sad ce ti doci onaj amerikanac da on tebi kaze ko je michael moore
Komunizam-kapitalizam
Moderator: anex
- nosara
- nosara
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#278 Re: Komunizam-kapitalizam
jojjj

-
Great Cornholio
#279 Re: Komunizam-kapitalizam
PRINCIPI HUMANISTIČKOG SOCIJALIZMA
Marksističko naglašavanje podruštvljavanja sredstava za proizvodnju bilo je pod uticajem kapitalizma XIX veka. Vlasništvo i pravo vlasništva bile su centralne kategorije kapitalističke ekonomije. Marks je ostao u ovom teorijskom okviru kada je definisao socijalizam pomoću ukidanja kapitalističkog sistema vlasništva, zahtevajući »eksproprijaciju eksproprijatora«. Ovde su, kao i u njihovoj orijentaciji prema političkim, nasuprot društvenim faktorima, Marks i Engels bili više pod uticajem buržoaskog duha nego drugih socijalističkih škola, koje su se interesovale za funkciju radnika u procesu rada, za njegov društveni odnos prema drugim radnicima u fabrici, za rezultat koji metode rada proizvode na karakter radnika.
Neuspeh, a možda i popularnost Marksovog socijalizma leži baš u buržoaskom precenjivanju prava svojine i čisto ekonomskih faktora. Ali su druge socijalističke filozofske škole bile mnogo više svesne nedostataka koji su svojstveni marksizmu, formulišući ciljeve socijalizma mnogo adekvatnije. Ovenovci, sindikalisti, anarhisti i cehovski socijalisti slagali su se u glavnoj orijentaciji, koja je bila upravljena na društvenu i ljudsku situaciju radnika u njegovom radu i na način odnošenja prema ostalim radnicima.
(»Radnik« ovde i na sledećim stranicama označava svakog onog ko živi od svog rada, bez naknadnog profita od rada drugih.) Cilj svih ovih različitih oblika socijalizma, koje možemo nazvati »humanističkim socijalizmom«, jeste jedna industrijska organizacija u kojoj će svaki radni čovek biti aktivni i odgovorni učesnik, gđa će rad biti privlačan i sadržajan, gde kapital neće upošljavati rad, već rad kapital. Oni su stavljali akcenat na organizaciju rada i društvene odnose među ljudima, a ne prvenstveno na pitanje vlasništva. Kao što ću kasnije pokazati, postoji u velikoj meri vraćanje ovom stavu od strane socijalista širom sveta, koji su pre nekoliko decenija smatrali da je marksistička doktrina u najčistijem obliku rešenje svih problema. Da bismo čitaocu dali opštu sliku principa ove vrste humanističke socijalističke misli, koja
je, uprkos znatnim razlikama, slična shvatanju sindikalista, anarhista i cehovskih socijalista, a sve više marksističkih socijalista, citiram sledeće Kolove formulacije.
On piše: »U osnovi staro insistiranje na slobodi je pravilno; ono je bilo uklonjeno jer se na slobodu mislilo samo u smislu političke samouprave. Novi pojam slobode mora da bude mnogo širi. On mora da uključi ideju čoveka ne samo kao građanina u slobodnoj državi već i kao partnera u jednoj industrijskoj zajednici naroda. Birokratski reformator, naglašavajući samo čisto materijalnu stranu života, počeo je da veruje u društvo sastavljeno od dobro uhranjenih, dobro smeštenih, dobro obučenih mašina, koje rade za veću mašinu — državu; individualist je ponudio ljudima alternativu gladovanja i robovanja pod maskom slobode akcije. Stvarna sloboda, koja je cilj novog socijalizma, osiguraće slobodu akcije i imunitet od ekonomske bede, tretirajući čoveka kao ljudsko biće, a ne kao problem ili kao boga.
