Džuma ili izgovor da odeš s posla?
- arzuhal
#276 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Već smo došli do nekih momenata kod kojih smo se razumjeli, bar većina.
Dakle, ukoliko postoje zakonske osnove za 1 sat plaćenog izbivanja (odmora) sa posla jednom sedmično (prema Zakonu o radu), bez obzira iz kojeg razloga, onda oni koji klanjaju džumu mogu i treba da, zakonski i legalno, iskoriste taj sat za džumu. Oni koji ne klanjaju džumu i nisu muslimani, moraju moći isto tako iskoristiti taj sat kad zažele. Prema zakonu sekularne države.
Ukoliko ne postoji takva zakonska osnova, onda oni koji hoće na džumu trebaju pokazati svoju iskrenost u vjeri i pristati da im se (ukoliko je ta varijanta moguća) ta jednosatna pauza odbije od plate ili da, ukoliko za to postoje uvjeti, narade taj sat. Svaki iskreni musliman bi prihvatio ovu opciju, obzirom na ajete iz kur'anske sure Džumu'a (Petak):
9. O vjernici, kada se u petak na molitvu pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate!
10. A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.
11. Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu i tebe ostave sama da stojiš. Reci: "Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine." – A Allah najbolju opskrbu daje.
Oni koji nisu iskreni u svojoj želji da obave džuma-namaz, nego to iskorištavaju za druge stvari pod pričom o ''klanjanju džume'', najvjerovatnije ne bi pristajali na neplaćeni izostanak. Ne vidim razlog da to ne bi bilo pošteno: s jedne strane se ispoštuje vjersko pravo muslimana na prisutsvovanje ključnom sedmičnom namazu koji je ekvivalent nedjeljnoj misi u kršćanstvu (dakle ne govorimo ostalim propisanim, dnevnim namazima, nego samo o jednom i to jednom sedmično) dajući im taj sata, a s druge strane svi ostali koji ne idu na džumu neće raditi više od tih klanjača jer će dobiti pare za taj svoj sat, a muslimani neće.
E sad...da sam u prilici da ne mogu nikako klanjati džumu - da nemam pravo po zakonu da dobijem taj sat, niti da dobijem neplaćen izostanak - iskreno, ja bih pitao postoji li mogućnost da ja platim firmi tu dnevnicu, samo da mogu otići klanjati džumu koja se može obaviti, kako reče i u.palabra, za 45 minuta. Jer mi je džuma vrijednija od dunjaluka i onog što je na njemu, samo ako mogu klanjati, ako postoji i najmanja mogućnost da to učinim, ne šteteći pri tome nikom - ni firmi, ni kolegama.
Ukoliko bi i tada naišao na nerazumijevanje, iščuđavanje i odbijanje, onda bih bio, najvjerovatnije, potpuno onemogućen da klanjam džumu-namaz. U tom slučaju, ukoliko nikakvog kompromisa ne bi bilo po tom pitanju, pa makar sva štetnost kompromisa bila na mojoj strani, onda bi takav BH društveni okvir u kojem je onemogućena džuma, dobio još jednog svog neprijatelja koji bi, na duže staze i u svoje slobodno vrijeme, zdušno radio na razje.avanju tog okvira, tog morala, tih društvenih vrijednosti, itd.
Dakle, ukoliko postoje zakonske osnove za 1 sat plaćenog izbivanja (odmora) sa posla jednom sedmično (prema Zakonu o radu), bez obzira iz kojeg razloga, onda oni koji klanjaju džumu mogu i treba da, zakonski i legalno, iskoriste taj sat za džumu. Oni koji ne klanjaju džumu i nisu muslimani, moraju moći isto tako iskoristiti taj sat kad zažele. Prema zakonu sekularne države.
Ukoliko ne postoji takva zakonska osnova, onda oni koji hoće na džumu trebaju pokazati svoju iskrenost u vjeri i pristati da im se (ukoliko je ta varijanta moguća) ta jednosatna pauza odbije od plate ili da, ukoliko za to postoje uvjeti, narade taj sat. Svaki iskreni musliman bi prihvatio ovu opciju, obzirom na ajete iz kur'anske sure Džumu'a (Petak):
9. O vjernici, kada se u petak na molitvu pozove, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate!
10. A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite.
11. Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu i tebe ostave sama da stojiš. Reci: "Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine." – A Allah najbolju opskrbu daje.
