Posao u školi

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
altgr

#276 Re: Posao u školi

Post by altgr »

Svi konkursi za skole u kantonu Sarajevo objavljuju se ova ovoj stranici http://portal.skola.ba/ppzsa/
gagy06

#277 Re: Posao u školi

Post by gagy06 »

Sta je ovo, konkursi bili, prosli, tema miruje. Haman se svi uhljebili. :)
dorkcic

#278 Re: Posao u školi

Post by dorkcic »

Jedno pitanje: ako se prijavim na konkurs, a nemam radnog iskustva (ne traže položen stručni u konkursu), ako me prime, da li to znači da sam automatski pripravnik i da li mi dodijele mentora? Da li moram da naglasim u prijavi za posao ili na razgovoru da mi treba mentor? S obzirom da u konkursu ne piše da traže pripravnika, ali isto tako ne traže izričito položen stručni i radno iskustvo.
bizet

#279 Re: Posao u školi

Post by bizet »

nista dok te ne prime...onda prvom prilikom kod direktora na razgovor da iskazes zelju da ti krene pripravnicki staz ili kako se to vec zove i da ti dodijele mentora, a naravno sve to uz molbu koja ce se naci na narednom nastavnickom vijecu
sve i da te ne prime ti mozes traziti, u dogovoru sa profesorom iz struke koji bi ti mogao biti mentor, od neke skole da kod njih odradis pripravnicki...ne znam kako u tom slucaju ide za placanje, mislim da ga nema i da su svi troskovi tvoji (davno nekad sam zavrsila sa ovim pa sad vise ne znam kako to ide sa sigurnoscu), ali ces barem dobiti sansu da uradis pripravnicki i polozis strucni ispit koji ce ti sigurno biti plus na narednim konkursima
ranije su pripravnicki trajali po godinu dana, a sada skolsku godinu...naravno bitno je i da odmah po isteku pripravnickog staza odneses potrebnu dokumentaciju u ministarstvo i prijavis strucni ispit...ovisno o kantonu negdje se ceka na polaganje istog po nekoliko mjeseci
javi ti nama dobru vijest da si dobio posao, a za pripravnicki ces lakse :)
dorkcic

#280 Re: Posao u školi

Post by dorkcic »

Sve mi je to novo i komplikovano jer još uvijek studiram, a istovremeno pokušavam da barem taj pripravnički završim i da se malo "uhodam" u posao u školi. Hvala puno, te informacije su mi izuzetno korisne. :)
cyprus

#281 Re: Posao u školi

Post by cyprus »

Sada postavljam jedno vjerovatno glupo pitanje, ali prvi put sam bio na intervjuu, pa ne znam :mrgreen:

Da li je uobičajeno da ti nakon intervjua iz škole jave ako nisi primljen, ili jave samo onome ko jeste?

:mrgreen:
awaken

#282 Re: Posao u školi

Post by awaken »

cyprus wrote:Sada postavljam jedno vjerovatno glupo pitanje, ali prvi put sam bio na intervjuu, pa ne znam :mrgreen:

Da li je uobičajeno da ti nakon intervjua iz škole jave ako nisi primljen, ili jave samo onome ko jeste?

ne jave nikome....ti si samo formalno išao na intervju, a unaprijed se znalo ko je primljen :wink:
šta ćeš, država za čovjeka...
cyprus

#283 Re: Posao u školi

Post by cyprus »

awaken wrote:
cyprus wrote:Sada postavljam jedno vjerovatno glupo pitanje, ali prvi put sam bio na intervjuu, pa ne znam :mrgreen:

ne jave nikome....ti si samo formalno išao na intervju, a unaprijed se znalo ko je primljen :wink:
šta ćeš, država za čovjeka...
Ma ozbiljno pitam :-D
laly

#284 Re: Posao u školi

Post by laly »

Ako je državna škola, nakon nekog vremena ti pošalju odbijenicu, gdje navedu ime kandidata koji je primljen. Ne bih da te razočaram ali u školama se obično unaprijed zna ko će biti primljen..
Zlocin&Kazna

#285 Re: Posao u školi

Post by Zlocin&Kazna »

dorkcic wrote:Sve mi je to novo i komplikovano jer još uvijek studiram, a istovremeno pokušavam da barem taj pripravnički završim i da se malo "uhodam" u posao u školi. Hvala puno, te informacije su mi izuzetno korisne. :)
Dobio si posao prije završetka studija?
dorkcic

#286 Re: Posao u školi

Post by dorkcic »

Zlocin&Kazna wrote:
dorkcic wrote:Sve mi je to novo i komplikovano jer još uvijek studiram, a istovremeno pokušavam da barem taj pripravnički završim i da se malo "uhodam" u posao u školi. Hvala puno, te informacije su mi izuzetno korisne. :)
Dobio si posao prije završetka studija?
Nemam posao, ali sam završiLA prvi ciklus i trenutno sam na master studiju i hoću da skupim malo iskustva u školi prije nego što završim i taj ciklus, pa pitam za hipotetičku situaciju ako me prime preko nekog tako neodređenog konkursa. :)
Zlocin&Kazna

#287 Re: Posao u školi

Post by Zlocin&Kazna »

Aaa, izvini za "završIO" :D Ja sam frišak u tome, tako da ti mogu reći da se uopšte ne brineš oko pripravničkog. Samo se javiš direktoru/direktorici , kažeš da hoćeš mentora i da ti ide pripravnički staž i to je to. To je najlakši dio cijelog procesa: NAĆI POSAO-ODRADITI PRIPRAVNIČKI-POLOŽITI STRUČNI.
altgr

#288 Re: Posao u školi

Post by altgr »

Dobro je ako su te pozvali na intervju. Mene u Sa nigdje nisu jos zvali.