Politička sloboda sama po sebi je, u stvari, uvek iluzorna. Čovek koji šest dana nedeljno živi u ekonomskoj potčinjenosti, ako ne i sedam, ne postaje slobodan samo time što će ispisati glasački listić jednom u pet godina. Ako sloboda prosečnom čoveku treba da znači nešto, ona mora da podrazumeva industrijsku slobodu. Sve dok ljudi na svom poslu ne postanu članovi samoupravne zajednice radnika, oni će ostati u osnovi zavisni, ma kakav bio politički sistem u kojem žive. Nije dovoljno samo ukloniti ponižavajuće odnose u kojima se nalazi jedan nadničar-rob prema jednom individualnom poslodavcu. Državni socijalizam takođe ostavlja radnika da robuje jednoj tiraniji koja nije manje bolna zato što je bezlična. Samouprava u industriji nije samo dodatak, već preteča političke slobode.
Ćovek je svuda u lancima i njegovi lanci neće biti slomljeni dok on ne bude osećao da je ponižavajuće biti rob, bilo pojedincu ili državi. Bolest civilizacije nije toliko materijalno siromaštvo mnogih koliko nestajanje duha slobode i samopouzdanja.
Revolt koji će promeniti svet podići će se, ne iz dobročinstva koje rađa 'reformu', već iz želje za slobodom. Ljudi će delati zajedno, potpuno svesni svoje uzajamne zavisnosti; ali će raditi za sebe. Sloboda im se neće dati odozgo; oni će je uzeti u svoje sopstveno ime.
Socijalisti, tada, moraju apelovati na radnike ne na ovaj način: 'Nije li neprijatno biti siromašan i nećete li vi pomoći da se siromašni dignu?', već u drugom obliku: 'Siromaštvo je samo znak čovekovog ropstva; da biste ga izlečili, morate prestati da radite za druge i morate verovati u sebe.' Nadničarsko ropstvo
će postojati sve dok postoji čovek ili institucija koja je gospodar ljudima; to će prestati kada radnici nauče da slobodu stavljaju ispred udobnosti. Prosečan čovek postaće socijalista ne da bi osigurao 'minimalni standard civilizovanog života', već zato što će se stideti ropstva koje zaslepljuje njega i njegove bližnje, i zato što je odlučio da okonča industrijski sistem koji ga čini robom.
»Dakle, prvo, kakva je priroda ideala kome mora da teži rad?
Šta se podrazumeva pod 'kontrolom industrije' koju radnici treba da traže? Može se kazati u dve reči — direktno upravljanje.
Zadatak stvarnog upravljanja preduzećem mora se prepustiti radnicima koji rade u njemu. Oni treba da organizuju proizvodnju, da vrše distribuciju i razmenu. Oni moraju da izvojuju industrijsko samoupravljanje s pravom da biraju sopstvene činovnike; oni moraju da razumeju i da kontrolišu sav komplikovani mehanizam industrije i trgovine; oni moraju da postanu akreditovani predstavnici zajednice u ekonomskoj sferi.« ( Erich Fromm - Zdravo društvo)
Marksističko naglašavanje podruštvljavanja sredstava za proizvodnju bilo je pod uticajem kapitalizma XIX veka. Vlasništvo i pravo vlasništva bile su centralne kategorije kapitalističke ekonomije. Marks je ostao u ovom teorijskom okviru kada je definisao socijalizam pomoću ukidanja kapitalističkog sistema vlasništva, zahtevajući »eksproprijaciju eksproprijatora«. Ovde su, kao i u njihovoj orijentaciji prema političkim, nasuprot društvenim faktorima, Marks i Engels bili više pod uticajem buržoaskog duha nego drugih socijalističkih škola, koje su se interesovale za funkciju radnika u procesu rada, za njegov društveni odnos prema drugim radnicima u fabrici, za rezultat koji metode rada proizvode na karakter radnika.
Neuspeh, a možda i popularnost Marksovog socijalizma leži baš u buržoaskom precenjivanju prava svojine i čisto ekonomskih faktora. Ali su druge socijalističke filozofske škole bile mnogo više svesne nedostataka koji su svojstveni marksizmu, formulišući ciljeve socijalizma mnogo adekvatnije. Ovenovci, sindikalisti, anarhisti i cehovski socijalisti slagali su se u glavnoj orijentaciji, koja je bila upravljena na društvenu i ljudsku situaciju radnika u njegovom radu i na način odnošenja prema ostalim radnicima.
