Vidis to se je i desilo sa ovim tuzbama, jer zrtve koje su podnjele tuzbe na sud u Banjojluci cekali su godinama da dodu na sudenje ali to nije se desilo radi opstrukcija ovaj radi nepristranosti sudova u Republici Srpskoj pa kada su tuzbe povucene i podnesene sudovima u Sarajevu i naravno sud u Sarajevu je po proceduri dao do znanja RS-u da ima 30 dana da se ocituje o ovim tuzbama onda je halabuka nastala od strane predstavnika iste, a koliko ovo nije ubleha kako je ti nazivas vidi se iz reakcije zvanicnika RS-a.willson wrote:
Bosnaolog nemozes ici do Strazbura preko reda nego kada iscrpis sva pravna sredstva a to je jos jedno 15 -20 godina
![]()
![]()
tuzbe pred sudovima drzava ciji smo sada drzavljani znaci trazis od njih da sude i zastit prava svojih gradjana retroaktivno prije nego sto su isti postali gradjani
![]()
![]()
![]()
Sve savjetnici vidim hvala bogu da ih nema nebi mi imao ko auto oprati na ovim hladnim danim a bogami bilo bi puno prljavih hala po Americi cast izuzetcima 1 od 10000 koji zavrsi neki cetverogodisnji fakultet ,![]()
Ratna odšteta od RS
- BHCluster
#276 Re: Ratna odšteta od RS
- BHCluster
#277 Re: Ratna odšteta od RS
Po istom principu po kojem su prezivjeli clanovi Jevreja pobijenih u 2. Svjedskom Ratu tuzili slicne Karadzicu i dobili presude a onda zna se ko ih je platio obestecenje zar je to toliko tesko svatiti ili su vas ubli toliko u pojam da nemozete nista uraditi? Nebudite snaivni ovo je veoma ozbiljno zato se tolika buka dize u RS-u radi ovoga...nokia6170 wrote:Slazem se, ali koji su to precizno "legal opinions". Pa ne mogu visiti u zraku, mora i njih neko dati i napisati.BHCluster wrote:
Da je upitanju BiH to bi bilo uredu ali upitanju je pravni sistem SAD-a prema tome.
To isto kad kazes prema praksi Evropskog suda za ljudska prava to je tako i ne moze biti drugacije...a ja te onda pitam kojoj praksi, na osnovu koje presude....a ti pocnes opet meni isto: pa prema praksi
-
Frankyee
#278 Re: Ratna odšteta od RS
Frankyee wrote:Nakon malo trazenja po netu nasao sam nesto sto moze posluziti da IZ digne nove tuzbe za rusenje dzamija u BL, vidi slucaj Brdjanin na ICTY, osudjen na 30 godina, on je imao de fakto vlast u RS i na osnovu ove presude mogu se mnogi zaliti za otpustanje, maltretiranje, skracenu slobodu kretanja i slicno. Svi logorasi, stanovnici Krajine ( Kozarac, i slicno )
slobodni prevod boldiranog "rusenje i oduzimanje ne Srpske imovine i vjerskih institucija"
isjecak predsude koji se odnosi na Krajinu dakle pokriva i rusenje Dzamija u BL. Nadam se da nije u pitanju neki specifican akt, to jest da li se moze pod ovo nakaciti sve ono sto se desavalo u Krajini.?
The Trial Chamber found that the campaign of persecution against Bosnian Muslims and Bosnian Croats
included killings, torture, physical violence, rapes and sexual assaults, constant humiliation and
degradation, destruction and appropriation of non-Serb property and institutions dedicated to religion,
deportation and forcible transfer, and the denial of fundamental rights, namely the denial of the
fundamental rights to employment, freedom of movement, right to proper medical care and proper
judicial process. The Trial Chamber was further satisfied that the acts were discriminatory in fact and
were committed by the perpetrators with the requisite discriminatory intent on racial, religious and
political grounds.
http://www.icty.org/x/cases/brdanin/cis ... nin_en.pdf
Citajuci ponovo mislim da Brdjanin slucaj nece pomoci da IZ tuzi RS zbog dzamija u BL jer se cijeli slucaj odnosi na period do kraja 92 a dzamije su rusene u 93 koliko se sjecam.
U svakom slucaju presuda Brdjaninu je jasna za rusenje dzamija i kuca u Opstinama , Sanskom Mostu, Prijedoru, Kljuc, Krupa, Bos Novi, Bos Petrovcu, Kotor Varos, Celinac, Skender Vakuf, Bos Gradiska i Prnjavor.
Osudjen je i za, Otpustanje sa posla ne Srba, sprijecavanje pruzanja sudske zastite, ogranicavanje kretanja, oduzimanje imovine, zamjene nekretnina, logore, preseljenje i protjerivanje, zatim ubijanje civila ( sa mnogim spomenutim dogadjajima, Kozarac, Velagici, Biljani, Mahala, Manjaca, Hambarine, Omarska, Keraterm, betonirka, Ljubija, transport vozovima, itd itd ) . Vrlo vazno je da je osudjen za stvaranje atmosfere straha i beznadja pa su ljudi bili primorani da odlaze i ostavljaju svoje kuce. Po meni svaki izbjeglica iz Krajine ( opstine koje su bile u SAO Krajina u BiH ) moze tuziti RS zbog protjerivanja i traziti odstetu !!!!! znaci ne samo za rusenje i slicno . Naravno potrebno je dokazati povezanost.
