Novinarska nepismenost
Moderator: anex
-
mig
- minjonja
#277 Re: Novinarska nepismenost
http://www.sarajevo-x.com/biznis/news/clanak/110614039
jel jos nekog bode malo ovaj naslov u oci: "U Bosni i Hercegovini otvara se prvi McDonald's restoran". ispade kao da se prvi restoran na svijetu ovog lanca opcenito otvara u BiH time sto su stavili "u BiH" na pocetak. zar ne bi ljepse staviti "Otvara se prvi McDonald's restoran u BiH"?
jel jos nekog bode malo ovaj naslov u oci: "U Bosni i Hercegovini otvara se prvi McDonald's restoran". ispade kao da se prvi restoran na svijetu ovog lanca opcenito otvara u BiH time sto su stavili "u BiH" na pocetak. zar ne bi ljepse staviti "Otvara se prvi McDonald's restoran u BiH"?
-
dezurni_ucenik
#278 Re: Novinarska nepismenost
sjetih se danas bisera Bahe Topalbecirevica kad je Owen Hargraves tek poceo igrati za Bayern:
citiram;
" U igru je usao engleski nogometas cije prezime tacno ne znam izgovoriti pa cu onda govoriti da je to Owen" ...

citiram;
" U igru je usao engleski nogometas cije prezime tacno ne znam izgovoriti pa cu onda govoriti da je to Owen" ...
- krompir i riza
#279 Re: Novinarska nepismenost
sa-x..opet... pišu o Pittu i snimanju filma na Malti : 
a ovo mi nije jasno nikako
U Valletti je viđen sa Robertom Richardsonom dok je snimao scenu sa dva zombija, desetinom vojnika i mnoštvom "prestravljenih" stažišta.
a ovo mi nije jasno nikako
Nakon samo 18 mjeseci bivanja u vezi, engleski nogometni reprezentativac Frank Lampard i voditeljica Christine Bleakley objavili su zaruke, piše The Sun.
- ladyada
#280 Re: Novinarska nepismenost
CVIKERASH wrote:sjetih se danas bisera Bahe Topalbecirevica kad je Owen Hargraves tek poceo igrati za Bayern:
citiram;
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#281 Re: Novinarska nepismenost
krompir i riza wrote:sa-x..opet... pišu o Pittu i snimanju filma na Malti :U Valletti je viđen sa Robertom Richardsonom dok je snimao scenu sa dva zombija, desetinom vojnika i mnoštvom "prestravljenih" stažišta.![]()
- helpdesk
#282 Re: Novinarska nepismenost
Evo naslov i dio texta sa SA-X:
"Haški tribunal
Karadžić osporio nalaze vještaka Dorotheje Hanson
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osporio je pred Haškim tribunalom nalaze vještaka optužbe Dorotheje Hanson o ulozi kriznih štabova Srpske demokratske stranke (SDS) uoči izbijanja sukoba i u prvim mjesecima rata u BiH 1992. godine."
I onda me srce presjece, jer kontam fakat papak osporio nalaze i prebacili krivicu na nas. A onda u daljem tekstu skontam da je OSPORAVAO nalaze vjestaka.
"Haški tribunal
Karadžić osporio nalaze vještaka Dorotheje Hanson
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osporio je pred Haškim tribunalom nalaze vještaka optužbe Dorotheje Hanson o ulozi kriznih štabova Srpske demokratske stranke (SDS) uoči izbijanja sukoba i u prvim mjesecima rata u BiH 1992. godine."
I onda me srce presjece, jer kontam fakat papak osporio nalaze i prebacili krivicu na nas. A onda u daljem tekstu skontam da je OSPORAVAO nalaze vjestaka.
- helpdesk
#283 Re: Novinarska nepismenost
Evo jedna friska sa SA-X:
Saznajte prije upisa fakulteta
Koje su diplome u BiH najplaćenije?
Univerziteti u našoj zemlji raspisali su konkurse za upise studenata u novu akademsku godinu te će više od 100 hiljada mladih ove godine krenuti na bh. fakultete kako bi stekli stručno znanje. Zasigurno je najčešće pitanje budućih studenata, a i njihovih roditelja, koja su to zanimanja u BiH najisplatnija.