(»Radnik« ovde i na sledećim stranicama označava svakog onog ko živi od svog rada, bez naknadnog profita od rada drugih.) Cilj svih ovih različitih oblika socijalizma, koje možemo nazvati »humanističkim socijalizmom«, jeste jedna industrijska organizacija u kojoj će svaki radni čovek biti aktivni i odgovorni učesnik, gđa će rad biti privlačan i sadržajan, gde kapital neće upošljavati rad, već rad kapital. Oni su stavljali akcenat na organizaciju rada i društvene odnose među ljudima, a ne prvenstveno na pitanje vlasništva. Kao što ću kasnije pokazati, postoji u velikoj meri vraćanje ovom stavu od strane socijalista širom sveta, koji su pre nekoliko decenija smatrali da je marksistička doktrina u najčistijem obliku rešenje svih problema. Da bismo čitaocu dali opštu sliku principa ove vrste humanističke socijalističke misli, koja
je, uprkos znatnim razlikama, slična shvatanju sindikalista, anarhista i cehovskih socijalista, a sve više marksističkih socijalista, citiram sledeće Kolove formulacije.
On piše: »U osnovi staro insistiranje na slobodi je pravilno; ono je bilo uklonjeno jer se na slobodu mislilo samo u smislu političke samouprave. Novi pojam slobode mora da bude mnogo širi. On mora da uključi ideju čoveka ne samo kao građanina u slobodnoj državi već i kao partnera u jednoj industrijskoj zajednici naroda. Birokratski reformator, naglašavajući samo čisto materijalnu stranu života, počeo je da veruje u društvo sastavljeno od dobro uhranjenih, dobro smeštenih, dobro obučenih mašina, koje rade za veću mašinu — državu; individualist je ponudio ljudima alternativu gladovanja i robovanja pod maskom slobode akcije. Stvarna sloboda, koja je cilj novog socijalizma, osiguraće slobodu akcije i imunitet od ekonomske bede, tretirajući čoveka kao ljudsko biće, a ne kao problem ili kao boga.
Politička sloboda sama po sebi je, u stvari, uvek iluzorna. Čovek koji šest dana nedeljno živi u ekonomskoj potčinjenosti, ako ne i sedam, ne postaje slobodan samo time što će ispisati glasački listić jednom u pet godina. Ako sloboda prosečnom čoveku treba da znači nešto, ona mora da podrazumeva industrijsku slobodu. Sve dok ljudi na svom poslu ne postanu članovi samoupravne zajednice radnika, oni će ostati u osnovi zavisni, ma kakav bio politički sistem u kojem žive. Nije dovoljno samo ukloniti ponižavajuće odnose u kojima se nalazi jedan nadničar-rob prema jednom individualnom poslodavcu. Državni socijalizam takođe ostavlja radnika da robuje jednoj tiraniji koja nije manje bolna zato što je bezlična. Samouprava u industriji nije samo dodatak, već preteča političke slobode.
Ćovek je svuda u lancima i njegovi lanci neće biti slomljeni dok on ne bude osećao da je ponižavajuće biti rob, bilo pojedincu ili državi. Bolest civilizacije nije toliko materijalno siromaštvo mnogih koliko nestajanje duha slobode i samopouzdanja.
Revolt koji će promeniti svet podići će se, ne iz dobročinstva koje rađa 'reformu', već iz želje za slobodom. Ljudi će delati zajedno, potpuno svesni svoje uzajamne zavisnosti; ali će raditi za sebe. Sloboda im se neće dati odozgo; oni će je uzeti u svoje sopstveno ime.
Socijalisti, tada, moraju apelovati na radnike ne na ovaj način: 'Nije li neprijatno biti siromašan i nećete li vi pomoći da se siromašni dignu?', već u drugom obliku: 'Siromaštvo je samo znak čovekovog ropstva; da biste ga izlečili, morate prestati da radite za druge i morate verovati u sebe.' Nadničarsko ropstvo
će postojati sve dok postoji čovek ili institucija koja je gospodar ljudima; to će prestati kada radnici nauče da slobodu stavljaju ispred udobnosti. Prosečan čovek postaće socijalista ne da bi osigurao 'minimalni standard civilizovanog života', već zato što će se stideti ropstva koje zaslepljuje njega i njegove bližnje, i zato što je odlučio da okonča industrijski sistem koji ga čini robom.
