ukinuli su im grmchelo wrote:Nije valjda. Ja znam za onu ekipu na kraju Cevljanovica (iz smjera Sarajeva) iza onog grma gadjaju cesto. Jel to u novije vrijeme postavljeno? Ne sjecam se neke bandere u vidu radara prije ulaska...Dady wrote:Meni isto stigla cestitka za radar prije Cevljanovica. Ogranicenje u kazni se navodi 50 km/h, vozio 65.
Samo mi nije jasno kako je tamo ogranicenje 50 km/h. Prodjes Srednje trebalo bi da prestaje to ogranicenje 50km/h, tek 200 m poslije tog radara je znak ogranicenja 50 km/h prije znaka za naseljeno mjesto Cevljanovici. Izmedju nema nikakvog znaka za naseljeno mjesto.
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- smak
#276 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- Ateista
#277 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Better Man wrote:Da se razumijemo brzina izmedju 50 km/h i 60 km/h je najidealnia za voznju glavnom saobracajnicom kroz grad. Sve preko je izazivanje opasnosti po zivot, kako sebe tako i drugih. Na glavnoj saobracajnici nikad niste sigurni kad cete naletiti na kolonu, na pjesake, kad cete morati stati itd. I da se ja pitam gdje je 50 km/h ogranicenje slikala bi kamera na 51km/h, a gdje je 60 km/h, slikala bi na 61 km/h. Glavna saobracajnica kroz grad nije sigurna za voznju od 70 km/h i vise. A ove Schumahere koji opravdavaju stiskanje gasa nakon kamere, pa do sljedece i kojima je normalno da voze 70 km/h i vise kroz grad bi malo na hladjenje u zatvor i trajno bi im oduzeo vozacku dozvolu, bez mogucnosti da je ikada vise dobiju. Licno smatram da bi 70% vozaca u BiH trebalo trajno oduzeti vozacku dozvolu.
Ti ovo ozbiljno?
50-60 km/h je najidealnije samo u odredjenim dijelovima grada i u odredjeneo vrijeme, u uskim ulicicama bez trotoara, sa puno rupa, gdje uvijek ima pjesaka i slicno, tu je nekad opravdano i ispod toga ici, ali na glavnim saobracajnicama sa tri trake je suludo. Evo, prosle sedmice bio u Splitu, gradska saobracajnica sa tri trake, ogranicenje negdje 70 a negdje 80, puno realnije nego nasih 50.
- Jimmy_The_Saint
#278 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ateisto, tebe pod hitno treba maknuti sa ceste.
- Qler
#279 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne znam, ali sa iole novijim autom, glavnom 70km/h je sasvim normalno, i 80km/h nije puno. Drugo je kada neko vozi auto staro 20 godina, ili u katastrofalnom stanju, pa se ni sa 40km/h ne osjecas sigurnim, ali to je opet do zakona i tehnickog pregleda...
- Neelix
#280 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
ponavljam da je jako mali procenat udesa skrivljen kvarovima na autima. brza voznja je prva, pa onda alkohol. znaci nema veze koliko je staro auto, sve dok vozac ima hladnu glavu.
- madner
#281 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Jah, koja propaganda. Ko vrsi ispitivanje tehnicke ispravnosti vozila poslje udesa?
- svakako_lud
#282 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Kako nema veze, zaustavni put između auta starog 20,25 godina (a većina dvojki je u tom rasponu) i novijih auta je drastično različit, a osim toga i mnoga druga elektronska pomagala tipa ABS čine vožnju daleko sigurnijom .Neelix wrote:ponavljam da je jako mali procenat udesa skrivljen kvarovima na autima. brza voznja je prva, pa onda alkohol. znaci nema veze koliko je staro auto, sve dok vozac ima hladnu glavu.
Interesuje me samo da li neko može doći do podatka koja su ograničenja bila prije 20-30 godina na istim cestama kada su auta tehnički bila daleko od sadašnjih.
Nisam siguran ali mislim da je u doba kad su 80% vozila na cesti bile yuge fiće i stojadini sa dodatkom lada i tristaća ograničenja bila jednaka sadašnjim ako ne i veća...
