Draga gospodjo ocito si pogresno razumjela moj post dok ovako komentarises jer da bi se ovako pisalo moras proci malo i Ameriku da bi donosila ovakve zakljucke.I odavde niko ne palamudi nego iznosi svoja misljenja.I mani se otrcani fraza,,kome ne valja-bujrum,,Ima ona sto kaze,,gdje bolje tu dulje,,Pozladyblue18 wrote:Tacno moram zbog ovoga na sekund da odem off, ali svako malo citam ovdje iste stvari i ne mogu da se nacudim.luckylaka wrote:Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.melb26sa wrote:@5okraka,
$13/h je nesto kao entry level income job (ispod $30k godisnje). Preporucujem da se malo zadas i zavrsis kakav koledz bar sa Associate degree ako ne i BA. Uskoro ce BA biti minimum uslova za zaposljavanje, malo ce ko htjeti uposliti nekoga samo sa srednjom skolom ili GED.
Odakle predstava uopste da ti ovdje neko cesce "otvara vrata"? Meni se cini da dosta vas jos uvijek zivi ideju starih vremena gdje se svakih nekoliko dana rodbina obilazila, islo se na kafe po komsiuku, mahalalo. Toga danas nema, zato ako vam samo to fali ovdje ne morate se truditi pa vracati.
Ljudi rade po cijele dane, kad dodje vikend zadnje sto im treba je da "otvaraju vrata" nekome. Ljudima je puna kapa njihovih obaveza, teske situacije, neimastine i jos povrh svega toga treba i da redovno "otvara vrata" kako se kome cejfne. Toga nema vise, izumrlo davnih dana i to je cista realnost.
Da, vidjanja se svode uglavnom od Ramazana do Ramazana i Bajrama, rijetko kad ce neko dici slusalicu i reci e hajd dodjite nam bas smo vas pozelili, a cesto ce onaj koji se sam poziva dobiti neki izgovor, a najjaci su oni koji dodju nepozvani pa ocekuju da ih ti primis.
Znam ja jednog sto je isto ovako kukao kako vani nema ovih stvari pobrojanih, pa se vratio bio i kad je skontao da je drugacije zivjeti ovdje a drugacije dolaziti u posjetu i kad mu se nije slusalo stalno kukanje ljudi i beznadje on se vratio nazad.
Bosna koju ste vi napustili na ovaj ili onaj nacin vise ne postoji pa cak ni kad se radi o "otvaranju vrata".
A sto se tice rahatluka i meraka ovdje, ja ga neprijatelju ne bih pozelila. Ali dobro vjerovatno nemamo svi istu predstavu o tome.
Da nije dijaspore mi vjerovatno bi zaboravili na te dvije rijeci.
Najlakse je palamuditi iz Amerike o rahatluku u Bosni...bujrum vratite se kome god tamo vani ne valja pa se borite ovdje nekoliko mjeseci a ne 20godina, pa onda pricajte o rahatluku, meraku i tome kako se narod otudjio.
Mladi u dijaspori i njihove muke
- luckylaka
#276 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
- ladyada
#277 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
ovo boldirano potpisujem ......... moja mama se vratila nakon 8 godina , i sada slusam samo da svi kukaju i da su politicari lopovi da su svi njeljubazni u opstini da su ljekari nestruci itd........ko da ja mogu tu sta da popravim...ladyblue18 wrote:Tacno moram zbog ovoga na sekund da odem off, ali svako malo citam ovdje iste stvari i ne mogu da se nacudim.luckylaka wrote: Covjek hoce da se vrati a ova mu preporucuje dalje skolovanje.Idi ti jarane da ti je sa srecom.Ko hoce zavrnuti rukave ni u Bosni nije ostao gladan.Nema ovdje(Usa)rahatluka ni meraka.Jebo pare kad mi u tri mjeseca neko otvori vrata ili se vidimo na dzenazi i za Bajram.Neces biti ni prvi ni zadnji koji ide.Odes-snadjes se ok,ne valja nazad.
Odakle predstava uopste da ti ovdje neko cesce "otvara vrata"? Meni se cini da dosta vas jos uvijek zivi ideju starih vremena gdje se svakih nekoliko dana rodbina obilazila, islo se na kafe po komsiuku, mahalalo. Toga danas nema, zato ako vam samo to fali ovdje ne morate se truditi pa vracati.
Ljudi rade po cijele dane, kad dodje vikend zadnje sto im treba je da "otvaraju vrata" nekome. Ljudima je puna kapa njihovih obaveza, teske situacije, neimastine i jos povrh svega toga treba i da redovno "otvara vrata" kako se kome cejfne. Toga nema vise, izumrlo davnih dana i to je cista realnost.