»Dakle, prvo, kakva je priroda ideala kome mora da teži rad?
Šta se podrazumeva pod 'kontrolom industrije' koju radnici treba da traže? Može se kazati u dve reči — direktno upravljanje.
Zadatak stvarnog upravljanja preduzećem mora se prepustiti radnicima koji rade u njemu. Oni treba da organizuju proizvodnju, da vrše distribuciju i razmenu. Oni moraju da izvojuju industrijsko samoupravljanje s pravom da biraju sopstvene činovnike; oni moraju da razumeju i da kontrolišu sav komplikovani mehanizam industrije i trgovine; oni moraju da postanu akreditovani predstavnici zajednice u ekonomskoj sferi.« ( Erich Fromm - Zdravo društvo)
- Zvek
#280 Re: Komunizam-kapitalizam
Al se fino ismijah ovim klipovima

- nosara
- Zvek
#282 Re: Komunizam-kapitalizam
A komunisti jedino i znaju da filozofiraju! Drugo nista nisu ni radili!
- nosara
#283 Re: Komunizam-kapitalizam
Zvek wrote:A komunisti jedino i znaju da filozofiraju! Drugo nista nisu ni radili!
Da ne zaboravite, ovo je buduci dipling...Zvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
-
Great Cornholio
#284 Re: Komunizam-kapitalizam
Priznaj da ih nisi ni pogledaoZvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
- nosara
#285 Re: Komunizam-kapitalizam
Sto ce gledat...? On ce to dozivjet...Great Cornholio wrote:Priznaj da ih nisi ni pogledaoZvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
- Zvek
#286 Re: Komunizam-kapitalizam
Ja sam vec dipl. ing. buduci mst ing i to djelatnosti gdje se okrece najveca lova. Navucemo vas, a onda nemilice uzimamonosara wrote:Zvek wrote:A komunisti jedino i znaju da filozofiraju! Drugo nista nisu ni radili!Da ne zaboravite, ovo je buduci dipling...Zvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
- nosara
#287 Re: Komunizam-kapitalizam
Zvek wrote:Ja sam vec dipl. ing. buduci mst ing i to djelatnosti gdje se okrece najveca lova. Navucemo vas, a onda nemilice uzimamonosara wrote:Zvek wrote:A komunisti jedino i znaju da filozofiraju! Drugo nista nisu ni radili!Da ne zaboravite, ovo je buduci dipling...Zvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
Mozes navuc i nemilice uzimat mater...
- Zvek
#288 Re: Komunizam-kapitalizam
Prvi sam pogledao, a kad vidjeh ovog dembela sve mi bi jasnoGreat Cornholio wrote:Priznaj da ih nisi ni pogledaoZvek wrote:Al se fino ismijah ovim klipovima![]()
![]()
![]()
-
Great Cornholio
#289 Re: Komunizam-kapitalizam
Pa ne može se čovjeku odgovarajući društveni sistem osmisliti bez dubokog umovanjaZvek wrote:A komunisti jedino i znaju da filozofiraju! Drugo nista nisu ni radili!
kMora neko i razmišljati , jer kapitalisti od silnog posla nemaju vremena da razmišljaju
- Zvek
#290 Re: Komunizam-kapitalizam
@ nosati Ako je tvoja zainteresovana za tk usluge neka se javi.
-
detroit-mercy
#291 Re: Komunizam-kapitalizam
Vidi Tuzlanke jes pametna, mora da je zavrsila filozofiju na Tuzlanskom Univrzitetu.plain vanilla wrote:jojjj
sad ce ti doci onaj amerikanac da on tebi kaze ko je michael moore![]()
Vec sam ti rekao da je istina negdje u sredini, ni previse lijevo niti previse desno.
Na kraju mogu ti reci samo jedno, Michael Moore moze da pravi filomve kakve hoce, njegovo pravo, njegova agenda. Nekome se svidjaju, nekome ne, stvar ukusa.