Oni koji nisu iskreni u svojoj želji da obave džuma-namaz, nego to iskorištavaju za druge stvari pod pričom o ''klanjanju džume'', najvjerovatnije ne bi pristajali na neplaćeni izostanak. Ne vidim razlog da to ne bi bilo pošteno: s jedne strane se ispoštuje vjersko pravo muslimana na prisutsvovanje ključnom sedmičnom namazu koji je ekvivalent nedjeljnoj misi u kršćanstvu (dakle ne govorimo ostalim propisanim, dnevnim namazima, nego samo o jednom i to jednom sedmično) dajući im taj sata, a s druge strane svi ostali koji ne idu na džumu neće raditi više od tih klanjača jer će dobiti pare za taj svoj sat, a muslimani neće.
E sad...da sam u prilici da ne mogu nikako klanjati džumu - da nemam pravo po zakonu da dobijem taj sat, niti da dobijem neplaćen izostanak - iskreno, ja bih pitao postoji li mogućnost da ja platim firmi tu dnevnicu, samo da mogu otići klanjati džumu koja se može obaviti, kako reče i u.palabra, za 45 minuta. Jer mi je džuma vrijednija od dunjaluka i onog što je na njemu, samo ako mogu klanjati, ako postoji i najmanja mogućnost da to učinim, ne šteteći pri tome nikom - ni firmi, ni kolegama.
Ukoliko bi i tada naišao na nerazumijevanje, iščuđavanje i odbijanje, onda bih bio, najvjerovatnije, potpuno onemogućen da klanjam džumu-namaz. U tom slučaju, ukoliko nikakvog kompromisa ne bi bilo po tom pitanju, pa makar sva štetnost kompromisa bila na mojoj strani, onda bi takav BH društveni okvir u kojem je onemogućena džuma, dobio još jednog svog neprijatelja koji bi, na duže staze i u svoje slobodno vrijeme, zdušno radio na razje.avanju tog okvira, tog morala, tih društvenih vrijednosti, itd.
- Michun
#277 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Ja stvarno ne znam kako si ti iz mojih postova to zakljucio? Krsti se, klanjaj, idi u sinagogu, hare krisna ili sta vec ima. To mene uopste ne zanima.arte.fakt wrote:puna usta liberalizma i multikulti . zar je tesko prihvatiti da ljudi imaju pravo na vjeroispovijest i to ne manjina vec vecina u zemlji.Michun wrote:Jeste istorijski...zasto je tesko prihvatiti da su to starije vjere i da se nesto razvilo istorijski. Ne treba se pretjerano zaliti jer tek od proslog vijeka ne radimo 2 dana u sedmici, to tad su nase pretke iskoristavali svaki dan a poneki su bili sretni da ne rade nedjelju. Istocne zemlje kako rekoh sebi prilagodile - neke cet i pet, neke pet i sub.arte.fakt wrote:
historiski velis ... pa i sedmica od 25.12 se historiski ne radi ali to ne znaci da je mi muslimani moramo ne raditi ...
toliko o ljudskim pravima ...
Ja ne znam gdje se ne radi cijela sedmica. Ne radi se 25. i negdje 26. dec. Ljudi uglavnom uzimaju dane odmora da bi bili sa djecom kojima raspust pocinje tada.
Ne znam uopste sta je problem sa vikendom. Otvori privatno firmu pa ne radi kad ti je cejf ili radi svaki dan - sto se mene tice.
Rasprava je bila o bjezanju s posla. Postoji XY nacina da se kidne s posla od pijace, frizure i sl. kako je vec navedeno. Ono sto je problem jeste MASOVNO bjezanje na dzumu (ako uopste) pa narucak, pa kuci da se prilegne.
Problem koji ja imam je ukoliko ja kao svjesna svoje okoline ovo vidim i ti mi govoris da su muslimani ugrozeni...nemoj da se foliramo. Po cemu? Evo i predavanja na fakultetu se prilagode za dzumu. A sta je sa onima koji vozare i imaju rupu od 2h pa cekaju. Gdje su tu njihova prava?
