Japanska auta, da ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
baja

#276 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by baja »

Melami wrote:
baja wrote:nista emotivniji nisam bio ni u najnovijem passatu ili audiju (kao suvozac)...
hahaha Mozda da je tvoj bio bi emotivniji.
nesto smijesno!?

jedino mozda bih imao manje sna po noci 8-)
HAVANA

#277 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by HAVANA »

kredenac wrote:Zanima me Vase misljenje o japanskim automobilima. Kupiti ili ne?
Preciznije zanima me nesto ovako
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... =138325760

Ima li tko iskustva sa Subaru vozilima i kakva su?

Covjek upita za ovo i vidi na sta dodje?Opet na VW :-) :lol:
Da mu je do njega ne bi ni pitao za ovo. :-)
Ali o cemu pricati u zemlji u kojoj 80% ljudi pita za hondu ...pošto je onaj hyundai a za lexusa pošto je ona lada? :shock: :lol:
lavic

#278 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by lavic »

HAVANA wrote:
kredenac wrote:Zanima me Vase misljenje o japanskim automobilima. Kupiti ili ne?
Preciznije zanima me nesto ovako
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... =138325760

Ima li tko iskustva sa Subaru vozilima i kakva su?

Covjek upita za ovo i vidi na sta dodje?Opet na VW :-) :lol:
Da mu je do njega ne bi ni pitao za ovo. :-)
Ali o cemu pricati u zemlji u kojoj 80% ljudi pita za hondu ...pošto je onaj hyundai a za lexusa pošto je ona lada? :shock: :lol:
Moj dobar drug ima Subarua, zadovoljan je, ali i imao dosta skup kvar bez ocitog razloga na maloj kilometrazi.
Servis moras raditi vani zato sto ga ovdje nema, najblizi su ZG i BG. Mislim da bi bio vlasnik Subarua moras biti dobro potkozen, jer je on u svakom pogledu drugaciji auto.
lavic

#279 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by lavic »

Ali o cemu pricati u zemlji u kojoj 80% ljudi pita za hondu ...pošto je onaj hyundai a za lexusa pošto je ona lada? :shock: :lol:[/quote]

Moram se osvrnuti na tvoj komentar iz razloga sto vozam Nijemca, a prije no sto sam ga kupio gledao sam i bio jako zaintersovan za Hodu koja je tad imala salon kod Tasa prije Vogosce, gdje je sad autopraonica, cijene previsoke, servisa nije bilo, a prodavac je u stvari iz Zagreba. Mislim da je salon bio otvoren jedva 6 mjeseci.
goran16v

#280 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by goran16v »

Ko hoce dobar dizajn, solidne performanse i cir na zelucu zbog kvarova - nek kupi talijana
Ko hoce solidan dizajn, solidne performanse i cir na zelucu zbog kradje nek kupi svabu
Ko hoce dosadan dizajn, solidne performanse i nikakve ostale brige - nek kupi japanca
HAVANA

#281 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by HAVANA »

lavic wrote:Ali o cemu pricati u zemlji u kojoj 80% ljudi pita za hondu ...pošto je onaj hyundai a za lexusa pošto je ona lada? :shock: :lol:
Moram se osvrnuti na tvoj komentar iz razloga sto vozam Nijemca, a prije no sto sam ga kupio gledao sam i bio jako zaintersovan za Hondu koja je tad imala salon kod Tasa prije Vogosce, gdje je sad autopraonica, cijene previsoke, servisa nije bilo, a prodavac je u stvari iz Zagreba. Mislim da je salon bio otvoren jedva 6 mjeseci.[/quote]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Usko povezano sa ovom recenicom gore.Sta ce covjek,bjez odavde :run:

goran16v wrote:Ko hoce dobar dizajn, solidne performanse i cir na zelucu zbog kvarova - nek kupi talijana
Ko hoce solidan dizajn, solidne performanse i cir na zelucu zbog kradje nek kupi svabu
Ko hoce dosadan dizajn, solidne performanse i nikakve ostale brige - nek kupi japanca

Djelimicno se slazem, a i to kod talijana zavisi od modela...a dizajn kod pojedinih japanaca je super...volim hondu,sta cu :D Mada, ima i kod mazde,toyote...dobrih stvari za probrati...
Ima i kod svaba odlicnih stvari(bmw :D )...Ma sve je to ko sta hoce i voli ali sigurno je da japanci odskacu kvalitetom...
Melami