Ja licno sam zivio u dva sistema, socijalistickom i kapitalistickom. Zivio sam u drzavama koje imaju razlicite siteme kapitalizma (Evropski/Americki). Niti u jednom od tih sistema mi nije bilo lose, ni u Sociajalizmu ni u Kapitalizmu ni u Njemackom niti u Americkom kapitalizmu. Odrednica za sve njih je bila da nikada nisam cekao da se neko pobrine za mene, nego sam sudbinu uzimao u svoje ruke.
Na kraju, sa svoje pozicije u Tuzli, gledajuci filmove M. Moora i googlajuci mozes da pametujes i filozofiras koliko hoces, ali da malo mrdnes negdje vidila bi da stvari nisu tako crno/bijele. Da bi pricala o necemu ponekada ti pored teorije treba malo i praxe, ocito da ti je praxa slabija strana jer sjedeci u Tuzli i ne mozes bas da sudis previse o svijetu oko sebe.
I da zapamti, istina je negdje u sredini. A onaj ko uzme sudbinu u svoje ruke taj ne treba da se brine gdje god da zivi, ostalo je sve presipanje iz supljeg u prazno.
-
detroit-mercy
#292 Re: Komunizam-kapitalizam
U Kini je na sceni rigidni kapitalizam pod vodstvom komunisticke partije. A zasto napreduju, ima vise faktora, da ne nabrajam. O modernom robovlasnistvu ne bih, ipak je to malo dublja prica.DinoZe wrote:Nas generalni problem je sto mi uvijek gledamo i usporedzujemo se sa velikim i bogatim zemljama.
Mi smo jedna mala zemlja koja je posljednja u tranziciji u Evropi. Znaci ono sto su ostali prosli mi tek trebamo da prodzemo. A kod ostalih na koje mi gledamo kao tkzv bogate sve je gore i gore jer su dobili ogromnu konkurenciju na istoku.
Vecina zemalja u Europi prelazi na americki totlani kapitalizam ili takozvano moderno robovlasnistvo.
Znaci cuti i trpi, trenutno je u Europi takva situacija da su ljudi zadovoljni da mogu otici na godisnji odmor i da imaju sta jesti. Rijetko ko stedi a o nekretninama da ne pricam.
Kod nas u BiH je uvijek prica posao i da mi je kupiti stan ili napraviti kucu, pogledajte procenat ljudi koji npr u Njemacku mogu sebi kupiti stan. Vecina ljudi uopste nepomislja na to nego citav zivot zivi pod kirijom.
Zar nije u prirodi covjeka da napravi sebi kucu a ne da iznajmljuje?
Labavi socijalizam je perfektan sistem, trenutno je jedino Kina priblizna tome zato toliko i napreduju.
- plain vanilla
#293 Re: Komunizam-kapitalizam
Dovoljno sam pametna da sam znala da ces se pojaviti da ovo prokomentarisesdetroit-mercy wrote:Vidi Tuzlanke jes pametna, mora da je zavrsila filozofiju na Tuzlanskom Univrzitetu.plain vanilla wrote:jojjj
Vec sam ti rekao da je istina negdje u sredini, ni previse lijevo niti previse desno.
Na kraju mogu ti reci samo jedno, Michael Moore moze da pravi filomve kakve hoce, njegovo pravo, njegova agenda. Nekome se svidjaju, nekome ne, stvar ukusa.
Ja licno sam zivio u dva sistema, socijalistickom i kapitalistickom. Zivio sam u drzavama koje imaju razlicite siteme kapitalizma (Evropski/Americki). Niti u jednom od tih sistema mi nije bilo lose, ni u Sociajalizmu ni u Kapitalizmu ni u Njemackom niti u Americkom kapitalizmu. Odrednica za sve njih je bila da nikada nisam cekao da se neko pobrine za mene, nego sam sudbinu uzimao u svoje ruke.
Na kraju, sa svoje pozicije u Tuzli, gledajuci filmove M. Moora i googlajuci mozes da pametujes i filozofiras koliko hoces, ali da malo mrdnes negdje vidila bi da stvari nisu tako crno/bijele. Da bi pricala o necemu ponekada ti pored teorije treba malo i praxe, ocito da ti je praxa slabija strana jer sjedeci u Tuzli i ne mozes bas da sudis previse o svijetu oko sebe.
