Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post Reply
essex

#276 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by essex »

Nezbilj wrote: Zato Shoba ohladi malo. Neka Turaka. Ovog puta nam mogu samo valjat.
mislim da je ovako rezonovao i herceg hrvoja kada je pozvao turke da mu pomognu protiv ugarske krune...nesto vremena kasnije eto hina i razvalise bosanske gradove...sta nam se to ovog puta sa istoka valja?
Student Exchange

#277 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Student Exchange »

travnik wrote:
NightSkyWalker wrote:Strah od velike, jake, napredne, i uticajne muslimanske drzave Turske je ono sto karakterise pisanje pojedinaca na ovom forumu. Isto takvo ponasanje prema Turskoj vec decenijama karakterise i samu EU.

Turska je drzava koju bi svako(sem Dodika i njemu slicnih) pametan volio imati za prijatelja i saveznika. Ali..., Turska je muslimanska zemlja, i to ocito nekima predstavlja kamen spoticanja.
To je točno. Jedan od razloga, neprimjereno lošeg odnosa EU prema Turskoj, po mom mišljenju, je većinsko muslimansko stanovništvo. To je žalosno, ali ujedno i pokazatelj niskog stupnja tolerancije kod pojedinih vodećih političara i država EU.
Kako to? Znaci primjecujes razlicite kriterije za muslimane? OCi si mi otvorio, bas se sad ibretim, prikljucujem se tvom apelu za pravdu!

Bitno je sto ce, izmedju ostalog, visak islamizma u toj sekularnoj zemlji moci da se prelije u BiH. A BiH ima u ovom trenutku dosta svojih problema. Nije tesko zamislit scenarij po kome u lonac domacih vjernika (i vehabija) dodajemo turske sunite i njihovu viziju, alevite... ne znam. Strah me hvata od svega toga jer vidim da se naglo Turska naglo namece kao nadsila.
Ako se ovako nastavi za nekoliko godina zalicemo za sadasnjim stanjem. I to ne samo vezano za vjeru. Politicki interesi su posebna prica. Ovdje neki samouvjereno tumace odnose u svijetu, a cinjenica je da mi ne mozemo znat potpunu siku turske mape interesa. Ja tvrdim da se njihovi interesi samo slucajno nekad poklope sa nasima.
Ubjedjuju nas da je sve u dure - na osnovi NICEGA.
NightSkyWalker

#278 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by NightSkyWalker »

Politika i interesi su jedno, a prijateljstvo nesto drugo. U slucaju nas i Turske, sve nabrojano ide nama u korist!

Sigurno da Turska ima odredjene interese glede nase zemlje, ali ti interesi nisu na nasu stetu. Barem do sada nisu bili, a siguran sam da nece biti ni od sada.

Interes Turske za nasu drzavu treba iskorititi na najbolji moguci nacin, pokusati ojacati ekonomske veze, i sve ostalo od cega mogu profitirati nase dvije zemlje. Bosna kao drzava treba sto vise da suradjuje sa drzavom Turskom! Isplati se!

Sto se tice nasa dva naroda, bosnjaci imaju jake veze sa turcima: imamo istu vjeru, veoma slicnu tradiciju i kulturu zivljenja, 500 godina smo zivjeli u istoj drzavi/imperiji zbog cega imamo jake i duge historijske veze, upotrebljavamo mnogo zajednickih rijeci(turcizmi), sevdah i merak se osjete jal setao Bascarsijom u Sarajevu jal Kapalı Çarşı u Stambolu itd... itd...

Ove su cinjenice jake kao beton, i vrijedne kao zlato!
Tako da svako onaj ko pokusa da urusi i okalja nase prijateljske i bratske veze, svira u prazno!

P.S. Moja jedna i jedina domovina je BiH!! Druge nemam! Ali sam sretan da imamo Tursku za prijatelja, zato uvijek navijam za njih ako ne igra Bosna!

P.S. Da se sutra ne daj Boze zarati, vikali bi smo -braco turci pomagajte! E zato, sada u miru, a ne samo kad nam je prpa, cijenimo to sto su nam pomagali prije i sto nam pomazu sada, da bi na njih mogli racunati i u buducnosti.

Image
Shoba

#279 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

NightSkyWalker wrote:Politika i interesi su jedno, a prijateljstvo nesto drugo. U slucaju nas i Turske, sve nabrojano ide nama u korist!

Sigurno da Turska ima odredjene interese glede nase zemlje, ali ti interesi nisu na nasu stetu. Barem do sada nisu bili, a siguran sam da nece biti ni od sada.

Interes Turske za nasu drzavu treba iskorititi na najbolji moguci nacin, pokusati ojacati ekonomske veze, i sve ostalo od cega mogu profitirati nase dvije zemlje. Bosna kao drzava treba sto vise da suradjuje sa drzavom Turskom! Isplati se!

Sto se tice nasa dva naroda, bosnjaci imaju jake veze sa turcima: imamo istu vjeru, veoma slicnu tradiciju i kulturu zivljenja, 500 godina smo zivjeli u istoj drzavi/imperiji zbog cega imamo jake i duge historijske veze, upotrebljavamo mnogo zajednickih rijeci(turcizmi), sevdah i merak se osjete jal setao Bascarsijom u Sarajevu jal Kapalı Çarşı u Stambolu itd... itd...

Tako da svako onaj ko pokusa da urusi i okalja nase prijateljske i bratske veze, svira u prazno!

P.S. Moja jedna i jedina domovina je BiH!! Druge nemam! Ali sam sretan da imamo Tursku za prijatelja, zato uvijek navijam za njih ako ne igra Bosna!

Image
Dobrodosao na ovaj forum!

Bosnu su u njenoj istoriji najvise syebali prijatelji i saveznici...mnogo puta smo se uzdali u neciju pomoc koja na kraju nije stigla. Mnogi su nas spasavajuci gurnuli u jos dublje blato..(Turci su za vrijeme rata gledali svoja posla, bolio ih je uglavnom djon za nas. Bilo je pritiska njihove javnosti, ali je njihova politika ostala nijema, kao i u svakoj muslimanskoj zapadno-podanickoj (NATO) zemlji)

Predlazem oprez, nikome nije u interesu da ima Bosnu kao "nedonosce" u svojoj kuci, pa ni Turskoj. To sto se oni sada malo bave nama ne znaci da ce sve biti divno i krasno! (bilo bi bolje da se mi bavimo njima, ali smo ipak glupi i nesposobni)

Bosna nema NIJEDNOG saveznika. Da bi mogao imati saveznika moras nesto ponuditi zauzvrat, a mi ne nudimo nista osim svojih problema. Mi imamo samo polu-prijatelje, koji imaju svoje interese i svoje probleme. (sva sreca pa smo u sred evrope, inace bi nestali kao da nas nikada nije ni bilo)
Ahmmed

#280 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Ahmmed »

Nezbilj wrote:Prije svega potrebno je krenuti od činjenice da je Turska jedna ubrzano rastuća svijetska sila i to zahvaljujući svojoj veličini, demogafiji, geostrateškoj poziciji, ekonomskom razvoju i diplomatiji. Sa svojih 70 miliona stanovnika Turska bi postala druga najmnogoljudnija zemlja u EU odmah iz Njemačke koja ima 80 mil, a ispred Francuske, Italije i Britanije (po 60 mil). Međutim za razliku od Evrope koja uglavnom imai negativan natalitet Turska konstantno bilježi snažan natalitet što će je u narednom stoljeću zasigurno učiniti najmnogoljudnijom zemljom u Evropi.

