ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kurty
#276 Re: ZOBS
Jel kod nas uveden zakon da je zabranjeno blicanje????
Malo prije mi se desilo sljedece:
Vozio autoputem i kad sam prosao naplatne kucice, auto okrenuto prema meni, a farovi ubise... Nisu duga, ali su previsoko dignuti... I posto sam bio u krajnjoj lijevoj traci, morao sam ici tom trakom, jer je s desna bilo jos jedno vozilo... Ja blicao ovom sto stoji prema meni i na kraju upalim i duga... I kad sma prolazio, pored vidim da je to policisko vozilo i policaja je nesto prstom kao prijetio...
Pa me zanima jel ima tog zakono kao kod zapadnih komsija
Malo prije mi se desilo sljedece:
Vozio autoputem i kad sam prosao naplatne kucice, auto okrenuto prema meni, a farovi ubise... Nisu duga, ali su previsoko dignuti... I posto sam bio u krajnjoj lijevoj traci, morao sam ici tom trakom, jer je s desna bilo jos jedno vozilo... Ja blicao ovom sto stoji prema meni i na kraju upalim i duga... I kad sma prolazio, pored vidim da je to policisko vozilo i policaja je nesto prstom kao prijetio...
Pa me zanima jel ima tog zakono kao kod zapadnih komsija
-
c0d14c
#277 Re: ZOBS
ebo zakon koji niko ne postuje ko meni smeta svjetlima i ja njemu smetam isto tako i vjeruj da nije bitno jel policija ili je obican gradjanin (vozacka solidarnost kako ti tako i ja) prije mozda mjesec su mi se tako drotovi ubacili sa stajalista ispred mene bez zmigavca bez ikakvog signala i onda sam poceo iza njih lagano vozit pod dugim da vidis kako pobjegose odma kad oni ne postuju pravila nmg ni mene kaznit za ista 
- fidoremilienko
#278 Re: ZOBS
U Švedskoj su maglenke dozvoljene, odnosno mogu biti upaljene po danu! Ja sam zamalo platio kaznu, prošle godine, jer su mi maglenke ostale upaljene. Uglavnom nisam platio kaznu, ali za kaficu se našlo...1946 wrote: Ma dobro, nisam rekao da ih treba držati upaljene (maglenke). Samo pitam kako policija to reguliše? A glupost mi je da će zaustaviti zbog maglenki i pisati kazne, a ove koji su po meni gori, što im pregori kratko, pa stalno voze sa dugim ili im kratko baca negdje visoko neće.
- zli_hordas
#279 Re: ZOBS
Za koliko vremenski stigne kazna kuci ako te slika radar u KS.
- Magarece_godine
#280 Re: ZOBS
Zavisi dje ziviszli_hordas wrote:Za koliko vremenski stigne kazna kuci ako te slika radar u KS.
- H4v4t4R
#282 Re: ZOBS
3-7 danazli_hordas wrote:Za koliko vremenski stigne kazna kuci ako te slika radar u KS.
- Bullet Tooth Tony
#283 Re: ZOBS
hau jes no ... ja zivim u starom gradu , uslikali me kod marsalke , kazna dosla za 3 mjesecaH4v4t4R wrote:3-7 danazli_hordas wrote:Za koliko vremenski stigne kazna kuci ako te slika radar u KS.
- van Basten
#284 Re: ZOBS
imam jednu mini raspravu pa rekoh da vidim može li mi ko pomoći i presjeći je. Dakle, riječ je o upotrebi svjetala u tunelu - jedna osoba tvrdi da se u tunelu mogu koristiti duga svjetla (pod uslovom da nema vozila ispred niti da iko ide u susret, naravno), a druga osoba tvrdi da, bez obzira na promet, u tunelu se duga svjetla moraju isključiti. Pa, šta veli zakon i duh prakse - ko je u pravu?