I da zapamti, istina je negdje u sredini. A onaj ko uzme sudbinu u svoje ruke taj ne treba da se brine gdje god da zivi, ostalo je sve presipanje iz supljeg u prazno.
a ako si vec htio da pises elaborat o meni, trebao si procitati sta sam napisala
ali evo da se ne zahmetis, za tebe ukratko
komunizam, savrsena ideja koju je apsolutno nemoguce provesti kroz praksu
kapitalizam-nije izasao iz raja, pun je mana osim ako nisi kapitalista, narocito u BiH, gdje je sve ovako kako jeste
da zivim negdje u svijetu, da sam kapitalista, ili bar da uzivam u plodovima kapitalizma, vjerovatno ne bih ovako pricala
to je ukratko sto sam ja rekla
tako da ova tvoja replika nema nikakvog smisla
-
detroit-mercy
#294 Re: Komunizam-kapitalizam
Tvoji postovi uglavnom nemaju smisla, prvo niko ne uziva u plodovima kapitalizma nego plodovima svoga rada i zalaganja. Ako mislis da ce ti sa osam razreda osnovne skole i bez ikakvih znanja i vjestina biti dobro bilo gdje u svijetu u bilo kom sistemu onda se varas. Koliko se trudis, toliko i dobijes, cisto i posteno.plain vanilla wrote:Dovoljno sam pametna da sam znala da ces se pojaviti da ovo prokomentarisesdetroit-mercy wrote:Vidi Tuzlanke jes pametna, mora da je zavrsila filozofiju na Tuzlanskom Univrzitetu.plain vanilla wrote:jojjj
I da zapamti, istina je negdje u sredini. A onaj ko uzme sudbinu u svoje ruke taj ne treba da se brine gdje god da zivi, ostalo je sve presipanje iz supljeg u prazno.![]()
a ako si vec htio da pises elaborat o meni, trebao si procitati sta sam napisala
ali evo da se ne zahmetis, za tebe ukratko
komunizam, savrsena ideja koju je apsolutno nemoguce provesti kroz praksu
kapitalizam-nije izasao iz raja, pun je mana osim ako nisi kapitalista, narocito u BiH, gdje je sve ovako kako jeste
da zivim negdje u svijetu, da sam kapitalista, ili bar da uzivam u plodovima kapitalizma, vjerovatno ne bih ovako pricala
to je ukratko sto sam ja rekla
tako da ova tvoja replika nema nikakvog smisla
Natakarila si se na M. Moora i mislis da je sve istina sto on govori. Ja ne kazem da ima i toga ali nije bas ni sve tako kao sto izgleda u filmovima M. Moora.
Pricas o zdravstvu u Americi a nisi nikada koristila usluge tog sistema. E vidis, ja ih koristim vec godinama i mogu reci nesto o njima.
I da ti navedem, u porodici imam oboljelog od raka koji se lijeci vec godinu dana u jednoj od najboljih svjetskih bolnica i koji je operisan od strane hirurga svjetskog glasa. Covjek je obican radnik, nije nikakav bogatas, do sada ga je sve to kostalo nekih $200-$300, neke sitnice koje je trebalo platiti (ides kod onkologa svaki mjesec npr i platis $20 za pregled). Pored njega znam/znao sam jos tri cetiri osobe koje su imale rak, dvojica su uspijesno prebrodila a dvojica na zalost nisu. Niko od njih nije bio ostavljen na ulici, niko od njih nije zavrsio sa dugovima da se objesi ( a svi su obicni radnici) a svi su lijeceni u jednim od najboljih ustanova te vrste u svijetu.
Upustas se da pricas o nekim temama o kojima stvarno nemas veze ali eto to je odlika Bosanaca oni se u sve razumiju.
Hajmo sad opet malo o dubljoj filozofiji, sta bi bilo kad bi bilo.