Geostrateški gledano Turska se nalazi u poziciji kontrole izlaza iz Crnog mora što joj daje stratešku poziciju u odnosu na Rusiju i druge zemlje koje izlaze na ovo more. Od Turske su također zavisne i naftom bogate zemlje Kaspijskog bazena uključujući i Iran što je omogućilo ovoj zemlji da bude nezaobilazna na trasi oba nova supernaftovoda Nabuco i Južni tok koja su još uz to zapravo dva konkurentska projekta Rusije i EU. Navedeno je Turskoj omogućilo jedinstvenu diplomatsku poziciju na jednom širokom prostoru što je također učinilo ovu zemlju veoma važnim a u posljednje vrijeme čak i ključnim partnerom Amerike. Dakle sa jedne strane kroz NATO savez Turska je dio zapadne alijanse dok je u isto vrijeme zbog svoje geografske pozicije također u bliskim diplomatskim odnosima sa veoma bitnim silama kao što su Rusija i Iran. Kao muslimanska zemlja Turska održava i veoma dobre odnose sa Arapskim zemljama kroz različita tijela i organizacije poput Organizacije islamske konferencije, Islamske razvojne banke itd, dok je uz uticaj Amerike do nedavno također održavan dobar odnos i sa Izraelom.

Ekonomski Turska je u posljednjih desetak godina postala jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Ekonomski model koji je Turska primjenila sličan je onom u Kini a to je politika jeftine radne snage kako bi se stimulisao izvoz. Rezultati koje je Turska postigla najboje se mogu vidjeti na činjenici da je Turska ekonomija među prvim zemljama na svijetu izašla iz recesije i da ove godine očekuju rast GDP-a od preko 10%.

Međutim ključni politički cilj Turske je priključenjne EU i ova zemlja kao i ostale balkanske zemlje ima status kandidata uz određene rezerve i protivljenja nekih od ključnih članica poput Njemačke i Francuske. Dakle Turski angažman na Balkanu potrebno je staviti u navedene okvire i odmah postaje jasno da svojom pozitivnom ulogom na ovom području koje za Evropu još uvijek pretstavlja veliki problem Turska nastoji demonstrirati svoju buduću pozitivnu ulogu unutar EU. Na ovaj način Turska zapravo sebi otvara vrata EU na jedan konstruktivan način i pozicionira se kao važan i nezaobilazan partner Evrope ne samo na predvorju Azije već i u dijelu Evrope koji je geopolitički nezaobilazan za EU a na kojem je snaga evropske diplomatije već mnogo puta posustala. Imajući u vidu nezaustavljiv proces jačanja Turske kako zbog bliskosti sa Amerikom i sigurnosti koju pruža NATO tako i zbog svog demografskog i ekonomskog rasta, nijedna zemlja šireg regiona nemože sebi priuštiti luksuz uspostavljanja loših odnosa sa Turskom kao što smo se mogli uvjeriti na primjeru Srbije.

Dakle u navedenom kontekstu jačanje odnosa Turske i BiH može se smatrati izuzetno pozitivnim i značajnim za budućnost naše zemlje i to baš u svakom pogledu. Prije svega Turska je sekularna zemlja tako da za razliku od uticaja koji su u BiH stizali iz Saudijske Arabije ili Irana, od Turaka nemožemo očekivati neke značajne islamističke struje niti neke nove kulturološke uticaje ili vjerske prakse. Mislim da je izlišno komentarisati mogućnost da se Bošnjaci mogu ikada poistovjetiti sa Turcima u nacionalnom ili kulturološkom smislu ili da postoji ikakva šansa da Bošnjaci Tursku počnu smatrati svojom matičnom zemljom. Kada se to nije desilo za 400 godina Turske vladavine u Bosni mislim da je smiješno takvo nešto i pomisliti danas kada je BiH ponovo samostalna država. Turska je danas nacionalna država kao što su i Bošnjaci zrela i formirana nacija tako da odnose ovih dvaju naroda kao i njihovih država treba posmatrati kao strateške ali i prijateljske.

U Turskoj navodno živi oko 7 miliona ljudi bosanskog porijekla što ako je tačno pretstavlja 10% ukupnog stanovništva. Čak i ako se radi o upola manjoj cifri to je i dalje jako veliki broj ljudi koji u svakom slučaju imaju jak uticaj u ovoj zemlji. Osim toga Bosna je kao najzapadnija osmanska pokrajina u kojoj je večina ljudi primila islam ostala u kolektivnoj svijesti Turaka kao bliska i prijateljska zemlja ili pak kao područje turske dominacije. Iako sigurno ima onih koji bi volili vidjeti obnovu osmanskog carstva turska politika ni na koji način ne može biti i nije usmjerena u ovom pravcu. Međutim otvaranjem Balkana kao tržišta kako za svoje proizvode tako i investicije Turska proširuje svoju interesnu sferu i otvara sebi prostor za otvaranje puta ka EU. Dakle Turski interesi su jasni ali u isto vrijeme i njihova naklonost dobrim odnosima i jačanju svog uticaja u Bosni.

Gledajući iz naše perspektive pojačano prisustvo Turske koja podržava integritet i stabilnost BiH pretstavlja ključni oslonac u daljem razvoju naše zamlje. Prije svega treba imati u vidu da su Srbija i Hrvatska više puta u prošlom stoljeću demonstrirale svoje tertorijalne pretenzije prema BiH i da pri tome nisu prezale od etničkog čišćenja, istrebljenja i genocida nad Bošnjacima. U isto vrijeme ove dvije susjedne zemlje oslanjale su se na strateško savezništvo sa globalnim silama Njemačkom i Rusijom dok Bošnjaci zapravo nisu ni imali saveznika u Evropi. Ovo se također pokazalo i tokom posljednjeg rata u kojem je Evropa imala prilično pasivan odnos prema Bošnjacima te je na kraju ključnu ulogu odigrala Amerika koja je stala u zaštitu Bošnjaka i omogućila završetak rata. Također kao što je poznato preko Turske se dopremila večina oružja i municije za ABiH a uticaj Turske u NATO-u također je bio od presudne važnosti za konačnu intervenciju ove alijanse.