Ne volim da mi neko gura pod nos bilo sta a posebno kad kazu muslimani da su ugrozeni i da im se "ne da" i spocitava da idu na dzumu i pravo na vjeroispovjest. Evo slomiste nas o vjeri...sve nam vjera diriguje. Ama bas SVE...od vrtica da djeci ne daju djeda mraza do predavanja na fakultetu, na radnom mjestu (hoces li dobiti isto jer crn, bijel, zelen, zut) do ostalih stvari.
Sta je sa gej populacijom? Kad ce oni moci imati prava na brak i usvojiti dijete? Ili reci na poslu otvoreno da su gej a da ne fasuju otkaz. Prema tome, udarajte se nogom u guzicu jer ste u super poziciji koji imate posao i mozete na dzumu.
- HAVANA
- suncica24
#279 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Kako ljudi koji ne zive u BiH i nemaju mogucnost izlaska s posla na dzumu prakticiraju islam?
Ili one osobe koje zive u djelu BiH u kojem nemaju iste pogodnosti?
Ili osobe koje su prakticirale islam u "ono doba" kad vjera nije bila, da to tako kazem, u modi?
Jesu li oni dobri vjernici? Iako ne obave svaki namaz? Ili bi pak nalazili nacina da prakticiraju vjeru a da istovremeno ne "krse" radne obaveze?
Meni se svidja koncept prostorije za molitvu koji sam primjetila u vecini institucija EU. Unutar objekta postoji prostor otvoren za sve osobe i sve religije i prilagodjen svima, tako da slobodno mozes ispuniti svoju vjerku duznost, a da opet nema potrebe da ona sluzi kao izgovor ili kao nagrada.
Iskreno, uz slobodne dane za vjerske praznike (sta je sa ateistima, realno gledajuci oni nemaju pravo na te dane, sto znaci da nisu privilegovani), uz slobodno vrijeme za dzumu, ili slavlje slave, ili sveca... uz uplitanje vjerskih velikodostojnika u politicka pitanja, i uplitanje politickih pitanja u pitanja vjere od strane samih politicara, tesko da mozemo pricati o BiH kao sekularnoj drzavi.
Ili one osobe koje zive u djelu BiH u kojem nemaju iste pogodnosti?
Ili osobe koje su prakticirale islam u "ono doba" kad vjera nije bila, da to tako kazem, u modi?
Jesu li oni dobri vjernici? Iako ne obave svaki namaz? Ili bi pak nalazili nacina da prakticiraju vjeru a da istovremeno ne "krse" radne obaveze?
Meni se svidja koncept prostorije za molitvu koji sam primjetila u vecini institucija EU. Unutar objekta postoji prostor otvoren za sve osobe i sve religije i prilagodjen svima, tako da slobodno mozes ispuniti svoju vjerku duznost, a da opet nema potrebe da ona sluzi kao izgovor ili kao nagrada.
Iskreno, uz slobodne dane za vjerske praznike (sta je sa ateistima, realno gledajuci oni nemaju pravo na te dane, sto znaci da nisu privilegovani), uz slobodno vrijeme za dzumu, ili slavlje slave, ili sveca... uz uplitanje vjerskih velikodostojnika u politicka pitanja, i uplitanje politickih pitanja u pitanja vjere od strane samih politicara, tesko da mozemo pricati o BiH kao sekularnoj drzavi.
- madner
#280 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Sve ok, ali zaboravljas jednu stvar. Sve tvoje obaveze proizalaze iz tvog ugovora o radu. Koji si podpisao svojom voljom. Ako se desi ova zadnja opcija, ili trazi pravdu na sudu (ako u ugovoru imas pravo na isti odmor) ili mjenjaj posao ako ti je toliko bitno.arzuhal wrote:Već smo došli do nekih momenata kod kojih smo se razumjeli, bar većina.
Nije drustveni ustroj kriv sto ti podpises takav ugovor.
- Cloony
#281 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Da li postoje ikone u tim prostorijama?suncica24 wrote: Meni se svidja koncept prostorije za molitvu koji sam primjetila u vecini institucija EU. Unutar objekta postoji prostor otvoren za sve osobe i sve religije i prilagodjen svima, tako da slobodno mozes ispuniti svoju vjerku duznost, a da opet nema potrebe da ona sluzi kao izgovor ili kao nagrada.