Da, vidjanja se svode uglavnom od Ramazana do Ramazana i Bajrama, rijetko kad ce neko dici slusalicu i reci e hajd dodjite nam bas smo vas pozelili, a cesto ce onaj koji se sam poziva dobiti neki izgovor, a najjaci su oni koji dodju nepozvani pa ocekuju da ih ti primis.
Znam ja jednog sto je isto ovako kukao kako vani nema ovih stvari pobrojanih, pa se vratio bio i kad je skontao da je drugacije zivjeti ovdje a drugacije dolaziti u posjetu i kad mu se nije slusalo stalno kukanje ljudi i beznadje on se vratio nazad.
Bosna koju ste vi napustili na ovaj ili onaj nacin vise ne postoji pa cak ni kad se radi o "otvaranju vrata".
A sto se tice rahatluka i meraka ovdje, ja ga neprijatelju ne bih pozelila. Ali dobro vjerovatno nemamo svi istu predstavu o tome.
Da nije dijaspore mi vjerovatno bi zaboravili na te dvije rijeci.
Najlakse je palamuditi iz Amerike o rahatluku u Bosni...bujrum vratite se kome god tamo vani ne valja pa se borite ovdje nekoliko mjeseci a ne 20godina, pa onda pricajte o rahatluku, meraku i tome kako se narod otudjio.
- ahuseino
#278 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Znam Kamenicu. Dobar momak,jefferson wrote:Ja zavrsio i BA, i MA i sad radim na PhD. Placao u startu onda samo skolarine. SToga mojne suplje majke ti. Kada imas prosjek ima i skolarina. Ja sam imao toliko da sam imao osjecaj da radim negdje koliko mi je ostajalo, jos ja nisam u popularnoj bransi. Ovi sto su na IT ne znaju gdje ce s novcem ako uce.5okraka wrote:melb26sa wrote:@5okraka,
$13/h je nesto kao entry level income job (ispod $30k godisnje). Preporucujem da se malo zadas i zavrsis kakav koledz bar sa Associate degree ako ne i BA. Uskoro ce BA biti minimum uslova za zaposljavanje, malo ce ko htjeti uposliti nekoga samo sa srednjom skolom ili GED.
![]()
A vi, da li ste vi zavrsili, i kako vam je ? Da li ste pogledali one linkove koje sam postavio u vezi takvih koji idu u skolu ?
A pogledaj sad ovo...
http://money.cnn.com/2011/08/10/pf/emer ... /index.htm
A majority, or 64%, of Americans don't have enough cash on hand to handle a $1,000 emergency expense, according to a survey by the National Foundation for Credit Counseling, or NFCC, released on Wednesday.
Znaci vecina ili 64% stanovnika ove zemlje nemaju ni $ 1.000 u slucaju da im to treba za neki hitan slucaj. To ti je Amerika, zemlja snova....
Zaboravi ti svoje AD i BA, ja sam sa svojih 35.000+ godisnje ustedio vise od $ 100.000 za pet godina koliko radim, u istoj kompaniji. A da zivim sam, ili sa zenom...a posebno nekom bosankom koja fura americki stil, nebi me bilo nigdje! Zjevo bi , provlacio kartice, i nikad dollara nebi vidio kojeg zaradim.
Idem dole, nacu neku seljanku, zivit u miru...sama pomisao na vase AD ili BA, na stock market,na pare, na najnovija auta, na ljude bez duse i smisla za dobar zivot, bolje reci robote koji samo rade za to da prezive u ovom sistemu. Na vasu GMO hranu, na korporacije, na farmaceutske kompanije mi se iskren da budem smuci, bez zajebancije.
Evo jos nesto....
http://www.youtube.com/watch?v=pTUOuIQ-AtM
Svima drugima hvala za podrsku, i zelim vam sve najbolje !
Ako vec navodis neke generalnei uopstene podatke, onda uzmi primjer naseg momka sto je zavrsio Harvard i sad predaje na University of Chicago ekonomiju (a ko imalo ima veze o obrazovanju jasno mu je sve sta to znaci). Tip je u Danima nekad prije nekoliko god dao intervju kako je placao samo 100 dol po semestru jer su sve skolarine pokrivale.
Ako ti je mrska knjiga onda ti tu niko ne moze pomoci, ali ko ne riskira taj ne profitira.
Po svemu ja mislim da si ti profulo zemlju. Trebao si otici u Svedsu ili Dansku i zivjeti od socijale!
- ahuseino
#279 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Pa eto i ja sam zavrsio sto-sta i dosta sam stariji, ali ti mi zvucis nako pametniji sa 23, svojim izvorima informacije a pogotovo sa svojih $100keka5okraka wrote:melb26sa wrote:@5okraka,
![]()
A vi, da li ste vi zavrsili, i kako vam je ? Da li ste pogledali one linkove koje sam postavio u vezi takvih koji idu u skolu ?
