Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
SinjaD

#276 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

Ridjobrki wrote: @swirl: :thumbup: za Strasbourg. Stvarno šarmantan grad, pogotovo onaj Le Petite France dio. Romantika živa. Od takvih gradova ja imam pik na Brugge u Belgiji, baš bih ga volio posjetiti.
BRIŽ

Moram priznati da za Briž nisam ni znala dok nisam pogledala odličan film „In Bruges“ (s Colin Farrellom i Brendan Gleesonom). Pošto sam tad već planirala svoj put u Holandiju odmah sam uvrstila Briž na listu MORAM POSJETITI.

U Holandiji sam bila kod porodice, grad Vlissingen, jug Holandije, obala Sjevernog mora, predivan, miran gradić. O Vlissingenu drugi put.

Jedna slikica po uzoru na Papeta :-D

Image

Od Vlissingena do Briža malo više od 100 kilometara prešli smo autom. Jednim dijelom put nas je vodio ispod površine mora (Westerscheldetunnel, cca 7 km ). Pratili smo kartu, ušli u grad, našli parking u podzemnoj garaži i krenuli u šetnju.

Image Image
Image Image

Bruges (francuski) - čitaj Briž ili Brugge (holandski tj. flamanski) - čitaj Bruhe.
Briž je divan, savršeno očuvan srednjevjekovni grad u Belgiji, pokrajina Zapadna Flandrija.
Na prvoj slici gore je simbol Briža - Zvonik sa 47 zvona na glavnom gradskom trgu (Grote Markt). Do vrha vodi 366 stepenica. Nisam se penjala jer je red ispred ulaza bio ogroman i izgubila bih cijeli dan čekajući.
Taj dan je bila užasna gužva u gradu. Mislim da smo izabrali najtopliji dan tog ljeta da idemo na izlet u Briž. Bio je 15.08., dakle Velika Gospa i jedva se prolazilo ulicama od gužve. Zato je i bio tako strašan red ispred zvonika.

Ali eto vidjeli smo zanimljivu kostimiranu procesiju koju su upriličili za Veliku Gospu. Imam dosta slika same procesije ali evo samo jedna dojma radi.
Image

Arterije Briža su kanali na kojima leži. Zato ga zovu Venecijom Belgije ili ti Venecijom sjevera.
Briž se mora obići i brodićem i pješke. To su dva potpuno drugačija doživljaja istog grada. Vožnja ovim brodićem traje 30 minuta, košta 6 EURa i kapetan :-D je na 4 svjetska jezika govorio kuda prolazimo i šta gledamo.

Image Image Image

U Belgiji, pa samim tim i u Brižu, morate počastiti svoje nepce pomfritom (zvuči prosto ali Belgija je ipak domovina pomfrita), vaflama – hrskavim, toplim, posutim šećerom i naravno ne smijete propustiti najbolju čokoladu na svijetu (prodavnice čokolade su na svakom ćošku i samo mame, mame....)
Image Image Image
Ja sam bila skromna i kupovala sam kao neku refuznu varijantu, 200g predobre čokolade u raznim varijantama (praline, tamna i prošarana bijelim) zamotane samo u providni celofan, 3 EUR.

Za nešto konkretnije tu je pizza (sigurna varijanta ako ste gladni), a ova je zaista bila savršena (15 EUR).
Pizza je vjerovatno bila malo skuplja jer je u pitanju bio restoran u samom centru. Uvijek je bolje otići u neku uličicu malo udaljenu od centra i jesti jeftinije, a jednako dobro. Mi smo bili previše gladni i žedni, bilo je prevruće, pa smo sjeli za prvi sto :)
Image

I onda treba sve to fino zaliti jednim od preko stotinu vrsta belgijskog piva. :D
Image

Još par zanimljivosti:
Jedna kulturna
Image
U pozadini, desno,vidi se jedna od najznacajnijih gradjevina Briža - Beguinage ( zensko vjersko udruzenje ). U srednjem vjeku kada su muskarci ginuli u ratovima, zene su se morale organizovati da bi preživjele. To su bila sestrinstva religioznih žena koje se nisu potpuno isključivale iz svijeta.
Gradjevine u kojima su bile smjestene uglavnom su bile opasane visokim zidom kao što je i ova u Brižu.