Dakle strateško jačanje Turske i njen povratak na Evropsku scenu obezbijediće strateški balans koji je neophodan za očuvanje integriteta i dalji razvoj BiH. Potpuno je pogrešno posmatrati razvoj ovakvih odnosa sa Turskom na način stvaranja Turskog patronata na BiH ili Bošnjacima. Takav isti patronat ima Rusija nad Srbijom ili na kraju krajeva Amerika nad Turskom. Ni jedna zemlja ne može opstati bez strateških partnerstava ili alijansi, a manje zemlje poput BiH moraju nad sobom imati snažne saveznike. Najbolja vrsta saveznika jesu geografski odvojeni saveznici baš kao što je Srbiji Rusija ili Bosni Turska. Dovoljno daleko da te ne mogu progutati a dovojno blizu da te mogu zaštititi i direktno ali večinom indirektno samim svojim globalnim uticajem. Turskim prisustvom u regionu apetiti Srbije prema BiH biće dugoročno zauzdani što je osnovna prijetnja dugoročnoj stabilnosti BiH. Na ovaj način ideja separatizma RS-a ostaje bez ikakve osnove i podrške čak i iz Srbije što pretstavlja osnov za stabilizaciju odnosa unutar BiH kao i za ubrzan ekonomski i društveni razvoj. Turska ulaganja u BiH imaće svoje pozitivne efekte baš kao i Austrijska ili bilo čija na isti način na koji možemo samo imati koristi od diplomatskog približavanja Turske Balkanu i Evropi.

Zato Shoba ohladi malo. Neka Turaka. Ovog puta nam mogu samo valjat.

Nije se teško složiti sa značajnim dijelom napisanog. No, mislim da imamo problem sa dijelom posta koji si boldirao:

Bošnjaci su se , itekako, u vrijeme osmanske vladavine, skoro u potpunosti identificirali sa osmanskom carevinom, osjećali se njenim sastavnim dijelom, masovno se, nakon njenog odlaska sa naših prostora,iseljavali u Tursku.
Tačno je da su sačuvali svoj jezik, ali više zaslugom samih Osmanlija i njihovim nepotenciranjem turkizacije naroda na osvojenim područjima.
Zbog pune identifikacije sa osmanskom carevinom, kako vladajućeg bošnjačkog sloja tako i ostatka naroda, Bošnjaci su i kasnili sa nacionalnom i etničkom emancipacijom, kaskajući u tome dobrano za Srbima i Hrvatima.
U ovoj priči, dakako, ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je bošnjačkom begovatu glavni interes bio očuvanje posjeda, te se jedino pitanju agrarne reforme prilazilo ozbiljno, dok su sva ostala pitanja, koja su se odnosila na ,kako rekoh, na afirmaciju bošnjačkog etnosa bila marginalizirana, što je ostavljalo i više nego dovoljno prostora za različita mešetarenja sa strane.
No, da se vratimo glavnoj poenti ove teme:

Mislim da niko ozbiljan ne treba odbijati sve benefite koje, u jednom dijelu, donosi turski diplomatski angažman u ovom dijelu svijeta i ti si te benefite vrlo temeljito i sistematski naveo.

Ja sam samo želio reći da Bošnjacima, Ankara ne smije biti ono što je našim susjedima Beograd, odnosno Zagreb. A bojim se da usljed različitih vrsta frustracija, kojima su bošnjaci izloženi posebno u dva zadnja desetljeća, stvari jednim dijelom idu u tom pravcu.

I mislim da ovu romantičnu priču o vječnom i nedodirljivom prijateljstvu Turaka i Bošnjaka, treba zadržavati na nivou ličnih, rodbinskih veza ( zbog velikog broja Bošnjaka i njihovih potomaka u toj zemlji), ali i jakih kulturoloških veza.
No, na polju politike, potpuno i bezrezervno se predavati turskom zagrljaju,nije najuputnije. Jer, bez obzira na promijenjene okolnosti, historija je nabolja učiteljica.
Shoba

#281 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

Ja nemam nista protiv Turske, dapace, bio tamo nekoliko puta, volim Istambul, fin svijet, itd. Ipak, politika je kurva, stvari nikada nisu kao sto izgledaju.
Ja ne bih imao nista protiv stvarnih i BILATERALNIH dogovora i poboljsanja svih mogucih razmjena. Ali , kao sto se moze primijetiti, oni su TRILATERALNI, nista se ne dogadja bez jakog upliva Srbije. Nemoguce je imati NORMALNE veze sa Turskom, to Srbija (i zapadne zemlje) nikada nece dozvoliti. Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne zavisi samo od volje Bosnjaka, vec i ostalih, koji nisu bas gladni Turskog upliva. Znaci, stvari su unaprijed osudjene na neuspjeh. S druge strane, ocekivati da ce Turska bez ikakvog razloga krenuti da se bori za BiH je tesko ocekivati, to im do sada nije padalo na pamet. I Turska, kao i svaka druga zemlja, igra kojekakve igre, u kojima nema "bratstva-jedinstva", vec samo interesa i dealova. (pa oni su do prije par mjeseci bili jedan od najvecih saveznika Izraela u svijetu poslije Amerike?!?)

U svakom slucaju, bolje da su Turci poslani da rade to sto rade nego njihovi prethodnici, Saudijci, koji su trebali biti "nadlezni" za Bosance, koji zbog 11 septembra to vise nisu u stanju da rade... :run:
Shoba

#282 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

Kad vec moram ici daleko i siroko, procitajte malo i ovo, mozda vam se jos neke lampice upale ko je tamo doveo NATO i zasto, da vidite da stvari nisu bas jednostavne i od jucer:

THE HISTORY OF FREEMASONRY IN TURKEY

http://www.freemasons-freemasonry.com/layiktez.html
NightSkyWalker

#283 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by NightSkyWalker »

Student Exchange wrote: Bitno je sto ce, izmedju ostalog, visak islamizma u toj sekularnoj zemlji moci da se prelije u BiH. A BiH ima u ovom trenutku dosta svojih problema. Nije tesko zamislit scenarij po kome u lonac domacih vjernika (i vehabija) dodajemo turske sunite i njihovu viziju, alevite... ne znam. Strah me hvata od svega toga jer vidim da se naglo Turska naglo namece kao nadsila.
Al i ti valjas :-)
Pa mi smo vec davnih dana primili turski sunitski islam. Ima vec 600 godina.
Ispade da je nas Islam "problem", a turci hoce da nam dodaju jos svog "problema" islama. :roll:
Razumijem ako ti se ne svidja da Turska ima politicki uticaj, ali ovo sto pises u vezi vjere je glupost!

Kakva god da je Turska, ne moze biti gora od ostalih europskih zemalja koje su nam uvele embargo na oruzije!
Shoba

#284 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

Shoba wrote:Kad vec moram ici daleko i siroko, procitajte malo i ovo, mozda vam se jos neke lampice upale ko je tamo doveo NATO i zasto, da vidite da stvari nisu bas jednostavne i od jucer:

THE HISTORY OF FREEMASONRY IN TURKEY

http://www.freemasons-freemasonry.com/layiktez.html
I u principu, pozeljno bi bilo da i Bosna postane "dio svijeta", kada su ove stvari u pitanju. Stabilnost svake drzave ne pada s neba, vec je dio velike slike...
fakat

#285 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by fakat »

Do kada ce se Bosnje bojati da ne uvrijede one koji bi ih najradije ponovo bagerima trpali u jame, ili barem im dali neki udoban pansion u konc-logoru? Imamo divnu balkansko-slovensku bracu, susjede, bivse kolege i skolske drugare...

Danasnja realnost je da Turska ne moze ponovo osvajati Balkan i Evropu sve i da hoce, mozda nesto investiraju, mozda uzmu neki profit (zamisli...prosto necuveno!). Neko je prije par stranica lijepo napisao da nema reda ispred zgrade predsjednistva gdje strane diplomate nude ruku saradnje.