A pogledaj sad ovo...
http://money.cnn.com/2011/08/10/pf/emer ... /index.htm
A majority, or 64%, of Americans don't have enough cash on hand to handle a $1,000 emergency expense, according to a survey by the National Foundation for Credit Counseling, or NFCC, released on Wednesday.
Znaci vecina ili 64% stanovnika ove zemlje nemaju ni $ 1.000 u slucaju da im to treba za neki hitan slucaj. To ti je Amerika, zemlja snova....
Zaboravi ti svoje AD i BA, ja sam sa svojih 35.000+ godisnje ustedio vise od $ 100.000 za pet godina koliko radim, u istoj kompaniji. A da zivim sam, ili sa zenom...a posebno nekom bosankom koja fura americki stil, nebi me bilo nigdje! Zjevo bi , provlacio kartice, i nikad dollara nebi vidio kojeg zaradim.
Idem dole, nacu neku seljanku, zivit u miru...sama pomisao na vase AD ili BA, na stock market,na pare, na najnovija auta, na ljude bez duse i smisla za dobar zivot, bolje reci robote koji samo rade za to da prezive u ovom sistemu. Na vasu GMO hranu, na korporacije, na farmaceutske kompanije mi se iskren da budem smuci, bez zajebancije.
Evo jos nesto....
http://www.youtube.com/watch?v=pTUOuIQ-AtM
Svima drugima hvala za podrsku, i zelim vam sve najbolje !
-
doboj
#280 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Treba nam javiti kada krene ,da prospem kantu vode.
- tech10
#281 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Jebe me sto mi je sin bas negdje tih godina i sto se kao fol integrisao u novu sredinu pa ozhenio Amerikanku umjesto jednu od Lejli pa imam osjecaj da mi je snaha alien. Ne mogu ni kahvu sa njom popiti ko chojk. Ko da je brod moje sudbine udario u santu leda. Jebe me i Titanik i turbulentan let preko okeana.
- Jack Be Nimble
#282 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
A bi li pio kafu sa Lejlom npr. Terzic koja samo sa tobom na engleskom prica?tech10 wrote:Jebe me sto mi je sin bas negdje tih godina i sto se kao fol integrisao u novu sredinu pa ozhenio Amerikanku umjesto jednu od Lejli pa imam osjecaj da mi je snaha alien. Ne mogu ni kahvu sa njom popiti ko chojk. Ko da je brod moje sudbine udario u santu leda. Jebe me i Titanik i turbulentan let preko okeana.
Anyways, mene sada moja ostavila pa sam mlad u dijaspori sa kilu i nesto muka
- jutarnji
#283 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
E sad, pa da je tako crno, i nije. U Bosni jako puno svijeta zivi sasvim pristojno, raja je lijepo obucena, nekakviladyblue18 wrote:A sto se tice rahatluka i meraka ovdje, ja ga neprijatelju ne bih pozelila.
se autici vozikaju, kafane su solidno popunjene, jbmga, da ne znam kako je, nakon citanja tvog posta pomislio
bih da su u najmanju ruku navalili kuga, sida i eugen savojski. Mali petokraka dosta stvari lupa, mada ima i istine
u onome sto pise. Nisu svi talenti k`o nasi zemljaci jefferson i ahuseino, ima raje da ne zna kud tintarom udara
od problema. Uglavnom, postenog insana `ebu i tamo i `vamo.
Nisam znao za tog naseg glavonju na Harvardu, obicno se to ovdje procuje ako je neko super uspjesan. Znam
jednu djevojku koja je probala istu skolu, vratila se nakon dvije godine, i majke mi, prvi put sam vidio zensko
celavo.
- tech10
#284 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Za tu Terzicku nisam siguran, ali sam siguran za neke druge. Jebe me i sto je ova napisala u nekom svom dnevniku za vrijeme posjete Sarajevu kako joj sarajevski tramvaj "smels awful", a ne smrdi joj njen odvratni buldog koji mi je usrao citav "backyard" i nema shanse da ne nagazim na njegov "poop".Jack Be Nimble wrote:
A bi li pio kafu sa Lejlom npr. Terzic koja samo sa tobom na engleskom prica?
-
Gray
#285 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
tech10 wrote:Jebe me sto mi je sin bas negdje tih godina i sto se kao fol integrisao u novu sredinu pa ozhenio Amerikanku umjesto jednu od Lejli pa imam osjecaj da mi je snaha alien. Ne mogu ni kahvu sa njom popiti ko chojk. Ko da je brod moje sudbine udario u santu leda. Jebe me i Titanik i turbulentan let preko okeana.