Ako postoje onda se ne moze klanjati ...
- arzuhal
#282 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Pričam generalno, a ponajviše o društvenoj klimi u BiH, spremnosti na neko razumijevanje, itd. Da sam, recimo, radnik u nekoj nemuslimanskoj zemlji gdje nema ni džamije, ni džume - ne bih bio obavezan da klanjam džumu jer nema uvjeta za nju, logično. A i dalje sam sam ''krivac'' što sam našao posao baš tu gdje jesam, na nakom sjeveru Norveške, nekoj naftnoj platformi, itd, etc. U tom slučaju ne bi postojao problem džume.madner wrote:
- arte.fakt
#283 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
historija bosne nije pocela 1945 ...Michun wrote:Ja stvarno ne znam kako si ti iz mojih postova to zakljucio? Krsti se, klanjaj, idi u sinagogu, hare krisna ili sta vec ima. To mene uopste ne zanima.arte.fakt wrote:puna usta liberalizma i multikulti . zar je tesko prihvatiti da ljudi imaju pravo na vjeroispovijest i to ne manjina vec vecina u zemlji.Michun wrote:
Jeste istorijski...zasto je tesko prihvatiti da su to starije vjere i da se nesto razvilo istorijski. Ne treba se pretjerano zaliti jer tek od proslog vijeka ne radimo 2 dana u sedmici, to tad su nase pretke iskoristavali svaki dan a poneki su bili sretni da ne rade nedjelju. Istocne zemlje kako rekoh sebi prilagodile - neke cet i pet, neke pet i sub.
Ja ne znam gdje se ne radi cijela sedmica. Ne radi se 25. i negdje 26. dec. Ljudi uglavnom uzimaju dane odmora da bi bili sa djecom kojima raspust pocinje tada.
Ne znam uopste sta je problem sa vikendom. Otvori privatno firmu pa ne radi kad ti je cejf ili radi svaki dan - sto se mene tice.
Rasprava je bila o bjezanju s posla. Postoji XY nacina da se kidne s posla od pijace, frizure i sl. kako je vec navedeno. Ono sto je problem jeste MASOVNO bjezanje na dzumu (ako uopste) pa narucak, pa kuci da se prilegne.
Problem koji ja imam je ukoliko ja kao svjesna svoje okoline ovo vidim i ti mi govoris da su muslimani ugrozeni...nemoj da se foliramo. Po cemu? Evo i predavanja na fakultetu se prilagode za dzumu. A sta je sa onima koji vozare i imaju rupu od 2h pa cekaju. Gdje su tu njihova prava?
Ne volim da mi neko gura pod nos bilo sta a posebno kad kazu muslimani da su ugrozeni i da im se "ne da" i spocitava da idu na dzumu i pravo na vjeroispovjest. Evo slomiste nas o vjeri...sve nam vjera diriguje. Ama bas SVE...od vrtica da djeci ne daju djeda mraza do predavanja na fakultetu, na radnom mjestu (hoces li dobiti isto jer crn, bijel, zelen, zut) do ostalih stvari.
Sta je sa gej populacijom? Kad ce oni moci imati prava na brak i usvojiti dijete? Ili reci na poslu otvoreno da su gej a da ne fasuju otkaz. Prema tome, udarajte se nogom u guzicu jer ste u super poziciji koji imate posao i mozete na dzumu.
-
metronom
#284 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Itekako imaju veze neradni dani sa vjerom. Ti mislis da je sasvim slucajno sto je stavljeno da sedmica pocinje ponedjeljkom, a zavrsava nedjeljom, pa su samim tim zadnja 2 dana neradna? Jel ima neko drugo objasnjenje osim da su subota i nedjelja dani koje jevrejima i hriscanima vjera propisuje kao neradne? Zasto recimo ne bi stavili neradne dane cetvrtak i petak. Eto samo pomjerimo za 2 dana.nosara wrote:vikend - weekend - week( sedmica) end (kraj) - Kraj sedmice...![]()
U kapitalizmu, ovom nasem, klero-naci, rulja radi i subotom i nedjeljom... U SFRJ se radilo subotom (ponekad), ali nedjeljom nikad... Radnicka prava... Ono cega u ovim klero-naci banana drzavama nema niti ce vise ikada biti...