#282 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Melami »

kod toyote nema nista lijepo, bar meni. Mislim na dizajn.
lavic

#283 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by lavic »

Havana,
bogami je bio i poskup, tako da se nisam iznenadio kad je zatvorio.
Mislim kad se uzme upredni model skupog VW, ovaj sa Hondom bio oko 10-15% skuplji.
baja

#284 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by baja »

Melami wrote:kod toyote nema nista lijepo, bar meni. Mislim na dizajn.
ti imas pravo na svoje misljenje, ali nemas pravo nametati drugima... :roll:
goran16v wrote:Ko hoce dobar dizajn, solidne performanse i cir na zelucu zbog kvarova - nek kupi talijana
:thumbup: odavno se ne ismijah ovako dobro :roll:

pa i u ovakvoj konstelaciji, japanac definitivno DA!!!
goran16v

#285 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by goran16v »

Ali nema nista ni ruzno. U globalu jednostavno prodjes pored auta i ne primjetis ga - to je filozofija...
Mada... Treba se prisjetiti pozitivnih ocjena za dizajn zadnje generacije Celice, 2 generacije RAV-4 i Aurisa.

@Havana:
Sto se tice salona S2000 kojeg je otvorio izvjesni Zeljko iz ZG, momak je imao najbolje namjere ali je bio obicni prodavac automobila, nije bio niti ovlasteni uvoznik, niti konecionar niti diler Honde za BiH, jednostavno je pokusao kupovati aute na komad u HR i uvoziti ih u BiH. Naravno da ne ide tako...
HAVANA

#286 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by HAVANA »

lavic wrote:Havana,
bogami je bio i poskup, tako da se nisam iznenadio kad je zatvorio.
Mislim kad se uzme upredni model skupog VW, ovaj sa Hondom bio oko 10-15% skuplji.

Znam ,ali meni i vrijedi...Jednostavno ,takvo mi iskustvo a i volim to.Neko hoce nesto drugo.Postujem.
baja

#287 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by baja »

goran16v wrote:
U globalu jednostavno prodjes pored auta i ne primjetis ga - to je filozofija...
kao i ja pored passata :lol:

npr Honda Accord 2.4 Type S ...kako se ne okrenuti za tim autom ;-)
jefferson

#288 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by jefferson »

goran16v wrote:
Ali nema nista ni ruzno. U globalu jednostavno prodjes pored auta i ne primjetis ga - to je filozofija...
Mada... Treba se prisjetiti pozitivnih ocjena za dizajn zadnje generacije Celice, 2 generacije RAV-4 i Aurisa.

@Havana:
Sto se tice salona S2000 kojeg je otvorio izvjesni Zeljko iz ZG, momak je imao najbolje namjere ali je bio obicni prodavac automobila, nije bio niti ovlasteni uvoznik, niti konecionar niti diler Honde za BiH, jednostavno je pokusao kupovati aute na komad u HR i uvoziti ih u BiH. Naravno da ne ide tako...
Evropska Toyota je OK. Ali ove americke, pa grob do groba! Isto kao da se takmice ko ce jeftiniji dizajn+unutrasnjost napraviti.
direstraits0078

#289 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by direstraits0078 »

Prosli petak sam probao novi Avensis karavan 2.0 D-4D dok sam cekao g-dju da se nafrizira. :D Auto je demo model, preslo oko 1.500 km, i sto me iznenadilo cuje se krckanje plastike unutra, iz prednje table i negdje od pozadi oko vrata, a treska i sjenilo za sunce kad se spusti. :shock:
Nije bas neki sportski dozivljaj u voznji, tockovi su bili celicane sa 205/60 R16, i dizel motor nije bas kultiviran. Cak ni kad se zagrije ne prestaje da drnduca i vibrira. :? Potrosnja je visa od deklarisane, ali to sam i ocekivao. Indikator za promjene stepeni prenosa se ukljucuje na nekih 200-300 rpm vise od cifre na kojoj pocinje max. obrtni momenat. Uglavnom, razocarao sam se u Avensis, cak joj je i garancija kraca od garancije koju daju drugi proizvodjaci u toj klasi (Renault, VW...). Nevjerovatan je gaf koji su napravili sa bravom volana: kad se stavi kljuc u bravu okrenut je nekako nadolje, i cilja direktno u koljeno pa se morate odmaknuti od volana ako ste iznadprosjecno visoki (190 cm ili vise) i onda ne mozete naci ugodan polozaj za volanom, jer se volan ne podesava dovoljno po dubini. Doduse, to je samo u T2 opremi, na T3 ima Start/Stop dugme pa se ne koriste kljucevi. Ono sto mi se svidja je kamera za voznju u rikverc. :thumbup:

Vozio sam svojevremeno 4-Runner sa preko 180.000 km na satu i to je auto samo islo (jest doduse pomalo dimilo i gutalo ulje), ali nije nista krckalo iako je bio mrtvi terenac prema kojem su se svi odnosili kako i treba: bez trunke paznje.
Last edited by direstraits0078 on 01/04/2012 09:59, edited 1 time in total.
Magarece_godine

#290 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Magarece_godine »

Indikator za promjene stepeni prenosa se ukljucuje na nekih 200-300 rpm vise nego kod Lagune.
Druže šta ti ovo znači ? Mislim, znam šta znači, ali koja je poenta ? Promjena stepena prenosa ne mora biti na istom broju obrtaja kao kod Lagune, na to utiče X parametara ...
Melami

#291 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Melami »

direstraits0078 wrote:Prosli petak sam probao novi Avensis karavan 2.0 D-4D dok sam cekao g-dju da se nafrizira. :D Auto je demo model, preslo oko 1.500 km, i sto me iznenadilo cuje se krckanje plastike unutra, iz prednje table i negdje od pozadi oko vrata, a treska i sjenilo za sunce kad se spusti. :shock:
Nije bas neki sportski dozivljaj u voznji, tockovi su bili celicane sa 205/60 R16, i dizel motor nije bas kultiviran kako sam ja navikao u svojoj Laguni. Cak ni kad se zagrije ne prestaje da drnduca i vibrira. :? Potrosnja je visa od deklarisane, ali to sam i ocekivao. Indikator za promjene stepeni prenosa se ukljucuje na nekih 200-300 rpm vise nego kod Lagune. Uglavnom, razocarao sam se u Avensis, cak joj je i garancija kraca od garancije koju imam na Laguni III, samo 3 godine ili 100.000 km, za razliku od 150.000 km u Laguni. Nevjerovatan je gaf koji su napravili sa bravom volana: kad se stavi kljuc u bravu okrenut je nekako nadolje, i cilja direktno u koljeno pa se morate odmaknuti od volana ako ste iznadprosjecno visoki (190 cm ili vise) i onda ne mozete naci ugodan polozaj za volanom, jer se volan ne podesava dovoljno po dubini. Doduse, to je samo u T2 opremi, na T3 ima Start/Stop dugme pa se ne koriste kljucevi, kao na Laguni. Ono sto mi se svidja je kamera za voznju u rikverc. :thumbup:

Vozio sam svojevremeno 4-Runner sa preko 180.000 km na satu i to je auto samo islo (jest doduse pomalo dimilo i gutalo ulje), ali nije nista krckalo iako je bio mrtvi terenac prema kojem su se svi odnosili kako i treba: bez trunke paznje.
A sta drugo i ocekivati od toyote.Kao i honda, zadnjih godina samo gledaju sto jeftinije auto da naprave, jer kupce imaju, na zalost.
Vozio sam toyota camry 2011, ne znam koji je to model u Bosni i da li ima, uglavnom auto u rangu passata i kompanije. Unutra katastrofa, plastika je smao tako ruzna i izgleda jeftino, pogotovo za tu vrstu auta i sa takvim renomeom. Po obicaju, ni jedan japanac nema dovoljno mjesta pozadi za odrasle osobe.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#292 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Miro Spiro »

Ja ne znam kakvu si ti olupinu vozio ali Avensis 2.2 D CAT svaki dan vozam niti cvrkuce niti pisti niti zuji nista samo redovno odrzavanje a ne pokazno auto da bude mjerilo kvalitete.

Camry rentacar odozada sjedio ja 1,90 i kolega sa posla sasvim ugodno bilo nisam vidio neke razlike auto ko auto.
johntra

#293 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by johntra »

Vozio čovjek testni model koji daju novinarima... :D
lavic

#294 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by lavic »

Japanci definitivno nisu sto su bili, samo koriste staru slavu, ali im se to moze od glavu obit.
Trojica mojih kolega su kupila novu Mazdu 6 i kod sviju su zahrdzali zadnji blatobrani, jedan je cak dva puta morao ici na popravku u ovlasteni servis.
direstraits0078

#295 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by direstraits0078 »

Miro Spiro wrote:Ja ne znam kakvu si ti olupinu vozio ali Avensis 2.2 D CAT svaki dan vozam niti cvrkuce niti pisti niti zuji nista samo redovno odrzavanje a ne pokazno auto da bude mjerilo kvalitete.