Sin ti je ozenio koga je on htio, to sto tebi ne odgovara... jebi ga, ni ne pita se tebe
- jutarnji
#286 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Strasno zajebana situacija. Jos kad dobijes unuka, pa ti i tvoj Matt razbacite fife na male.tech10 wrote:Jebe me sto mi je sin bas negdje tih godina i sto se kao fol integrisao u novu sredinu pa ozhenio Amerikanku umjesto jednu od Lejli pa imam osjecaj da mi je snaha alien. Ne mogu ni kahvu sa njom popiti ko chojk. Ko da je brod moje sudbine udario u santu leda. Jebe me i Titanik i turbulentan let preko okeana.
-
PalaSa Marsa
#287 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Muka je ned'o Bog kad je neko bolestan i sl.
Nema muka, samo mogu bit' manji i veci problemi, ne daj Boze. 
-
ssmmiilleeyy
#288 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Zo¨vte onog da nam kaze sta jos ne valja u toj AMeriki (da ne Dolazimo uzalud u Obecanu Zemlju)
Cuj s 23 Godine ima 100 000 $ (svojim radom)zaradjenih i opet mu ne valja

Cuj s 23 Godine ima 100 000 $ (svojim radom)zaradjenih i opet mu ne valja
Last edited by ssmmiilleeyy on 14/08/2011 22:44, edited 1 time in total.
- vedomedo
#289 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Nedavno se vratio sa odmora iz USA, jedva me nagovorise da odem i da vidim. Obisao nekoliko gradova, nekoliko dana
proveo i kod prijatelja u okolini LA. Dijasporac sam iz EU i prije sam mislio da je USA sve frka-trka da se od posla ne stize
zivjeti, da svi zive na kreditima u kucama od sperploce...na osnovu mog iskustva u Kaliforniji promjenio sam misljenje.
Sreo sam sretne i uspjesne ljude, nekadasnji kolega sa studija je "the master" za imobilije i ima kucu sa bazenom kakav sam do tada vidio samo u filmovima - i garantovano nije sperploca.
@tech10, jako te dobro razumijem. Sada mi je 41 godina, i meni kao dosta druge raje prije nije bilo bitno sta misle i osjecaju roditelji a covjek kada je mladji voli strano i egzotcno. Medjutim negdje oko 35 pocnes da kontas koliko su tvoji roditelji dio tebe i necega cega hoces da budu dio i tvoja djeca. I onda sam brate "doso tobe" i nakon dugo vremena osjetio da stvarno imam dom. Ne znam svi izgleda treba da to prvo osjete na svojoj kozi jer se dobar savjet
od mladjeg svijeta u glavnom ne slusa.
proveo i kod prijatelja u okolini LA. Dijasporac sam iz EU i prije sam mislio da je USA sve frka-trka da se od posla ne stize
zivjeti, da svi zive na kreditima u kucama od sperploce...na osnovu mog iskustva u Kaliforniji promjenio sam misljenje.
Sreo sam sretne i uspjesne ljude, nekadasnji kolega sa studija je "the master" za imobilije i ima kucu sa bazenom kakav sam do tada vidio samo u filmovima - i garantovano nije sperploca.
@tech10, jako te dobro razumijem. Sada mi je 41 godina, i meni kao dosta druge raje prije nije bilo bitno sta misle i osjecaju roditelji a covjek kada je mladji voli strano i egzotcno. Medjutim negdje oko 35 pocnes da kontas koliko su tvoji roditelji dio tebe i necega cega hoces da budu dio i tvoja djeca. I onda sam brate "doso tobe" i nakon dugo vremena osjetio da stvarno imam dom. Ne znam svi izgleda treba da to prvo osjete na svojoj kozi jer se dobar savjet
od mladjeg svijeta u glavnom ne slusa.
- tech10
#290 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Jebe me i sto Ferhunda kaze da bi voljela da joj se sin zove Carter. Sa Carterom bih mogao samo kosarke, da vidimo hoce li dedo ispast HORSEjutarnji wrote: Strasno zajebana situacija. Jos kad dobijes unuka, pa ti i tvoj Matt razbacite fife na male.
- 5okraka
#291 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Nije moguce odgovoriti na sve vase komentare, ali u kratkim crtama bi jos nesto rekao. Postoje uspijesni ljudi, hvala Bogu takvih ima i u Bosni jel da ?
Ali vecina stoji u mjestu, znaci sto zaradi vrati na kraju mjeseca. Neko kaze ima bazen, kucu u Kaliforniji koju je samo u filmovima vidio do sada. Sve je to moguce, a koliko potrosi para na odrzavanje tog bazena ? Koliko mu je struja skuplja zbog tog istog bazena ? U Americi nije problem imati stvari, ali sve je to na kredit. Izgubis posao, izgubis sve....na kraju krajeva nista nije tvoje!
