : Allahovom voljom sam mogao da lijecim gubave,bolesne, da ozivljujem mrtve ali TVRDOGLAVOM covjeku nisam mogao nista.

Zato uzivajte u Istini koja vam se prezentuje

http://www.youtube.com/watch?v=fMVl0Sy1 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=KTZ-GoKW ... re=related
PRO testant

#280 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

statix wrote:

Što bi moj profa reakao "Ne zbunjuj ljude činjenicama! Lakše je vjerovati poluistinama."
Teško se digut iz saffa pa malo protipkat ako ništa drugo.
Al eto.
Optimus Prime

#281 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

Mustafapasa wrote:Svako sebi svoj izbor odabere i niko nikog u srcano stanje vjere/nevjere silom ne moze natjerat. Izbor je sloboda ali ces odgovarati za taj izbor. Svakom svacije, samo hrabri ste svi vi koji javno negirate Boga i sve njegovo...No dobro, vi ste moderni i idete na loto sa teorijama koje ste samo procitali (iste vam je neko servirao i SVE TO niste ni provjerili) i koje su kako kazete promjenjive...
Ali to te ne sprijecava da vjerujes u nesto sto su ti Arapi servirali kao istinu iako je i vise nego jasno da je kuran djelo ljudi, a ne nekog "beskonacno" inteligentnog bica.
Bloo
Globalna šefica

#282 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

mister_1 wrote:Aferim mustafpasa, to je istina , samo kao sto kaze Kur'anski ajet - nisu slijepe oci vec srca u grudima. Duznost je objasniti, reci, a to hoce li on vjerovati ili ne to je njegovo, ima vremena kad ce se kajati, radi kako hoces, samo neces dokle hoces!Dokaz da je islam istina svjedoce muslimanske porodice, masovni prelazak na islam doktora, naucnika, raznih profila intelektualaca i poznatih svjetski zvjezdi itd itd itd..Da ne pominjemo o nadnaravnim cudima iz Kur'ana, koja se sada dokazuju naucno,
Bloo
Globalna šefica

#283 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

kratko spuštanje na tvoj nivo

i ko sad govori istinu?
mister_1

#286 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

mister_1

#287 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

http://www.youtube.com/watch?v=OKSQ7-io ... re=related ima i albert ajnstajn, ovo sagledajte do kraja sa razumjevanjem, fino kulturno, smireno, da cujete sta kaze jedan ciko.
mister_1

#288 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

http://www.youtube.com/watch?v=VzZbh908 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=-XhMvpEh ... re=related

eto ima materijala da se nauci dosta, zadovoljstvo je biti musliman Elhamdulillah.
glade

#289 Re: BOG vs NAUKA

Post by glade »

PRO testant

#290 Re: BOG vs NAUKA

Post by PRO testant »

Bloo wrote:kratko spuštanje na tvoj nivo

i ko sad govori istinu?
Ma gdje češ mu to bona reći?!
To nije istina, nisu oni bili muslimani ni mrvicu, čim su mogli tako ..... :-)

Ne zbunjuj narod .... :D
travar

#291 Re: BOG vs NAUKA

Post by travar »

Sad će opet početi gađanje brojevima :roll:
Vitezanin

#292 Re: BOG vs NAUKA

Post by Vitezanin »

travar wrote:Sad će opet početi gađanje brojevima :roll:
:thumbup:

Gađanjem brojevima religija ulazi u dimenziju besmisla.
"Ok nas xx milijuna ljudi su pravovjerni, ostali će (xx milijuna, ili bolje ipak milijardi) goriti u paklu". To se izgleda pokušava dokazati brojanjem.
Where is the spirit?! :?: :?: :?: :?:
Mustafapasa

