stetoskop wrote:... Na ovom forumu vidim takve ljude, potencijalne koljace da im je neko vladao poput mladica i karadzica, sigurno bi u ratu klali, kao što sad u miru zagovaraju smrtnu kaznu i mucenje.Meni licno je neshvatljivo da razumna osoba može zagovarati smrt i mucenje, jednostavno mi nije taj program u glavi instaliran..
petunija wrote:
Koja glupost, ovo ljubičasto!
Evo ja sam za smrtnu kaznu, a ne bih nikada ni skakavca maltretirala. Smrtna kazna podrazumijeva trenutnu smrt, a ne mučenje i ona je upravo za ovakve, neizlječive! Kako drugačije kazniti dokazanog ubicu? Pustiti ga da nastavi ubijati? Horor!
Po kojem osnovu smatraš da imaš pravo da odlučuješ o ljudskom životu, da mu "poklanjaš" ili "oduzimaš" život, bez obzira što je kazna trenutna smrt. Kao da je neko razmatrao smrt u trajanju...
Šta je svrha kažnjavanja prestupnika - osveta za njegovo djelo i posljedice ili pokušaj psihološke rehabilitacije, namjera da počinilac zločina (prekršaja) sam shvati svoju grešku i da je, na toj spoznaji, nikad ne ponovi?
U prethodnom postu odlično je primjećeno: ako se ustanovi da je zenička djevojka psihički bolesnik, za njen postupak i ubistvo pješaka neko ipak mora odgovarati, pravda mora biti zadovoljena, a pravda (u slučaju njene bolesti) ističe nečiju neodgovornost zbog djevojčinog ulaska u situaciju u kojoj je ugrozila tuđu imovinu i živote, i na kraju i okončala jedan...
Smrtna kazna je monstruozna...