- Tranquilizer
#283 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
svakako_lud wrote:Kako nema veze, zaustavni put između auta starog 20,25 godina (a većina dvojki je u tom rasponu) i novijih auta je drastično različit, a osim toga i mnoga druga elektronska pomagala tipa ABS čine vožnju daleko sigurnijom .Neelix wrote:ponavljam da je jako mali procenat udesa skrivljen kvarovima na autima. brza voznja je prva, pa onda alkohol. znaci nema veze koliko je staro auto, sve dok vozac ima hladnu glavu.
Interesuje me samo da li neko može doći do podatka koja su ograničenja bila prije 20-30 godina na istim cestama kada su auta tehnički bila daleko od sadašnjih.
Nisam siguran ali mislim da je u doba kad su 80% vozila na cesti bile yuge fiće i stojadini sa dodatkom lada i tristaća ograničenja bila jednaka sadašnjim ako ne i veća...
Ogranicenja sada i prije 30 godina su ista svakako
- Ateista
#284 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Odakle ti ova informacija da je reakcija kod prosjecnog vozaca 1,5 sekunda?emko1234 wrote:slazem se s konstatcijom mada sam i sam nekad znao dat oduska i vozit daleko preko dozvoljenog..priznajem da sa, bio nee glup..nego turbo glup..al valjda to dodje i kad malo godina naberes..evo bas gledam prosjecna brzina reakcije kod prosjecnog vozaca je oko 1,5 sek..ja se smatrram nadprosjecnim vozacem..kad to uzmes u obzir plus da pri 170km/h koliko sam ja vozio najbrze po gradu prelazis 50metara u sekundi,sanse da uspijes izvest neki manevar da bi izbjego pjesaka,motor il drugo auto su minimalne..a pri toj brzini mom sadasnjem autu treba sigurno nekih 80metara da bi skroz stalo..dakle ne da sam bio glup i nepromisljen..nego nemam rijeci za sebe..samo bilo bi dobro kad bi to svi shvatili na vrijeme i drzali se toga..iskreno sad kad vozim kroz grad rijetko prelazim 70km/h..(ne)forumas wrote:pa u posljednjih 7 dana su bar dvojica probala tako voziti i vidjeli smo kako se zavrsilo... game over
Mislim da je to previse, mozda kod ispodprosjecnih ili kada neko sat vremena vozi ispod 60, upusti se i uspava, tada mozda stvarno treba 1,5 sekunda da se odreaguje, ali ko je skoncentrisan na voznju to je daleko manje.
Nisam nikad mjerio, ali sam siguran da je kod mene a i kod mnogih vozaca reakcija ispod pola sekunde, a kada sam maksimalno skoncentrisan i kada vozim brzo i puno manje jer sam svakog momenta na oprezu i pratim sta se desava.
170 kroz grad je definitivno previse, ali 80-90 nije
- Ateista
#285 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Zasto, nikad nikog nisam ugrozio?Jimmy_The_Saint wrote:Ateisto, tebe pod hitno treba maknuti sa ceste.
- svakako_lud
#286 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...Tranquilizer wrote:svakako_lud wrote:Kako nema veze, zaustavni put između auta starog 20,25 godina (a većina dvojki je u tom rasponu) i novijih auta je drastično različit, a osim toga i mnoga druga elektronska pomagala tipa ABS čine vožnju daleko sigurnijom .Neelix wrote:ponavljam da je jako mali procenat udesa skrivljen kvarovima na autima. brza voznja je prva, pa onda alkohol. znaci nema veze koliko je staro auto, sve dok vozac ima hladnu glavu.
Ogranicenja sada i prije 30 godina su ista svakako![]()
![]()
![]()
- Ateista
#287 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Nije problem sama brza voznja, pitanje je ko, gdje, kad i sa cim brzo vozi.Neelix wrote:ponavljam da je jako mali procenat udesa skrivljen kvarovima na autima. brza voznja je prva, pa onda alkohol. znaci nema veze koliko je staro auto, sve dok vozac ima hladnu glavu.