Dakle, nemaju neradni dani veze sa vjerom, nego sa humanom potrebom da se radni covjek odmori... Danas nema ni humanizma ni radnog covjeka, zamijenili su ga robovi, a faraoni ionako odmaraju cijele godine...
Problem u cijeloj prici o dzumi i odlasku na dzumu je u tome sto vi hriscanske vrijednosti posmatrate kao osnovicu i sve drugo i drugacije smatrate novotarijom i pogresnim. Nije hriscanstvo centar svemira oko kojeg se sve vrti. Ja ne sporim pravo hriscana da nedjeljom ne rade i da odu na misu, ali necu da prihvatim da mi sad oni govore kako je neprihvatljivo sto ja petkom odem na dzumu.
U BiH su muslimani najbrojnija vjerska skupina i skupina sa najvecim brojem vjernika praktikanata (to pokazuju prepune dzamije) i apsolutno je licemjerje optuzivati sto ne zelim da se uklopim u defaultne hriscanske ideale.
Moraju hriscani shvatiti da nije samo njihovo ispravno i da ne mora cijeli svijet da funkcionise kako oni sviraju. Ako nista red bi bio da postuju pravo muslimana da praktikuju svoju vjeru onako kako im se nalaze, isto kao sto muslimani eto postuju to sto oni ne rade u nedjelju kad im je misa.
Naravno, na ovoj temi ima i onih kojima iskljucivo smeta zloupotreba odlaska na dzumu da bi se izbjegle radne obaveze, ali imam osjecaj da vecini smeta sto muslimani uopste odlaze na dzumu. A to je zaista zabrinjavajuce!
- bijela
#285 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
mislim da kršćani najmanje problema imaju sa ovim 
- nosara
#286 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Zar je SFRJ bila kriscanska...?
- madner
#287 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Vidi, ja ako odem i kupim krs od auta to nije krivica drzave. Moja odluka i ja snosim posljedice. Ako je moja plata 300 KM, a ja sam pristao na istu ne mogu se zalit poslje. Isto kao sto se nagadjas za platu, treba da tu tacku odmah nagodis pri sklapanju radnog odnosa.arzuhal wrote:Pričam generalno, a ponajviše o društvenoj klimi u BiH, spremnosti na neko razumijevanje, itd. Da sam, recimo, radnik u nekoj nemuslimanskoj zemlji gdje nema ni džamije, ni džume - ne bih bio obavezan da klanjam džumu jer nema uvjeta za nju, logično. A i dalje sam sam ''krivac'' što sam našao posao baš tu gdje jesam, na nakom sjeveru Norveške, nekoj naftnoj platformi, itd, etc. U tom slučaju ne bi postojao problem džume.madner wrote:
Meni je to jako bitno, da li vi meni mozete svaki petak... i onda znas na cemu si. A ne pozivati na neku revoluciju.
- madner
#288 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Tacno historija ove BiH je pocela 1943arte.fakt wrote:historija bosne nije pocela 1945 ...Michun wrote:Ja stvarno ne znam kako si ti iz mojih postova to zakljucio? Krsti se, klanjaj, idi u sinagogu, hare krisna ili sta vec ima. To mene uopste ne zanima.arte.fakt wrote:puna usta liberalizma i multikulti . zar je tesko prihvatiti da ljudi imaju pravo na vjeroispovijest i to ne manjina vec vecina u zemlji.
Da ne bude zabune, imas Francusku koja ima razne periode sa raznim uredjenima. Sve je Francuska, ali se drustveno uredjenje ravna samo po tom ustavu.
- ultima_palabra
#289 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Dvije stvari:
1. Uvođenje "kliznih" pauza u državnim institucijama bi bila najnormalnija stvar. Tako ovaj što ima pauzu od 10-10:30, a htio bi na džumu, može istu iskoristiti za vrijeme džume, a da ga mijenja njegov kolega koji ne ide. I ne bi se dešavalo da stranke poljube vrata jer su svi na pauzi... kod mene i kolege iz kancelarije je bilo pravilo da uzimamo pauzu kad nema hitnog posla i uvijek u različito vrijeme kako kancelarija nikad ne bi bila prazna u radnom vremenu.