- plain vanilla
#295 Re: Komunizam-kapitalizam
necu da diskutujem na ovakav nacin
ti ako si ljut, istresaj se drugdje
ja sam Moorea spomenula samo jednom, a ovo sad sam rekla za tebe kad sam vidjela da su drugi stavili linkove, a ne ja
I ovo za generaliziranje Bosanaca..sta si to ti, Hercegovac?
i ako moji postovi nemaju smisla, preskoci ih, citaj svoje, tu je mudrost svijeta
ti ako si ljut, istresaj se drugdje
ja sam Moorea spomenula samo jednom, a ovo sad sam rekla za tebe kad sam vidjela da su drugi stavili linkove, a ne ja
I ovo za generaliziranje Bosanaca..sta si to ti, Hercegovac?
i ako moji postovi nemaju smisla, preskoci ih, citaj svoje, tu je mudrost svijeta
- medvjed23
#296 Re: Komunizam-kapitalizam
zakuhava se...
-
1mustra
#297 Re: Komunizam-kapitalizam
Ako kacite filmove ucinite to na smisleniji nacin. Objasnite zasto ih kacite i kakve veze imaju sa temom.
Na primjer,
1. Iznesite teze za koje mislite da ih doticni filmic potvrdjuje
2. Kazite u kom dijelu videa se prica o kojoj tezi
Na primjer,
1. Iznesite teze za koje mislite da ih doticni filmic potvrdjuje
2. Kazite u kom dijelu videa se prica o kojoj tezi
-
detroit-mercy
#298 Re: Komunizam-kapitalizam
Dino, previse generalizujes. Naravno da u Americi imas debila, ali da znas kakvih sve debila dodje iz Bosne zaplakao bi od srece.DinoZe wrote:bezveze se prepirete, obadvoje ste u pravu ali malo globalizujete.
Fakt je da je Amerika zemlja puna debila koji su vodzeni uglavnom jevrejskim bogatasima i pokojim drugim bogatasem. Fakt je da u Americi kao u sitemu vlada moderno robovlasnistvo. Ali je isto tako barem bilo do sada da ako se znas snaci da ce uspjeti u Americi prije nego negdje drugo, jer nema neke regulacije od strane drzave.
Ljudi koji su dosli sa strane, koji su sposbni i koji imaju volju uspjeti ce i to pravo. ( mada je kroz ovu krizu to sve teze i u SAD)
Oni koji su srednji, bolesni ili porodicni i koji se ne laktaju oni nece uspjeti nego ce raditi i biti sretni sto mogu Wall martu potrositi 100USD mjesecno na slatkise.
Posto sistem upravlja sa njima za par godina kada ih pitas koji je glavni grad Finske reci ce ti Berlin. Medzutim oni su ( ili misle ) sretni i to im je dosta.
Drugo shvati da je Amerika kontinent, da USA ima 50 drzava, da oni nisu tako Eurocentricni kao sto smo mi. Jer pobogu, mi smatramo da sve pocinje i zavrsava sa Evropom i evropskom kulturom.
Pored tolikog broja debila imaju i toliko pametnih i sposobnih ljudi da ti se zavrtoglava ali mi nekako uvijek volimo da gledamo na debile. Valjda nam se je lakse porediti sa debilima i tvrditi kako smo mi superiorni. Jebiga kada se poredis sa pametnim onda je malo teze dokazati svoju superiornost. O robovlasnistvu ne bih, imam desetak-petnaest nasih prijatelja/rodjaka i svi oni imaju svoje businesse, zaposljavaju ljude. Sada ne znam je su li oni robovi ili ovi sto rade za njih robovi. Na kraju svi smo mi neciji robovi da li u Socijalizmu ili Kapitalizmu.
Da dodam, znam nasih ljudi koji su prije 10tak godina dosli u Ameriku sa bijelim plasticnim IOM kesama (nesto ko Fahro u Bosni) sa par maraka u dzepu a danas su milioneri (u bukvalnom smislu rijeci), a znam i dosta onih koji i dan danas koji zale za sistemom kada se nista nije radilo a imalo para. Ili kada se po njihovima rijecima od osam sati provedenih na poslu efektivno radilo samo sat i po a ostatak landohao. Ti i dan danas kukaju i gledaju samo kako da zajebu sistem.
Sve ostalo je relativno.