Konacno, SAD i NATO su Bosni bili najvazniji saveznik. Druga opcija jeste bratski zagrljaj Rusije i slovenske brace kod kojih bageri u jamama rade prekovremeno.
Shoba

#286 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Shoba »

fakat wrote: Konacno, SAD i NATO su Bosni bili najvazniji saveznik...
Mislis, oni sto nisu reagovali na Srebrenicu? Oni sto su prvo zagovarali tripartitnu podjelu bih pa onda izganjali dvopartitnu? Oni sto su umjesto vojne intervencije poslali "humanitarnu pomoc"? Jel ti? :-)

(Saveznik ti moze biti samo onaj kome nesto mozes ponuditi zauzvrat. Mi ne nudimo nista osim svog jada i bijede...)
hercegovac_pravi

#287 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by hercegovac_pravi »

Bosnolog wrote:
Shoba wrote:
Mislim da se ovde ne radi o "Bosnjacko/Turskim saveznistvom" jer njega nece biti. Bice samo ovo sto je sad: njihovo povremeno ubacivanje u Bosnu po potrebi drugih. (ukoliko se nesto ne primijeni, sto je tesko ocekivati. Cijeli rat nisu ni prstom mrdnuli za Bosnu, kada je najvise trebalo...)
Mi ne mozemo stvarati saveznistva jer nemamo drzavu. Nemamo ni vojsku, ni policiju, ni obavjestajnu sluzbu. Mi Bosanci nemamo s cim biti bilo kome saveznici..?!?

Turska je svo vrijme rata drzana po strani zbog historijskih razloga i osjetljivosti uplitanja iste sto bi dodalo dodatno ulje MIlosevicevoj agresiji i time pokusao opravdati agresije na BiH,danas je drugaciji odnos snaga u regiji a Turska je strateski saveznik NATO alijanse sa drgim po velicini kontigentom vojnika u toj alijansi,.....To sto mislis da ce Srbija uvijek drzati nos u BiH ce se promijeniti kada se u Srbiji stvari rijese i stabilizuju a ista ulazi u zavrsnu fazu cerecenja .Ogroman su politicka previranja u Srbiji i bice sve visa i radikalnija pracena socijalnim nemirima i frustracijama .Ako vrate Seselja iz Haga time ce se dodatno iskomplikovati i podijeliti Srbija,....Rusija gura Srbiju u dublje blato zbog Kosova nudeci joj laznu diplomatsku podrsku na koju nasjeda radikalna srbijanska desnica,....SANU stab preko Banjaluke radi sve da se osveti zapadu preko Bosne racunajuci na sicar i dio BiH zbog izgubljenog Kosova,sto je samo igranje s vatrom,....

Dodik se kao protivi i uzrujava au stvari njemu ovo savrseno odgovara. Ta cijela preddizborna "anti/turska" sarada koju on radi je najobicnija ubleha.

Ne bih ja bas rekao da je to sve predizborno blebetanje.Dodik je krenuo po nalogu Beograda na sve ili nista,...Tek poslije izbora ces vidjeti kako ce se opstruirati sastavljanje Vlade i vladajuce koalicije,Dok ce u Karadzicevom aparthejdu Dodik kao predsjednik da se prestavi kao drzava u drzavi.Umjesto povlacenja iz BH institucija sljedece ce opstruirati da se uopste sastave zajednicki organi vlasti.Tek ce slijediti zatezanje i zakuhavanje i tenzije jacati nakon izbora....

Bosna nikada nece biti u stanju da "otjera" Srbiju i Hrvatsku iz BiH, ali bi mogla da prilicno dobro balansira izmedju njih. problem je sto do sada to niko nije ni pokusao, sve se radi da se stvari rjesavaju "tripartitno" umjesto jedinstveno. najveci promasaj bosanske politike je da nije pridobila odredjeni broj Hrvata i Srba za Bosansku stvar. To je u stvari sabotirano preko SDA, Harisa i slicnih, koji su samo htjeli "svoje na svome" (ciscenje armije BiH od ostalih, mudzahedini, Caco, masakri civila, i sl. )

Turska za sada radi kako joj se kaze, kao i do sada (od 1918 naovamo)...

Srbija je okruzena zemljama clanicama NATO pakta i tako postala evropska proruska Kuba a Dodik se okrece Rusiji i svo vrijeme gura proruske interese na Balkan, to je prkosenje zapadu i primicanje goriva vatri a gorivo je u kanisteru a kanister se podgrijava i tako prijeti drugima samo isti treba da zna da bi on mogao prvi izgoreti ako se benzin zapali,...Srbija jedino moze pokusati da destabilizuje region preko Banjaluke ali zna da bi se moglo desiti da dobije nekoliko stotina hilajda bosanskih Dodikovac a ostatak bi ostao u par nepovezanih enklava unutar BiH sto ce se desiti u slucaju da Dodik pokusa ostvariti ono sto prica.

Amerika gura Tursku na Balkan jer je jeftinije za nju i pouzdan partner i nema drugog izbora naspram proruske Srbije i Tadica koji je provaljen sa svojom laznom glumom evropejca.Tadic ne vlada Srbijom vec SANU klika,SPC i DB, njega ce zamjeniti nakon sto izgubi Kosovo koje je vec izgubljeno,......Srbija moze prkositi Evropi samo je problem sto je privreda u blatu a MMF bez kojeg bi se desio gradanski rat u Srbiji kontrolise takode Amerika,...Srbijanska privreda ti je kao narkoman ciju drogu cuva murija i daje mu u zamjenu za ustupke i kooperaciju,....

Vezano za Cacu koji je platio glavom u vrijeme kada su Milosevic i Tudman presli na realizaciju Karadordeva,tada se ARBiH ocistila od dobrog dijela probosasnkih kao i dijela Bosnjaka koji su se protivili tome u vrijeme kada je i gen.Halilovic smijenjen i time dato do znanja Evropi da nece uspjeti bioloski istrijebiti Bosnjake i da ce se isti radikalizirati,Tada su se bosanski sekularni Bosnajci okrenuli mudzahedinskom nacinu ratovanja u centralnoj Bosni a bosanska gerila po bosanskim guduramabi bila nocna mora za Evropu i njene interese,te palestinizacija Evrope,kao krajni ishod nastavka rata,...

Onda je Amerika zavrnula jajca Tudzmanu i naredila da se HVO preko noci pomiri sa ARBiH,.....dalji ishod znas,.....Problem je sto su Bosnjaci postali politicki i vojni faktor koji ce se morati respektovati i iskoristiti BiH kao saveznik u zastiti zapadno americkih interesa na Balkanu i Evropi,......a to da je Hrvatska i Srbija ostla da nadzire BiH ce se promijeniti kada vrijeme ucini svoje i Srbija dodatno skrati dok ne prestane biti faktor destabilizacie,........