2. Ako proces rada trpi, a nemaš zamjene, ne možeš samo tako otići nigdje, pa ni na džumu... nismo djeca. Žali se nadređenom i traži modalitet kako da se to riješi (a propos ovoga što je @HAVANA govorio).
1. Uvođenje "kliznih" pauza u državnim institucijama bi bila najnormalnija stvar. Tako ovaj što ima pauzu od 10-10:30, a htio bi na džumu, može istu iskoristiti za vrijeme džume, a da ga mijenja njegov kolega koji ne ide. I ne bi se dešavalo da stranke poljube vrata jer su svi na pauzi... kod mene i kolege iz kancelarije je bilo pravilo da uzimamo pauzu kad nema hitnog posla i uvijek u različito vrijeme kako kancelarija nikad ne bi bila prazna u radnom vremenu.
2. Ako proces rada trpi, a nemaš zamjene, ne možeš samo tako otići nigdje, pa ni na džumu... nismo djeca. Žali se nadređenom i traži modalitet kako da se to riješi (a propos ovoga što je @HAVANA govorio).
-
metronom
#290 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
U muslimanskom svijetu je takav dan petak i oduvijek je bio. To funkcionise vec vijekovima. To sto ti imas tu hriscansku pozadinu, pa su ti svi ostali i njihovi obicaji cudni, to je tvoj problem. Muslimani kao najbrojnija vjerska skupina u BiH bi sasvim legitimno mogli zahtijevati da se u skladu sa obavezama koje im nalaze vjera i tradicijom starom vise stotina godina, neradnim danom proglasi petak. Ali pazi sad, muslimani nisu tako netolerantni i eto prihvataju i takvo ustaljeno hriscansko/jevrejsko uredjenje, ali vjerovala ili ne, nece pristati da im se zabrani da obavljaju svoje vjerske obaveze, u koje eto spada i ta dzuma, koju mogu obaviti samo i iskljucivo u dzematu i samo i iskljucivo u tom odredjenom momentu.Michun wrote:Sve i da je odvala sedmice...sta treba, promjeniti dane vikenda koji se istorijski a i haman u cijelom svijetu upraznjavaju jer je odredjeni broj muslimana spoznao vjeru u zadnjih 15-20 god i zeli da ima dan za dzumu.arte.fakt wrote:nosara wrote:
![]()
vikend - weekend - week( sedmica) end (kraj) - Kraj sedmice...![]()
U kapitalizmu, ovom nasem, klero-naci, rulja radi i subotom i nedjeljom... U SFRJ se radilo subotom (ponekad), ali nedjeljom nikad... Radnicka prava... Ono cega u ovim klero-naci banana drzavama nema niti ce vise ikada biti...
Dakle, nemaju neradni dani veze sa vjerom, nego sa humanom potrebom da se radni covjek odmori... Danas nema ni humanizma ni radnog covjeka, zamijenili su ga robovi, a faraoni ionako odmaraju cijele godine...![]()
![]()
ovo je odvala sedmice ...![]()
![]()
Iz razloga sto su krscanstvo i judaizam starije vjere od islama, vikend je prilagodjen tim vjerama gdje su vecina. Istocni svijet je vecina tamo gdje jeste pa im je vikend kad njima odgovara.
Svi idu naprijed, samo mi kopamo po istoriji i trazimo kad nas je neko zajebo i natjero nas da je subotom i nedjeljom vikend.
Uostalom, poenta teme je kidanje s posla a ne dani vikenda. NemRes ti neke stvari dovesti u red...
Ili je za tebe dobar samo onaj musliman koji se povinuje vasim pravilima? Kamo multikulturalnost? Kamo postovanje ljudskih prava? Licemjerje...
- arte.fakt
#291 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
jasta ... ipak bih se trebali malo ugledati na tolaranciju izmedju ljudi u bih prije 43...madner wrote:Tacno historija ove BiH je pocela 1943arte.fakt wrote:historija bosne nije pocela 1945 ...Michun wrote:
Ja stvarno ne znam kako si ti iz mojih postova to zakljucio? Krsti se, klanjaj, idi u sinagogu, hare krisna ili sta vec ima. To mene uopste ne zanima.