-
1mustra
#299 Re: Komunizam-kapitalizam
Niko ne kaze da je kapitalizam perfektan, samo da je miljama ispred komunizma, posebice u stvarima kao sto je borba protiv siromastva.plain vanilla wrote: ali prodavati sad pricu da je kapitalizam iz raja izasao i da je to najbolje sto se moglo dogoditi "malom" covjeku je po mom misljenju smijesno
Ko je po tebi kapitalista? Da li je kapitalista i onaj radnik za koga se poslodavci bore i koji ima placu od koje moze zivjet ko covjek?narocito ako zivis u BiH
ne znam gdje ti zivis, ali da sam ja u inostranstvu, neki kapitalista, mozda bih i ja drugacije pricala
toliko
Sto se tice BiH, tu nema bash puno kapitalizma. Radnici od 8 sati jedno 4 sata rade za drzavu a 4 za sebe. Da bi zaradio placu od 8 sati radnik bi morao radit 16 sati dnevno. Kad ti drzava uzme pola, to je po meni blize komunizmu nego kapitalizmu.
-
detroit-mercy
#300 Re: Komunizam-kapitalizam
Prvo moras da shvatis da je Amerika (njihova kultura je takva) zemlja individualaca dok smo mi Evropljani drustva kolektiviteta (Danaca, Nijemaca, Bosanaca). Drugo, oni su tako isklesani da vjeruju u individualizam i da covjek sam kreira svoju sudbinu, od drzave ne ocekuju nista niti sta traze od drzave. Cak stavise, vecina Amerikanaca smatra da drzavu treba svesti na najmanju mogucu mjeru. Da je davanje para na drzavu ustvari bacanje para.DinoZe wrote:@ detroit-mercy
Ma dobro Moore je pokusvao da sokira i uzimao je sve neke extreme slucajeve inace mu niko nebi pogledao film.
Nije da je neistinito ono sto je pokazao ali je ekstemno.
Ali mene intersuje jedna druga stvar, pa mozda ti mi mozes odg. Odmah da ti kazem bio sam u USA jedno 10 puta i zivim u Minhenu, pa tako da dobijes neku sliku da nemislis da pricam u prazno.
Upoznao sam ovdije par Amera i tokom godisnjih u USA.
Interesuje me zasto je prosijecan Amer tako glup cak i kada zavrse fakultete nisu obrazovani kao Evropljani sto se tice elementarnog znanja?
Ok ja razumijem da je sistem namijerno tako napravljen da se ljudi samo zanimaju o svome poslu i nemaju vremena nizasta drugo. Ali opet mi je nekako to cudno.
Sta sprijecava narod da potaknu promijene u sistemu da npr imaju placeno vrijeme za vrijeme porodzaja ili 30 dana godisnjeg u godini.
Nije mi jasno da tako jedna bogata drzava nemoze se brinuti o svojim ljudima npr Detroit kriza kod GM.
Ljudi spavaju pod mostom , mole za hranu itd.
Npr kada se hoces osigurati da te osiguranja pitaju sta si bolovao i da ti ogranicavaju usluge, zar to ne spada u zastitu podataka.
Sve u svemu sta koci taj narod da naprave promijene u sistemu koje bi bile bolje za njih?
Interesuje me tvoj pogled sa strane posto si zivio u EU i sada u SAD.
Bolovanja, odmori i ostalo. Sve to ima, pa sta ti mislis da mi ovdje radimo bez dana odmora, nije bas tako.
Drugo, ne bi vjerovao da Amerikanci (pricam o nekoj srednjoj klasi kojoj i sma pripadam i sa kojom radim a oni cine neku vecinu) ne zele da im se drzava petlja u zdravstvo jer smatraju da je drzava nesposobna da vodi kvalitetno zdravstvo. Sada sta je najbolje, oni smatraju da je njihov sistem najbolji. Recimo glede skolstva, u Njemackoj besplatno ?, statistike pokazuju da procentualno vise siromasnih zavrsava fakultete u Americi nego u Njemackoj.
Nihova kultura je takva da djeca veoma rano hoce da se osamostale, da rade zive odvojeno i td.
Ima dosta stvari koje nama izgledaju nelogicne ali oni takav sistem grade i sta da se radi, prilagodi se ili strsi.