Brza ali i pametna voznja, u kombinaciji sa iskustvom i maksimalnom koncentracijom nije opasna, opasna je u kombinaciji sa nedostatkom iskustva, znanja i nedovoljnom koncentracijom, ili jos gore u kombinaciji sa alkoholom, to je najgora kombinacija.
- Ateista
#288 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne, jos su smanjli, toliko o tehnoloskom napredku.svakako_lud wrote:Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...Tranquilizer wrote:svakako_lud wrote: Kako nema veze, zaustavni put između auta starog 20,25 godina (a većina dvojki je u tom rasponu) i novijih auta je drastično različit, a osim toga i mnoga druga elektronska pomagala tipa ABS čine vožnju daleko sigurnijom .
![]()
![]()
- svakako_lud
#289 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne, jos su smanjli, toliko o tehnoloskom napredku.Ateista wrote:[quote="svakako_lud]
Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...
O tome i ja govorim... U pitanju je punjenje budžeta 80% i sigurnost u saobraćaju nekih 20% ovih sadašnjih zakona....
Kretenluk opšti...
- Tranquilizer
#290 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
svakako_lud wrote:Tranquilizer wrote:Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...svakako_lud wrote:
![]()
![]()
Nisi me shvatio, ja mislim da su ogranicenja apsolutno ista...dobro možda po Sarajevu su izmjenjena u manjoj mjeri i po naseljenim mjestima smanjene brzine ali u ostatku zemlje svi su znakovi na istim mjestima kao i oznake na putu koje se konstantno prefarbavaju što je totalna glupost...vjerovatno ovi inžinjeri saobracaja misle da nema potrebe ništa mjenjati dok ide...pa pogledaj samo na autoputu sarajevo zenica signalizacije i znakova to su samo radnici postavljali...poskidali znakove preticanja i napravili duplu punu liniju...da se naježiš...!!!
- zateznistub
#291 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti
) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.
koliko ja znam svuda u USA u gradskim zonama je ogranicenje brzine 25 miles per hour
a propos onima koji se fale sa novijim autima i misle da treba limit brzine prilagoditi njima-svi NCAP testovi se vrse pri brzini vozila odd 60 km/h
koliko ja znam svuda u USA u gradskim zonama je ogranicenje brzine 25 miles per hour
a propos onima koji se fale sa novijim autima i misle da treba limit brzine prilagoditi njima-svi NCAP testovi se vrse pri brzini vozila odd 60 km/h
- svakako_lud
#292 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Hajde da ti nacrtam, ako se sve u životu prilagođava tehničkom napretku onda je logično da se i saobraćajna signalizacija prilagođava tome. IZnaš li da je po nastanku prvih vozila, sad nisam tačno siguran da li je to u Londonu bilo ili negdje u Americi jbg davno sam čitao to pa se ne sjećam najbolje ograničenje brzine bilo vrtoglavih 10 km/h.zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.
Po tebi bi taj znak trebao stajati i dan danas ali su ga "glupani" zamijenili....
- zateznistub
#293 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Prijatelju, da ja tebi nacrtam:svakako_lud wrote:Hajde da ti nacrtam, ako se sve u životu prilagođava tehničkom napretku onda je logično da se i saobraćajna signalizacija prilagođava tome. IZnaš li da je po nastanku prvih vozila, sad nisam tačno siguran da li je to u Londonu bilo ili negdje u Americi jbg davno sam čitao to pa se ne sjećam najbolje ograničenje brzine bilo vrtoglavih 10 km/h.zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.