#293 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Optimus Prime wrote:
Mustafapasa wrote:Svako sebi svoj izbor odabere i niko nikog u srcano stanje vjere/nevjere silom ne moze natjerat. Izbor je sloboda ali ces odgovarati za taj izbor. Svakom svacije, samo hrabri ste svi vi koji javno negirate Boga i sve njegovo...No dobro, vi ste moderni i idete na loto sa teorijama koje ste samo procitali (iste vam je neko servirao i SVE TO niste ni provjerili) i koje su kako kazete promjenjive...
Ali to te ne sprijecava da vjerujes u nesto sto su ti Arapi servirali kao istinu iako je i vise nego jasno da je kuran djelo ljudi, a ne nekog "beskonacno" inteligentnog bica.
Da bi pricao o necem ili nekom,prvo moras, kao autoritet, biti pozvan da izneses svoje misljenje koje je poduprijeto istinitim cinjenicama, a drugo je ono so se podrazumijeva a to je da moras dobro to ili tog poznavati da bi to iznio. Iz tvog posta ne vidim ni prvo a ponajmanje ono drugo...
Do tad, pokusaj razumijeti ovo sto je napisano prije vise od 1430 god...
Ali nemojte mi samo kao na prethodnim forumima "e znas i kinezi su to znali prije 5000 godina kao i hindusi prije 8000 godina"...Razmisli o ovom:

CRNE RUPE: VELIKA ZAKLETVA
I kunem se mjestom gdje se zvijezde gube, a to je, da znate, zakletva velika.
(56 – Al-Waqi’a, 75-76)
PULSARI
Tako mi neba i Tarika! A znaš li ti šta je Tarik? Zvijezda koja probija!
(86 - At-Tariq, 1-3)
Riječ ''tariq'' jezički je izvedena iz korijena ''tareqa'', u značenju ''kucati, udarati, lupati'', ''pulsirati'', poput kucajućeg srca, iz čega je izveden pojam ''pulsar'', što označava objekat koji je veoma daleko u svemiru i poput zvijezde proizvodi radio signal.
SAVRŠENE ORBITE U SVEMIRU
Tako Mi neba punog pažljivo sazdanih zvjezdanih puteva (orbita).
(51- Az-Zariyat, 7)
I SUNCE SE KREĆE
I Sunce se kreće do svoje određene granice, to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.
(36 – Yasin, 38)
BARIJERA IZMEĐU MORA
Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju.
(55- Ar-Rahman, 19-20)
NASTAJANJE NAFTE
I koji čini da rastu pašnjaci, i potom čini da postanu tamna bujica.
(87- Al-A'la, 4-5)
ŽIVIMO U SVEMIRU KOJI SE NEPRESTANO ŠIRI
Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo.
(51-Az-Zariyat, 47)
i za kraj za vas:
KAO SKAKAVCI
Oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti.
54- Al-Kamar, 7

Usput, jedno pitanje: koji je razlog ili profit ili cilj koji bi ti ljudi koji su to kao napisali ostvarili? Bogatstvo,moc,popularnost,sta? Smijesno...jasno je da ne poznajes istoriju prvenstveno svoje vjere a kamoli necije druge...
Last edited by Mustafapasa on 11/02/2011 22:32, edited 2 times in total.
Optimus Prime

#294 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

Mustafapasa wrote:
Optimus Prime wrote:
Da bi pricao o necem ili nekom,prvo moras biti kao autoritet za to,pozad da izneses svoje misljenje, a drugo je ono so se podrazumijeva a to je da moras dobro to ili tog poznavati da bi to iznio. Iz tvog posta ne vidim ni prvo a ponajmanje ono drugo...
Zasto ti mislis da je neko vise bice napisalo kuran?

Ti vjerovatno vjerujes u to zato sto ti je NEKO REKAO, ne zato sto si citao kuran i sam dosao do te spoznaje.

To o autoritetu mozes macku o rep. Da je kuran napisan od strane nekog viseg, za nase pojmove nevjerovatno inteligentnog bica, ta knjiga bi bila nesto fenomenalno, nesto sasvim drugacije, nesto sto je mjerljivo superijorno po svim parametrima u odnosu na sve ostale knjige. A kuran nije cak ni blizu toga. Ti i ostali muslimani se vjerovatno ne slazete, posto si od malena indoktriniran da vjerujes da je kuran nesto posebno. Ali objektivno ne mozete objasniti zasto. U biti, vecina muslina nije ni procitala kuran.

