BRIŽRidjobrki wrote: @swirl:za Strasbourg. Stvarno šarmantan grad, pogotovo onaj Le Petite France dio. Romantika živa. Od takvih gradova ja imam pik na Brugge u Belgiji, baš bih ga volio posjetiti.
Moram priznati da za Briž nisam ni znala dok nisam pogledala odličan film „In Bruges“ (s Colin Farrellom i Brendan Gleesonom). Pošto sam tad već planirala svoj put u Holandiju odmah sam uvrstila Briž na listu MORAM POSJETITI.
U Holandiji sam bila kod porodice, grad Vlissingen, jug Holandije, obala Sjevernog mora, predivan, miran gradić. O Vlissingenu drugi put.
Jedna slikica po uzoru na Papeta

Od Vlissingena do Briža malo više od 100 kilometara prešli smo autom. Jednim dijelom put nas je vodio ispod površine mora (Westerscheldetunnel, cca 7 km ). Pratili smo kartu, ušli u grad, našli parking u podzemnoj garaži i krenuli u šetnju.

Bruges (francuski) - čitaj Briž ili Brugge (holandski tj. flamanski) - čitaj Bruhe.
Briž je divan, savršeno očuvan srednjevjekovni grad u Belgiji, pokrajina Zapadna Flandrija.
Na prvoj slici gore je simbol Briža - Zvonik sa 47 zvona na glavnom gradskom trgu (Grote Markt). Do vrha vodi 366 stepenica. Nisam se penjala jer je red ispred ulaza bio ogroman i izgubila bih cijeli dan čekajući.
Taj dan je bila užasna gužva u gradu. Mislim da smo izabrali najtopliji dan tog ljeta da idemo na izlet u Briž. Bio je 15.08., dakle Velika Gospa i jedva se prolazilo ulicama od gužve. Zato je i bio tako strašan red ispred zvonika.
Ali eto vidjeli smo zanimljivu kostimiranu procesiju koju su upriličili za Veliku Gospu. Imam dosta slika same procesije ali evo samo jedna dojma radi.

Arterije Briža su kanali na kojima leži. Zato ga zovu Venecijom Belgije ili ti Venecijom sjevera.
Briž se mora obići i brodićem i pješke. To su dva potpuno drugačija doživljaja istog grada. Vožnja ovim brodićem traje 30 minuta, košta 6 EURa i kapetan

U Belgiji, pa samim tim i u Brižu, morate počastiti svoje nepce pomfritom (zvuči prosto ali Belgija je ipak domovina pomfrita), vaflama – hrskavim, toplim, posutim šećerom i naravno ne smijete propustiti najbolju čokoladu na svijetu (prodavnice čokolade su na svakom ćošku i samo mame, mame....)

Ja sam bila skromna i kupovala sam kao neku refuznu varijantu, 200g predobre čokolade u raznim varijantama (praline, tamna i prošarana bijelim) zamotane samo u providni celofan, 3 EUR.
Za nešto konkretnije tu je pizza (sigurna varijanta ako ste gladni), a ova je zaista bila savršena (15 EUR).
Pizza je vjerovatno bila malo skuplja jer je u pitanju bio restoran u samom centru. Uvijek je bolje otići u neku uličicu malo udaljenu od centra i jesti jeftinije, a jednako dobro. Mi smo bili previše gladni i žedni, bilo je prevruće, pa smo sjeli za prvi sto

I onda treba sve to fino zaliti jednim od preko stotinu vrsta belgijskog piva.

Još par zanimljivosti:
Jedna kulturna

U pozadini, desno,vidi se jedna od najznacajnijih gradjevina Briža - Beguinage ( zensko vjersko udruzenje ). U srednjem vjeku kada su muskarci ginuli u ratovima, zene su se morale organizovati da bi preživjele. To su bila sestrinstva religioznih žena koje se nisu potpuno isključivale iz svijeta.
Gradjevine u kojima su bile smjestene uglavnom su bile opasane visokim zidom kao što je i ova u Brižu.
Još jedna kulturna
Bogorodičina crkva - Onze Lieve Vrouwekerk u kojoj se nalazi skulptura Madone sa djetetom, djelo ruku slavnoga Mikelanđela.

I jedna nekulturna
Samo za dječake kad im prigusti

Ovo je mali dio atmosfere Briža uhvaćene mojim srcem i okom kroz fotoaparat
Znači u pitanju je bio dnevni izlet. Taj jedan dan je bio dovoljan da se zaljubim u ovaj grad i vratiću mu se, to je sigurno, ali idući put na duže. Želim vidjeti kako te šarmantne ulice i kanali izgledaju noću