Još jedna kulturna
Bogorodičina crkva - Onze Lieve Vrouwekerk u kojoj se nalazi skulptura Madone sa djetetom, djelo ruku slavnoga Mikelanđela.
Image Image

I jedna nekulturna
Samo za dječake kad im prigusti :D
Image

Ovo je mali dio atmosfere Briža uhvaćene mojim srcem i okom kroz fotoaparat :-D
Znači u pitanju je bio dnevni izlet. Taj jedan dan je bio dovoljan da se zaljubim u ovaj grad i vratiću mu se, to je sigurno, ali idući put na duže. Želim vidjeti kako te šarmantne ulice i kanali izgledaju noću :-D
Mjesanac

#277 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

realna do boli wrote:Ma tacno..za visoke i malo "kabastije" vjerovatno je patnja na tim letovima, ali meni sa 170 i normalnom gradjom nije neudobno...mogu se spetljati i zaleci. Nesto poput autobusa, zato uvijek trazim mjesto do prozora jer najcesce tada imam na raspolaganje dva mjesta, jer raja idu zajedno, porodice , nevole se razdvajati..pa nama solcima ostane malo vise mjesta, bar sam do sada imala srecu.

Mogu li ja sjest do tebe, i ja cesto sam putujem :D
Ridjobrki

#278 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Ridjobrki »

Joj, @SinjaD, hvala ti za ovo! Definitivno Brugge ide među top-prioritete. :wink:

A ja sam za ljepotu Bruggea čuo prije filma ali ga sam nakon filma podvukao. :-D
realna do boli

#279 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Mjesanac wrote:
realna do boli wrote:Ma tacno..za visoke i malo "kabastije" vjerovatno je patnja na tim letovima, ali meni sa 170 i normalnom gradjom nije neudobno...mogu se spetljati i zaleci. Nesto poput autobusa, zato uvijek trazim mjesto do prozora jer najcesce tada imam na raspolaganje dva mjesta, jer raja idu zajedno, porodice , nevole se razdvajati..pa nama solcima ostane malo vise mjesta, bar sam do sada imala srecu.

Moze, ako se mogu ispruziti preko tebe, pa da mi izmasiras vrat..doneses pice i sutis citav let..ja uzivam u letu a ne u konstantnoj prici saputnika..i ako imas preko nekoliko godina :D
Mjesanac

#280 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

realna do boli wrote:
Mjesanac wrote:

Moze, ako se mogu ispruziti preko tebe, pa da mi izmasiras vrat..doneses pice i sutis citav let..ja uzivam u letu a ne u konstantnoj prici saputnika..i ako imas preko nekoliko godina :D
sve se da dogovorit, a sto se tice sutnje tu smo se nasli :D ja sam u najboljim godinama, samo se nadam da si i ti :D

dosta ba offtopica, za sve ostalu tu je pp :lol:
debela

#281 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by debela »

sinjaD :thumbup: jer izvjestavas po uzoru na papeta.
SinjaD

#282 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

Ridjobrki wrote:Joj, @SinjaD, hvala ti za ovo! Definitivno Brugge ide među top-prioritete. :wink:
A ja sam za ljepotu Bruggea čuo prije filma ali ga sam nakon filma podvukao. :-D
Ju ar velkom :-D
Baci pogled i na gradiće koji su relativno blizu Briža - Gent (50ak kilometara udaljen od Briža) i Lil (70ak kilometara udaljen, Francuska). Dva preslatka grada koja vrijedi vidjeti ako postoji mogućnost. Ja, nažalost, nisam uspjela da ih uklopim u svoje planove.
debela wrote:sinjaD :thumbup: jer izvjestavas po uzoru na papeta.
Hvala :-D
Da mi je dostići papeta po opusu i kilometraži bila bih najsretnija :-D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#283 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