Camry rentacar odozada sjedio ja 1,90 i kolega sa posla sasvim ugodno bilo nisam vidio neke razlike auto ko auto.

Novo vozilo, ispod 2.000 km presla. Ne daju novinarima, voze obicno ljudi iz servisa jer je registrovano na firmu kao demo vozilo (stos je bio i u nizem porezu do prije nekih mjesec dana, sad su izjednacili porez), a sluzi i za probu potencijalnim musterijama.

Inace, ni sjedista mi se nisu svidjela na Toyoti.

Ne znam da li ce se auto kao auto kvariti, to obicno zavisi koliko si sretan i kakav te primjerak zapadne, ali da nesto krcka to stoji. :roll:
Last edited by direstraits0078 on 01/04/2012 09:57, edited 1 time in total.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#296 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Miro Spiro »

direstraits0078 wrote:
Novo vozilo, ispod 2.000 km presla. Ne daju novinarima, voze obicno ljudi iz servisa jer je registrovano na firmu kao demo vozilo (stos je bio i u nizem porezu do prije nekih mjesec dana, sad su izjednacili porez), a sluzi i za probu potencijalnim musterijama. Moja Laguna je isto bila "demo vozilo" (vozio je ustvari sef servisa na posao i s posla, isto kao i drugo manje vozilo koje sam kupio), a kupio sam je sa nekih 5.000 km na satu, mjesec dana staru i po 20% nizoj cijeni od kataloske sa kompletom zimskih tockova, zatamnjenim staklima, eurokukom itd.

Inace, ni sjedista mi se nisu svidjela na Toyoti. Doduse, na Laguni su sa koznim naslonom za glavu i bocnim osloncima i sportskija, ali ova na Toyoti nekako uska, bocna ojacanja smetaju. :sad:

Ne znam da li ce se auto kao auto kvariti, to obicno zavisi koliko si sretan i kakav te primejrak zapadne, ali da nesto krcka to stoji. :roll:
To sto je auto demo vozilo nista ne znaci.Obicno i majstori ne stede auto a znaju u Toyoti dati taj auto i kao zamjenski kada je vlasnikov na servisu.To sto kod tebe nije bilo koze je vjerovatno model sa drugim paketom opreme (uspoređuješ kruške u jabuke). Ja sam bio isao sa drugom koji je vozio touareg 3.0 TDI koji je bio registrovan za SFF.Kad smota puni desni pocne da zuji .Na svakoj rupi nesto kvrci a kad se ukljuci klima nesto skripi a presao je kilometara kao bicikl. :D

P.S

Svakome je onaj auto koji ima najbolji.
goran16v

#297 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote: Novo vozilo, ispod 2.000 km presla. Ne daju novinarima, voze obicno ljudi iz servisa jer je registrovano na firmu kao demo vozilo (stos je bio i u nizem porezu do prije nekih mjesec dana, sad su izjednacili porez), a sluzi i za probu potencijalnim musterijama. Moja Laguna je isto bila "demo vozilo" (vozio je ustvari sef servisa na posao i s posla, isto kao i drugo manje vozilo koje sam kupio), a kupio sam je sa nekih 5.000 km na satu, mjesec dana staru i po 20% nizoj cijeni od kataloske sa kompletom zimskih tockova, zatamnjenim staklima, eurokukom itd.

Inace, ni sjedista mi se nisu svidjela na Toyoti. Doduse, na Laguni su sa koznim naslonom za glavu i bocnim osloncima i sportskija, ali ova na Toyoti nekako uska, bocna ojacanja smetaju. :sad:

Ne znam da li ce se auto kao auto kvariti, to obicno zavisi koliko si sretan i kakav te primejrak zapadne, ali da nesto krcka to stoji. :roll:
Malo mi je shega okivanje "rodjenog" auta u zvijezde i ovo "vozio s posla na posao (eto bio posten pa privatnim autom isao suvdje ostalo)" i koliko je placen jer je auto Laguna i nema nikakve veze sa temom jer tema nisu ni Renault ni Francuzi nego japaneri.
Kad je vec pomenuta fol je, iako nesto krcka, da ce ta ista Toyota poslije 5 god biti u identicnom stanju, za razliku od nekih khm drugih auta, sto se moze vidjeti i na cijeni polovnog. Najbolji jaran ima Avensisa 2005. god, vagon opreme, koza itd itd, auto presao cca 55km km, auto bez mane i bukvalno je k'o nov.
johntra