Koliko se mojih bosnja hvali, kupio novo auto...cijena $25.000-30.000 ! Dali si ga kupio, ili placas po $ 300/400 svaki mjesec. Ne racunajuci osiguranje,gorivo i sve ostalo, znaci samo za auto radi po skoro dvije sedmice.Radi po dva posla za neku crkavicu, da bi imao te stvari, a nema vremena ni da se provoza u tom autu, da uziva u njemu na primjer jer treba stignuti na oba posla.Jer budimo realni vecina nasih ljudi ovdje, pa i amera radi za nekih $ 1.500- 2.000 mjesecno. Ima i onih poslije taxi koji ne mogu ni 1.500 da zarade, a svi se nesto furaju da mogu, da su uspijesni.
Pa majku mu, americki vojnici su placeni po 1.500-2.500 mjesecno ali ne placaju taxe na te pare a neko bi nas rekao oni ubijaju lovu ko niko. Molim vas, ocigledno mi ne zivimo u istom svijetu !
Pominjete JEDNOG lika sto je isao na Harvard, gdje su ostali ? Vecina nasih radi po hotelia,fabrikama,restoranima,bankama gdje su placeni po $10 na sat (to je VRH). Svi zaduzeni preko glave, kao i cijela nacija....i kazete dobro je. Ma daj....
A sto se tice mojih $100.000+, jeste Boga mi zaradio sam ih svojim RADOM. A ako ste citali sve, znate da zivim sa roditeljima...nemam puno racuna, i kao sto sam rekao vozim jefitina auta (do $3.000), nemam nikakvog kredita. Nemam najnoviji cell,ipod, ili sta vec uopste me ne interesuju takve stvari.Ne nosim patike od $100-200, uzimam sve sto je jeftino.Ne pusim, ne drogiram se...ne pijem alkohol, ne vidim nikakvu SVRHU u takvim stvarima.Nemam felge na autu, ili neke fazone koji su ''cool''....Mene takve stvari nikad nisu privlacile,nisu me cinile sretnim. Nikad me nije bilo briga, sta neko drugi misli o meni. Cura koja ce biti sa mnom samo zato sto imam dobro auto, ili neki skupi lanac oko vrata MI NE TREBA.
Dosta sam se napatio u BiH za vrijeme rata, da bi ovdje bacao pare koje zaradim na neke gluposti. I sve to nebi bilo moguce da nije mojih roditelja. Znaci sutra kad budem sam, sa zenom....ja vise necu moci stediti, zivjecu sasvim normalno kao ostali robovi. Sto zaradis, daj mi nazad na kraju mjeseca. U BiH cu barem imati kucu, za koju necu placati svaki mjesec,imacu mirniji zivot i sta god radio bice dovoljno da stavim/kupim hranu na stol za sebe i svoju familiju.
Jedna je dama opisala kako je grozno u BiH.Gospodjo u mom se mjestu komsije i danas paze, nemamo tramvaje, ne brinu hoce li im neko zbosti dijete u istim, ili ga napasti iz cista mira. Ljudi se pomazu koliko mogu, i zive sasvim pristojan zivot. I da, imaju vremena za kahve, sad sto mozda u Sarajevu vise teze da im bude kao u Briselu,Londonu ili zapadnom svijetu ne znaci da je i cijela BiH takva
.
I iz tog razloga necu i ne zelim ostati ovdje. A ovi sto imaju neke ''fancy'' diplome, svaka vam cast. Ali nema takvih puno, i zelim vam da budete jos vise uspijesniji nego sto jeste.
P.S. Zaboravio sam nase kamiondzije, da se ne ljute moram ih spomenuti. Zarade fine pare, ali kakav je to zivot kad nisi kuci po 2-3 sedmice ? Kakav je to zivot kad te djeca zaborave, kakav je to zivot kad ga provodis za volanom i danju i nocu ? NE HVALA AMERIKO
Ali vecina stoji u mjestu, znaci sto zaradi vrati na kraju mjeseca. Neko kaze ima bazen, kucu u Kaliforniji koju je samo u filmovima vidio do sada. Sve je to moguce, a koliko potrosi para na odrzavanje tog bazena ? Koliko mu je struja skuplja zbog tog istog bazena ? U Americi nije problem imati stvari, ali sve je to na kredit. Izgubis posao, izgubis sve....na kraju krajeva nista nije tvoje!
Koliko se mojih bosnja hvali, kupio novo auto...cijena $25.000-30.000 ! Dali si ga kupio, ili placas po $ 300/400 svaki mjesec. Ne racunajuci osiguranje,gorivo i sve ostalo, znaci samo za auto radi po skoro dvije sedmice.Radi po dva posla za neku crkavicu, da bi imao te stvari, a nema vremena ni da se provoza u tom autu, da uziva u njemu na primjer jer treba stignuti na oba posla.Jer budimo realni vecina nasih ljudi ovdje, pa i amera radi za nekih $ 1.500- 2.000 mjesecno. Ima i onih poslije taxi koji ne mogu ni 1.500 da zarade, a svi se nesto furaju da mogu, da su uspijesni.