Za mene je to samo jedna lose napisana, zbunjujuca knjiga bajki. Daleko je to od neke vece inteligencije, kamoli od navodno beskonacne.
Mustafapasa

#295 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Optimus Prime wrote: Zasto ti mislis da je neko vise bice napisalo kuran?

Ti vjerovatno vjerujes u to zato sto ti je NEKO REKAO, ne zato sto si citao kuran i sam dosao do te spoznaje.

To o autoritetu mozes macku o rep. Da je kuran napisan od strane nekog viseg, za nase pojmove nevjerovatno inteligentnog bica, ta knjiga bi bila nesto fenomenalno, nesto sasvim drugacije, nesto sto je mjerljivo superijorno po svim parametrima u odnosu na sve ostale knjige. A kuran nije cak ni blizu toga. Ti i ostali muslimani se vjerovatno ne slazete, posto si od malena indoktriniran da vjerujes da je kuran nesto posebno. Ali objektivno ne mozete objasniti zasto. U biti, vecina muslina nije ni procitala kuran.

Za mene je to samo jedna lose napisana, zbunjujuca knjiga bajki. Daleko je to od neke vece inteligencije, kamoli od navodno beskonacne.
[/quote]

Vidi se da ovu temu nisi procitao od pocetka kao ni ono sto sam ja licno pisao. Da te podsjetim,ukratko.
Prvo, Kuran je govog Gospodara, prenesen ljudim preko covjeka Poslanika-toliko o tvom poznavanju i razumijevanju te teme.
Da macku cu o rep ali na tvojoj temi gdje si ti najjaci,ako je to tvoja vjera,super...Dobro cu se pripremit...
Ako ti ne razmijes (a kako ces kada nisi pricitao) tematiku Kurana,stil pisanja i sve ostalo, ne mora znaciti da je to tako kako ti NE razumijes...Uostalom, sam si definisao sta je i kako tebi to izgleda...To je za tebe kvantna fizika i nije svacije po selu pjevati...

http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/

A to sto ti mislis da se ne cita, nazalost, nama je PRVO naredjeno CITAJ (ne klanjaj,ne hadzdz ne ovo ili ono vec CITAJ)...Pored toga, sve je dokazivo...
Optimus Prime

#296 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

Mustafapasa wrote:

Vidi se da ovu temu nisi procitao od pocetka kao ni ono sto sam ja licno pisao. Da te podsjetim,ukratko.
Prvo, Kuran je govog Gospodara, prenesen ljudim preko covjeka Poslanika-toliko o tvom poznavanju i razumijevanju te teme.
Cuj, govor gospodara!
To sto je nekada davno jedan arapski trgovac tvrdio da je to tako ne implicira da je to zaista tako.
Zasto mu vjerovati? Na lijepe oci mozda? Ne hvala!
Mustafapasa wrote: Da macku cu o rep ali na tvojoj temi gdje si ti najjaci,ako je to tvoja vjera,super...Dobro cu se pripremit...
Ako ti ne razmijes (a kako ces kada nisi pricitao) tematiku Kurana,stil pisanja i sve ostalo, ne mora znaciti da je to tako kako ti NE razumijes...Uostalom, sam si definisao sta je i kako tebi to izgleda...To je za tebe kvantna fizika i nije svacije po selu pjevati...

http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/

A to sto ti mislis da se ne cita, nazalost, nama je PRVO naredjeno CITAJ (ne klanjaj,ne hadzdz ne ovo ili ono vec CITAJ)...Pored toga, sve je dokazivo...
Ne opet kuranska cuda! Pa ta tema je prezvakana 100 puta na ovom forumu.
Naravno da u kuranu ne postoje nikakva cuda. Samo mastovite interpretacije iz konteksta izvadjenih ajeta.
Mustafapasa