Volio bih i ja da imamo vise bosanske Bosne nego Bosnjacke a vjeruj mi da od bosanske Bosne upravo Bosjnacku prave oni koji sve ove godine guraju etnicke podijele, sanjaju secesiju i kraj Bosne,......Bosnajci nece prisati nikada na ono sto hegemonsticka velikosrspka ideologija nije uspjela u svoji nakanama 90 tih godina,....
Bosnolg, svaka čast, analiza za svaku pohvalu. :thumbup:
Ono boldano u bosnologovom postu nam je bliža budućnost opisana u nekolike rečenice. To je osnova koalicije SNSD i HDZ BiH. Ne znam da li je neko pratio sva dešavanja vezana za ujdurmu oko HSS-NHI i Ljiljinog pokušaja stranačkog "puča". Taj pokušaj puča je napravljen sa ciljem pruzimanja stranke od strane Dodikovih plaćenika iz zapadne eranije. Glavni nosioci žalosnog i amaterskog puča su željeli preuzeti HSS-NHI, iskoristiti Ljiljinu rastuću popularnost a poslije izbora zajedno sa HDZ, SNSD i HSS-NHI blokirati uspstavu centralnih državnih institucija kao i federalnih istitucija. Njihove procjene su bazirane na nemoći OHR-a da nametne sankcije i provede odgovarajuće akcije. U sve ovo je uključeno i rušenje vlade u ZHK-u.
Da ne duljim previše i idem u OT, ovo vam je pokušaj pravljenja političke većine (jer demografska većina je više nedostižna) u centralnim istitucijama BIH a nakon izbora sve ove blokade koje će proizvesti Dodik i Čavić su nazvane "istorijsko/povjesno čekanje" (njihove riječi). Možda OHR i povrati neke svoje "mišiće" i prisli ih još ovaj put na suradnji ali gledajući iz ove perspektive...teško
fakat

#288 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by fakat »

Shoba wrote:
fakat wrote: Konacno, SAD i NATO su Bosni bili najvazniji saveznik...
Mislis, oni sto nisu reagovali na Srebrenicu? Oni sto su prvo zagovarali tripartitnu podjelu bih pa onda izganjali dvopartitnu? Oni sto su umjesto vojne intervencije poslali "humanitarnu pomoc"? Jel ti? :-)

(Saveznik ti moze biti samo onaj kome nesto mozes ponuditi zauzvrat. Mi ne nudimo nista osim svog jada i bijede...)
Reakcija na Srebrenicu jeste bila prva vojna intervencija NATO od osnivanja. Bombardovali su polozaje VRS. Mi nismo bili clanica NATO niti smo to danas. Dalje, da su Srebrenicu cuvali NATO/USA marinci umjesto UN mirovnih snaga sa mandatom da bjeze cim zapuca, ....danas bi se jos pusilo iznad Srbije. EU je trebala brinuti o svome problemu...pa su "brinuli"....

Sto se tice Dejtonske podjele BiH, jos prije Dejtona Herceg Bosna je ukinuta bez problema Washingtonskim sporazumom. Malo zavrtanja ruku i to je to. Mi sami bi to uspjeli za nekih 250 godina. Dalje, RS je dio drzave BiH, bez prava otcjepljenja, znaci Bih je opstala. Dat nam je okvir za daljnji razvoj, malo je hebi ga i do nas, ne moze sve na pladnju, ko je njima sta dao?
Jazz_Junkie

#289 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Jazz_Junkie »

NightSkyWalker wrote:Politika i interesi su jedno, a prijateljstvo nesto drugo. U slucaju nas i Turske, sve nabrojano ide nama u korist!

P.S. Da se sutra ne daj Boze zarati, vikali bi smo -braco turci pomagajte! E zato, sada u miru, a ne samo kad nam je prpa, cijenimo to sto su nam pomagali prije i sto nam pomazu sada, da bi na njih mogli racunati i u buducnosti.

Image
Nisi se valjda ekstra registrovao ovdje da pjevas ode Turskoj? Recimo Svedska je daleko vise ucinila za BiH nego Turska, inace tolike bh. izbjeglice ne bi grijale guzove tamo umjesto u Turskoj. Uvijek ovi turbofolk-forum-filozofi....
kamen spoticanja

#290 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by kamen spoticanja »

Jazz_Junkie wrote:

Image
Nisi se valjda ekstra registrovao ovdje da pjevas ode Turskoj? Recimo Svedska je daleko vise ucinila za BiH nego Turska, inace tolike bh. izbjeglice ne bi grijale guzove tamo umjesto u Turskoj. Uvijek ovi turbofolk-forum-filozofi....
jest, i austrija je jako mnogo napravila...iznjedrila je jednog novog modernog forumskog filozofa kojem je glavna i jedina odlika licemjerje...i naravno lijepi strah od turaka...koje vrlo cesto srece i po austrijskoj metropoli :wink:
nego sta mislis odkud izbjeglice u svedskoj? bilo im dobro pa otisli...vjerovatno ce opet isto uciniti za koju godinu norvezani...kad se cetnici pocnu spremat...pa cemo i za njih govorit da su dobri...
nego abdulah otvorio novu zgradu burch univerziteta
http://www.ibu.edu.ba/
kapacitet se udvostrucio...pa ce i bosnjo malo ici u skolu...da ne bi morao ici u sveCku :wink: ponovo :wink:
AliceInChains

#291 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

Glupost je, na srpski nacin ovdje palamuditi idiotske floskuke ala "Pravoslavna braca"-u ovom slucaju "turska/muslimanska braca". Medutim, sta je ovaj iznad mene napisao, braneci Tursku i pljuvati po Svedskoj, je bezkrajna glupost! Sto? Zato sto se politika SAMO gradi na interesima. Turska, ili Osmanlije su nam prije 100 godina bili daleko vise "bratski" nego danas. Kako su nas onda kod tako dobrih odnosa za sitne pare prodali Austriji? Sto su ti isti Turci primali Kosovske Albance, zajedno sa srpskim parama, kad je Srbija imala namjeru da se rijesi Kosovskih Albanaca? Sto Turci nisu igrali snazniju ulogu, dok je u Bosni i na Kosovu vladao prljavi rat? Ako su Turci tako jaka bratija, sto onda Bosnjaci nemaju eksluzivna prava u Turskoj? Sto Bosnjaci moraju "poturciti" imena kao neke tamo "izdajice"(Kurdi)? To su pitanja, koje sam ja sebi jako cesto postavio-i dosao sam na zakljucak, da jedna zemlja, koja je gajila ovakve mizerable odnose prema nama, nikako nemoze ustvari biti istinito bratski na onaj nacin, kako su to npr.Srbi i Grci. To je nazalost cinjenica i nismo mi za to krivi!