Pa majku mu, americki vojnici su placeni po 1.500-2.500 mjesecno ali ne placaju taxe na te pare a neko bi nas rekao oni ubijaju lovu ko niko. Molim vas, ocigledno mi ne zivimo u istom svijetu !
Pominjete JEDNOG lika sto je isao na Harvard, gdje su ostali ? Vecina nasih radi po hotelia,fabrikama,restoranima,bankama gdje su placeni po $10 na sat (to je VRH). Svi zaduzeni preko glave, kao i cijela nacija....i kazete dobro je. Ma daj....
A sto se tice mojih $100.000+, jeste Boga mi zaradio sam ih svojim RADOM. A ako ste citali sve, znate da zivim sa roditeljima...nemam puno racuna, i kao sto sam rekao vozim jefitina auta (do $3.000), nemam nikakvog kredita. Nemam najnoviji cell,ipod, ili sta vec uopste me ne interesuju takve stvari.Ne nosim patike od $100-200, uzimam sve sto je jeftino.Ne pusim, ne drogiram se...ne pijem alkohol, ne vidim nikakvu SVRHU u takvim stvarima.Nemam felge na autu, ili neke fazone koji su ''cool''....Mene takve stvari nikad nisu privlacile,nisu me cinile sretnim. Nikad me nije bilo briga, sta neko drugi misli o meni. Cura koja ce biti sa mnom samo zato sto imam dobro auto, ili neki skupi lanac oko vrata MI NE TREBA.
Dosta sam se napatio u BiH za vrijeme rata, da bi ovdje bacao pare koje zaradim na neke gluposti. I sve to nebi bilo moguce da nije mojih roditelja. Znaci sutra kad budem sam, sa zenom....ja vise necu moci stediti, zivjecu sasvim normalno kao ostali robovi. Sto zaradis, daj mi nazad na kraju mjeseca. U BiH cu barem imati kucu, za koju necu placati svaki mjesec,imacu mirniji zivot i sta god radio bice dovoljno da stavim/kupim hranu na stol za sebe i svoju familiju.
Jedna je dama opisala kako je grozno u BiH.Gospodjo u mom se mjestu komsije i danas paze, nemamo tramvaje, ne brinu hoce li im neko zbosti dijete u istim, ili ga napasti iz cista mira. Ljudi se pomazu koliko mogu, i zive sasvim pristojan zivot. I da, imaju vremena za kahve, sad sto mozda u Sarajevu vise teze da im bude kao u Briselu,Londonu ili zapadnom svijetu ne znaci da je i cijela BiH takva
I iz tog razloga necu i ne zelim ostati ovdje. A ovi sto imaju neke ''fancy'' diplome, svaka vam cast. Ali nema takvih puno, i zelim vam da budete jos vise uspijesniji nego sto jeste.
P.S. Zaboravio sam nase kamiondzije, da se ne ljute moram ih spomenuti. Zarade fine pare, ali kakav je to zivot kad nisi kuci po 2-3 sedmice ? Kakav je to zivot kad te djeca zaborave, kakav je to zivot kad ga provodis za volanom i danju i nocu ? NE HVALA AMERIKO
-
jefferson
#292 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Ti fakat nisi normalan! Znas li ti da je struja u SAD jeftinija nego u BiH? Znas li ti da je u SAD jeftinije bazen odrzavati, ako ces ga odrzavati po pravilima?5okraka wrote:Nije moguce odgovoriti na sve vase komentare, ali u kratkim crtama bi jos nesto rekao. Postoje uspijesni ljudi, hvala Bogu takvih ima i u Bosni jel da ?
Jedna je dama opisala kako je grozno u BiH.Gospodjo u mom se mjestu komsije i danas paze, nemamo tramvaje, ne brinu hoce li im neko zbosti dijete u istim, ili ga napasti iz cista mira. Ljudi se pomazu koliko mogu, i zive sasvim pristojan zivot. I da, imaju vremena za kahve, sad sto mozda u Sarajevu vise teze da im bude kao u Briselu,Londonu ili zapadnom svijetu ne znaci da je i cijela BiH takva.
Jesil ti cuo za BH kredite? Kamate od 8-12%? Jesil cuo za kredite u frankama?
Znam ja nasu dijasporu, ali znam i brdo oni koji su u skolama na skolarinama, pusti se suplje jar....
Meni se cini da ti pkusavas sam sebi opravdati tu odluku, vrati se, ali ne bez drzavljanstva.
- ladyada
#293 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
ma spucala ga nostalgija u 16 ....... pa ko veli sve je u bosni bolje jeftinije itd.............narod zivi ko u slikovnici .......