- Tranquilizer
#285 Re: ZOBS
Ne vidim razloga zašto ne bi mogao ukljuciti duga svjetla ako nikome ne smetaju a tebi trebaju,
bilo da je tunel, auto put ili what ever...mislim stvarno
bilo da je tunel, auto put ili what ever...mislim stvarno
- van Basten
#286 Re: ZOBS
pa otprilike i ja tako rezonujem... ne vidim nijedan razlog zašto bi tunel imao specijalan status kada je u pitanju osvjetljenje, ali eto... ko zna šta našim zakonodavcima može pasti na pamet...
našao sam na netu ZOBS iz 2006, i tu se tunel ne spominje u izuzecima kada treba obavezno ugasiti duga svjetla, ali koliko znam ima i noviji zakon kod nas
našao sam na netu ZOBS iz 2006, i tu se tunel ne spominje u izuzecima kada treba obavezno ugasiti duga svjetla, ali koliko znam ima i noviji zakon kod nas
- Tranquilizer
#287 Re: ZOBS
Ja jedino nešto kontam ako je osvijetljen tunel pa eto da onda ne smije, mada po definiciju duga svjetla kodistiš za blicanje, ablendovanje i da sebi proširiš dužinu osvijetljenja dok voziš, ako imaš potrebu naravno da ceš ih upaliti /pod uslovom da nikome ne smeta/ pa neceš valjda voziti a da ne vidiš ispred sebe...
Ja sebi uvjek upalim duga kada mi trebaju...
Ja sebi uvjek upalim duga kada mi trebaju...
- Magarece_godine
#288 Re: ZOBS
Član 124.
Na morornim vozilima za vrijeme kretanja kroz tunel moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta
Znam za slučajeve kada su policajci na osnovu ovog člana kažnjavali vozače sa upaljenim dugim svjetlima u tunelu. Lično poštujem neko nepisano pravilo, da duga svjetla u tunelu (bio on osvjetljen ili ne) mogu napraviti velike probleme ... Čak mislim (nisam siguran) da u je na Zapadu kažnjiva upotreba dugih svjetala u tunelima ...
Na morornim vozilima za vrijeme kretanja kroz tunel moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta
Znam za slučajeve kada su policajci na osnovu ovog člana kažnjavali vozače sa upaljenim dugim svjetlima u tunelu. Lično poštujem neko nepisano pravilo, da duga svjetla u tunelu (bio on osvjetljen ili ne) mogu napraviti velike probleme ... Čak mislim (nisam siguran) da u je na Zapadu kažnjiva upotreba dugih svjetala u tunelima ...
- daxon
#289 Re: ZOBS
Član/Članak 93.
(1) Za osvjetljavanje puta/ceste vozač vozila na motorni pogon, u pravilu,
upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač vozila na motorni pogon du`an je upotrebljavati za osvjetljavanje
puta/ceste kratka svjetla umjesto dugih svjetala:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i ga{enjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
2) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m
da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe;
3) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane/organizirane kolone
ili povorke pješaka;
4) kada se kreće putem/cestom koji se pruža neposredno pored plovnog
puta/ceste ili pored željezničke ili tramvajske pruge - u susretu s plovilom,
7)odnosno s vozilom koje se kre}e po šinama/tračnicama a koje nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač vozila na motorni pogon za vrijeme vožnje mora imati na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla
za osvjetljavanje puta/ceste.
- kurty
#290 Re: ZOBS
ma nekad je i zakon konfuzan...pa policija na "prepad" mlatne kaznu...
vodile su se diskusije od dugim svjetlima na autoputu...pa su neki rekli da voze pod dugim... i da im nije frka ako im i onaj iz drugog smjera dolazi "pod dugim" svjetlima... Nailazim dosta cesto na takve vozace... i pustim ga koju sekundu da vidim hoces skontat da ih ugasi...pa kad mu se uzvrati dugim odmah ih gasi
vodile su se diskusije od dugim svjetlima na autoputu...pa su neki rekli da voze pod dugim... i da im nije frka ako im i onaj iz drugog smjera dolazi "pod dugim" svjetlima... Nailazim dosta cesto na takve vozace... i pustim ga koju sekundu da vidim hoces skontat da ih ugasi...pa kad mu se uzvrati dugim odmah ih gasi
-
Cafe Camargue
#291 Re: ZOBS
kada sam polagao vozački, u zakonu je pisalo da je upotreba dugih svjetala u tunelu zabranjena, dakle kažnjiva!van Basten wrote:imam jednu mini raspravu pa rekoh da vidim može li mi ko pomoći i presjeći je. Dakle, riječ je o upotrebi svjetala u tunelu - jedna osoba tvrdi da se u tunelu mogu koristiti duga svjetla (pod uslovom da nema vozila ispred niti da iko ide u susret, naravno), a druga osoba tvrdi da, bez obzira na promet, u tunelu se duga svjetla moraju isključiti. Pa, šta veli zakon i duh prakse - ko je u pravu?