Po tebi bi taj znak trebao stajati i dan danas ali su ga "glupani" zamijenili....
ogranicenja brzine su takva kakva jesu, NCAP testovi se rade pri brzini kojoj sam vec napisao i sam znas sta sa tih auta bude. A ti jaro stisni gas koliko hoces pa nek' te struzu spartlom sa nekog zida, bujrum
- svakako_lud
#294 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Genijalac, testovi se rade sa 60km/h BEZ KOČENJA, a koliko udesa si vidio u životu bez tragova kočenja ?zateznistub wrote:Prijatelju, da ja tebi nacrtam:svakako_lud wrote:Hajde da ti nacrtam, ako se sve u životu prilagođava tehničkom napretku onda je logično da se i saobraćajna signalizacija prilagođava tome. IZnaš li da je po nastanku prvih vozila, sad nisam tačno siguran da li je to u Londonu bilo ili negdje u Americi jbg davno sam čitao to pa se ne sjećam najbolje ograničenje brzine bilo vrtoglavih 10 km/h.zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.
ogranicenja brzine su takva kakva jesu, NCAP testovi se rade pri brzini kojoj sam vec napisao i sam znas sta sa tih auta bude. A ti jaro stisni gas koliko hoces pa nek' te struzu spartlom sa nekog zida, bujrum
Da ,stisnut ću punih 61km/h na glavnoj cesti i tako divljački voziti dok me ne snimi kamera da napuni budžet i donese regres gamadi na vlasti....
- zateznistub
#295 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
zadnji put, genije,
testovi se rade da pokazu i dokazu takvim kao sto si ti sta se desi sa konstrukcijom auta sa "skromnih" 60 km/h a kako rekoh bujrum stisni gas pa ili placaj kazne ili motaj zavoje, pa izvoli....
testovi se rade da pokazu i dokazu takvim kao sto si ti sta se desi sa konstrukcijom auta sa "skromnih" 60 km/h a kako rekoh bujrum stisni gas pa ili placaj kazne ili motaj zavoje, pa izvoli....
- Ateista
#296 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
[/quote]svakako_lud wrote:Ne, jos su smanjli, toliko o tehnoloskom napredku.Ateista wrote:[quote="svakako_lud]
Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...![]()
O tome i ja govorim... U pitanju je punjenje budžeta 80% i sigurnost u saobraćaju nekih 20% ovih sadašnjih zakona....
Kretenluk opšti...[/quote][/quote][/quote]
Ma ja, vec sam pisao prije par stranica, da su htjeli sigurnost uveli bi lezece policajce i svi bi sporije vozili, ovako njima odgovara da raja brzo voze i da im pune budzet...
- svakako_lud
#297 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
O tome i ja govorim... U pitanju je punjenje budžeta 80% i sigurnost u saobraćaju nekih 20% ovih sadašnjih zakona....Ateista wrote:svakako_lud wrote:Ne, jos su smanjli, toliko o tehnoloskom napredku.Ateista wrote:[quote="svakako_lud]
Ograničenja sad i prije dva mjeseca nisu ista tako da je pitanje potpuno na mjestu...![]()
Kretenluk opšti...[/quote][/quote][/quote]
Ma ja, vec sam pisao prije par stranica, da su htjeli sigurnost uveli bi lezece policajce i svi bi sporije vozili, ovako njima odgovara da raja brzo voze i da im pune budzet...[/quote][/quote][/quote][/quote]
Ma jok, treba nam smanjiti ograničenje na 15km/h a slikati na 16, valjda je i u AmeriKi tako nekako....
- Ateista
#298 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Brza voznja ne moze biti uzrok sama po sebi, ona moze pogorsati posljedice udesa ako do njega dodje, ali nije uzrok.zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.
Uzrok je nesposobnost i neiskustvo vozaca, dobar i pametan vozac moze voziti jako brzo (na odredjenim relacijama, ne svugdje) a opet potpuno sigurno, cak sigurnije od onih koji voze 50 ali nisu skoncentrisani i imaju reflekse ko mrtav konj.
-
(ne)forumas
#299 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
djesi airtone nisam te odmah prepozn'o
- chelo
#300 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
fikrete mi kako je tezak...Ateista wrote:Brza voznja ne moze biti uzrok sama po sebi, ona moze pogorsati posljedice udesa ako do njega dodje, ali nije uzrok.
Uzrok je nesposobnost i neiskustvo vozaca, dobar i pametan vozac moze voziti jako brzo (na odredjenim relacijama, ne svugdje) a opet potpuno sigurno, cak sigurnije od onih koji voze 50 ali nisu skoncentrisani i imaju reflekse ko mrtav konj.
ko tebe kuci slusa?