Ja sam odmah pomislio na iznos koji se treba izdvojit (ispod stola) da bi se 'stekla' ta diploma
Saznajte prije upisa fakulteta
Koje su diplome u BiH najplaćenije?
Univerziteti u našoj zemlji raspisali su konkurse za upise studenata u novu akademsku godinu te će više od 100 hiljada mladih ove godine krenuti na bh. fakultete kako bi stekli stručno znanje. Zasigurno je najčešće pitanje budućih studenata, a i njihovih roditelja, koja su to zanimanja u BiH najisplatnija.
Ja sam odmah pomislio na iznos koji se treba izdvojit (ispod stola) da bi se 'stekla' ta diploma
- karanana
#284 Re: Novinarska nepismenost
ova cifra od 100 hiljada mladih na fakultetima je meni takodjer nesto prevelika.
- helpdesk
#285 Re: Novinarska nepismenost
A to pogotovokaranana wrote:ova cifra od 100 hiljada mladih na fakultetima je meni takodjer nesto prevelika.
- krompir i riza
#286 Re: Novinarska nepismenost
Naslov na sax-u 
a onda malo ekavsko-ijekavske kombinacije
e jes' ih krenulo danasNe vole ronilačka odjela
a onda malo ekavsko-ijekavske kombinacije
Varirao je i njihov razvoj: kamen se mijenjao pod uticajem toplote i vode. Herd je pokazao da postoji jasna uzročna veza između organskih materija prisutnih u stijeni i načina na koji se stijena menjala.
To bi, dalje, značilo da su u rano doba Sunčevog sistema, kada je meteorit još bio dio većeg nebeskog tela, voda i toplota prouzrokovale razlike koje su uočene na uzorcima. Jer, prvobitno je sastav organskih materija bio svuda isti, prenose Herd i kolege.
- plain vanilla
#287 Re: Novinarska nepismenost
a ti ih danas lektorises?
Ima li neki znalac da mi objasni nesto?
Koliko je ispravno u jednom tekstu koristiti npr odvjetnik i advokat, povjerenstvo i komisija, ijekavicu i ekavicu?
Koliko je ispravno u jednom tekstu koristiti npr odvjetnik i advokat, povjerenstvo i komisija, ijekavicu i ekavicu?
- wewa
#288 Re: Novinarska nepismenost
nije neispravno ali je odlika loseg stila. mijesati ekavicu i ijekavicu je odlika nepismenosti.plain vanilla wrote:a ti ih danas lektorises?![]()
- helpdesk
#289 Re: Novinarska nepismenost
Mogu se koristiti ioba naziva istovremeno u jednom tekstu, ali samo ako imaju dva klijenta i onda onaj sa hrvatskim predzakom koristi odvjetnika, a klijent iz reda Bosnjaka ili Srba koristi advokata. Npr. 'gosp. Covic je stigao u pratnji odvjetnika' i 'gosp. Bicakcic je stigao u pratnji advokata'
.
- plain vanilla
#290 Re: Novinarska nepismenost
Meni nekako smeta kad to vidim, ali nisam strucnjak, pa ne bih da ocjenjujem. Mrsko mi sad traziti tekst koji sam neki dan citala, i bas kako rece @helpdesk, jedan je dosao s odvjetnikom, a drugi s advokatom, jedan komentira Povjerenstvo, a drugi komentarise Komisiju..wewa wrote:nije neispravno ali je odlika loseg stila. mijesati ekavicu i ijekavicu je odlika nepismenosti.plain vanilla wrote:a ti ih danas lektorises?![]()
Ili kad citiraju nekoga iz Srbije, ostane ekavica..meni to nikako ne ide
- helpdesk
#291 Re: Novinarska nepismenost
Mislim da, ako se neko citira, onda treba u potpunosti prenijeti njegove rijeci, bez obzira na pismo ili jezik koji koristi.