Sta je sa gej populacijom? Kad ce oni moci imati prava na brak i usvojiti dijete? Ili reci na poslu otvoreno da su gej a da ne fasuju otkaz. Prema tome, udarajte se nogom u guzicu jer ste u super poziciji koji imate posao i mozete na dzumu.![]()
Da ne bude zabune, imas Francusku koja ima razne periode sa raznim uredjenima. Sve je Francuska, ali se drustveno uredjenje ravna samo po tom ustavu.
- Michun
#292 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Mozemo ti i ja do prekosutra...ja u klin ti u plocu. Ni ne procitas sta sam napisala nego sto ti je na umu. Replika ti je za 10. Znam ja sve u istoriji i islamu. Okreni se malo ti oko sebe i pogledaj kako su ugrozena prava drugih.arte.fakt wrote:historija bosne nije pocela 1945 ...Michun wrote:Ja stvarno ne znam kako si ti iz mojih postova to zakljucio? Krsti se, klanjaj, idi u sinagogu, hare krisna ili sta vec ima. To mene uopste ne zanima.arte.fakt wrote:
puna usta liberalizma i multikulti . zar je tesko prihvatiti da ljudi imaju pravo na vjeroispovijest i to ne manjina vec vecina u zemlji.
-
metronom
#293 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Znaci princip "ko je jamio - jamio"?Michun wrote: Jeste istorijski...zasto je tesko prihvatiti da su to starije vjere i da se nesto razvilo istorijski. Ne treba se pretjerano zaliti jer tek od proslog vijeka ne radimo 2 dana u sedmici, to tad su nase pretke iskoristavali svaki dan a poneki su bili sretni da ne rade nedjelju. Istocne zemlje kako rekoh sebi prilagodile - neke cet i pet, neke pet i sub.
Koje licemjerje.
- HAVANA
#294 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
ultima_palabra wrote:Dvije stvari:
Eh
- madner
#295 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Potpuno nebitan argument. Za drustveno uredjenje je samo bitno 43+. Ali postoji nacin da se napravi novi. Kada skupis dovoljnu vecinu javi se, pa cemo pocet od toga.arte.fakt wrote:jasta ... ipak bih se trebali malo ugledati na tolaranciju izmedju ljudi u bih prije 43...madner wrote:Tacno historija ove BiH je pocela 1943arte.fakt wrote: historija bosne nije pocela 1945 ...![]()
- arzuhal
#296 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Slažem se.madner wrote:Vidi, ja ako odem i kupim krs od auta to nije krivica drzave. Moja odluka i ja snosim posljedice. Ako je moja plata 300 KM, a ja sam pristao na istu ne mogu se zalit poslje. Isto kao sto se nagadjas za platu, treba da tu tacku odmah nagodis pri sklapanju radnog odnosa.arzuhal wrote:Pričam generalno, a ponajviše o društvenoj klimi u BiH, spremnosti na neko razumijevanje, itd. Da sam, recimo, radnik u nekoj nemuslimanskoj zemlji gdje nema ni džamije, ni džume - ne bih bio obavezan da klanjam džumu jer nema uvjeta za nju, logično. A i dalje sam sam ''krivac'' što sam našao posao baš tu gdje jesam, na nakom sjeveru Norveške, nekoj naftnoj platformi, itd, etc. U tom slučaju ne bi postojao problem džume.madner wrote:
Meni je to jako bitno, da li vi meni mozete svaki petak... i onda znas na cemu si. A ne pozivati na neku revoluciju.
Što se tiče revolucije - svoj ti pos'o. Ja znam šta volim slušat, a ti se rokaj Cecom...