Svi iz Krajine trebaju procitati ovu presudu, tu ima materijala da se RS tuzi po mnogim osnovama.
- Bosnolog
#279 Re: Ratna odšteta od RS
Kakve veze ima sto je umro gospodin Richard Holbruk,sa onim sto su ucinili Dabicevi zlikovci i njegova zlocinacka Sumska te tuzbama i sudenjima po tom pitanju,...... ????:shock:willson wrote:Najgore umro Holbruk najbolji svjedok tog protijerivanja iz Krajne .
Problem nastaje po mom misljenju u tom dokazivanju da si bio istjeran i da je postojala osnova za strah po sistemu sta se vama desilo pa ste otisli a oni ce igrati da strah nije bio opravdan .
Nego usput Bosnolog kako bolan pade sa Boyla eksperta u "Medjunarodnom Rimskom Pravu "(Nokija ja sam cuo samo za Rimsko Pravo a ti ?) na djecu koja su zavrsila kao vodeci eksperti u Medjunarodnom Pravu ?
Vidim da se vecinu postova na ovoj temi pokusavas da ismijes kao ludak na brasno,kao da te zulaj sto se desavaju presude protiv velikosrpske zlocinacko genocidne tvorevine.Vidim na gornjem postu ismijava i potcjenjujes hinjski BH dijasporu postavljajuci nekakave gluosti o procentu djece koja zavrsavaju univerzitete van BiH,....Takode ti nesto nije jasno u vezi postojanja medunarodnog prava http://hr.wikipedia.org/wiki/Me%C4%91unarodno_pravo kao i profesora medunarodnog prava http://hr.wikipedia.org/wiki/Institut_z ... odno_pravo pa si otisao na rimsko pravo http://hr.wikipedia.org/wiki/Rimsko_pravo
Ne znam sto zelis da kazes osim da si frustriran cinjenicam u vezi tuzbi o kojima bi da cirkuzis i zbijas sale onako cinicki salonski prozirno kroz lucidno proseravanje na ovoj ozbiljnoj temi.Takode na isti nacinn pokusavas da ismijavas lobiranja po tom pitanju i kontakte sa osobama koja ti se svakako ne svidaju kao i cinjenicu koju sam naveo u vezi djevojke koja radi u kabinetu ministra vanjskih poslova Britanije a porijeklom je iz Zepe a koja je protjerana kao dijete izbjeglica od strane zlocinacko genocidnih dvonogih koljaca civila,djece i zena,....http://www.alo.rs/politika/30538/Bosank ... usi_Srbima
Mogozdagajege jeke ozovoza dapamapa pokomokoglaka daza seze oposlopodipi prodofedesodr GakanikicZašto Velika Britanija prednjači u pritiscima na Srbiju
Bosanka zavrće uši Srbima!!!
Sreda - 01.09.2010
Oštar stav Londona prema Srbiji i beskompromisno zagovaranje nezavisnosti Kosova u velikoj meri je zasluga jedne mlade Bosanke - Arminke Helić!
Ona je izbeglica iz bivše muslimanske enklave Žepa u BiH i što je važnije, savetnica je britanskog šefa diplomatije Vilijema Hejga. Britanija je poznata kao predvodnik tvrde linije protiv Srbije, a koliku ulogu u tome imaju bošnjački lobisti svedoči i profesor sa Oksforda Mark Almond.
- Jedan od Hejgovih glavnih savetnika je Arminka Helić, izbeglica iz Bosne. I kako to često biva, izbeglice, ljudi koji su prinuđeni da idu, odlaze sa zamrznutom slikom zemlje koju napuštaju. Mislim da je jedan od problema Vilijema Hejga što dobija sliku Balkana kakav je bio pre 15 godina, a ne kakav je danas. Smatram da se Hejg i političari koji donose konačne odluke u Londonu nisu mnogo pomerili od onoga što se dešavalo tokom rata u Bosni i raspada Jugoslavije - izjavio je profesor Almond.
Helićeva je poznata i kao lobista bošnjačkog predstavnika u Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića, poznatog po nepomirljivom stavu prema Srbiji i postojanju Republike Srpske. U bliskim vezama je i sa bivšim međunarodnim predstavnikom u BiH Pedijem Ešdaunom, koji je svoj mandat iskoristio za srozavanje nadležnosti Republike Srpske. Helićeva i Ešdaun su u bliskoj vezi sa Sanelom Dženkins, suprugom bogatog engleskog bankara, koja je položila kauciju da bi se Ejup Ganić, koga vlasti u Beogradu potražuju zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, branio sa slobode.
Bosanski mediji izveštavali su o zajedničkom ručku Silajdžića i delegacije Konzervativne stranke Velike Britanije, u kojoj su bili Helićeva i Hejg, u Sarajevu još 21. oktobra 2008. godine. Hejgova desna ruka završila je studije na Oksfordu, a na poslednjim izborima bila je šef njegovog izbornog štaba. Prema britanskim medijima, snažan uticaj na Hejga video se još 2006, kada je Hejg promenio „kurs“ svoje dotadašnje politike podržavanja Izraela, u korist Palestine.