SinjaD wrote:
Ridjobrki wrote:Joj, @SinjaD, hvala ti za ovo! Definitivno Brugge ide među top-prioritete. :wink:
Ju ar velkom :-D
Baci pogled i na gradiće koji su relativno blizu Briža - Gent (50ak kilometara udaljen od Briža) i Lil (70ak kilometara udaljen, Francuska). Dva preslatka grada koja vrijedi vidjeti ako postoji mogućnost. Ja, nažalost, nisam uspjela da ih uklopim u svoje planove.
debela wrote:sinjaD :thumbup: jer izvjestavas po uzoru na papeta.
Hvala :-D
Da mi je dostići papeta po opusu i kilometraži bila bih najsretnija :-D
Sve se moze, kad se ima dovoljno ljubavi za putovanja, ... :)
Da ti se pridruzim u savjetima sta posjetiti u Belgiji. Obavezno vidjeti Antwerpen, sa mnostvom svojih vrijednih muzeja. Antwerpen je jedan od europskih centara mode, a isto tako i jedan od najvecih centara za preradu i trgovinu dijamantima. Prosle godine sam bio tamo, istina ... na kratko.

Image
realna do boli

#284 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Ako idete u Holandiju..obavezno posjetite grad Delft.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#285 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

realna do boli wrote:Ako idete u Holandiju..obavezno posjetite grad Delft.
:-) BiJo, ..... i na ovom trgu kafu piJo, .... :D

Image
realna do boli

#286 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by realna do boli »

Ja sam kasno kupila digitalnu kameru..pa mi uspomene spavaju u albumima....zato je lijepo vidjeti slike sa vasih putovanja.
Dionysios

#287 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dionysios »

...
Last edited by Dionysios on 12/05/2012 21:58, edited 1 time in total.
Vitezanin

#288 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Dionysios wrote:Posto je puno ljudi pitalo za Balticke zemlje, javit' cu se cim ufatim malo vremena sa detaljnim izvjestajem... Jest' da ja zivim u jednoj od drzava, ali eto moze se pikati ko putovanje :D
Ajde piši. :D :D :D Čuo sam da su to dosadne države, da stalno kiša pada, da je alkohol jeftin u Estoniji (pa Finci tamo dolaze vikendom :D :D :D :D ), a i čuo sam da u glavnom gradu Latvije živi pola Rusa :D :D :D , ajde da čujemo iz prve ruke kako je.
Soul_Sista

#289 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Da je iko ovde bio u Tokiju? Kakva su iskustva? :)
Trenutno to je jedina zemljva van Evrope koju bih da posjetim. I New York :D i Prag i Istanbul i Dublin i London..i tako u nedogled :D ubila se tema za mene :D
alibaba_i_30_godina

#290 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Soul_Sista wrote:Da je iko ovde bio u Tokiju? Kakva su iskustva? :)
Trenutno to je jedina zemljva van Evrope koju bih da posjetim. I New York :D i Prag i Istanbul i Dublin i London..i tako u nedogled :D ubila se tema za mene :D
Zar je New York u Evropi?! :skoljka:
HAVANA

#291 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by HAVANA »

pape wrote: Sve se moze, kad se ima dovoljno ljubavi za putovanja, ... :)
Da ti se pridruzim u savjetima sta posjetiti u Belgiji. Obavezno vidjeti Antwerpen, sa mnostvom svojih vrijednih muzeja. Antwerpen je jedan od europskih centara mode, a isto tako i jedan od najvecih centara za preradu i trgovinu dijamantima. Prosle godine sam bio tamo, istina ... na kratko.

Image

:-D :-D Toplo preporucujem. :D
Vitezanin

#292 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Možda je ovo out of topic, ali nešto sam googlao i vidio sam da aerodromi u okolnim državama daleko šišaju sarajevski koji je kao naš najvažniji. `ajd` ok Zagreb i Beograd (oba više od 2 milijuna putnika godišnje, Beograd skoro 3), ali ne mogu vjerovati da Aerodrom Podgorica ima više putnika od sarajevskog :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Skopje ima skoro 700.000 godišnje, skoro 150.000 više nego Sa.
Tivat k`o i Sarajevo (15.000 manje).

Priština ima 1.100.000 putnika godišnje!