#297 Re: BOG vs NAUKA

Post by Mustafapasa »

Stvarno si konkretan,sveobuhvatan, kategorican i nadsve metodican u svojim odgovorima koji su samo tvoje licno misljenje bez ijednog argumenta.
Naravno da je govor Gospodara, a Muhamed saws je u vrijeme pocetka pisanja objave bio nepismen, cuvar ovaca, trgovac kao i mnogi drugi poslanici prije njega, ali to ti je nekako promaklo,ali necemo vise o tome. No svakako smo skrenuli s teme...oci nisu slijepe nego srca koja ne vide i nece da vide...

dakle, tema je obitavnja Boga i suprotnos tj.nesuprotnost s naukom...
Vratimo se na temu arumentima
NIN

#298 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

Evo kako nauka moze posluziti jednom vjerniku da svjedoci stvaranju*:

Thousands of New Stars Emerge in Glowing Nebula (plave svijetlece tackice)

Image
Thousands of young stars come to the fore in in this beautiful new image from the Spitzer Space Telescope.

...Stars are born inside collapsing balls of gas and dust, which flattens into a disk that spins together with the star like a record album. As the star ages, the disk is thought to congeal into planets. Most of the dust is expected to dissipate by the time the star is at the center of a mature solar system.
http://www.wired.com/wiredscience/2011/ ... an-nebula/#

* Vjernik ce svjedociti nadnaravnom stvaranju dok ce skeptik svjedociti prirodnom evoluiranju, u ovom slucaju, evoluiranju gasa u tijela koja ce postati zvijezde, tj. sunca od cijih ce ostataka nastati planete, pa, kasnije, mozda i zivot na jednoj ili vise njih ako budu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Dakle, stvar je jedino u razlicitim interpretacijama istog dogadjaja - jedni ce reci stvaranje od strane Svemocnog, dok ce drugi reci evolucija materije/energije kroz zakone fizike. Problem je kad ljudi kroz interpretacije dozivljavaju svoj integritet. E tada nastaju stvarni problemi, sto sa drugima, sto sa samim sobom.

U odnosu na generacije prije nas bi se trebali osjecati zaista privilegovanim sto smo u mogucnosti promatrati ovu jedinstvenu fotografiju istinskog stvaranja novih svijetova.

Pozdrav... :)
arzuhal

#299 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Gledam sinoć Dževada Karahasana, gostovao na BHT1 kod Tuzlića. Uhvatim kako govori o jednom svom liku (iz priče ili romana, ne znam) koji silazi niz Tabiju ka Foči i presretan je jer osjeća kako mu se grad i mjesto gdje je živio - otvara. Pa se i on otvara prema njemu. I priča Karahasan o tvom otvaranju kao jednoj posebnoj sreći koju ljudi doživljavaju na taj način, svejedno da li se radi o ljudskom međusobnom otvaranju jednih prema drugima ili nekako drukčije.
Domalo iza toga, pita ga Tuzlić o strašnom Dželaliji, Dželal-paši koji je stolovao u Travniku i koji je poslan u Bosnu da smiri, da pogubljenjima bosanskih ajana i prvaka (pa i čuvenog Ilhamije) ukroti Bosnu i očuva Carevinu. Pitanje je bilo: da li se Dželalija bojao Boga, kad je mogao tako nešto činiti?
Karahasan odgovara da se Boga boji samo onaj kojem se Bog sam otvori, ko bude svjestan Boga. Tako je vjera čisti dar od Boga. Vjera u Boga se ne može steći ni naučiti, ukoliko nije darovana, jer onda to nije vjera, to je navika, konvencija. U prilog tomu je naveo i pisanje jednog od najvećih kršćanskih teologa današnjice, Hansa Kunga, i njegovu knjigu ''Da li ima Boga?'', u kojoj je Kung naveo sve moguće razloge i argumente da neko vjeruje u Boga, kao i razloge i argumente da ne vjeruje. Kada je sve stavio na sto zaključio je da vjera ne može biti logički bespogovorno utemeljena, kroz dikurzivnu misao. Zato je ona dar. I u Boga istinski vjeruje samo onaj kojem se Bog otvorio.
Dželal-paši se, tako smatra Karahasan, Bog nije otvorio, čim je bio kadar činiti zlodjela, a ne bojati se Boga. On je možda živio u formi vjere, ali je nije dohvaćao. Tako i svakom drugom pojedincu koji, recimo, formalno živi kroz neku vjeru, ali je ne doživljava i proživljava.
Zato se često, kao razlog za napadanje na cijelu vjeru, uzimaju neki konkretni pojedinci koji nisu, realno, uopće predstavnici neke vjere, iako se, formalno, čini da jesu.
S druge strane, onima kojima se Bog ne otvori, takvi žive život bez Boga, ne vide Ga, ne čuju Ga, On ih ne zanima. Imaju svoje stavove, svoja promišljanja koja isključuju Boga. I to je tako, i tu je tačka.
Motokultivator