Hejg: Tadiću, povlači rezoluciju
Bilo bi najbolje da Srbija povuče rezoluciju o Kosovu, rekao je šef diplomatije Velike Britanije Vilijem Hejg za B92, ističući da bi to bio „najlakši način da Srbija napravi kompromis sa Evropskom unijom“. Hejg je u Beogradu razgovarao sa Borisom Tadićem, Ivicom Dačićem i Vukom Jeremićem. Hejg smatra da za Srbiju ne bi bilo dobro da doživi neuspeh na glasanju u Generalnoj skupštini, ali kaže i da situacija, bar kada je o odnosima sa EU reč, ne bi bila bolja kada bi srpska rezolucija dobila većinu u Njujorku.
Predsednik Tadić rekao je Hejgu da je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu, koji je podnela Generalnoj skupštini UN, ali ne i da prizna nezavisnost Kosova.
Kamerunova Merima
Osim Helićeve, u vladi Velike Britanije je još jedna Bosanka. Reč je o Merimi Brkić, savetnici premijera Dejvida Kameruna. Međutim, to nije konačan spisak bošnjačkih lobista zaposlenih u Dauning stritu. Blizak saradnik premijera Dejvida Kameruna je Ed Luelin, bivši šef kabineta Pedija Ešdauna u Sarajevu.
V. Papović - R. Femić
Pozonezekazad tipi ipimapadepes prepevipise trakaveke upu tvopoipim vipijupugapamapa,......
Donekle si pravu, dokazanim zlocincima bi najbolje bilo suditi iz mraka tajnom sluzbom,Pravosude nam je svakako postao ruglo i ponizenje za zrtve jer u njemu sjede sudije cetnici poput Dragomira Vukoje, i slicnih cuvara i zastitnika tih istih ubica koji izricu minimalne kazne ili ih oslobode ili im pobjegnu jer to rade planski i sistematski svo vrijeme,........
Najbolje je raditi paralelno pokrenuti masovno tuzbe i usporedo proganjati i suditi zlikovcima dok postoje i po zemlji hode,......
- Bosnolog
#280 Re: Ratna odšteta od RS
Ti se opet nastavio smijati u brasno u koje puses,jos ako imas bradu mozes namah dijeliti poklone ili prepadati dijecu,....Postoji meduarodno ali i rimsko pravo,to sto si pocrvenio nedostaje zarez izmedu,u cemu je problem?????....willson wrote:Ja mislim da su Rimljani vidjeli svoju imperiju kao jedinstveno tijelo pa sam siguran da nisu pisali Medjunarodno Rimsko Pravo posebno prije neke 2000 godina ili tako nestoBosnolog wrote:Ti si koliko mi je poznato pravnik,ja sam razgovarao sa americkim profesorom medunarodnog prava Boylom(onim advokatom koji je podnio tuzbu protiv SRJ 1993 u ime RBiH) koji mi je potvrdio ove navode i stavove da se postupci mogu voditi pred domacim sudovima ali medunarodnim jer je BiH potpisnica konvencije o medunarodnom pravu i obavezama koje proisticu iz njih kao potpisnica i clanica UN-a.
Ne znam koliko ti je poznato medunarodno rimsko pravo,kao i ratno pravo i pravo na ratne reperacije okrivljene to jest presudene strane,.......ali eto mozemo pitati gospodina Nokiu sta on misli i na kojoj godini Pravnog Fakulteta je izucavao "Medjunarodno Rimsko Pravo "
Gospodine Nokia molio bih vas da mi objasnite na kojoj godini Pravnog Fakulteta se Izucava taj Bosnologov predment :Medjunarodno Rimsko Pravo .
Unaprijed zahvaljujem .
Ma ja samo ukazujem da se ti pozivas na odredbe nepostojeceg prava znaci toliko o tim izvorima .
Ja se na zalost ne ismijavam nego ti iznosim cinjenice koje bi tebi trebale biti poznate jer navodno zivis u USA da na zalost veliki broj te djece onako odokativno 95% rade u strasno uticajnim firmam kao Wal-Mart slazu rafe ciste hale i sl. veoma mali broj je obrazovanih posebno u sveram kao Pravo _Medjunarodno Pravo jer vecinom se zavrsavaju fakulteti koji obezbjedjuju zaposlenje i imaju veoma mali utjecaj na generalnu populaciju i jos vecina njih su Bosanci kada je otici na Jadransko More posjetiit Bejsment u Sa. ali ne racunja da ce oni pokloniti dva sata svoga vremena godisnje ikome hoce ali za pare![]()
Bogam bez da vrijedam ali poruzna ona Arminka a mogla je i otici da frizerskog salona.![]()
Willson nema imovine u RS moje je sve u Federacijitako da meni ni iz djepa ni u djep ali mi je zao sto se narod zavodi i gubi vrijeme ublehama tako su i propusteni rokovi da se tuzi za stetu nastalu ratom kada nije bilo potrebe za presudom a sada cekaj da vidis sta ce biti sat ako Rade "Umre u Hagu "?
Holbruk je licno vidjeo 93 godine progon iz BL .