Zbog ovoh psihickog zlostavljanja treba djecu pogresno uciti, tj. tipa da je 1/2+1/3=1/5. :D
dorkcic

#289 Re: Posao u školi

Post by dorkcic »

Zlocin&Kazna wrote:Aaa, izvini za "završIO" :D Ja sam frišak u tome, tako da ti mogu reći da se uopšte ne brineš oko pripravničkog. Samo se javiš direktoru/direktorici , kažeš da hoćeš mentora i da ti ide pripravnički staž i to je to. To je najlakši dio cijelog procesa: NAĆI POSAO-ODRADITI PRIPRAVNIČKI-POLOŽITI STRUČNI.
Super. Dugo gledam konkurse i rijetko gdje vidim da izričito traže pripravnike, e sad mi je lakše. :-D
statixx

#290 Re: Posao u školi

Post by statixx »

Zna li neko nesto o nepisanom pravilu placanja (mita) mentorstva u skolama, cca 250KM? Je li to stvarno praksa?
Diva25

#291 Re: Posao u školi

Post by Diva25 »

Pozdrav iz Hrvatske!Imam neke upite,ako mi netko može pomoći.U Hrvatskoj sam diplomirala,no željela bih kod vas tražiti posao stoga i stručni polagati,konkretno u Mostaru.Zanima me kolike su plaće(kod nas je 1600 kn stažiranje,s tim da moram biti prijavljen na zavod za zapošljavanje 90 dana otkad dipomiraš),koliko se uopće šanse za naći posao?
ljuspica

#292 Re: Posao u školi

Post by ljuspica »

Diva25 wrote:Pozdrav iz Hrvatske!Imam neke upite,ako mi netko može pomoći.U Hrvatskoj sam diplomirala,no željela bih kod vas tražiti posao stoga i stručni polagati,konkretno u Mostaru.Zanima me kolike su plaće(kod nas je 1600 kn stažiranje,s tim da moram biti prijavljen na zavod za zapošljavanje 90 dana otkad dipomiraš),koliko se uopće šanse za naći posao?
Hm.....a zasto ne probas u Hr.negdje naci tamo su ti vece sanse? Nemoj me pogresno shvatiti ali i ovdje je kriza, ako ne i veca nego u Hr.pa te bas i ne razumijem zasto bi dosla ovdje trazit posla :(
MajcinaDusica

#293 Re: Posao u školi

Post by MajcinaDusica »

statixx wrote:Zna li neko nesto o nepisanom pravilu placanja (mita) mentorstva u skolama, cca 250KM? Je li to stvarno praksa?
Koliko ja znam, mentor za mentorstvo dobije honorar od škole iz koje je pripravnik, ne sjećam se tačnog iznosa. Ne znam zašto to zoveš mito i ne vidim zašto bi neko podmićivao mentora.
statixx

#294 Re: Posao u školi

Post by statixx »

Reako sam da postoji praksa, tako sam cuo, prema kojoj pripravnici mentorima placaju usluge mentorstva u novcu ili u obliku skupocjenih poklona.
MajcinaDusica

#295 Re: Posao u školi

Post by MajcinaDusica »

Ali zašto, ništa ti ne zavisi od mentora?

(Ne kažem da podržavam mito ni onome od koga zavisi, ali moraš biti plaho glup pa podmićivati nekog ko ti ni o čemu ne odlučuje.)
statixx

#296 Re: Posao u školi

Post by statixx »

To sam i ja pomislio i zato i pitam da li je stvarno praksa. Par osoba koje znam platile su mentoricama, a na sugestiju direktora skole. Izgovor je bio da je to obicaj, obzirom da mentor nema dodatna primanja na uslugu mentorstva.

Sada je osoba meni bliska u slicnoj situaciji i pokusavam da je ubijedim da to ne radi.
MajcinaDusica

#297 Re: Posao u školi

Post by MajcinaDusica »

Nakon što odradiš pripravnički staž od šest mjeseci, škola je dužna da ti imenuje mentora. Ukoliko škola u kojoj radi pripravnik nema adekvatnog profesora da bude mentor, dužna je da se obrati drugoj školi koja ima profesora sa molbom da imenuje mentora. Angažman mentora je dužnost škole u kojoj pripravnik radi i kojoj je u interesu da pripravnik obavi pripravnički staž. Koliko sam upoznata škola iz koje je pripravnik plaća honorar mentoru (po ugovoru o djelu), kao što bi trebalo za svaki angažman koji prelazi normu časova i 40-satnu radnu sedmicu.

Mentor je dužan da prisustvuje na 10 časova kod pripravnika, i da omogući pripravniku da prisustvuje na 10 njegovih časova. U praksi se tom broju 10 često pogleda kroz prste, i to uglavnom na inicijativu mentora kojem je mrsko i dosadno sjediti na pripravnikovim časovima.

Kad se to obavi, pripravnik izlazi na stručni ispit kojem mentor ne mora čak niti prisustvovati, a kamoli da šta odlučuje.

Ne kontam koga ko tu ima podmićivati. Ako škola nije taj honorar platila, to nije pripravnikov problem i baš ga zaboli što je mentor pristao da radi više za đabe.
Marb

#298 Re: Posao u školi

Post by Marb »

Moze li se dobiti posao na neodređeno ako nije položen stručni ispit?
jedna tamo

#299 Re: Posao u školi

Post by jedna tamo »

ne može
Marb

#300 Re: Posao u školi

Post by Marb »

jedna tamo wrote:ne može

Hvala na odgovoru :)
Post Reply