-
drastic
#294 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
nije sve tako kako ti mislis petokraka, ne znam u kojoj drzavi zivis ali za 23godisnjaka zdravo razmisljas5okraka wrote:Nije moguce odgovoriti na sve vase komentare, ali u kratkim crtama bi jos nesto rekao. Postoje uspijesni ljudi, hvala Bogu takvih ima i u Bosni jel da ?
Jedna je dama opisala kako je grozno u BiH.Gospodjo u mom se mjestu komsije i danas paze, nemamo tramvaje, ne brinu hoce li im neko zbosti dijete u istim, ili ga napasti iz cista mira. Ljudi se pomazu koliko mogu, i zive sasvim pristojan zivot. I da, imaju vremena za kahve, sad sto mozda u Sarajevu vise teze da im bude kao u Briselu,Londonu ili zapadnom svijetu ne znaci da je i cijela BiH takva.
Stvar je samo biti zadovoljan sa malim stvarima i bices srecan u zivotu, nema veze USA ili BiH
- ovo_malo_duse
#295 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
E puna mi neka stvar i jednih i drugih....
Jedni se na spomen povratka najeze, a drugi cim neko kritikuje nesto u bosni dignu galamu...
Ko hoce da zivi na zapadu bujrum mu ko hoce da se vrati isto tako...
Nije tacno da je na zapadu pa ni u AmeRiki samo med i mlijeko, kakite vi koji pisete ovdje, jer i sami znate da ima svega..od ljudi koji imaju bazene preko velike vecine koja zivi onako pristojno do ljudi koji rade 3 posla da prezive...
Takodje i u bosni..ima dosta ljudi koji se pate da sastave kraj sa krajem ali ima ih dosta koji zive sasvim pristojan zivot....a tu je naravno i postotak onih kojima je zivotna filozofija ispijati po cijeli dan kafice i palamuditi po forumima kako je zivot sranje.
Vi nezdovoljni ste mi najgori..vi obicno trazite hljeba preko pogace i nikad necete bit zadovoljni da vam se neznam sta da....
Nije tacno da u Bosni nema onog prijasnjeg rahatluka, ima ko zna da uziva u njemu..Ko je znao zapalit rostilj sa po'kile cevapa i 2 pljeske prije rata i ocejfit sa familijom i rajom zna i sad..Ko nije znao tad da mu vagon mesa das nezna niti ce nikad znat..
Ma svasta nesta bih vam se mogao nagovorit ali mi se neda..
Et...
Jedni se na spomen povratka najeze, a drugi cim neko kritikuje nesto u bosni dignu galamu...
Ko hoce da zivi na zapadu bujrum mu ko hoce da se vrati isto tako...
Nije tacno da je na zapadu pa ni u AmeRiki samo med i mlijeko, kakite vi koji pisete ovdje, jer i sami znate da ima svega..od ljudi koji imaju bazene preko velike vecine koja zivi onako pristojno do ljudi koji rade 3 posla da prezive...
Takodje i u bosni..ima dosta ljudi koji se pate da sastave kraj sa krajem ali ima ih dosta koji zive sasvim pristojan zivot....a tu je naravno i postotak onih kojima je zivotna filozofija ispijati po cijeli dan kafice i palamuditi po forumima kako je zivot sranje.
Vi nezdovoljni ste mi najgori..vi obicno trazite hljeba preko pogace i nikad necete bit zadovoljni da vam se neznam sta da....
Nije tacno da u Bosni nema onog prijasnjeg rahatluka, ima ko zna da uziva u njemu..Ko je znao zapalit rostilj sa po'kile cevapa i 2 pljeske prije rata i ocejfit sa familijom i rajom zna i sad..Ko nije znao tad da mu vagon mesa das nezna niti ce nikad znat..
Ma svasta nesta bih vam se mogao nagovorit ali mi se neda..
Et...
- kosina
#296 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Samo da upratim.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#297 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Prvo, nisam gospodja.luckylaka wrote: Draga gospodjo ocito si pogresno razumjela moj post dok ovako komentarises jer da bi se ovako pisalo moras proci malo i Ameriku da bi donosila ovakve zakljucke.I odavde niko ne palamudi nego iznosi svoja misljenja.I mani se otrcani fraza,,kome ne valja-bujrum,,Ima ona sto kaze,,gdje bolje tu dulje,,Poz
Drugo, ne vidim kako se to mora obici Amerika da bi se donjeli zakljucci koji su jasni kao dan, a opet odakle tebi ideja da ja nisam prosla Ameriku? Iako nisam bas pricala o Americi nego o dijaspori koja se nalazi bilo gdje na zapadu.
Ali kao sto vidis mogu pisati ovako.