Mani se bolan prica o lobijima Srbi i Hrvati su od 1945 kako su dosli stvarali lobije kupovli lobiste i infiltrirali svoje ljude u sve organe vlasti i vojske tako da ne bih se zanosio da je Bosanski Lobi jak kao Albanski ili bar ko Srpski ili Hrvatski.
Nego ti si u onom Kongresu Bosnaka Sjeverne Amerike trebao bi ti lobirati da ti predsjednika Kongresa ne samaraju koje kakve dide po STL . na zasjedanju Kongresa.![]()
Nije tacno da samo 5% bosanske dijece u dijaspori zavrsava univerzitete,...toliki je najmanji procenat onih koji magistriraju ili doktoriraju,.Univerzitete zavrsi najmanje 20-25% a koledze oko 30%,...Ne znam od kuda ti te podcjenjivacke informacije,koje pokusavas plasirati ovdje,.Mora da si krivo ili zlonamjerno informisan,Svakao da ima dobar procenat roditelja i starjih osoba koji su dosli bez poznavanaj engleskog jezika pa su radili svakakve poslove ali ima i profesora na univerzitetima,doktora,kao i uglednih pjedinaca koji rade za drzavne sluzbe i agencije,privatne bizniskene,poduzetnike,kao i vlasnike privatnih komapanija i agencija ukljucujuci i TV Bostel,radio stanice,Koliko mi je poznato da srbijasnka niti druga dijaspora sa prostora Balkaan nema svoju vlastitu TV stanicu koja je emituje program preko satelita na prostoru cijelog sjevernoamerickog kontinenta,....
Upravu si cetnici imaju svoje lobiste od kada su pobjegli kao porazena strana sa subaram na glavama i glavom bez obzira 1945 http://books.google.com/books?id=yoCaAA ... &q&f=false koji se vratise devedesetih da nastave ono sto su zapoceli 1941.Mada slabo nesto imase uspjeha u lobiranju i pored ogromnih novaca na kraju ih Amerika i Svijet bombardova, dzaba im milioni potroseni za lobisticke organizacije od strane Dodija i slicnih velikosrpskih lazova,civilizirani Svijet ih prezire i zgraza se na Srbiju i srpsku politiku generalno,.....
BH dijaspora je jeda od najmladih dijaspora sa prostora Balkana mada je 2006 proslavila sto godina od kada su prvi Bosanci i Bosnjaci emigrirali na prostor Amerike i Kanade mada su bili zanemarsljiv broj sve do sredine devedesetih godina.Za petnaestak godna su ipak uspjeli da se organizuju dosta dobro obziorm da su rasprostranjeni gotovo u svako vecem gradu i drzavi unutar Amerike i Kanade,Uspjeli su da se uvezu i da ozbiljnije intezivnije lobiraju posljednjih desetak godina,......
Lobiranje je sirok i kompleksan pojam,KBSA je samo jedan od najsirih lobistickih udruzenja sjeverne Amerike,pored njih imas i druga udruzenja poput BAACBH,SSBHiH,BACA-IABNA-u kao i druga koja su medusobo uvezana,to gdje i za koga lobiram je moja stvar,drzi se ti brasna i veselja dok duvas u njega.Samo si trebao nauciti da ratni zlocin kao i materijalna steta nastala ratom presudene strane nikada ne zastarjevaju,
Neki spominju tuzbe nakon rata to jest 1996,sto su apsurdi pa tada se transporterima uz pomoc SFOR-a dolazilo u neka mjesta i granatama ubijani povratnici,Cekalo se da MSP oznaci krivca da bi se protiv istog pokrenu postupak,Pusti ono sto vam Banjaluka pokusava prodati pa pni ce traziti sve moguce nacine da izbjegnu platiti za ono za sto su skrivili........Cemu zurba,oni koji su u meduvremenu umrli imaju njihovi clanovi porodice koji ce traziti naplatu ratne odstete,....?????
Kako velis tebe zabole ona stvar uz podsmjeh za one cija je imovina u genocidnom Ausvicu jer je tvoja imovina u Pederaciji,.....Eto vidis i moja je Pederaciji ali to nije razlog da se ne interesujem i pokusam pomoci drugima da naplate svoju ostecenu ili unistenu imovinu kao i stradanaja,progone,torture i ranjavanaj svojih clanova bez obzira gdje bili,time si reko samo o sebi kao osobi.
-
sakop
#281 Re: Ratna odšteta od RS
izvinjavam se ako nisam negdje pročitao,ali molim vas informaciju kojim postupkom se prijavljuje da si bio u logoru (ako ovo obuhvata tema). negdje sam čuo da to treba otici kod advokata i sl. ima li neko više informacija.
zahvaljujem
zahvaljujem
- muha_sa
#282 Re: Ratna odšteta od RS
sakop wrote:izvinjavam se ako nisam negdje pročitao,ali molim vas informaciju kojim postupkom se prijavljuje da si bio u logoru (ako ovo obuhvata tema). negdje sam čuo da to treba otici kod advokata i sl. ima li neko više informacija.
zahvaljujem
izvini stari života ti
-moj Mehica bio na "kuli" u sred opsade SA.--evidentirali ga iz C.K.--razmjenjen i ima taj papir--i ima status logoraša--bivšeg-jakako.