Sta se tice turskih interesa i sto oni uopste jacaju ulogu na Balkanu: U Evropi vlada generalno pzeimizam prema prijemu Turske u Evropsku zajednicu, jer Evropljani imaju jaku islamofobiju bas zbog gomile turskih maloumnih emigranata iz tamo neke anodolije, koji jos uvjek zive u 19 vijeku i nikako nisu spremni/zeljni, da preuzmu nacin zapadnog "naprednijeg" zivota. Mjesto toga su se u svakoj vecoj Evropskoj metropoli samovoljno getoizirali prije vec 30 godina i sta je za mene jako smjesno- veliki broj TRECE generacije tih emigranata jos uvjek nisu u stanju da savladaju jezik i kulturu tih zemalja, u koje su emigrirali.
Sto sam ja ovo sve gore naveo? Pa valja sada Turskoj na konstruktivni nacin pokazati Evropskoj Uniji, da bi ipak imalo smisla i prednosti kad bi se Turska uclanila u Evropsku Uniju. I tu se zatvara vec krug-znaci Turci jacaju ulogu na Balkanu, i zelnji su da pokazu tu konstruktivnost Evropskoj Uniji preko nas Balkanski muslimana.
Sta treba biti nas, znaci Bosanski interes: Maksimalno iskoristi prednosti te turske politike i na tim temeljima sto vise izlobirati i graditi nasu BIH. (A sta se tice bratstva-pa vise su nam Iranci bili bratski nastrojeni u zadnjem ratu nego Turci)

Dobri odnosi sa Turskom su u NASEM interesu i sigurno oni nasu situaciju najbolje razumiju. Ali, to ne znaci,da bi Turska bila spremna preskociti sve granice i juriti nama u "pomoc" uprkos drugih, za Tursku "vaznijih" interesa.
:bih: :bih: :bih: :bih: - a ne mahati sa tudim zastavama. Netrebamo preuzimati sve glupave navike nasih BHSrba i BHHrvata :mrgreen: :wink:
kamen spoticanja

#292 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by kamen spoticanja »

AliceInChains wrote: Medutim, sta je ovaj iznad mene napisao, braneci Tursku i pljuvati po Svedskoj, :
a gdje je taj gore pljuvao po svedskoj? i cisto informativno europska islamofobija je 5 stoljeca starija od turskih emigranata europi...najmanje onoliko koliko su stari prvi orijetnalisticki fakulteti po europi... :wink:
ostalo ti je svakako jedno s drugim ne uvezano :)
AliceInChains

#293 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

kamen spoticanja wrote:
AliceInChains wrote: Medutim, sta je ovaj iznad mene napisao, braneci Tursku i pljuvati po Svedskoj, :
a gdje je taj gore pljuvao po svedskoj? i cisto informativno europska islamofobija je 5 stoljeca starija od turskih emigranata europi...najmanje onoliko koliko su stari prvi orijetnalisticki fakulteti po europi... :wink:
ostalo ti je svakako jedno s drugim ne uvezano :)
Dobro, nisi pljuvao po Svedskoj, ali si je na neki nacin prema Turskoj ponizio- da te podsjetim:
kamen spoticanja wrote: jest, i austrija je jako mnogo napravila...iznjedrila je jednog novog modernog forumskog filozofa kojem je glavna i jedina odlika licemjerje...i naravno lijepi strah od turaka...koje vrlo cesto srece i po austrijskoj metropoli :wink:
nego sta mislis odkud izbjeglice u svedskoj? bilo im dobro pa otisli...vjerovatno ce opet isto uciniti za koju godinu norvezani...kad se cetnici pocnu spremat...pa cemo i za njih govorit da su dobri...
kapacitet se udvostrucio...pa ce i bosnjo malo ici u skolu...da ne bi morao ici u sveCku :wink: ponovo :wink:
Ti care se pod hitno moras malo raspitati kod BHdijaspore, kako su npr. Svedjani tretirali Bosanske izbjeglice, a na koji MIZERABiLAN i ponizavajuci nacin je Turska primila izbjegle Bosnjake. Ti o tome nemas blage veze.
Znam ja dobro o toj islamofobiji, ali ti na maloumni nacin mjesas fakte i godine. Sto nisi npr. pojasnio, da je ta islamofobija u Evropi tek opet aktuelna nekih 8 do 10 godina?
Murat Sabanovic

#294 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Murat Sabanovic »

meni su ovi smijesni sto za tursku govore da je muslimanska zemlja.pa turci su veci nacionalisti nego muslimani. pa pogledte ko ju je stvorio ,te njen razvoj od raspada carstva.uostalom natalitet turaka nije kao sto je bio prije,dok je kurda znatno visok.znaci,kurdi bi mogli kad tad dobiti zemlju ukoliko to izrael i usa zazele.shoba je spomenuo masonstvo u turskoj.pa jedan od najvecih svjetskih masona je bio drug kemo.pa demirel je bio pod uglom 33.a predpostavljam da je i ovaj brko.jaki diplomatski odnosi sa turskom - da! sve ostalo - ne !! i ne silujte rijec prijateljstvo,jer ono izmedju zemalja ne postoji.
dhlll

#295 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by dhlll »

Navlače na naša leđa pa će se po boičaju izmaknut kada dođe gusto. Imali smo priliku to gledati više puta
Jazz_Junkie

#296 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Jazz_Junkie »

kamen spoticanja wrote:
Jazz_Junkie wrote:

Image
jest, i austrija je jako mnogo napravila...iznjedrila je jednog novog modernog forumskog filozofa kojem je glavna i jedina odlika licemjerje...i naravno lijepi strah od turaka...koje vrlo cesto srece i po austrijskoj metropoli :wink:
Pa zasto su te izbjeglice otisle bas u Svedsku, Austriju, Njemacku, Nizozemsku, Dansku itd., zasto ne u Tursku, Siriju, Jordan? Tebi je nekakav privatni Burch University mjera za skolstvo? Zbilja nisam znao da u BiH nije bilo univerziteta sve dok ti Abdullah Gül nije otvorio jedan. Cuj, kapacitet se udvostrucio...... smisljeno se iznose lazi u korist jos veceg nazadovanja zemlje. Ljudi u BiH moraju stvari preuzeti u svoje ruke, ali zajedno. Isti taj Burch University se tesko moze shvatiti kao ozbiljna obrazovna institucija. Ali, najzalosnije je ipak kako ti radije favoriziras ulogu sluge umjesto da stvari preuzmes u svoje ruke. Turska pomoc ce ti trebati onda kada ti istomisljenici na visocijim pozicijama budu dokrajcili BiH pa dobijes svoj dugo ocekivani Bosnjakistan, ali sumnjam da ce se to desiti.
essex

#297 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by essex »

Jazz_Junkie wrote:
kamen spoticanja wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Pa zasto su te izbjeglice otisle bas u Svedsku, Austriju, Njemacku, Nizozemsku, Dansku itd., zasto ne u Tursku, Siriju, Jordan? Tebi je nekakav privatni Burch University mjera za skolstvo? Zbilja nisam znao da u BiH nije bilo univerziteta sve dok ti Abdullah Gül nije otvorio jedan. Cuj, kapacitet se udvostrucio...... smisljeno se iznose lazi u korist jos veceg nazadovanja zemlje. Ljudi u BiH moraju stvari preuzeti u svoje ruke, ali zajedno. Isti taj Burch University se tesko moze shvatiti kao ozbiljna obrazovna institucija. Ali, najzalosnije je ipak kako ti radije favoriziras ulogu sluge umjesto da stvari preuzmes u svoje ruke. Turska pomoc ce ti trebati onda kada ti istomisljenici na visocijim pozicijama budu dokrajcili BiH pa dobijes svoj dugo ocekivani Bosnjakistan, ali sumnjam da ce se to desiti.
ho's pivu? otidji kod namika, sjedi i dok te ne iznesu, samo reci "essex poslao".... :thumbup:
AliceInChains