e sad, to je bilo prije 10tak godina, tako da...
-
KRUNCH
#292 Re: ZOBS
Stigla mi danas plava koverta , vozio 15ak preko ogranicenja. Pise kazna 40 KM i jos sto sta , sad me zanima idu li bodovi i koliko na to i posto jos nosam famozno P igra li mi to kakvu ulogu (ostrije kazne i sl.)? 
- quasar
#294 Re: ZOBS
Plati u zakonskom roku od 8 dana, inace ce ti dodati na racun 20 maraka troskova naplate, za koje ces saznati tek akd budes htio registrovati auto.
- Magarece_godine
#295 Re: ZOBS
Zakonski rok od osam dana vise ne vrijedi .. moze platit' kad 'oce ....quasar wrote:Plati u zakonskom roku od 8 dana, inace ce ti dodati na racun 20 maraka troskova naplate, za koje ces saznati tek akd budes htio registrovati auto.
- quasar
#296 Re: ZOBS
Otkad ne vrijedi?
-
KRUNCH
#298 Re: ZOBS
To je tacno , sad te samo cekaju sve kazne kada hoces da registrujes , nema registracije dok sve ne poplacas.Gile Šampion wrote:Ima haj i haj...
-
strojki
#299 Re: ZOBS
Taj problem jasno definiše ZOBS ili Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH br. 6/06, 75/06, 44/07, 8409, 48/10)van Basten wrote:imam jednu mini raspravu pa rekoh da vidim može li mi ko pomoći i presjeći je. Dakle, riječ je o upotrebi svjetala u tunelu - jedna osoba tvrdi da se u tunelu mogu koristiti duga svjetla (pod uslovom da nema vozila ispred niti da iko ide u susret, naravno), a druga osoba tvrdi da, bez obzira na promet, u tunelu se duga svjetla moraju isključiti. Pa, šta veli zakon i duh prakse - ko je u pravu?
Posebno su interesantni članovi:
Član 124.
Na motornim vozilima za vrijeme kretanja kroz tunel moraju biti upaljena kratka svijetla za osvjetljavanje puta.
a Član 237. stav 22 istog Zakona definira i kaznu od 50,00KM...
Također vidim da je neko pitao da li je neophodno gasiti svjetla na autoputu? ZOBS, koliko sam ja upoznat, posebno ne tretira osvjetljenje vozila na autoputevima, ali tretira kretanje vozila u susret. Time je ocekivati da policajac ima pravo kazniti vozaca u skladu sa odredbama ZOBS-a. Ne znam da je policija ikad u BiH kaznila zbog ovoga, ali je najmanje neophodno biti solidaran i ocijeniti situaciju u datom momentu...
- kurty
#300 Re: ZOBS
Jedno pitanje...
Poznato je da je zimska oprema obavezna do 15tog aprila... Ako stoji saobracjni znak (zimska oprema ovo ono) i ispod tabla na kojoj pise da je oprema obavezna od tog i tog do 15.03, jel policija smije pisati kaznu recimo 5tog aprila???
Vidjeh prije mjesec dana tablu i svaki put zaboravim pitati..
Poznato je da je zimska oprema obavezna do 15tog aprila... Ako stoji saobracjni znak (zimska oprema ovo ono) i ispod tabla na kojoj pise da je oprema obavezna od tog i tog do 15.03, jel policija smije pisati kaznu recimo 5tog aprila???
Vidjeh prije mjesec dana tablu i svaki put zaboravim pitati..