-
sakop
#283 Re: Ratna odšteta od RS
izvini stari života ti
šta si radio ovih 15.godina--nemaš papir da si bio u logoru
il sam ja pogrešno shvatio
ako jesam,izvinjavam ti se.
-moj Mehica bio na "kuli" u sred opsade SA.--evidentirali ga iz C.K.--razmjenjen i ima taj papir--i ima status logoraša--bivšeg-jakako.[/quote]
ma imam ja taj papir od CK, dobio kad su me puštali iz logora, nego neko sam veče na tv čuo da logoraši putem advokata tuže RS i Srbiju za to što su bili u logoru, pa pitam ima li ko više informacija o tome, kako, kome se to podnosi, šta treba osim te potvrde iz CK za tužbu i dr.
-moj Mehica bio na "kuli" u sred opsade SA.--evidentirali ga iz C.K.--razmjenjen i ima taj papir--i ima status logoraša--bivšeg-jakako.[/quote]
ma imam ja taj papir od CK, dobio kad su me puštali iz logora, nego neko sam veče na tv čuo da logoraši putem advokata tuže RS i Srbiju za to što su bili u logoru, pa pitam ima li ko više informacija o tome, kako, kome se to podnosi, šta treba osim te potvrde iz CK za tužbu i dr.
- muha_sa
#284 Re: Ratna odšteta od RS
sakop wrote:
sad ce naš nokia tebi potanko pojasnit
-
sakop
#285 Re: Ratna odšteta od RS
ljudi u pitanju je lova, manite se zezancije 
- pojedinac
#286 Re: Ratna odšteta od RS
Ovo je otvorena prijetnja!willson wrote:P.S. samo da ponovim sto sam vec rekao na jednoj temi bolje sa saloncima 10 godina preko interneta nego sa onim sumskim ko u mene stricevi i ujaci jedan sat u sumi , jer preko internta mozda malo ego najebe ali u sumi ode guza .
- Bosnolog
#287 Re: Ratna odšteta od RS
Nisam te namah prepoznao,....willson wrote: Kako si pogodio da ja imam bradu pa znas onu :"Duga brado duga koso i moj te je djedo noso"![]()
Znam da ostajes bez argumenata ali nemoj padati tako nisko da ides sa ad homminem napadima![]()
Sada jedna djabna lekcija a opet ti kazem pitaj Nokiu on je advokat ali ( zarezi , i , ili , ako prijedlozi ) su veoma vazni u pravu kao sto si sada i sam vidjeo .![]()
![]()
De mi objasni razliku izmedju Univerziteta i Koledja u Americi ? Posto vidim da si upucen![]()
Nego imasli ti brojeve koliko je tih visoko obrazovanih Bosnjaka, Srba i Hrvata ?![]()
Pa ja i pokusavam svo vrijeme to reci hadjemo pomoci ljudima a ne zamajavatih ublehama jos 15 godina.
Ja sam vec prije par stranica rekao da su mladji ispalili se na zapad a ostavili djuturume da hodaju i traze povrat i idu na vrata koje kakvim karakterima uz "zastitu " nenaoruzanog IPTF i policajac bivsih suboraca "novoga gazde " .
Vidis moji su svu svoju nepokretnu imovinu vratili do '98 fino platis advokata i gospodski a jos je plus ako nisi upadao u komsijska sela i tamo klao i palio
P.S. ja nisam rekao zaboli me nego da sta god bude sa RS meni ni iz djepa ni u djep nemam tu nikakvog intresa.
Valjda bi trebao znati da je koledz kao nasa visa skola(dvije godine fakulteta) a univerzitet fakultetska diploma,.....Izgleda da je ovo za tebe bilo jedno te isto,....
Ti nastavljas sa svojim ublehama ne da pomognes vec da se sprdas i siris defetizam jer ti je to krajnji cilj a masovni smajliji su ti kao sreca sto si ti svoje brige rijesio,mada sumnjam u tvoju iskrenost.
Cemu onda tvoja zabava na ozbiljnoj temi,??/....Ratni zlocini ne zastarjevaju kao i steta ucinjena njime ako postoji sudom presudena,okrivljena i odgovorna strana kao sto imamao republiku Sumsku,njene generale kao i politicki vrh,.....
Mozda Sumska ima svoje zelje i planove kako to da izbjegne kroz svoja pravosuda,ali su medunarodi sudovi iznad domacih velikosrspkih pisani u cilju legalizacije i legitimizacije vlastitih zlocina i destrukcije kao i otimacine privatne imovine koja je svugdje u svijetu neprikosnovena i zagarantovana,.......
Gluposti poput ove koje procitah negdje da se presude i naknade odnose samo na one koji su protjerani 1992 ali ne i one 1993 i poslije,....
Last edited by Bosnolog on 30/12/2010 09:27, edited 1 time in total.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#288 Re: Ratna odšteta od RS
Predsjednik RS-a bi morao platiti odstetu SAD-u ukoliko se zatekne u SAD-u a kako drzave, jos uvijek, nemogu da putujuBHCluster wrote:Nije rijec o nekom "amerikancu" koji je osuden u BiH, nego o Predsjedniku Republike Srpske koji je osuden u SAD-u i mora platiti odstetu a ako nije u mogucnosti to ce uraditi RS.willson wrote:Da sudski sistem Amerike . Pa tako ja mogu tuziti u Bosni bilo kojeg amerikanca koji mi se ne svidja i znas sta mogu sa tom presudom mu uciniti?BHCluster wrote:e]
Da je upitanju BiH to bi bilo uredu ali upitanju je pravni sistem SAD-a prema tome.