- arte.fakt
#297 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
zato nam i jest kako nam je zato sto smo zaboravili neke vrijednosti koje datiraju od ranije ...madner wrote:Potpuno nebitan argument. Za drustveno uredjenje je samo bitno 43+. Ali postoji nacin da se napravi novi. Kada skupis dovoljnu vecinu javi se, pa cemo pocet od toga.arte.fakt wrote:jasta ... ipak bih se trebali malo ugledati na tolaranciju izmedju ljudi u bih prije 43...madner wrote:
Tacno historija ove BiH je pocela 1943![]()
- Michun
#298 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Prvo, ako te bas zanima...ja sam muslimanka. Kad smo rijesili to. Pozadinu kako ti kazes, a nema veze s tim, imamo svi mi a ne samo ja. Pozadina odn. tradicija ili istorijski uvrijezeni obicaji jeste da je vikend kada jeste iz veoma prakticnih razloga. To je recimo da je BiH radila i saradjivala sa Evropom XY godina pa je normalno bilo da koristi neradne dane kad i ostatak svijeta s kojima saradjuje. Kako mi, tako i Turska koja koliko znam muslimanska zemlja.metronom wrote:U muslimanskom svijetu je takav dan petak i oduvijek je bio. To funkcionise vec vijekovima. To sto ti imas tu hriscansku pozadinu, pa su ti svi ostali i njihovi obicaji cudni, to je tvoj problem. Muslimani kao najbrojnija vjerska skupina u BiH bi sasvim legitimno mogli zahtijevati da se u skladu sa obavezama koje im nalaze vjera i tradicijom starom vise stotina godina, neradnim danom proglasi petak. Ali pazi sad, muslimani nisu tako netolerantni i eto prihvataju i takvo ustaljeno hriscansko/jevrejsko uredjenje, ali vjerovala ili ne, nece pristati da im se zabrani da obavljaju svoje vjerske obaveze, u koje eto spada i ta dzuma, koju mogu obaviti samo i iskljucivo u dzematu i samo i iskljucivo u tom odredjenom momentu.Michun wrote:Sve i da je odvala sedmice...sta treba, promjeniti dane vikenda koji se istorijski a i haman u cijelom svijetu upraznjavaju jer je odredjeni broj muslimana spoznao vjeru u zadnjih 15-20 god i zeli da ima dan za dzumu.arte.fakt wrote:
ovo je odvala sedmice ...![]()
![]()
Iz razloga sto su krscanstvo i judaizam starije vjere od islama, vikend je prilagodjen tim vjerama gdje su vecina. Istocni svijet je vecina tamo gdje jeste pa im je vikend kad njima odgovara.
Svi idu naprijed, samo mi kopamo po istoriji i trazimo kad nas je neko zajebo i natjero nas da je subotom i nedjeljom vikend.
Uostalom, poenta teme je kidanje s posla a ne dani vikenda. NemRes ti neke stvari dovesti u red...
Ili je za tebe dobar samo onaj musliman koji se povinuje vasim pravilima? Kamo multikulturalnost? Kamo postovanje ljudskih prava? Licemjerje...
Djez vjekovno musliman, nisam te prepoznala. Procackaj malo svoje porodicno stablo, will you.
- Michun
#299 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
metronom wrote:Znaci princip "ko je jamio - jamio"?Michun wrote: Jeste istorijski...zasto je tesko prihvatiti da su to starije vjere i da se nesto razvilo istorijski. Ne treba se pretjerano zaliti jer tek od proslog vijeka ne radimo 2 dana u sedmici, to tad su nase pretke iskoristavali svaki dan a poneki su bili sretni da ne rade nedjelju. Istocne zemlje kako rekoh sebi prilagodile - neke cet i pet, neke pet i sub.
Ne znam uopste sta je problem sa vikendom. Otvori privatno firmu pa ne radi kad ti je cejf ili radi svaki dan - sto se mene tice.![]()
Koje licemjerje.
- madner
#300 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?
Opet skretanje sa teme i razvodnjavanje sa generalizajimaarte.fakt wrote:zato nam i jest kako nam je zato sto smo zaboravili neke vrijednosti koje datiraju od ranije ...madner wrote:Potpuno nebitan argument. Za drustveno uredjenje je samo bitno 43+. Ali postoji nacin da se napravi novi. Kada skupis dovoljnu vecinu javi se, pa cemo pocet od toga.arte.fakt wrote: jasta ... ipak bih se trebali malo ugledati na tolaranciju izmedju ljudi u bih prije 43...