#300 Re: BOG vs NAUKA

Post by Motokultivator »

arzuhal wrote:Gledam sinoć Dževada Karahasana, gostovao na BHT1 kod Tuzlića. Uhvatim kako govori o jednom svom liku (iz priče ili romana, ne znam) koji silazi niz Tabiju ka Foči i presretan je jer osjeća kako mu se grad i mjesto gdje je živio - otvara. Pa se i on otvara prema njemu. I priča Karahasan o tvom otvaranju kao jednoj posebnoj sreći koju ljudi doživljavaju na taj način, svejedno da li se radi o ljudskom međusobnom otvaranju jednih prema drugima ili nekako drukčije.
Domalo iza toga, pita ga Tuzlić o strašnom Dželaliji, Dželal-paši koji je stolovao u Travniku i koji je poslan u Bosnu da smiri, da pogubljenjima bosanskih ajana i prvaka (pa i čuvenog Ilhamije) ukroti Bosnu i očuva Carevinu. Pitanje je bilo: da li se Dželalija bojao Boga, kad je mogao tako nešto činiti?
Karahasan odgovara da se Boga boji samo onaj kojem se Bog sam otvori, ko bude svjestan Boga. Tako je vjera čisti dar od Boga. Vjera u Boga se ne može steći ni naučiti, ukoliko nije darovana, jer onda to nije vjera, to je navika, konvencija. U prilog tomu je naveo i pisanje jednog od najvećih kršćanskih teologa današnjice, Hansa Kunga, i njegovu knjigu ''Da li ima Boga?'', u kojoj je Kung naveo sve moguće razloge i argumente da neko vjeruje u Boga, kao i razloge i argumente da ne vjeruje. Kada je sve stavio na sto zaključio je da vjera ne može biti logički bespogovorno utemeljena, kroz dikurzivnu misao. Zato je ona dar. I u Boga istinski vjeruje samo onaj kojem se Bog otvorio.
Dželal-paši se, tako smatra Karahasan, Bog nije otvorio, čim je bio kadar činiti zlodjela, a ne bojati se Boga. On je možda živio u formi vjere, ali je nije dohvaćao. Tako i svakom drugom pojedincu koji, recimo, formalno živi kroz neku vjeru, ali je ne doživljava i proživljava.
Zato se često, kao razlog za napadanje na cijelu vjeru, uzimaju neki konkretni pojedinci koji nisu, realno, uopće predstavnici neke vjere, iako se, formalno, čini da jesu.
S druge strane, onima kojima se Bog ne otvori, takvi žive život bez Boga, ne vide Ga, ne čuju Ga, On ih ne zanima. Imaju svoje stavove, svoja promišljanja koja isključuju Boga. I to je tako, i tu je tačka.
:thumbup:
Locked