Obrisati dupe.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#289 Re: Ratna odšteta od RS
@willson da ti mozda ustedim energije, mada si vec mozda skontao da je @Bosnolog ovdje iskljucivo zaduzen za trolanje jer cim nije po njegovom koriste se zamjene teze da bi te opisao kao defatistu, nepatriotu, izdajnika ili, ako si se bas zamjerio, cetnika. Upravo tim redoslijedom. Neznam kako admini to jos nisu skontali ali razumijem, ko ce citati redove i redove nebuloza 
- jutarnji
#290 Re: Ratna odšteta od RS
Pa sta si se onda upalio k`o kutnjak?willson wrote:P.S. ja nisam rekao zaboli me nego da sta god bude sa RS meni ni iz djepa ni u djep nemam tu nikakvog intresa.
Samo neka se to ganja i presudi, neko ce nekad morati platiti.
- nokia6170
#291 Re: Ratna odšteta od RS
Ovako:muha_sa wrote:sakop wrote:
sad ce naš nokia tebi potanko pojasnit
Znam da ce sada ovo sto cu reci zvucati sokantno za mnoge. Postojanje "logora" u ratu nije nezakonito, cak stavise svaka vojska je prema haskim konvencijama duzna da napravi "logore".
Problem, dakle, nije postojanje logora ko logora kako mi prevodimo to...jer u medjunarodnom pravu oni se zovu "camps". Kada se kaze logor, onda odmah ima negativnu konotaciju.
Problem negativne konotacije se ponajvise veze za tretman u tim "logorima" ili "kampovima" i ko se sve nalazi tamo. Niej ratni zlocin napraviti logor, vec ratni zlocin nastaje kada prekrsis pravila postupanja prema zatocenima.
Naravno, smisao zakonitosti postojanja logora je iskljucivo vezan za zarobljene vojnike, a ne civile. Samo drzanje civila u logoru je protivzakonito, a definitivno postaje nezakonito ako se prema njima postupa necovjecno.
E sad u tvom konkretnom slucaju moramo prvo razjasniti kojoj ti kategoriji pripadas i zasto si drzan u logoru, a onda preci na tvoj tretman u logoru, pa vidjeti ko je osnovao i upravljao logorom, pa onda da li postoji neka presuda (haskog tribunala ili nekog bh suda) vezana za taj logor u kojem si drzan itd.
Last edited by nokia6170 on 30/12/2010 09:48, edited 1 time in total.
- jutarnji
#292 Re: Ratna odšteta od RS
Ja u svemu ne vidim nista smijesno, ne znam sta se keslas non stop? Da nije od farbe, posto si napisao dawillson wrote:Pa zato sto ce ovi iz Becke brigade potrositi narodu jos 15 godina ublehama umjesto da kupuju poslovne prostore i firme po mjestima iz kojih su protjerani i mjenjaju sliku stanja na terenu a ovakve ublehe su ubetonirale sitaciju na terenu od kako je stao rat .
A onda jebiga vrana vrani oci ne kopa
imas privatnu firmu, kontam il` je moleraj il` kakva kamionina.
Neka ljudi rade, imaju svako pravo da ausvic ganjaju po sudovima 24/7. Ti sad k`o lafo zabrinut za investicije
povratnika u cetnicki brlog...jes` ti Brzina nabio komplekse bok`te mazo, zar je tako tesko bilo ici po burek?
-
Frankyee
#293 Re: Ratna odšteta od RS
sakop wrote:izvini stari života tišta si radio ovih 15.godina--nemaš papir da si bio u logoru
il sam ja pogrešno shvatio
ako jesam,izvinjavam ti se.
-moj Mehica bio na "kuli" u sred opsade SA.--evidentirali ga iz C.K.--razmjenjen i ima taj papir--i ima status logoraša--bivšeg-jakako
Sve sto sam cuo je preko vijesti i foruma ali koliko znam logorasi su preko udruzenja pokrenuli tuzbu protiv RS pa je najbolje da se javis tom udruzenju logorasa i da ti oni objasne kako su to uradili. Oni imaju svoje advokate koji poznaju problematiku i sigurno imas sansu da nesto dobijes, nadam sa da ces uspijeti.
Alternativa je da sam odes kod advokata i raspitas se, ali posto u BiH je gomila skoro pa nepismenih advokata ( bez zelje da nekog uvrijedim) dobro bi bilo potraziti savjet od njih par da dobijes precizan odgovor, al opet bolje prvo da od udruzenja dobijes imena advokata koji to rade.
Moje misljenje je da ako mozes dokazati da si bio u logoru, i da je tvoje zatvaranje dio nekog djela za koje je neko osudjen pravosnazno ( recimo ako si bio u Manjaci vidi slucaj Brdjanin iz Haga ) onda ti mozes traziti odstetu od RS po osnovu odgovornosti koju ima RS jer je jedan njen zvanicnik ( Brdjanin) odgovoran za zatvaranje ljudi u logore.