Leti li itko iz BiH, u BiH?? :D :D :D :D :D :D :D :D

`bem ti državu `vak`u. :-) :-) :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
alibaba_i_30_godina

#293 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Vitezanin wrote:Možda je ovo out of topic, ali nešto sam googlao i vidio sam da aerodromi u okolnim državama daleko šišaju sarajevski koji je kao naš najvažniji. `ajd` ok Zagreb i Beograd (oba više od 2 milijuna putnika godišnje, Beograd skoro 3), ali ne mogu vjerovati da Aerodrom Podgorica ima više putnika od sarajevskog :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Mislim da je problem u cijeni karti, kao i visokim taksama koje se placaju na nasem aerodromu! Ljudi nisu svjesni da bi sa manjim taksama imali i vise klijenata/putnika, a samim tim i povecan profit. :roll:
Soul_Sista

#294 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

NeyDan wrote:
...jeste, onoliko koliko su Metkovici u Americi :lol: :D
malo sam se zezala. :)
Vitezanin

#295 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

NeyDan wrote:
Vitezanin wrote:Možda je ovo out of topic, ali nešto sam googlao i vidio sam da aerodromi u okolnim državama daleko šišaju sarajevski koji je kao naš najvažniji. `ajd` ok Zagreb i Beograd (oba više od 2 milijuna putnika godišnje, Beograd skoro 3), ali ne mogu vjerovati da Aerodrom Podgorica ima više putnika od sarajevskog :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Mislim da je problem u cijeni karti, kao i visokim taksama koje se placaju na nasem aerodromu! Ljudi nisu svjesni da bi sa manjim taksama imali i vise klijenata/putnika, a samim tim i povecan profit. :roll:
SA ima najviše takse od svih aerodroma ovdje.
A s druge strane, ZG i BG su daleko bolje povezani s ostatkom Europe. Mah, nesposobni smo. Ne očekujem promet kao u Parizu ili Londonu :D - ali ako ne možemo prebaciti 1 milijun onda stvarno... :skoljka: :skoljka: :skoljka:
alibaba_i_30_godina

#296 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Vitezanin wrote:
NeyDan wrote: Mislim da je problem u cijeni karti, kao i visokim taksama koje se placaju na nasem aerodromu! Ljudi nisu svjesni da bi sa manjim taksama imali i vise klijenata/putnika, a samim tim i povecan profit. :roll:
A s druge strane, ZG i BG su daleko bolje povezani s ostatkom Europe. Mah, nesposobni smo. Ne očekujem promet kao u Parizu ili Londonu :D - ali ako ne možemo prebaciti 1 milijun onda stvarno... :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Znam, zato sam i napisao to sto sam napisao. Toliko je potencijala koji nije iskoristen, ili nece da iskoriste!

A da ne pominjem da je meni licno nas aerodrom bolji od onog u Beogradu.
alibaba_i_30_godina

#297 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Soul_Sista wrote:
NeyDan wrote:
...jeste, onoliko koliko su Metkovici u Americi :lol: :D
malo sam se zezala. :)
ma nista se ne zezaj, nego kontaj kako cemo dobaciti to Tokya?! :mrgreen:
Mjesanac

#298 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Vitezanin wrote:

Nije fazon, jer onda ne bi dobivali svake godine nagradu za najbolji aerodrom do milion putnika :D

Oni na aerodromu deru na taksama nenormalno. Ko sto neko rece samo da smanje takse. Ali ko je vidio da nas covjek se zna baviti businessom :-)
Mjesanac

#299 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

NeyDan wrote: ma nista se ne zezaj, nego kontaj kako cemo dobaciti to Tokya?! :mrgreen:

Imao je JAL prije nekoliko godina charter Tokyo - ZG - Tokyo. Al ne znam sta bi od toga :D
fatamorgana

#300 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by fatamorgana »

realna do boli wrote:Ako idete u Holandiju..obavezno posjetite grad Delft.
Potvrdjujem, mraaaaak, u Delftu je rodjen slavni slikar Vermeer, ali njegove dvije predivne slike Pogled na Delft i
Djevojka sa bisernom nausnicom se nalaze u Hagu, jedna prekoputa druge( ako nisu premjestili),

http://www.baroque.it/arte-barocca/Vermeer.php
Post Reply