#298 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

detroit-mercy wrote:Prvo, nevjerovatno je koliko je "nepismenih" ljudi na ovom forumu koji nisu u stanju da malo pazljivije procitaju ovaj tekst nego onako s brda s dola pocese da komenatrisu od maticne drzave pa nadalje do gdje nasi ljudi radije idu.
Kao prvo, za one koji nisu Bosnjaci, morate znati da u principu Bosnjake zabolje q... za Turke. 99% Bosnjaka se uopste nece poistovjetiti sa Turcima ni i kom smislu koji ih odredjuje onim sto jesu (osim religije i donekle ishrane koja nam je zajednicka-donekle).
Na Tursku se gleda kao i na Austriju, bili zajedno u jednoj drzavi odredjeni period (nekada imali bolja nekada gora iskustva), kao sto ce se za 50 godina gledati na Srbiju ili Hrvatsku, bili jednom u istoj drzavi.
Sada se vracamo na u principu koketiranje sa Turskom. Svi koji ovdje bale o Turskoj (koju velika vecina smatra zaostalom zemljom) treba da znaju da je Turska 21 ekonomija u svijetu, da je vojno veoma jaka, da ima u svijetu jedan od najvaznijih geo-strateskih polozaja i da Turska nastoji da se profilira kao regionalna sila (sto i jeste)i to ne samo vojna nego i ekonomska. Pored toga svi ozbiljniji svjetski analiticari daju Turskoj jos veci znacaj (kako na ekonomskom tako i na politickom polju) u buducnosti.E sada, zbog cega Bosnjaci koketiraju sa Turskom. Postoji samo jedan odgovor, a to je Bosnjaci su mali narod kojem je u vise perioda njegove historije prijetio nestanak, u okruzenju kakvom jeste (izmedju dva bratski i prijateljski nastrojena naroda Srba i Hrvata) Bosnjaci pokusavaju da nadju saveznike koje im donekle mogu pruziti zastitu/potporu u ovome (bratskom) okruzenju. Tako da 99% Bosnjaka ce se pozitivno izjasniti o USA jer osjecaju Ameriku svojim prijateljima, pozitivno o Turskoj jer smatraju da Turska na neki nacin stiti njihove interese. Sada, da je jedna Austrija, koja je ekonomski jaka ali politicki ne tako uticajna na mjestu Turske (po politickom i vojnom uticaju) mi bi na sva usta (vjerovatno) balili kako smo mi i Austrijanci braca. Jer eto zajedno smo bili u jednoj drzavi.
Tako da u ovoj prici o Turskoj i BiH u principu svako gleda svoj interes, Turska sa aspekta regionalne sile u narastanju, Bosna sa aspekta zemlje kojoj su veliki igraci kao prijatelji veoma bitni.
Ta saveznistva ni u cemu ne bi trebala predmet cudjenja i iscudjavanja jer ako pogledate nase okruzenje vidjecete da se i susjedi sluze istim stvarima. Primjer Srba koji Ruse smatraju bracom iako imaju manje razloga da ih smatraju bracom nego Bosnjaci Turke, ili pokusaji Srbije da se Kini podvuce pod rep.
Cak i one Cerketove izjave "Turska mati" u principu su samo nacin da se malo podidje Turcima i da ih se uvuce u BiH sa njihovim politickim i ekonomskim interesima, jer znamo kada jedna veca sila ima interes u maloj zemlji, sranja se ba ne desavaju cesto.
Ja u principu vjerujem, da Cerketa iskreno zaboli za Turskom nego zbog gore pobrojanih rzaloga a i pomalo zbog vlastitog interesa on daje ove cisto dnevno-politicke interese.
Nadam se das sam naso braci u principu odgovorio sta je nama Turska i da sada bolje razumiju nas odnos prema Turskoj :mrgreen:
Bravo! Ovo je dosad najpametnija izjava, koju sam na ovom forumu procitao. :bih:

Cuj, da ja Bosnjo prodam svoju Bosansku/Bosnjacku identitet za neku tamo Tursku :lol: ? Nismo je prodali za vrijeme Osmanlija, Austrougarske, SHS-Kraljevine, Titove Jugoslvije, kao izbjeglice sirom svijeta :mrgreen: ......i da na kraju zamjenimo Bosansku identitet za Tursku. Ne brate, nismo tako glupi kao dusmani 8) Neka mi fino prepustimo dusmanima da ganjaju njihove "matice"!! SVE za interese BIH...i ako se moramo bratiti. ALI jedina matica mi je Bosna i Hercegovina....zamislite, kako to boli dusmane :mrgreen:
:bih: :bih: :bih: :bih:
AliceInChains

#299 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by AliceInChains »

Uglavnom smo se mi Bosnjaci i sa Austrijancima bratili i borili, zato sto su nam oni u tom vremenu jedino oni mogli garantirati opstanak nase drzave i naseg identiteta....i to bas u onom vremenu, kad su pravoslavci na osmanskim rusevinama gradili njihove drzave. Da se u to vrijeme nismo prikljucili Austrougarskoj, danas nebi ni postojali mi kao Bosnjaci, a i Bosne nebih bilo. Bas se zbog toga cudim, sto Srbi mrze vise Turke, a ne Austrijance :mrgreen:
Nezbilj

#300 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?

Post by Nezbilj »

Ahmmed wrote:
Nije se teško složiti sa značajnim dijelom napisanog. No, mislim da imamo problem sa dijelom posta koji si boldirao:

Bošnjaci su se , itekako, u vrijeme osmanske vladavine, skoro u potpunosti identificirali sa osmanskom carevinom, osjećali se njenim sastavnim dijelom, masovno se, nakon njenog odlaska sa naših prostora,iseljavali u Tursku. Tačno je da su sačuvali svoj jezik, ali više zaslugom samih Osmanlija i njihovim nepotenciranjem turkizacije naroda na osvojenim područjima.
Zbog pune identifikacije sa osmanskom carevinom, kako vladajućeg bošnjačkog sloja tako i ostatka naroda, Bošnjaci su i kasnili sa nacionalnom i etničkom emancipacijom, kaskajući u tome dobrano za Srbima i Hrvatima.
U ovoj priči, dakako, ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je bošnjačkom begovatu glavni interes bio očuvanje posjeda, te se jedino pitanju agrarne reforme prilazilo ozbiljno, dok su sva ostala pitanja, koja su se odnosila na ,kako rekoh, na afirmaciju bošnjačkog etnosa bila marginalizirana, što je ostavljalo i više nego dovoljno prostora za različita mešetarenja sa strane.
No, da se vratimo glavnoj poenti ove teme:

Mislim da niko ozbiljan ne treba odbijati sve benefite koje, u jednom dijelu, donosi turski diplomatski angažman u ovom dijelu svijeta i ti si te benefite vrlo temeljito i sistematski naveo.

Ja sam samo želio reći da Bošnjacima, Ankara ne smije biti ono što je našim susjedima Beograd, odnosno Zagreb. A bojim se da usljed različitih vrsta frustracija, kojima su bošnjaci izloženi posebno u dva zadnja desetljeća, stvari jednim dijelom idu u tom pravcu.