-
Frankyee
#294 Re: Ratna odšteta od RS
Mislim da si u principu si u pravu ali u praksi velika vecina logora u BiH je bila izvan zakona jer :nokia6170 wrote:
Ovako:
Znam da ce sada ovo sto cu reci zvucati sokantno za mnoge. Postojanje "logora" u ratu nije nezakonito, cak stavise svaka vojska je prema haskim konvencijama duzna da napravi "logore".
Problem, dakle, nije postojanje logora ko logora kako mi prevodimo to...jer u medjunarodnom pravu oni se zovu "camps". Kada se kaze logor, onda odmah ima negativnu konotaciju.
Problem negativne konotacije se ponajvise veze za tretman u tim "logorima" ili "kampovima" i ko se sve nalazi tamo. Niej ratni zlocin napraviti logor, vec ratni zlocin nastaje kada prekrsis pravila postupanja prema zatocenima.
Naravno, smisao zakonitosti postojanja logora je iskljucivo vezan za zarobljene vojnike, a ne civile. Samo drzanje civila u logoru je protivzakonito, a definitivno postaje nezakonito ako se prema njima postupa necovjecno.
E sad u tvom konkretnom slucaju moramo prvo razjasniti kojoj ti kategoriji pripadas i zasto si drzan u logoru, a onda preci na tvoj tretman u logoru, pa vidjeti ko je osnovao i upravljao logorom, pa onda da li postoji neka presuda (haskog tribunala ili nekog bh suda) vezana za taj logor u kojem si drzan itd.
Ako je svrha tih logora da se u njih stavi stanovnistvo jedne nacije, ili grupe, samo zato sto pripada toj grupi ( a nije na primjer logor za zarobljene neprijateljske vojnike ) onda stvaranje, i drzanje tog logora je protivno medunarodnom pravu jer na primjer ogranicava kretanje po osnovu nacionalne pripadnosti. ako jos dodas da se u logoru tuklo onda je to svakako zlocin. ( to je na primjer objasnjeno u presudi Brdjanin i u apelaciji na tu presudu )
Drzanje civila nije protiv zakona, jer moze biti u smislu zastite tih civila, ( recimo u slucaju izbijanja neke zarazne bolesti vlast moze odvojiti zdrave od bolesnih u logore ) ako se prema svim civilima postupa isto i pravedno i nije neka diskriminacija.
- jutarnji
#295 Re: Ratna odšteta od RS
bogat, uspjesan...willson wrote:ja ti imam firmu za pretvaranje otpada u djubrivo firme mi plate da ih rjesim komposta ja im uvalim smecarnike koji pretvaraju organski odpad u kompost onda ga prodam eko farmama ( organska hrana) a jos firmama uradim projekte ozlenjavanja jer je to vrlo vazno ovih dana on uvalim im solarne panele jos prikljucim svoje smecarnike na njih , upotreba tepisona od prirodnih vlakana , eko deterdjenti za pranje i ciscenje podova i toaleta i sl. Ma para kapa .
...kurat.willson wrote:covjek se ibretio kada je vidio kolika mi je salgija jednom na Sericko-Teslickom ono ja ga isuko da se pomokrim a on se ibreti i vice neuzbilah ja alata.
Sta reci sem, alfasrbin...
da se primjetiti, de malo odmori, sutra cete biti sramota sta si sve lupetao.willson wrote:malo sam prepio bilo neko drustvo
- Bosnolog
#296 Re: Ratna odšteta od RS
Pokusavas biti zabavan,mada si najobicniji salonski trol i provokato:willson wrote:
Znaci nema cetverogodisnjih koledja joj nisam cuo ovu glupost vec odavno![]()
da ti Willson objasni u Americi samo Bosanca onako malo polupismen moze izjaviti da mu djete ide na Univerzitet a ne na koledj to sto svaki amerikanac kaze zavrsio taj i taj koledj( fakultet) nema veze .
Koledj nudi dvogodisnje i cetverogodisnje obrazovanje a Univerzitet u svom sklopu pored koledja to jeste dvogodisnjih i cetverogodisnjih fakultetskih programa nudi post-diplomske studije ( magisteriji i doktorati ) ili ima u svom sklopu Skolu Medecine ili Skolu Prava .
Univerzitet u Sarajevu Masinski Fakultet u Zenici .
Niko ne kaze zavrsio Sarajevski Univerzitet nego Masinski Fakultet.
Ma nesekiraj se za mene ja nikada nisam imao problema znas onu:" kad sam bio mali pakete mi slali , znas ti dobro koji iz Cikaga moji ". Ja sam ti rijesen privatna firma ( ja gazda) zena bijeli mantil jebi ga stas vise.![]()
![]()
Cemu zabava pa smjeh lijeci a lako je tudjim gloginje tresti .![]()
Nego de ti savladaj pojmove pa ih onda koristi.
Hos da ti donesem paket evo ide Januar
Dado ma jebo Bosnologovu 6 mehanizovnu Becku brigadu a to sta on misli je zabava meni a to cetnik e jebi ga kada mi je djed dizao ustanak u BiH nije imao petokraku na glavi tako da mi to nikada nije bila uvreda.
