Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#276 Re: Zemljotres maloprije..

Post by alibaba_i_30_godina »

Maloprije procitah na portalu komentar da je Stari most napukao. Svakakvih budala i izjava. :mrgreen:
Neelix

#277 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Neelix »

malo razloga za strah :D
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/seizmo-bih.php

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji grada Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.
:P
Lakat Jebić

#278 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

ma ja samo kipru ovdje vjerujem :D on je škole za ovo zavrsio
poznanik

#279 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

Neelix wrote:malo razloga za strah :D...
Zašto pokrećeš raspravu u smjeru koji stvara paniku čitalaca, jako je neozbiljno to što si napisao :x

Bez obzira što je to javna informacija, u kontekstu zadnjeg zemljotresa u Srbiji koji je rezultirao žrtvama i velikom materijalnom štetom i očitog uznemirenja građana Sarajeva, nije nimalo pametno usmjeravati temu u pravcu kojem ti namjeravaš :(
BSn

#280 Re: Zemljotres maloprije..

Post by BSn »

Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2? :mrgreen:
Lakat Jebić

#281 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

BSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2? :mrgreen:
treba pratit nebo iznad sarajeva, mozda bude zadimljeno :D :run:
BSn

#282 Re: Zemljotres maloprije..

Post by BSn »

Lakat Jebić wrote:
BSn wrote:Pape, ti si za ovo ekspert, je l' da ocekujemo onaj sljedeci val veceras oko 2? :mrgreen:

ma i pape se posutio, devera covjek i gleda u nebo. Al' dimi s one tamo strane, 'vamo samo pepeo izbacuje. :D

Al' sto ovi veliki zemljotresi u zadnje vrijeme udaraju uvijek nocu?
Lakat Jebić

#283 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

BSn wrote:
Lakat Jebić wrote:

ma i pape se posutio, devera covjek i gleda u nebo. Al' dimi s one tamo strane, 'vamo samo pepeo izbacuje. :D

Al' sto ovi veliki zemljotresi u zadnje vrijeme udaraju uvijek nocu?
vulkanske aktivnosti, ohladi se kora zemlje
Ripicipi

#284 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Ripicipi »

Neelix wrote:malo razloga za strah :D
http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/seizmo-bih.php

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji grada Sarajeva mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života.
:P
Koga briga sta ce biti za 100-150 godina :D
karanana

#285 Re: Zemljotres maloprije..

Post by karanana »

more bit za 100-150, a more bit i za 5-10.
2407

#286 Re: Zemljotres maloprije..

Post by 2407 »

karanana wrote:more bit za 100-150, a more bit i za 5-10.
Ma svejedno je i da je za 5-10 dana, kada se ne moze pouzdano znati kada ce to biti i kada se ne moze nista uciniti da bi se to sprijecilo.
vaca

#287 Re: Zemljotres maloprije..

Post by vaca »

U posljednja 24 sata, područje jugoistočne Evrope je pogodilo više od 60 srednje jakih zemljotresa. Najjače seizmičke aktivnosti su zabilježene su na području Turske, Grčke, Srbije i Bugarske, a tokom popodneva se zatreslo i područje Hercegovine i Zagreba.
leo karan

#288 Re: Zemljotres maloprije..

Post by leo karan »

ja se bojim ove Treskavice, tu kad spuca najebali smo
moze jak zemljotres biti i u Dubrovniku...
gdje jos?
terra_incognita

#289 Re: Zemljotres maloprije..

Post by terra_incognita »

leo karan wrote:ja se bojim ove Treskavice, tu kad spuca najebali smo
moze jak zemljotres biti i u Dubrovniku...
gdje jos?
U Banjaluci
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#290 Re: Zemljotres maloprije..

Post by pape »

Lakat Jebić wrote:
:roll: Na oku treba drzati vrh Trebevica. Ako iz one rupe na vrhu bude pushilo, ... pushimo ga i mi, ... :roll: ... tj, ... prvo Petrovici, Vojkovici, Lukavica, Kasindo, Ilidza i tako dalje, ... halali Huso materi.
Ne bi bilo zgoreg da ovi koji stanuju uz bistricki potok, ... s vremena na vrijeme ispitaju je li on malo topliji, ako jest ...... :roll: .... bolje je otici sa memli strane, negdje u osoj kod rodbine na spavanje, ... :roll: :run:
zelenashica

#291 Re: Zemljotres maloprije..

Post by zelenashica »

A koji su simptomi početka treskanja :D ono tek da se informišem :roll:
Hemel

#292 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Hemel »

zelenashica wrote:A koji su simptomi početka treskanja :D ono tek da se informišem :roll:
kada krevet pocne da skripi... :lol: :lol:
zelenashica

#293 Re: Zemljotres maloprije..

Post by zelenashica »

Hemel wrote:
zelenashica wrote:A koji su simptomi početka treskanja :D ono tek da se informišem :roll:
kada krevet pocne da skripi... :lol: :lol:
Uuuuuu to onda u mene u komsija svaki dan zemljotres :-)
kurty

#294 Re: Zemljotres maloprije..

Post by kurty »

Necu pametovati, i pisati ono nesto sto znam oko zemljtresa i seizmologije, naucenih od cjenjenog gospodina profesora Basagica...

Medjutim, meni je simpaticno da panika fata ljude koji o svemu znaju jako malo ili nimalo... Dok ovi koji su strucnjaci iz te oblasti, mrtvi 'ladni... bit ce i tacka...
Lakat Jebić

#295 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

pape wrote:
Lakat Jebić wrote:
:roll: Na oku treba drzati vrh Trebevica. Ako iz one rupe na vrhu bude pushilo, ... pushimo ga i mi, ... :roll: ... tj, ... prvo Petrovici, Vojkovici, Lukavica, Kasindo, Ilidza i tako dalje, ... halali Huso materi.
Ne bi bilo zgoreg da ovi koji stanuju uz bistricki potok, ... s vremena na vrijeme ispitaju je li on malo topliji, ako jest ...... :roll: .... bolje je otici sa memli strane, negdje u osoj kod rodbine na spavanje, ... :roll: :run:
ja znam mi smo k'o izvidjaci hodali gore, pa smo prilazili krateru, koji je tad bio jezero... znam da nam je nastavnik objasnjavao nesto, spominjao mezozoik, kenozoik il sta vec... a jezero je bilo takvo, da apsolutno nista zivo nije bilo u njemu... kazu od sumpora :run:
terra_incognita

#296 Re: Zemljotres maloprije..

Post by terra_incognita »

Šta to treba posebno znati kad ljulja ? Da sjednem u tom momentu i neki dijagram sastavim, neku formulu izvedem ili je dovoljno da se sklonim ?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#297 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

mene ne hvata panika, ali nije bas prijatno biti u zgradi na 12.spratu kad je zemljotres :shock:

ali procitah na jednom portalu, da je poslije zemljotresa na Kopaoniku 1980. zabiljezeno jos 5000 "manjih" zemljotresa
tako da je valjda ovo podrhtavanje tla danas normalno :skoljka:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#298 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Chmoljo »

nego, pade mi na pamet onaj vic kako Crnogorac *rka (iskopa rupu u zemlji, stavi ga i čeka zemljotres)...

biće zadovoljnih Crnih Goraca ovih dana :lol:
Joey Tribbiani

#299 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Joey Tribbiani »

pape wrote:
Lakat Jebić wrote:
kazu mi ko pišaka. Pakujte se
Cholina_Lokica

#300 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Cholina_Lokica »

jeste biiiiip :lol:
Post Reply