Iako će se možda činiti da nije povezano sa ovom temom, mislim da bi moglo biti.
Istražujući malo o dugoročnim ciljevima Evropske unije, i po meni su za BiH interesantna dva cilja:
1. Zaokruživanje jedinstvenog Evropskog prostora koji uključuje današnju EU, zemlje EFTE, Zapdani Balkan i Tursku do 2015 godine.
2. Uspostava održivih regiona unutar svake države i formiranje Zajednice evropskih regiona.
To znači da će BiH sigurno uči u EU i da će se morati podjeliti na regione, jer je ovo sadašnje uređenje prevaziđeno i samo čeka ekonomski krah. U tom pogledu je vrlo interesantna karta predloženih regiona za zemlje Jugoistočne Evrope, po kojoj je BiH podjeljena na 5 regiona.
U BiH se malo o tome govori ali u mnogim evropskim zemljama koje su u EU se provodi ili je provedena reorganizacija srednjeg nivoa vlasti. Također u susjednoj Hrvatskoj se priprema ukidanje županije i formiranje regiona: Središnja Hrvatska, Primorska Hrvatska, Slavonija i Dalmacija sa sjedištem u Zagrebu, Rijeci, Osjeku i Splitu. Također u toku je regionalizacija Srbije na Drinski, Šumadijski, Podunavski i Moravski region + Vojvodina i Beograd. U Albaniji je već započela reorganizacija države u tri regiona sa sjedištima u Skadru, Tirani i Elbasanu. Makedonija je isto u procesu regionalizacije, a Bugarska i Rumunija su ga završile.
Ovo je siguran znak da će i BiH morati uči u taj posao, i zato ne čudi ni malo pokušaj srpskih i hrvatskih političara u BiH, a i nekih bošnjačkih da zaokruže svoje nacionalne feude bilo kroz treći entitet, nezavisnu RS ili formiranje Bošnjačkog entiteta pod plaštom izbjegavanja Palestinskog šala. Ali ti su propale ideje, oni su toga svjesni, a ova kriza polako postaje alibi za EU i SAD da rasformiraju Dayton i sazovu novu Ustavotvornu konferenciju o BiH.
Malo analizirajući stavove političara u BiH, pojavu regionalizama u BiH, poteze u susjednim zemljama i ponašanje EU došao sam do zaključka da vjerovatno postoji plan za podjelu BiH na 4 ili 5 regija, te se čeka povoljan trenutak da se aktuelizuje. Najveći problem oko tog projekta po mom mišljenju predstavlja usaglašavanje građanskog i etničkog interesa. Lično smatram da je rješenje formiranje regija s okruzima, unutar kojih bi se organoizovali okružni centri javne bezbjednosti, okružno sudstvo, pojedini uredi institucija regija, statistički uredi, okružna komunalna preduzeča, te bi svaki okrug predstavljau izbornu jedinicu. Mislim da je to ključ rješenja, i na osnovu toga sam definisao svoj prijedlog, izložen u ovoj karti.
Prema karti BiH bi administrativno bila podjeljena na 5 Autonomnih regija:
1. AR Bosanska Krajina sa sjedištem u Banja Luci, unutar koje bi se pored označenih opština, uspstavili i okruzi Bihać, Prijedor, Mrkonjić-Grad i Banja Luka.
2. AR Sjeveroistočna Bosna sa sjedištem u Tuzli, unutar koje bi se pored označenih opština, uspstavili i okruzi Doboj, Brčko, Tuzla i Bjeljina.
3. AR Srednja Bosna sa sjedištem u Zenici, unutar koje bi se pored označenih opština, uspstavili i okruzi Bugojno, Travnik i Zenica.
4. AR Jugoistočna Bosna sa sjedištem u Sarajevu, , unutar koje bi se pored označenih opština, uspstavili okruzi Ilijaš, Višegrad, Foča, Goražde te Sarajevo, koji bi zapravo imao status Grada.
5. AR Hercegovina sa sjedištem u Mostaru, , unutar koje bi se pored označenih opština, uspstavili i okruzi Tomislavgrad, Mostar i Trebinje.
I da napomenem sjedišta AR bi trebala imati satus grada!!!