Moje misljenje
Moje misljenje
- karanana
#292 Re: Novinarska nepismenost
pa dobro, meni citiranje ima vise smisla kada je u pitanju mijesanje, nego kada je u pitanju tekst jednog autora.
mada, ovdje rade dosta copy/paste pa onda fule da izvrse promjene i adaptiraju. nije to samo u pravopisu, bude nekih dubioza i u kontekstu jer pejstiraju a ne procitaju tekst.
mada, ovdje rade dosta copy/paste pa onda fule da izvrse promjene i adaptiraju. nije to samo u pravopisu, bude nekih dubioza i u kontekstu jer pejstiraju a ne procitaju tekst.
- nellington
#293 Re: Novinarska nepismenost
Ako ja počnem pričati bugarski, ne prenese me niko u potpunostihelpdesk wrote:Mislim da, ako se neko citira, onda treba u potpunosti prenijeti njegove rijeci, bez obzira na pismo ili jezik koji koristi.
Moje misljenje
- plain vanilla
#294 Re: Novinarska nepismenost
Bas tako, ne prenose engleski izvorno, nego lijepo prevedu.nellington wrote:Ako ja počnem pričati bugarski, ne prenese me niko u potpunostihelpdesk wrote:Mislim da, ako se neko citira, onda treba u potpunosti prenijeti njegove rijeci, bez obzira na pismo ili jezik koji koristi.
Moje misljenjePitanje prenošenja riječi nekog ko je iz Srbije i govori ekavicom je pipavo područje u novinarskom standardu
Ne znam zasto ne prevesti i ekavicu na ijekavicu, ako je vec tekst napisan na ijekavici.
-
Salonski Kriticar
#295 Re: Novinarska nepismenost
Mozda zato sto su u BiH u upotrebi bosanski hrvatski i srpski jezik, a srpski jezik ima dvije ravnopravne varijante - ijekavski i ekavski izgovor. 
- helpdesk
#296 Re: Novinarska nepismenost
Ako ovaj problem spominjemo u kontekstu objektivnosti, onda bi novinar trebao prenijeti tvoju bugarsku recenicu u potpunosti i pod navodnicima na bugarskom jeziku.nellington wrote:Ako ja počnem pričati bugarski, ne prenese me niko u potpunostihelpdesk wrote:Mislim da, ako se neko citira, onda treba u potpunosti prenijeti njegove rijeci, bez obzira na pismo ili jezik koji koristi.
Moje misljenjePitanje prenošenja riječi nekog ko je iz Srbije i govori ekavicom je pipavo područje u novinarskom standardu
Sta mislite, da li bi novinar smio uraditi prevod iste (nije prevodilac) i tako fuliti cijeli smisao? Po meni je stoga logicno prenijeti u potpunosti necije rijeci ili text, pa neka citalac sam shvati ono sta je neko htio reci. U zagradi nakon citata dodati prevod. To bi bilo objektivno, a u suprotnom slucaju bi neko tvoju bugarsku recenicu meni mogao prevesti onako kako hoce da ja to shvatim, a ja nebih imao nacina da to provjerim
- plain vanilla
#297 Re: Novinarska nepismenost
Ne smeta meni ekavica, a ni srpski jezik. Ali ako je tekst pisan ekavicom, neka je cijeli takav.Salonski Kriticar wrote:Mozda zato sto su u BiH u upotrebi bosanski hrvatski i srpski jezik, a srpski jezik ima dvije ravnopravne varijante - ijekavski i ekavski izgovor.
Ili ako autor vec pise ijekavicom, nema potrebe da citira ekavicu.
Naravno, to je moje laicko misljenje, nisam strucnjak nikakav..samo primjecujem.
-
mig
- krompir i riza
#299 Re: Novinarska nepismenost
Sa-x:

Na putovanjima nemojte nositi fotoaparat jer vam on umanjuje doživljaj razgledavanja
ovakvim fotografijama bi se svjetski putnici trebali stidjeti
- krompir i riza
#300 Re: Novinarska nepismenost
Zbog premijere Štrumfova grad ofarban u plavo
Nakon što je odabran za svjetsku filmu blockbustera Štrumfovi 3D, španski grad Juzcar je ofarban u plavo.
ovo gugl translejt nešta zabrlj'o haman