#298 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by johntra »

Iz iskustva mogu reći da je Avensis druge generacije jako sigurno auto.... :D
Bezveze su ova naklapanja o tome valjaju li ili ne valjaju Japanci...radi se o drugačijoj filozofiji pravljenja automobila, od onoga na šta je prosječan Balkanac navikao...Toyote, a i ostali Japanci su dobra auta, možda za nekog bez duše i tog bling-bling efekta, ali ih nikako ne treba izbacivati iz jednačine kada se kupuje novo ili polovno vozilo...
Iskreno meni je drago što ih je sve više na cestama, da hoće Honda, Mitsu i Subaru zvanično doći na naše tržište, to bi bio pun pogodak...Kod nas je u značajno boljoj situaciji Toyota po prodaji, jer su u odnosu na Mazdu u BiH, značajno jeftinije kao nove...zbog poznate činjenice da se Mazda više ne proizvodi u Evropi, ova auta su kod nas jako skupa, što je fakat žalosno...neki dan gledam, došao novi CX5 u salon i cijena tog modela oko 80.000 KM...u poređenju sa konkurentima, to je ipak previše, a auto je odličan!
Melami

#299 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Melami »

johntra wrote:Iz iskustva mogu reći da je Avensis druge generacije jako sigurno auto.... :D
Bezveze su ova naklapanja o tome valjaju li ili ne valjaju Japanci...radi se o drugačijoj filozofiji pravljenja automobila, od onoga na šta je prosječan Balkanac navikao...Toyote, a i ostali Japanci su dobra auta, možda za nekog bez duše i tog bling-bling efekta, ali ih nikako ne treba izbacivati iz jednačine kada se kupuje novo ili polovno vozilo...
Iskreno meni je drago što ih je sve više na cestama, da hoće Honda, Mitsu i Subaru zvanično doći na naše tržište, to bi bio pun pogodak...Kod nas je u značajno boljoj situaciji Toyota po prodaji, jer su u odnosu na Mazdu u BiH, značajno jeftinije kao nove...zbog poznate činjenice da se Mazda više ne proizvodi u Evropi, ova auta su kod nas jako skupa, što je fakat žalosno...neki dan gledam, došao novi CX5 u salon i cijena tog modela oko 80.000 KM...u poređenju sa konkurentima, to je ipak previše, a auto je odličan!
Kupis ga u USA, izace te dosta jeftinije. Ovdje starta sa nekih 20k. Ja mislimd a je isti slucaj sa nissanom, ovdje murano 30k a u Bosni cini mi se da je na 100k naletio
Melami

#300 Re: Japanska auta, da ili ne?

Post by Melami »

goran16v wrote:
direstraits0078 wrote: Novo vozilo, ispod 2.000 km presla. Ne daju novinarima, voze obicno ljudi iz servisa jer je registrovano na firmu kao demo vozilo (stos je bio i u nizem porezu do prije nekih mjesec dana, sad su izjednacili porez), a sluzi i za probu potencijalnim musterijama. Moja Laguna je isto bila "demo vozilo" (vozio je ustvari sef servisa na posao i s posla, isto kao i drugo manje vozilo koje sam kupio), a kupio sam je sa nekih 5.000 km na satu, mjesec dana staru i po 20% nizoj cijeni od kataloske sa kompletom zimskih tockova, zatamnjenim staklima, eurokukom itd.

Malo mi je shega okivanje "rodjenog" auta u zvijezde i ovo "vozio s posla na posao (eto bio posten pa privatnim autom isao suvdje ostalo)" i koliko je placen jer je auto Laguna i nema nikakve veze sa temom jer tema nisu ni Renault ni Francuzi nego japaneri.
Kad je vec pomenuta fol je, iako nesto krcka, da ce ta ista Toyota poslije 5 god biti u identicnom stanju, za razliku od nekih khm drugih auta, sto se moze vidjeti i na cijeni polovnog. Najbolji jaran ima Avensisa 2005. god, vagon opreme, koza itd itd, auto presao cca 55km km, auto bez mane i bukvalno je k'o nov.
Koje se to jos auto novo kvari nakon 5 godina? Pogotovo ako je jedan vlasnik i pazi na voznju i tako malo kilometara ima. Pa ne kvari se ni golf 2 iako ima 300-400k km pa ne znaci da je to sad najbolje auto.
Post Reply