I mislim da ovu romantičnu priču o vječnom i nedodirljivom prijateljstvu Turaka i Bošnjaka, treba zadržavati na nivou ličnih, rodbinskih veza ( zbog velikog broja Bošnjaka i njihovih potomaka u toj zemlji), ali i jakih kulturoloških veza.
No, na polju politike, potpuno i bezrezervno se predavati turskom zagrljaju,nije najuputnije. Jer, bez obzira na promijenjene okolnosti, historija je nabolja učiteljica.
Kada je u pitanju tvoja ocjena odnosa Bošnjaka prema osmanskom carstvu iznio si dosta neistina i generalizacija.

Prije svega osmansko carstvo nije bila nacionalna država poput današnja Turske već mulinacionalno, transkontinentalno carstvo podjeljeno na regije i religiske skupine milete. Dakle osjećaj pripadnosti osmanskom carstvu je nešto potpuno drugo od osjećaja pripadnosti odnosno kako kažeš poistovjećivanja sa Turskom nacijom i nacionalnom državom danas. Kada je u pitanju individualni identitet Bošnjaka u osmanskom carstvu tu nema nikakve dileme obzirom da su se uvijek nazivali Bošnjacima i od strane osmanlija stranaca odnosno Turaka i u smislu samoidentifikacije. Turcima su Bošnjake nazvali jedino Srbi i to u pogrdnom smislu tokom 19 vijeka dok je u dokumentima zvanično uvijek korišten naziv Bošnjaci čak i u Načertanju. Imajući u vidu veličinu i moć osmanske imperije tokom njene četristogodišnje vladavine na više kontinenata nije čudo da su ne samo Bošnjaci već i mnogi drugi narodi vidjeli Carigrad kao glavni grad carstva jer on to i jeste bio i što su carstvo smatrali vječnim obzirom da za mnoge generacije ono to i jeste bilo.

Međutim ako posmatramo odnose Bošnjaka prema centralnoj vlasti kao što znamo do animoziteta u odnosima došlo je već u 18. vijeku odnosno nakon Banjalučke bitke, a kulminacija frontalne borbe za autonomiju Bosne bio je ustanak Huseina Gradašćevića 1830. godine. Ovaj ustanak podržala je večina bosanskog plemstva (osim Hercegovačkog kapetana Ali paše Rizvanbegovića) kao i naroda a tokom ustanka došlo je i do prvih direktnih vojnih sukoba sa osmanskom vojskom.

Nakon gušenja ovog ustanka odnosi između Bošnjaka i osmanlija su do kraja zategnuti naročito zbog stalnih progona istaknutih bošnjaka za vrijeme Omer paše Latasa kao i nameta što je uzrokovalo brojne ustanke i progone tokom ostatka osmanske vladavine u Bosni. Bošnjaci u ovom periodu počinju koristiti novi izraz Turkuša za sve što je osmansko. Međutim jačanjem susjedne Srbije i njenim progonom muslimana odnos bošnjaka prema osmanskoj carevini promjenio se u toliko što su je postalo jasno kakva ih sudbina čeka ukoliko dolju pod vlast druge kršćanske zemlje tako da je dolazak Austrije dočekan u strahu od mogućih progona i pokrštavanja.

Međutim Bošnjaci su tada poručili sultanu da je "Bosna njihov vatan (domovina) i da sultan može dati Stambol, ali ne Bosnu". U Sarajevu je prije okupacije formiran Narodni odbor koji je formirao svoju vlast i organizovao oružani otpor okupaciji suprotno odluci i naredbama osmanlija. Bošnjaci su se s pravomosjećali izdati od strane Turaka ali ne zato što više neće biti dio carstva već zbog toga što nisu onemogućili Bošnjacima da grade vlastitu državu kao što su to omogućili Srbima i Crnogorcima već su bosansku autonomiju ugušili da bi nakon toga Bosnu predali drugoj carevini. Tumatčiti iseljavanje Bošnjaka ljubavlju prema Turskoj kao svojoj matičnoj domovini je krajnje licemjerno. Razlozi za iseljavanje u prvim desetljećima AU vladavine su bili mnogobrojni.

U prvim godinama je i sama okupaciona vlast podržavala iseljavanje obzirom da je u tom periudu AU imala politiku koloniziranja BiH doseljenicima iz Hrvatske kojih je prema zvaničnim AU statistikama naseljeno oko 60.000 koliko je prema tim izvještajima u istom periodu i iseljeno Bošnjaka. MEđutim smatra se da je ovaj broj sviše mali i da je broj iseljenika sigurno premašio 100.000. Procentualno broj muslimana se smanjio sa 38,73% prema popisu iz 1879. na 32,25% 1910. godine dok se udio katolika popeo sa 18,08% 1879. na 22,87% 1910 godine. U zahtjevima za iseljavanje koji su se podnosili AU vlastima morao se navesti razlog iseljavanja tako da se prema izvještajima AU vlasti kao posebni razlozi iseljavaja ubrajaju: "strast za dobitkom, religiozni fanatizam, sujeverna odvratnost prema nemuslimanskoj vlasti i otpor vojnom zakonu, averzija prema pravnoj državi koja za mnoge znači okove a ne korist, ekonomski položaj, seoba poznanika, čežnja za Turskom i zanos za nacionalnu ideju, školovanje djece, rođaci, bavljenje trgovinom i traženje namještenja u Turskoj, loša zemlja za obrađivanje, nada u bolju zaradu, kuluk i rabota." Za doseljavanje je također bila zainteresovana i Turska pa je u Kosovskom vilajetu postavljala mudžahirske komisije i davala im novčanu pomoć a u budžetu Porte 18882. predviđeno je 1.000.000 zlatnih lira za pomoć doseljenicima.

Dakle Ahmmede na ovome boldiranom što si naveo mogao bi ti pozavidjeti i Rajko Vasić tako da se zaista pitam iz kojih udžbenika si ti učio istoriju. Smiješno je uopšte pomišljati da bi Ankara mogla Bošnjacima ikada biti ono što je Srbima i Hrvatima Zagreb i Beograd. Carigrad je možda nekada i imao priliku za to ali obzirom da su se istorijske okolnosti odigrale na sasvim drugi način danas niti u budučnosti za to nema nikakve šanse. Ne znam odakle ti ideja da Bošnjaci idu u pravcu poistovjećivanja svojih nacionalnih osjećanja sa Turcima. Takvo nešto mogao si možda čuti iz Hrvatskih medija nakon utakmice sa Turskom ali si trebao biti na utakmici BiH : Turska pa bi ti stvari bile puno jasnije.

Što se tiče priče o romantičnom prijateljstvu mislim da si me pogrešno shvatio. Nema tu bog zna kakve romantike ali činjenica je da Turci i Bošnjaci imaju dosta toga zajedničkog. Prvenstveno tu je islam a zatim i dosta zajedničke kulture i zajedničke istorije. Sve ovo je dovoljna osnova za uspostavu prijateljskih i srdačnih odnosa kakvi vladaju među saveznicima i partnerima.
Post Reply