1-Skolovanje i stepeni zavrsene skole imas dvogdisnje skolovanje nakon srednje skole,nesto poput nase VISE skole obicno se zavrsava na koledu odosno ASSOCIATES DEGREE http://en.wikipedia.org/wiki/Associate%27s_degree stim da neki koledzi imaju i cetverogodisnje programe univerziteteta gdje mozes da dobijes fakultetsku diplomu samo je obicno ogranicen broj zanimanja,....
2-Fakultetsku(Univerzitetsku diplomu) odnosno BACHELOR'S DEGREE http://en.wikipedia.org/wiki/Bachelor%27s_degree
3-Magistar MASTER'S DEGRREE http://en.wikipedia.org/wiki/Master%27s_degree
4-Doktorat DOCTORATE DEGREE http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Philosophy
5-Odnosno Ph,Doctorat http://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_of_Philosophy
Nnnogi univerziteti na zapadu imaju skolovanje od dvogodisnjeg koledza odnosno Associates degree-a do doctorate degria,...Point je u stepenu degria zavrsenog odnosno polozenog,......
Ti kada nema sto reci onda se kleberis i pametjes,....Procitan si jako brzo,.....djelujes napuseno,to sto ti je dedo kkao kazes dizao ustanke ne znaci da ti je otac bio na istoj strani a cinimi se i ti,......
- jutarnji
#297 Re: Ratna odšteta od RS
idi bolan spavaj, valja ti sutra kontejnere istresat` i traziti eko smece.willson wrote:Svaki Srbin ti je Alfa muzijak sad pravoslavci oni su samo obicni .
A supruga ljekar.
Ma nikada mene nije sramota sto sam cugno a ni rekao
edit: ustvari nemoj, evo ti bosnologa.
- nokia6170
#298 Re: Ratna odšteta od RS
Pa da, o tome i govorim. Zato prvo moramo razjasniti je li neko drzan u "logoru" kao civil ili kao vojnik...naravno i vidjeti koja je bila svrha osnivanja tih logora i formalno i sustinski, a onda i sam nacin postupanja prema zatvorenima.Frankyee wrote:Mislim da si u principu si u pravu ali u praksi velika vecina logora u BiH je bila izvan zakona jer :nokia6170 wrote:
Ovako:
Ako je svrha tih logora da se u njih stavi stanovnistvo jedne nacije, ili grupe, samo zato sto pripada toj grupi ( a nije na primjer logor za zarobljene neprijateljske vojnike ) onda stvaranje, i drzanje tog logora je protivno medunarodnom pravu jer na primjer ogranicava kretanje po osnovu nacionalne pripadnosti. ako jos dodas da se u logoru tuklo onda je to svakako zlocin. ( to je na primjer objasnjeno u presudi Brdjanin i u apelaciji na tu presudu )
Drzanje civila nije protiv zakona, jer moze biti u smislu zastite tih civila, ( recimo u slucaju izbijanja neke zarazne bolesti vlast moze odvojiti zdrave od bolesnih u logore ) ako se prema svim civilima postupa isto i pravedno i nije neka diskriminacija.
Zasigurno RS nije osnivala te kampove-logore da sadi cvijece u njima
Last edited by nokia6170 on 30/12/2010 11:28, edited 1 time in total.
- BHCluster
#299 Re: Ratna odšteta od RS
Znaci presude sudova, razni zakoni i rezolucije po ovom pitanju nista od toga nemoze nastetiti u ovom slucaju RS ili FBiH, stvarno pa nebudi smijesan, a jedino sto je cinjenica jeste da se nista ne moze naplatiti ni djelomicno od Bosne i Hercegovine jer su Entiteti preuzeli ovu odgovornost na sebe formiranjem entitetskih vojski valjda toliko znas.Dado dijasporitus wrote:
Predsjednik RS-a bi morao platiti odstetu SAD-u ukoliko se zatekne u SAD-u a kako drzave, jos uvijek, nemogu da putujuRS nikad nece isplatiti odstetu. Mozda postoji varijanta da ukoliko RS otvori recimo ambasadu u SAD-u da bi SAD mozda imao pravo da konfiskuje imovinu radi nadoknade stete. Po toj logici mozda postoji mogucnost da se ta odsteta naplati djelomicno i od BiH ambasade, jer je RS dio BiH. Mozda grijesim a ako ne grijesim to sve i dalje pada pod pojam naucne fantastike.
A ako RS i FBiH postoje zbog medjunarodnog dokumenta kako se to onda moze postovati? Pa kada su nastali u krvi neka i plate krvavo!
- BHCluster
#300 Re: Ratna odšteta od RS
Karadzic je imao opciju da se brani pred tim sudom ali to je odbio, kada je dobio opciju da se zali na postupak od istog suda on je to odbio, a sto se tice odstete, moze ona biti kako ti si napisao samo osteceni dobiva punu sumu a onda se to moze placati po dogovoru onome ko ce punu sumu ce isplatiti zrtvi ako pocinilac nije u mogucnosti da to uradi. Standardna praksa!willson wrote:
Kluster u americkom pravosudju oni moraju dokazati izvan svake sumnje da si kriv ti ne dokazujes svoju nevinost kao kod nas .
Ja sam ti rekao kako se osteta naplacuje znaci moze biti 1000 dolara mjesecno narednih 100000 godina.