Trece, to nije otrcana faza nego cista realnost. Svako ko kuka na bilo koju drzavu koja mu je dala dosta toga u zivotu, dok bi u ovoj bio zadnja rupa na svirali vjerovatno bujrum nek se vrati u ovaj rahatluk pa nek proba ovdje zivotariti, ne ziviti vec bas zivotariti nekoliko mjeseci i vjerujem da ce se vratiti odakle je i dosao i biti zahvalan na zivotu koju ima i na svemu sto je stekao.
Nisam imala namjeru od ovoga napraviti raspravu, vec tebi i slicnima koji misle da je zapad robovlasnistvo i surovi kapitalizam a Bosna merak i rahatluk pokazati da u Bosni robovlasnistva i kapitalizma itekako ima a tog drugog jako malo, cak vjerujem da je prosjecni dijasporac rahatniji vani nego sto ce ovdje ikada biti samo sto to ne shvata odmah, ako nista bar je lisen privilegije da svaki dan slusa prijetnje o tome kako ce se drzava raspasti, i kako je situacija opasna, kako vlast samo sto se nije formirala itd itd...a to na covjeka ovdje bas djeluje stimulativno i daje mu osjecaj spokoja i meraka.
Zato ko god tvrdi da je ovdje ljepota i rahatluk nek dodje pa nek ga zivi sa ostalima a nek se ne zavrsava sve na rijecima, jer pricati o rahatluku ljudima koji ovdje zive i razvlace platicu od prvog do prvog, nemaju buducnosti, ne znaju sta je ljetovanje, sta zimovanje (vecinsko stanje u drzavi), sta normalna uredjena drzava je u najmanju ruku licemjerno.
@ jutarnji - nisam rekla da toga nema, jelda da nisam?
Ali pune kafane po Sarajevu i auta ne predstavljaju realnu sliku BiH ni drustva.
@ ovo_malo_duse - super ako je nekome pojam raspaljivanja rostilja rahatluk, ali ta rijec je ipak puno kompleksnija u danasnje doba u BiH.
- vedomedo
#298 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Evo da se pojednostavljeno izrazim. Ako si pametan i hoces najbolje uslove da pretvoris svoju inteligenciju u pare onda ti je USA najbolje rjesenje, cak ti ne treba previse skole. Biti pametan je predivna stvar, dodjes do dobrih stvari bez da osjedis ili ocelavis ili obolis od visokog pritiska.
U EU je teze, bolje si osiguran kroz sistem ali su putevi tezi, diploma i PhD su znacajna prednost. Najbolji je put vjerovatno startati u dobroj firmi na platu i onda se godinama penjati u hierarhiji i primanjima.
U BiH mozes biti pametan i skolovan kolko hoces ali ako nemas "odredjene preduslove" sjebat ce te na svakom koraku a nemas drzavnog sistema da te zastiti.
Istina je da zivjeti u BiH nosi emotivne prednosti, barem za moju generaciju. Osjecas se manje izolovan, vise familije i prijatelja ti je tu, to drustveno okruzenje ti dosta drugih poteskoca moze kompenzovati.
U EU je teze, bolje si osiguran kroz sistem ali su putevi tezi, diploma i PhD su znacajna prednost. Najbolji je put vjerovatno startati u dobroj firmi na platu i onda se godinama penjati u hierarhiji i primanjima.
U BiH mozes biti pametan i skolovan kolko hoces ali ako nemas "odredjene preduslove" sjebat ce te na svakom koraku a nemas drzavnog sistema da te zastiti.
Istina je da zivjeti u BiH nosi emotivne prednosti, barem za moju generaciju. Osjecas se manje izolovan, vise familije i prijatelja ti je tu, to drustveno okruzenje ti dosta drugih poteskoca moze kompenzovati.
-
♥ Julianna ♥
#299 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Eee ova tema je sit gladnom ne vjeruje...
@Tech-moš mislit kako bi buldozi ovdje kakili neopterećeno,kod nas se ne mora poop pokupiti

@Tech-moš mislit kako bi buldozi ovdje kakili neopterećeno,kod nas se ne mora poop pokupiti
- vox-populi
#300 Re: Mladi u dijaspori i njihove muke
Neka tebe gdje jesi.DinoZe wrote:@ladyblue18
Ja ne kontam kako to da raspaliti rostilj u po bijela dana u toku sedmice sa rajom nije rahatluk? 2KG cevapa, 10 piva i nesto za spusiti, kako to nece biti rahatluk. A kao slag na tortu ti doze ono da znas da ima ljudi koji moraju raditi u to doba.
To je za mene pravi rahatluk.
Ili npr utaliti se po 20KM sjesti u auto sa rajom u petak ili subotu poslijepodne i zadati ga u Makarskoj citavu noc pa sutra kuca.